Antropologii Krajowej. Dotarłem, przy okazji wpisu o Łemkach, do bardzo ciekawego dania jakim były oszczypki. Brzmi znajomo? Co to takiego te oszczypki? Jest to rodzaj pieczywa z tartych ziemniaków i mąki owsianej. Już widzę głosy oburzenia - "co ten cepr gada za głupoty, my tam wiemy swoje". Z przykrością muszę stwierdzić, że to nie "cepr" sobie tak wymyślił(...)różni od górali polskich. Zamiast chleba żytnego lub pszennego, który jako łakocie kupują sobie czasem po miastach, pieką oni oszczypki, t.j.placki z mąki owsianej zmięszanej z odgotowanemi i tartemi ziemniakami. Jak to się stało, że oszczypek, czy jak to się mawia używając komercyjnego seplenienia - oscypek, kojarzy nam się z czymś zupełnie innym niż tu napisano? Przyczyn jest wiele :) Po pierwsze
Kryzysowa Książka KucharskaCukinii w tym roku mam dość sporo i trzeba coś z nią zrobić.Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii są smaczne i łatwe do zrobienia. 500 g ziemniaków 250 g cukinii 2 jajka 20 g cebuli 1 ząbek czosnku 80 g mąki sól, pieprz, majeranek Cukinię obrać [ młodej nie trzeba obierać] i usunąć miąższ, ziemniaki również obrać.Cukinię(...)ziemniaki zetrzeć na tarce.Delikatnie można odcisnąć .Wymieszać z jajkiem i mąką.Dodać przyprawy i wymieszać. [Do naczynia Thermomiksa włożyć ziemniaki, cebulę,czosnek i cukinię.Lekko rozdrobnić 7 s/obr.6 .Dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać około 25 s/ / obr.4 ] .Smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu
Moje domowe kucharzenieascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kilka dużych ziemniaków Ziołowy dip do ziemniaków 1 serek homogenizowany Po pół łyżki świeżych ziół: bazylii, tymianku, oregano, pietruszki Po pół łyżeczki suszonych ziół: bazylii, tymianku, oregano, pietruszki Ząbek czosnku Pół łyżeczki startej skórki(...)odwracać. Przygotować dip: czosnek rozetrzeć z solą, dodać do serka. Wszystko wymieszać z ziołami i skórką cytrynową. Doprawić dolą, pieprzem i cukrem. Pozostawić min. 20 min. w lodówce. Upieczone ziemniaki świetnie smakują również z masłem z chili i ziołowym dipem
Gotujemy i jemykuchni Krainy wrzesień jest typowo pomidorowy, bo kiedy się nimi objadać, jak nie teraz?! Tortilla hiszpańska, czyli omlet jajeczny z ziemniakami, plus kolorowe pomidory to potrawa, która mimo swojej prostoty i małej ilości składników, jednak potrafi skraść serce 😉 2 porcje: około 300 g ziemniaków 4 jajka 2-3 pomidory, ja dałam odmianę lima sól, pieprz do smaku masło klarowane(...)smażenia Ziemniaki ugotować al dente w osolonej wodzie, ostudzić, pokroić w 0,5 cm plastry i podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym. Jajka roztrzepać z solą oraz pieprzem, zalać ziemniaki, a na wierzchu ułożyć plastry pomidorów. Zakryć przykrywką i smażyć na bardzo małym ogniu, do momentu, aż wierzch się zetnie. Opcjonalnie udekorować bazylią i kleksem z kwaśnej śmietany. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaSKŁADNIKI (na ok. 12 sztuk) 500 g filetu z dorsza 300 g ziemniaków (ok. 2 sztuki) 50 g oliwek (dowolnie wybranych) 2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 jajko s ó l, pieprz oliwa z oliwek bu ł ka tarta **** INGREDIENTI (per ca. 12 pezzi) 500 g di filetto di merluzzo(...)olive 2-3 cucchiai di prezzemolo tritato finemente 1 spicchio d'aglio 1 uovo sale, pepe olio d'oliva pangrattato PRZYGOTOWANIE Przygotowanie kotlecików rozpoczynamy od obrania i ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odstawiamy do wystygnięcia. Ziemniaki, filet z dorsza oraz ząbek czosnku blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 1 jajko, natkę
La grande e la piccola cuocafont-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kolejna propozycja na dodatek ziemniaczany do obiadu. Korzystajcie póki pomidory i ziemniaki są najsmaczniejsze. Składniki: 500 g ziemniaków 2 pomidory malinowe 1 łyżeczka masła 1 łyżka gęstej śmietany 1 płaska łyżeczka soli pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ziemniaki obieramy, zalewamy zimną wodą. Pomidory sparzamy, usuwamy skórki, zdrewniałe części pomidorów i kroimy na ćwiartki. Dodajemy do ziemniaków razem z masłem, wsypujemy płaską łyżeczkę soli. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy, tłuczemy
R'n'G KitchenJedliście ziemniaki w waflu? Dla mnie to genialne rozwiązanie chociaż jest czasochłonne. Warto jednak poświęcić trochę czasu aby przygotować coś innego. cebula 1 boczek wędzony 15 dag gałka muszkatołowa jaja 1 olej do smażenia ziemniaki 1 kg wafle tortowe 1 o p bułka tarta Obrać i ugotować ziemniaki. w międzyczasie(...)kroimy cebulę i boczek w drobną kostkę a następnie smażymy na patelni. Ugotowane ziemniaki utłuc dokładnie na gładką masę i dodać do nich skwarki z cebulą oraz przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatałowa i papryka w proszku. Bardzo gorącą masę ziemniaczaną wyłożyć na wafel, poczekać 1-2 minuty (do zmięknięcia wafla) i zrolować. Złączenie roladki powinno znajdować się na spodzie rolady
Kuchnia w oparachzmniejszone do minimum i mam nad wszystkim kontrolę. Podoba mi się ruch #zerowaste i bardzo szanuję ludzi, którzy go wyznają i stosują… stąd pomysł na wykorzystanie obierek po ziemniaku! Ba, ponadto sprawdzą się również obierki po wszystkich warzywach korzeniowych! Czy to nie wspaniałe? Przygotowanie ich jest błyskawiczne, więc jak tylko wstawicie ziemniaki na obiad – od razu zabierzcie się(...)przygotowanie. Nie zawiedziecie się! A jestem pewna, że już nigdy nie wyrzucicie obierek do kosza :). Pamiętajcie, żeby warzywa dokładnie wyszorować przed obieraniem! Składniki: – obierki z wyszorowanych 4-5 ziemniaków (lub pietruszki, marchewki, selera…) – 2 łyżki oliwy – na czubku noża papryka słodka – na czubku noża asafetyda lub czosnek w proszku – szczypta papryki ostrej – sól
Be Fit Be Strongspróbować. I jeszcze jedno: choć to oczywiście już nie to samo, prażonki można przygotować też w domowych warunkach, w garnku. Lista zakupów (proporcje na ok. 10 osób): 3 kg ziemniaków sałatkowych pokrojonych w ćwiartki 500 g buraków pokrojonych w plasterki 500 g cebuli pokrojonej w półkrążki 500 g kiełbasy pokrojonej w półkrążki 500 g boczku surowego 500 g boczku wędzonego(...)kostki smalcu 3 duże liście kapusty Sól i pieprz listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Prażonki'; listonic_content='3 kg ziemniaków sałatkowych 500 g buraków 500 g cebuli 500 g kiełbasy 500 g boczku surowego 500 g boczku wędzonego ½ kostki smalcu 3 duże liście kapusty Sól Pieprz'; document.write(" "); Dno garnka wykładamy skórą i tłuszczem pozostałymi z boczku. Następnie
Proste-przepisy.plPyszne knedle ze śliwkami. Moje drzewo aż ugina się od owoców. Większość przepisów na knedle zawierają twaróg. Natomiast ten przepis jest tylko z ziemniakami. Z tej porcji wychodzi 10 dosyć dużych knedli. Ziemniaki ugotować w skórkach, obrać po ugotowaniu. Natychmiast ugnieść na miazgę lub wycisnąć przez praskę do ziemniaków. Do gładkiej masy dodać roztopione masło, jajko, sól i mąkę. Zagnieść(...)cukrem. Cukru dodać według uznania. Można również roztopić masło na patelni , dodać trochę bułki tartej i obtoczyć i lekko obsmażyć ugotowane knedle. Knedle wyszły rewelacyjne, polecam. Uwaga- najlepsze są ziemniaki które zawierają dużo skrobi. Smacznego
Kuchnia PokoleńPrzepis ten znalazłam na Smaczny.tv.Bardzo nam zasmakowały te ziemniaczki i będą gościć u nas częściej. Zapraszam bo smak nieziemski :). SKŁADNIKI 6 dużych ziemniaków oliwa z oliwek sól,pieprz, cebula czerwona 4 jajka 150g szynki natka pietruszki lub szczypiorek mozzarella do posypania WYKONANIE Ziemniaki dokładnie szorujemy i pozostawiamy w skorupkach.Kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia polewamy każdy ziemniak(...)pokrojoną w kosteczkę cebulkę i szynkę oraz natkę pietruszki lub szczypiorek i wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy :),możemy doprawić do smaku. Następnie łyżką nabieramy masę i dodajemy do ziemniaków do tych łódeczek :). na wierzchu posypujemy startą mozzarellą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 10-12 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy z piekarnika i nakładamy na talerz
Mała w garnku mieszaProste w wykonaniu i bardzo smaczne danie, które zrobi się samo w piekarniku. Skład: schab 1,5-2 kg, ziemniaki 0,5-0,8 kg, 3 cebule, 4 z. czosnku, 50-70g smalcu. Przyprawy: sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie...(opcjonalnie swoje ulubione) -- -- -- -- -- -- -- -- -- Przygotowanie: ziemniaki, cebulę, czosnek- obieramy ; schab płuczemy zimną wodą -osuszamy. Do natłuszczonego naczynia wkładamy pokrojone ziemniaki(...)cebulę, potem wkładamy ponacinane mięso posypane solą i przekładamy je grubymi plastrami ziemniaków, następnie posypujemy całość obficie przyprawami i na wierzch dodajemy pozostały smalec . -- Pieczemy w 200-220 st. C ~90-120 min. zależy od wielkości mięsa. Po upieczeniu odczekujemy 10-15 min i wówczas wyjmujemy całość na półmisek. Serwujemy od razu na gorąco ! Smacznego
chleba naszegoZapraszam na placki z cukinii i ziemniaków, doprawione świeżym majerankiem, czosnkiem i cebulą. Składniki: 600 g ziemniaków 1 kg małych cukinii 1 średnia cebula 130 g mąki pszennej 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 garść świeżego majeranku 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu ------------------------------- olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i bez obierania(...)oczkach. Po starciu leciutko solimy, przekładamy na sitko i odstawiamy na 30 minut, aby odciekła z soku. W międzyczasie kilka razy cukinię odciskamy. Tak przygotowaną cukinię przekładamy do miski. Ziemniaki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy na sitko i odstawiamy na 3 minuty, aby odsączyć nadmiar soku. Cebulę ścieramy na tarce. Odsączone ziemniaki oraz cebulę przekładamy
Smak mojego domuplackami współgra idealnie – z powodzeniem można podać takie placki nie tylko na obiad, ale i na elegancką przystawkę. Pieczone placki ziemniaczno-cukiniowe z wędzonym łososiem: 1 kg obranych ziemniaków 1 duża cukinia 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 4 łyżki mąki sól morska świeżo mielony pieprz olej (najlepiej(...)spreju) do posmarowania łosoś wędzony na gorąco Mowi (u mnie ze słodką papryką) gęsty jogurt naturalny koperek, szczypiorek lub bazylia do przybrania Piekarnik rozgrzewamy do 220-230°C. Ziemniaki obieramy, a cukinię myjemy (ja nie obieram), odcinamy końcówki, przekrawamy na pół i łyżeczką pozbywamy się gniazd nasiennych (nie będą potrzebne). Tak przygotowaną cukinię i ziemniaki ścieramy na tarce o średnich
Poezja smakudanie powstało. Smak jest dla mnie super 😇. Jeżeli nie jesteście za jedzeniem samych warzyw, to proponuję to danie jako dodatek do jakiegoś mięska. Składniki: 1 kg małych, młodych ziemniaków 20 dag fasolki szparagowej 4 marchewki (u mnie młode i małe) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki(...)słodkiej ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżki oleju Do garnka zlewamy wodę oraz 2 większe szczypty soli. Ziemniaki oraz marchewkę skrobiemy, płuczemy. Fasolkę szparagową pozbawiamy końcówek i kroimy na pół w poprzek. Ziemniaki kroimy na pół a marchewkę na 3 cm kawałki. Ziemniaki oraz marchewkę wrzucamy do wrzącej wody, po ok 2 min dodajemy fasolkę. Na rozgrzaną
Gotuj z Agnes