Sałata polska to w przedwojennej Polsce sałatka ziemniaczana. Przepis na nią znalazłam w 366 obiadów – znakomita kuchnia krakowska Marii Gruszeckiej, oraz w kuchni oszczędnej Heleny Pedenkowskiej. 1 kg ziemniaków sałatkowych (typ kulinarny A), 2 jajka ugotowane na twardo, 2 średnie cebule, pęczek szczypiorku, 2 – 3 łyżki kaparów, 2 żółtka (pamiętajmy o sparzeniu jajek przed rozbiciem), 5 łyżek bardzo dobrej oliwy(...)sól, Cebulę pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek posiekać. Jajka pokroić w drobną kostkę. Wymieszać cebulę ze szczypiorkiem, kaparami i jajkami. Żółtka zmiksować z oliwą i doprawić do smaku octem. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, pamiętając aby ich nie rozgotować. Można ugotować ziemniaki w skórce i potem obrać (lepsza wersja), lub obrać przed gotowaniem. Ciepłe ziemniaki pokroić w niezbyt cienkie
królestwo garówcytrynowym sokiem. Lekkie, pożywne danie pełne kolorów, smaku i wielu tekstur z pewnością zachwyci niejednego. Łatwe i szybkie w przygotowaniu będą także wspaniałym i pysznym sposobem na zagospodarowanie nadwyżki ziemniaków pozostałych po obiedzie. Spróbujcie, a będziecie płakać ze szczęścia :) Ziemniaczane kotleciki z groszkiem i tuńczykiem Potrzebujesz: 800g ugotowanych ziemniaków 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 80g mrożonego groszku zielonego Hortex(...)pieprzu mąka, do obtaczania olej, do smażenia Dip: 200g jogurtu greckiego naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka kaparów 1 łyżka posiekanego szczypiorku szczypta soli Sposób przyrządzenia: 1. Ziemniaki dokładnie ugnieć tłuczkiem. 2. Dodaj odsączonego tuńczyka i wymieszaj. 3. Blanszuj groszek w gotującej się wodzie przez 4min., odcedź i dodaj do ziemniaków z tuńczykiem - wymieszaj. 4. Wbij jajko, wsyp
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPomysł na szybki i lekki obiad - zupa pieczarkowa wraz z dodatkiem ziemniaków oraz marchewki. Zabielona odrobiną śmietany i przyozdobiona posiekaną natką pietruszki. Prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Aby całość była jeszcze bardziej sycąca to poniższą zupę podałam z ugotowanym makaronem. Składniki na 4 porcje: 1,5 l bulionu/lub rosołu 300 g pieczarek 3 średniej wielkości marchewki 6 średniej wielkości(...)ziemniaków 1 duża cebula 2-3 łyżki masła 2 łyżki śmietany 18% 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego sól pieprz z chilli do dekoracji posiekana natka pietruszki Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Marchewki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w grubsze plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku
UgotowaćKrokiety w wersji uproszczonej... zwijane z wafli tortowych zamiast naleśników, z farszem podobnym jak do pierogów ruskich, czyli z ziemniaków i twarogu. Ten sposób na krokiety oszczędza nasz czas, gdyż nie musimy stać i godzinami smażyć naleśników 😉 Wystarczy tylko przygotować farsz, zawinąć go w wafel, a następnie panierować i smażyć. Szybkie i proste, prawda? A do tego pyszne(...)również tymianek, dzięki temu staje się on bardziej aromatyczny. Uwielbiam taki farsz i mogłabym jeść go na okrągło, czy to w pierogach, czy w krokietach... Składniki: ok. 600 g ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 2 małe cebule 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz 3-4 wafle kwadratowe (tortowe) 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka masła olej do smażenia Wykonanie
Kuchnia MagdaLenywarstwowa ze śledziami znana jest też pod nazwą "Szuba" lub po prostu "Śledzie pod pierzynką z buraczkami". Jest kilka wersji tej sałatki, a jej podstawowy przepis zawiera śledzie, buraki, ziemniaki, cebulę oraz jajka. Natomiast wersja na bogato może być rozszerzona o marchewkę, ogórki kiszone lub jabłka. U mnie przepis w rozszerzonej wersji z ogórkami kiszonymi i jabłkami, jednak bez marchewki(...)Mimo bardzo prostych składników smakuje genialnie! Poza tym, świetnie prezentuje się na stole. Idealna propozycja na święta Bożego Narodzenia 🎄 Składniki: 4 filety śledziowe solone 3 średnie buraki 3 średnie ziemniaki 2 małe jabłka 4 jajka 1 duża cebula 3 ogórki kiszone 6 łyżek majonezu 2 łyżki szczypiorku sól, pieprz Dodatkowo: ok. 400 ml maślanki Wykonanie: Śledzie dokładnie myjemy z soli
Kuchnia MagdaLenyJabłka bardzo starej odmiany – szara reneta – pochodzą z drzewa mającego ponad 100 lat i które całkiem nieźle się trzyma w naszym sadzie. A że miałam też ziemniaki z ekologicznej uprawy to postanowiłam coś z tym zrobić Tak powstał sycący krem ziemniaczany z jabłkiem, w dość lekkiej, bezmięsnej wersji, chociaż kusiło mnie, żeby dodać chipsy lub skwareczki z wędzonego(...)smakują obłędnie *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Cebulę obierz z łupin i pokrój dość drobno. Obierz ze skórki ziemniaki i pokrój w kostkę wielkości 1cm. W dość dużym garnku o ciężkim dnie rozgrzej olej lub rozpuść masło. Wrzuć pokrojoną drobno cebulę i smaż na lekko złoty kolor. Wrzuć do garnka
Eat me! Fit me!Przepis na wegetariańską wersję curry. Bez mięsa, za to z mięciutkimi kawałkami ziemniaka, marchewką i groszkiem. Z odpowiednio zbalansowanym smakiem słodkim i kwaśnym. Z całym mnóstwem aromatycznych i zdrowych przypraw. SKłADNIKI / 4-6 PORCJI 50 g masła 400 g ziemniaków 1 marchewka 1 szklanka mrożonego groszku 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru 2 łyżki czerwonej soczewicy(...)proszku, szczypta chili w proszku 1 łyżeczka pasty curry / można zastąpić curry w proszku 1 łyżeczka garam masala / można zastąpić dodatkowa łyżeczką koncentratu pomidorowego świeża kolendra WYKONANIE Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Cebulę drobno siekamy, czosnek kroimy w plasterki. Imbir ścieramy na tarce. Soczewicę płuczemy na sitku. W szerokim rondlu
cool and mintydzieła! Przy podziale na 3 porcje, jedna zawiera: 438kcal, 6g T, 41g W, 53 B. Składniki na 2-3 porcje: – 1 mrożona ośmiornica (ok. 1 kg) – 500g ziemniaków – 1 cebula – 2-3 liście laurowe – 4 ziarna pieprzu – oliwa z oliwek – słodka/ostra papryka mielona – sól Ośmiornice rozmrażamy i ewentualnie oczyszczamy. W dużym(...)pieprzu. Do wrzątku wrzucamy ośmiornicę i gotujemy 30 minut pod uchylonym przykryciem na średnim ogniu (na każdy kilogram ośmiornicy czas gotowania wynosi ok. 30 minut). W między czasie gotujemy ziemniaki (w całości lub pokrojone w plastry/kostkę). Ugotowaną ośmiornicę sprawdzamy widelcem, czy jest odpowiednio miękka (widelec bez problemu powinien się wbijać), a następnie pozostawiamy ją ok. 5 minut w gorącej
Be Fit Be Strongdokładkę na wytrawne bułeczki ziemniaczane podawane na Węgrzech jako przekąska do piwa. Bułeczki mają charakterystyczny wygląd oraz chrupiącą skórkę i miękki miąższ. Składniki (na 20 pogaczy): 300 g surowych ziemniaków 500 g mąki pszennej (użyłam typ 750) 2 łyżki smalcu (użyłam masła) 200 ml mleka 20 g świeżych drożdży pół łyżeczki cukru pół łyżeczki soli 1 jajko Ziemniaki ugotować(...)mundurkach. Ostudzić, obrać, a następnie przepuścić przez praskę. W garnuszku podgrzać mleko, następnie rozpuścić w nim drożdże z cukrem. Odstawić na chwilę, aż drożdże rozpoczną pracę. Do ziemniaków wsypać mąkę, sól i dodaj smalec/masło. Zagniatać, stopniowo dolewając zaczyn z drożdży. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć je wilgotną ściereczką i odstawić na ok. 1,5 h do wyrośnięcia. Ciasto
Weekendy w domu i ogrodziepłaska łyżeczka: suszonego lubczyku, słodkiej papryki w proszku i suszonego oregano, 1 listek laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, szczypta chili w proszku lub płatkach PLACKI ZIEMNIACZANE 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego olej do smażenia WYKONANIE GULASZ: Cebulę i czosnek ścieramy na tarce(...)sosu regulujemy bulionem lub wodą. W razie potrzeby można zagęścić sos 1 łyżeczką mąki wymieszaną z 3 łyżkami zimnej wody (dolewanymi stopniowo). Po dodaniu do sosu, całość zagotowujemy. PLACKI: Ziemniaki obieramy, opłukujemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Przekładamy na gęste sitko i umieszczamy nad miską, do odsączenia. Po 10 minutach odsączone ziemniaki przekładamy do czystej miski
cool and mintyWpis z serii ‚nie marnuję- kombinuję’, czyli jak wykorzystać ‚stare’ warzywa oraz ugotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu? O to dwie propozycje, proste i ‚ekonomiczne’- warzywa pieczone w miodowej glazurze oraz kopytka ziemniaczane okraszone sosem pomidorowym z cheddarem. Pieczone warzywa w miodowej glazurze, 2-3 porcje * makaron Lubella Pełne Ziarno Świdry z orkiszem do podania * 3 duże ziemniaki * 2 duże buraki(...)następnie odkryć i piec około 20 minut. Skropić sokiem z cytryny i podawać z ugotowanym makaronem. Kopytka w sosie pomidorowym z cheddarem, 2-3 porcje kopytka: * 1/2 kg ugotowanych ziemniaków * około 1 szklanki mąki pszennej * 1 jajko * szczypta soli sos pomidorowy: * 400 g Passaty pomidorowej Lubella * 1 mniejsza cebula * 2 ząbki czosnku * 2 łyżeczki suszonej włoszczyzny * 1/2 szklanki wrzącej wody
Kraina Miodem PłynącaNadszedł czas na sprzątanie lodówki i wykorzystanie różnych resztek ze spiżarni. Trochę groszku mielonego i zapomniany ziemniak stały się podstawą dwóch różnych wegetariańskich dań: bezglutenowych placuszków oraz kilku cannelloni znalezionych w szafce. Składniki (na 5 cannelloni i 6 placków): Masa ziemniaczano-groszkowa 100 g mrożonego groszku duży ziemniak sól pieprz łyżeczka czosnku niedźwiedziego Cannelloni 5 dużych rurek cannelloni masa(...)ziemniaczano-groszkowa 6 pieczarek cebula łyżka masła Placki masa ziemniaczano-groszkowa szalotka lub mała cebula olej do smażenia Ziemniaka obrać, opłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Wyjąć z wody, przecisnąć przez praskę i ostudzić. Groszek wrzucić na osolony wrzątek. Blanszować ok. 2 minut. Odcedzić i zostawić do ostudzenia, a potem zmiksować blenderem ręcznym razem z czosnkiem niedźwiedzim. Ziemniaka
Weekendy w domu i ogrodziePączki ziemniaczane Ciekawy przepis na pyszne, puchate i delikatne pączki. Do ciasta dodajemy ugotowane ziemniaki, które są w smaku w ogóle nie wyczuwalne, ale dzięki nim pączki długo zachowują świeżość. Polecam! Składniki: 0,5kg ziemniaków 600g mąki pszennej 50g masła 4 żółtka jaj (jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki) 100g cukru 14g suchych drożdży 80ml letniego mleka szczypta soli(...)łyżka spirytusu Dodatkowo: olej lub smalec do smażenia konfitura do nadziania pączków cukier puder do posypania *** Ziemniaki gotujemy do miękkości, studzimy i przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mielenia *** *** Masło rozpuszczamy. Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, cukier, dodajemy ziemniaki, żółtka jaj, letnie mleko, rozpuszczone masło i szczyptę soli *** *** Wszystko razem mieszamy, dodajemy spirytus i dokładnie
Blog z ApetytemSzufladkowa zapiekanka z karkówką Pyszna zapiekanka z karkówką. Szufladkowa bo układana jak skarpetki w szufladzie na zakładkę Wspaniała roszada warzyw , mięsa i ziemniaków .. Wiem ziemniak to warzywo ale jednak , takie mocno treściwe Namawiam do wypróbowania przepisu , jest prosty i doskonale nadaje się do odgrzania , nawet następnego dnia po przyrządzeniu . Moi chłopcy uwielbiają zapiekanki , każdego rodzaju , więc ta także zdobyła(...)miękka i aromatyczna od przypraw Składniki na 4 osoby : 0,5 kg chudej karkówki 1 czerwona papryka kawałek dyni ( np 1/2 małej Hokkaido ) 2-3 cebule 3 – 4 ziemniaki kilka plastrów boczku 1 puszka krojonych pomidorów 1 kubek gęstego greckiego jogurtu żółty tarty ser (dwie łyżki ) 1 płaska łyżeczka, mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 2 łyżeczki
Ogrodnik w podróżyzapiekam z kurczakiem , karmelizuję i podaję np. do pierogów. Przyszedł czas podać mój przepis na zupę z porów, w której por gra pierwsze skrzypce! Błyskawiczna zupa z porów i ziemniaków to świetna alternatywa dla fanów tego warzywa. Bardzo łatwa, szybka i tania zupa. Do tego bardzo smaczna! Polecam przepis na krem z pora! Składniki na 3 porcje kremowej zupy(...)porów: 3 łyżki masła 3 duże pory 1 marchew 1 duża cebula 4 ziemniaki 2 ząbki czosnek ok. 750 ml bulionu warzywnego, rosołu lub wody z rozpuszczoną kostką (jeśli używacie) sól i pieprz do smaki Jak przygotować zupę z porów? Pory oczyszczamy z zewnętrznych liści, wykorzystujemy białą i zieloną część, dokładnie płuczemy i kroimy na plasterki. Ziemniaki, marchew i cebulę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię