Wówczas łatwo nabierzemy porcję, składającą się ze wszystkich warstw. Dla zaprezentowania przekroju sałatki, do zdjęcia użyłam niewielkich szklaneczek. Składniki: 4 filety śledziowe w oleju (250 g) 2 ziemniaki 2 marchewki 3 jajka średnia czerwona cebula kilka łyżek majonezu pieprz sól Wykonanie: Marchewkę i ziemniaki gotujemy w mundurkach (w osolonej wodzie). Studzimy i obieramy. Jajka gotujemy na twardo. Śledzie(...)kroimy na małe kawałki. Cebulę, marchewkę, ziemniaki oraz białko z jajek kroimy w drobną kostkę. Żółtka ścieramy na drobnej tarce. W miseczce układamy kolejno warstwy: Śledzie + cebula. Warstwę pieprzymy. Rozsmarowujemy cienką warstwę majonezu. Ziemniaki, które pieprzymy i lekko
Smak mojego domuBardzo często z niej korzystam, gdyż jest ona w miarę pewna bo rzadko się zdarza, aby ktoś nie lubił pizzy. Tym razem pizzerniki w trochę niestandardowym wydaniu... bo z ziemniakami, no i z mąki typu graham. Smakują naprawdę doskonale, a oprócz tego są dość treściwe, więc idealne pod mocniejsze trunki 😉 Świetnie się sprawdzą jako przekąski sylwestrowe. Składniki: Ciasto: 2 szklanki(...)mąki graham Radix-Bis 15 g drożdży 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy Dodatki: 2 ziemniaki 1 cebula 4-5 pieczarek 100 g sera żółtego majonez rozmaryn Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min, aż zacznie się pienić. W misce mieszamy
Kuchnia MagdaLenytakich sałatkach przeplatają się różne smaki – słodkie, kwaśne, ostre:) Czy mogę Wam polecić i tę sałatkę? Jak najbardziej TAK!:) 250 g filetów śledziowych a’la matias 2 ziemniaki 1 duże jabłko 1,5 czerwonej cebuli 2-3 jajka 2 łyżki musztardy delikatesowej, lub innej łagodnej 100 g jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 3 łyżki posiekanego koperku 1 ząbek(...)czosnku sól, pieprz mleko do namoczenia śledzi Śledzie zalewamy (do przykrycia) mlekiem. Odstawiamy na 1-2 godziny. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Odcedzamy, odstawiamy do przestudzenia. Zimne ziemniaki obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Po obraniu kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę obieramy, kroimy w cienkie krążki lub w piórka. Przelewamy na sicie wrzącą, a następnie
Smaki Na TalerzuBogracz Gulasz węgierski z wołowiny, boczku, ziemniaków, cebuli, papryki i pomidorów. Tradycyjnie bogracz jest przygotowywany w kociołku nad ogniskiem, jednak w warunkach domowych musimy posłużyć się garnkiem na kuchence Jest to bardzo pożywne, smaczne i aromatyczne danie, którym nasyci się cała rodzina. Do tego idealnie rozgrzewa w chłodne dni, polecam! 0,5 kg wołowego mięsa na gulasz(...)boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 słodka papryka 2 pomidory 5 ziemniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, papryka słodka oraz ostra około pół litra wody lub bulionu *** Boczek wędzony kroimy w kosteczkę i wytapiamy na dużej, głębokiej patelni lub w garnku. Następnie dodajemy pokrojone w dużą kostkę mięso i obsmażamy je z każdej strony *** *** Dodajemy
Blog z Apetytemcałą potrawę przygotowuje się w jednym garnku, potrawa jest sycąca i smaczna, a dzięki ostrej papryce przyjemnie rozgrzewa w zimne dni. W proponowanym przeze mnie kociołku znajdziecie mięso wieprzowe, ziemniaki, czerwone papryki, cebule, ogórki konserwowe, paprykę peperoni, a to wszystko w pysznym i aromatycznym sosie. Uwielbiam! SKŁADNIKI 1,4 kg mięsa wieprzowego z łopatki 2 duże cebule 1 czerwona cebula(...)oliwa 1 czerwona papryka peperoni 4 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego 900 g ziemniaków 3 duże czerwone papryki 1 duży słoik ogórków konserwowych mąka pszenna typ 500 (np Wrocławska) sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, słodka papryka WYKONANIE Mięso umyć, pokroić w małą kostkę i przełożyć do dużej brytfanny. Cebule obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Całość polać
Passions hobbies lifeWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 6 dużych ziemniaków, 2 kiełbasy śląskie, po 1/2 średniej wielkości papryki - żółtej, zielonej i czerwonej, 50 dag pieczarek, średniej wielkości ogórek kiszony, 500 g sosu do spaghetti, pieprz chili cayenne, sól, zioła prowansalskie, 4 plastry sera żółtego. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie(...)podsmażonej kiełbasy z warzywami wlewam sos, dodaję zioła prowansalskie i odrobinę pieprzu chili cayenne, gotuję przez 3-4 minuty na małym ogniu. W naczyniu żaroodpornym układam warstwy zapiekanki: 1/2 ziemniaków, plaster sera w kawałkach, 1/2 sosu, pozostałe ziemniaki, kolejny plaster sera i sos. Całość posypuję pozostałym serem startym na tarce o dużych oczkach. Zapiekam pod przykryciem około 20 minut
JejKuchniażelazo, magnez, fosfor, cynk, miedź, wapń, mangan, selen oraz potas. Zawiera również przeciwutleniacze, które chronią komórki przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Składniki 300 g brukselki 500 g ziemniaków ( użyłem takich małych francuskich ) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 200 ml śmietany 18 % 4 łyżki Ramy do smażenia 1 gałązka tymianku ( może być suszony ) 100 g mini marchewek(...)zimna wodą. Brukselkę przeciąłem na pół, wyciąłem głąb. Cebulę pokroiłem w kostkę, zeszkliłem na patelni. Dodałem pokrojoną na pół plastry kiełbasę, chwilę smażyłem, dodałem następnie posiekany czosnek, tymianek i ziemniaki pokrojone w grube kawałki oraz mini marchewki, pokrojone na pół. Smażyłem ok. 5 minut. Zalałem ziemniaki śmietaną wymieszaną z przyprawami, dodałem brukselkę, dokładnie wymieszałem. Ziemniaki z brukselką przełożyłem do naczynia
R'n'G Kitchenciasto idealne (około 40 pierogów): 2 szklanki mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 3/4 szklanki gorącego mleka szczypta soli łyżka masła lub oleju Farsz ziemniaczany z kapustą: 400 g ziemniaków 400 g kapusty 1 cebula 1 łyżka oleju sól, pieprz kminek lub majeranek Wykonanie: mąkę, sól i olej umieścić w misce i stopniowo dolewać gorące mleko (wodę) mieszać np. widelcem(...)połączeniu składników przenieść ciasto na stolnicę i zagniatać do uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta. Gdyby się za bardzo lepiło podsypać mąką. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić, by odpoczęło ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać posiekaną kiszoną kapustę, podlać niewielką ilością wody i dusić, azmięknie. Woda powinna całkowicie odparować. Na koniec wymieszać utłuczone ziemniaki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!robiłam już jakiś czas temu,jeszcze jak był sezon grzybowy,ale jeśli ktoś ma zapas grzybków w zamrażarce może zrobić je w dowolnym momencie..Pierwszy raz do grzybów dodałam ziemniaki ugotowane...tak jak robiła Dorotka .U mnie co prawda zamiast sosu jogurtowego był inny sosik, ale tu kombinacja z sosem może być według własnego gustu. 1 kg surowych opieniek(...)cebulka 10 dkg bułki tartej + do panierowania 20 dkg ugotowanych i przeciśniętych ziemniaków sól,pieprz , wegeta, majeranek olej do smażenia Opieńki przebrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie [około 10 minut].Odcedzić i zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa o grubym sicie.Ugotowane ziemniaki też zmielić lub przecisnąć przez praskę.Do grzybów dodać ostudzone i przeciśnięte ziemniaki, cebulkę oraz przyprawy.Wszystko razem
Moje domowe kucharzenieDziś bardzo prosty przepis na zupę kalafiorową, zabielaną śmietaną z ziemniakami i marchewką. O tej porze roku mi osobiście zupy najlepiej smakują są takie rozgrzewające i sycące. Składniki: 2 L bulionu 1 kalafior 2 marchewki 4-5 ziemniaków 1 cebula 200 ml śmietany 12% koperek masło sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Kalafior(...)podzielić na różyczki, cebulę pokroić w małą kostkę. W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę, następnie dodać marchewkę, podsmażyć. Zalać bulionem, zagotować. Dodajemy ziemniaki, gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy kalafior i gotujemy do miękkości warzyw. Śmietanę zahartować (do kubka z śmietaną wlać odrobinę wywary, dokładnie wymieszać) wlać do zupy. Na koniec całość doprawić do smaku
magiczna kuchnia KasiPrzedstawiam przepis na moją wersję leniwych pierogów bezglutenowych. Ze względu na ziemniaki można je też określić kopytkami, ale w wersji bezglutenowej składnik ziemniaczany jest niezbędny, ponieważ służy jako spoiwo, także można te pierogi nazwać leniwymi albo kopytkami. Nie są łatwe, trzeba się natrudzić niestety, ale jak zawsze przy potrawach bezglutenowych - warto. Po takich pierożkach vel kopytkach nie ma uczucia ciężkości(...)pierogów, że może się najeść 4-osobowa rodzina (dwóch dorosłych i dwoje dzieci). Nasza rodzina to trzy osoby, więc część pierożków zamroziłam na zaś :-). Zapraszam :-) Składniki: ok. 1 kg ziemniaków 300 g twarogu 80 g skrobi ziemniaczanej 80 g mąki ryżowej (+ sporo do podsypywania) 1 jajko opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru masło do stopienia do okraszenia pierożków
Kawa z mlekiempassaty pomidorowej (lub przecieru pomidorowego) 1 łyżeczka pasty miso 1 łyżka mąki ryżowej 1 łyżeczka octu jabłkowego lub balsamicznego sól i pieprz do smaku Puree ziemniaczane: 5 obranych średnich ziemniaków 1/2 szklanki mleka roślinnego (mniej lub więcej w zależności od “suchości” ziemniaków) 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Soczewicę gotujemy do miękkości. Chyba(...)została Wam od pasztetu lub sałatki z soczewicy , to ten krok macie z głowy Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości. Umyte warzywa i obrane warzywa kroimy następująco: selera w plasterki, cebulę w kostkę, marchewkę i paprykę w kostkę. Na patelnię wrzucamy pokrojone warzywa, podlewamy kilkoma łyżkami wody, dodajemy tymianek, rozmaryn i smażymy do aż będą miękkie, co jakiś czas mieszając
Lamarida.plBardzo lubię sałatki, a takie z śledziem to chyba najbardziej. Moja dzisiejsza to połączenia śledzia, buraków, ziemniaków i ogórka z niewielką ilością majonezu. Jedynie co jeszcze mogę powiedzieć to, że c ałość idealnie do siebie pasowała, wyszła przepyszna. Gorąco polecam. Składniki: 400 g filetów śledziowych 4 buraki 5-6 ziemniaków 3 ogórki kiszone(...)wodzie na 2-4 godziny. Buraki umyć, owinąć w folię aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 °C i pieczemy przez 60-70 minut. Wystudzone buraki obrać. Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach, ostudzić i obrać. Ziemniaki, buraki oraz filety śledziowe pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Cebulę i ogórki pokroić w mniejsza kostkę. Groszek osączyć z zalewy. Do miski
magiczna kuchnia KasiWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki: 6 średniej wielkości ziemniaków, opakowanie mozzarelli, 10 dag tartego sera żółtego, opakowanie warzyw na patelnię po polsku (450 g - ziemniaki, pieczarki, marchewka, fasolka szparagowa), sól, susz z liści pietruszki Cykoria, czosnek staropolski, curry, słodka papryka. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję(...)plastry. Warzywa podsmażam na oleju (pod przykryciem przez 10 minut, co jakiś czas mieszam) z dodatkiem przypraw - natki pietruszki, soli i czosnku. Układam warstwy zapiekanki - ziemniaki (oprószam papryką i curry), ser żółty, warzywa, półplasterki mozzarelli. Całość posypuję słodką papryką. Zapiekam w 180 stopniach przez 15 minut
JejKuchniamnie w domu od kiedy pamiętam jadło się je obsypane cukrem i dodatkiem kwaśnej śmietany. Ale oczywiście można je też jeść w wersji wytrawnej. Składniki: 1,5 kg obranych ziemniaków 2 główki cebuli 1 jajko 4-5 łyżek mąki sól i pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia cukier kwaśna śmietana Przygotowanie: Ziemniaki oraz cebulę zetrzeć na tarce(...)małych oczkach. Można w tym celu użyć także melaksera. Dodać jajko, mąkę (ilość zależy od tego jakości ziemniaków, przy ziemniakach bardziej wodnistych należy dodać więcej mąki) oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać i smażyć średniej wielkości placji na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor. Po upieczeniu warto odsączyć placki z nadmiaru oleju na ręcznikach kuchennych. Placki podawać
My sweet a life