przepis to nasze odkrycie tej jesieni – ziemniaki z piekarnika, które smakują i wyglądają jak z ogniska. Te ziemniaki zachwycą każdego. Na pierwszy rzut oka trudno rozpoznać, jak zostały zrobione. Wyglądają jak wyjęte prosto z popiołu i w smaku bardzo przypominają te z ogniska. Są przepyszne z masłem, ale też doskonale nadają się jako dodatek. Jakby tego było mało(...)przygotowanie jest bajecznie proste! Zrób tak: W misce przygotuj mieszankę soli i mąki pszennej – w proporcji 1:3. Ziemniaki (najlepsze będą małe i podobnej wielkości, dzięki temu upieką się szybko i równomiernie) porządnie wyszoruj i jeszcze mokre obtocz z mieszance soli z mąką, ułóż w brytfance i piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Gotowe! Artykuł Są z piekarnika
Kulinarna PolskaPulchne i delikatne kotlety z tłuczonych ziemniaków. Z chrupiącą panierką na zewnątrz i mięciutkim środkiem. Doprawione podsmażoną cebulką i czosnkiem oraz posiekanym koperkiem i opcjonalnie także różowym pieprzem. Do ich przygotowania najlepiej użyć ziemniaczanego puree pozostałego z obiadu. Jeśli jednak gotujecie ziemniaki specjalnie do tego dania, pamiętajcie o ich dokładnym wystudzeniu przed formowaniem. Zimne i zbite puree zagwarantuje odpowiednią strukturę(...)sosem pieczarkowym lub grzybowym . Pasują też jako dodatek do mięsnego obiadu lub po prostu z mizerią lub surówką coleslaw . SKŁADNIKI / 4 PORCJE 400 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 30 g masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 4 płaskie łyżki mąki - zwykłej pszennej lub np. jaglanej, z ciecierzycy (opcjonalnie bułki tartej) PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny
cool and mintyrozwinięte zaplecze gastronomiczne dla swoich klientów. Co prawda słynie głównie z hot-dogów i pulpetów, ale zauważyłem tam też coś, co jest tam zawsze, czyli medaliony z brokuła i ziemniaków. Nie znam dokładnego przepisu, ale postanowiłem zrobić coś podobnego. Nie wiem czy to się klasyfikuje do kuchni skandynawskiej, ale spróbujemy :) Składniki: - ziemniaki - brokuł Wykonanie: Ziemniaki i brokuł gotujemy(...)względu na różny czas dochodzenia, robimy to w osobnych garnkach. Ziemniaki tłuczemy, dodajemy pokrojonego brokuła i mieszamy. Powinien być do tego specjalny przyrząd, który robi nam eleganckie krążki o prostym rencie, ale ja takiego nie mam, dlatego ulepiłem ręcznie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do poziomu 150 stopni Celsjusza i pieczemy jakieś
Kryzysowa Książka Kucharskaspecyficzny smak, który w dużej mierze zależy od tego jakiego wywaru użyjecie. Jest zawiesista i sycąca. Islandzka zupa ziemniaczana z jarmużem Składniki: 200-250g ziemniaków 1 nieduża cebula 3 duże garście jarmużu litr dobrej jakości bulionu, wywaru warzywnego lub rosołu sól, pieprz 2 łyżki masła Przygotowanie: Bulion zagotować. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki i cebulę dodać do gotującego się bulionu. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 15 minut lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Mieszać od czasu do czasu. Dodać drobno pokrojony jarmuż i gotować kolejne 5 minut, aż jarmuż zmięknie. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać masło. Zamieszać
Codzienne Gotowanieprzepis to nasze odkrycie tej jesieni – ziemniaki z piekarnika, które smakują i wyglądają jak z ogniska. Te ziemniaki zachwycą każdego. Na pierwszy rzut oka trudno rozpoznać, jak zostały zrobione. Wyglądają jak wyjęte prosto z popiołu i w smaku bardzo przypominają te z ogniska. Są przepyszne z masłem, ale też doskonale nadają się jako dodatek. Jakby tego było mało(...)przygotowanie jest bajecznie proste! Zrób tak: W misce przygotuj mieszankę soli i mąki pszennej – w proporcji 1:3. Ziemniaki (najlepsze będą małe i podobnej wielkości, dzięki temu upieką się szybko i równomiernie) porządnie wyszoruj i jeszcze mokre obtocz z mieszance soli z mąką, ułóż w brytfance i piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Gotowe! Artykuł Są z piekarnika
Kulinarna PolskaDzisiaj prosta, aromatyczna i pyszna zupa pieczarkowa ze świeżym szpinakiem, ziemniakami i marchewką. Idealna! Sekretem głębi smaku są podsmażone na masełku pieczarki. Czosnek i odrobina oregano podkręcają smak zupy, dzięki czemu nie można jej się oprzeć. Zupa jest delikatna i pożywna. Polecam Składniki: 400 g pieczarek 4 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 duża garść świeżego szpinaku 2 l bulionu(...)cebula 2 ząbki czosnku 100 g śmietany kremówki 30% 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 – 3 łyżki masła 1/2 łyżeczki oregano sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki. Szpinak opłukać, osuszyć, oderwać łodyżki i lekko posiekać. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić posiekaną cebulę i pokrojone na plasterki pieczarki. Podsmażyć
Oryginalny smakśląskich czy kopytek. Tym razem jednak postanowiłam pokombinować i zrobiłam taką właśnie zapiekankę, która okazała się bardzo pyszna. Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z grzybami leśnymi: 8-9 średnich ziemniaków 400 g świeżych grzybów różnego rodzaju (miałam podgrzybki) 200 g śmietany 30% 2 jajka por 2 ząbki czosnku duży pomidor albo dwa małe mały pęczek natki pietruszki sól, pieprz, rozmaryn(...)papryka ostra Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach, tak aby były miękkie, ale nierozwalające się. Studzimy je, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Grzyby oczyszczamy dokładnie, płuczemy i kroimy w plastry. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy pora pokrojonego w półplastry i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy por lekko się podsmaży dodajemy grzyby i całość smażymy, aż wszystkie składniki będą
e-PrzepisyKulinarnelodówki, braku pomysłu i czasu, na obiadowe gotowanie. Miałam do dyspozycji polędwiczkę, dwie papryki i ser. Pomyślałam że idealnie byłoby gdybym wszystko upiekła razem. Nie byłam pewna czy ziemniaki zdążą się dobrze upiec, więc na wszelki wypadek wcześniej je ugotowałam, a następnie dołożyłam do mięsa i pozostałych warzyw. Polecam. P.S. Zdjęcia może średnie, ale cyknęłam w pośpiechu(...)łyżeczki kaparów łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki harissy - opcjonalnie oliwa z oliwek sól, pieprz do pieczenia 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 czerwona cebula 2 pomidory ziemniaki sól, pieprz, oliwa przygotowanie Polędwiczkę umyć, oczyścić z błon. Jeżeli na grubszym końcu polędwiczki znajduje się tzw główka czyli kawałek mięsa nie do końca połączony z resztą - należy go odciąć
Stare Garymałokaloryczne, bez tłuszczu. Zmiksowany, pieczony batat zmienia się aksamitną, delikatną, lekko słodką emulsję. Czas : 40 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Batat, czy patat, a może slodki ziemniak? Jest trochę zamieszania z czerwoną bulwą (choć skórka może mieć rożny kolor, bo odmian tej rośliny jest ponad 400), którą z ziemniakiem łączy tylko dalekie pokrewieństwo. Niektórych częściach świata nazywana(...)zaczęli mówić patat. Jakby nie było, batat, czy patat, jest to bardzo wdzięczne warzywo, któe można przyrządzać na słodko (polecamy nasze babeczki z batatów) i w wersji wytrawnej. Słodki ziemniak jest o wiele zdrowszy od zwyłego kartofla, mniej kaloryczny i stanowi prawdziwą kopalnię witamin z grupy A i B, a upieczony charakteryzuje się dużą zawartością witaminy C. Nasza zupa krem
Niedzielny kucharzZostało Wam ziemniaków z obiadu, a macie dość tradycyjnych kopytek? Sezon dyniowy trwa więc wystarczy, że do tradycyjnego ciasta na kopytka dodacie upieczonej dyni, rach ciach i pyszny obiad gotowy. Te kopytka zachwycają słonecznym kolorem, posmak dyni jest prawie niewyczuwalny, więc znów udało mi się przemycić dynię Mężowi, który ciągle uparcie twierdzi, że jej nie lubi ;) Składniki(...)ugotowanych ziemniaków 500 g pieczonej dyni ok 2 szklanek mąki pszennej 1 jajo Jak upiec dynię możecie sprawdzić tutaj - klik . Ugotowane ziemniaki natomiast po ostudzeniu przeciskamy przez praskę, mielimy w maszynce lub bardzo dokładnie rozgniatamy tłuczkiem jeśli nie posiadamy innych sprzętów. Na stolnicy umieszczamy ziemniaki, 1,5 szklanki mąki, dynię, wbijamy jajko i całość zagniatamy, jeśli ciasto bardzo
Cynamonowe szczęściepewnością przyda się także do wykonania innych potraw. Ostrość curry możecie oczywiście regulować poprzez ilość użytej do marynaty papryczki chilli. Gorąco polecam to curry z kurczaka z dodatkiem ziemniaków i mleka kokosowego. Jest idealne na jesienne wieczory. Curry z kurczaka po jamajsku Składniki: 3-4 ząbki czosnku kawałek imbiru (ok. 3 cm) 1-2 papryczki chilli(...)kurczaka 3 łyżki jamajskiej przyprawy curry (ewentualnie przyprawy curry ze sklepu, ale smak będzie inny) 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 300g ziemniaków 1 łyżeczka soli olej do smażenia Jak przygotować curry z kurczaka po jamajsku? Czosnek wycisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. Imbir obrać i zetrzeć na tarce
Codzienne Gotowaniebyła w każdym chyba domu. Sałatka z pora Sałatka ta jest kolejnym przykładem dania, które zrobić można z ogólnie dostępnych składników i przy okazji w miarę tanich składników. Ani ziemniaki ani sam por nie kosztują majątku i dostępne są praktycznie wszędzie. Ogórki kiszone też robione są w każdym domu więc bez problemu każdy u siebie znajdzie kilka sztuk. Sałatkę(...)dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z pora. 2 średniej wielkości ziemniaki 1 duży por 1 duże jabłko 6 jajek ugotowanych na twardo 4 średniej wielkości ogórki kiszone 1, 5 łyżeczki soli 1/6 łyżeczki pieprzu 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki musztardy Dijon
mecooksZupa krem z pora. Zupa porowa z mięsem mielonym. – to pomysł na pyszną kremową zupę, akurat na chłodne dni. Dodatek ziemniaków i pulpecików z mięsa mielonego sprawia, że zupa jest dość pożywna. Z poniższych składników wychodzi ok. 1,5 litra zupy i 36 klopsików, czyli spokojnie starczy na 6 porcji obiadu. Dzięki podsmażeniu warzyw uzyskuje się lepszy, głębszy smak(...)zupę: 1 litr wywaru z warzyw (np. bulion z tego przepisu: bulion warzywny ) lub przecedzony rosół 2 duże pory – ok. 450g (tylko biała i jasnozielona część) 2 duże ziemniaki – ok. 350g 1 kawałek selera – ok. 100g 3 łyżki masła pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki majeranku Składniki na klopsiki: 500 g mielonego mięsa z szynki 3 łyżki kaszy
Kulinarne Przebojepodać również jako smaczną przekąskę na imprezie zawiniętą w rulony z szynki. [embed]https://youtu.be/rWcPVCqAQR4[/embed] Składniki na sałatkę jarzynową z groszkiem i kukurydzą (duża miska): 10-12 średnich ziemniaków (1 kg) 2 średnie marchewki duże jabłko por 4 jajka około 8 ogórków konserwowych (300 g) puszka kukurydzy konserwowej puszka groszku konserwowego 5-6 łyżek majonezu łyżka musztardy (dałam ostrą(...)sól, pieprz Przygotowanie Marchew i ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo i również studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy. Pora i ogórki kroimy w drobną kostkę. Jabłko obieramy i również kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy majonez, musztardę
e-PrzepisyKulinarnepowrocie z pracy. Zalewajka wywodzi się z kuchni łódzkiej, która charakteryzuje się tym, że opiera się na zwykłych, tanich i łatwo dostępnych produktach (jej głównym składnikiem są ziemniaki). Wodę z ugotowanymi ziemniakami zalewa się (stąd nazwa) zakwasem (barszczem białym), który można przygotować samemu lub kupić, najlepiej w piekarni. Zupa powinna być zawiesista i kwaśna. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście łódzkiej(...)kuchni regionalnej zapraszam Was do Mopsika i Mirabelki . Zalewajka łódzka Składniki: 1 większa laska kiełbasy zwyczajnej 1 mała cebula 2 marchewki kawałek korzenia pietruszki 0,5 kg ziemniaków 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 listek laurowy 2 suszone grzyby barszcz biały/zakwas (ok. 500ml) sól, pieprz Jak przygotować łódzką zalewajkę? Do garnka włożyć kiełbasę
Codzienne Gotowanie