mozzarelli 15-18 listków bazylii przyprawa do kurczaka sól pieprz olej do wysmarowania naczynia Puree kukurydziano-ziemniaczane: 2 puszki kukurydzy w puszce 130ml śmietany 30% 2 ząbki czosnku 500g ziemniaków (waga po ugotowaniu) pieprz sól Wykonanie: 1. Pomidorki i mozzarellę pokroić w plasterki. 2. Każdą z piersi kurczaka umyć, osuszyć, naciąć poprzecznie w 5-6 miejscach, oprószyć solą, pieprzem(...)przyprawą do kurczaka. Odstawić na około 30 minut. Następnie każde nacięcie piersi wypełnić plastrem mozzarelli, pomidora i liściem bazylii. 3. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, po tym czasie odcedzić i ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. 4. Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać obrany czosnek, śmietankę i całość zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać jeszcze ciepłe ziemniaki, doprawić solą, pieprzem
Szalona Kuchnia EwelinySKŁADNIKI: 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 4-5 jajek 6-7 plasterków boczku 4-5 ogórków konserwowych sos: 2 łyżki majonezu odrobina oliwy z oliwek sok z połowy cytryny (niewielkiej) łyżeczka musztardy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Ugotowane w mundurkach ziemniaki studzimy i kroimy w kostkę – wrzucamy do salaterki. Ogórki kroimy w kostkę i układamy na ziemniakach. Jajka gotujemy na pół(...)miękko (około 5-6 minut w zależności od wielkości jajek) tak, by żółtko nie było całkowicie ścięte, następnie kroimy na kawałki i układamy. Polewamy ziemniaka, ogórka i jajka sosem majonezowym. Boczek podsmażamy na patelni wytapiając tłuszcz tak, by po ostygnięciu był całkowicie chrupiący. Układamy na wierzchu sałatki
Gotowanie jest łatwewiele kotlecików, ale mogą być smacznym dodatkiem do kolacji. Kotleciki podane z sosem pieczarkowym i surówką z kapusty pekińskiej - to idealna propozycja obiadowa dla wegetarian. Składniki: około 600 g ziemniaków 1 jajko 1 cebula sól, pieprz gałka muszkatałowa masło ghee do smażenia bułka tarta do obtoczenia mąka pszenna lub ziemniaczana - opcjonalnie Wykonanie: ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przecisnąć przez(...)praskę i odstawić do przestudzenia drobno posiekaną cebulę zeszklić na tłuszczu do puree z ziemniaków dodać cebulkę, jajko, przyprawy i wymieszać, doprawić dość intensywnie. W zależności od odmiany ziemniaków, gdyby masa się źle formowała można dodać łyżkę skrobii ziemniaczanej. Formować kotleciki lekko zwilżonymi dłońmi, obtaczać w bułce tartej smażyć na rozgrzanym maśle po kilka minut z każdej strony do zrumienienia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ziemniaczanymi. Zrobiłam ich sporo, zjedliśmy i dopiero jak zostało kilka, to olśniło mnie, że może jednak je sfotografuję i Wam pokażę. Na pewno nie raz zostanie Wam odrobinę ziemniaków z obiadu i zastanawiacie się, co z nimi zrobić. Sama nie raz mam ten dylemat, czy jakieś kopytka, czy śląskie, farsz na pierogi też po głowie nie raz krąży(...)więc fajnie się wkomponowały jako smażony dodatek. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, bo zakładam, że widzieć, widział je każdy ;) to zachęcam do zrobienia. Na pewno będziecie zadowoleni! Składniki: ½ kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko 2 płaskie łyżki mąki pszennej Ok 160g (jedna szklanka) mąki pszennej Sól (jeśli ziemniaki nie były solone przed gotowaniem) Pieprz do smaku Bułka tarta do panierowania Olej rzepakowy
Kuchnia w czekoladziemówi, że zazwyczaj z prostych składników wychodzą najlepsze przepisy. Musicie wypróbować! Sałatka ziemniaczana z jajkiem i łososiem - przepis: Składniki na 2 porcje sałatki: 4 średnie ziemniaki 2 jajka 100 g wędzonego albo solonego łososia 50 g kwaśnej śmietany 10-18% Kilka gałązek koperku, lub 2 łyżeczki suszonego 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich Olej Sól(...)pieprz Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z łososiem? Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy w średnią kostkę. Umieszczamy w formie do pieczenia, skrapiamy olejem. Solimy i pieprzymy, dodajemy zioła prowansalskie. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20-25 min, aż będą całkowicie upieczone i zrumienione. W między czasie póki ziemniaki się pieką, gotujemy jajka na półtwardo
Kuchnia ŁukaszaWspaniała propozycja na wielkanocny obiad. Jeżeli poświęcicie jej chwilę na przygotowanie - ona odpłaci Wam się znakomitym smakiem. Jest wyrazista w smaku, doskonale kremowa, po prostu przepyszna. Potrzebujemy: 6 ziemniaków 2 szklanki startego parmezanu sól, pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 opakowanie białej kiełbasy z szynki Maestro Henryk Kania 240 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku(...)serka naturalnego (z wiaderka) 100 g mozzarelli Ziemniaki obieramy i ścieramy na plasterki na mandolinie. Foremkę do piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wysypujemy równomiernie warstwę parmezanu. Na niej układamy plasterki ziemniaków, tak żeby nachodziły na siebie do mniej więcej połowy wysokości plastra. Na ziemniaki wysypujemy pozostałą szklankę parmezanu i wkładamy całość do piekarnika na 30 minut. Pieczemy
MamaOskarkajest wart każdej spędzonej minuty przy ich wykonywaniu. Chrupiące z wierzchu, kremowe wewnątrz - poezja w każdym calu! Najlepiej zrobić od razu z podwójnej porcji. :) Potrzebujemy: 500 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz korbacze naturalne Wyroby Naturalne jajko, bułka tarta (ja użyłam panko) olej do smażenia Co to są korbacze? Korbacze to takie nitki sera(...)krokietów, do wypełniania brzegów pizzy, do robienia kratki serowej na tarcie. Warto się w nie zaopatrzyć i wypróbować. Ja swoje korbacze mam zawsze ze sklepu Wyroby Naturalne . Ugotowane ziemniaki muszą być dobrze odparowane oraz potłuczone tłuczkiem, aby nie miały grudek. Można wykorzystać również do tego celu praskę do ziemniaków. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy jajko, posiekany koperek, a także pieprz
MamaOskarkasmak jest genialny , wiadomo , codziennie raczej nie polecam , ale od czasu do czasu , nikomu w biodra nie wejdzie Polecam ! Składniki na średnią blaszkę : 1/2 niezbyt dużego kalafiora 5-6 ziemniaków 200 ml słodkiej śmietanki ( ja używam , grzesznej kremówki 30 % ) 1/2 kostki masła 2 łyżeczki granulowanego , suszonego czosnku 1 płaska łyżeczka , mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku Ziemniaki obieramy(...)być nieco grubsze , gdyż trudno go cienko pokroić nawet na mandolinie i nie dzielimy na części . Teraz w dość głębokim naczyniu , układamy kilka wiórków masła , na to pierwszą warstwę ziemniaków , solimy , sypiemy połową gałki i czosnku , oraz pieprzem do smaku . Następnie układamy całego poszatkowanego kalafiora , solimy . Teraz reszta ziemniaków , solimy , sypiemy pozostałymi przyprawami , pokrywamy wiórkami masła i polewamy śmietanką . Zakrywamy
Ogrodnik w podróżyzupy ogórkowej z dodatkiem jajka..a to był błąd..bo jajko świetnie pasuje nie tylko do szczawiowej,ale także i do ogórkowej. porcja rosołowa 1 marchewka kilka ziemniaków kilka ogórków kiszonych 2 łyżki śmietany 18% koperek sól, pieprz listek, ziele domowa wegeta jajka Do garnka wlać wodę, włożyć porcję rosołową, dodać przyprawy i marchew startą na tarce(...)gotować.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę i dodać do garnka. Ogórki zetrzeć na tarce przełożyć do mniejszego garnuszka, wlać trochę bulionu i gotować.Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, wtedy dodać ugotowane ogórki ,gotować do miękkości ziemniaków. Dodać śmietanę,dodać koperek , doprawić do smaku.Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem
Moje domowe kucharzeniebardzo sycąca, ale równocześnie bardzo kaloryczna. Przez dodanie sera jest prawdziwą bombą kaloryczną. Ale przecież raz na jakiś czas warto zgrzeszyć dla pysznego smaku Składniki: 2 brokuły 5 średnich ziemniaków 20 dag sera cheddar 5 szklanek bulionu warzywnego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1/2 śmietany słodkiej 12% 1/3 łyżeczki kminku Czarny pieprz, sól Sposób przygotowania: Zaczynamy(...)pokrojenia cebuli na drobną kostkę a czosnku na cienkie plasterki. Brokuł dokładnie myjemy, odcinamy twarde łodygi i dzielimy na małe łodygi. Ziemniaki obieramy i roimy na małą kostkę. W garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy do tego cebulę i lekko doprawiamy solą. Smażymy, cały czas mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodajemy do tego też czosnek i dalej smażymy mieszając przez
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnefanów fiksów, miksów i innych zbędnych dodatków. Zapiekanka z ziemniaków, mięsa mielonego i sera cheddar. Ziemniaki i ser starłam na tarce o dużych oczkach. Mięso podsmażyłam bez tłuszczu i dodałam pomidory z chilli (z puszki). Doprawiłam kolendrą mieloną, ziołowym pieprzem i majerankiem. Ziemniaki wymieszałam z połową startego sera i gałką muszkatołową. Ziemniakami wyłożyłam spod i boki formy. Wyłożyłam
Kucharzycabłyskawicznie poprawi nam humor. Gdy przygotujemy je według przepisu Agaty będą nie tylko pachnące, ale też smakowite. Klasyczne placki ziemniaczane Składniki na 15 placków średniej wielkości: 4 średniej wielkości ziemniaki (ok. 400 g) pół cebuli (ok. 60 g) 1 duży ząbek czosnku jajko 3 łyżki mąki pszennej (35 g) ¾ łyżeczki soli szczypta pieprzu Wykonanie Ziemniaki ścieramy na tarce o małych(...)wbijamy jajko oraz dodajemy mąkę i przyprawy, całość dokładnie mieszamy. Masa, którą otrzymamy, powinna być dość gęsta, jeśli jest zbyt rzadka (co zdarza się, gdy użyjemy do placków, młodych ziemniaków, o niskiej zawartości skrobi), dosypujemy nieco więcej mąki, ale nie za dużo, bo placki wyjdą twarde. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Łyżkę masy ziemniaczanej umieszczamy na patelni i formujemy
KulinarneImpresje.plsobą wiele wspólnego, co ma prawdopodobnie swoje korzenie już w XVI wieku, kiedy to całkiem spora szkocka społeczność mieszkała na terenie tego miasta. Widać to też w wykorzystaniu ziemniaków w kuchni :) W przepisie zachowałem oryginalną nazwę. Tattie to po szkocku po prostu ziemniak, natomiast scones jest już trudniejsze do przetłumaczenia. Translator twierdzi, że to bułeczki, ale to coś raczej pomiędzy(...)bułkami, a plackami. Składniki: - ziemniaki - mąka - margaryna (opcjonalnie) Wykonanie: Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez prasę tudzież czymś gnieciemy np. za pomocą "Kartoffelstampfer" :) Dodajemy mąki, najlepiej tyle, żeby ciasto było w miarę zwarte i trochę tłuszczu, żeby nie było za twarde. Zasada taka. Mało mąki, mało tłuszczu. Generalnie scones powinny mieć kształt trójkąta. Możecie sobie rozwałkować na prostokąt i pociąć
Kryzysowa Książka Kucharskakiedy robię, ale jakiś czas temu Olek mnie poprosił o czerwoną zupkę, więc cóż było zrobić. Buraki przywieźliśmy od Dziadków i w mig przygotowaliśmy pyszny krem z tłuczonymi, maszczonymi ziemniakami i jajkiem na twardo. Do tego szczypta siekanego koperku i nie trzeba nic więcej. Muszę się Wam przyznać, że zawsze przygotowywałam barszcz według wytycznych Mamy- a raczej tego(...)łyżki soku z cytryny 3 łyżeczki cukru 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: Po 1 ugotowanym na twardo jajku na każdą porcję Po 1-2 kulkach ugotowanych i tłuczonych ziemniaków Koperek *2 łyżki mąki pszennej ** Rosół Sposób przygotowania w Tefal Companion: Buraki oraz marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do misy TC z założonym ostrzem ultra blade. Dokładamy
Kuchnia w czekoladzierosołu, ponieważ domownicy ich po prostu nie lubią zjadać z niedzielnym wywarem. Pierwszą moją myślą jest - sałatka z warzyw z rosołu! Banalnie prosta, a kiedy na drugie danie macie ziemniaki, to sprawa jest jak gdyby prosta jak drut. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam w sałatkach warzywa pokrojone w idealną kostkę. Warzywne diamenty krzyczą wtedy do mnie: "Jesteśmy(...)rosołu. Podczas krojenia składników sałatki warzywnej Będziemy potrzebować: 3-4 marchewki z rosołuu3 pietruszki z rosoły lub 2 pietruszki i kawałek selera 5 jaj ugotowanych na twardo około 4 ziemniaki ugotowane, w całości 1/2 czerwonej cebulki 1/3 czerwonej papryki 2 łyżki majonezu sól, pieprz Marchewki i pietruszki kroimy na 2 lub 3 części w zależności od tego
MamaOskarka