ziemniaki - 38421 przepisów (strona:373/2562)

Danie jednogarnkowe: ziemniaki + papryka + kiełbasa 195

Składniki: 500 g ziemniaków, duża czerwona papryka, 2 kiełbasy śląskie, duża cebula, 500 ml bulionu warzywnego, łyżka przecieru pomidorowego, łyżka słodkiej papryki w proszku, łyżczka papryczki chili, łyżeczka majeranku, łyżka masła Przygotowanie: Cebulę kroimy w piórka, kiebasę w plastry, paprykę w paski. Podsmażamy chwilę na maśle. Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Do bulionu dodajemy papryczki oraz majeranek - zalewamy ziemniaki(...)kiełbasę, cebulę, paprykę. Gotujemy na mały ogniu pod przyktyciem do miękkności ziemniaków

Lena Gotuje
Tortilla de patatas con chorizo, czyli hiszpański omlet z ziemniaków z kiełbasą 174

która lepsza 😍. W Hiszpanii tortillę wkłada się w przekrojoną podłużną bułkę, smaruje odrobiną sosu alioli i zjada z apetytem. Smacznego ! Tortilla de patatas con chorizo, czyli hiszpański omlet z ziemniaków z kiełbasą Czas przygotowania: 40 minut Proporcje na patelnię o średnicy 24 cm Składniki: 1000 g ziemniaków 1 duża cebula 1 małe pętko chorizo 6 dużych wiejskich jaj sól pieprz(...)oliwa z oliwek do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie pół plasterki. Cebule kroimy w kostkę. Chorizo kroimy w paski. Na dużej patelni  rozgrzewamy tyle oliwy, żeby dokładnie przykrywała dno.  Ziemniaki smażymy na małym ogniu pod przykryciem, aż do momentu kiedy będę miękkie. Mieszamy je delikatnie, aby się równomiernie gotowały. Mniej więcej

Kulinarne przygody Gatity
Skordalia – deptane pyry na sposób grecki 146

trakcie moich poszukiwań trafiłam na jedno ciekawe danie i od razu je przygotowałam na domowy obiad. Taki wielkopolsko – grecki przytup jest na prawdę przepyszny. Do tej pory przygotowywałam ziemniaki duszone z masłem, owszem były kremowe, ale też ciężkie. To purree jest lekkie jak chmurka i czosnkowe! Do przygotowania potrzebujemy: 2 duże ząbki czosnku 2 młode cebulki pokrojone w plasterki(...)razem z zielonym) odrobina bazylii sól ok 100 ml oliwy z oliwek (najlepsza byłaby grecka, w końcuto greckie ziemniaki) 1 kg ziemniaków Ziemniaki obieramy, myjemy i gorujemy w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzamy i dusimy. Wciskamy czosnek (możecie dać więcej lub mniej) i dodajemy oliwę. Całość jeszcze raz dusimy i przenosimy do miski. Wierzch posypujemy pokrojoną młodą cebulką, odrobiną

Szybko Tanio Smacznie
Tarta ziemniaczana z kurczakiem i warzywami 237

pachnie lato? Wczesnymi ziemniakami z koperkiem, warzywami i ziołami. I taką też pyszną tartę chcę Wam zaproponować. W trakcie jej pieczenia w kuchni panuje niewyobrażalny, wręcz obłędny zapach, który pobudza kubki smakowe. Koniecznie musicie spróbować, bo jest fenomenalna. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków (najlepiej wczesnych) 1 pęczek koperku 60 g masła 200 g piersi z kurczaka 1-2 łyżki oliwy(...)czerwona papryka 1 średnia cukinia 2 jajka 200 g śmietany 30% 2 kulki mozzarelli sól, świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy), zioła prowansalskie, oregano odrobina posiekanej natki pietruszki WYKONANIE Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach do miękkości. Odcedzić z wody i zostawić, aż lekko ochłodną, tak aby dało się je obrać. Obrane ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać masło, sól

Passions hobbies life
Zupa krem z cukinii 191

prosta w wykonaniu zupa krem z cukinii, która swym smakiem przypomina jakże popularną ogórkową. Czas przygotowania i ilość porcji 40 minut, około 5 porcji. Produkty 2 cukinie, 5 ziemniaków, 1 cebula, 1 pietruszka, 1 pęczek koperku, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła, jogurt grecki, majeranek, sól, pieprz. Przygotowanie Cukinię, ziemniaki, pietruszkę i czosnek obierz ze skórki i umyj. W garnku(...)rozpuść masło i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cukinię oraz cebulę, przez około 3 minuty. Następnie do garnka wlej litr wody i wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną pietruszkę i posiekany czosnek. Gotuj pod przykryciem, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie zmiksuj zupę blenderem i przypraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Na koniec dodaj jeszcze posiekany koperek i gotuj przez

Fit&Fast Kitchen
Pizza z pesto, ziemniakami i cebulą 158

gotowania i odkrywania nowych aromatów, połączeń smakowych i wychodzenia poza konwenanse. W ten sposób powstała dość nietypowa pizza :) Zawiera ona fuzja francuskiego pesto z typowo polskimi elementami takimi jak ziemniaki, czy boczek. .  Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut + czas na rośnięcię + 12-14 minut pieczenia Składniki (na dwie okrągłe pizze): Na ciasto: 170ml ciepłej wody 150g mąki pszennej(...)farsz: 300g sera mozzarella 6 łyżek pesto prowansalskiego (szczególnie polecamy oryginalne francuskie pesto z serii Reflets de France, które możecie kupić w Carrefour) 4 plasterki boczku 3 małe ugotowane ziemniaki 1 cebula *jeśli nie macie mąki pełnoziarnistej można dać 300g zwykłej mąki pszennej Do miski miksera przesiewamy mąkę oraz dodajemy sól i oliwę. W niecałej szklance ciepłej wody rozpuszczamy drożdże

Kolizje Smaków
Zapiekanka ziemniaczana – 4 składniki 152

składników. Zapiekanka ziemniaczana to świetny pomysł na nieco inny obiad. Wspomniana potrawa zapewne napełni wasze brzuchy i przy tym powinna wam zasmakować. Zaletą zapiekanki ziemniaczanej jest niewielka liczba składników. Ziemniaki, boczek, ser i cebula to przecież jest niewiele. Jeśli macie wolne 70 minut to zachęcam do gotowania. Możecie też sprawdzić inny przepis obiadowy – ostre skrzydełka w chrupiącej panierce . Polecam(...)także pyszny przepis na zapiekankę makaronową . Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania Składniki – zapiekanka ziemniaczana 5 średnich ziemniaków 200 g boczku wędzonego 200 g sera mozzarella jedna cebula pieprz i sól Przepis – zapiekanka ziemniaczana Obieramy ziemniaki i cebulę, które następnie kroimy w kostkę – tak jak na sałatkę. W kostkę kroimy także boczek wędzony. Ser mozzarella przecieramy

Kuchennyviral.pl
RUSKIE KOTLETY 180

Często zdarza się, że zostają nam ziemniaki z poprzedniego dnia i przydałoby się zrobić z nich coś smacznego☝ Dzisiaj zaproponuję Wam pyszne kotleciki, tylko z 3 składników! Z buraczkami na zimno smakują wybornie 😊 Składniki na 2 porcje: - 400 g ziemniaków - 150 g twarogu chudego - 1 jajo - 40 g cebuli - koperek - tłuszcz do smażenia - łyżeczka mąki kukurydzianej Opcjonalnie panierka: - 1 jajo(...)bułka tarta Przygotowanie: 1. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i tłuczemy. (chyba, że macie z poprzedniego dnia) 2. Twaróg kruszymy i wrzucamy do ostygniętych ziemniaków, dodajemy koperek wedle uznania. Tłuczemy wszystko ponownie. 3. Przełożyć masę do miski, przyprawić solą i pieprzem, dodać roztrzepane jajo (zostawić odrobinę do posmarowania, jeśli nie robicie typowej panierki) i zagniatamy "ciasto" ręcznie. 4. Formujemy kotleciki

Zdrowie i pysznie na talerzu
BŁYSKAWICZNA ZAPIEKANKA WARZYWNA Z DWOMA SERAMI 153

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 6 ziemniaków (ugotowanych w osolonej wodzie), warzywa na patelnię po hiszpańsku "Proste Historie", większa garść tartego sera żółtego (na małych oczkach), opakowanie mozzarelli, wiórki masła, garść posiekanej natki pietruszki, przyprawa do ziemniaków. Przygotowanie: Mieszankę warzywną podsmażam z dodatkiem dołączonej przyprawy paprykowo-ziołowej(...)własną kompozycją przypraw) około 10 minut - 5 minut pod przykryciem, 5 minut bez. Co jakiś czas mieszam. Ziemniaki kroję w grubsze plasterki, układam na dnie brytfanny, posypuję przyprawą do ziemniaków, wiórkami masła i serem żółtym. Następnie wykładam mieszankę warzywną. Na wierzchu układam pokrojoną mozzarellę. Całość posypuję natką pietruszki. Zapiekam 20 minut w 180 stopniach

JejKuchnia
Krem kalafiorowy 149

krem. Przed podaniem należy ją posypać posiekanym koperkiem.  Składniki na 4 porcje: 1,5 l wody + 3 płaskie łyżeczki domowej wegety 1 duży kalafior 2 średniej wielkości ziemniaki 2 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej odrobina kurkumy 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki śmietany 30% 1 mały pęczek koperku Z kalafiora odciąć liście i podzielić(...)mniejsze różyczki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać oraz drobno pokroić. Wodę wlać do garnka, dodać domową wegetę i całość zagotować. Następnie dodać różyczki kalafiora i ziemniaki. W międzyczasie na małej patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulę oraz czosnek. Do gotujących się warzyw dodać cebulę wraz z czosnkiem. Na sam koniec wsypać przyprawy (sól, pieprz

Ugotować
Potrawka z młodych ziemniaków i bakłażanów 169

byłam zaskoczona, jak zasmakowało jej to danie, które naprawdę wymaga niewielu składników i pracy, ale jest naprawdę niebanalne. Składniki na 4 porcje: 2-3 bakłażany około 700 g młodych ziemniaków 1 papryka 2-4 cebule (w zależności od tego jak są duże) 2 cm korzenia imbiru lub łyżeczka suszonego łyżeczka mielonych nasion kolendry łyżeczka kuminu łyżeczka mielonej kozieradki Przygotowanie: Ziemniaki(...)dodaj pokrojona w kostkę paprykę oraz przyprawy. Wymieszaj, smaż razem minutkę. Kolejno dodaj pokrojone 2 cm kostkę bakłażany i duś wszystko razem 10 minut. Na samym końcu dodaj ugotowane ziemniaki, dopraw solą, wymieszaj. Po 2-3 minutach duszenia gotowe! Podawaj przybrane świeżą kolendrą. Smacznego!   Artykuł Potrawka z młodych ziemniaków i bakłażanów pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Przepis na sałatkę ziemniaczaną prostą i smaczną 3819

podać samą lub do mięsa, idealnie również nadaje się do podania podczas grilla. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki ziemniaczanej będziemy potrzebować : około 1,5 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków 200 g sera żółtego 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku oraz 5 łyżek majonezu 5 łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego 5 łyżeczek musztardy ostrej do smaku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Link do filmu z przepisem : Sałatka ziemniaczana Przygotowanie : Ziemniaki dokładnie myję i bez obierania gotuję do miękkości (wody nie solę), po ugotowaniu ziemniaki odcedzam i odkładam do wystudzenia. Wystudzone ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Przygotowanie pozostałych składników sałatki: Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach. Zieleninę dokładnie płuczę i drobno kroję. Do majonezu dodaję jogurt, musztardę, doprawiam

Uwaga Babcia Gotuje
Klasyczny kociołek z ogniska, czyli pieczonki 230

trzeba wyłożyć skórką z boczku lub słoniną. Zapobiegnie to przypaleniu się naszego dania. Teraz możemy kociołek wyłożyć liśćmi kapusty, a na nie układamy warstwami poszczególne składniki: pokrojone w plasterki ziemniaki, marchewkę cebulę, kiełbasę, wędzone żeberka czy też boczek. Z przypraw dodajmy sól i pieprz. Na samą górę kładziemy porządny kawałek masła lub margaryny – co kto lubi – i przykrywamy kolejną warstwą(...)mniej więcej po godzinie mamy pyszną wyżerkę. ------------------------------------------------------------- Klasyczny kociołek z ogniska, czyli pieczonki Czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: ·          2 kg ziemniaków ·          3 cebule ·          3 marchewki

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekanka ziemniaczana z gorgonzolą, szpinakiem i boczkiem / Bacon, spinach and gorgonzola potato gratin 227

chociaż resztki zjadłam zupełnie bez niczego i też byłam zachwycona. Znalazłam ten przepis w jednej z gazet o tematyce kulinarnej i postanowiłam go sprawdzić, nie żałuję Jeżeli jesteś fanem ziemniaków w troszkę innym wydaniu niż klasyczne puree, polecam także zapiekane z grzybami i serem , lub młode ziemniaki po węgiersku i ze śmietanką i szpinakiem , wszystkie przepyszne! Polecam gorąco! Scroll down(...)English Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, boczkiem i gorgonzolą (4-6 porcji) Składniki: 250 g świeżego szpinaku 1 kg ziemniaków, obrane i pokrojone w bardzo cienkie plasterki 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 300 ml śmietanki 36% 100 g sera gorgonzola, posiekanego 50 g startego parmezanu sól, pieprz i gałka muszkatołowa Przygotowanie: Włącz piekarnik

karmelowy
ZUPA SZPARAGOWA 186

pracę układu pokarmowego. Szparagi są łagodnie przeczyszczające i moczopędne. Zawarta w szparagach asparagina wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu. SKŁADNIKI: pół pęczka szparagów zielonych 5 ziemniaków 1 duży ząbek czosnku około 1 litra bulionu warzywnego koperek, szczypiorek 1/2 łyżeczki lubczyku 1/3 łyżeczki kurkumy 200 g śmietany 18% sól, pieprz oliwa z oliwek 1 łyżka masła SPOSÓB(...)PRZYGOTOWANIA: Na oliwie z oliwek z dodatkiem masła smażymy ziemniaki pokrojone w kostkę, dorzucamy plasterki czosnku, kurkumę i lubczyk. Następnie dolewamy bulion warzywny i gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie kroimy szparagi na małe plasterki pozostawiając główki w całości. W momencie, gdy ziemniaki będą już gotowe dorzucamy szparagi, koperek, szczypiorek i doprawiamy do smaku solą

wege i kropka