ziemniaki - 38421 przepisów (strona:382/2562)

Pierogi z kaszanką "Himmel und Erde" 160

Erde" (po przepis zapraszam tutaj ). Jeśli nie znasz tego specjału wyjaśniam - to przysmażone plasterki kaszanki ułożone na puree ziemniaczanym z musem jabłkowym, całość okraszona cebulką z boczkiem. Dzięki dodatkowi ziemniaków do kaszanki nadzienie pierogowe nabrało lekkości, winno-kwaskowate jabłka dopełniły farsz smakowo. Omastę stanowi boczek z cebulką. Najważniejsza w pierogach jest dobrej jakości i bardzo smaczna kaszanka. Składniki na około(...)około 150 ml gorącej wody 1 łyżka oleju sól 2 kaszanki 1/2 jabłka lub mus jabłkowy+ majeranek 1 duża cebula sól, pieprz tłuszcz do smażenia 3-4 średnie ugotowane ziemniaki boczek surowy Przygotowanie: z podanych składników zagnieść ciasto pierogowe. Owinąć w ściereczkę i odstawić na 15 minut kaszankę obrać z flaka, pokroić w plasterki. Cebulę obrać i połowę pokroić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak Zagrodowy faszerowany pieczarkami 170

bardzo delikatne i soczyste. Przygotowaliśmy go w całości, nadzianego farszem pieczarkowo-cebulowym. Efekty naszych kulinarnych zmagań znajdziecie poniżej 2 godziny składniki: 1 cały Kurczak Zagrodowy 1/2 cytryny 7-8 ziemniaków 1 jajko 1 duża marchewka 1 zielona papryka 1 żółta papryka sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, słodka papryka, ostra papryka masło oliwa z oliwek farsz: 500 g pieczarek 1 cebula(...)ząbek czosnku 1 jajko wykonanie: Obieramy ziemniaki i marchewkę. Pyry przekrawamy na pół, a marchewkę kroimy w półksiężyce. Zalewamy wodą i wstawiamy na gaz. Gotujemy 10 min od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Obieramy cebulę, kroimy w kostkę i szklimy na patelni używając masła lub 1 łyżki oliwy z oliwek. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy. Pod koniec dodajemy przeciśnięty

Ania i Marcin gotują
Ogórkowa 150

Smakuje prawie jak u babci. Klasyczna zupa na ogórkach kiszonych z ziemniakami i włoszczyzną. Oryginalny przepis pochodzi z książki "Zupy i sosy" Biblioteczki Poradnika Domowego. 4  ogórki kiszone 1 szklanka wody spod ogórków 6 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera 4 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka majeranku 5 szklanek wody Ziemniaki obrać(...)pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w słupki, cebulę, selera obrać. Wszystko wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce i dodać do zupy razem z majerankiem. Mąkę wymieszać ze śmietanką, dodać odrobinę wody spod ogórków. Resztę wody dodać do zupy. Dobrze rozmieszaną śmietanę dodać do zupy i dokładnie wymieszać

Czerwony Gupik
Sznycle inaczej (z mizerią i ziemniakami) 184

jadam sznycli, jednak pozostało mi mięso mielone, a dwa dni z rzędu spaghetti to nawet dla mnie przesada. I tak powstały sznycle z jogurtem i serem żółtym. Z ziemniakami i mizerią tworzyły typowy wiosenny obiad. Proporcje na 8 sznycli, ale obiad dla 2 osób. 250 gram mięsa mielonego 50 gram jogurtu naturalnego 50 gram sera żółtego 1 jajko 1 bułka(...)cebula 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka majeranku 2 ziemniaki 100 gram śmietany 2 ogórki zielone Cebulę posiekać drobno, zeszklić i  lekko przyrumienić na patelni. Wystudzić. Bułkę namoczyć w minimalnej ilości wody i rozgnieść palcami. Ser żółty zetrzeć na tarce. Do mięsa dodać przyprawy, bułkę, jogurt, jajko, ser i wystudzoną cebulkę

Czerwony Gupik
Zupa jarzynowa 235

Kolejny klasyk na stole. Zupa jarzynowa na zasmażce, z kawałkami warzyw i w dodatku na mięsie. Po prostu pyszności! Proporcje na około 4 litry zupy. 2 porcje rosołowe 3 ziemniaki 5 marchewek 2 pietruszki 1 kalarepa 1 por 1/4 selera 1 puszka 400 gram groszku (z zalewą) 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 4 litry wody Mięso umyć, włożyć(...)pietruszkę oskrobać, pokroić w plastry. Kalarepę i selera obrać i pokroić w kostkę. Pora pokroić na 3 krótsze kawałki. Dodać do gotującego się mięsa, ewentualnie dodać liść laurowy. Ziemniaki obrać (oskrobać), pokroić w kostkę. Po około 25 minutach wyciągnąć mięso (liść laurowy) i dodać ziemniaki. Po kolejnych 10 minutach dodać groszek z połową zalewy. Gotować aż ziemniaki będą miękkie

Czerwony Gupik
Placki cukiniowo - ziemniaczane z dipem miętowym 184

Placki z cukinią i ziemniakami to prosty, pyszny letni obiad. Placki idealne dla tych,  którzy za cukinią jednak nie przepadają, a chcieliby włączyć ją do diety ze względu na walory odżywcze. Placuszki smakują jak zwyczajne ziemniaczane, chociaż cukini i ziemniaków użyłam w proporcji 1:1. Na pewno dużo łatwiejsze do smażenia niż tradycyjne cukiniowe. Bardzo polecam(...)prostu pyszne! Jogurt z dodatkiem mięty jest świetnym dodatkiem do placków. Składniki: 4-5 ziemniaków 1 spora cukinia 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz 2-3 łyżki startego parmezanu smalec, olej do smażenia dodatkowo: jogurt grecki sok z cytryny odrobina miodu pieprz kilka gałązek mięty Wykonanie: cukinię przekroić wzdłuż na pół i wybrać cały gąbczsty środek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jajka, ziemniaki, szpinak i kozi ser – zapiekane w pikantnym pomidorowo-paprykowym sosie 182

dzisiejszego przepisu jest nieziemski – pikantny i wyrazisty, ale nie ostry, z każdym smakiem mocno wyczuwalnym i odróżnialnym. Syte, lekkie i wytrawne danie na obiad czy ciepłą kolację. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę – drobniej niż do zupy. Szpinak zostawiamy w całości – jeśli to starsze listki, można je ewentualnie porwać na pół. Cebule i czosnek z grubsza siekamy. W rondlu rozgrzewamy(...)średnim ogniu, aż pomidory się rozpadną. Sos blendujemy ręcznym blenderem na gładko. W międzyczasie na patelni którą można bez problemu wstawić do piekarnika rozgrzewamy pozostałą oliwę i smażymy ziemniaki – muszą się zrobić takie, jak frytki – zrumienione z zewnątrz, miękkie w środku. Zajmie to około 15-20 minut na średnim ogniu. Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C, góra-dół, bez termoobiegu. Zrumienione

Karo in the Kitchen
Placuszki z gotowanych ziemniaków (moskole) 208

wniosku, że to właśnie nic innego jak rozpłaszczona śląska kluska, podsmażona na patelni.  Pomysł, żeby zrobić moskole w domu przyszedł wtedy, kiedy zastanawiałam się co zrobić z ziemniakami z obiadu z poprzedniego dnia. Trochę poczytałam na temat tego góralskiego przysmaku i metodą "na oko" namieszałam składniki. Wyszło dobrze, ale czy to właśnie prawdziwie moskole? Tego niestety nie wiem :) Składniki(...)ziemniaków 250 g mąki pszennej 1 jajko 1/2 szklanki kwaśnego mleka bądź maślanki 1płaska łyżeczka soli  pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugniatamy tłuczkiem lub przepuszczamy przez praskę i odstawiamy do ostudzenia.  Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i kwaśne mleko (lub maślankę). Doprawiamy solądać do masy jajka, przesianą mąkę oraz kwaśne mleko

bistro mama
Sałatka ziemniaczana 145

piątek Skandynawska akcja kulinarna powoli zbliża się do końca, jednak jeszcze dziś postanowiłam przygotować sałatkę ziemniaczaną , które są bardzo popularne w krajach skandynawskich. Ja również zasmakowałam w sałatkach z ziemniaków, choć muszę przyznać, że są one nieco ciężkie i tuczące, ale taka jest specyfika tej kuchni.  Jak dotąd na blogu pojawiła się sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem i szwedzka(...)sałatka ziemniaczana  do których wypróbowania serdecznie Was zapraszam.  Składniki :  500g młodych ziemniaków 4 łodygi cienkiej dymki 1 czerwona cebula 3-4 ogórki konserwowe 1 łyżka koperku 1 łyżka musztardy gruboziarnistej 1 łyżeczka gładkiej ostrej musztardy 200ml kwaśnej śmietany 2 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz Przygotowanie :  Ziemniaki ugotować, uważać aby ich rozgotować, odstawić aby wystygły

Codzienne Gotowanie
Ośmiornica z młodymi ziemniakami, fasolką szparagową i pesto pietruszkowym 136

począć, zapytałem zaprzyjaźnionej sprzedawczynię. Ta uciekła na chwilę na zaplecze i zapisała mi na kartce przepis na pulpo a la gallega , czyli ośmiornicę po galicyjsku z ziemniakami. Poza głównymi składnikami była tam użyta tylko oliwa z oliwek, kilka przypraw, sok z cytryny i duuużo papryki. Prosto i ze smakiem, jednak czegoś w tym daniu mi brakowało i dzisiaj chyba wiem(...)osób Sałatka: 1 mrożona ośmiornica o wadze 600-800 g 3 listki laurowe 4 ziela angielskie 10 ziarenek pieprzu czarnego kawałek skórki z cytryny kilka gałązek rozmarynu 6 młodych ziemniaków 400 g zielonej fasolki szparagowej cząstki limonki lub cytryny Pesto: 1 natka pietruszki kilka listków mięty 4 ząbki czosnku 50 g nasion słonecznika 100 ml oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno

Food Square
Smażone śledzie- zapachniało mi morzem... 161

mojego dania wykorzystałam (4 porcje): 500 g świeżych, patroszonych śledzi bez głowy kilka plasterków cytryny sól i pieprz szczypta gałki muszkatołowej mąkę, około pół szklanki 15 młodych, średniej wielkości ziemniaków dwa duże pory pół kostki masła świeży koperek Zaczęłam od śledzi- każdą rybkę kładłam na desce do góry grzbietem. Palcami lub rączką od noża naciskałam wzdłuż kręgosłupa. Ryba stawała się(...)wyciągałam go z łatwością, pozbawiając rybki wszystkich większych ości. Każdą osoliłam, popieprzyłam, skropiłam sokiem z cytryny, przełożyłam kilkoma plasterkami cytryny i odstawiłam na co najmniej 30 minut. Młode ziemniaki dokładnie umyłam i ugotowałam w osolonej wodzie. W międzyczasie pokroiła pory w drobne paski, posoliłam i odstawiłam, by lekko puściły wodę. Następnie odcisnęłam płyn i udusiłam około 15 minut na maśle

Pichceniomania
Pieczona karkówka z młodymi ziemniaczkami w marynacie ziołowo-czosnkowej 186

ziemniaczki z piekarnika pysznie zapieczone w r ę kawie foliowy m Czasami miewam ochotę na s ycący , p e łen soczystego mięsa , solidny niemałą porcją i okazały towarzystw em ziemniaków , porządny i treściwy obiad ! Odzywa się we mnie wtedy prymitywny mięsożerca i im więcej mam na talerz u wybornego pieczystego, tym lepiej. Nie wyobrażam sobie życia bez mięsa i kompletnego(...)czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki grubo zmielonych płatków chili 1 łyżeczka suszonej kolendry  1/2 łyżeczki suszonego cząbru 1/2 łyżeczki majeranku 4 łyżki oliwy MARYNATA DO ZIEMNIAKÓW czosnkowa : 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli - lub więcej do smaku 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego Karkówkę

Grunt to przepis!
MŁODE ZIEMNIACZKI ZAPIEKANE Z WARZYWAMI 140

pieczone ziemniaki są doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, idealne na letni obiad   SKŁADNIKI 1 kg młodych ziemniaków, 1 papryka czerwona, 1 marchew, 2 łyżki cebuli suszonej w płatkach Skworcu 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków, ½ łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki soli, pieprz WYKONANIE Ziemniaki kroimy w plastry lub półplastry, posypujemy przyprawami, polewamy oliwą, mieszamy, dodajemy

słodki bratek
ZUPA KURKOWA Z ZIEMNIAKAMI 191

zajmie Wam dosłownie 20 - 25 minut. Ja podaję Wam przepis również na wywar warzywny do zupy, gdybyście jednak takowego nie mieli akurat pod ręką. Tradycyjnie zupę kurkową podaję z ziemniakami, całym mnóstwem ziemniaków (!), choć można również zastąpić je drobnym makaronem. Do tego kremowa śmietanka, kilka łyżek świeżo siekanego koperku i natki pietruszki oraz suszony majeranek, i talerz parującego szczęścia gotowy(...)kukami :) SKŁADNIKI NA ZUPĘ: 1.5 l bulionu warzywnego (składniki poniżej) lub bulionu drobiowego 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek 2 średnie cebule 1 ząbek czosnku 5 średnich ziemniaków 250 g kurek (świeżych lub mrożonych) 150 - 200 g śmietany do zupy 18% 2 łyżki siekanej natki pietruszki 2 łyżki siekanego koperku 1,5 łyżeczki suszonego majeranku sól i świeżo

Słodko-Słony Świat Ilony
Majerankowe placki ziemniaczane 173

Zimą się przydadzą. Teraz natomiast korzystam ze świeżych listków, które mają w sobie dużo charakterystycznego aromatu. Listki dodałam do masy na placki ziemniaczane - miodzio :) Składniki : ok. kilograma większych młodych ziemniaków 4 gałązki świeżego majeranku 2 jajka łyżka mąki ziemniaczanej 3 czubate łyżki mąki pszennej cebula łyżeczka soli pieprz mielony olej do smażenia Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce ręcznie(...)malakserem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do ziemniaków dodać listki oberwane z gałązek majeranku, mąkę ziemniaczaną, 2 łyżki mąki pszennej (na razie tyle; z czasem ziemniaki puszczą sok i wtedy - po ok. dwóch partiach placków - dodać resztę), sól, pieprz, jajka i pokrojoną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać. Włączyć pochłaniacz lub okap. To ważne na tym etapie przygotowywania, by zapach

Weekendy w domu i ogrodzie