dzień tylko dodałam i gotowałam warzywa. Polecam! składniki 500 - 600g baraniny - u mnie łopatka bez kości ok 150 g wołowiny i cielęciny (opcjonalnie) 300 g ziemniaka 200 g pomidorów z puszki 1 podłużna czerwona papryka 1 średnia cebula ziele angielskie kilka ziarenek pieprzu sól liście laurowe pęczek kolendry harissa i ostra papryka w płatkach(...)było lekko zakryte, dodać liść laurowy, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, zagotować i gotować na małym ogniu do miękkości. Można użyć szybkowaru. Mięso wyjąć, rosół odcedzić, doprawić solą. Przygotować warzywa: ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w półplasterki, paprykę w poprzeczne paski. W garnku z grubym dnem ułożyć warstwami: ziemniaki, mięso pokrojone w duże kawałki, plasterki cebuli
Stare GaryNasłuchawszy się o fiksacji funkcjonalnej drużyny przystąpiły do boju. W efekcie starań czterech ekip powstały takie oto przepisy. Niektórych tak poniosła atmosfera, że zrobili więcej niż jedno danie:) Składniki: - ziemniaki - musztarda - śliwki - drożdże Wykonanie: Ziemniaki wydrążyć. Położyć musztardę, kawałek śliwki, i posypać pokruszonymi drożdżami. Całość zapiec w piekarniku. Składniki: - kasza gryczana - ogórek kiszony - mak - śliwki - cukier - margaryna - mąka Wykonanie(...)pół szklanki wody z rozpuszczonymi dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej. Mieszamy jeszcze chwilę podgrzewając. Układamy warstwami makaron z kaszą i owoce. Na wierzch posypujemy startą czekoladą. Składniki: - czerwona kapusta - ugotowane ziemniaki - śliwki - musztarda Wykonanie: Kapustę ugotować i obrać z liści. Z ziemniaków, śliwek i musztardy zrobić farsz i zawinąć go w liście kapusty. Zapiec lekko w piekarniku. Składniki: - drożdże - mąka - śliwki
Kryzysowa Książka Kucharskabloga. Okazuje się jednak, że z produkcji tortów cebulowych znani są, nie jak uważa większość internetowego półświatka, Polacy, a Walijczycy. Oto przed państwem werble ...... WALIJSKI TORT CEBULOWY. Składniki: - ziemniaki - cebula Wykonanie: Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy na plasterki. Układamy w tortownicy warstwę ziemniaków tak, aby przykryła dobrze dno. Następnie kilka warstw cebuli i na górę znów ziemniaki
Kryzysowa Książka Kucharskajakiegoś czasu krąży po sieci przepis na ziemniaki, które są pieczone w piekarniku, ale smakują jak z ogniska. Dziś przypada umownie dzień pieczonego ziemniaka. Umownie, bo jakoś tak nikt oficjalnie tego dnia nie ustanowił, a obchodzony jest on zawsze na początku jesieni. Bardzo często już jej pierwszego dnia czyli pod koniec tak zwanych "wykopków". W wielu miejscach dzisiaj więc(...)dobra data. Jeżeli ktoś ma kryzys sytuacyjny związany z brakiem możliwości zrobienia ogniska to może sobie upiec takie w piekarniku i będą smakować podobnie. Nawet skórkę można zjeść. Składniki: - ziemniaki - mąka - sól Wykonanie: Mąkę mieszamy z solą. Ziemniaki obieramy, myjemy i, jeszcze mokre, toczymy w mące. Wkładamy do piekarnika. Ja miałem ok 180 stopni i piekły się trochę ponad
Kryzysowa Książka Kucharskawięc jeśli ktoś się będzie burzył to możemy równie dobrze posłużyć się inną nazwą jak pańćkraut, ciapkraut, ciaper kapusta, ciapkapusta czy typowe dla opolskiej prowincji kartofelkraut albo w końcu ziemniaki z kapustą kiszoną :) Składniki: - ziemniaki - kapusta kiszona - cebula - mąka Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i przysmażamy. Kapustę kroimy, wrzucamy na patelnię, dolewamy trochę wody i dusimy pod przykryciem(...)zmięknie. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki traktujemy tłuczkiem, a następnie mieszamy z kapustą, cebulą i małą ilością mąki
Kryzysowa Książka Kucharskamiało być sprzedawane danie proste, tanie i gorące. Wymyślił zatem placki drożdżowe smażone na głębokim oleju lub pieczone, a żeby obniżyć dodatkowo ich koszty produkcji postanowił zorganizować skupy ugotowanych ziemniaków, które zostawały ludziom z obiadu. Ich nazwa langos pochodziła od niemieckiego słowa lang - długo, tak długo jak stali ludzie na przystankach. Cały proceder zdawał dobrze egzamin, niestety(...)się tak nie wściekł, ale Jara Cimrman musiał zadbać o to, żeby oryginał i kopia się nie spotkali, dlatego doprowadził do uwięzienia tego prawdziwego :) Składniki: - 0,5 kg ugotowanych ziemniaków - szklanka mąki - 1/4 kostki drożdży - woda - olej Wykonanie: Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i zasypujemy małą ilością mąki. Jak powstanie piana dodajemy resztę mąki, ziemniaki
Kryzysowa Książka Kucharskainne kolory, np. najtańsza biała, też dadzą radę :) Nazwałem ją po chorwacku, bo nie miałem lepszego pomysłu :) Składniki: - świeże (tzn nie przetworzone, bo mogą być i podpsute :) ) papryki - ryż - ziemniaki - czosnek Wykonanie: W paprykach wycinamy otwory po obwodzie ogonka i usuwamy gniazda nasienne tak, aby powstały nam puste skorupy. Ziemniaki obieramy i trzemy na drobnej tarce. Czosnek obieramy i drobno(...)kroimy lub przeciskamy przez wyciskarkę. Mieszamy ze sobą surowe ziemniaki, ryż, i dużo czosnku. Wkładamy taką mieszaninę do pustych papryk na ok 3/4 wysokości i tak napełnione warzywa wkładamy do piekarnika na 150 stopni. Na jakieś 2-2,5 h. Ryż powinien wsiąknąć wodę z ziemniaków o ile używamy zwykłego białego. Inne odmiany radzę wcześniej ugotować
Kryzysowa Książka Kucharskaidzie dobrze, także cytując klasyków הַלְלוּיָהּ i do przodu. Wyspy Kanaryjskie to taka grupka wypaczeń wulkanicznych koło Afryki. Prawdopodobnie, z racji tego, że Hiszpanie, którzy przywieźli do Starego Świata ziemniaki, położyli ręce na tych wyspach, właśnie to warzywo stało się tam tak popularne. Typowe danie z tej części świata to ziemniaki z mojo picón. Tam jest ciepło, więc miejmy namiastkę(...)serdecznie zachęcam. Dla starszych czytelników będzie to podróż sentymentalna, a młodsi nabiorą nowych umiejętności, które być może im się niedługo przydadzą ;) Ogólnie to niezła frajda zrobić coś samemu. Składniki: - ziemniaki - zmielony stary chleb, zwany bułką tartą - olej - ocet (mało!) - papryka słodka w proszku - ostra papryka (wedle uznania) - woda - czosnek Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Bułkę tartą miksujemy z papryką
Kryzysowa Książka Kucharskalatach, a konkretnie w tym samym roku w którym Katowice zmieniły nazwę na Stalinogród (było to jedyne miasto z KAT w nazwie), pewien szwedzki kuchcik wymyślił urozmaicił nudne pieczone ziemniaki, powodując, że stają się one chrupiące na wierzchu, a kremowe w środku. Jak to zwykle bywa, sukces został przypisany jego pryncypałowi :) Szwedzcy marketingowcy poszli za ciosem i dorobili do tego(...)legendę, jakoby ziemniaki powstały w XVIII wieku, a jak mawiał największy amant w historii Niemiec - Kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą. - dlatego taka właśnie jest oficjalna wersja . Składniki: - średnie ziemniaki - olej - czosnek granulowany Wykonanie: Ziemniaki myjemy i nacinamy w plasterki. To najtrudniejsza część, bo trzeba pociąć w plasterki, ale jakby nie do końca. Coś jak z bułką do burgera
Kryzysowa Książka Kucharskajest tam hinduizm, zasadniczo nie jedzą krów, co nie zmienia faktu, że też chcieliby zjeść burgera. Z pomocą przyszedł Ashok Vaidya, który w 1971 roku wymyślił burgera na bazie ziemniaków. Swoje stoisko miał w okolicy dworca, dlatego takie rozwiązanie doskonale sprawdziło się dla poruszających się w pośpiechu ludzi, którzy muszą rozważać czy stopień ich głodu jest wyższy niż chęć pośpiechu(...)Indiach podział na klasy jest bardzo wyraźny. Więc w myśl zasady "chleba i igrzysk" oraz "podaruj sobie odrobinę luksusu" robotnicy też dostali coś swojskiego do jedzenia :) Składniki: - ziemniaki - natka pietruszki - ostra musztarda - bułki - mąka Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy. Nać drobno szatkujemy. Kiedy ziemniaki ostygną, gnieciemy, mieszamy z musztardą i pietruszką, ewentualnie dodajemy trochę mąki. Formujemy płaskie okrągłe placki
Kryzysowa Książka Kucharskaostatnio nawet zaczęli udawać Indian z Ameryki Północnej. Peruwiański sposób na frytki. Co prawda same frytki zostały wymyślone w Belgii, ale nic by z tego nie było, gdyby nie ziemniaki, które pochodzą właśnie z Peru, gdzie do tej pory istnieje tam kilka tysięcy ich odmian. Zresztą znajduje się tam International Potato Center, w skład którego wchodzi największy na świecie bank(...)genów ziemniaka. Z ciekawostek kulinarnych mogę dodać, że popcorn również został tam wymyślony :) Samo danie jest proste i podawane koniecznie z Coleslawem (edit po interwencji, wcześniej było Colesławem), który przedstawię Wam w ciekawszej wersji. Składniki: - ziemniaki - jakieś parówki - olej - biała kapusta - marchewka - chrzan tarty Wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy jak frytki, w grube słupki. Parówki kroimy w plasterki. Podsmażamy
Kryzysowa Książka Kucharskafilmów przedwojennych. Oprócz tego jest sporo pomników, więc każdy znajdzie coś dla siebie, w tym mój ulubiony - pomnik łosia :) Samo danie to technicznie rzecz biorąc pierogi z ziemniakami, tyle, że nie z gotowanymi, tylko smażonymi. Wyczytałem, że zwyczajowo, jadało się je też na drugi dzień, pokrojone przed smażeniem i bardzo mnie ten sposób zaciekawił, dlatego właśnie w taki(...)sposób chce je przedstawić. Składniki: - mąka - woda - ziemniaki - cebula Wykonanie: Mąkę na pierogi zalewamy małą ilością wrzącej wody. Mieszamy, dolewając od czasu do czasu gorącej wody, aby powstało nam jednolite sprężyste ciasto. Rozwałkowujemy na stole i wykrawamy spore kółka. Ziemniaki trzemy na drobnej tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Dodajemy starte ziemniaki i jeszcze smażymy. Tak powstały farsz
Kryzysowa Książka Kucharskaprzecież tak dobre. Uwielbiam placki ziemniaczane, a jeszcze bardziej takie chrupiące i dobrze odsączone z tłuszczu. Tak proste danie a tak smaczne. :) Przepis: Składniki: około 1 kg ziemniaków 2 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku Wykonanie: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Ja użyłam tarczy(...)zetrzeć pół na pół, jedną część na małych oczkach drugą na masę. Ja tym razem tylko starłam i dzięki temu placki były na prawdę chrupiące. 2. Starte ziemniaki odsączamy dokładnie z wody 3. Do odsączonych ziemniaków dodajemy 2 jajka, i po 3 łyżki z każdej mąki. Doprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy. 4. Smażymy na głębokim
Mój pomysł naPyszna zupka ogórkowa z dodatkiem kaszy jęczmiennej.. kilka ogórków kiszonych 1 -2 marchewki 2-3 łyżki kaszy jęczmiennej 2 łyżki masła bulion lub wywar z kurczaka ziemniaki 2-3 łyżki śmietany koperek sól, pieprz listek, ziele Marchewkę zetrzeć na tarce ,poddusić na rozpuszczonym maśle.Przełożyć do garnka z wywarem , dodać obrane i pokrojone w kostkę(...)ziemniaki, kaszę.Dodać listek, ziele , gotować aż ziemniaki będą prawie miękkie.Ogórki zetrzeć na tarce i poddusić na maśle, dodać do gotujących się prawie miękkich ziemniaków.Gotować razem jeszcze około 10 minut.Doprawić śmietaną , dodać posiekany koperek
Moje domowe kucharzeniearomacie czosnkowym. Smakują jako samodzielne danie ze zsiadłym mlekiem lub dodatek do wykwintnego obiadu. Proste w wykonaniu i eleganckie w wyglądzie. Składniki: • 1 kg ziemniaków • 2 cienkie łodygi selera naciowego • 3 ząbki czosnku • 1/4 szklanki oleju • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ziemniaki obrać i zetrzeć na cienkie plastry na tarce(...)ogórków. Posolić do smaku. • Seler naciowy drobno pokroić w plasterki, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. • Wymieszać ziemniaki z selerem, czosnkiem, olejem. Doprawić pieprzem. • Wgłębienia w blasze na muffinki wyłożyć dwoma paskami papieru do pieczenia każdy. • Do wgłębień włożyć plastry ziemniaków lekko ubijając. • Przykryć blachę folią aluminiową. • Piec w piekarniku nagrzanym
To co kocham