wiem czy wspominałam, że moje dzieci są fanami wszelkiego rodzaju zup ;) Jedną z ich ulubionych jest bardzo prosta zupa z udziałem zaledwie jednego warzywa: ziemniaka. Do tego dorzucam nieco koperku by wzbogacić smak (i ilość witamin) oraz nieco zabielam (nie jest to konieczne :)). Wychodzi pysznie :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 500ml bulionu jarzynowego 3 młodych większych ziemniaków(...)łyżki śmietany 18% (do zup) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku ½ pęczka koperku 1 gałązka lubczyku Ziemniaki myjemy w zimnej wodzie i kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem umieszczamy olej i masło - podgrzewamy. Kiedy się nagrzeje wrzucamy pyry i obsmażamy kilka minut aż się zarumienią. Następnie dodajemy obrany czosnek, smażymy minutkę. Dolewamy gorący bulion
Kolizje SmakówSkładniki: 2 kg młodych ziemniaków 5 łyżek oleju 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka suszonego tymianku 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku ketchup sól Sposób wykonania: Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż będą na wpół(...)miękkie. Odcedzamy i studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 220 °C z termoobiegiem. W szklance łączymy olej ze zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami. Ziemniaki kroimy na połówki, polewamy marynatą. Delikatnie mieszamy aby równomiernie ją rozprowadzić. Na blachę rozkładamy papier do pieczenia. Wykładamy ziemniaki. Pieczemy około minut, do uzyskania złotej i chrupiącej skórki. Podajemy np. z ketchupem
Qchnia po prostuSpecjalnością kuchni podlaskiej, a w zasadzie nawet i polskiej, są potrawy na bazie ziemniaków. Kto z dzieciństwa nie wspomina pyz jedzonych u babci, zapachu placków ziemniaczanych smażonych przez mamę, czy knedli na obiad? Smaki te często nie dają o sobie zapomnieć i sprawiają, że nie jesteśmy w stanie oprzeć się ochocie na te dania. Siła wspomnień i emocji towarzyszących jedzeniu(...)tłuszczy), rozpływający się w ustach parmezan i kwaśne, aromatyczne, soczyste pomidorki ze świeżym oregano. Całość to fuzja smaków i konsystencji dla lubiących nieoczywiste połączenia w kuchni Wykonanie KNEDLI Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Ugotuj brokuły i odstaw do wystygnięcia. Umyj liście szpinaku, osusz i posiekaj. Przestudzone ziemniaki i brokuły zmiel , dodaj do masy jajko, posiekany szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek
Eat me! Fit me!Takie placki zazwyczaj robię jak zostają ugotowane ziemniaki.Wystarczy ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko , mąkę i prawie gotowe.Takie placuszki są już na blogu [ kilk ], ale te są bez dodatku mąki ziemniaczanej, bo po prostu okazało się , że nie mam w domu.Już pisałam wcześniej, że nie ważę ziemniaków i mąki dodaję tyle , aby ciasto nie było(...)rzadkie ani za gęste. 0,5 kg ugotowanych ziemniaków około 0,5 szkl.mąki pszennej sól Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, jajko ,sól. Wszystko razem wymieszać. Z masy formować nieduże placuszki.Kłaść delikatnie na olej i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone placuszki układać na ręczniku papierowym.Podawać np z dżemem [ u mnie świeżo zrobiony
Moje domowe kucharzeniepolubię chłodników... Dla mnie zupa musi być gorąca - i basta. Jeśli jednak w ciepły, letni dzień miska z chłodnikiem wypełnia Wasze myśli, ten będzie doskonały. Szczególnie, że dzięki dodatkowi ziemniaków naprawdę syci i może stanowić pełnoprawny obiad nawet dla głodnego przedstawiciela płci silnej - sprawdziłam. Dania z dodatkiem kalarepki znajdziecie też dzisiaj u Mopsika, Ani i Pati. Chłodnik z wiosennych warzyw(...)pęczek botwinki sól pieprz cukier sok z 1 cytryny 1,5 l maślanki 500 g creme fraiche (18%) 1 długi ogórek 1 pęczek rzodkiewki 1 kalarepka 500 g młodych ziemniaków 4 dymki 6-8 jajek koperek natka pietruszki 100 g fety Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić. Botwinkę umyć, osuszyć, posiekać. Wrzucić na lekko osolony, doprawiony cukrem i sokiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzetradycyjną ( mięso, ryż), ale zdarzają się tez i inne, choćby z kaszą gryczaną czy grzybami . Dzisiaj całkowita nowość, choć już wiem, że zagości u nas na stałe. Gołąbki z ziemniakami, bo o nich mowa, podbiły nasze kubki smakowe. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki na gołąbki: 1 główka młodej kapusty 1,5 kg ziemniaków 15 dkg peklowanej domowej(...)soli Przygotowanie: Zagotować w garnku wodę i włożyć do niej główkę kapusty, przykryć i pozostawić na około 10 min. Po tym czasie wyjąć kapustę i delikatnie zdejmować liście. Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości, utłuc tłuczkiem lub przepuścić przez maszynkę do mielenia. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę słoninę. Wyjąć skwarki, a na wytopiony tłuszcz dorzucić również pokrojoną
Gosia gotujeWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 3 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 12 niedużych ziemniaków, 8 łyżek oleju, 1/2 przyprawy do ziemniaków Prymat, 5 łyżek bułki tartej. Przygotowanie: Ziemniaki obieram, myję i osuszam. Następnie kroję w ćwiartki, mieszam dokładnie z oliwą. Bułkę tartą łączę z przyprawą do ziemniaków, obtaczam kolejno, układam na blaszce do pieczenia
JejKuchniaPoważnie mówiąc , zapiekanka jest bardzo prosta i niesamowicie smaczna . Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej i podać odgrzaną . Składniki na średnią foremkę dla 4 osób : 10-15 pieczarek 6 ziemniaków , średniej wielkości 1/2 małej cukinii , najlepiej żółtej ,ma nieco inny smak od zielonej i ładnie wygląda 1 duża cebula 1 puszka ,pomidorów krojonych 1 opakowanie mięsa mielonego z łopatki(...)smaku Mięso mielone , podsmażamy na odrobinie oleju , doprawiając 1 łyżeczką czosnku , 1 łyżeczką tymianku , solą i pieprzem do smaku . Pieczarki szatkujemy i także podsmażamy na odrobinie oleju . Surowe ziemniaki ,obieramy i szatkujemy cieniutko na mandolinie , tak samo cebulkę . Cebulkę podsmażamy z solą do smaku .Cukinię szatkujemy bez obierania . Ziemniaki mieszamy z resztą przypraw , solimy do smaku i układamy na dnie
Ogrodnik w podróżykruchy spód: 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 75 g zimnego masła 2 łyżki zimnej wody farsz: 1 pęczek botwinki 500 g młodych ziemniaków 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 3 jajka 250 g creme fraiche (18%) 1 pęczek koperku sól pieprz Mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami(...)schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzonym ciastem wylepić formę, formując brzeg. Nakłuć ciasto gęsto widelcem. Podpiec w 180 st. C. przez 12-15 minut. W tym czasie wyszorować ziemniaki (młodych nie trzeba obierać), pokroić je w dość drobną kostkę. Buraczki pokroić na ćwiartki lub połówki jeśli są bardzo małe. Łodyżki pokroić na kawałki o długości 3 cm, liście
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTaka sałatka podana prosto z lodówki idealnie pasuje do dań z grilla. Połączenie smaków ziemniaka, jajka, ogórka i jabłka dopełnia szczypiorek i kiwi. Ja osobiście lubię taką sałatkę na kolację jako samodzielne danie. Może to być też dodatek do letniego mięsnego obiadu. Składniki: – 5 ziemniaków – 8 jajek – 2 zielone(...)cytryny – 2 łyżki majonezu – 1 łyżka kwaśnej śmietany – pęczek szczypiorku – 2 kiwi – sól, pieprz do smaku Wykonanie: – Ugotować ziemniaki w łupinkach, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. – Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. – Ogórki i jabłka pokroić
To co kochamchrzanowym, sałatka jest prosta w przygotowaniu i idealnie nadaje się do podania jako samodzielne danie na obiad lub kolację. Do przygotowania sałatki ziemniaczanej będziemy potrzebować: około 700 g ugotowanych ziemniaków w mundurkach 4 jajka ugotowane na twardo 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek rzodkiewki na sos: 5 łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego 3 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny(...)łyżki oliwy lub oleju szczypta cukru do smaku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Ziemniaczana z sosem chrzanowym Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myję i gotuję bez obierania w lekko osolonej wodzie do miękkości, ugotowane odcedzam i studzę. Wystudzone i obrane ziemniaki kroję w nie za dużą kostkę. Wypłukany i osuszony szczypiorek, drobno kroję i dodaję do ziemniaków
Uwaga Babcia GotujeCzęsto robię takie kotlety gdy zostaną ziemniaki z obiadu. Pyszne są z sosem pieczarkowym lub surówką.Takie kotleciki ziemniaczane są bardzo pożywne i łatwe do wykonania. SKŁADNIKI ok.700-800g ugotowanych ziemniaków cebula jajko 3-4 łyżki mąki pszennej sól,pieprz gałka muszkatołowa szczypiorek bułka tarta olej lub masło klarowane do smażenia WYKONANIE Ziemniaki przepuszczamy przez praskę.Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)smażymy aż się zarumieni..Odstawić do wystudzenia.Do ziemniaków dodać zrumienioną cebulkę jajko oraz mąkę.Wymieszać doprawić do smaku przyprawami oraz dodać pokrojony drobno szczypiorek.Dokładnie mieszamy.Z gotowej masy lepimy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle lub oleju na złoty kolor.Kotleciki podajemy z dowolnymi dodatkami.Ja podałam z surówką z kiszonej kapusty i papryki. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszajest również niecodzienna, boczek z cebulką lub kwaśna śmietana jak lubią niektórzy zastąpiło masełko szałwiowe. Absolutnie genialne pierogi, bardzo polecam! Składniki na farsz: 400 g półtłustego twarogu 800 g ziemniaków 1 cebula 20 g trufli (ze słoiczka) oliwa truflowa sól, pieprz Składniki na ciasto: 400 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka soli 200 ml wrzącej wody 2 łyżki oliwy/oleju Dodatkowo(...)łyżki masła listki szałwi Wykonanie: ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. W międzyczasie podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę. Ziemniaki odcedzić i lekko ostudzić. Dodać twaróg i ubić tłuczkiem do ziemniaków. wymieszać z podsmażoną cebulką. Trufle zetrzeć na mandolinie na cieniutkie płatki. Wmieszać do farszu. Doprawić solą, pieprzem i oliwą truflową mąkę wymieszać z gorącą wodą. Dodać sól, olej i zagniatać hakiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kuchnia włoska. Składniki 6 szt ziemniaków średniej wielkości 2 ząbki czosnku natka pietruszki 4 łyżki oliwy świeżo mielony pieprz 100 g filetów anchois w oleju łyżka kaparów jabłuszka kaparów do dekoracji pomidory w puszce, całe, 400 g 1 łyżka bułki tartej Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach. Czosnek i natkę drobno posiekałem. Ostudzone ziemniaki obrałem, pokroiłem(...)plastry. Naczynie żaroodporne wysmarowałem łyżką oliwy. Warstwowo ułożyłem składniki : ziemniaki, pieprz, natka z czosnkiem, filety anchois, kapary, pomidory odcedzone pokrojone w paski. Wszystko polałem resztą oliwy, posypałem tartą bułką. Zapiekałem 20 minut w temperaturze 180 stopni
R'n'G KitchenKolejna wariacja na temat ziemniaków. Uwielbiam przepisy, w których można wykorzystać to co zostało nam z obiadu. Dlatego powstał ten przepis. Kotlety idealnie smakują o każdej porze dnia. Będą świetne do obiadu ze świeżą, szeleszczącą surówką , czy z jajkiem sadzonym, albo podane jako składnik sałatki. Do wyboru do koloru :) Kotlety są delikatne w środku, a dodanie do nich komosy(...)ryżowej, sprawiło, że kremowe ziemniaki z kuleczkami komosy ryżowej tworzą idealny duet. Składniki: - 1 szklanka ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę - 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (pół suchej) - 1 jajko - pęczek szczypiorku - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - mielony czosnek do smaku - sól, pieprz - tłuszcz do smażenia - opcjonalnie bułka ziemniaczana Ugotowane ziemniaki, przeciśnięte przez praskę, połączyć razem z komosą ryżową, jakiem, posiekanym szczypiorkiem
CookYourself