ziemniaki - 38421 przepisów (strona:374/2562)

Krem kalafiorowy 144

krem. Przed podaniem należy ją posypać posiekanym koperkiem.  Składniki na 4 porcje: 1,5 l wody + 3 płaskie łyżeczki domowej wegety 1 duży kalafior 2 średniej wielkości ziemniaki 2 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej odrobina kurkumy 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki śmietany 30% 1 mały pęczek koperku Z kalafiora odciąć liście i podzielić(...)mniejsze różyczki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać oraz drobno pokroić. Wodę wlać do garnka, dodać domową wegetę i całość zagotować. Następnie dodać różyczki kalafiora i ziemniaki. W międzyczasie na małej patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulę oraz czosnek. Do gotujących się warzyw dodać cebulę wraz z czosnkiem. Na sam koniec wsypać przyprawy (sól, pieprz

Ugotować
Potrawka z młodych ziemniaków i bakłażanów 163

byłam zaskoczona, jak zasmakowało jej to danie, które naprawdę wymaga niewielu składników i pracy, ale jest naprawdę niebanalne. Składniki na 4 porcje: 2-3 bakłażany około 700 g młodych ziemniaków 1 papryka 2-4 cebule (w zależności od tego jak są duże) 2 cm korzenia imbiru lub łyżeczka suszonego łyżeczka mielonych nasion kolendry łyżeczka kuminu łyżeczka mielonej kozieradki Przygotowanie: Ziemniaki(...)dodaj pokrojona w kostkę paprykę oraz przyprawy. Wymieszaj, smaż razem minutkę. Kolejno dodaj pokrojone 2 cm kostkę bakłażany i duś wszystko razem 10 minut. Na samym końcu dodaj ugotowane ziemniaki, dopraw solą, wymieszaj. Po 2-3 minutach duszenia gotowe! Podawaj przybrane świeżą kolendrą. Smacznego!   Artykuł Potrawka z młodych ziemniaków i bakłażanów pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Przepis na sałatkę ziemniaczaną prostą i smaczną 3813

podać samą lub do mięsa, idealnie również nadaje się do podania podczas grilla. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki ziemniaczanej będziemy potrzebować : około 1,5 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków 200 g sera żółtego 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku oraz 5 łyżek majonezu 5 łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego 5 łyżeczek musztardy ostrej do smaku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Link do filmu z przepisem : Sałatka ziemniaczana Przygotowanie : Ziemniaki dokładnie myję i bez obierania gotuję do miękkości (wody nie solę), po ugotowaniu ziemniaki odcedzam i odkładam do wystudzenia. Wystudzone ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Przygotowanie pozostałych składników sałatki: Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach. Zieleninę dokładnie płuczę i drobno kroję. Do majonezu dodaję jogurt, musztardę, doprawiam

Uwaga Babcia Gotuje
Klasyczny kociołek z ogniska, czyli pieczonki 214

trzeba wyłożyć skórką z boczku lub słoniną. Zapobiegnie to przypaleniu się naszego dania. Teraz możemy kociołek wyłożyć liśćmi kapusty, a na nie układamy warstwami poszczególne składniki: pokrojone w plasterki ziemniaki, marchewkę cebulę, kiełbasę, wędzone żeberka czy też boczek. Z przypraw dodajmy sól i pieprz. Na samą górę kładziemy porządny kawałek masła lub margaryny – co kto lubi – i przykrywamy kolejną warstwą(...)mniej więcej po godzinie mamy pyszną wyżerkę. ------------------------------------------------------------- Klasyczny kociołek z ogniska, czyli pieczonki Czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: ·          2 kg ziemniaków ·          3 cebule ·          3 marchewki

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekanka ziemniaczana z gorgonzolą, szpinakiem i boczkiem / Bacon, spinach and gorgonzola potato gratin 218

chociaż resztki zjadłam zupełnie bez niczego i też byłam zachwycona. Znalazłam ten przepis w jednej z gazet o tematyce kulinarnej i postanowiłam go sprawdzić, nie żałuję Jeżeli jesteś fanem ziemniaków w troszkę innym wydaniu niż klasyczne puree, polecam także zapiekane z grzybami i serem , lub młode ziemniaki po węgiersku i ze śmietanką i szpinakiem , wszystkie przepyszne! Polecam gorąco! Scroll down(...)English Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, boczkiem i gorgonzolą (4-6 porcji) Składniki: 250 g świeżego szpinaku 1 kg ziemniaków, obrane i pokrojone w bardzo cienkie plasterki 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 300 ml śmietanki 36% 100 g sera gorgonzola, posiekanego 50 g startego parmezanu sól, pieprz i gałka muszkatołowa Przygotowanie: Włącz piekarnik

karmelowy
ZUPA SZPARAGOWA 181

pracę układu pokarmowego. Szparagi są łagodnie przeczyszczające i moczopędne. Zawarta w szparagach asparagina wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu. SKŁADNIKI: pół pęczka szparagów zielonych 5 ziemniaków 1 duży ząbek czosnku około 1 litra bulionu warzywnego koperek, szczypiorek 1/2 łyżeczki lubczyku 1/3 łyżeczki kurkumy 200 g śmietany 18% sól, pieprz oliwa z oliwek 1 łyżka masła SPOSÓB(...)PRZYGOTOWANIA: Na oliwie z oliwek z dodatkiem masła smażymy ziemniaki pokrojone w kostkę, dorzucamy plasterki czosnku, kurkumę i lubczyk. Następnie dolewamy bulion warzywny i gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie kroimy szparagi na małe plasterki pozostawiając główki w całości. W momencie, gdy ziemniaki będą już gotowe dorzucamy szparagi, koperek, szczypiorek i doprawiamy do smaku solą

wege i kropka
Zupa z młodymi ziemniakami i koperkiem 136

wiem czy wspominałam, że moje dzieci są fanami wszelkiego rodzaju zup ;) Jedną z ich ulubionych jest bardzo prosta zupa z udziałem zaledwie jednego warzywa: ziemniaka. Do tego dorzucam nieco koperku by wzbogacić smak (i ilość witamin) oraz nieco zabielam (nie jest to konieczne :)). Wychodzi pysznie :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 500ml bulionu jarzynowego 3 młodych większych ziemniaków(...)łyżki śmietany 18% (do zup) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku ½ pęczka koperku 1 gałązka lubczyku Ziemniaki myjemy w zimnej wodzie i kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem umieszczamy olej i masło - podgrzewamy. Kiedy się nagrzeje wrzucamy pyry i obsmażamy kilka minut aż się zarumienią. Następnie dodajemy obrany czosnek, smażymy minutkę. Dolewamy gorący bulion

Kolizje Smaków
Pieczone młode ziemniaki 119

Składniki: 2 kg młodych ziemniaków 5 łyżek oleju 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka suszonego tymianku 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku ketchup sól Sposób wykonania: Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż będą na wpół(...)miękkie. Odcedzamy i studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 220 °C z termoobiegiem. W szklance łączymy olej ze zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami. Ziemniaki kroimy na połówki, polewamy marynatą. Delikatnie mieszamy aby równomiernie ją rozprowadzić. Na blachę rozkładamy papier do pieczenia. Wykładamy ziemniaki. Pieczemy około minut, do uzyskania złotej i chrupiącej skórki. Podajemy np. z ketchupem

Qchnia po prostu
Zielone knedle z brokułami i szpinakiem w sosie orzechowym 278

Specjalnością kuchni podlaskiej, a w zasadzie nawet i polskiej, są potrawy na bazie ziemniaków. Kto z dzieciństwa nie wspomina pyz jedzonych u babci, zapachu placków ziemniaczanych smażonych przez mamę, czy knedli na obiad? Smaki te często nie dają o sobie zapomnieć i sprawiają, że nie jesteśmy w stanie oprzeć się ochocie na te dania. Siła wspomnień i emocji towarzyszących jedzeniu(...)tłuszczy), rozpływający się w ustach parmezan i kwaśne, aromatyczne, soczyste pomidorki ze świeżym oregano. Całość to fuzja smaków i konsystencji dla lubiących nieoczywiste połączenia w kuchni Wykonanie KNEDLI Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Ugotuj brokuły i odstaw do wystygnięcia. Umyj liście szpinaku, osusz i posiekaj. Przestudzone ziemniaki i brokuły zmiel , dodaj do masy jajko, posiekany szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek

Eat me! Fit me!
Placki z gotowanych ziemniaków 126

Takie placki zazwyczaj robię jak zostają ugotowane ziemniaki.Wystarczy ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko , mąkę i prawie gotowe.Takie placuszki są już na blogu [ kilk ], ale te są bez dodatku mąki ziemniaczanej, bo po prostu okazało się , że nie mam w domu.Już pisałam wcześniej, że  nie ważę ziemniaków  i mąki dodaję tyle , aby ciasto nie było(...)rzadkie ani za gęste. 0,5 kg  ugotowanych  ziemniaków około 0,5 szkl.mąki pszennej sól Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, jajko ,sól. Wszystko razem wymieszać. Z masy formować  nieduże placuszki.Kłaść delikatnie na olej i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone placuszki układać na ręczniku papierowym.Podawać np z dżemem [ u mnie świeżo zrobiony

Moje domowe kucharzenie
O fretce, która nie jest fretką, czyli poznajcie Mortena. I różowy, letni chłodnik 145

polubię chłodników... Dla mnie zupa musi być gorąca - i basta. Jeśli jednak w ciepły, letni dzień miska z chłodnikiem wypełnia Wasze myśli, ten będzie doskonały. Szczególnie, że dzięki dodatkowi ziemniaków naprawdę syci i może stanowić pełnoprawny obiad nawet dla głodnego przedstawiciela płci silnej - sprawdziłam. Dania z dodatkiem kalarepki znajdziecie też dzisiaj u Mopsika, Ani i Pati. Chłodnik z wiosennych warzyw(...)pęczek botwinki sól pieprz cukier sok z 1 cytryny 1,5 l maślanki 500 g creme fraiche (18%) 1 długi ogórek 1 pęczek rzodkiewki 1 kalarepka 500 g młodych ziemniaków 4 dymki 6-8 jajek koperek natka pietruszki 100 g fety Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić. Botwinkę umyć, osuszyć, posiekać. Wrzucić na lekko osolony, doprawiony cukrem i sokiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gołąbki z ziemniakami z piekarnika 901

tradycyjną ( mięso, ryż), ale zdarzają się tez i inne, choćby z kaszą gryczaną czy grzybami . Dzisiaj całkowita nowość, choć już wiem, że zagości u nas na stałe. Gołąbki z ziemniakami, bo o nich mowa, podbiły nasze kubki smakowe. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki  na gołąbki: 1 główka młodej kapusty  1,5 kg ziemniaków   15 dkg peklowanej domowej(...)soli Przygotowanie: Zagotować w garnku wodę i włożyć do niej główkę kapusty, przykryć i pozostawić na około 10 min.  Po tym czasie wyjąć kapustę i delikatnie zdejmować liście. Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości, utłuc tłuczkiem lub przepuścić przez maszynkę do mielenia. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę słoninę. Wyjąć skwarki, a na wytopiony tłuszcz dorzucić również pokrojoną

Gosia gotuje
ZIEMNIAKI PIECZONE W PANIERCE 1380

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 3 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 12 niedużych ziemniaków, 8 łyżek oleju, 1/2 przyprawy do ziemniaków Prymat, 5 łyżek bułki tartej. Przygotowanie: Ziemniaki obieram, myję i osuszam. Następnie kroję w ćwiartki, mieszam dokładnie z oliwą. Bułkę tartą łączę z przyprawą do ziemniaków, obtaczam kolejno, układam na blaszce do pieczenia

JejKuchnia
Zapiekanka „Hobbita” 489

Poważnie mówiąc , zapiekanka jest bardzo prosta i niesamowicie smaczna . Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej i podać odgrzaną . Składniki na średnią foremkę dla 4 osób : 10-15 pieczarek 6 ziemniaków , średniej wielkości 1/2 małej cukinii , najlepiej żółtej ,ma nieco inny smak od zielonej i ładnie wygląda 1 duża cebula 1 puszka ,pomidorów krojonych 1 opakowanie mięsa mielonego z łopatki(...)smaku Mięso mielone , podsmażamy na odrobinie oleju , doprawiając 1 łyżeczką czosnku , 1 łyżeczką tymianku , solą i pieprzem do smaku . Pieczarki szatkujemy i także podsmażamy na odrobinie oleju . Surowe ziemniaki ,obieramy i szatkujemy cieniutko na mandolinie , tak samo cebulkę . Cebulkę podsmażamy z solą do smaku .Cukinię szatkujemy bez obierania . Ziemniaki mieszamy z resztą przypraw , solimy do smaku i układamy na dnie

Ogrodnik w podróży
Komizm sytuacyjny i tarta z botwinką 161

kruchy spód: 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 75 g zimnego masła 2 łyżki zimnej wody farsz: 1 pęczek botwinki 500 g młodych ziemniaków 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 3 jajka 250 g creme fraiche (18%) 1 pęczek koperku sól pieprz Mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami(...)schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzonym ciastem wylepić formę, formując brzeg. Nakłuć ciasto gęsto widelcem. Podpiec w 180 st. C. przez 12-15 minut. W tym czasie wyszorować ziemniaki (młodych nie trzeba obierać), pokroić je w dość drobną kostkę.  Buraczki pokroić na ćwiartki lub połówki jeśli są bardzo małe. Łodyżki pokroić na kawałki o długości 3 cm, liście

Pożeraczka, czyli raz adobrze