Zapiekane ziemniaki, chrupiąca cebulka i pieczarki - wszystko aromatycznie doprawione, a do tego pachnące czosnkiem polędwiczki otulone boczkiem... Taką oto zapiekankę dziś Wam proponuję na obiad :) Danie łatwe i przyjemne, nie napracujecie się przy nim dużo, a efekt jest naprawdę zaskakujący. Do tego całość pięknie wygląda na talerzu. Czego chcieć więcej! To co?! Do dzieła! :) SKŁADNIKI: 4 duże ziemniaki(...)kawałki i wrzuć do miski. Dodaj 2 łyżki oleju, sól, pieprz i czosnek granulowany, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok. W międzyczasie obrane ziemniaki pokrój w niewielką kostkę, a cebulę w ósemki. Wrzuć warzywa do drugiej miski, dodaj pieczarki, wlej 4 łyżki oleju, wsyp paprykę oraz drobno posiekany rozmaryn, posól i popierz. Zamarynowane kawałki polędwiczek owiń
Słodko-Słony Świat Ilonysłuży do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Bograczem nazywa się również zupę gulaszową, którą przygotowuje się właśnie w tym kociołku. Bogracz jest to więc zupa gulaszowa, którą przyrządza się z ziemniakami, papryką i pomidorami. Składniki: 1 kg mięsa na gulasz 100 g boczku wędzonego 5 pomidorów 1 cebula 4 ząbki czosnku 5 ziemniaków 4 papryki 1 papryka ostra Koncentrat pomidorowy Sól(...)Doprawiamy solą oraz wędzoną papryką. Następnie dodajemy również ostrą paprykę. Całość dusimy przez 1,5 godziny. Po tym czasie dopiero możemy dodać pozostałe składniki. Dodajemy pomidory, słodką paprykę oraz ziemniaki. W razie konieczności możemy doprawić jeszcze wędzona papryką. Dusimy jeszcze przez chwilę, aż ziemniaki będą miękkie. Na samym końcu dodajemy przecier pomidorowy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneDziś ponoć święto mają placki ziemniaczane....tym razem zrobiłam placki z ziemniaków tartych na grubej tarce..mało kiedy tak robię, w sumie to chyba drugi raz.. około 1 kg ziemniaków 1-2 jajka 1-2 łyżki mąki cebula sól, pieprz majeranek Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach [ ja kilka ziemniaków starłam na tarce
Moje domowe kucharzenieWcale nie jest gorzkie ani nie smakuje cukierkami, ani nic. W wersji wege zamiast szynki możecie użyć papieru do pieczenia albo folii aluminiowej. Składniki: 2 cykorie 1 fenkuł 5 ziemniaków 2 plasterki szynki parmeńskiej 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sok z 1 cytryny sól i pieprz Wykonanie: Ziemniaki myjecie, obieracie(...)solą i sokiem z cytryny, wkładacie do niego cykorie na 5 minut. Fenkuł odcedzacie, cykorię odcedzacie i odciskacie z nadmiaru wody. Ale serio mocno, tylko się nie poparzcie! Ziemniaki po ugotowaniu też odcedzacie i kroicie na plasterki. Układacie je na dnie naczynia żaroodpornego. Cykorię owijacie szynką parmeńską i kładziecie na środku, dookoła układacie pozostałe ziemniaki i plastry fenkuła. Na patelni
GRUBY WAŁEKKnedle z mięsem na obiad. Obiady na bazie ciasta z ziemniaków często goszczą u nas w domu, robimy kopytka, knedle, kluski, babki ziemniaczane, krokiety. Knedle lubią wszyscy, a my lubimy knedle ze śliwkami lub truskawkami , ze śliwkami i bakaliami, albo z mięsem 🙂 Kluski z mięsem, nie muszą być drogie, farsz nie musi być z wysokogatunkowych mięs, ja wykorzystuję przeważnie mięso(...)angielskiego. Po ugotowaniu mięso wystarczy wyciąć nożem, zmielić lub poszatkować i wykorzystać jako mięsny farsz do knedli, pyz, krokietów, naleśników, zapiekanek. Smacznie i tanio! Składniki knedle: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 2 jajka, mąka ziemniaczana, ½ szkl. mąki pszennej sól. Składniki farsz: 500 g ugotowanego, posiekanego mięsa ze schabu 1 duża cebula sól pieprz majeranek posiekany szczypiorek 2 łyżki bułki tartej. Dodatkowo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzapraszam Was na szybki i skuteczny przepis na kopytka. Dodam tylko, że ja uwielbiam kopytka podawane z rozpuszczonym masłem i cukrem choć czasem i na cebulkę najdzie ochota :) Składniki: ziemniaki (obrane) 400 g mąka ok 140 g (ok 1 szklanki może troszkę więcej) jajko 1 szt. masło 1 pełna łyżka sól, pieprz cebula 2 duże (opcjonalnie) olej Ziemniaki obieram(...)gotuje z osolonej wodzie. Ugotowane odlewam, dodaję masło i ugniatam je tłuczkiem do ziemniaków. Do dużej miski przepuszczam ziemniaki przez praskę, dodaję mąkę, jajko i wyrabiam całość (ja przy pomocy maszyny, jest szybko i czysto). Wyrobioną masę przekładam na stolnice obficie posypaną mąką i formuje dwa wałki po czym kroje pod skosem na 3 cm kawałki. Gotuję w osolonej
Kuchnia Vikipowiedzmy, że to syr. :)) Jak zwał tak zwał, dla mnie to nieistotne. Ważne że bardzo lubię, odpowiadają mi lepiej niż te z sosami i mięsem. Placki: 2 kg ziemniaków 2 jajka średnia cebula sól i czarny pieprz do smaku olej do smażenia. Twarożek: 0,5 kg twarogu półtłustego mały kubek jogurtu naturalnego młoda cukinia pół szklanki szczypiorku(...)ogórki gruntowe 10 rzodkiewek 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne sól i czarny pieprz do smaku łyżka skórki otartej z cytryny Obrane ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach razem z cebulą i przekładamy na sito. Dostałam kiedyś maila z zapytaniem po co tak, nie lepiej dodać mąki? Można dodać, ale to już nie będą czyste placki ziemniaczane
Dieta moja pasjabyło tyle na temat "naukowy zalewajki". Ja dziś przedstawię tę zupę, pochodzącą ze zbiorów: "Tradycje kulinarne Częstochowy i okolic." Dość tego popychania pierdół, przechodzę do rzeczy. :) 3 średnie ziemniaki kawałek boczku lub słoniny kawałek kiełbasy mała cebula szklanka zakwasu żurowego ziele angielskie liść laurowy sól i pieprz do smaku łyżka majeranku świeży koperek woda śmietana Obrane ziemniaki zalewamy wodą(...)gotujemy z przyprawami do miękkości. Gdy ziemniaki są al dente dodajemy pokrojoną lub w kawałku kiełbasę. Boczek, słoninę kroimy i wytapiamy, skwarki przekładamy na talerz, a na powstałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulkę aż się zrumieni. Do miękkich ziemniaków wlewamy zakwas, jego ilość zależy jak kwaśną zupę lubimy, tu jak z przyprawami, kwasowość sami sobie regulujemy. Na koniec zabielamy zahartowaną śmietaną
Dieta moja pasjajest nie tylko prosta, ale także bardzo smaczna. Każdy region naszego kraju inaczej ją nazywa i jak tak sobie wertowałam różne archiwa wszędzie skład jest ten sam..ziemniaki, cebula, jajko i mąka. Tylko różnią się dodatkami. Od wersji tych postnych z warzywami, po te wypasione z boczkiem i żeberkami. 1,5 kg ziemniaków cebula jajko 2 łyżki mąki łyżeczka(...)cytryny sól i pieprz cayenne według smaku 3 rzodkiewki 2 łyżki szczypiorku Pokrojoną rzodkiewkę razem ze szczypiorkiem dodajemy do serka, doprawiamy do smaku i odstawiamy aby sobie naszło. Ziemniaki przygotowujemy jak na placki ziemniaczane. Starte ziemniaki przekładamy na sito, aby odsączyć z nadmiaru wody. Z sita przekładamy do miski, dodajemy przyprawy oraz resztę składników. Dokładnie mieszamy
Dieta moja pasjadietetyczne, ani bogate w witaminy, są za to wyśmienite w smaku. Ślimaki z ziemniaków, mąki i parmezanu smażone na oleju rzepakowym. Chrupiące jak frytki, pyszne w środku idealne z sosem tzatziki lub czosnkowym. Fantastyczne jako dodatek do obiadu lub przekąska do filmu. Moje dzieci za nimi przepadają, Wy również w nich przepadniecie :) Czas przygotowania: 20 minut + czas na gotowanie ziemniaków(...)Ilość porcji: dla 4-6 osób Składniki: 1kg ziemniaków 1 jajko ½ szklanki mleka 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 40g parmezanu w wiórkach Przyprawy: świeżo mielony sól, świeżo mielony pieprz Olej rzepakowy Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Następnie rozgniatamy je praską. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy łyżką. Masę ziemniaczaną przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką
Kolizje SmakówJeżeli lubisz ziemniaki jako dodatek do obiadu, to te zdecydowanie Tobie się spodobają. Taką propozycję spokojnie możesz przygotować jako kolację albo większą wersję w formie zapiekani na główne danie. W moim domu są świetnym dodatkiem do mięsa :) Składniki: 200 g ziemniaków (obranych i pokrojonych w łódeczki) 400 g świeżych pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oregano(...)sera cheddar 1 łyżka oleju rzepakowego 3-4 jajka sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki gotuj ok 10 minut w lekko osolonej wodzie, odcedź. Pieczarki pokrój w plasterki, następnie na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż je z ziemniakami na złocisty kolor. Dodaj sprasowany czosnek i oregano. Wszystko dopraw i wymieszaj ze startym serem, przełóż
Niezły Młynekprzekonałam się, ze czasmi mniej znaczy lepiej Do tego forma podania robi swoje, cieszy oko dużych i małych – specjalnie dla niejadków. SKŁADNIKI : pierś z kurczaka – 2 sztuki ziemniaki – 6 sztuk pieczarki – 8 sztuk bulion grzybowy – 1 szklanka – 200 ml przyprawa do indyka – 1 łyżeczka oliwa z oliwy sól i pieprz mąka pszenna – 2 łyżeczki mleko – 2 łyżki sałata(...)kilka liści pomidor – 1 sztuka cytryna – kilka kropel oregano koperek PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki przesmażyć na małej ilości oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Dodać bulion pieczarkowy. Mąkę połączyć z letnią wodą, mlekiem i szczypta soli. Wymieszać i dodać do pieczarek. Całość zblendować. Piersi z kurczaka posypać solą, pieprzem, przyprawą do indyka. Skropić oliwą z oliwy
kuchniabellissima.wordpress.comPrzepis w stylu...na niedzielny obiad. Sznycelki z indyka pieczone w piekarniku a do tego frytki w ziołach z ziemniaków i marchewek, również z piekarnika. Składniki: 500 g sznyclów z indyka 3 ziemniaki średniej wielkości 2 marchewki 1 jajko 1 szklanka płatków kukurydzianych 3 łyżki oliwy zioła prowansalskie słodka papryka przyprawa do drobiu/indyka sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki i marchewki obieramy(...)skórki, myjemy, suszymy i kroimy w słupki. W misce mieszamy oliwę z 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczką ziół prowansalskich, solą i pieprzem. Gotowe słupki z ziemniaków i marchewek wkładamy do miski i obtaczamy w oliwie z przyprawami. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-20 min. Płatki kukurydziane mielimy
Kuchnia MagdaLenyKluski ziemniaczano-serowe obok Kopytek domowych , ruskich pierogów i klusek śląskich to ulubione kluski domowników. Dzisiaj podam Wam mój przepis na łatwe, pyszne, domowe kluski z ziemniaków i sera , które się nie rozpadną podczas gotowania, będą sprężyste, jednocześnie miękkie i delikatne, a które podaję do sosów mięsnych. Najlepsze kluski domowe – domowe kluski ziemniaczano-serowe składniki na kluski(...)osób: 250 g ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu (u mnie chudego) ok. 1 szklanki (poj. 250 ml) mąki pszennej + trochę do posypania stolnicy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko do gotowania 1 łyżka soli na ok. 2,5 litra wody Przygotowanie: . Ugotowane ziemniaki ( jeszcze ciepłe) przeciskamy przez praskę, albo dusimy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy do masy ziemniaczanej zmielony
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmięsa wieprzowego na rosół (np. żeberka nie za tłuste) 5 marchewek 2 pietruszki (korzeń) 1 seler 1 cebula ok. 150-200 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 1 kg ziemniaków 1- 2 łyżki masła mąka pszenna majeranek – kilka gałązek plus 1-2 łyżeczki suszonego liść laurowy ziele angielskie natka pietruszki woda sól, pieprz opcjonalnie 2 łyżki octu opcjonalnie(...)mięsem, opaloną nad ogniem cebulą, zalać wodą. Zagotować, zdjąć szumowiny. Do bulionu dołożyć liście laurowe (kilka) i kilka ziaren ziela angielskiego oraz świeży majeranek. Doprawić wstępnie solą i pieprzem. Ziemniaki obrać, wypłukać pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić boczek i zrumienić na dużym ogniu. Boczek zdjąć z patelni i przerzucić do garnka z zupą. Na patelnię
Pociąg Do Kuchni