wniosku, że to właśnie nic innego jak rozpłaszczona śląska kluska, podsmażona na patelni. Pomysł, żeby zrobić moskole w domu przyszedł wtedy, kiedy zastanawiałam się co zrobić z ziemniakami z obiadu z poprzedniego dnia. Trochę poczytałam na temat tego góralskiego przysmaku i metodą "na oko" namieszałam składniki. Wyszło dobrze, ale czy to właśnie prawdziwie moskole? Tego niestety nie wiem :) Składniki(...)ziemniaków 250 g mąki pszennej 1 jajko 1/2 szklanki kwaśnego mleka bądź maślanki 1płaska łyżeczka soli pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugniatamy tłuczkiem lub przepuszczamy przez praskę i odstawiamy do ostudzenia. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i kwaśne mleko (lub maślankę). Doprawiamy solądać do masy jajka, przesianą mąkę oraz kwaśne mleko
bistro mamapiątek Skandynawska akcja kulinarna powoli zbliża się do końca, jednak jeszcze dziś postanowiłam przygotować sałatkę ziemniaczaną , które są bardzo popularne w krajach skandynawskich. Ja również zasmakowałam w sałatkach z ziemniaków, choć muszę przyznać, że są one nieco ciężkie i tuczące, ale taka jest specyfika tej kuchni. Jak dotąd na blogu pojawiła się sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem i szwedzka(...)sałatka ziemniaczana do których wypróbowania serdecznie Was zapraszam. Składniki : 500g młodych ziemniaków 4 łodygi cienkiej dymki 1 czerwona cebula 3-4 ogórki konserwowe 1 łyżka koperku 1 łyżka musztardy gruboziarnistej 1 łyżeczka gładkiej ostrej musztardy 200ml kwaśnej śmietany 2 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz Przygotowanie : Ziemniaki ugotować, uważać aby ich rozgotować, odstawić aby wystygły
Codzienne Gotowaniepocząć, zapytałem zaprzyjaźnionej sprzedawczynię. Ta uciekła na chwilę na zaplecze i zapisała mi na kartce przepis na pulpo a la gallega , czyli ośmiornicę po galicyjsku z ziemniakami. Poza głównymi składnikami była tam użyta tylko oliwa z oliwek, kilka przypraw, sok z cytryny i duuużo papryki. Prosto i ze smakiem, jednak czegoś w tym daniu mi brakowało i dzisiaj chyba wiem(...)osób Sałatka: 1 mrożona ośmiornica o wadze 600-800 g 3 listki laurowe 4 ziela angielskie 10 ziarenek pieprzu czarnego kawałek skórki z cytryny kilka gałązek rozmarynu 6 młodych ziemniaków 400 g zielonej fasolki szparagowej cząstki limonki lub cytryny Pesto: 1 natka pietruszki kilka listków mięty 4 ząbki czosnku 50 g nasion słonecznika 100 ml oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno
Food Squaremojego dania wykorzystałam (4 porcje): 500 g świeżych, patroszonych śledzi bez głowy kilka plasterków cytryny sól i pieprz szczypta gałki muszkatołowej mąkę, około pół szklanki 15 młodych, średniej wielkości ziemniaków dwa duże pory pół kostki masła świeży koperek Zaczęłam od śledzi- każdą rybkę kładłam na desce do góry grzbietem. Palcami lub rączką od noża naciskałam wzdłuż kręgosłupa. Ryba stawała się(...)wyciągałam go z łatwością, pozbawiając rybki wszystkich większych ości. Każdą osoliłam, popieprzyłam, skropiłam sokiem z cytryny, przełożyłam kilkoma plasterkami cytryny i odstawiłam na co najmniej 30 minut. Młode ziemniaki dokładnie umyłam i ugotowałam w osolonej wodzie. W międzyczasie pokroiła pory w drobne paski, posoliłam i odstawiłam, by lekko puściły wodę. Następnie odcisnęłam płyn i udusiłam około 15 minut na maśle
Pichceniomaniaziemniaczki z piekarnika pysznie zapieczone w r ę kawie foliowy m Czasami miewam ochotę na s ycący , p e łen soczystego mięsa , solidny niemałą porcją i okazały towarzystw em ziemniaków , porządny i treściwy obiad ! Odzywa się we mnie wtedy prymitywny mięsożerca i im więcej mam na talerz u wybornego pieczystego, tym lepiej. Nie wyobrażam sobie życia bez mięsa i kompletnego(...)czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki grubo zmielonych płatków chili 1 łyżeczka suszonej kolendry 1/2 łyżeczki suszonego cząbru 1/2 łyżeczki majeranku 4 łyżki oliwy MARYNATA DO ZIEMNIAKÓW czosnkowa : 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli - lub więcej do smaku 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego Karkówkę
Grunt to przepis!pieczone ziemniaki są doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, idealne na letni obiad SKŁADNIKI 1 kg młodych ziemniaków, 1 papryka czerwona, 1 marchew, 2 łyżki cebuli suszonej w płatkach Skworcu 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków, ½ łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki soli, pieprz WYKONANIE Ziemniaki kroimy w plastry lub półplastry, posypujemy przyprawami, polewamy oliwą, mieszamy, dodajemy
słodki bratekzajmie Wam dosłownie 20 - 25 minut. Ja podaję Wam przepis również na wywar warzywny do zupy, gdybyście jednak takowego nie mieli akurat pod ręką. Tradycyjnie zupę kurkową podaję z ziemniakami, całym mnóstwem ziemniaków (!), choć można również zastąpić je drobnym makaronem. Do tego kremowa śmietanka, kilka łyżek świeżo siekanego koperku i natki pietruszki oraz suszony majeranek, i talerz parującego szczęścia gotowy(...)kukami :) SKŁADNIKI NA ZUPĘ: 1.5 l bulionu warzywnego (składniki poniżej) lub bulionu drobiowego 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek 2 średnie cebule 1 ząbek czosnku 5 średnich ziemniaków 250 g kurek (świeżych lub mrożonych) 150 - 200 g śmietany do zupy 18% 2 łyżki siekanej natki pietruszki 2 łyżki siekanego koperku 1,5 łyżeczki suszonego majeranku sól i świeżo
Słodko-Słony Świat IlonyZimą się przydadzą. Teraz natomiast korzystam ze świeżych listków, które mają w sobie dużo charakterystycznego aromatu. Listki dodałam do masy na placki ziemniaczane - miodzio :) Składniki : ok. kilograma większych młodych ziemniaków 4 gałązki świeżego majeranku 2 jajka łyżka mąki ziemniaczanej 3 czubate łyżki mąki pszennej cebula łyżeczka soli pieprz mielony olej do smażenia Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce ręcznie(...)malakserem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do ziemniaków dodać listki oberwane z gałązek majeranku, mąkę ziemniaczaną, 2 łyżki mąki pszennej (na razie tyle; z czasem ziemniaki puszczą sok i wtedy - po ok. dwóch partiach placków - dodać resztę), sól, pieprz, jajka i pokrojoną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać. Włączyć pochłaniacz lub okap. To ważne na tym etapie przygotowywania, by zapach
Weekendy w domu i ogrodziePyszne, bardzo pożywne danie jednogarnkowe z ziemniakami, boczkiem, kiełbasą i pieczarkami. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: 1 kg ziemniaków, obranych pokrojonych w plastry 1 cebula, pokrojona w krążki 100 g pieczarek, obranych, pokrojonych w plastry 300 g wędzonego boczku, pokrojonego w plastry 1 kiełbasa podwawelska (ok. 200g) kilka dużych liści białej kapusty 6 łyżeczek ostrej przyprawy do grilla(...)duże naczynie z pokrywą, które można stawiać na kuchence, jak również włożyć do piekarnika (np. gęsiarka lub garnki do tego przeznaczone). Na dnie układamy kilka liści kapusty. Układamy połowę ziemniaków doprawiamy solą, pieprzem, 2 łyżeczkami ostrej przyprawy do grilla i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Układamy połowę pieczarek, cebuli, boczku i kiełbasy. Całość przykrywamy kilkoma liśćmi kapusty i ponownie układamy warstwy
My Culinary Artlecie przyrządzam zdecydowanie mniej wegetariańskich kotletów niż jesienią i zimą. Gdy ostatnio zostało mi z obiadu kilka ugotowanych ziemniaków, postanowiłam zrobić z nich kotleciki z dodatkiem botwinki. Wiem, że nie prezentują się one może zbyt smakowicie ale były przepyszne. W dodatku bez mąki i jajek. Chyba najlepsze kotlety jakie zrobiłam, więc polecam :)—>KLIK 6-7 małych ugotowanych młodych(...)ziemniaków pęczek botwiny (bez liści) por (biała część) dymka ze szczypiorkiem łyżka masła klarowanego 3 łyżki pokruszonej fety 2 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki posiekanego świeżego koperku 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/4 łyżeczki suszonych płatków cebuli 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól i pieprz do smaku Sałatka z bobu i rzodkiewki: szklanka
Mienta blogChrupiące,placki z młodych ziemniaków i cukinii Pychota ! Dokładnie tak bym je określiła . Moje dzieciaki oszalały na ich punkcie , nawet młodszy syn z natury grymaśnik , jak chrupnął jednego, to już nie chciał przestać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Bardzo proste w wykonaniu , niewiele odbiegające od klasycznych , jednak w smaku całkowicie różne , delikatniejsze , a jednocześnie mocno chrupiące(...)zapach przy smażeniu ..mniam , trupa z trumny wyciągnie – w pozytywnym znaczeniu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 5 dużych młodych ziemniaków 1 średnia cukinia ( nie może , być duża bo puszcza zbyt dużo wody ) 1 duża cebula kilka gałązek świeżego koperku ( 1/4 małego pęczka ) 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki krupczatki 1 łyżeczka
Ogrodnik w podróżyKlasyczna polska sałatka przygotowana z gotowanych ziemniaków, marchewki, pietruszki i selera. Z dodatkiem zielonego groszku, domowych ogórków kiszonych i delikatnego sosu majonezowo -musztardowego. Najczęściej przygotowuję ją gotując warzywa na parze, a groszek konserwowy zastępując ugotowanym groszkiem mrożonym. Dzięki temu warzywa zachowują witaminy i sole mineralne, sałatka ma bogatszy smak, a groszek piękny, intensywnie zielony kolor. Do przygotowania tej sałatki zdarza(...)ugotowaniu bulionu drobiowego lub wegańskiego - w ten sposób nic się nie marnuje ;-). W lżejszej wersji można zwiększyć ilość selera i pietruszki, a zredukować lub zupełnie pominąć dodatek ziemniaków. Najsmaczniejsza jest sałatka w której warzywa pokrojone są jak najdrobniej. SKŁADNIKI / 6 porcji 3 średniej wielkości ziemniaki 3 średniej wielkości marchewki 3 średniej wielkości ogórki kiszone 3 jajka / najlepiej ekologiczne
cool and mintyskórkę i miękki środek. Jeśli nie mamy termometru cukierniczego musimy smażyć na wyczucie. Część sosu salsa brava można wymieszać w równych proporcjach z majonezem. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 1 l oleju np. rzepakowego SALSA BRAVA 2 ząbki czosnku starte na tarce 2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę (lub 1 szklanka pomidorów z puszki(...)pieprzem i szczyptą cukru. Gotujemy na małej mocy palnika, aż sos się zredukuje i zagęści (ok. 10 minut). Gotowy sos blendujemy i ewentualnie przecieramy przez sitko. Przekładamy do miseczki. ZIEMNIAKI obieramy i kroimy w grube, około 2,5 cm. kawałki. Płuczemy i bardzo dokładnie osuszamy na papierowych ręcznikach. W garnku podgrzewamy olej do 110℃ (minimalna moc dużego palnika), wkładamy ziemniaki
cool and mintyjako sycąca przekąska w porze lunchu. Mimo, że ciasto nie zawiera mąki jest zwarte i dobrze się formuje. Gęstość masy w dużym stopniu zależy od rodzaju użytych ziemniaków. Najlepsze będą mączyste, kleiste, o sypkim miąższu po ugotowaniu (typ C). Masa przygotowana z innych odmian może nie być wystarczająco ścisła. W takim wypadku należy dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej(...)SKŁADNIKI / 2 porcje KROKIETY 350 g ugotowanych ziemniaków ( około 4 średnie ziemniaki) 1 żółtko 15 g masła szczypta gałki muszkatołowej sól PANIERKA 2 łyżki mąki 1 jajko / roztrzepane 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka tartego parmezanu / można pominąć DODATKOWO: olej do smażenia, dip koperkowy (2 łyżki majonezu wymieszane z 1 łyżką jogurtu naturalnego i 1 łyżką posiekanego koperku + sól
cool and mintysokiem z cytryny. Sałatka sprawdzi się nie tylko na przyjęciach w ogrodzie, ale także na wielkanocnym stole lub po prostu na drugie śniadanie. Do jej przygotowania można ugotować ziemniaki w mundurkach lub wykorzystać te pozostałe z obiadu. Najlepiej oczywiście, aby były to ziemniaki młode. SKŁADNIKI / 2 porcje ¹⧸₂ małego brokuła 2 jajka 2 ziemniaki 2 łyżki płatków migdałowych 100 g cienko(...)gotujemy około 5-7 minut na parze lub w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu krótko przelewamy na sicie zimną wodą (hartujemy, aby pozostał jędrny i intensywnie zielony). ZIEMNIAKI gotujemy do miękkości (nie rozgotowujemy) w mundurkach lub bez, w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i kroimy w grubą kostkę. Skrapiamy oliwą, posypujemy pieprzem. JAJKA wkładamy do rondelka, zalewamy wodą
cool and minty