dzisiejsza sałatka, na którą pomysł przyszedł mi jakiś czas temu i nareszcie został sfinalizowany. Warto było czekać na te smaki :) Składniki : ok. 200 g pieczarek ok. 400 g ziemniaków (masa przed obraniem) spora garść suszonych pomidorów (wzięłam dla koloru domową mieszankę czarnych i czerwonych) spora garść płatków migdałowych (jako element chrupiący) 1,5 łyżeczki chia 1,5 łyżeczki mielonego zielonego(...)jęczmienia 3 łyżki oliwy łyżka lub dwie (zależnie od gustu) octu winnego łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz świeże liście bazylii (koniecznie!) Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Zalać wodą i gotować do miękkości (ale nie mogą się rozpadać). Po zawrzeniu wody osolić. Pieczarki pokroić na spore kawałki. Miałam pieczarki średniej wielkości i kroiłam je na 8-10 kawałków. Zalać
Weekendy w domu i ogrodziePrzepis na skrzydełka z kurczaka pieczone na ziemniakach i marchewce. Proste i smaczne danie na obiad. Składniki: 7-8 skrzydełek z kurczaka 180 ml jogurtu naturalnego przyprawa do kurczaka, pieprz, pieprz ziołowy, sól, papryka wędzona ostra 4-5 dużych ziemniaków marchew łyżka oleju Przygotowanie Skrzydełka myjemy, osuszamy i odkrawamy lotki. Jogurt mieszamy z przyprawami. W takiej mieszance zanurzamy skrzydełka(...)odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Ziemniaki i marchewkę kroimy w plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oleju i rozprowadzamy po całej powierzchni, następnie wkładamy ziemniaki i marchew. Na warzywach układamy skrzydełka wraz z marynatą. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około godzinę
e-PrzepisyKulinarneUwielbiam zupy pod wszelką postacią, ale ta szczególnie skradła moje serce. Gęsta, sycąca. Idealna propozycja na obiad, szczególnie w sezonie zimowym, kiedy to posiłki powinny być bardziej kaloryczne. Dodatek ziemniaków z boczkiem sprawia, że jedząc to danie łyżka po łyżce odpływam i jestem w niebie... Składniki: 2 średnie selery 2 duże marchewki 2 cebule 10 szt. ziemniaków(...)plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na patelni. Warzywa wkładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości. Miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy ketchup i przyprawy. Boczek kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Razem smażymy do czasu aż boczek i talarki się zrumienią. Zupę wlewamy do talerzy. Na wierzch wykładamy ziemniaki z boczkiem. Posypujemy startym na tarce żółtym
Pobite gary Barbarywspominki i nabrałam ochoty na zupę w maminym stylu, czyli ze śmietaną. A że wciąż nie przechodzi mi smak na pieczarki, głównym składnikiem były właśnie one. Składniki : ziemniak marchew pietruszka kawałek selera mała cebula lub szalotka 4 spore pieczarki łyżka lub dwie śmietany (18%) sól pieprz suszony lubczyk Potrzebną ilość śmietany przełożyć do szklanki. Trzymać w pobliżu kuchenki. Obrać warzywa(...)Ziemniaka pokroić w kostkę. Do garnka wrzucić marchew, pietruszkę, seler (ja dałam przekrojone wzdłuż, ale można pokroić dowolnie) i ziemniaki. Zalać wodą w objętości ok. 1,5 l. Doprowadzić do wrzenia. Pieczarki pokroić na drobne kawałki. Wrzucić do garnka, gdy zagotuje się woda z warzywami. Ponownie doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć moc palnika. Obraną cebulę wbić na widelec i piec
Weekendy w domu i ogrodziePrzepis na smaczny obiad z kapustą, ziemniakami i kiełbasą. Tani i prosty w wykonaniu. Składniki: mała główka kapusty (biała lub włoska, świetnie sprawdzi się również młoda kapusta) 5-6 ziemniaków 2 cebule 200 g szynki albo kiełbasy 220 ml śmietany 30% sól, pieprz, pieprz ziołowy natka pietruszki Przygotowanie Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy 3/4 szklanki wody, solimy i gotujemy(...)miękkości. Ziemniaki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z cebulą i kiełbasą również pokrojonymi w kotkę. Kiedy ziemniaki będą miękkie i rumiane dodajemy kapustę (jeśli w garnku zostało zbyt dużo wody, odcedzamy ją najpierw. Całość mieszamy, dodajemy śmietankę i przyprawy i dusimy ok 15 min. Posypujemy natką pietruszki
e-PrzepisyKulinarneprostu nie blendujcie całości, zapewniam, że zupa nic na tym nie straci. Składniki na 6-8 porcji: 500 g pieczarek 1-2 cebule (około 200 g) 1 duży ziemniak (około 300 g) 1 marchew (około 100 g) 1 pietruszka (około 100 g) puszka mleka kokosowego łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka pieprzu łyżka! czosnku suszonego łyżeczka soli 4 łyżki oleju roślinnego Wartości(...)cebulą, a zakładam że tak to połowę cebuli pokrój w półplasterki a resztę w drobną kostkę, tak samo Kilka pieczarek pokrój w plasterki a pozostałe w drobną kostkę. Ziemniaki, marchew i pietruszkę również drobno pokrój. Równie dobrze możesz wszytko zetrzeć na tarce, co znacznie skróci czas gotowania. W dużym garnku podgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim cebulę przez
greenscarfProponujemy urozmaicenie obiadu - kulki, zamiast pospolitych ziemniaków. Składniki: -5 ziemniaków -ok. 1,5 szklanki mąki pszennej -1 jajko -2 dkg drożdży -1/2 łyżeczki cukru -2 łyżki ciepłego mleka -sól -olej do smażenia Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, odparowujemy i zgniatamy gnieciuchem. Odstawiamy do przestudzenia. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem. Dodajemy 2 łyżki mąki(...)mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do ciepłych ziemniaków dodajemy jajko, rozczyn, stopniowo pozostałą mąkę i zagniatamy ciasto. Z kawałków ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na posypanej mąką tacy. Pozostawiamy na ok. 15 minut. W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy kuleczki i smażymy na średnim ogniu do zrumienienia. Zbieramy i układamy na ręczniku papierowym do odsączenia. Smacznego
Maminek kulinarnySkładniki: 5 średnich ziemniaków; 1, 5 litra wody; 1 łyżka vegety; 1 średnia cebula; 100 g surowego, wędzonego boczku; 1 czubata łyżka startego chrzanu ze słoika; 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 1/2 łyżki mąki pszennej; 1 łyżka majeranku; Sól; Pieprz; Olej do podsmażenia cebuli i boczku. Sposób przygotowania: W garnku zagotować 1,5 l wody. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić(...)rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać kosteczki boczku i całość smażyć, aż boczek i cebula staną się złociste. Do garnka z podgotowanymi ziemniakami dodać podsmażoną cebulę z boczkiem, chrzan oraz roztarty w palcach majeranek. Gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie śmietanę wlać do miseczki. Dodać mąkę, szczyptę soli i chochlę
Gospodyni MiejskaLuty w Regionalnych Smakach (akcji prowadzonej przez Renatę na blogu Codziennik Kuchenny ) to Pyry z Gzikiem - czyli ziemniaki z twarogiem - potrawa kuchni wielkopolskiej. Lubię i pyry i gzik i Wielkopolskę. Nie bez powodu - zjadając obiadowe pyry i gzik, myślałam o Tacie który z tamtych stron pochodził :) W Wielkopolsce danie tradycyjnie było podawane(...)gziku tutaj . Przepis cytuję za Renią. Oprócz wymienionych składników, dodałam do twarogu drobno pokrojone rzodkiewki, a wszystko popiłam domowym, zsiadłym mlekiem. Prosto i pysznie! Składniki: 6 ziemniaków (o podobnej wielkości) 20 dkg twarogu półtłustego (w kostce) 150 ml kwaśnej śmietany (12-18 %) lub jogurtu naturalnego albo mleka 1 mała cebula szczypiorek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki
Stare Garynależy do dań lekkich, ale przypuszczam, że na wymienionych imprezach nikomu nie robi to różnicy. Najczęściej z kapustą i grzybami albo mięsem. Ja proponuje wam krokiety z serem i ziemniakami. Farsz podobny do takiego, jaki mamy w pierogach ruskich, pikantny pachnący cebulką i ziołami. Dla mnie krokiety występują nierozerwalnie jako para z czystym, czerwonym barszczem. Podany przeze mnie przepis wystarcza(...)macie, to rozważcie zakup. Naleśniki i wszelkiego rodzaju małe placuszki wychodzą genialnie. Usmażone naleśniki odstawiamy do ostygnięcia. Farsz: 1 kg białego, półtłustego sera, zmielonego lub rozgniecionego 1 kg ziemniaków ugotowanych i przepuszczonych przez praskę 6 dużych cebul łyżeczka majeranku łyżeczka cząbru łyżeczka lubczyku 3 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa Cebule drobno siekamy i smażymy na złoto na niewielkiej ilości
ladykitchenZiemniaki to niezbędny składnik kuchni niemieckiej niezależnie od regionu . Placki ziemniaczane - proste i pyszne danie jest popularne we wszystkich landach naszych zachodnich sąsiadów tak jak i u nas. Te z dodatkiem kiszonej kapusty to przysmak prosto z Bawarii. Wyjątkowo chrupiące i pyszne, a dodatek kiszonej kapusty tylko zwiększa ich smakowitość. Koniecznie musisz ich skosztować! Składniki: 600 g ziemniaków(...)kiszonej kapusty 1 cebula 1 jajko 2-3 łyżki mąki sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: ziemniaki oraz cebulę obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i drobno posiekać starte ziemniaki wymieszać z posiekaną kapustą, jajkiem i mąką. Ciasto doprawić solą i pieprzem kłaść niewielkie porcje (1 łyżka) na rozgrzany olej, lekko spłaszczyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zrobienia no i pyszne. Składniki: 1 pasek atlantyckiego kombu (opcjonalnie) ok. 1 kg filetów rybnych (najlepiej dorsz) 1 czerwona papryka 2 - 3 cebule 3 pomidory 4 - 5 średnich ziemniaków ok. 4 łyżki masła 2 szklanki wody 1 szklanka śmietany 18% sól pieprz słodka czerwona papryka w proszku ½ pęczku koperku ½ pęczku natki pietruszki Wykonanie: Atlantyckie kombu zalać ciepłą wodą(...)kostkę. Paprykę umyć, usunąć z niej gniazda nasienne i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Koperek i pietruszkę posiekać. Na patelni roztopić masło na którym zeszklić cebulę. Dodać paprykę i smażyć przez ok. 5 minut. Następnie dodać pomidory
Mama Gotujezimnej, bieżącej wodzie. Specyficzna konstrukcja pora i to, jak warzywo rośnie sprawiają, że lubi w sobie gromadzić sporo piasku, właśnie między liśćmi. Umyte pory kroimy w półplasterki. Ziemniaki cienko obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, na wolnym ogniu dusimy razem pokrojone pory i ziemniaki. Po 10-12 minutach, gdy warzywa są już podduszone i zaczęły być szkliste(...)ziele angielskie, a całość podlewamy rozpuszczonymi w odpowiedniej ilości płynu kostkami bulionowymi lub taką samą ilością domowego rosołu. Gotujemy całość na wolnym ogniu, pod przykryciem, około 30 minut – aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Łyżką cedzakową wyjmujemy 1/6 warzyw z zupy i odkładamy. Resztę zupy miksujemy blenderem lub przecieramy przez gęste sito. Wsypujemy do zupy posiekany koperek, wlewamy sok z cytryny
Karo in the Kitchenjedno z tych dań, które robię na szybko, kiedy lodówka świeci pustkami, albo wtedy kiedy zostają ziemniaczki z wczorajszego obiadu. Łącząc właśnie takie ziemniaki z moją ulubioną kaszą jaglaną i dodając ulubione przyprawy można stworzyć fantastyczne kotlety. Kotlety z ziemniaków i kaszy jaglanej podane z sosem pomidorowym są fantastycznym pomysłem na obiad. Niezwykle sycące a zarazem delikatne, niesamowicie smaczne. Robi(...)się je błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znikają! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: * ugotowane ziemniaki – 150 g * ugotowana kasza jaglana – 100 g * duża cebula – 1 szt * natka pietruszki – 1 pęczek * duże jajko – 1 szt * mąka pszenna – 1 czubata łyżka * sól, pieprz, papryka * olej do smażenia * bułka tarta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ugotowane ziemniaki mieszamy z kasza jaglaną, dodajemy
Ostra na Słodkowpadłam na ten pomysł. Składniki na 4-6 porcji: wszystkie warzywa ugotowałam na parze 1 brokuł (około 400 g) 4 marchewki (około 400 g) puszka kukurydzy 400-500 g ziemniaków 200-250 g soczewicy moczonej przez minimum godzinę w gorące wodzie 1 cebula kilka ząbków czosnku sól łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka kurkumy łyżeczka zielonego pieprzu łyżeczka słodkiej papryki gałązka świeżego(...)masę z łyżeczka soli i zielonym pieprzem. Krem marchewkowy : zblenduj marchew na gładka masę z łyżeczką zoli i papryką. Krem kukurydziany : odcedź kukurydzę i zblenduj ją ze 100 g ziemniaków (u mnie były to dwa małe ziemniaki), łyżeczką soli i kurkumą. Ziemniaki zblenuj z rozmarynem, solą i gałką muszkatołową, możeż dodać trochę mleka i oleju roślinnego (ja tego nie zrobiłam
greenscarf