Sałatka ziemniaczana jest idealna dla miłośników ziemniaków i czosnku. Pasuje do mięs, grilla ale oczywiście może być podawana jako samodzielne danie. Tylko cztery składniki...a jaki smak!! Składniki: Ilość dowolna ziemniaki kiszone ogórki sporo świeżego koperku parę ząbków czosnku majonez lub/i jogurt grecki sól czarny pieprz słodka czerwona papryka Kiszone ogórki obrałam ze skórki i pokroiłam(...)drobną kostkę. Wycisnęłam i odsączyłam je z nadmiaru soku. Przełożyłam do miski. Ziemniaki podgotowałam w łupinkach. Gdy wystygły,obrałam je ze skórki i pokroiłam w grubszą kostkę. Pokroiłam koperek. Ząbki czosnku starłam na drobnej tarce. Wlałam do miski jogurt i majonez. Wsypałam przyprawy i wymieszałam. Polałam sosem czosnkowym sałatkę i wymieszałam. Smacznego! Polecam również Sałatkę ziemniaczaną
potrawyregionalnepodhalańskie. Tradycyjne gołąbki z mięsa z dodatkiem np.ryżu w sosie pomidorow ym jedliście zapewne nie raz. Te z dzisiejszego przepisu pochodzą z polskich gór. Faszerowane są ziemniakami, bryndzą,wędzonym boczkiem i cebulą. Połączenie tych składników jest naprawdę rewelacyjne i warte spróbowania. Składniki: główka białej / włoskiej kapusty (około 1kg) 500g ziemniaków 125 g bryndzy(...)których usunęłam grube końce. Pora na przygotowanie farszu. Na rozgrzanym oleju podsmażyłam drobno pokrojoną cebulę z pokrojonym wędzonym boczkiem. Dodałam pieprz i majeranek. Na drobnej tarce starłam ziemniaki. Odcisnęłam z nich nadmiar soku. Połączyłam ziemniaki z usmażoną cebulą i boczkiem. Dodałam bryndzę i sporo czarnego pieprzu. Wbiłam jajka. Wszystko dokładnie wymieszałam. Jeśli uznacie,że farsz jest za rzadki
potrawyregionalneKnedle z owocami są idealną propozycją na szybki obiad. Zamiast śliwek można wykorzystać truskawki lub inne sezonowe,ulubione owoce. Zazwyczaj używa się do ciasta tylko mąki i ziemniaków. Ja dodałam jeszcze białego sera i uważam ,że ciasto wyszło rewelacyjne. Polecam również knedle z białym serem i orzechową panierką Składniki: 0,5 kg ziemniaków 0,5 kg białego półtłustego(...)sera 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka szczypta soli śliwki kawałek masła bułka tarta cukier cynamon Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie w mundurkach. Wystudziłam je, obrałam i przecisnęłam przez praskę. Do ziemniaków powędrował również przeciśnięty przez praskę biały ser. Wsypałam mąkę, sól i wbiłam jajka. Wszystkie składniki wymieszałam. Odrywałam po kawałku ciasto, formowałam
potrawyregionalneinaczej gnocchi idealnie pasują do wszelkiego rodzaju gulaszów, mięs i sosów np. grzybowego. Można je również podawać podsmażane na maśle i posypane startym parmezanem. Najlepiej gdy ziemniaki i dynia są upieczone, ale jak nie macie czasu można je również ugotować. Mięciutkie ( jeśli nie doda się za dużo mąki ) o dowolnie przez Was wybranym kształcie. Można kroić(...)kopytka, formować kuleczki lub lekko spłaszczone placuszki. Składniki: 500 g ziemniaków 500 g dyni 150-200 g mąki pszennej ( plus dodatkowo do podsypywania i obtoczenia) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 lub jak wolicie więcej startego parmezanu lub cheddara 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól do smaku Ziemniaki ugotowałam w mundurkach
potrawyregionalneCZULENT to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. To bardzo wolno gotowany (duszony) gulasz, przyrządzany z koszernego mięsa, z fasolą,ciecierzycą, ziemniakami,cebulą, kaszą jęczmienną lub jaglaną. Spożywany jest w szabat. W związku z tym, że w szabat nie wolno gotować na ogniu, czulent przygotowuje się przed jego rozpoczęciem, a następnie pozostawia w rozgrzanym piecu, aby dogotował się przez(...)wierzch czulentu. Tuż przed podaniem wyjąc z piekarnika, usunąć ciasto z wierzchu i od razu podawać. Składniki: 1 kg. wołowego mięsa (może być tłustsze) 3-4 szt. ziemniaków 2 szt. cebuli 1 szt. marchewki 250 ml. pomidorów (przecier) 2-4 łyżki kaszy jęczmiennej (pęczak) 250 g. fasoli Piękny Jaś 250 g. ciecierzycy 0,5 l. bulionu
potrawyregionalnepodczas pieczenia ser. Chaczapuri możemy traktować jako osobne danie, podobnie jak pizzę i podać z sosem adżika albo właśnie z adżapasandali, czyli rodzajem leczo z bakłażanów, pomidorów, papryki i ziemniaków. Wersji jest mnóstwo i pewnie w każdym gruzińskim domostwie przyrządza je się inaczej. Danie gorąco polecam podać wraz z gruzińskim winem i już prawdziwa uczta będzie gotowa. * SKŁADNIKI(...)oliwek 4 żółtka 1 łyżeczka soli 600 g sera imeruli lub 200 g fety, 200 g bryndzy i 200 g mozzarelli Adżapsandali: 3 jędrne bakłażany 4 duże ziemniaki 2 czerwone cebule 1 czerwona papryka 4 mięsiste pomidory 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/4 łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 gałązki rozmarynu
Food Squareziemniaków 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 kulka mozzarelli kapusta pekińska sól pieprz bazylia oregano majeranek chili 2 ząbki czosnku pół cebuli Kapustę obrać z liści , ok 10-12 szt. Liście sparzyć i odłożyć. Ziemniaki obrać pokroić w plastry i obgotować ok 7-10 min. Mięso wymieszać z przyprawami, dodać jajko, pokrojoną mozzarellę, drobno posiekaną cebulę i czosnek(...)pieprzem, dodać oregano bazylię majeranek i szczyptę chili. Wymieszać. Naczynie żaroodporne natłuścić , wyłożyć liśćmi tak by górna część ok 8 cm wystawała poza naczynie. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków, na nim całe mięso i przykryć ziemniakami. Liście kapusty zawinąć do góry i przykryć całą zapiekankę nimi. Rękę zwilżyć oliwą i nasmarować górę zapiekanki. Okryć całość folią aluminiową i piec
Gotowanie jest łatwemała cukinia 2 jajka 5 ugotowanych ziemniaków 400 g mięsa mielonego 4 łyżki mąki sól pieprz ziołowy pieprz czarny natka pietruszki 2 ząbki czosnku 100 g sera feta szczypta cynamonu szczypta czosnku niedźwiedziego tłuszcz do formy do posypania, podwędzany ser, lub ser żółty Na dnie formy rozłożyć starte na tarce o dużych oczkach 3 ziemniaki, Pozostałe 2 ziemniaki zetrzeć(...)mięsa, doprawić je solą, pieprzem, cynamonem i 1 ząbkiem czosnku (posiekać) Mięso wymieszać i rozłożyć równo na ziemniakach. Cukinię zetrzeć na tarce, wymieszać z mąką i jajkami, doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym , posiekanym czosnkiem, i czosnkiem niedźwiedzim ( nie musi być) dodać pokruszony ser feta i całość wylać na rozłożone uprzednio mięso. Posypać serem (u mnie były to wędzone korbacze góralskie
Gotowanie jest łatwejajek ziemniaki 300 ml śmietany 18% 1 łyżka mąki 1 łyżka masła pół małej cebulki pęczek koperku sól pieprz rzeżucha do dekoracji Ziemniaki obrać i ugotować. Jajka wybić do miseczki wyłożonej folią spożywczą, zawiązać w małe pakieciki . W rondelku rozgrzać masło, przysmażyć drobno posiekaną cebulkę , śmietanę rozmieszać z mąką , dodać do rondelka (można odrobinę rozrzedzić mlekiem) na koniec(...)dodać posiekany koper i doprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki odcedzić i utłuc. Jajka włożyć do garnka z wrzątkiem i ugotować, ok 3-4 min. Podawać ułożone na ziemniakach , polać sosem i udekorować rzeżuchą , mile widziany ogórek kiszony
Gotowanie jest łatwekurczak sól pieprz 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka czosnku niedźwiedziego pół limonki oliwa ziemniaki 5-6 szt 1 dynia hokkaido Kurczaka umyć, przeciąć wzdłuż kręgosłupa i przełamać lekko by się otworzył. Czosnek niedźwiedzi, sos sojowy, pół łyżeczki soli, łyżkę oliwy, wyciśnięty sok z limonki i miód wymieszać, natrzeć kurczaka i odłożyć na kilka godzin do lodówki(...)Ziemniaki obrać i przekroić każdy na 4 części. Dynię przekroić na 4 części i wydrążyć gniazda nasienne. Ziemniaki skropić oliwą, posypać solą i pieprzem, dynię również skropić oliwą i posypać przyprawami. Kurczaka ułożyć w brytfance razem z ziemniakami, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika ok 190 st na ok 40 min, Po tym czasie zdjąć folię, obok
Gotowanie jest łatwemączystych ziemniaków 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka sól 500 g mielonej wieprzowiny 1 cebula 1 jajko 4 ząbki czosnku majeranek pieprz czarny pieprz ziołowy staropolski sól Połowę ziemniaków ugotować i utłuc dokładnie Resztę zetrzeć na drobnej tarce i wycisnąć przez ściereczkę. Wyciśnięty płyn odstawiamy na kilka minut, a potem zlewamy, zostawiając na dnie odstałą skrobię(...)Dodać skrobię do ziemniaków razem ze startymi ziemniakami. Dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną, jajka, dodać do smaku sól i zagnieść miękkie ciasto. Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulką i czosnkiem dodać majeranek, sól i pieprz do smaku. Z ciasta formować placek, nadziewać mięsem i formować owalne kluchy. Gotować partiami w osolonym wrzątku ok. 10 minut. Podajemy okraszone skwarkami ze słoniny
Gotowanie jest łatwegrzybka, który podrasuje jej smak. A więc, oto jej banalna alternatywa o niebanalnym smaku: pieczarkowa na zakwasie. Porcja dla 3 głodnych osób. - 0,6 kg pieczarek - 0,6 kg ziemniaków - 1 mała cebula - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka masła - liść laurowy - 4 łyżki jogurtu naturalnego / śmietany - ok. 100 ml zakwasu ( barszczu ) - sól, pieprz do smaku - ( 1,5 litra ) bulion drobiowy(...)warzywny / woda * Pieczarki pokroić w grube plastry, ziemniaki w drobną kostkę. Do garnka włożyć ziemniaki, zalać bulionem. Dodać ząbek czosnku, liść laurowy. Zagotować. Pieczarki wyłożyć na suchą! patelnię. Dokładnie je odparować. Będą gotowe gdy poczujemy zapach przypieczonych grzybów, a cała woda odparuje. Dodać do ziemniaków. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę. Chochlę zupy wlać na patelnię, rozpuścić
kawawszklanceSkładniki: · 1 kg ziemniaków (obranych i ugotowanych) · 4 jajka · 40 dag mąki · 2 łyżki przyprawy do ziemniaków firmy „RAFEX(...)cukier · sól, pieprz · tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki ugniatamy, lub przeciskamy przez praskę. Mieszamy z jajkami i przyprawą do ziemniaków. Jak trzeba to jeszcze doprawiamy solą i pieprzem. Powoli wsypujemy mąkę. Ugniatamy ciasto. Wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą szklanki
Pobite gary Barbarypolskiej kuchni często gotujemy ziemniaki do obiadu. Gdy ugotujemy za dużo to na następny dzień już nie chcemy ich jeść. Idealnym rozwiązaniem jest zrobienie z nich kopytek. Wtedy takie danie robi się błyskawicznie, gdy nie musimy już gotować ziemniaków i ich studzić. Kopytka możemy podawać z masłem i bułka tartą, z boczkiem lub z sosem pieczarkowym. Jest to proste(...)szybkie danie. Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku Składniki: 6 - 8 ziemniaków ugotowanych 1 jajko 8 - 10 łyżek mąki pszennej szczypta soli boczek wędzony w plastrach masło Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku Wykonanie: Ugotowane przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, sól, mąkę i zagniatamy ciasto. Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku Gotowe ciasto dzielimy na 5 -6 kawałków
Pyza i Surówkazajadać jedno z dań narodowych, a mianowicie Tortillę de papas. Tortilla ziemniaczana tak jak już mówiłam jest daniem narodowym Hiszpanii – najbardziej popularnym wśród turystów. Jest to omlet z ziemniakami , którego tradycja sięga kilku wieków i który występuje w jednej z najważniejszych książek kucharskich Hiszpanii – Arte de cocina y pastaleria. Z biegiem lat przepis na Tortillę ewoluował i zaczęto(...)fajnie podkręca smak. Taka Tortilla ziemniaczana jest świetnym pomysłem na samodzielny obiad, albo też jako dodatek do rożnego rodzaju mięs czy też ryb. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) ziemniaki – ok. 350 g * jajko – 3 szt * cebula – 1 szt * oliwa z oliwek – 80 ml * sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na głębszej patelni rozgrzewamy oliwę
Ostra na Słodko