ziemniaki - 38421 przepisów (strona:396/2562)

Naleśniki ruskie 362

tylko na piątkowy obiad :) Porcja dla 2-3 osób Naleśniki: 1 jajko 1 szklanka wody 1 szklanka mleka 2-2,5 szklanki mąki szczypta soli Farsz: 600 g ziemniaków 250 g twarogu 1 cebula sól, pieprz Dodatkowo: cebula masło Rozpoczynamy od przygotowania farszu. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę obieramy i podsmażamy na złoto. Gdy ziemniaki trochę przestygną(...)mieszamy je razem z twarogiem. Ja użyłam do tego celu tłuczka do ziemniaków - masa powinna się dobrze ze sobą połączyć. Następnie dodajemy podsmażoną cebulkę i doprawiamy solą i pieprzem. Teraz przygotowujemy naleśniki. Jajko mieszamy z wodą i mlekiem a następnie dodajemy mąkę oraz szczyptę soli. Ciasto powinno mieć kremowo-lejącą się konsystencję. Jeśli zajdzie taka potrzeba można rozrzedzić ciasto dodając

My simple kitchen
Obiad dzieciństwa 154

niedrogich składników. Polecam poniższy przepis na sałatę w occie balsamicznym i sosie z jajka i śmietany - takie połączenie często pojawiało się na naszym rodzinnym stole :) Składniki: 2 jajka 3 ziemniaki 2 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki masła Sos do sałaty: 1 jajko, ugotowane 1 łyżeczka octu winnego 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz 2 łyżki śmietany 18% Rozgrzać patelnię. Przesmarować masłem(...)wybić jajka. Smażyć na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji żółtka.  Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Masło roztopić, dodać posiekany koperek i polać ziemniaki.  Ugotowane jajko rozgnieść ze śmietaną, octem, solą i pieprzem. Wymieszać z kawałkami sałaty. Jajka przełożyć na talerz. Obok ułożyć ziemniaki i sałatę.  Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Zapiekanka kalafiorowa z pomidorami i młodymi ziemniaczkami. 396

zatem na znakomitą potrawę , którą można podawać w charakterze obiadu , jak i ciepłej kolacji. Jako dodatek polecam Orzezwiający napój z soku jabłkowego. Obiecuję , że będzie pysznie! Składniki ( 4 porcje ): ziemniaki - 1kg kalafior - 1szt puszka pomidorów ( 400ml ) lub świeże pomidory ( 3szt ) kminek - 1łyżka czosnek - 2ząbki sól ( może być sól ziołowa ) - 2łyżeczki gałka muszkatołowa - 1/4łyżeczki pieprz - 1łyżeczka  tarty ser ( ementaler(...)gouda ) - 200g śmietana 18% - 1/4 l ocet - 1łyżka Sposób przygotowania: Ziemniaki młode myjemy , wrzucamy do garnka , zalewamy wrzątkiem i gotujemy 20 minut z dodatkiem kminku. Kalafior dzielimy na 2 połówki , wrzucamy do garnka , zalewamy zimną wodą , dodajemy ocet. Po 10 minutach kalafior opłukujemy i odsączamy. Zagotowujemy wodę , wrzucamy kalafiora i gotujemy kalafiora przez 10 minut. Pomidory z puszki przekładamy

Bazylia kontra Rozmaryn
Wegański "SER" / SOS SEROWY Z ZIEMNIAKÓW I PŁATKÓW DROŻDŻOWYCH - do pizzy, szparagów, nachosów i innych zapiekanek :) 152

coś tam sprawdza w necie, miesza w miskach i chwilę potem stoimy przed szybką piekarnika i śmiejemy się jak ten przysłowiowy głupi do sera, tyle że do "sera" z ziemniaków :D Przepis można znaleźć na wielu różnych blogach, każdy oczywiście robi coś tam inaczej, różne składniki i proporcje, u nas wyglądało to tak: - 3 duże ziemniaki (młode więc pyszne(...)użyciu niezmiennie  TEN ), - i jedno z drugim zblendowane z dodatkiem  NIEAKTYWNYCH PŁATKÓW DROŻDŻOWYCH . Płatków daliśmy około 3 dużych łyżek (czyli powiedzmy 1 łyżka płatków na 1 ziemniaka) ale nie trzeba ściśle trzymać się tej proporcji - im więcej płatków, tym lepszy, serowy smak ale można dać też mniej i nic się nie stanie, kwestia gustu. Z podanej ilości wyszło

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Botwinka 189

młodych buraków, zwana popularnie botwinką, to danie raczej sezonowe. Choć teoretycznie oczyszczone i pokrojone młode buraki można zamrażać, to jednak jednym z najczęściej stosowanych dodatków do botwinki są młode ziemniaki. A tych już niestety nie zamrozimy. Dlatego korzystając z majowej pory prezentuję poniżej mój sposób na botwinę. Przygotowuję ją na mięsno-warzywnym bulionie w sposób, który nie odbiega radykalnie(...)typowych przepisów. Podaję ją też raczej typowo z jajkiem gotowanym na twardo, młodymi gotowanymi ziemniakami oraz koperkiem. Jest jednak jedna o tyle istotna różnica, że nie zabielam zupy śmietaną. Robię nawet coś zgoła przeciwnego, a mianowicie lekko ją zakwaszam, co sprawia że nabiera głębszego czerwonego koloru. Technicznie rzecz biorąc przypomina to bardziej barszcz. Nie ma jednak przeszkód, aby zamiast soku

Kulinarna Pokusa
Kotlety ziemniaczano - ryżowe. Fajne danie :) 212

Witajcie witajcie :) Dzisiaj dobrego smaczku nada nam fajne danie. Trochę dla tych co lubią kotlety, trochę dla tych co lubią ziemniaki i dla klasycznych ryżojadów :) hihi. Oczywiście nudno byłoby podać je same, więc podaliśmy je z fajnym sosem pomidorowym. Wypróbujcie ten przepis, bo kotleciki smakują wybornie i są fajną alternatywą dla zwykłych mielonych... Zobaczcie co nam z tego wyszło(...)Kotlety ziemniaczano - ryżowe z sosem pomidorowym. (4-5 osób) Składniki : 6 dużych ziemniaków 1/2 serka bałkańskiego 1 woreczek ryżu długoziarnistego 1 jajko 4 pieczarki pieprz czarny, czosnek niedźwiedzi, przyprawa gruzińska Chmeli Suneli, mąka kukurydziana, otręby żytnie do panierki. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, ryż na kleisto. Pieczarki ścieramy na grubej tarce do ugotowanego ryżu, dodajemy starte na grubej tarce ziemniaki, roztarty

vegetanie
Żurawinowo - miodowy schab z ziemniakami z parowaru 163

miodzie :) Długiego wstępu dziś nie będzie, więc przechodzimy od razu do składników i przepisu :)    Składniki :  2 plastry schabu sok z 1/2 cytryny   3 ziemniaki  szczypiorek 2 łyżeczki żurawiny w miodzie Przyprawy :  pieprz czosnkowy koperek suszony Schab myjemy, odsączamy wodę i przekładamy na głęboki talerz. Polewamy sokiem z cytryny i obtaczamy w nim każdy(...)plaster. Przyprawiamy z obu stron pieprzem czosnkowym i wcieramy w mięso 2 łyżeczki żurawiny w miodzie. Odstawiamy plastry schabu na godzinę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry oraz posypujemy koperkiem suszonym. Plastry schabu układamy na folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru, ziemniaki również na folii na 2 poziomie. Pojemnik na wodę zalewamy wrzątkiem i włączamy parowar na 25 minut

Parowar Faceta
Pieczona perliczka z grzybami leśnymi 233

grzybami leśnymi 2014-12-22 12:14:05 Mięso perliczki jest delikatne, chude i aromatyczne. Upieczone doskonale komponuje się z leśnymi grzybami, np. kurkami, i maślano-śmietankowym puree z ziemniaków. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 średnia perliczka (1,2 kg) 150g ulubionych leśnych grzybów – świeżych lub mrożonych, w tym drugim wypadku patrz uwagi 2 średnie czerwone cebule(...)czosnku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego łyżeczka tymianku łyżeczka majeranku kilka gałązek rozmarynu – do pieczenia i do dekoracji 2-3 łyżki oliwy Pure ziemniaczane 600g ziemniaków łyżka masła 50ml słodkiej śmietany (najlepiej 18%) Instrukcje Perliczkę płuczemy w środku i na zewnątrz, po czym dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Usuwamy ewentualne pozostałe pióra. Kuper ucinamy w całości

Kulinarna Pokusa
Potrawka warzywna z salami 200

duże porcje) 1 salami – całe lub kawałek (250g) 1 średnia zielona papryka 1 średnia czerwona papryka 2 średnie cebule 300ml bulionu mięsnego – może być również wołowy z kostki 600g ziemniaków 2 łyżki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka soli (ostrożnie, sól jest już w salami i bulionie) 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka przecieru pomidorowego Instrukcje Salami(...)gorącej wody. Dodajemy mieloną paprykę, przecier pomidorowy, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i czekamy aż całość się zagotuje. Wówczas zmniejszamy ogień i przykrywamy naczynie. Gotujemy przez kolejne 5 minut. Ziemniaki kroimy w średnią kostkę (ok. 2,5cm) dodajemy do pozostałych składników, mieszając je ze sobą. Krojone w kostkę ziemniaki zwykle gotują się ok. 15-20 minut, ale trzeba

Kulinarna Pokusa
Kurczak z 40 ząbkami czosnku 389

pół)wytrawnego białego wina (można zastąpić taką samą ilością wody) 1 czubata łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka soli 1 czubata łyżeczka tymianku 2 łyżki masła 600g niezbyt dużych ziemniaków Instrukcje Kurczaka dokładnie opłukujemy zimną wodą i starannie osuszamy papierowym ręcznikiem. Wycinamy gruczoł kuprowy, skrzydełka zaginamy pod spód. Ziarna pieprzu ubijamy częściowo w moździerzu tak, aby każde z nich rozpadło(...)wodą). Na koniec posypujemy wszystkie składniki tymiankiem. Brytfannę przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy w tej temperaturze przez 90 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki i podgotowujemy je przez 15 minut w dobrze osolonej wodzie. Po odlaniu wody przykrywamy je, aby całkowicie nie wystygły. 20 minut przed końcem pieczenia mięsa oblewamy ziemniaki sosem z pieczenia

Kulinarna Pokusa
Kotlety schabowe z serem i owocami 153

mniej popularnym wariancie „na słodko”. W tym konkretnym wypadku – z ananasem i żurawiną. Co więcej, poniższy przepis udowadnia, że nawet schabowy, i to nawet podany dość tradycyjnie z ziemniakami, może prezentować się atrakcyjnie wizualnie – inaczej aniżeli wielu z nas zdążyło się przyzwyczaić. Kotlety schabowe z serem i owocami 2015-01-15 15:07:41 Nieśmiertelne i chyba bezkonkurencyjne w polskiej(...)ziołowego 2 duże plastry względnie łagodnego sera bez dziur (np. gouda) 2 plastry ananasa z puszki 2 czubate łyżeczki konfitury z żurawin 3 łyżki oleju rzepakowego Do podania gotowane ziemniaki polane topionym masłem i posypane świeżym rozmarynem Instrukcje Z mięsa usuwamy ewentualne łykowate elementy, które w przypadku schabu wieprzowego często znajdują się na obwodzie sznycli. Następnie rozbijamy mięso tłuczkiem

Kulinarna Pokusa
Pieczona szynka z kapustą 153

mięsa (kilka dni), choć to akurat „robi się samo”. Bardziej trzeba się „nabiegać” nieco później – w gruncie rzeczy przyrządzamy bowiem aż 3 rzeczy: mięso, kapustę z owocami oraz ziemniaki. Jeśli jednak jesteście gotowi się nieco poświęcić, zapewniam że doznania smakowe z pewnością wynagrodzą ten wysiłek. Tak przygotowana szynka doskonale smakuje również na zimno jako przystawka, np. z dodatkiem domowego(...)Pieczona szynka utrzymana w słodko-cytrusowych klimatach. Doskonała jako główne danie na ciepło z duszoną kapustą z jabłkami i ananasem oraz z pieczonymi ziemniakami, jak również jako przystawka na zimno. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1kg szynki wieprzowej bez kości 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 5 goździków 1 płaska łyżeczka owoców kolendry 2 liście laurowe 3 ziarna

Kulinarna Pokusa
Perliczka w warzywach i śmietanie 174

nasz przepis na perliczkę – coraz popularniejszy, delikatny w smaku gatunek drobiu. Tym razem mięso będzie duszone, z włoszczyzną, a ostatecznie podane z sosem z dodatkiem śmietany oraz puree z ziemniaków. To ostatnie, również z dodatkiem śmietany, a także masła, dość naturalnie komponuje się z tak delikatnym drobiowym mięsem. Na większą jednak uwagę zasługuje w tym wypadku sos, który przygotowujemy przez(...)łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka majeranku 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego białego pieprzu 2 liście laurowe 2 łyżki oliwy słodka śmietana 18% Do podania puree z ziemniaków Instrukcje Z perliczki usuwamy ewentualne pozostałości piór i nadmiar tłuszczu. Płuczemy w środku i na zewnątrz i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Cebule obieramy i kroimy wzdłużnie na ćwiartki. Z łodyg

Kulinarna Pokusa
Golonka pieczona z warzywami 180

Prezentowaliśmy już przepis na dość tradycyjną golonkę w piwie serwowaną z duszoną kapustą kiszoną oraz pieczonymi ziemniakami . Dzisiaj chcielibyśmy jednak zaprezentować golonkę na sposób może nieco mniej znany nad Wisłą, ale za to duży szybszy i łatwiejszy w przygotowaniu. Upieczemy ją bowiem we włoszczyźnie i z pomidorami w jednym garnku. Na koniec znajdzie się w nim kompletna potrawa, która przez(...)Składniki (dla 2 osób) 2 niezbyt duże golonki (po ok. 500g) 2 średnie cebule (po ok. 150g) 2 średnie / 1,5 dużej marchewki (300g) 500g średnich pomidorów 500g średnich ziemniaków 2-3 gałązki natki pietruszki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 liście laurowe Instrukcje Golonki dokładnie spłukujemy pod zimną wodą, po czym osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórę

Kulinarna Pokusa
Zupa z botwinką i kozim serem 117

Zupa z młodziutkiej botwinki z ziemniakami, marchewką, śmietaną i kozim serem. Sezon na botwinę trwa, więc korzystajmy z niego, warzywo to ma mnóstwo cennych substancji niezbędnych dla naszego zdrowia. Zupa najsmaczniejsza jest na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Składniki: 1 pęczek botwinki 3 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka 1 mała pietruszka ser kozi 1 i 1/2 litra bulionu(...)śmietany 18% 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka mąki 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz Przygotowanie: Botwinkę umyć. Buraczki, marchewkę, ziemniaki i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę, liście botwinki drobno posiekać. W garnku zagotować bulion, wrzucić pokrojone buraczki, marchewkę i pietruszkę. Gotować około 5 minut, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone ziemniaki i gotować około 10 minut

Oryginalny smak