zaglądam do opracowań i rad w poszukiwaniu czegoś co jest pozornie łatwe do wykonania. Dlaczego o tym mówię? Bo dzisiaj podam przepis na pieczone ziemniaki.. Niby łatwy.. a jednak.. kilkanaście lat wstecz też musiałam do tego przepisu zajrzeć, żeby móc takie ziemniaki upiec:) Składniki : 2 kg ziemniaków Olej Majeranek, sól(...)pieprz, papryka (różnorodność ziół dowolna w zależności od upodobań ) Sposób wykonania. Obrać ziemniaki i pokroić w plastry. Obsypać solą i ziołami, skropić tłuszczem i wyłożyć na blaszce.’Wstawić do nagrzanego piekarnika Piec w temperaturze 200 stopni C ok. 1 godziny Smacznego
Na słodko lub wytrawniePrzedstawiam lekkie placki z ziemniaków – bez tłuszczu i z niewielkim dodatkiem mąki z ciecierzycy. Dieta musi być smaczna, w przeciwnym razie nic z tego nie będzie. Placki są wilgotne w środku i bardzo sycące. Nie trzeba tłuszczu, tylko więcej czasu niż przy smażeniu placków na patelni. Jako dodatek do placków proponuję wędzonego łososia z kaparami i sosem jogurtowo-chrzanowym(...)SKŁADNIKI (na 2 osoby) 3 średnie ziemniaki 1 wiejskie jajko 2 łyżki stołowe mąki z ciecierzycy (besan) kilka kaparów z zalewy plastry wędzonego łososia 2 czubate łyżki stołowe gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki chrzanu świeży szczypiorek świeżo mielony pieprz sól WYKONANIE Obrane ziemniaki gotujemy na pół miękko. Studzimy pod zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Ziemniaki ścieramy na tarce
OstryKęsszarość i uparcie nie chce minąć. Gdzie jest śnieżna zima i kiedy będzie wiosna? Składniki ciasto 400g mąki pszennej 1 łyżeczka soli ok. 200ml wody farsz 200g pokrojonych kostkę ziemniaków (1 duży ziemniak) 150g groszku pestki z połówki granatu 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru 1/2 zielonej papryczki chilli bez pestek posiekanej 1/4 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka zmielonej kolendry 1 łyżeczka(...)Ciasto można zagnieść za pomocą miksera z mieszadłem hakiem, tak jak przy cieście do pizzy. Zagniecione ciasto dzielimy na 10 części, formujemy kulki, odkładamy na bok i przykrywamy ściereczką. Ziemniaki gotujemy 20 minut w rondelku, następnie dodajemy roszek i gotujemy do miękkości. Na patelni podsmażamy imbir z papryczką chilli. Następnie dodajemy kurkumę, kmin i kolendrę. Smażymy 1 minutę aż przyprawy
W kuchni wieczorembrzegi warzywami, a potem gotować je na różne sposoby. Jako zupy czy zwykłe potrawki. Dodatek kuminu, curry, kolendry wyczaruje z nich coś nowego. Zdecydowanie trzeba eksperymentować! Składniki 600g ziemniaków pokrojonych kostkę 2cm 400g brokółowych różyczek (lub kalafior) 1,5 białej cebuli (180g) pokrojonej w ćwiartki i 0,5cm kawałki 200g cieciorki do przygotowania (lub puszka cieciorki) 3 łyżeczki czerownej pasty(...)przepis tutaj ) puszka krojonych pomidrów (świeże należy spażyć i zdjąć skórkę - 400g) 300ml wody olej do smażenia po 1 łyżeczce śmietany lub jogurtu naturalnego do podania Sposób przygotowania Pokrojone ziemniaki gotować 5-10 minut. Następnie dorzucić do nich brakuły zagotować i trzymać na ogniu kolejne 3 minuty. Warzywa odcedzić. W garnku lub na patelni rozgrzać olej. Smażyć cebulę 4 minuty
W kuchni wieczoremSałatka ta jest idealna na imprezy, zawsze znika w mgnieniu oka. Do tego jest sycąca i po prostu pyszna:) Składniki: 0,6 kg ziemniaków, 6 parówek, 2 papryki, 2 pomidory, 1 duża cebula, 3-4 łyżki octu, 250ml bulionu drobiowego, olej, przyprawa gyros, sos tzatziki: świeży ogórek, 2 duże ząbki czosnku, łyżka koperku, łyżka oliwy z oliwek, łyżka octu jabłkowego(...)sól, pieprz, 2 duże łyżki jogurtu naturalnego, 2 duże łyżki majonezu. 1. Obieramy i czyścimy ziemniaki. Gotujemy do momentu aż będą troszkę miękkie. Po ugotowaniu studzimy oraz kroimy w talarki, ćwiertki itp. 2. Siekamy cebulę, wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię z olejem. Szklimy. 3. Kiedy cebula będzie już zarumieniona, wlewamy bulion. Po kilku minutach dodajemy 3-4 łyżki octu. Smażymy
Kuchnia Pełna Pasjisię przejść obojętnie koło takich pyszności :) To jeden z moich ulubionych przepisów i lubię do niego wracać od czasu do czasu, wam też polecam :) Składniki: 0,7 kg ziemniaków, 30 dkg boczku, 5-6 parówek, 2 duże papryki, garść oliwek, mała śmietana, kostka rosołowa, 2 duże cebule, 2-3 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, ser żółty lub mozarella Przygotowanie: 1. Ziemniaki(...)patelni. 3. Paprykę myjemy, kroimy w kosteczkę, dodajemy do reszty składników na patelni oraz wykładamy oliwki. Dodajemy małą śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy kostkę rosołową oraz zioła prowansalskie. 3. Ziemniaki kroimy w plasterki, układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym ziemniaki na zmianę z sosem z patelni. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, na ok 20 min. Następnie dodajemy ser żółty starty na tarce
Kuchnia Pełna PasjiObiad sprzed kilku dni, ale nie miałem czasu wcześniej wrzucić. Dziś przepis na filet z piersi, czyli moje ulubione mięsko, jak już pewnie zauważyliście :) Plus dodatek, czyli buraczki i ziemniaki :) W całości buraka trzeba parować ok. godziny, więc pokroiłem w plastry :) Składniki : filet z piersi kurczaka 1 burak 2 ziemniaki szczypiorek 3 łyżki oliwy z oliwek(...)Buraka myjemy, obieramy i kroimy w miarę cienkie plastry. Im grubsze są, tym więcej czasu potrzeba, żeby nie były twarde. Plasterki przyprawiamy papryką słodką, pieprzem czarnym i kardamonem mielonym. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy również w plasterki, po czym posypujemy tymiankiem. Wkładamy na 1 poziomie do parowaru pierś z kurczaka na folii aluminiowej, oraz buraczki również na kawałkach folii
Parowar Facetatruflowej jako wisienka na torcie. Składniki: 1 duży por lub 2 mniejsze (nie ma za dużego pora do tej zupy) 2 średnie białe cebule 1 główka czosnku 0,5kg ziemniaków 1,2l buliony warzywnego lub drobiowego 150g śmietany 18% 1 listek laurowy 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżeczki soku z cytryny kolorowy pieprz oliwa truflowa oliwa z oliwek(...)oliwą. Pieczemy 15 minut na blasze. Po wyjęciu ząbki same będą wyskakiwały z łupinek. Pora kroimy na pół i siekamy na paski ok. 5mm. Cebulą kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o boku 2cm. W garnku rozpuszczamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Na średnim ogniu podsmażamy pod przykryciem pora i cebulę przez 3 minuty, co jakiś
W kuchni wieczorempochodzi z programu "Gotuj zieleninę z Sophie" i został delikatnie przeze mnie zmieniony. Zapraszam do gotowania! Składniki na 4-5 porcji: 2 ćwiartki kurczaka 300 g batatów 400 g ziemniaków 1/2 l mleka 1/2 l wody + do pierwszego gotowania 1/2 łyżki suszonego tymianku 1 mała cebula 2 kukurydze cukrowe 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry 1 łyżka oleju sól, pieprz(...)podania: kapary śmietana 12% plasterki avocado CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Cebulę drobno siekamy, czosnek obieramy i zgniatamy. Ziemniaki obieramy i kroimy mniej więcej w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, a gdy się zeszkli (nie zarumieni), dodajemy suszony tymianek i czosnek. Przesmażamy przez minutę. Dodajemy ziemniaki, przesmażamy 2-3 minuty i zdejmujemy z ognia
My Culinary Artskładniki * 50 dag łopatki wieprzowej * 50-70 dag najlepiej małych ziemniaków * 3 średnie marchewki * 2-3 cebulki ze szczypiorem ( mogą też być sama cebula tylko więcej) * przecier pomidorowy lub koncentrat * świeża lub suszona natka pietruszki * czosnek niedźwiedzi lub zwykły granulowany * sól, pieprz * olej Sposób przygotowania Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę,cebulkę obrać i pokroić w kosteczkę, szczypior umyć(...)również pokroić. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić nieco jak na frytki, wypłukać ze skrobi i osuszyć. Na patelnie lub do garnka o grubym dnie wlać nieco oleju, dodać cebulkę i lekko podsmażyć, dodać szczypior, podsmażyć, dodać, marchewkę, podsmażyć. Dodać mięso, podsmażyć, wlać ok.1/3 szklanki wody i dusić na delikatnym ogniu
Mix smakuulubiona potrawa mojego Taty, który zawsze pomaga Mamie, czynnie uczestnicząc w jego przygotowaniu. Samo przygotowanie nie jest żadną filozofią i nikomu nie powinno nastręczać trudności. Składniki: - ok. 2 kg ziemniaków - 4 jajka - słonina - boczek - kiełbasa - 3 cebule - czosnek (według upodobania) - przyprawy – sól, pieprz, majeranek - 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na suchej patelni wytopić słoninę, dodać boczek, pokrojoną kiełbasę(...)podrumienić. Cebule pokroić w kostkę, dorzucić do słoniny z boczkiem. Smażyć, aż wszystko się zrumieni. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce do ziemniaków. Odcisnąć wodę, odlać do miseczki. Gdy woda się odstoi – wylać ją, a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków razem z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Dodać żółtka, przestudzoną słoninę z boczkiem, kiełbasą i cebulą, przeciśnięty przez
mojewypiekiinietylkoczegoś naprawdę lekkiego. Czyli moje założenia padły, więc dzisiaj w pełnym składzie – danie obiadowe – pieczone ziemniaczki, jajko sadzone, sałata i zimna, prosto z lodówki maślanka. Składniki: - ziemniaki sałatkowe lub młode - olej arachidowy - sól wędzona - pieprz syczuański (bardzo aromatyczna przyprawa lekko cytrynowa i łagodniejsza niż pieprz) - słodka papryka w proszku - otarty tymianek Dodatkowo: - jajka - sałata - maślanka - koperek, szczypiorek(...)zasadzie opisu wymagają tylko ziemniaki. Umyte, nieobrane, podgotowujemy w posolonej wodzie (ok. 6-8 min. od zawrzenia wody) mają być jędrne. Wodę odlewamy, a ziemniaki zalewamy zimną (hartujemy je). Gdy przestygną osuszamy na papierowym ręczniku. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ziemniaki przekrajamy na połówki, układamy na przygotowanej blaszce, skrapiamy olejem arachidowym i posypujemy przyprawami – solą wędzoną, pieprzem syczuańskim, papryką
mojewypiekiinietylkodanie kuchni wielkopolskiej, która właśnie słynie z wielu rodzajów klusek. Kulochy, nagusy, szkaplarki, tartusy, skubanki, szagówki, prażuchy, kluski szare, żelazne… długo jeszcze można by wymieniać. Warto dodać, że ziemniaki (pyry) do XIX wieku były towarem luksusowym. Popularne są do dnia dzisiejszego chyba na całym świecie. Szare kluski, to danie smaczne, szybkie, proste i bardzo syte. Składniki(...)obranych ziemniaków - 2 jajka - 2 szklanki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - sól Dodadtkowo: - 200g boczku wędzonego - 1 duża cebula - olej W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Obrane i umyte ziemniaki trzemy na drobnej tarce. Przekładamy do płóciennego woreczka i odciskamy sok do miski. Gdy sok się odstoi wylewamy go pozostawiając skrobię, która osiadła na dnie. Do miski
mojewypiekiinietylkoinnych miejscach naszego kraju wiele osób nie wie jak je przygotować. A więc Warszawo, Krakowie, Bydgoszczo, Szczecinie, Gdańsku... ten przepis jest właśnie dla Was! :) Składniki (3 porcje): 1 kg ziemniaków 250 g twarogu 100 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 12% pół średniej cebuli świeży szczypiorek sól i pieprz Przygotowanie: Ziemniaki musimy porządnie wyszorować pod bieżącą wodą, a następnie umieścić(...)noża). W międzyczasie przygotowujemy gzik. Twaróg i jogurt lub śmietanę przekładamy do miseczki. Dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę i pocięty szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Gorące ziemniaki przekładamy na talerz nie obierając i przekrawamy na 2/3 grubości na 4 cząstki . W środek każdego przeciętego ziemniaka wkładamy ok. 2 łyżek gziku i posypujemy pociętym szczypiorkiem
Zakręcony Widelecrzepisu z książki "Pie" Angeli Boggiano. Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna składniki: (dla 4 osób) 500 g gotowego ciasta francuskiego roztrzepane jajko do posmarowania nadzienie : ok. 1/2 kg ziemniaków łyżka oleju ok 200 g wędzonego bekonu lub wędzonego boczku 2 duże cebule 200 g Chedar'a 3 łyżki śmietany 30% pieprz przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 200 st.C. Ziemniaki(...)wierzch. ( Jeżeli używamy gotowego ciasta już rozwałkowanego w formie prostokąta, łatwiej i wygodniej będzie nam zrobić tartę prostokątną ) Ciasto ułożyć na papierze do pieczenia. rozłożyć na nim ugotowane plasterki ziemniaków, na ziemniakach smażony boczek z cebulą , posypać tartym serem i doprawić pieprzem. Polać śmietaną. Nadzienie układamy tak aby zostawić ok 2 cm pasek pustego ciasta dookoła tarty. Wszystko przykrywamy drugim
Stare Gary