urządźcie sobie solidną ucztę w stylu The Elder Scrolls. Zobacz, jak zapiekanka pasterska wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. ZIEMNIAKI (5 min) Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki średniej wielkości. Gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości. W czasie gotowania zabieramy się za mięsną warstwę zapiekanki. 2. CEBULA + CZOSNEK(...)dusimy wszystko jeszcze chwilę, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Kiedy mięsny farsz jest już dość zwarty – wyłączamy palnik i odstawiamy do wystygnięcia. 5. MASA ZIEMNIACZANA (3 min) Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy do nich po 2 łyżki masła i śmietany oraz nieco gałki muszkatołowej do smaku i ubijamy całość tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę (zwykłym widelcem też da radę
Nerds Kitchensmakuje z kromką świeżego, posmarowanego masełkiem chleba. Moi drodzy, poznajcie zalewajkę! :) Składniki na wielki garnek zupy: 1,5-2 litry zimnej wody wędzona ćwiartka z kurczaka 600 g ziemniaków duża cebula 300 g dobrej, podwędzanej kiełbasy 250-500 ml żurku* 4-5 ząbków czosnku 8 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe garść suszonych grzybków 2 czubate lyżki majeranku sól(...)żurki o różnym stopniu kwaśności oraz gestości, stąd brak konkretnej ilości w przepisie. Polecam dodawać go po trochu i próbować. Zupa ma być tylko lekko kwaskowa i lekko zabielona. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka razem z ćwiartką kurczaka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy obrany czosnek, ziele angielskie, listki laurowe, suszone grzybki, pół łyżki soli i stawiamy
Zawsze głodna!znaczy na oko, aż w końcu udało mi się dojść do proporcji. Obecnie placki wychodzą na prawdę smaczne i takie, jak pamiętam Składniki: – 1 kg ziemniaków; - mała cebula; - 2 łyżki mąki; - 1 jajko; - sól, pieprz; – olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcedzić wodę, która powstała przy tarciu ziemniaków. Cebule(...)zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać ziemniaki, cebulę, mąkę, jajko, sól i pieprz. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami: śmietaną, cukrem lub keczupem Tradycyjne zwykłe jedzenie a niezwykle smaczne function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
dom-agi.plniestety nie udało mi się sfotografować odsmażonych, co znaczy, że smakowały Składniki: Ciasto: - 0,5 kg mąki; - 1 żółtko; - łyżeczka oleju; - sól; - 3/4 szklanki letniej wody; Farsz: - 1 kg ziemniaków; - 40 dag twarogu; - duża cebula; – sól, pieprz; Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, odparować, wystudzić i zemleć. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju, dodać do ziemniaków. Gdy ziemniaki
dom-agi.plUwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki, robi się je stosunkowo prosto, a smak jest niesamowity. Najczęściej wprawdzie przyrządzam zapiekanki serowe, ale tym razem skusiłam się na zapiekankę z ziemniakami. Dobrze, że wszyscy domownicy podzielają mój zapał do zapiekanych dań, dużej ilości sera i oczywiście mięsa. Rzymska zapiekanka, którą dzisiaj Wam przedstawiam równie smaczna byłaby z makaronem, ale na pewno smak byłby inny(...)Smak przypominałby bardziej lasagne, gdyby zamienić te dwa składniki. Jak dla mnie jest idealna, bardzo sycąca i znika w błyskawicznym tempie. Składniki: - 1 kg ziemniaków, - 2 cebule; - 0,5 kg mięsa mielonego - puszka krojonych pomidorów; - 0,5 małej kapusty; - 0,5 l bulionu; - szklanka mleka; - 10 dag sera; - czosnek, olej, sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa - 4 łyżki mąki i masła
dom-agi.plSkładniki: 500 g ziemniaków 4 ząbki czosnku tymianek rozmaryn olej Przygotowanie: Ziemniaki umyć i podgotować w osolonej wodzie, aż będą pół miękkie ( z azwyczaj wystarczy 10 min od momentu zagotowania się wody ) . Nastawić piekarnik na 160 st C. Do żaroodpornego naczynia wlać olej ( tyle, żeby na centymetr zakrył dno ) p rzyprawić go szczyptą tymianku i rozmarynu, dodać ząbki czosnku(...)łupinkach. Wstawić do pieca żeby olej był gorący ( wtedy ziemniaki nie przykleją się do dna ) . Pokroić ziemniaki w ćwiartki, umieścić w gorącym naczyniu ( wymieszać z przyprawionym olej em , opcjonalnie lekko posolić ). Zapiekać pod grilem ok 10 min, aż się ładnie zarumienią..... Smacznego
Gaździnka warzySmażone ziemniaki uwielbiałam, zajadać razem z Dziadkiem w Starachowicach. K iedy przychodził wieczorem z działki, Babcia odsmażała je specjalnie dla niego, muszę przyznać, że z jednego talerza , widelec za widelcem karmiona przez Dziadka smakowały wybornie :-) Ja dziś dodałam kilka składników więcej Składniki: 4 ziemniaki pół piersi z kurczaka 1 czerwona cebula kilka czarnych oliwek 1 czerwona papryka kilka łodyg(...)selera naciowego sól, pieprz, tymianek, papryka, ząbek czosnku 4 łyżki smalcu Sos: mały jogurt naturalny ząbek czosnku kilka kropel cytryny pół łyżeczki cukru sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w o solonej wodzie. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w słupki, oliwki na pół . Selera obrać z nitek i pokroić na drobne kawałki. Pierś kurczaka umyć , osuszyć i pokroić w paseczki
Gaździnka warzywczorajszego obiadu zostały mi ziemniaki, dlatego też dzisiaj postanowiłam uraczyć moich domowników kopytkami. Szybkie, klasyczne, bardzo smaczne. Idealne do dań mięsnych, jak i na słodko. Polecam;) Składniki: 1 kg ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie 1 jajko 200 gram mąki pszennej + do podsypywania szczypta soli Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować i wystudzić. Następnie przecisnąć je przez praskę bądź maszynkę do mielenia(...)mięsa(najdrobniejsze oczka sitka). Ziemniaki przełożyć do miski, wbić jajko, dodać mąkę i szczyptę soli, dokładnie wymieszać. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Następnie stolnicę oprószyć mąką i z ciasta ziemniaczanego uformować ruloniki Górę ruloników delikatnie spłaszczyć i pokroić na kawałeczki (poduszeczki). Gotować w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia kopytek przez około 2-3 minuty. Podawać z sosem
Krakowskie smaki Anizmarszczonych brwiach, zaciśniętych zębach, przyspieszonym kroku. W pytaniach bez odpowiedzi, nieodebranym telefonie, zgubionych kluczach, niedbałej fryzurze. W nadgryzionej w południe bułce, która miała być śniadaniem. W ziemniakach bez soli i kawie bez mleczka (choć to już nie stres, a dramat). Wszędzie. Jak mgła - oblał świat, zasłania horyzont i nie widać nic dalej. W dodatku rozsiadł się w samym(...)wahacie podpowiem, że autorem przepisu jest Rene Redzepi , szef kuchni restauracji NOMA , uznanej za najlepszą na świecie. WYTRAWNE CHIPSY CZEKOLADOWE porcja na 1 zestresowaną osobę;) 2 duże ziemniaki dobrej jakości olej do smażenia ok. 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości o zawartości kakao min. 70% przyprawy do posypania: sól morska, płatki chilli, czarnuszka, mieszanka różowego pieprzu, rozmarynu
KUCHARNIAKluski śląskie po śląsku nazywane gumiklyjzy, są to kluski ze specyficznym wgłębieniem które poza właściwościami dekoracyjnymi pełnią rolę swoistego pojemnika w którym zatrzymuje się sos. Składniki : ziemniaki mąka ziemniaczana Przygotowanie : Ugotowane ziemniaki, jeszcze nieco ciepłe przeciskam przez praskę. Przeciśnięte ziemniaki lekko ugniatam, dzielę na 4 równe części i po wyjęciu jednej z części uzupełniam to miejsce mąką ziemniaczaną. Wyrabiam(...)czym małym palcem dłoni tworzę wgłębienie. Gotowe kluski wrzucam do gotującej się osolonej wody. Gotuję jeszcze chwilę po tym jak wypłyną na górę. Uwaga : W zależności od rodzaju ziemniaków i typu mąki ziemniaczanej może być potrzeba nieco zwiększenia ilości mąki. Prawidłowa ilość to taka kiedy masa ziemniaczana nie klei się do rąk
Mechanik w kuchnizaglądam do opracowań i rad w poszukiwaniu czegoś co jest pozornie łatwe do wykonania. Dlaczego o tym mówię? Bo dzisiaj podam przepis na pieczone ziemniaki.. Niby łatwy.. a jednak.. kilkanaście lat wstecz też musiałam do tego przepisu zajrzeć, żeby móc takie ziemniaki upiec:) Składniki : 2 kg ziemniaków Olej Majeranek, sól(...)pieprz, papryka (różnorodność ziół dowolna w zależności od upodobań ) Sposób wykonania. Obrać ziemniaki i pokroić w plastry. Obsypać solą i ziołami, skropić tłuszczem i wyłożyć na blaszce.’Wstawić do nagrzanego piekarnika Piec w temperaturze 200 stopni C ok. 1 godziny Smacznego
Na słodko lub wytrawniePrzedstawiam lekkie placki z ziemniaków – bez tłuszczu i z niewielkim dodatkiem mąki z ciecierzycy. Dieta musi być smaczna, w przeciwnym razie nic z tego nie będzie. Placki są wilgotne w środku i bardzo sycące. Nie trzeba tłuszczu, tylko więcej czasu niż przy smażeniu placków na patelni. Jako dodatek do placków proponuję wędzonego łososia z kaparami i sosem jogurtowo-chrzanowym(...)SKŁADNIKI (na 2 osoby) 3 średnie ziemniaki 1 wiejskie jajko 2 łyżki stołowe mąki z ciecierzycy (besan) kilka kaparów z zalewy plastry wędzonego łososia 2 czubate łyżki stołowe gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki chrzanu świeży szczypiorek świeżo mielony pieprz sól WYKONANIE Obrane ziemniaki gotujemy na pół miękko. Studzimy pod zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Ziemniaki ścieramy na tarce
OstryKęsszarość i uparcie nie chce minąć. Gdzie jest śnieżna zima i kiedy będzie wiosna? Składniki ciasto 400g mąki pszennej 1 łyżeczka soli ok. 200ml wody farsz 200g pokrojonych kostkę ziemniaków (1 duży ziemniak) 150g groszku pestki z połówki granatu 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru 1/2 zielonej papryczki chilli bez pestek posiekanej 1/4 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka zmielonej kolendry 1 łyżeczka(...)Ciasto można zagnieść za pomocą miksera z mieszadłem hakiem, tak jak przy cieście do pizzy. Zagniecione ciasto dzielimy na 10 części, formujemy kulki, odkładamy na bok i przykrywamy ściereczką. Ziemniaki gotujemy 20 minut w rondelku, następnie dodajemy roszek i gotujemy do miękkości. Na patelni podsmażamy imbir z papryczką chilli. Następnie dodajemy kurkumę, kmin i kolendrę. Smażymy 1 minutę aż przyprawy
W kuchni wieczorembrzegi warzywami, a potem gotować je na różne sposoby. Jako zupy czy zwykłe potrawki. Dodatek kuminu, curry, kolendry wyczaruje z nich coś nowego. Zdecydowanie trzeba eksperymentować! Składniki 600g ziemniaków pokrojonych kostkę 2cm 400g brokółowych różyczek (lub kalafior) 1,5 białej cebuli (180g) pokrojonej w ćwiartki i 0,5cm kawałki 200g cieciorki do przygotowania (lub puszka cieciorki) 3 łyżeczki czerownej pasty(...)przepis tutaj ) puszka krojonych pomidrów (świeże należy spażyć i zdjąć skórkę - 400g) 300ml wody olej do smażenia po 1 łyżeczce śmietany lub jogurtu naturalnego do podania Sposób przygotowania Pokrojone ziemniaki gotować 5-10 minut. Następnie dorzucić do nich brakuły zagotować i trzymać na ogniu kolejne 3 minuty. Warzywa odcedzić. W garnku lub na patelni rozgrzać olej. Smażyć cebulę 4 minuty
W kuchni wieczoremSałatka ta jest idealna na imprezy, zawsze znika w mgnieniu oka. Do tego jest sycąca i po prostu pyszna:) Składniki: 0,6 kg ziemniaków, 6 parówek, 2 papryki, 2 pomidory, 1 duża cebula, 3-4 łyżki octu, 250ml bulionu drobiowego, olej, przyprawa gyros, sos tzatziki: świeży ogórek, 2 duże ząbki czosnku, łyżka koperku, łyżka oliwy z oliwek, łyżka octu jabłkowego(...)sól, pieprz, 2 duże łyżki jogurtu naturalnego, 2 duże łyżki majonezu. 1. Obieramy i czyścimy ziemniaki. Gotujemy do momentu aż będą troszkę miękkie. Po ugotowaniu studzimy oraz kroimy w talarki, ćwiertki itp. 2. Siekamy cebulę, wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię z olejem. Szklimy. 3. Kiedy cebula będzie już zarumieniona, wlewamy bulion. Po kilku minutach dodajemy 3-4 łyżki octu. Smażymy
Kuchnia Pełna Pasji