ziemniaki - 38421 przepisów (strona:402/2562)

Kopytka 174

Kolejne danie z ziemniaków. Tym razem kopytka w innym wydaniu i w różnej formie. Składnikiem podstawowym są oczywiście ziemniaki. Do tego mąka ziemniaczana i pszenna, jedno jajko, jedna marchewka, sól i olej. Jeśli to będą kopytka ze skwarkami, to kawałek boczku i cebulka też będą potrzebne.    Ok. 1,5 kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy(...)mielimy.     Gotujemy też marchewkę i też przepuszczamy przez maszynkę.    Zmielone ziemniaki ugniatamy w miseczce, dzielimy na 4 części. Jedną część odkładamy a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, w proporcji ok. pół na pół. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Takie ciasto w zasadzie jest już gotowe na kopytka, ale my troszkę pofantazjujemy

Maminek kulinarny
Ziemniaczane ciasteczka do obiadu 223

Ciasteczka to pewna odmiana - zamiast ziemniaków. Proste w przygotowaniu a prezentują się wyjątkowo. Potrzebujemy: -1/2 kg ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków -2 jajka -5 łyżek mąki pszennej    Ugotowane, jeszcze gorące ziemniaki tłuczemy "gnieciuchem"    Do ciepłych ziemniaków dodajemy 2 jajka i 5 łyżek mąki. Wyrabiamy jednolite ciasto ziemniaczane. Przekładamy do rękawa cukierniczego lub wykonanego własnoręcznie rulonu

Maminek kulinarny
Pyzy 139

Pyzy znają chyba wszyscy. Podawane są na różne sposoby.    Składniki: -2 kg surowych ziemniaków -60 dkg ugotowanych ziemniaków -20 dkg surowego lub wędzonego boczku -cebula -sól -olej    Ziemniaki gotowane przepuszczamy przez maszynkę lub zgniatamy w prasce.    Surowe ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach tarki lub w maszynie.    Odciskamy przez gazę.    Delikatnie

Maminek kulinarny
Babka ziemniaczana 244

Babka ziemniaczana była bardzo popularnym daniem w rolniczych częściach wschodnich regionów Polski, zamieszkanych przez ludność białoruską. Utarte i doprawione ziemniaki wstawiało się do rozgrzanego pieca chlebowego przed wyjściem w pole. Po powrocie na zmęczonych domowników czekała pożywna kolacja, którą spożywano z kwaśnym mlekiem. Babka ziemniaczana zadomowiła się także w biednej kuchni żydowskiej jako danie szabasowe o nazwie kugel. ( źródło(...)podlaska, Łukasz Fieroduk) Moją babkę wzbogaciłam przysmażonym boczkiem z cebulą, dzięki czemu nabrała wspaniałego aromatu. Podaję ją z sosem jogurtowo-czosnkowo-ogórkowym, trochę przypominającym greckie tzatziki. Składniki: 2 kg ziemniaków 200g boczku wędzonego 2 duże cebule 2 jajka 3 czubate łyżki mąki pszennej 2 ząbki czosnku sól, pieprz   Sos: 150g jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 2 ogórki konserwowe koperek

Smakowity Blog Kulinarny
Placki ziemniaczane z boczkiem i tymiankiem 144

bądź kolacja. Doskonale smakują zarówno same, z gęstym sosem grzybowym, jak i z aromatycznym gulaszem. Ja osobiście preferuję takie z keczupem lub meksykańską salsą.  Potrzebne nam: - 1 kg ziemniaków - 180-200 g wędzonego boczku - 1 duża cebula - 2 jajka - 4 łyżki mąki (jeśli ziemniaki są    mączyste, wystarczą 3 łyżki) - sól, pieprz - łyżka suszonego lub kilka   gałązek(...)świeżego tymianku - olej do smażenia Przygotowanie:  Ziemniaki obieramy i tarujemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Z ziemniaków odciskamy wodę, mieszamy je z resztą składników i dobrze doprawiamy. Tak przygotowaną masę wykładamy łyżką na patelnię z mocno rozgrzanym olejem i smażymy na złotobrązowy kolor. Gotowe placki układamy na papierowych ręczniczkach, by usunąć nadmiar oleju

W poszukiwaniu inspiracji
Sezon na zupy uważam za otwarty 149

pełen garnek na raz. Jeśli planujecie drugie danie, taka ilość zupy wystarczy dla czterech osób. Zupa krem z pieczonego czosnku Składniki: (na 2 porcje) 2 całe główki czosnku 4 ziemniaki 600 ml bulionu 1 cebula 30 g masła pieprz sól dodatkowo: natka pietruszki Główki czosnku owinąć folią aluminiową. Piec w 200 st. C. przez 40 minut, aż czosnek zmięknie. Wystudzić(...)Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać w garnku, podsmażyć ziemniaki i cebulę. Gdy cebula się zeszkli, zalać wszystko bulionem (zostawić 50 ml na później). Czosnek wycisnąć do zupy, doprawić solą i pieprzem. Gotować, aż ziemniaki zmiękną. Zmiskować na gładki krem. Dodać pozostały bulion, gdyby zupa była zbyt gęsta. Ewentualnie jeszcze raz doprawić. Podawać gorące, posypane natką pietruszki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i szynką 342

Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i szynką... Plasterki ziemniaków. Zielone, różyczki brokuła. Wędlina pokrojona w kostkę. Sos śmietanowo-cebulowy. Na wierzchu roztopiona i ciągliwa mozzarella. A całość oprószona prażoną cebulką. Smacznego! Składniki: 1 kg ziemniaków; 1 brokuł (waga około 500 g); 200 g dobrej jakości wędliny lub kiełbasy (u mnie szynka drobiowa); 2 jaja ugotowane na twardo(...)Sól; Pieprz; Margaryna do wysmarowania naczynia żaroodpornego. Sposób przygotowania: Brokuł umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie i podzielić na różyczki. 2 jaja ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, obrać, pokroić w plastry. Wędlinę pokoroić w kostkę. Przygotować sos. W miseczce roztrzepać 1 surowe jajo, dodać śmietanę, zimną przegotowaną wodę i zupę

Gospodyni Miejska
Zupa ryżowo-koperkowa 224

Zupa ryżowo-koperkowa... Delikatna i aromatyczna zupa. Z dodatkiem ziemniaków i ryżu. Pysznie koperkowa! Składniki: 1 średnia marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 5 średnich ziemniaków; 5 łyżek białego ryżu; 1 liść laurowy; 2,5 litra zimnej wody; 1 czubata łyżka ulubionej przyprawy do zup; Pęczek koperku; Sól; Pieprz.  Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę(...)seler umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w talarki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Koperek umyć, drobno posiekać. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojonego pora, liść laurowy, przyprawę do zup, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować przez

Gospodyni Miejska
Pierś z kurczaka z nadzieniem słodko - kwaśnym z parowaru 234

Jako że dawno piersi z kurczaka nie jadłem (2 tygodnie) , postanowiłem dziś zrobić. Filet z piersi z parowaru, to chyba najczęstsza potrawa jaką w nim robię. Wystarczy przyprawić, obrać ziemniaka, albo wsypać ryżu do pojemnika i już się paruje :) Czasem wracam z pracy, 5 minut przygotowania i obiad się robi sam.   Wymyśliłem sobie, że pierś nadzieje dziś kiwi(...)świeżymi. Ale dla kiwi to debiut :) Mandarynki kupiłem słodkie, a kiwi słodko-kwaśne.  Składniki :   filet z piersi kurczaka  1 kiwi  2 mandarynki  1 ziemniak  2 łyżki oliwy z oliwek z oregano Przyprawy : liść lubczyku  pieprz ziołowy  papryka słodka  curry  Kiwi kroimy na plasterki, a mandarynki obieramy i rozczłonkujemy

Parowar Faceta
BABKA ZIEMNIACZANA 167

Inaczej zwana kartoflakiem, puszysta dzięki odlaniu wody z przetartych ziemniaków i zastapieniu jej mlekiem. Zapraszam na degustację, koniecznie ze szklanką mleka Składniki: 2,5 -3 kg ziemniaków 2 duże cebule 2 jajka 1 szkl mąki 2 szkl. mleka sól, pieprz do smaku śmietana 0,7 kg boczku surowego Wykonanie: Boczek kroimy w cienkie paseczki, smażymy.Ja skwareczki przysmażam bardzo mocno(...)chrupko gdyż tak lubią u mnie dzieciaki. Można podsmażyc delikatniej.  Ziemniaki tarkuje, starkowujemy również cebule. Po skończeniu tarkowania odstawiamy na pare minut, krochmal osiądzie sie na dnie, pomału zlewamy wodę. Można też uzyc ściereczki i delikatnie odcisnąć masę ziemniaczana (ale nie na sucho). Z tej ilosci ziemniaków odlewam ok.4 szkl.wody. Z dna zbieram krochmal, dodaję do masy. Do odsączonej

Z Majeczką w kuchni
ROZMARYNOWE ZIEMNIACZKI 129

Dobre mięsko nie jest złe na obiad, ale ważną rolę też pełni to z czym je podamy :) Zamiast tradycyjnie ugotowanych ziemniaków polecam takie aromatyczne zapieczone, które świetnie pasują do dań mięsnych ale także szklanki kefiru, zsiadłego mleka czy chłodniku Składniki: 1 kg młodych ziemniaków po 3 łyżeczki: papryki słodkiej, majeranku, soli, pieprzu młotkowanego z kolendrą Kamis 5 łyżeczek suszonego rozmarynu(...)Kamis kilka gałązek świeżego rozmarynu 5 łyżek oleju Wykonanie: Ziemniaki obieramy, większe przekrawamy na pół, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżkę soli. Od zagotowania gotujemy 10 minut, odcedzamy. Ziemniaki przekładamy na blachę. Wszystkie suszone zioła i przyprawy mieszamy razem, posypujemy nimi ziemniaczki, spryskujemy olejem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp 180 st, po 10 minutach obkładamy świeżym rozmarynem

Z Majeczką w kuchni
TRÓJKĄTY ZIEMNIACZANE PO STAROPOLSKU Z WARZYWAMI 34016

Pochodzę z podlasia, mój region słynie z przeróżnych ziemniaczanych dań. Ten przepis powstał na potrzeby konkursu Iglotex. Pomysłów była cała głowa, padło jednak na moje ziemniaki i mam nadzieje że przyniosą mi szczęście.  Wszystkich Was zapraszam do głosowania na moje danie. Głosowanie będzie odbywało się od 19 listopada do 7 grudnia włącznie na stronie: https://www.facebook.com/Iglotex?fref=ts Przydatne linki(...)wezmą udział w zabawie i niektórym z Was dopisze szczęście i również zostaną obdarowani niespodziankami od firmy. No a teraz do konkretów, zapraszam na moje danie: Składniki: 1kg ugotowanych ziemniaków 2 jajka 1/2 szklanki mąki łyżka soli farsz: 1 opakowanie mieszanki Iglotex Warzywa po staropolsku 1 opakowanie mieszanki Iglotex Warzywa po polsku 1 jajko sól,pieprz 10 dag żółtego sera

Z Majeczką w kuchni
Pure ziemniaczane klasyka / mashed patatoes classic 172

masz dobre, mączne ziemniaki, grzechem jest nie zrobić z nich pure. Z dodatkiem sosiku jest smaczne i wcale nie takie tuczące. Do zrobienia szybkiego, prostego dodatku obiadowego potrzebujesz dla 3-4 osób - 4 średnie ziemniaki np. IBIS, TAJFUN, BRYZA są mączne, z dużą zawartością skrobi - łyżka masła - pół szklanki mleka - szczypta gałki muszkatułowej - sól Ziemniaki obierz, pokrój na małe kawałki(...)Osusz na małym ogniu, dodaj łyżkę masła,gałkę muszkatułową i mleko. Rozgnieć dokładnie widelcem a następnie ubijaczką lub drewnianą łyżką energicznie mieszaj do połączenia składników. Jeżeli masz praskę do ziemniaków, użyj jej a dopiero potem dodaj masło i mleko.Nie potrzebujesz wtedy widelca. I gotowe. SMACZNEGO .Na pewno dasz radę. CMOK

Pasje Jolki
Pierogi ruskie 150

zrobić. Składniki: Z podanego przepisu wyjdzie około 38-40 sztuk. Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz: 250 g białego sera 250 g ziemniaków 1 cebula 1 łyżka startego na najdrobniejszych oczkach żółtego sera (użyłam parmezanu) sól pieprz Przygotowanie: Farsz: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gorące bardzo dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (nie może(...)być grudek). Ostudzić. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na maśle i dodać do ziemniaków. Dołożyć biały i żółty ser. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić. W razie potrzeby dosypać mąki. Rozwałkować

Oryginalny smak
Zapiekanka ziemniaczana po meksykańsku /mięso 321

Pikantna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, papryką, pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą, pod warstwą cheddara. Przepyszna i sycąca. Polecam ! Składniki: 1 kg ziemniaków 400g mielonej wieprzowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 puszki rozdrobnionych pomidorów (po 400g) 1 puszka czerwonej fasoli (400g) 100g kukurydzy z puszki 1 średnia czerwona papryka 1 papryczka chilli 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego „Pudliszki(...)małym ogniu, bez przykrycia, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do sosu. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Doprawiamy solą. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie masłem i układamy w nim na przemian ziemniaki i sos. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego

Oryginalny smak