ziemniaki - 38421 przepisów (strona:402/2562)

Śledzie pod pierzynką 3727

glutenu. Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 minut ( nie licząc czasu potrzebnego na przygotowanie śledzi oraz ugotowanie warzyw) Składniki: 2 filety śledziowe a’la matjas 1 burak 1 mały ziemniak 2 jajka 2 korniszony 1 duża czerwona cebula Sos: 100ml jogurtu naturalnego 100ml majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki cukru Sól, świeżo mielony pieprz Filety moczymy przez kilka(...)godzin w wodzie, dwukrotnie ją zmieniając. Następnie przykładamy do mleka i moczymy kolejne 2 godziny. Ziemniaka oraz buraka gotujemy osobno  w mundurkach do miękkości. Burak będzie się gotował nieco dłużej niż ziemniak. Po ugotowaniu obieramy i osobno ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka gotujemy na twardo i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule kroimy w drobną

Kolizje Smaków
Kolorowa salatka śledziowa 189

potrawy z ta niezwykle smaczna i zdrowa ryba jest cale multum.Ja przedstawiam kolorowa salatke ze sledziem w roli glownej.Salatka jest niezwykle smakowita ,choc sledzikowi towarzysza tak proste dodatki jak:ziemniak,burak,cebula,jablko i jajko.Jest jednak jeden warunek,trzeba dac salatce czas,by skladniki sie wzajemnie przemacerowaly. Skladniki: 500 g filetow sledziowych 3 ugotowane w mundurkach ziemniaki 2-3 ugotowane(...)lyzeczka soku z cytryny dodatkowo:zielony pieprz i rzezucha Wykonanie: wymoczone,umyte filety sledziowe osuszyc ,pokroic w gruba kostke ,posypac grubo mielonym pieprzem i odstawic na 1 godzine ziemniaki cebule i ogorki pokroic w kostke.Jablko i buraki zetrzec na grubych oczkach tarki ukladac warstwami w salaterce:ziemniaki,cebule,sledzie,majonez,jablka,ogorki,buraki,majonez .Posypac startymi na tarce jajkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PIERŚ Z GĘSI Z CHUTNEYEM FIGOWYM I SMAŻONYMI ZIEMNIACZKAMI 146

piwo Książęce chlebowo – miodowe – 200 ml + 200 ml * przyprawy: tymianek , majeranek , sól, pieprz, czosnek, rozmaryn ) * miód lipowy – 1 łyżka * cebula – 1 szt SMAŻONE ZIEMNIAKI: * ziemniaki – 2 szt * tłuszcz gęsi – ok. 50 g * sól – do smaku CHUTNEY FIGOWY: * świeże figi – 200 g * mała marchewka – 1 szt * cebula czerwona – 1 szt * olej(...)malutki, posiekany ząbek czosnku i po szczypcie cynamonu, goździków, gałki, soli i pieprzu. Zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną octu. Na wolnym ogniu przesmażamy, mieszając, aż uzyskamy kremową konsystencję. SMAŻONE ZIEMNIAKI: Z umytych i obranych ziemniaków wycinamy „kulki” – za pomocą narzędzia do dekorowania. Smażymy na złoto w mocno rozgrzanym tłuszczu, odsączamy na papierowym ręczniku, solimy. CAŁOŚĆ: Podajemy gorące

Ostra na Słodko
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 856

ziemniaczana! Nieograniczone możliwości tworzenia, jedyny limit to wyobraźnia… Zapiekanka ziemniaczana to sprawdzona potrawa praktycznie na każdą okazję. Serdecznie zapraszam. :)! Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem – składniki: ok. 1 kg ziemniaków ugotowanych 2 piersi z kurczaka ok. 150-200g boczku pęczek szczypiorku 3-4 ząbki czosnku ser żółty (można pomieszać z parmezanem) ok. 200 ml śmietany 50g masła sól, pieprz(...)papryka, chili, oliwa   Połowę ugotowanych, obranych i pokrojonych w plasterki ziemniaków wykładam do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Posypuję solą, pieprzem i chili. Na patelni podsmażam pokrojonego i doprawionego solą, pieprzem i papryką kurczaka. Wrzucam go na warstwę ziemniaków. Następnie pokrojony boczek podsmażam na patelni, a pod koniec smażenia dodaję pokrojony szczypiorek i czosnek. Dodaję do zapiekanki. Na wierzch układam pozostałą

UgotujmyTo.pl
Bułeczki z batatami i rozmarynem 115

Kiedy tylko zobaczyłam przepis na te bułeczki z batatami czyli słodkimi ziemniakami w książce C.Bretherton „Baking”, od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować… Bułeczki aż się uśmiechały do mnie ze zdjęć Na co dzień mało wykorzystuję to smaczne warzywo, ale ponieważ poczytałam o jego zaletach (http://www.fitnow.pl/pl/3/357/1064/Slodkie-ziemniaki) mam teraz zamiar to zmienić. Dla mnie smakują jak połączenie marchewki(...)ziemniakiem, może bardziej delikatnie… Robiłam już z nich chipsy do pstrąga , a teraz czas na bułeczki (i nie tylko… ale o tym kiedy indziej ) Bułeczki z batatami robi się bardzo szybko, co jest ich ogromną zaletą. Ponieważ są na sodzie są raczej ciężkie, ale ze względu na dodanie rozmarynu ich smak jest bardzo intrygujący. Warto więc spróbować

UgotujmyTo.pl
Pieczone , młode ziemniaczki na ostro 278

Niby nic takiego , a smakują każdemu! Mowa o młodych ziemniakach . Delikatne … mięciutkie … Smakują zarówno same , polane tylko masełkiem … z jajkiem sadzonym … świeżym kefirem … To taki typowo polski , letni obiad. Dziś mam dla Was przepis na młode ziemniaczki w wydaniu na ostro – tak jak ja lubię najbardziej! Z dodatkiem pachnącego czosnku … cebulki dymki(...)papryki … i świeżego szczypiorku z własnego ogródka. Pyszne! SKŁADNIKI: * młode ziemniaki – 500 g * cebula dymka – 2 szt * czosnek – 4 ząbki * sól – do smaku * papryka ostra – do smaku * świeży szczypiorek – 1 pęczek * olej – do natłuszczenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ziemniaki oczyszczamy , podgotowujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie. W tym czasie nagrzewamy piekarnik. Blachę natłuszczamy

Ostra na Słodko
Kiełbasa po francusku z serem Vacherin Mont d’or. 185

obiecajcie, że kiedyś powtórzycie :) Minimum składników, 40 min przygotowania, gwarantowana sytość, a smak - nieziemski! Składniki (na 5 osób): 800-900g kiełbasy (u nas normalna, wędzona) 1 kg ziemniaków 1 ząbek czosnku 1 cebula 2*szklanki wody 1 x ser Vacherin Mont d’or* (może być Camembert ) 1 szklanka białego wina wytrawnego  mieszanka sałat + sos vinaigre  Przygotowanie: Nagrzewamy(...)piekarnik do 180'C.  Cebulę podsmażamy na dużej ilości tłuszczu. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy, aż będą miękkie. Uważajcie, by nie używać zbyt wysokiej temperatury, bo wszystko Wam się spali! Gdy ziemniaki będą miękkie, na ich wierzch kładziemy kiełbasy, które powinny być poprzekłuwane w niektórych miejscach (np. wykałaczką). Podlewamy szklanką wody, przykrywamy pokrywką i tak zostawiamy

Kitchens Alphabet
Kartoflanka na wędzonce czyli smaki z dzieciństwa 216

Mama nie pracowała, więc miała czas (i chęci) gotować dwa dania. Bardzo lubiliśmy zupy i często dojadaliśmy je na kolację :) Jedną z moich ulubionych była kartoflanka czyli zupa z ziemniaków. Do dziś ją lubię i dość często gotuję. Zwłaszcza w zimne dni, gdyż bardzo rozgrzewa. Składniki: około pół kilograma kości wędzonych, 4-5 marchewek, 3 pietruszki, pół średniego selera(...)średni por, 2 małe cebulki, 1-2 ząbki czosnku, 9-10 średnich ziemniaków, 2-3 listki laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego, świeżo mielona gałka muszkatołowa, pieprz i sól do smaku, 2-3 łyżki oleju. Kości zalać zimną wodą, ugotować z zielem angielskim i listkami laurowymi. Kości wyjąć do przestudzenia, przyprawy wyłowić.  Powstały wywar posolić,  ugotować ziemniaki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka ziemniaczana z czosnkiem i szczypiorkiem 239

świecie sałatkę, którą robię bardzo często. (Przygotowałam ją podczas mojego wyjazdu, na zdjęciach widzicie właśnie ją.)  Będzie tak, jak zawsze: prosto, szybko, niedrogo i przede wszystkim smacznie :) Składniki: ziemniaki , majonez , sól , biały pieprz , czosnek , szczypiorek . Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w niezbyt drobną kostkę.  Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na drobnej(...)tarce.  Szczypiorek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem lub na czystej ściereczce - posiekać na dowolną grubość. Ziemniaki delikatnie połączyć z czosnkiem, majonezem i szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sałatka idealnie komponuje się z mięsami - na zimno i na ciepło. To świetny dodatek do kiełbas i mięs z grilla - może zastąpić lub uzupełnić tradycyjne pieczywo.  tak sałatka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kartacze 161

obiecane kartacze. Znamy takich, którzy "daliby się za nie pokroić". Nie ukrywamy, że potrawa jest pracochłonna, ale jej smak rekompensuje wszystko. Przystępujemy do pracy. Obieramy 6,5 kg ziemniaków, z czego 1,5 kg gotujemy w osolonej wodzie. Mielimy ok. 0,8 kg łopatki i 0,1 kg słoniny. Będzie nam jeszcze potrzebne dodatkowe 0,1 kg słoniny(...)pierwszej kolejności przygotowujemy mięso, czyli mieszamy łopatkę ze słoniną, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, 2 cebule i czosnek tarkujemy na drobnych oczkach. Solidnie wszystko mieszamy.    Ugotowane ziemniaki mielimy.   Przygotowujemy skwareczki.    Słoninę, boczek i cebulę kroimy w kostkę. Najpierw na patelnię wrzucamy słoninę i jak wytopi się z niej tłuszcz dodajemy cebulę i boczek

Maminek kulinarny
Kopytka 173

Kolejne danie z ziemniaków. Tym razem kopytka w innym wydaniu i w różnej formie. Składnikiem podstawowym są oczywiście ziemniaki. Do tego mąka ziemniaczana i pszenna, jedno jajko, jedna marchewka, sól i olej. Jeśli to będą kopytka ze skwarkami, to kawałek boczku i cebulka też będą potrzebne.    Ok. 1,5 kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy(...)mielimy.     Gotujemy też marchewkę i też przepuszczamy przez maszynkę.    Zmielone ziemniaki ugniatamy w miseczce, dzielimy na 4 części. Jedną część odkładamy a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, w proporcji ok. pół na pół. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Takie ciasto w zasadzie jest już gotowe na kopytka, ale my troszkę pofantazjujemy

Maminek kulinarny
Ziemniaczane ciasteczka do obiadu 222

Ciasteczka to pewna odmiana - zamiast ziemniaków. Proste w przygotowaniu a prezentują się wyjątkowo. Potrzebujemy: -1/2 kg ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków -2 jajka -5 łyżek mąki pszennej    Ugotowane, jeszcze gorące ziemniaki tłuczemy "gnieciuchem"    Do ciepłych ziemniaków dodajemy 2 jajka i 5 łyżek mąki. Wyrabiamy jednolite ciasto ziemniaczane. Przekładamy do rękawa cukierniczego lub wykonanego własnoręcznie rulonu

Maminek kulinarny
Pyzy 135

Pyzy znają chyba wszyscy. Podawane są na różne sposoby.    Składniki: -2 kg surowych ziemniaków -60 dkg ugotowanych ziemniaków -20 dkg surowego lub wędzonego boczku -cebula -sól -olej    Ziemniaki gotowane przepuszczamy przez maszynkę lub zgniatamy w prasce.    Surowe ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach tarki lub w maszynie.    Odciskamy przez gazę.    Delikatnie

Maminek kulinarny
Babka ziemniaczana 243

Babka ziemniaczana była bardzo popularnym daniem w rolniczych częściach wschodnich regionów Polski, zamieszkanych przez ludność białoruską. Utarte i doprawione ziemniaki wstawiało się do rozgrzanego pieca chlebowego przed wyjściem w pole. Po powrocie na zmęczonych domowników czekała pożywna kolacja, którą spożywano z kwaśnym mlekiem. Babka ziemniaczana zadomowiła się także w biednej kuchni żydowskiej jako danie szabasowe o nazwie kugel. ( źródło(...)podlaska, Łukasz Fieroduk) Moją babkę wzbogaciłam przysmażonym boczkiem z cebulą, dzięki czemu nabrała wspaniałego aromatu. Podaję ją z sosem jogurtowo-czosnkowo-ogórkowym, trochę przypominającym greckie tzatziki. Składniki: 2 kg ziemniaków 200g boczku wędzonego 2 duże cebule 2 jajka 3 czubate łyżki mąki pszennej 2 ząbki czosnku sól, pieprz   Sos: 150g jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 2 ogórki konserwowe koperek

Smakowity Blog Kulinarny
Placki ziemniaczane z boczkiem i tymiankiem 139

bądź kolacja. Doskonale smakują zarówno same, z gęstym sosem grzybowym, jak i z aromatycznym gulaszem. Ja osobiście preferuję takie z keczupem lub meksykańską salsą.  Potrzebne nam: - 1 kg ziemniaków - 180-200 g wędzonego boczku - 1 duża cebula - 2 jajka - 4 łyżki mąki (jeśli ziemniaki są    mączyste, wystarczą 3 łyżki) - sól, pieprz - łyżka suszonego lub kilka   gałązek(...)świeżego tymianku - olej do smażenia Przygotowanie:  Ziemniaki obieramy i tarujemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Z ziemniaków odciskamy wodę, mieszamy je z resztą składników i dobrze doprawiamy. Tak przygotowaną masę wykładamy łyżką na patelnię z mocno rozgrzanym olejem i smażymy na złotobrązowy kolor. Gotowe placki układamy na papierowych ręczniczkach, by usunąć nadmiar oleju

W poszukiwaniu inspiracji