Zupa wiosenna ze szparagami , zupa z młodej włoszczyzny ze szparagami , białymi i zielonymi. Pyszna, delikatna zupa. 600 g mięsa (u mnie szponder), pęczek młodej włoszczyzny, 2 - 3 ziemniaki, 3 białe szparagi, 5 zielonych szparagów, 2 łyżki kaszy manny, listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren pieprzu czarnego, sól, cukier, Mięso włożyć do garnka, dodać listek, ziele angielskie i pieprz(...)mięso. Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć i odłożyć, można z niego zrobić pierogi , tort naleśnikowy , klops z mięsa gotowanego … . Smak na zupę przecedzić. Ziemniaki i włoszczyznę obrać. Ziemniaki i selera pokroić w kostkę, marchewkę, pora i pietruszkę w półplasterki. Szparagi białe umyć, odłamać końce, obrać (najlepiej obieraczką do miękkich warzyw). Pokroić w plasterki grubości około
królestwo garówSkładniki: (szklanka 250 ml) ( porcja na ok.70 sztuk) Ziemniaki ugotowane 500g Jajko Mąka pszenna szklanka Mąka ziemniaczana 2 pełne łyżki Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i przecisnąć przez praskę. Dodać jajko oraz mąkę. Wyrobić ciasto. W zależności od ziemniaków mąki można podsypać więcej jeśli ziemniaki będą wodniste. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozwałkować w rulon grubości
Kulinarne przygodykiełkami: – Nieco ostry, ekspresowy – Pyszny i prosty – Wciągający – Zdrowy i lekki – Idealny na ciepło i zimno ILOŚĆ PORCJI: 3 CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Rzodkiewki – 2 pęczki – Ziemniaki – 5-6 sztuk – Bulion warzywny – 600 ml – Kiełki rzodkiewki – duża garść – Czerwona cebula – Czosnek – większy ząbek lub 2 mniejsze – Śmietanka 36% – 3 łyżki – Masło – łyżka – Sól do smaku – Pieprz(...)garnku z grubym dnem rozpuść masło. Dodaj plasterki rzodkiewek, czosnek i posiekaną cebulę. Smaż na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. 4. W między czasie obierz ziemniaki, umyj i pokrój w kosteczkę. Dorzuć do garnka i jeszcze chwilę przesmaż. 5. Zalej warzywa bulionem. Jeśli chcesz aby zupa ugotowała się szybciej, wlej gorący bulion. 6. Dopraw solą i pieprzem, jeśli
globuskulinarnykiełkami. Tak naprawdę to nic więcej nie potrzeba żeby zjeść syty i dobry obiad. Korzystajmy z tego co daje nam natura wiosenną porą. kopytka: 500 g ziemniaków 100 g szpinaku świeżego 1 jajko sól 1 łyżka mąki ziemniaczanej 110 g mąki pszennej pozostałe: 1 garść kiełków 1 cukinia olej rzepakowy Kopytka: Ziemniaki gotuję w osolonej(...)wodzie. Odcedzam, i jeszcze ciepłe przeciskam przez praskę do ziemniaków. Odstawiam żeby przestygły. Szpinak siekam nożem, przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję jako i miksuję blenderem na papkę. Dodaję do ziemniaków. Wsypuję mąkę ziemniaczaną i pszenną. Ciasta nie wyrabiamy długo, bo zacznie się kleić. Im więcej mąki dodajemy tym kopytka będą twardsze. Dzielę ciasto na dwie części, wykładam na stolnicę podsypaną
wesoła kuchniaPlacki ziemniaczane z cebulą i czosnkiem są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Obowiązkowo muszą być chrupiące, a ziemniaki ręcznie tarte na tarce. Najlepsze są takie ciepłe, zaraz po usmażeniu, podane ze śmietaną, sosem czosnkowym albo gulaszem. Choć przyznam Wam, że ja najlepiej placki ziemniaczane uwielbiam posypane cukrem, a Wy z czym lubicie placki ziemniaczane? Składniki na placki ziemniaczane(...)cebulą i czosnkiem : Składniki: * 1 kg ziemniaków * 1 cebula * 2-3 ząbki czosnku * 2 jajka * sól i pieprz do smaku * 3-4 łyżki mąki pszennej * olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Zetrzeć na tarce o małych oczkach. Masę ziemniaczaną delikatnie odsączyć z nadmiaru wody. Następnie zetrzeć na tarce obraną cebulę, dodać do ziemniaków również przeciśnięty przez
Zrób to smaczniemogło go zabraknąć i w tym sztandarowym przepisie. Marchewka nadaje zupie delikatnej słodyczy, a seler gwarantuje chrupnięcie. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pyszne zupy znajdziesz w zakładce ZUPA Ziemniaki czy makaron? Jeśli nie straszne Wam węglowodany, to możecie zaszaleć i dodać ziemniaki ORAZ makaron 😉 Taka kombinacja często pojawia się we włoskich przepisach. Ja jednak najczęściej decyduję się na jedną(...)łodygi selera naciowego 2 marchewki 3 liście laurowe 400 g krojonych pomidorów 100 g jarmużu lub kapusty włoskiej 400 g ziemniaków 2 puszki fasoli cannellini 1 litr bulionu warzywnego 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka
Na-talerzu.plblogu znajdziecie np. chleb na zakwasie z pokrzywą . Kotlety z kaszy jaglanej ze świeżą pokrzywą Potrzebujemy: 1 szklanka kaszy jaglanej, najlepiej organicznej, 2 szklanki wody, 200g ugotowanych ziemniaków, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 75g mąki, sól do smaku, pieprz, 2 duże garście świeżej pokrzywy, bułka tarta lub ziarno sezamu do panierowania lub mieszanka bułki z ziarnem, masło klarowane(...)Kaszę płuczemy na sicie i sparzamy wrzątkiem. W garnku gotujemy wodę i wsypujemy kaszę. Gotujemy kilkanaście sekund. Garnek przykrywamy, owijamy szczelnie kocem i zostawiamy na noc. Rano gotujemy ziemniaki, ucieramy na puch, jak lekko przestygną dodajemy kaszę i pozostałe składniki. Mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy pokrojone drobno liście pokrzywy, wcześniej sparzone wrzącą wodą. Formujemy kotleciki, panierujemy w bułce
Leśny Zakątekgrzanek, Zupa serowa na piwie składniki około 150-200 g wędzonego boczku, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła 2 średnie ziemniaki około 300 ml piwa Pilsner lub innego jasnego lekkiego piwa około 1 litra bulionu drobiowego, warzywnego lub wołowego, 100 g ostrego wyrazistego w smaku sera np. Bursztyn(...)zmielony pieprz do smaku opcjonalnie drobno posiekany szczypiorek lub natka pietruszki, ale moim zdaniem szczypiorek lepiej pasuje do zupy serowej, Zupa serowa z piwem przepis 1. Przygotuj składniki. Ziemniaki i boczek pokrój w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekaj, a sery zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, tak jak na zdjęciu poniżej. 2. Na patelni podsmaż boczek
Cztery Fajerygodzin przed grillowaniem, a najlepiej dzień wcześniej zamarynujecie kurczaka, by później móc cieszyć się jego wybitnym smakiem. Tak zamarynowanego kurczaka możecie również upiec lub usmażyć. Polecam podawać z jogurtowymi ziemniakami pieczonymi w rękawie i młodą kapustą z koperkiem i marchewką . Przepis na 4 porcje kurczaka, z czego jedna to około: 178kcal(...)kurczaka z sosem orzechowym – Grillowane szaszłyki warzywne i boczniaki w sosie BBQ FIT – Grillowane awokado z fetą i pomidorami – Grillowane nektarynki z miodem – Steki z kalafiora z pieczonymi ziemniakami Hasselback FIT – Pieczone szaszłyki z piersi indyka FIT – Wegetariańskie burgery z halloumi i awokado FIT – Szybkie szaszłyki z łososia i ananasa FIT – Sałatka warzywna z szaszłykiem z krewetek FIT – Wegańskie szaszłyki
Be Fit Be Strongniedźwiedzim były tak udane, że jesienią kupimy sadzonki, żeby móc wiosną zerwać jego młode liście z przydomowego zielnika. Udostępnij Pierogi ruskie z czosnkiem niedźwiedzim – składniki Farsz: 1 kg ziemniaków 500 g białego sera 2 średnie cebule 1 pęczek czosnku niedźwiedziego sól, pieprz do smaku Ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej 80 g masła 200 ml gorącej wody(...)łyżeczki soli Dodatkowo: olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Farsz: Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić i jeszcze ciepłe utłuc tłuczkiem do ziemniaków, odstawić do wystygnięcia. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju, odstawić do przestygnięcia. Czosnek niedźwiedzi opłukać, posiekać. Do miski przełożyć ser biały, rozgnieść go widelcem. Dodać ziemniaki, cebulę oraz czosnek niedźwiedzi, składniki
niecodziennikparyZIEMNIAKI : 1 kg ziemniaków lub trochę więcej przyprawa do ziemniaków sól, słodka i ostra papryka do smaku czosnek świeży (3 ząbki ) lub granulowany do smaku oliwa z oliwek(...)PRZYGOTOWANIE : Plastry karkówki nacieramy przyprawami i ketchupem. Ziemniaki kroimy w kostkę, przyprawiamy i polewamy oliwą, mieszamy. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Kiszoną kapustę lekko płuczemy i wyciskamy. Dodajemy tartą marchew sól, pieprz i jarzynkę, należy ją wymieszać. Kapustę układamy w naczyniu żaroodpornym, na kapustę układamy plastry karkówki przeplataną z plastrami cebuli. Naczynia należy nakryć folią
Kulinarne Fantazje MarioliJeśli lubicie pierogi ruskie, to takie kotleciki z ziemniaków i sera na pewno przypadną Wam do gustu. Składniki 2kg ziemniaków 500g sera bialego 2 jajka 2 cebule sól pieprz bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy przeciskamy przez praske. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy. Do zimnych ziemniaków dodajemy ser, cebulę, jajka i mieszamy. Masę
Wasze Przepisytopionym to pyszna , aromatyczna i sycąca zupa , którą najczęściej gotuję, gdy zostaje mi trochę rosołu z obiadu z poprzedniego dnia. Doskonała propozycja na rodzinny obiad . Podać ją można z ziemniakami, makaronem albo z grzankami czy groszkiem ptysiowym. W moim domu wszyscy lubimy pieczarki , dlatego też taką zupę jemy z apetytem. A Wy lubicie takie zupy ? Składniki na zupę pieczarkową(...)serkiem topionym : * około 2,5 l rosołu+ osobno 500 ml rosołu * około 700 g pieczarek * 1 cebula * 4 większe ziemniaki * 2 większe kawałki marchewki z rosołu * 200 g kremowego serka topionego (użyłam złoty ementaler SERTOP ) * 2 łyżki masła * natka pietruszki * 1 łyżka mąki+ pół szklanki wody Wykonanie: Pieczarki pokroić w pół plasterki, cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę
Zrób to smaczniezapraszam was na zdrową wersję klusek , z dodatkiem fasoli, pełnoziarnistej mąki i wiosenny dzikich roślin jadalnych – pokrzywy i podagrycznika. PRZEPIS KOPYTKA Z FASOLI Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 1 puszka 400g fasoli białej 1 garść listków młodej pokrzywy 1 garść listków młodego podagrycznika 2 jajka 500-700g mąki graham typ 1850 1 łyżeczka soli Jak zrobić kopytka(...)fasoli: Najpierw ziemniaki przeciskamy przez praskę. Następnie fasolę razem z zalewą miksujemy na mus. Potem pokrzywę i podagrycznik siekamy drobno. Następnie do ziemniaków i fasoli dodajemy jajka. Dodajemy też sól, posiekane zioła i mąkę. W końcu wyrabiamy ciasto. Ponieważ ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków – to będziemy potrzebować jej tyle by ciasto pozostało bardzo miękkie ale dało się już formować
Dorota Smakujedawna między nami nie ma. Pozwólcie, że tym razem podzielę się przepisem wyjątkowym. Drożdżowe, chrupiące maślane ciasto, otulające miękkie, wyraziste, wytrawne wnętrze - farsz z białej kaszy gryczanej i ziemniaków. Piróg. Smak, zapach bliskiego sercu podkarpacia. Każdy z wytęsknionych wyjazdów w rodzinne strony związany jest z najcieplejszymi wspomnieniami. Również tymi związanymi z tamtejszą kuchnią. Drożdżowe kaszaki, cebularze, pirogi(...)mąki pszennej tortowej 8 dag masła - rozpuszczonego 8 dag świeżych drożdży 1/2 szklanki cukru 3 jaja 1 szklanka mleka 1 łyżeczka soli Farsz: 1 1/2 kg obranych ziemniaków 10 dag masła 1 średniej wielkości cebula 1 szklanka suchej Kaszy gryczanej białej BIO - Polskie Młyny sól, pieprz do smaku, według indywidualnego uznania Wykonanie: Ciasto: Przygotowujemy zaczyn: drożdże wkruszamy do miski, zasypujemy
Kronika Piekarnika