ziemniaki - 38421 przepisów (strona:411/2562)

Zupa wiosenna ze szparagami 67

Zupa wiosenna ze szparagami , zupa z młodej włoszczyzny ze szparagami , białymi i zielonymi. Pyszna, delikatna zupa. 600 g mięsa (u mnie szponder), pęczek młodej włoszczyzny, 2 - 3 ziemniaki, 3 białe szparagi, 5 zielonych szparagów, 2 łyżki kaszy manny, listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren pieprzu czarnego, sól, cukier, Mięso włożyć do garnka, dodać listek, ziele angielskie i pieprz(...)mięso. Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć i odłożyć, można z niego zrobić pierogi , tort naleśnikowy , klops z mięsa gotowanego … . Smak na zupę przecedzić. Ziemniaki i włoszczyznę obrać. Ziemniaki i selera pokroić w kostkę, marchewkę, pora i pietruszkę w półplasterki. Szparagi białe umyć, odłamać końce, obrać (najlepiej obieraczką do miękkich warzyw). Pokroić w plasterki grubości około

królestwo garów
Kopytka - pyszny dodatek do obiadu 51

Składniki: (szklanka 250 ml) ( porcja na ok.70 sztuk) Ziemniaki ugotowane 500g Jajko Mąka pszenna szklanka Mąka ziemniaczana 2 pełne łyżki Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i przecisnąć przez praskę. Dodać jajko oraz mąkę. Wyrobić ciasto. W zależności od ziemniaków mąki można podsypać więcej jeśli ziemniaki będą wodniste. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozwałkować w rulon grubości

Kulinarne przygody
KREM RZODKIEWKOWY Z KIEŁKAMI 67

kiełkami: – Nieco ostry, ekspresowy – Pyszny i prosty – Wciągający – Zdrowy i lekki – Idealny na ciepło i zimno ILOŚĆ PORCJI: 3 CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Rzodkiewki – 2 pęczki – Ziemniaki – 5-6 sztuk – Bulion warzywny – 600 ml – Kiełki rzodkiewki – duża garść – Czerwona cebula – Czosnek – większy ząbek lub 2 mniejsze – Śmietanka 36% – 3 łyżki – Masło – łyżka – Sól do smaku – Pieprz(...)garnku z grubym dnem rozpuść masło. Dodaj plasterki rzodkiewek, czosnek i posiekaną cebulę. Smaż na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. 4. W między czasie obierz ziemniaki, umyj i pokrój w kosteczkę. Dorzuć do garnka i jeszcze chwilę przesmaż. 5. Zalej warzywa bulionem. Jeśli chcesz aby zupa ugotowała się szybciej, wlej gorący bulion. 6. Dopraw solą i pieprzem, jeśli

globuskulinarny
Kopytka szpinakowe 73

kiełkami. Tak naprawdę to nic więcej nie potrzeba żeby zjeść syty i dobry obiad. Korzystajmy z tego co daje nam natura wiosenną porą.       kopytka: 500 g ziemniaków 100 g szpinaku świeżego 1 jajko sól 1 łyżka mąki ziemniaczanej 110 g mąki pszennej   pozostałe: 1 garść kiełków 1 cukinia olej rzepakowy   Kopytka: Ziemniaki gotuję w osolonej(...)wodzie. Odcedzam, i jeszcze ciepłe przeciskam przez praskę do ziemniaków. Odstawiam żeby przestygły. Szpinak siekam nożem, przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję jako i miksuję blenderem na papkę. Dodaję do ziemniaków. Wsypuję mąkę ziemniaczaną i pszenną. Ciasta nie wyrabiamy długo, bo zacznie się kleić. Im więcej mąki dodajemy tym kopytka będą twardsze. Dzielę ciasto na dwie części, wykładam na stolnicę podsypaną

wesoła kuchnia
PLACKI ZIEMNIACZANE Z CEBULĄ I CZOSNKIEM 65

Placki ziemniaczane z cebulą i czosnkiem są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Obowiązkowo muszą być chrupiące, a ziemniaki ręcznie tarte na tarce. Najlepsze są takie ciepłe, zaraz po usmażeniu, podane ze śmietaną, sosem czosnkowym albo gulaszem. Choć przyznam Wam, że ja najlepiej placki ziemniaczane uwielbiam posypane cukrem, a Wy z czym lubicie placki ziemniaczane? Składniki na placki ziemniaczane(...)cebulą i czosnkiem : Składniki: * 1 kg ziemniaków * 1 cebula * 2-3 ząbki czosnku * 2 jajka * sól i pieprz do smaku * 3-4 łyżki mąki pszennej * olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Zetrzeć na tarce o małych oczkach. Masę ziemniaczaną delikatnie odsączyć z nadmiaru wody. Następnie zetrzeć na tarce obraną cebulę, dodać do ziemniaków również przeciśnięty przez

Zrób to smacznie
Minestrone – włoska zupa jarzynowa 84

mogło go zabraknąć i w tym sztandarowym przepisie. Marchewka nadaje zupie delikatnej słodyczy, a seler gwarantuje chrupnięcie. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pyszne zupy znajdziesz w zakładce ZUPA Ziemniaki czy makaron? Jeśli nie straszne Wam węglowodany, to możecie zaszaleć i dodać ziemniaki ORAZ makaron 😉 Taka kombinacja często pojawia się we włoskich przepisach. Ja jednak najczęściej decyduję się na jedną(...)łodygi selera naciowego 2 marchewki 3 liście laurowe 400 g krojonych pomidorów 100 g jarmużu lub kapusty włoskiej 400 g ziemniaków 2 puszki fasoli cannellini 1 litr bulionu warzywnego 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka

Na-talerzu.pl
Pokrzywa zwyczajna w mojej kuchni 72

blogu znajdziecie np.  chleb na zakwasie z pokrzywą . Kotlety z kaszy jaglanej ze świeżą pokrzywą Potrzebujemy: 1 szklanka kaszy jaglanej, najlepiej organicznej, 2 szklanki wody, 200g ugotowanych ziemniaków, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 75g mąki, sól do smaku, pieprz, 2 duże garście świeżej pokrzywy, bułka tarta lub ziarno sezamu do panierowania lub mieszanka bułki z ziarnem, masło klarowane(...)Kaszę płuczemy na sicie i sparzamy wrzątkiem. W garnku gotujemy wodę i wsypujemy kaszę. Gotujemy kilkanaście sekund. Garnek przykrywamy, owijamy szczelnie kocem i zostawiamy na noc. Rano gotujemy ziemniaki, ucieramy na puch, jak lekko przestygną dodajemy kaszę i pozostałe składniki. Mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy pokrojone drobno liście pokrzywy, wcześniej sparzone wrzącą wodą. Formujemy kotleciki, panierujemy w bułce

Leśny Zakątek
Zupa serowa na piwie 75

grzanek, Zupa serowa na piwie składniki około 150-200 g wędzonego boczku, 1 mała cebula,  2 ząbki czosnku, 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła  2 średnie ziemniaki około 300 ml piwa Pilsner lub innego jasnego lekkiego piwa około 1 litra bulionu drobiowego, warzywnego lub wołowego,  100 g ostrego wyrazistego w smaku sera np. Bursztyn(...)zmielony pieprz do smaku  opcjonalnie drobno posiekany szczypiorek lub natka pietruszki, ale moim zdaniem szczypiorek lepiej pasuje do zupy serowej, Zupa serowa z piwem przepis 1. Przygotuj składniki. Ziemniaki i boczek pokrój w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekaj, a sery zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, tak jak na zdjęciu poniżej.   2. Na patelni podsmaż boczek

Cztery Fajery
Kurczak jogurtowy – idealny na grilla FIT 71

godzin przed grillowaniem, a najlepiej dzień wcześniej zamarynujecie kurczaka, by później móc cieszyć się jego wybitnym smakiem. Tak zamarynowanego kurczaka możecie również upiec lub usmażyć. Polecam podawać z jogurtowymi ziemniakami pieczonymi w rękawie i młodą kapustą z koperkiem i marchewką . Przepis na 4 porcje kurczaka, z czego jedna to około: 178kcal(...)kurczaka z sosem orzechowym – Grillowane szaszłyki warzywne i boczniaki w sosie BBQ FIT – Grillowane awokado z fetą i pomidorami – Grillowane nektarynki z miodem – Steki z kalafiora z pieczonymi ziemniakami Hasselback FIT – Pieczone szaszłyki z piersi indyka FIT – Wegetariańskie burgery z halloumi i awokado FIT – Szybkie szaszłyki z łososia i ananasa FIT – Sałatka warzywna z szaszłykiem z krewetek FIT – Wegańskie szaszłyki

Be Fit Be Strong
Pierogi ruskie z czosnkiem niedźwiedzim 92

niedźwiedzim były tak udane, że jesienią kupimy sadzonki, żeby móc wiosną zerwać jego młode liście z przydomowego zielnika. Udostępnij Pierogi ruskie z czosnkiem niedźwiedzim – składniki Farsz: 1 kg ziemniaków 500 g białego sera 2 średnie cebule 1 pęczek czosnku niedźwiedziego sól, pieprz do smaku Ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej 80 g masła 200 ml gorącej wody(...)łyżeczki soli Dodatkowo: olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Farsz: Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić i jeszcze ciepłe utłuc tłuczkiem do ziemniaków, odstawić do wystygnięcia. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju, odstawić do przestygnięcia. Czosnek niedźwiedzi opłukać, posiekać. Do miski przełożyć ser biały, rozgnieść go widelcem. Dodać ziemniaki, cebulę oraz czosnek niedźwiedzi, składniki

niecodziennikpary
KARCZEK ZAPIEKANY Z KISZONĄ KAPUSTĄ + FILMIK 76

ZIEMNIAKI :  1 kg ziemniaków lub trochę więcej  przyprawa do ziemniaków  sól, słodka i ostra papryka do smaku  czosnek świeży (3 ząbki ) lub granulowany do smaku oliwa z oliwek(...)PRZYGOTOWANIE :  Plastry karkówki nacieramy przyprawami i ketchupem.  Ziemniaki kroimy w kostkę, przyprawiamy i polewamy oliwą, mieszamy. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego.  Kiszoną kapustę lekko płuczemy i wyciskamy. Dodajemy tartą marchew sól, pieprz i jarzynkę, należy ją wymieszać.  Kapustę układamy w naczyniu żaroodpornym, na kapustę układamy plastry karkówki przeplataną z plastrami cebuli.  Naczynia należy nakryć folią

Kulinarne Fantazje Marioli
Kotlety ruskie 78

Jeśli lubicie pierogi ruskie, to takie kotleciki z ziemniaków i sera na pewno przypadną Wam do gustu. Składniki 2kg ziemniaków 500g sera bialego 2 jajka 2 cebule sól pieprz bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy przeciskamy przez praske. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy. Do zimnych ziemniaków dodajemy ser, cebulę, jajka i mieszamy. Masę

Wasze Przepisy
ZUPA PIECZARKOWA Z SERKIEM TOPIONYM 87

topionym to pyszna , aromatyczna i sycąca zupa , którą najczęściej gotuję, gdy zostaje mi trochę rosołu z obiadu z poprzedniego dnia. Doskonała propozycja na rodzinny obiad . Podać ją można z ziemniakami, makaronem albo z grzankami czy groszkiem ptysiowym. W moim domu wszyscy lubimy pieczarki , dlatego też taką zupę jemy z apetytem. A Wy lubicie takie zupy ? Składniki na zupę pieczarkową(...)serkiem topionym : * około 2,5 l rosołu+ osobno 500 ml rosołu * około 700 g pieczarek * 1 cebula * 4 większe ziemniaki * 2 większe kawałki marchewki z rosołu * 200 g kremowego serka topionego (użyłam złoty ementaler  SERTOP ) * 2 łyżki masła * natka pietruszki * 1 łyżka mąki+ pół szklanki wody Wykonanie: Pieczarki pokroić w pół plasterki, cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę

Zrób to smacznie
Kopytka z fasoli z pokrzywą i podagrycznikiem 74

zapraszam was na zdrową wersję klusek , z dodatkiem fasoli, pełnoziarnistej mąki i wiosenny dzikich roślin jadalnych – pokrzywy i podagrycznika. PRZEPIS KOPYTKA Z FASOLI Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 1 puszka 400g fasoli białej 1 garść listków młodej pokrzywy 1 garść listków młodego podagrycznika 2 jajka 500-700g mąki graham typ 1850 1 łyżeczka soli Jak zrobić kopytka(...)fasoli: Najpierw ziemniaki przeciskamy przez praskę. Następnie fasolę razem z zalewą miksujemy na mus. Potem pokrzywę i podagrycznik siekamy drobno. Następnie do ziemniaków i fasoli dodajemy jajka. Dodajemy też sól, posiekane zioła i mąkę. W końcu wyrabiamy ciasto. Ponieważ ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków – to będziemy potrzebować jej tyle by ciasto pozostało bardzo miękkie ale dało się już formować

Dorota Smakuje
Piróg drożdżowy z farszem z kaszy gryczanej białej BIO i ziemniaków 78

dawna między nami nie ma. Pozwólcie, że tym razem podzielę się przepisem wyjątkowym. Drożdżowe, chrupiące maślane ciasto, otulające miękkie,  wyraziste, wytrawne wnętrze - farsz z białej kaszy gryczanej i ziemniaków. Piróg. Smak, zapach bliskiego sercu podkarpacia. Każdy z wytęsknionych wyjazdów w rodzinne strony związany jest z najcieplejszymi wspomnieniami.  Również tymi związanymi z tamtejszą kuchnią. Drożdżowe kaszaki, cebularze, pirogi(...)mąki pszennej tortowej 8 dag masła - rozpuszczonego 8 dag świeżych drożdży 1/2 szklanki cukru 3 jaja 1 szklanka mleka 1 łyżeczka soli Farsz: 1 1/2 kg obranych ziemniaków 10 dag masła 1 średniej wielkości cebula 1 szklanka suchej Kaszy gryczanej białej BIO - Polskie Młyny sól, pieprz do smaku, według indywidualnego uznania Wykonanie: Ciasto: Przygotowujemy zaczyn: drożdże wkruszamy do miski, zasypujemy

Kronika Piekarnika