Szare pyzy z cebulką, przepis od mojej babci Marianny.Jak wiadomo babcine przepisy zawsze są najlepsze. ziemniaki 2 kg Okrasa: 1 -2 cebule smalec sól Ziemniaki podzielić na 3 mniej więcej równe części. Jedną część ugotować w osolonej wodzie. Gorące ziemniaki dobrze utłuc lub przecisnąć przez praskę. Pozostałe 2 części zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, wycisnąć i zlać(...)powstałą z nich wodę (skrobię pozostawić). Oba rodzaje ziemniaków połączyć ze skrobią i dokładnie wymieszać. Z ciasta ziemniaczanego formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotować w osolonej wodzie 10 minut od wypłynięcia. Podawać z przesmażoną cebulką
Smaczne mojeszklanki mąki pszennej 2 średnie jajka pół łyżeczki soli pół łyżeczki sody odrobina octu Składniki na farsz ruski: kostka twarogu tłusty lub półtłusty (250 g ) 250 g ugotowanych ziemniaków cebula pół łyżeczki przyprawy do ziemniaków suszone pomidory z zalewy olejowej około 6 sztuk 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów Zobacz jak wykonać Czebureki: Krok 1. Przygotowuję ciasto. Mąkę wsypuję(...)stanie się gładkie, następnie dzielę na części i przenoszę na stolnicę . Wałkuję i z rozwałkowanego ciasta wycinam kółka (np.za pomocą dużego kubka lub miseczki). Krok 2. Przygotowuję farsz. Farsz : ziemniaki rozgniatam zaraz po ugotowaniu lub przepuszczam przez praskę. Twaróg również przepuszczam przez praskę i łącze z ziemniakami. Cebulkę kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju, ma być szklista, miękka
Ania gotujeKurczak z rożna , z chrupiącymi łódeczkami z ziemniaków podany z surówką z kapusty pekińskiej i kiełkami sojowymi. To przepyszny obiad dla całej rodziny. Chodził długo za mną taki pyszny, chrupiący kurczak opiekany na rożnie. Moim zdaniem absolutnie nic nie zastąpi tak przygotowanego kurczaka. Ostatnio dzieliłam się z Wami moimi dwoma pomysłami na Kurczaka Sielskiego : - pieczone ćwiartki z kurczaka(...)składników przygotuj sos, posmaruj nim kurczaka i zamarynuj. Kurczaka nadziej na rożen i grilluj 50 minut do 1 godziny w temp. 200 stopni C. ponadto : - 1 kg ziemniaków młodych - olej rzepakowy do smażenia Ziemniaki wyszoruj, potnij na łódeczki, smaż w gorącym, głębokim oleju podawaj z solą morską. surówka : - 1/2 kapusty pekińskiej - 2 ogórki kiszone - 1 papryka czerwona - garść kiełków soczewicy
SMYKWKUCHNIwrzucam”. Często modyfikuję przepis w zależności od tego, co mam w danym momencie w kuchni. Jednak zawsze staram się zachować bazowe składniki – marchewkę, selera naciowego, kurczaka, ziemniaki i soczewicę. Pokochaj resztki Bardzo często przygotowuję tę zupę, by wykorzystać mięso i warzywa z rosołu. Dzięki temu zupa z kurczakiem i soczewicą idealnie wpasowuje się w moją akcję na Instagramie(...)rosołu. Bulion . Jako baza może posłużyć bulion ekologiczny (bez zbędnych konserwantów i polepszaczy smaku). Możecie też wykorzystać ugotowany wcześniej rosół. Warzywa . Obowiązkowymi składnikami tej zupy są dla mnie ziemniaki, marchew i seler naciowy. Oprócz nich czasami dodaję też inne warzywa, w zależności od tego, co akurat mam kuchni – paprykę, kukurydzę, cukinię. Pomidory . Zawsze dodaję jeden z przetworów pomidorowych
Na-talerzu.plmielonego mięsa z indyka 15 g mąki migdałowej Jajko 5 łyżek wędzonej papryki 3 łyżki słodkiej papryki Po 1 łyżeczce Cynamon Gałka muszkatołowa Pieprz cayenne 1 plaster słodkiego ziemniaka grubości ok. 1-1,5 cm. 2 plasterki cebuli 2 plastry pomidora Pół avocado Sok z połowy limonki Czosnek Papryczka chili Sałata 15 ml miodu Forever Living 2 łyżki oliwy(...)oliwek oczywiście z Domu Oliwnego Jak zrobić pysznego RalfBurger Po pierwsze wykrój ze słodkiego ziemniaka podkład pod RalfBurger, oczywiście możesz zrobić, spód i górę tak samo. Resztę słodkiego ziemniaka pokrój w cienkie paski, dlatego że zrobimy z nich a’la frytki. Wymieszaj łyżkę oliwy z cynamonem, gałka muszkatołową i pieprzem cayenne, ponieważ musisz pomalować tym słodkiego ziemniaka
RafalCookTortilla de patatas – hiszpańska tortilla to rodzaj omletu z dodatkiem gotowanych ziemniaków i innych warzyw, przypraw. Tanie, sycące danie, proste do przygotowania. Pokrojona na kawałki stanowi jeden z elementów tapas chociaż bywa i podawana jako samodzielny posiłek. To klasyka hiszpańskiej kuchni . Jeśli lubicie omlety koniecznie wypróbujcie ten przepis. PRZEPIS NA TORTILLA DE PATATAS Składniki: 6 jaj 1 cebula(...)małych pieczonych lub gotowanych ziemniaków pół szklanki groszku pół łyżeczki suszonego oregano pół łyżeczki czosnku granulowanego sól pieprz świeżo mielony oliwa Jak zrobić tortilla de patatas: Najpierw ziemniaki kroimy w małe kawałki. Następnie cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Potem na głębokiej patelni rozgrzewamy (niezbyt mocno) oliwę i smażymy na niej cebulę. Zaraz potem dodajemy ziemniaki i groszek. Następnie jajka rozbijamy
Dorota Smakujepietruszka 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 4-5 kiszonych ogórków (ok 300g) ok 100g marynowanych grzybów (np. borowiki, kurki, pieczarki) 250g wędlin (szynka, kiełbasa, salami) 2 parówki 2 ziemniaki 2 łyżki masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100ml wody z kiszonych ogórków sól pieprz czarny świeżo mielony do podania: oliwki, cytryna, śmietana, natka pietruszki Wołowinę zalać(...)rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać marchew, ogórki, grzyby, smażyć ok 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, podlać odrobiną bulionu i dusić na małym ogniu jeszcze 5 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Mięso wyjąć z bulionu, obrać z kości, pokroić w paski. Wędliny pokroić w paski, parówki w plasterki. Do bulionu dodać ziemniaki, zawartość patelni (cebulę
Obiad gotowySkładniki: (szklanka 250 ml) Mąka pszenna 500 g Ziemniaki 500 g Drożdże 50 g Mleko ciepłe 1/4 szklanki Jajko Żółtka 2 Cukier 2 łyżki Masło 60 g Sól szczypta Ocet/ spirytus łyżka Marmolada/czekolada/budyń Przygotowanie: Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, przecisnąć przez praskę lub dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków i odstawić do przestudzenia. Do miski wlewamy mleko i rozkruszone drożdże(...)dodajemy łyżkę mąki oraz łyżkę cukru i całość mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, żółtka, cukier , sól, przestudzone ziemniaki i wyrośnięty rozczyn. Całość chwilę zagniatamy i dodajemy ocet lub spirytus oraz roztopione i przestudzane masło. Ciasto wyrabiamy przez ok. 10- 15 minut. Odkładamy do miski przykrywamy i odstawiamy
Kulinarne przygodyMagda Przepis na te placki to wspaniały patent na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostały nam z poprzedniego dnia. Czasem nawet gotuje więcej ziemniaków z myślą o tych pysznych plackach, nie tylko na słodki obiad, ale nawet na super podwieczorek dla mojego dziecka – mój syn mówi, że są mniam mniam Do tego jakiś pyszny owocowy dodatek – dla mnie akurat(...)kwestii cukru, możemy łatwo kontrolować jego ilość w dodatkach – wiśnie możemy ugotować bez cukru, dziecku podać bez niego, a sobie…dosłodzić Składniki (na 3 porcje): 500g ugotowanych ziemniaków 4 łyżki mąki – użyłam krupczatki 1/2 szklanki orzechów włoskich 4 łyżki ziaren słonecznika szczypta soli masło do smażenia Na polewę wiśniową: 400g świeżych lub mrożonych wiśni – mrożone możemy
Smaczna Stronakuchnia podkarpacka We wsi Huzele, położonej u podnóża Bieszczad, gotuje się zupę, która mogłaby uchodzić za wzorzec dania dawnej kuchni chłopskiej. Zupa ziemniaczana z czosnkiem przygotowana jest na bazie ziemniaków i marchewki, czyli tanich warzyw, które dostępne są przez cały rok. Mimo niewielu składników zupa ma mocny aromat dzięki czosnkowi, który dodany pod koniec gotowania zachowuje mocny, świeży smak. Jednak(...)rozgrzewa i wzmacnia odporność. Ten dawny przepis znalazł swoje miejsce w publikacji pt. „Potrawy bieszczadzkie polsko-ukraińskiego pogranicza” autorstwa Roberta Bańkosza. Zupa ziemniaczana z czosnkiem – kuchnia podkarpacka Składniki: 5 ziemniaków 2 litry wody 2 marchewki średniej wielkości 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę
Trzeci talerzSkładniki: 5 filetów śledziowych a'la matias 2 ziemniaki 4 ogórki kiszone 5 jajek 1 czerwona cebula 2 łyżki musztardy 4-5 łyżek majonezu pieprz Sposób wykonania: Filety wkładamy do miseczki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 1 godzinę do namoczenia. W tym czasie gotujemy ziemniaki w mundurkach, obieramy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy. Śledzie, ziemniaki, ogórki, jajka oraz cebulę
Qchnia po prostukupić tego placka, czy to od wyżej wspomnianego chłopka, czy to z foodtrocka, jak i również w każdej restauracji. Langosze, to nic innego jak placki drożdżowe z domieszka gotowanych ziemniaków, smażone w głębokim oleju. Miliom kalorii :-) Podawany jest na różne sposoby, ale najbardziej popularną wersją są posmarowane kwaśną śmietaną a na to starty, żółty ser. Rewelacja!!! Jest to mój ulubiony(...)langosza w warunkach domowych, w filmiku są pomniejszone porcje, natomiast przepis jest na 4 pokaźne placki. Składniki: 450 g mąki + do podsypania 2 duże ugotowane ziemniaki 2 łyżki cukru 20-30 dag drożdży świeżych 200 ml mleka ( + opcjonalnie 100 ml, gdyby ciasto było za gęste) łyżeczka soli olej do smażenia
pieprzny smaczekpełna smaku i wykonana z prostych składników. Prosty przepis na smaczny barszcz biały gotowany na kiełbasie i zakwasie pszennym. Tradycyjny biały barszcz z kiełbasą i ziemniakami to po prostu doskonała, bogata i sycąca zupa, jednocześnie jasna i delikatna. Wyraźny posmak nadaje jej zakwas pszenny oraz odrobina śmietanki przed podaniem. Przepis na tą polską wielkanocną zupę(...)białego często różnią się w zależności od rodziny i regionu. Dodatki do barszczu bywają różne :) Oto kilka propozycji serwowania: jajka ugotowane na twardo: kurze lub przepiórcze; jajka sadzone, szkockie; ziemniaki: ugotowane lub pieczone, pokrojone w kostkę, ziemniaki tłuczone ze skwarkami z boczku i podsmażoną cebulką (zdj.) dojrzewający, twardy ser twarogowy: pokruszony lub pokrojony w kostkę (uwielbiam) mięso: plasterki ugotowanej
Moja Książka Kucharskabazą bigosu jałowskiego jest cebula, a w kapuście ziemniaczanej w ogóle nie ma kapusty – czy zdziwi Was, że racuszki z kiełbasą nie mają nic wspólnego z tradycyjnymi racuchami? :) Ugotowane ziemniaki, pokrojona w kostkę kiełbasa, jajko, nieco mąki pszennej i panierka z bułki tartej to składniki racuszków z kiełbasą. Można je podać na obiad lub kolację. Doskonale smakują same, z sosem(...)mięs. Przepis z Komborni (gmina Korczyna) pochodzi z ciekawej i ładnie wydanej publikacji regionalnej pt. „Podkarpackie tradycje kulinarne. Informator z przepisami”. Racuszki z kiełbasą - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg ziemniaków 200 g kiełbasy 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej sól pieprz 2 łyżki bułki tartej tłuszcz do smażenia Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie. Miękkie odcedzamy i mielimy albo
Trzeci talerz