Magda Przepis na te placki to wspaniały patent na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostały nam z poprzedniego dnia. Czasem nawet gotuje więcej ziemniaków z myślą o tych pysznych plackach, nie tylko na słodki obiad, ale nawet na super podwieczorek dla mojego dziecka – mój syn mówi, że są mniam mniam Do tego jakiś pyszny owocowy dodatek – dla mnie akurat(...)kwestii cukru, możemy łatwo kontrolować jego ilość w dodatkach – wiśnie możemy ugotować bez cukru, dziecku podać bez niego, a sobie…dosłodzić Składniki (na 3 porcje): 500g ugotowanych ziemniaków 4 łyżki mąki – użyłam krupczatki 1/2 szklanki orzechów włoskich 4 łyżki ziaren słonecznika szczypta soli masło do smażenia Na polewę wiśniową: 400g świeżych lub mrożonych wiśni – mrożone możemy
Smaczna Stronakuchnia podkarpacka We wsi Huzele, położonej u podnóża Bieszczad, gotuje się zupę, która mogłaby uchodzić za wzorzec dania dawnej kuchni chłopskiej. Zupa ziemniaczana z czosnkiem przygotowana jest na bazie ziemniaków i marchewki, czyli tanich warzyw, które dostępne są przez cały rok. Mimo niewielu składników zupa ma mocny aromat dzięki czosnkowi, który dodany pod koniec gotowania zachowuje mocny, świeży smak. Jednak(...)rozgrzewa i wzmacnia odporność. Ten dawny przepis znalazł swoje miejsce w publikacji pt. „Potrawy bieszczadzkie polsko-ukraińskiego pogranicza” autorstwa Roberta Bańkosza. Zupa ziemniaczana z czosnkiem – kuchnia podkarpacka Składniki: 5 ziemniaków 2 litry wody 2 marchewki średniej wielkości 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę
Trzeci talerzSkładniki: 5 filetów śledziowych a'la matias 2 ziemniaki 4 ogórki kiszone 5 jajek 1 czerwona cebula 2 łyżki musztardy 4-5 łyżek majonezu pieprz Sposób wykonania: Filety wkładamy do miseczki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 1 godzinę do namoczenia. W tym czasie gotujemy ziemniaki w mundurkach, obieramy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy. Śledzie, ziemniaki, ogórki, jajka oraz cebulę
Qchnia po prostukupić tego placka, czy to od wyżej wspomnianego chłopka, czy to z foodtrocka, jak i również w każdej restauracji. Langosze, to nic innego jak placki drożdżowe z domieszka gotowanych ziemniaków, smażone w głębokim oleju. Miliom kalorii :-) Podawany jest na różne sposoby, ale najbardziej popularną wersją są posmarowane kwaśną śmietaną a na to starty, żółty ser. Rewelacja!!! Jest to mój ulubiony(...)langosza w warunkach domowych, w filmiku są pomniejszone porcje, natomiast przepis jest na 4 pokaźne placki. Składniki: 450 g mąki + do podsypania 2 duże ugotowane ziemniaki 2 łyżki cukru 20-30 dag drożdży świeżych 200 ml mleka ( + opcjonalnie 100 ml, gdyby ciasto było za gęste) łyżeczka soli olej do smażenia
pieprzny smaczekpełna smaku i wykonana z prostych składników. Prosty przepis na smaczny barszcz biały gotowany na kiełbasie i zakwasie pszennym. Tradycyjny biały barszcz z kiełbasą i ziemniakami to po prostu doskonała, bogata i sycąca zupa, jednocześnie jasna i delikatna. Wyraźny posmak nadaje jej zakwas pszenny oraz odrobina śmietanki przed podaniem. Przepis na tą polską wielkanocną zupę(...)białego często różnią się w zależności od rodziny i regionu. Dodatki do barszczu bywają różne :) Oto kilka propozycji serwowania: jajka ugotowane na twardo: kurze lub przepiórcze; jajka sadzone, szkockie; ziemniaki: ugotowane lub pieczone, pokrojone w kostkę, ziemniaki tłuczone ze skwarkami z boczku i podsmażoną cebulką (zdj.) dojrzewający, twardy ser twarogowy: pokruszony lub pokrojony w kostkę (uwielbiam) mięso: plasterki ugotowanej
Moja Książka Kucharskabazą bigosu jałowskiego jest cebula, a w kapuście ziemniaczanej w ogóle nie ma kapusty – czy zdziwi Was, że racuszki z kiełbasą nie mają nic wspólnego z tradycyjnymi racuchami? :) Ugotowane ziemniaki, pokrojona w kostkę kiełbasa, jajko, nieco mąki pszennej i panierka z bułki tartej to składniki racuszków z kiełbasą. Można je podać na obiad lub kolację. Doskonale smakują same, z sosem(...)mięs. Przepis z Komborni (gmina Korczyna) pochodzi z ciekawej i ładnie wydanej publikacji regionalnej pt. „Podkarpackie tradycje kulinarne. Informator z przepisami”. Racuszki z kiełbasą - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg ziemniaków 200 g kiełbasy 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej sól pieprz 2 łyżki bułki tartej tłuszcz do smażenia Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie. Miękkie odcedzamy i mielimy albo
Trzeci talerzcebula · ½ kg pieczarek · 2 papryki czerwone · ½ kg ziemniaków · 400 g groszku konserwowego · 1 łyżka mąki pszennej · ½ szklanki śmietany(...)Sól · pieprz · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie . 2. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą curry oraz solą. Smażymy na rozgrzanym oleju. Następnie przekładamy do garnka z ziemniakami. 3. Cebulę obieramy drobno
Kulinarna ChwilaKopytka to bardzo wdzięczny temat. Można je robić na wiele sposobów i nigdy się nie nudzą. Dziś wersja z kiełbasą i cebulą. Składniki: Kopytka: 1200 g ziemniaków (waga po obraniu) ok 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko sól Dodatkowo: 1-2 laski kiełbasy 1 cebula olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie(...)miękkości. Po odcedzeniu gorące ziemniaki rozgnieść w prasce. 2. Ziemniaki ostudzić, przełożyć na stolnice. Dodać mąkę, jajko i sól, zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. 3. Z ciasta uformować wałek, oprószyć mąką, ostrym nożem odcinać kopytka. Gotować w osolonym wrzątku do momentu aż wypłyną na wierzch - ok 3-4 minut, delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Wyjąć kluski łyżką
Kuchnia domowa AniBigos z kiełbasą i ziemniakami. Bigos z kiełbasą. Przepis na domowy bigos z kiełbasą, kapustą kiszoną, grzybami i ziemniakami. Tradycyjny przepis na domowy bigos z kiełbasą z kiszonej kapusty, z pachnącymi grzybami i jałowcem, ugotowany na rosole z mięsa i warzyw. Bigos domowy doprawiony majerankiem, tymiankiem i kminkiem, dzięki czemu ma wykwintny(...)piękny i głęboki kolor. Dobry bigos to ten z różnymi rodzajami mięsa, kiełbasą i taki z podsmażoną cebulką i czosnkiem :) A jeszcze jak podacie do niego ugotowane, tłuczone ziemniaki, polane skwareczkami ze świeżej słoniny...hmm no po prostu pychota! :) Poniżej cały przepis na na bigos z kiełbasą, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Mam nadzieję, że przepis
Moja Książka Kucharskakapusty kiszonej. Polecam. 10 porcji 60 minut czas przygotowania Składniki: · 1 kg mięsa z łopatki wieprzowej · ½ kg ziemniaków · ½ kg kapusty kiszonej · 3 marchewki · 1 cebula(...)Olej do smażenia · Sól · Papryka ostra Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy, kroimy kostkę, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy. 2. Mięso kroimy w kostkę, solimy i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Mięso przekładamy do ziemniaków. 3. Cebulę obieramy drobno kroimy
Kulinarna Chwilaminut. W przeciwieństwie do piersi dość trudno je przesuszyć, dlatego to świetny wybór, jeśli dopiero zaczynacie przygodę z gotowaniem :) Pieczone udka z kurczaka wspaniale komponują się z pieczonymi ziemniakami lub innymi warzywami. Możecie wrzucić je na blaszkę z kurczakiem lub piec na osobnej - jeśli chcecie, by ziemniaki były mocno chrupiące i zrumienione z każdej strony, najlepiej przełożyć je na drugą(...)łyżeczki oregano, tymianku i rozmarynu, 3/4 łyżeczki słodkiej papryki, opcjonalnie, 3/4 łyżeczki granulowanego czosnku, sól (u mnie 1/2 łyżeczki soli na 500 g mięsa), pieprz opcjonalnie ziemniaki plus kilka łyżek oleju i przyprawy (rozmaryn, tymianek, granulowany czosnek i słodka papryka) Pieczone udka z kurczaka, przygotowanie: Kurczaka oprószyć przyprawami z każdej strony. Dokładnie wysmarować masłem (również pod skórą). Jeśli pieczemy ziemniaki
Lekcje w kuchniKapuśniak domowy. Kapuśniak domowy z kiszonej kapusty. Tradycyjny przepis na domowy kapuśniak z kiszonej kapusty. Zupa kapuśniak z ziemniakami i podsmażoną cebulką, doprawiona świeżo zmielonym pieprzem i kminkiem. Najlepszy, domowy kapuśniak ugotowany na wędzonych żeberkach - oto przepis, składniki i przygotowanie krok po kroku. Składniki i przyprawy na domowy kapuśniak: około 300g wędzonych żeberek wieprzowych pęczek włoszczyzny, oczyścić, obrać(...)pokroić na mniejsze kawałki 500g kiszonej kapusty, odciśniętej 1 duża cebula, posiekać kopiasta łyżka smalcu ze skwarkami około 300g ziemniaków, obrać i pokroić w kostkę sól, pieprz, kminek do smaku liść laurowy i ziele angielskie do wywaru (ewentualnie) Przepis na domowy kapuśniak z kiszonej kapusty: Krok 1. Wędzone żeberka opłukać, włożyć do garnka wraz z oczyszczoną włoszczyzną, zalać wodą
Moja Książka KucharskaStamppot holenderski danie jedno garnkowe. Stamppot z pewnością jest najbardziej ulubionym daniem Holendrów od setek lat, zarówno młodych jak i starszych. Dla wyjaśnienia Stamppot to danie z ziemniaków i różnych warzyw gotowanych w jednym garnku, rozgniatanych przed podaniem. Danie to było bardzo popularne wśród robotników rolnych, którzy szybko i w dość tani sposób mogli zaspokoić głód. Wydaje się(...)średniowiecza, gdzie przygotowywano wiele potraw z dużym kotle lub garnku. Niegdyś prekursor Stamppota nie przypominał tego dzisiejszego, a raczej była to papkowata zupa ze zboża, warzyw i mięs, ponieważ ziemniaki wprowadzony dopiero w Holandii w połowie XVIII wieku. Godne uwagi jest to, że pierwszy Stamppot, który przypomina, ten obecny swoje początki bierze z nocy, z 2 na 3 października
RafalCook