przed blendowaniem próbowałam zupy, smakowała wyśmienicie. Postanowiłam więc trochę inaczej ją doprawić i zrezygnować z blendowania - wyszło przepysznie! Składniki: 1 opakowanie czerwonej soczewicy (500g) 3 duże marchewki 4-5 ziemniaków (objętościowo tyle samo, co marchewek) 1 duża cebula 8 ząbków czosnku 2 łyżeczki majeranku 8 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych 1 łyżka masła 2,5-3 l wody sól(...)Dodajemy marchew do garnka i gotujemy 5 minut (od momentu aż woda zacznie wrzeć). Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na ptelni z rozgrzanym masłem - dodajemy do garnka. Ziemniaki obieramy i i kroimy w kostkę. Dodajemy je do garnka razem z soczewicą i gotujemy ok. 10-15 minut - do miękkości ziemniaków i soczewicy. Zaraz po ziemniakach z soczewicą, dodajemy
Prosto z Kotłałyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka czosnku mielonego 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka kurkumy 1 / 2 łyżeczki chili 1 łyżeczka soli Warzywne dodatki: 1 kg ziemniaków 2-3 duże marchewki 1 / 2 kg dyni Hokkaido 3 ząbki czosnku 5 łyżek oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kurczaka umyć, osuszyć(...)szyją wyjąć. Marynata do kurczaka: Do miseczki wlać oliwę, dodać czerwoną paprykę, pieprz cytrynowy, majeranek, kurkumę, chili oraz sól, wymieszać. Marynatą natrzeć rozciętego kurczaka z obu stron. Warzywne dodatki: Ziemniaki dokładnie umyć. Pokroić na ćwiartki lub ósemki. Marchewki obrać, umyć, przekroić wzdłuż na cztery części, następnie pokroić je na ok. 10 cm kawałki. Dynię umyć, usunąć pestki oraz miękki środek
niecodziennikparyprzyrządzić. Tu znajdziesz absolutnie genialny przepis na pieczoną doradę po grecku . Poniżej zamieszczamy przepis na doradę po baskijsku . Pieczona dorada trafia do pieca na podkładzie z cienko pokrojonych ziemniaków, które w trakcie pieczenia lekko się przypiekają, ale też przenikają delikatnym sosem rybnym. Danie bardzo proste i bardzo smaczne. Składniki: 2 dorady 8 małych ziemniaków 2 łyżki oliwy 1 cytryna(...)jednej połowy wyciśnij sok, drugą pokrój na plasterki 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Umyj ziemniaki, osusz i ostrym nożem pokrój na cienkie plastry. Ułóż je w formie do pieczenia lub bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem, w taki sposób, żeby plastry odrobinę zachodziły się siebie. Posól, popierz, polej 2 łyżkami
Niedzielny kucharzProsty przepis na danie typu „coś z niczego”. Zapiekanka jest świetnym sposobem na wykorzystanie upieczonego kurczaka, który zalega w lodówce, albo tłuczonych ziemniaków z wczorajszego obiadu. Czas : 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Takie danie lubimy najbardziej – zrobione z gotowych składników, które trzeba tylko poskładać razem i zakomponować w ciekawy sposób. W tym przepisie wykorzystaliśmy udko z obiadu(...)sprzed dwóch dni. Zrobiliśmy wtedy zapiekankę z ryżem i warzywami. Jedno udko odłożyliśmy, żeby było na kolejny obiad. Drugim składnikiem, który mieliśmy pod ręką było pure z ziemniaków i kalafiora z obiadu we wtorek, kiedy zjedliśmy meatloaf, czyli pulpeta mięsno-warzywnego . Oczywiście nie jest tak, że obiad poskładaliśmy z jakichś resztek wydrapanych łyżką. Wszystko zostało zaplanowane wcześniej i dodatkowe udko
Niedzielny kucharzodpowiednie przechowywanie. Nadmiar zupy lub sosów można zamrozić lub wlać do słoika i pasteryzować. Dzięki temu danie dłużej będzie przydatne do spożycia. Bardzo często z obiadu zostają ziemniaki, makaron czy ryż. Są to produkty, które szybko się psują oraz nie nadają się do mrożenia, dlatego koniecznie jest ich szybkie przetworzenie. Z ziemniaków można zrobić m.in: kopytka, kluski śląskie, farsz(...)pierogów lub krokietów, kotlety ziemniaczane np. z pieczarkami i szczypiorkiem. Wczorajsze ziemniaki można zapiec z ulubionymi warzywami, mięsem, sosem i żółtym serem. Jeśli chodzi o makaron z obiadu można go podsmażyć, dodać jajko i zjeść na kolację. Podsmażony makaron będzie również idealny do białego sera i boczku czy cebuli. Sprawdzi się również jako dodatek do zapiekanek. Pozostały z obiadu ryż
ProstePesto.plniewątpliwie klasyczną zupą postną. Oczywiście mógł być i był bardziej “wypasiony”, gdy gospodyni dodała do niego nieco skwarek ze słoniny lub boczku . Podawano go najczęściej do gotowanych ziemniaków. W domu, w północnej części Mazowsza, w którym się wychowałem, rosół z gąsek był mi znany od dziecka. Najczęściej gotowany z gąsek siwek. Może jeszcze chwila na temat przygotowania gąsek(...)koniec dodajemy podsmażony boczek z cebulą i doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Pieprzu powinno być dość sporo, aby zaostrzyć nieco smak. Rosołek świetnie, wręcz rewelacyjnie smakuje z gotowanymi ziemniakami. Jeżeli wybierzemy taką opcję, należy nieco zwiększyć ilość podsmażonej cebuli i boczku, żeby wystarczyło na okraszenie ziemniaków. Możemy również ugotowane i pokrojone ziemniaki wrzucić do ugotowanego rosołu i wymieszać. Jeśli
Kuchnia Na Wypasiesurówka z czerwonej kapusty ZUPA GULASZ WĘGIERSKI Ilość porcji: 4-5 porcji Przygotowanie: 3,5 – 4 h Składniki: 500 g mięsa wołowego 2 duże cebule 3-4 spore ziemniaki 1 mała marchewka 1 papryka czerwona 250 ml passaty pomidorowej 4 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki(...)gorącej przegotowanej wody, tyle aby przykrywała mięso na 5-6 cm wyżej niż jego powierzchnia. Ja mięso zacznie robić się miękkie przygotuj pozostałe składniki. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Pokrój także paprykę w podobną kostkę jak ziemniaki. Na 1 łyżce oleju lub oliwy podsmaż zioła: wszystkie papryki i kmin rzymski. Wystarczą 3-4 minuty, zioła nie mogą się spalić
nietylkopasta.plnadzienie : 750 g obranych ziemniaków, 250 g białego sera, 2 cebule, 40 g suszonych grzybów, sól, pieprz, olej, ciasto : 400 g mąki pszennej, 220 ml ciepłej wody Nadzienie : ziemniaki ugotować do miękkości. Odlać wodę i odparować. Lekko przestudzić i przepuścić przez praskę do ziemniaków. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju, dodać pokruszone suche grzyby. Przesmażyć, wlać 300 ml wody(...)dusić aż grzyby będą miękkie. Gdy grzyby będą miękkie smażyć jeszcze chwilę, aby odparować płyn. Ostudzić. Ser i cebulę z grzybami zemleć. Wymieszać z ziemniakami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto : mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać ciepłą wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło
królestwo garówkoperku. To pożywny i wartościowy obiad, który pozwala przemycić dzieciom warzywa w przyjaznej formie. Zacznijmy od podstaw: czym się różnią kopytka od klusek śląskich? Zasadniczo obie potrawy bazują na ziemniakach, a różnica leży w rodzaju mąk, jakie zostały użyte do ich przygotowania. Kluski śląskie bazują na mące ziemniaczanej, a kopytka – na pszennej. Co jednak w przypadku, gdy nie można(...)niezauważona w smaku, zapewniając jednak swoje dobroczynne właściwości. Ciasto na kopytka bezglutenowe robi się tak samo, jak ciasto na klasyczne kopytka. Ugotowane i zmielone lub przeciśnięte przez praskę ziemniaki mieszamy z jajkiem i mieszanką mąk. Ja dodatkowo dodaję do ciasta jakieś warzywo lub zioła. Najczęściej jest to koperek lub zielona pietruszka, ale daję też czasem marchewkę, dynię albo buraka. Podobnie
Wiszniówkapowstała ta pyszna, wiosenna “ Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem “. W zupie tej wykorzystałam ugotowanego batata, który należy do tzw. “superfoods” i w przeciwieństwie do ziemniaków wliczany jest do “Pięciu porcji warzyw i owoców dziennie”. Ale oczywiście możecie użyć zwykłych ziemniaczków. Polecam! Składniki zupy z zielonych szparagów: (2 porcje) zdrewniałe końcówki odłamane z pęczka zielonych szparagów(...)pęczek ważył ok. 500 g) ok. 800 ml wody z gotowania zielonych szparagów lub samej wody 1 średni ziemniak lub ok. 100 g ugotowanego batata (pokrojonego w kostkę) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku spora garść zielonego mrożonego groszku spora garść siekanego koperku (świeżego lub mrożonego) 1 łyżeczka masła 50-80 ml śmietany 30% (użyłam swojskiej
Moja Delicjarównież świetnie smakuje z makaronem (np. łazankami). Polecam również inny, prostszy przepis na “ Zupę pieczarkową ” z mniejszą ilością składników. Składniki: (ok. 6 porcji) 2 średnie cebule 1 nieduży obrany ziemniak 2 pory (tylko białe części) 800 g pieczarek oczyszczonych szczoteczką 1.5 l bulionu warzywnego (najlepiej domowego) 150 g masła 50 g wytrawnego wermutu 80 g śmietanki 30% 40 g mleka(...)sól morska, świeżo mielony czarny pieprz świeża natka pietruszki Przygotowanie zupy pieczarkowej: Wszystkie warzywa pokroić w plasterki. 2 średnie cebule 1 nieduży obrany ziemniak 800 g pieczarek oczyszczonych szczoteczką 2 pory (tylko białe części) W garnku roztopić masło, dodać pokrojone ziemniaki i cebulę. Szklić na małym ogniu bez rumienienia – ok. 10 minut . 150 g masła Bulion warzywny podgrzać
Moja Delicjadaniem – Idealnie dopasowana w smaku – Genialna do obiadu czy grilla – Odpowiednia na zdrową kolację – Pełna smaków i witamin ILOŚĆ PORCJI: 2 / lub 1 duża CZAS GOTOWANIA: 15 MINUT SKŁADNIKI: – Ziemniaki ugotowane na parze 4 sztuki średniej wielkości – Rzodkiewka – 4-5 sztuk – Groszek mrożony – pół szklanki – Szczypiorek – Czerwona cebula – nie za duża – Cytryna – sok z 1/3 bez pestek – Oliwa z oliwek(...)krócej. Około 6 minut. Jeśli jajko dodane do zimnej wody unosi się na powierzchni wyrzuć – jest nie dobre. 2. Groszek zblanszuj w osolonym wrzątku ok. 5 minut. 3. Ziemniaki pokrój na pół i w plasterki, rzodkiewki w plasterki. 4. Szczypiorek poszatkuj drobniej, tak samo cebulę w drobną kostkę. 5. Wszystkie składniki oprócz jajek przełóż do miski, posól i popieprz
globuskulinarnywykorzystałam rosół, aby ugotować gęsty, treściwy krupnik. Pyszna, rozgrzewająca zupa z kaszą jęczmienną, w sam raz na zbliżające się chłodne, jesienne dni :) Składniki: * około 2.5- 3 litry rosołu * 4 ziemniaki * 130 g kaszy jęczmiennej * marchewka gotowana z rosołu * sól do smaku * świeży koperek do posypania na wierzch Wykonanie: Rosół wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia. następnie wsypać kaszę jęczmienną, gotować(...)małym ogniu około 5 minut. W między czasie obrać ziemniaki, umyć i pokroić w małą kostkę. Dodać ziemniaki do rosołu, całość gotować na małym ogniu do czasu aż ziemniaki i kasza będą miękkie. na końcu doprawić solą, wsypać pokrojoną w kostkę marchewkę. Zupę przed podaniem posypać na wierzchu posiekanym koperkiem
Zrób to smacznieprzechowywać przez długi czas. Najprostsze zupy okraszano tłuszczem lub skwarkami, żeby wodniste polewki nabrały nieco smaku. Ponieważ zwykle gorąca zupa musiała wystarczy za cały obiad, najczęściej dodawano do niej ziemniaki, by była syta. Zupa pietruscanka z Beskidu Dukielskiego, wywodząca się z kuchni łemkowskiej, jest doskonałym przykładem prostej zupy ugotowanej na wodzie, która swój smak zawdzięcza korzeniom i natce pietruszki(...)gęstość zasmażce. Podana z ziemniakami będzie smakowała również w dzisiejszych czasach przesytu i dostępności wszelkich egzotycznych składników. Przepis pochodzi z publikacji „Kuchnia Regionalna Beskidu Dukielskiego”, wydanej przez Gminę Dukla. Zupa pietruscanka – kuchnia podkarpacka Składniki: 3 duże korzenie pietruszki 1 pęczek zielonej pietruszki, 2 duże łyżki masła lub smalcu 2 łyżki mąki pszennej 2 litry wody sól dodatkowo: ugotowane ziemniaki Pietruszkę
Trzeci talerzKopytka to bardzo proste i bardzo smaczne danie z gotowanych ziemniaków. Jeśli pozostały ci ziemniaki z obiadu koniecznie wypróbuj przepis na kopytka z ziemniaków. Kopytka kojarzą mi się ze smakami dzieciństwa, mama często gotowała Artykuł Kopytka z ziemniaków – podstawowy przepis pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!