ziemniaki - 38421 przepisów (strona:419/2562)

Kopytka bezglutenowe – danie uwielbiane przez dzieci 198

koperku. To pożywny i wartościowy obiad, który pozwala przemycić dzieciom warzywa w przyjaznej formie. Zacznijmy od podstaw: czym się różnią kopytka od klusek śląskich? Zasadniczo obie potrawy bazują na ziemniakach, a różnica leży w rodzaju mąk, jakie zostały użyte do ich przygotowania. Kluski śląskie bazują na mące ziemniaczanej, a kopytka – na pszennej. Co jednak w przypadku, gdy nie można(...)niezauważona w smaku, zapewniając jednak swoje dobroczynne właściwości. Ciasto na kopytka bezglutenowe robi się tak samo, jak ciasto na klasyczne kopytka. Ugotowane i zmielone lub przeciśnięte przez praskę ziemniaki mieszamy z jajkiem i mieszanką mąk. Ja dodatkowo dodaję do ciasta jakieś warzywo lub zioła. Najczęściej jest to koperek lub zielona pietruszka, ale daję też czasem marchewkę, dynię albo buraka. Podobnie

Wiszniówka
Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem 90

powstała ta pyszna, wiosenna “ Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem “. W zupie tej wykorzystałam ugotowanego batata, który należy do tzw. “superfoods” i w przeciwieństwie do ziemniaków wliczany jest do “Pięciu porcji warzyw i owoców dziennie”. Ale oczywiście możecie użyć zwykłych ziemniaczków. Polecam! Składniki zupy z zielonych szparagów: (2 porcje) zdrewniałe końcówki odłamane z pęczka zielonych szparagów(...)pęczek ważył ok. 500 g) ok. 800 ml wody z gotowania zielonych szparagów lub samej wody 1 średni ziemniak lub ok. 100 g ugotowanego batata (pokrojonego w kostkę) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku spora garść zielonego mrożonego groszku spora garść siekanego koperku (świeżego lub mrożonego) 1 łyżeczka masła 50-80 ml śmietany 30% (użyłam swojskiej

Moja Delicja
Zupa pieczarkowa – krem 93

również świetnie smakuje z makaronem (np. łazankami). Polecam również inny, prostszy przepis na “ Zupę pieczarkową ” z mniejszą ilością składników. Składniki: (ok. 6 porcji) 2 średnie cebule 1 nieduży obrany ziemniak 2 pory (tylko białe części) 800 g pieczarek oczyszczonych szczoteczką 1.5 l bulionu warzywnego (najlepiej domowego) 150 g masła 50 g wytrawnego wermutu 80 g śmietanki 30% 40 g mleka(...)sól morska, świeżo mielony czarny pieprz świeża natka pietruszki Przygotowanie zupy pieczarkowej: Wszystkie warzywa pokroić w plasterki. 2 średnie cebule 1 nieduży obrany ziemniak 800 g pieczarek oczyszczonych szczoteczką 2 pory (tylko białe części) W garnku roztopić masło, dodać pokrojone ziemniaki i cebulę. Szklić na małym ogniu bez rumienienia – ok. 10 minut . 150 g masła Bulion warzywny podgrzać

Moja Delicja
KARTOFFELSALAT SAŁATKA ZIEMNIACZANA 71

daniem – Idealnie dopasowana w smaku – Genialna do obiadu czy grilla – Odpowiednia na zdrową kolację – Pełna smaków i witamin ILOŚĆ PORCJI: 2 / lub 1 duża CZAS GOTOWANIA: 15 MINUT SKŁADNIKI: – Ziemniaki ugotowane na parze 4 sztuki średniej wielkości – Rzodkiewka – 4-5 sztuk – Groszek mrożony – pół szklanki – Szczypiorek – Czerwona cebula – nie za duża – Cytryna – sok z 1/3 bez pestek – Oliwa z oliwek(...)krócej. Około 6 minut. Jeśli jajko dodane do zimnej wody unosi się na powierzchni wyrzuć – jest nie dobre. 2. Groszek zblanszuj w osolonym wrzątku ok. 5 minut. 3. Ziemniaki pokrój na pół i w plasterki, rzodkiewki w plasterki. 4. Szczypiorek poszatkuj drobniej, tak samo cebulę w drobną kostkę. 5. Wszystkie składniki oprócz jajek przełóż do miski, posól i popieprz

globuskulinarny
KRUPNIK NA ROSOLE 63

wykorzystałam rosół, aby ugotować gęsty, treściwy krupnik. Pyszna, rozgrzewająca zupa z kaszą jęczmienną, w sam raz na zbliżające się chłodne, jesienne dni :) Składniki: * około 2.5- 3 litry rosołu * 4 ziemniaki * 130 g kaszy jęczmiennej * marchewka gotowana z rosołu * sól do smaku * świeży koperek do posypania na wierzch Wykonanie: Rosół wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia. następnie wsypać kaszę jęczmienną, gotować(...)małym ogniu około 5 minut. W między czasie obrać ziemniaki, umyć i pokroić w małą kostkę. Dodać ziemniaki do rosołu, całość gotować na małym ogniu do czasu aż ziemniaki i kasza będą miękkie. na końcu doprawić solą, wsypać pokrojoną w kostkę marchewkę. Zupę przed podaniem posypać na wierzchu posiekanym koperkiem

Zrób to smacznie
Zupa pietruscanka – kuchnia podkarpacka 138

przechowywać przez długi czas. Najprostsze zupy okraszano tłuszczem lub skwarkami, żeby wodniste polewki nabrały nieco smaku. Ponieważ zwykle gorąca zupa musiała wystarczy za cały obiad, najczęściej dodawano do niej ziemniaki, by była syta. Zupa pietruscanka z Beskidu Dukielskiego, wywodząca się z kuchni łemkowskiej, jest doskonałym przykładem prostej zupy ugotowanej na wodzie, która swój smak zawdzięcza korzeniom i natce pietruszki(...)gęstość zasmażce. Podana z ziemniakami będzie smakowała również w dzisiejszych czasach przesytu i dostępności wszelkich egzotycznych składników. Przepis pochodzi z publikacji „Kuchnia Regionalna Beskidu Dukielskiego”, wydanej przez Gminę Dukla. Zupa pietruscanka – kuchnia podkarpacka Składniki: 3 duże korzenie pietruszki 1 pęczek zielonej pietruszki, 2 duże łyżki masła lub smalcu 2 łyżki mąki pszennej 2 litry wody sól dodatkowo: ugotowane ziemniaki Pietruszkę

Trzeci talerz
Kopytka z ziemniaków – podstawowy przepis 248

Kopytka to bardzo proste i bardzo smaczne danie z gotowanych ziemniaków. Jeśli pozostały ci ziemniaki z obiadu koniecznie wypróbuj przepis na kopytka z ziemniaków. Kopytka kojarzą mi się ze smakami dzieciństwa, mama często gotowała Artykuł Kopytka z ziemniaków – podstawowy przepis pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Ziemniaki w mundurkach z masłem i czosnkowym twarożkiem 90

ziemniaki mogą być samodzielnym daniem lub dla mięsożerców - dodatkiem do dania głównego:).  6 średniej wielkości ziemniaków 300g półtłustego twarogu 200g śmietany 18% 3 ząbki czosnku 1 pęczek koperku  sól, pieprz  3 łyżki masła 1. Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach do miękkości, przez około 40 minut.  2. W międzyczasie przygotowujemy twarożek: czosnek przeciskamy przez praskę, koperek siekamy(...)łączymy z twarogiem i śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. 3. Gorące ziemniaki przekrawamy wzdłuż na pół, na każdy kawałek układamy plaster masła i 2 łyżki twarogu. Dekorujemy posiekanym koperkiem

Szefowa kuchni
Pieczarki faszerowane ziemniakami. Grill bez mięsa. Nie marnujemy jedzenia. 91

okazji piątku i nadchodzących ciepłych dni 🌞- wrzucam wspomnienie tak niedawnego, a jednak odległego o lata świetlne rodzinnego grillowania . Tym razem czas na pieczarki faszerowane ziemniakami, co zostały z obiadu. Do przygotowania w parę minut. Bez mięsa. Doskonałe urozmaicenie grillowego menu. Sprawdźcie: Składniki: kilka sporych pieczarek  miseczka ziemniaków z obiadu łyżka masła garść siekanej pietruszki sól, pieprz kolorowy (sporo(...)pozbawiamy ogonków (ogonki posiekane można dorzucić do farszu). Warto wybrać pieczarki o dużych ale mało rozwiniętych kapeluszach. U nas takie jakie były w domu, bo pomysł powstał spontanicznie 🍄. Ziemniaki ugniatamy z masłem, przyprawami i pietruszką. Dodajemy starty ser. Pieczarki podpiekamy na grillu od środka. Nakładamy farsz. Układamy na ruszt. Może być na folii - wtedy pieczarki są jakby ugotowane. Ja wolę

Kuchnia po mojemu
Omlet a`la hiszpańska tortilla z cukinią 94

Omlet a`la hiszpańska tortilla z cukinią. 4-6 jajek, 100 g boczku wędzonego surowego, 300 g ziemniaków, 1 cukinia (około 300 g), sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, masło do smażenia, Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wymieszać z łyżeczką soli i odstawić na 15 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w niewielkie nieregularne plasterki. Boczek pokroić(...)plasterki, a następnie w paski. Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek, przesmażyć. Dodać 2 – 4 łyżki masła. Wrzucić na patelnię z boczkiem ziemniaki, przesmażyć i dusić aż zmiękną. Jajka rozbić do miski, dodać do nich odciśniętą cukinię. Wymieszać. Doprawić do smaku słodką i ostra papryką, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gdy ziemniaki będą miękkie przełożyć je, odsączając z tłuszczu (tłuszcz

królestwo garów
Obiad zamknięty w karkówce 92

zapracowanych, zabieganych i tych którzy nie lubią używać zbyt dużo garów Wymaga jedynie blaszki do pieczenia. Ten posiłek zawiera wszystko czego potrzeba aby uzyskać, pełne danie obiadowe. Są ziemniaki, warzywa , czyli cukinia, cebula, papryka i nawet dynia.. a całość zamknięta w cieniutko rozklepanych plastrach mięsa z karkówki Genialnie proste, niebanalnie ciekawe i mega smaczne Moja męska część rodzinki(...)bazie wywaru po pieczeniu zrobić sos warzywny, wtedy jest jeszcze lepsze składniki na 3 osoby: 3 grube plastry karkówki 1 mały bakłażan 1/2 małej dyni Hokkaido 3 średnie, ziemniaki 3 małe cebule 1 czerwona papryka majonez 3 łyżki sosu pindżur lub ajwar, można pominąć w ostateczności 3 łyżeczki, mieszanki ziół prowansalskich 3 płaskie, łyżeczki czosnku granulowanego 3 łyżeczki słodkiej, mielonej

Ogrodnik w podróży
KREM Z CUKINII Z GRILLOWANYM CZOSNKIEM 74

zdrowy – Genialny jako smoothie na śniadanie – Odpowiedni na pierwsze danie – Perfekcyjne dla wybierających zdrowie – Kremowy i aksamitny ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT SKŁADNIKI: – Cukinia zielona – 2 sztuki – Ziemniaki – 3 sztuki – Bulion warzywny – 700ml – Serek topiony śmietanowy Hochland – 50g – Cebula biała – 1 sztuki – Czosnek – 2-3 ząbki – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Oliwa PRZEPIS: 1. Cukinie umyj(...)pomocą obieraczki do warzyw odetnij z każdej po 4 paski. Resztę cukinii pokrój drobniej. 2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w pióra a 1 ząbek czosnku w równe plasterki, drugi dowolnie posiekaj. 3. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i dodaj pokrojony w równe plasterki czosnek oraz paski z cukinii. Paski z cukinii zblanszuj moment a czosnek

globuskulinarny
Zupa krem z pieczarek 74

/zupa-krem-pieczarkowa-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["1 ma\u0142a cebula,\r","30g mas\u0142a,\r","200g pieczarek,\r","1 kostka roso\u0142owa warzywna ,\r","20g m\u0105ki pszenej lub 1 ma\u0142y ziemniak,\r","1 \u0142y\u017cka \u015bmietany 18%,\r","650g wody,\r","s\u00f3l, pieprz,\r","lubczyk, majeranek, tymianek."],"name":"zupa krem z pieczarek","recipeCategory":"zupy","cookTime":"PT0H20M","prepTime":"PT0H10M","recipeInstructions":["Cebul\u0119(...)pokroi\u0107 drobno i poddusi\u0107 na ma\u015ble.\r","Doda\u0107 pokrojone pieczarki, kostk\u0119 roso\u0142ow\u0105, przyprawy, m\u0105k\u0119 (lub ziemniaka) oraz wod\u0119. \r","Gotowa\u0107 ok 15 minut.\r","Doda\u0107 \u015bmietan\u0119.\r","Ca\u0142o\u015b\u0107 zmiksowa\u0107."],"recipeYield":"6","keywords":"pieczarki,zupa,zupa-krem","totalTime":"PT0H30M"} Drukuj zupa krem z pieczarek

Bardzo Gruby Smok
Placki marchewkowe z sosem porowo-rzodkiewkowym 90

https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/placki-marchewkowe-z-sosem-1-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/placki-marchewkowe-z-sosem-1-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/placki-marchewkowe-z-sosem-1-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["150g selera,\r","150g marchewki,\r","1 ziemniak,\r","100g m\u0105ki,\r","2 jajka,\r","olej,\r","s\u00f3l, pieprz,\r","1\/4 \u0142y\u017ceczki lubczyku.\r"," sos porowy ."],"name":"Placki marchewkowe z sosem porowym","recipeCategory":"dania(...)bezmi\u0119sne, fit, obiady, vege","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Seler, marchewk\u0119 i ziemniaka pokroi\u0107 na ma\u0142e kawa\u0142ki, a nast\u0119pnie rozdrobni\u0107 blenderem.\r","Do tak otrzymanej masy do\u0142o\u017cy\u0107 m\u0105k\u0119, olej, jajka i przyprawy. Wymiesza\u0107.\r","Na patelni rozgrza\u0107 olej. Nak\u0142ada\u0107 po ok 2 \u0142y\u017cki

Bardzo Gruby Smok
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana 77

czosnku 1 kg mielonej wołowiny 1 spora marchewka 3 duże pieczarki 3 łyżki czerwonej soczewicy 1 łyżeczka mąki 200 ml buliony drobiowego lub wołowego sól pieprz 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 łyżka masła 1 żółtko około ½ szklanki mleka lub śmietanki Instrukcje Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę smażymy aż cebula się zeszkli, dodajemy mięso(...)wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy żeby pozbyć się ew. grudek. Wlewamy do mięsa i chwilę jeszcze dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do ugotowanych i utłuczonych ziemniaków dodajemy łyżkę masła oraz żółtko rozbełtane w mleku. Dokładnie mieszamy, ziemniaki nie mogą być zbyt rzadkie. Przekładamy na mięso i równo rozsmarowujemy. Możecie użyć rękawa cukierniczego wtedy wyjdą ładne rozetki

To co lubię - gotuję i polecam