ziemniaki - 38421 przepisów (strona:421/2562)

Zupa krem z pieczarek 69

/zupa-krem-pieczarkowa-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["1 ma\u0142a cebula,\r","30g mas\u0142a,\r","200g pieczarek,\r","1 kostka roso\u0142owa warzywna ,\r","20g m\u0105ki pszenej lub 1 ma\u0142y ziemniak,\r","1 \u0142y\u017cka \u015bmietany 18%,\r","650g wody,\r","s\u00f3l, pieprz,\r","lubczyk, majeranek, tymianek."],"name":"zupa krem z pieczarek","recipeCategory":"zupy","cookTime":"PT0H20M","prepTime":"PT0H10M","recipeInstructions":["Cebul\u0119(...)pokroi\u0107 drobno i poddusi\u0107 na ma\u015ble.\r","Doda\u0107 pokrojone pieczarki, kostk\u0119 roso\u0142ow\u0105, przyprawy, m\u0105k\u0119 (lub ziemniaka) oraz wod\u0119. \r","Gotowa\u0107 ok 15 minut.\r","Doda\u0107 \u015bmietan\u0119.\r","Ca\u0142o\u015b\u0107 zmiksowa\u0107."],"recipeYield":"6","keywords":"pieczarki,zupa,zupa-krem","totalTime":"PT0H30M"} Drukuj zupa krem z pieczarek

Bardzo Gruby Smok
Placki marchewkowe z sosem porowo-rzodkiewkowym 81

https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/placki-marchewkowe-z-sosem-1-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/placki-marchewkowe-z-sosem-1-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/placki-marchewkowe-z-sosem-1-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["150g selera,\r","150g marchewki,\r","1 ziemniak,\r","100g m\u0105ki,\r","2 jajka,\r","olej,\r","s\u00f3l, pieprz,\r","1\/4 \u0142y\u017ceczki lubczyku.\r"," sos porowy ."],"name":"Placki marchewkowe z sosem porowym","recipeCategory":"dania(...)bezmi\u0119sne, fit, obiady, vege","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Seler, marchewk\u0119 i ziemniaka pokroi\u0107 na ma\u0142e kawa\u0142ki, a nast\u0119pnie rozdrobni\u0107 blenderem.\r","Do tak otrzymanej masy do\u0142o\u017cy\u0107 m\u0105k\u0119, olej, jajka i przyprawy. Wymiesza\u0107.\r","Na patelni rozgrza\u0107 olej. Nak\u0142ada\u0107 po ok 2 \u0142y\u017cki

Bardzo Gruby Smok
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana 66

czosnku 1 kg mielonej wołowiny 1 spora marchewka 3 duże pieczarki 3 łyżki czerwonej soczewicy 1 łyżeczka mąki 200 ml buliony drobiowego lub wołowego sól pieprz 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 łyżka masła 1 żółtko około ½ szklanki mleka lub śmietanki Instrukcje Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę smażymy aż cebula się zeszkli, dodajemy mięso(...)wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy żeby pozbyć się ew. grudek. Wlewamy do mięsa i chwilę jeszcze dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do ugotowanych i utłuczonych ziemniaków dodajemy łyżkę masła oraz żółtko rozbełtane w mleku. Dokładnie mieszamy, ziemniaki nie mogą być zbyt rzadkie. Przekładamy na mięso i równo rozsmarowujemy. Możecie użyć rękawa cukierniczego wtedy wyjdą ładne rozetki

To co lubię - gotuję i polecam
Zupa kalafiorowa 68

pewność, że nie jest z całą tablicą Mendelejewa ;). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa kalafiorowa Składniki 1 mały kalafior 1 marchewka 1 mała pietruszka pół małego selera 4 średnie ziemniaki 20 dag chudego mięsa ew. żeberek 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka gęstej śmietany 30 % liść laurowy łyżka posiekanego koperku łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz mielony Instrukcje Mięso gotujemy(...)będzie miękkie obieramy z kości i kroimy na drobne kawałki, wrzucamy ponownie do wywaru. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w drobną kostkę i gotujemy w wywarze do miękkości. Ziemniaki kroimy w kostkę, kalafior dzielimy na różyczki i dokładnie płuczemy. Kiedy warzywa są miękkie dodajemy ziemniaki i kalafiora, dolewamy wodę do pożądanej konsystencji, całość gotujemy aż warzywa zmiękną. Kiedy kalafior

To co lubię - gotuję i polecam
Zupa grzybowa z suszonych grzybów. 75

natknęłam się na pudełko suszonych grzybów. Pachną pięknie, a ja przyznam się, że baaaardzo dawno nie robiłam zupy grzybowej. W moim domu rodzinnym zupę grzybową jadało się zawsze z ziemniakami. Ja też taką jej wersję najbardziej lubię, ale Wy jeśli macie ochotę i tak lubicie dodajcie do niej ugotowany makaron. Moja zupa była z leśnych grzybów takich jak : prawdziwki, podgrzybki(...)możecie dodać również takie jakie akurat macie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa grzbowa z suszonych grzybów Składniki garść suszonych grzybów 1 marchewka 4-5 średnich ziemniaków pokrojone w kostkę sól pieprz 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 2 liście laurowe 2 l bulionu warzywnego lub rosołu lub kawałek żeberka ew. udko drobiowe 1 łyżka masła w przypadku jeśli gotujecie

To co lubię - gotuję i polecam
Ala mielone z nadzieniem z gotowanych ziemniaków 113

urozmaicenia nadzienie powstało z tego co miałam w domu .A wystarczyło usmażone pieczarki ,starty żółty ser ,pokrojona wędlina lub kiełbasa .Wszystko razem wymieszać . potrzebne składniki to 1 kg ziemniaków ugotowanych 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka duże lub 3 małe Ugotowane ziemniaki ugnieść i dodać mąkę i jajka ,wszystko wymieszać ,a nadzienie doprawić.Do nadzienia można dodać jeszcze szpinak . Nabieramy(...)łyżką ziemniaki spłaszczamy i dajemy nadzienie ,i znów nabieramy ziemniaki spłaszczamy robiąc taki placek i nakrywamy nadzienie a po bokach spłaszczamy .Obtaczamy tak jak kotlety i smażymy na patelni na małym ogniu .Placki nie mogą być za cienkie bo się nam rozlecą .Mi wyszło 5 kotlecików ziemniaczanych

Moje Wyroby
Zupa parzybroda – kuchnia podkarpacka 64

się do brody jedzącego. Popularność parzybrody wynika przede wszystkim z jej smaku oraz z dostępności składników. Zupę tę można przygotować w wersji postnej, wyłącznie na warzywach takich jak kapusta, ziemniaki, marchewka, cebula i pietruszka. W wersji bogatszej zupa gotowana jest na rosole, który bywa wzbogacony wędzonką. W zależności od lokalnej tradycji przepisy różnią się odmianą kapusty używanej do gotowania zupy(...)podkarpacka Składniki: 1 kg słodkiej kapusty (białej) 3 litry wody 1 łyżka soli 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 500 g boczku 300 g kości od karku 6 ziemniaków 3 marchewki 1 cebula kminek, sól, pieprz Kapustę drobno szatkujemy i wrzucamy do dużego garnka z gotującą się wodą. Wody musi być tyle, żeby przykryła kapustę. Po kilku / kilkunastu minutach

Trzeci talerz
Sałatka z grillowaną ośmiornicą 76

ośmiornica o wadze około 1 kg 1 szklanka białego wytrawnego wina 1/2 szklanki wody 4 ząbki czosnku 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 biała cebula 400 g ziemniaków sałatkowych 2 czerwone papryki 10 pomidorków koktajlowych 1 główka sałaty rzymskiej 1 czerwona cebula 20 czarnych oliwek bez pestek sok i skórka z 1/2 cytryny 3 łyżki oliwy pęczek natki(...)ognia i pozostawiamy ośmiornicę w wywarze do całkowitego ostygnięcia. Rozgrzewamy patelnię grillową lub grill. Odcinamy macki ośmiornicy i nacieramy je czosnkiem. Ośmiornicę grillujemy 10 minut, co jakiś czas obracając. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Paprykę pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez około 20-30 minut, aż skórka stanie się czarna. Przekładamy papryki do głębokiego naczynia, przykrywamy folią

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka rzut Granatem 89

Sól ·          ½ łyżki Przeprawy gyros ·          Olej do smażenia ·          4 ziemniaki ·          4 jajka ·          4 ogórki konserwowe ·          4 łyżki majonezu(...)granat Sposób przygotowania: 1.      Ziemniaki obieramy i gotujemy. 2.      Jajka również gotujemy na twardo. 3.      Mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą. 4.      Ziemniaki po ugotowaniu studzimy i drobno kroimy. 5.      Mięso studzimy i przekładamy do ziemniaków

Kulinarna Chwila
Szybciej się nie da! Brokułowa z szybkowaru 94

przy tym sycąca zupa warzywna. Teraz w letni czas wystarczy na cały obiad! Kilka prostych składników i można ugotować smaczne danie. Bazą jest cebula i oliwa plus seler i ziemniaki a także pęczak i soczewica by było bardziej treściwie i różnorodnie. To gotujemy. W ostatniej chwili drobno posiekany brokuł i przyprawy – clou sprawy. U mnie pieprz czarny świeżo mielony(...)Składniki: 3 łyżki oliwy 1 cebula 3 łyżki suche soczewicy czerwonej 3 łyżki kaszy pęczak suchej 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego plaster selera korzeniowego sól pieprz 6 ziemniaków 300g brokuła 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka czubricy zielonej Jak zrobić brokułowa z szybkowaru: Zaczynamy od postawienia garnka szybkowaru na palniku i wlaniu do niego

Dorota Smakuje
Udka z piekarnika w marynacie / Baked Chicken Legs 174

minut (czas pieczenia może się oczywiście nieznacznie zmienić, w zależności od tego, jak duże są udka kurczaka ). Świetnym dodatkiem do pieczonego kurczaka są warzywa. Ja lubię dodawać do udek ziemniaki i warzywa, które akurat mam w domu, na przykład paprykę czy cukinię. Pieczonym ziemniakom i warzywom wystarczy 40 minut, więc dodajemy je troszkę później na blaszkę. Całość możecie podać(...)sałatą lub prostą sałatką. Do ziemniaków i mięsa świetnie pasuje również sos czosnkowy lub koperkowy. Smacznego:) Jeśli lubicie pieczonego kurczaka, polecam również łatwy przepis na udka z piekarnika bez skóry i kości w marynacie jogurtowej : Przepis na udka z piekarnika w marynacie, składniki: 2 udka z kurczaka (lub 4-5 pałek, podudzi) na marynatę: 4-6 łyżek oliwy

Lekcje w kuchni
zapiekanka ziemniaczana... 123

Składniki: ziemniaki ugotowane 60 dag, marchew duszona na maśle 2 szklanki, pieczarki świeże 4 sztuki średnie, cebula 1 sztuka większa, ząbki czosnku 8 sztuk, jajka 5 sztuk, śmietana 12% 200 gram, ser żółty starty 15 dag, papryka ostra 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, oregano 1 łyżeczka, szczypiorek 1 pęczek Forma 30x24 cm z papierem do pieczenia, na dnie formy rozsypać(...)dzień wcześniej ziemniaki pokrojone na grubsze kawałki. Dodać marchewkę duszoną na maśle z dnia poprzedniego, dodać pokrojone pieczarki, cebulę, ząbki czosnku, łyżką przemieszać składniki. Jajka roztrzepać widelcem z papryką ostrą, kucharkiem, startym żółtym serem, śmietaną, oregano i wlać na ziemniaki. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić zapiekankę i piec około 40 minut, przed podaniem posypać szczypiorkiem - zapiekanka

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka ziemniaczana z boczkiem i emulsją miętową 80

się w upalne dni.  Mięta sprawia, że całe danie jest lekkie i orzeźwiające. Składniki na 4 duże porcje: 250 g boczku wędzonego cebula biała 1,40 kg młodych ziemniaków połowa cytryny awokado 400 g jogurtu  greckiego 3 gałązki mięty 30 g cebulki  zielonej mix sałat (opcjonalnie) sól, pieprz Emulsja miętowa: 4 łyżki oliwy z oliwek 6 gałązek(...)mięty 1 łyżeczka syropu klonowego Ziemniaki obieramy, kroimy na małe cząstki i gotujemy w osolonej wodzie.  Uważajcie żeby ich nie rozgotować bo się rozpadną, a tego nie chcemy.  Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na suchej patelni. Gdy będzie już rumiany dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę  i jeszcze przez chwilę wszystko podsmażamy. Ziemniaki studzimy, a następnie dodajemy

noteskulinarnyfiga