Sól · ½ łyżki Przeprawy gyros · Olej do smażenia · 4 ziemniaki · 4 jajka · 4 ogórki konserwowe · 4 łyżki majonezu(...)granat Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. 2. Jajka również gotujemy na twardo. 3. Mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą. 4. Ziemniaki po ugotowaniu studzimy i drobno kroimy. 5. Mięso studzimy i przekładamy do ziemniaków
Kulinarna Chwilaprzy tym sycąca zupa warzywna. Teraz w letni czas wystarczy na cały obiad! Kilka prostych składników i można ugotować smaczne danie. Bazą jest cebula i oliwa plus seler i ziemniaki a także pęczak i soczewica by było bardziej treściwie i różnorodnie. To gotujemy. W ostatniej chwili drobno posiekany brokuł i przyprawy – clou sprawy. U mnie pieprz czarny świeżo mielony(...)Składniki: 3 łyżki oliwy 1 cebula 3 łyżki suche soczewicy czerwonej 3 łyżki kaszy pęczak suchej 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego plaster selera korzeniowego sól pieprz 6 ziemniaków 300g brokuła 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka czubricy zielonej Jak zrobić brokułowa z szybkowaru: Zaczynamy od postawienia garnka szybkowaru na palniku i wlaniu do niego
Dorota Smakujeminut (czas pieczenia może się oczywiście nieznacznie zmienić, w zależności od tego, jak duże są udka kurczaka ). Świetnym dodatkiem do pieczonego kurczaka są warzywa. Ja lubię dodawać do udek ziemniaki i warzywa, które akurat mam w domu, na przykład paprykę czy cukinię. Pieczonym ziemniakom i warzywom wystarczy 40 minut, więc dodajemy je troszkę później na blaszkę. Całość możecie podać(...)sałatą lub prostą sałatką. Do ziemniaków i mięsa świetnie pasuje również sos czosnkowy lub koperkowy. Smacznego:) Jeśli lubicie pieczonego kurczaka, polecam również łatwy przepis na udka z piekarnika bez skóry i kości w marynacie jogurtowej : Przepis na udka z piekarnika w marynacie, składniki: 2 udka z kurczaka (lub 4-5 pałek, podudzi) na marynatę: 4-6 łyżek oliwy
Lekcje w kuchniSkładniki: ziemniaki ugotowane 60 dag, marchew duszona na maśle 2 szklanki, pieczarki świeże 4 sztuki średnie, cebula 1 sztuka większa, ząbki czosnku 8 sztuk, jajka 5 sztuk, śmietana 12% 200 gram, ser żółty starty 15 dag, papryka ostra 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, oregano 1 łyżeczka, szczypiorek 1 pęczek Forma 30x24 cm z papierem do pieczenia, na dnie formy rozsypać(...)dzień wcześniej ziemniaki pokrojone na grubsze kawałki. Dodać marchewkę duszoną na maśle z dnia poprzedniego, dodać pokrojone pieczarki, cebulę, ząbki czosnku, łyżką przemieszać składniki. Jajka roztrzepać widelcem z papryką ostrą, kucharkiem, startym żółtym serem, śmietaną, oregano i wlać na ziemniaki. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić zapiekankę i piec około 40 minut, przed podaniem posypać szczypiorkiem - zapiekanka
W Mojej Kuchni Lubięsię w upalne dni. Mięta sprawia, że całe danie jest lekkie i orzeźwiające. Składniki na 4 duże porcje: 250 g boczku wędzonego cebula biała 1,40 kg młodych ziemniaków połowa cytryny awokado 400 g jogurtu greckiego 3 gałązki mięty 30 g cebulki zielonej mix sałat (opcjonalnie) sól, pieprz Emulsja miętowa: 4 łyżki oliwy z oliwek 6 gałązek(...)mięty 1 łyżeczka syropu klonowego Ziemniaki obieramy, kroimy na małe cząstki i gotujemy w osolonej wodzie. Uważajcie żeby ich nie rozgotować bo się rozpadną, a tego nie chcemy. Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na suchej patelni. Gdy będzie już rumiany dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę i jeszcze przez chwilę wszystko podsmażamy. Ziemniaki studzimy, a następnie dodajemy
noteskulinarnyfigaKaszanka z grilla z cebulą i ziemniakami. Sezon grillowy trwa w najlepsze, ale u nas w tym roku jest w użyciu tylko patelnia grillowa. Kaszanka z grilla z cebulą to klasyka grillowania. Z czym podajecie kaszankę, bo u nas do kaszank i z grilla podaje się surówkę z kapusty kiszonej , ziemniaki i pyszną cebulę z dodatkiem ketchupu i odrobiny cukru(...)pysznie. Składniki: 2 kaszanki na osobę 2 średnie cebule sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 1 łyżka pikantnego ketchupu dodatki: surówka z kiszonej kapusty , ziemniaki Kaszanka z grilla: Dwie duże cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia. Na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgodzin przed grillowaniem, a najlepiej dzień wcześniej zamarynujecie kurczaka, by później móc cieszyć się jego wybitnym smakiem. Tak zamarynowanego kurczaka możecie również upiec lub usmażyć. Polecam podawać z jogurtowymi ziemniakami pieczonymi w rękawie i młodą kapustą z koperkiem i marchewką . Przepis na 4 porcje kurczaka, z czego jedna to około: 178kcal(...)orzechowym – Grillowane szaszłyki warzywne i boczniaki w sosie BBQ FIT – Grillowane awokado z fetą i pomidorami – Grillowane nektarynki z miodem – Steki z kalafiora z pieczonymi ziemniakami Hasselback FIT – Pieczone szaszłyki z piersi indyka FIT – Wegetariańskie burgery z halloumi i awokado FIT – Szybkie szaszłyki z łososia i ananasa FIT – Sałatka warzywna z szaszłykiem
Be Fit Be StrongPamiętam jak z babcią chodziliśmy na działce i zbieraliśmy szczaw na polu. Później babcia robiła zupę szczawiową z ziemniakami, boczkiem, jajkiem oraz dużą ilością masła. Pychota. U mnie trochę odchudzona wersja ale cały czas smaczna. Kwaskowa więc nie każdemu może przypaść do gustu. Szczaw jest dość bogaty w witaminę A oraz C, jednak witamina C ginie w wysokiej temperaturze, więc(...)oraz cynk. Dużo też jest zamieszania wokół szczawianów (których nadmiar nie jest wskazany przy niektórych jednostkach chorobowych) jednak sporadyczne spożycie nie ma negatywnego wpływu na stan zdrowia. Składniki: 500g ziemniaków duża marchewka 2 łodygi selera naciowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 4 liście laurowe łyżka masła 50ml śmietany 30% 200g szczawiu 4 jajka Sposób przygotowania: Na maśle podsmaż drobno posiekaną
wysmienityskrzydło z indyka (może być też porcja rosołowa) 1 włoszczyzna (min.2 pietruszki, seler (mały, 4 duże lub 6 średnich marchewek, por) 2 kg buraków (ok 8 sztuk) 8 ziemniaków 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 2 ziarna jałowca 200 g koncentratu pomidorowego (4 łyżki) 1 puszka białej fasoli (można użyć fasoli piękny/biały jaś ale wydłuży to zacznie czas(...)wody, tak aby zakryła ona mięso (ok 4 litrów). Gotujemy na średnim ogniu, najlepiej bez przykrycia (nie doprowadzając do wrzenia) ok 1h (zbieramy szumowiny w międzyczasie). Włoszczyznę, buraki i ziemniaki obieramy. Marchewkę, buraki kroimy w półplasterki, ziemniaki w większą kostkę. atomiast pietruszkę nacinamy na pół (chyba, że lubicie, to polecam ją również pokroić w półplasterki). Pora przekrawamy wzdłuż, dokładnie myjemy
CookYourselfpasowało z każdego przepisu. Musisz bowiem wiedzieć, że ten gulasz jak nasz bigos, ma tyle wersji, ile polskich domów i każda jest oryginalna Podstawowe składniki to warzywa : najczęściej, ziemniaki marchew, cebula, seler naciowy, pietruszka i mięso : wołowina, cielęcina, jagnięcina lub baranina.. i ciemne piwo, a dokładniej Irlandzki Guinness. Chociaż, znalazłem też kilka przepisów, które pomijały ten składnik ale były(...)polskiej kuchni składniki na 4-5 osób : 1 kg jagnięciny gulaszowej 1 butelka ciemnego piwa, w oryginale Guinness, ja użyłam Koźlaka 12-14 małych (wielkości piłeczki pingpongowej), młodych ziemniaków lub odpowiednio mniej dużych do pokrojenia 1 bardzo duża cebula 3 średnie, młode marchewki 1 korzeń pietruszki 1 gruba łodyga selera naciowego 3-4 ząbki czosnku 2-3 gałązki cząbru
Ogrodnik w podróżySałatka z młodych ziemniaków z suszonymi pomidorami, ciecierzycą, oliwkami zalane gorącą oliwą z czosnkiem. Siedzę, zajadam i nie mogę skończyć. Zróbcie jej dużo. Jest smaczna. 15 małych młodych małych ziemniaków 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek 1-2 ząbki czosnku szklanka ugotowanej soczewicy lub gotowa ze słoika zielone lub czarne oliwki ( moje zielone były duże więc zostały pokrojone w kostkę(...)kapary ( ja nie miałam, wy dodajcie, będzie jeszcze smaczniej) 1 łyżeczka suszonej bazylii kilka listków świeżej bazylii 5 suszonych pomidorów pieprz lub płatki chili do smaku skórka z cytryny Ziemniaki umyć i zalać gorącą wodą, dodać trochę soli. Gotować do miękkości. Odcedzić. Można obrać ze skórki ( ja obrałam) lub nie. Przekroić na połówki. W rondlu rozgrzać oliwę zdjąć z palnika
AZgotuj!warty wypróbowania. Mój przepis różni się od oryginału, gdyż zamiast smażenia upiekłam je w piekarniku i jak sądzę wyszły równie pyszne! Spróbujcie! Przy podziale na 4 porcje (bez ziemniaków i buraków), jedna to około 217kcal, B: 24,1g, T: 9,3g, W: 9,1g. Składniki na 5-6 porcji: – 500-600g piersi z kurczaka – 60g jogurtu naturalnego(...)łyżka oleju – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka papryki słodkiej – 1 płaska łyżeczka soli – ½ łyżeczki papryki ostrej – ¼ łyżeczki pieprzu Dodatkowo: pieczone miażdżone młode ziemniaki , tarte buraczki Kotleciki polecam zamarynować dzień wcześniej, ale zamarynowane godzinę przed pieczeniem też wyjdą pyszne. Wszystkie składniki na marynatę (jogurt, skrobię, żółtka, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy) umieszczamy w jednej
Be Fit Be Strongsamo pyszny, o ile nie lepszy bo domowy, niż oryginał. Składniki (na 3 duże porcje): 500g mielonego mięsa wołowego Puszka krojonych pomidorów 1 duży bakłażan 5 średniej wielkości ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku Pół łyżeczki suszonego tymianku Płaska łyżeczka słodkiej czerwonej papryki Sól i pieprz do smaku 1/3 łyżeczki cynamonu Oliwa z oliwek do skropienia(...)pieczenia, z obu stron posypujemy solą, pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy do lekkiego ostygnięcia. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy je w cienkie plasterki – około 3-4mm – użyłam do tego mandoliny do warzyw. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy, stawiamy na ogień i gotujemy do chwili
Smaczna Stronamogę się nimi najeść :) Składniki: 300 g. wędzonego boczku 1 cebula 1/4 główki młodej kapusty (u mnie 300 g.) 1 duża marchewka 1 pietruszka kawałek selera 5 niedużych ziemniaków (waga 300 g) 2 litry wody 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz 1/3 szklanki śmietanki 18 % Wykonanie: Boczek pokroić w kostkę, włożyć do garnka z grubym dnem. Podsmażyć. Cebulę pokroić(...)seler, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem. Ja na początek wsypuję płaską łyżeczkę soli, pieprz na oko. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować. Dodać do zupy. Kiedy zupa ponownie się zagotuje, dodać ziemniaki. Gotować około 10 minut, do miękkości ziemniaków. Następnie wsypać koperek
Agusiowe smakołyki