ziemniaczane to danie, które zawsze będzie kojarzyć mi się z dzieciństwem. Mój tata jest wielkim fanem tych placków, pamiętam więc jak w każdy weekend moja mama tarła sporą miskę ziemniaków dla placki dla całej rodzinki. W sezonie letnim lubię robić placki z cukinii , w sezonie jesienno – zimowym ziemniaczane. Placki ziemniaczane z brokułem przygotowałam jako wariację klasycznych placków. Po prostu(...)przepada, a który ja chciałam koniecznie włączyć do ich diety i udało się. Wyszły pyszne! PRZEPIS NA PLACKI ZIEMNIACZANE Z BROKUŁEM Składniki na placki ziemniaczane z brokułem: 1 kg ziemniaków 200 brokuła 1 jajko duże 3 łyżki mąki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki soli himalajskiej 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego 2 łyżeczki natki pietruszki suszonej olej roślinny
Dorota SmakujeBardzo delikatny, miękki i pyszny sernik z dodatkiem ziemniaków. Przepis na tortownicę o średnicy 24 – 26 cm. 750 g białego, nie kwaśnego sera, 3 średniej wielkości ziemniaki (360 - 380 g), 190 g masła, 5 jajek, 2 szklanki cukru, 1 pełna łyżka mąki pszennej, wanilia lub cukier waniliowy, kandyzowana skórka pomarańczowa, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, Ziemniaki(...)ugotować w „mundurkach”, ostudzić, obrać. Ser, ziemniaki i masło zemleć, wkładając do maszynki na przemian podane produkty. Podczas mielenia składniki wymieszają się. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po trochę masę serową. Dodać wanilię, mąkę, skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie ale dokładnie wymieszać pianę z masą serową. Masę przełożyć
królestwo garówchyba jedna z najlepszych na tym blogu , bynajmniej zdaniem moich chłopców . Musicie zresztą przygotować i sami sprawdzić Składniki na 2-3 osoby : 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka 4 ziemniaki średniej wielkości 1 słoik sosu słodko kwaśnego 1/2 małej puszki kukurydzy kawałek dyni Hokkaido 1 cebula 2 strąki świeżego chilli ( można mniej, jeśli nie lubicie pikantnych potraw ) 2 łyżeczki granulowanego(...)zrumienią z dodatkiem świeżego chilli i granulowanego czosnku . Następnie dorzucamy kurczaka , smażymy jeszcze chwilę i wlewamy sos słodko kwaśny , doprawiamy sola do smaku , doprowadzamy do wrzenia , zestawiamy do przestygnięcia . Ziemniaki obieramy i ścinamy na mandolinie do warzyw na cienkie plasterki . Na dno formy do pieczenia wylewamy odrobinę sosu słodko kwaśnego z kurczaka i połowę śmietany , układamy na tym połowę ziemniaków
Ogrodnik w podróżysamograj dla oszczędnych kucharzy. Sos można zrobić z ugotowanych już warzyw i mielonego mięsa, a warstwę wierzchnią np. z pure, które zostało z obiadu, albo generalnie z ugotowanych ziemniaków. W tej roli świetnie sprawdzi się też gotowany kalafior (to nasz hit podpatrzony u sióstr Hemsley), pasternak, (jeśli macie), lub batat. Nie są to kanoniczne wersje zapiekanki i Keith Richards(...)Warzywa dodajemy od razu do podsmażonego mięsa . Dalej trzymajcie się przepisu. W przepisie w charakterze zapiekanej masy na sosie występuje kalafior. Jeśli wolicie możecie zrobić klasyczną wersję z ziemniakami. Do klasycznej wersji będziecie potrzebować: * 4 średniej wielkości ziemniaków * 2 pietruszek * 2 łyżek masła * Pół szklanki mleka * 2 łyżek siekanej zieleniny * Szczypty gałki muszkatałówej * Soli * Pieprzu Warzywa (ziemniaki i pietruszkę) trzeba
Niedzielny kucharzWarstwowa sałatka z łososiem i ziemniakami od której nie oderwiecie się. Jest lekka, pyszna i ma kilka fajnych warstw które się dopełniają. Będzie bardzo ładnie się prezentować dla gości i nie tylko. Macie łososia i nie wiecie co z nim zrobić, to wyczarujcie takie oto pyszności. 150 g łososia wędzonego 3 ziemniaki gotowane 2 łyżki majonezu 100 g śmietany(...)gęstej 18 % 3 jajka koper świeży szczypiorek 1 cebula czerwona sos ziołowy pieprz czerwony 100 g sera żółtego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy Ziemniaki ugotowane ścieram na tarce jarzynowej. Dodaję do nich dwie łyżki sosu ziołowego i mieszam. Przygotowuję trzy obręcze, pierwszą warstwę układam z ziemniaków. Smaruję wierzch ich śmietaną, posypuję pokrojonym szczypiorkiem. Łososia kroję i mieszam
wesoła kuchnianaszym stole podczas świąt. Jest przepyszna. Przepis na szubę – śledzia pod pierzynką Składniki: 400 gramów wymoczonych matiasów, 1 cebula, 4 średnie buraki, 3 średnie marchewki, 5 średnich ziemniaków, 6 jajek ugotowanych na twardo, majonez, sól, pieprz, świeży koperek. Zrób tak: buraki, ziemniaki i marchewkę ugotuj w mundurkach (w całości bez obierania) – ziemniaki i marchewka będą miękkie po około(...)minutach, wtedy należy je wyjąć, w przypadku buraków zajmie to około godziny. Warzywa ostudź, następnie obierz. W głębokiej salaterce najpierw ułóż starte na grubych oczkach ziemniaki, oprósz pierzem i solą, posmaruj równomiernie majonezem, wyłóż pół posiekanej cebuli, na nie rozłóż pokrojone w kostkę śledzie, na nich drugą połowę posiekanej cebuli, posmaruj majonezem, rozłóż starte buraki, oprósz solą i pierzem, posmaruj
Kulinarna Polskagrzybami i śliwkami - kuchnia podkarpacka Wiele tradycyjnych dań regionu podkarpackiego przygotowuje się z prostych, niedrogich składników, które zastępują, a czasem wręcz udają mniej dostępne produkty. Sernik z dodatkiem gotowanych ziemniaków, pierogi z kaszą udającą mięso, kotlety z kapusty, bezmięsne gołąbki z suszonymi grzybami to tylko kilka najbardziej typowych przykładów takich dań. Trzeba jednak przyznać, że podmiana składników zwykle sprawia(...)suszone grzyby i śliwki, których smak i aromat wyróżniają tę prosta zupę spośród innych. Kapuśniak dodatkowo zabielany jest śmietaną i zagęszczony zasmażką na cebuli. Gdyby nie gotowane ziemniaki i skwarki można by tę tradycyjną regionalną zupę uznać za wykwintną. Na szczęście możemy się nią delektować w takiej właśnie, prostej, chłopskiej odsłonie, co ma wiele zalet. I zachęcam, by się
Trzeci talerzGłosów:6 Średnia:5/5] składniki na farsz: 750 g ziemniaków 180 g sera białego / twarogu 1 cebula sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub ugniatamy na puree tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Z wystudzonymi ziemniakami mieszamy ser, cebulę
Domowy Smak JedzeniaSzybka zupa z ogórków kiszonych, ziemniaków i korzeniowych warzyw. Ugotowana na bulionie (warzywnym, drobiowym, rosole), zaprawiona kwaśną, homogenizowaną śmietaną i podana z koperkiem lub/i szczypiorkiem. Jeśli nie możecie lub nie chcecie gotować bulionu, podaną w przepisie jego ilość, zastąpcie wodą wymieszaną z 3 łyżkami sosu sojowego lub użyjcie ekologicznej kostki bulionowej. Zupkę można gotować przez cały(...)porze roku smakuje chyba najlepiej. SKŁADNIKI / 6 porcji 25 g masła 1 łyżka oliwy 1,5 litra bulionu (warzywnego, drobiowego, rosołu) 3 średnie ziemniaki 6 średnich ogórków kiszonych (nie kwaszonych!) + 1 szklanka wody z zalewy 1/2 szklanki śmietany 18% (można dać mniej) włoszczyzna:1 duża marchewka, 1 pietruszka, gruby plaster selera, kawałek pora, 1 mała cebula przyprawy
cool and mintysobie to z niemałym zdziwieniem, kiedy przyjechała do mnie koleżanka i któregoś dnia zaproponowała, by zrobić na obiad właśnie pierogi. Padło na pierogi ruskie , bo akurat zostało nam "trochę" ziemniaków z obiadu. Przy okazji Danka zdradziła mi jak robi swoje ciasto pierogowe: z dodatkiem masła i bez podsypywania mąką podczas wyrabiania i wałkowania. Pierogi wyszły tak smaczne, ze postanowiłam zrobić(...)przykryciem. Wykrawać szklanką lub kubkiem, nakładać farsz i sklejać. Z podanych proporcji wychodzi około 40 pierogów. Jak zrobić farsz do ruskich pierogów Składniki: 6-8 sztuk większych ziemniaków 250 g twarogu 3 średnie cebule 1 łyżka smalcu sól i pieprz do smaku papryka słodka na czubku łyżeczki Ziemniaki ugotować - najlepiej w mundurkach. Wystudzić i obrać. Zmielić w maszynce razem
Codzienna kuchnia niecodziennaPlacuszki ziemniaczano-dyniowe Chrupiące z zewnątrz i delikatne oraz przepyszne w środku placki z ziemniaków i dyni. Można je podawać z dowolnymi, ulubionymi dodatkami. Dzieci uwielbiają je jeść na słodko – posypane cukrem albo posmarowane kremem czekoladowym lub dżemem. Ale rewelacyjnie smakują również na wytrawnie, ja najbardziej lubię polane sosem grzybowym. Składniki: 300g ziemniaków 300g dyni 1 jajko(...)szklanki mąki pszennej szczypta soli olej do smażenia *** Dynię wydrążamy z pestek, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki *** *** Ziemniaki obieramy i większe sztuki kroimy na połówki *** *** Ziemniaki oraz dynie ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach (najlepiej zrobić to za pomocą robota) *** *** Starte warzywa odciskamy z nadmiaru soku. Możemy to zrobić na sitku albo przez gazę
Blog z Apetytemszklanki bulionu warzywnego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka krojonych pomidorów 2 średnie żółte papryki 400 g kiełbasy u mnie podwawelska 300 g wędzonego boczku 3 marchewki 3 średnie ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano 1/2 pęczka natki pietruszki 1,5 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki cukru pieprz(...)szklanki śmietanki 30% 1 łyżka oliwy 1. Kiełbasę kroimy w plasterki, boczek kroimy w paski. Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, marchewkę w półplasterki, ziemniaki w większą kostkę. 2. W większym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojony boczek i smażymy do momentu, aż wytopi się nam tłuszcz. Dorzucamy kiełbasę i cebulę. Smażymy jakieś 5-6 minut. 3. Teraz dodajemy marchewkę
kruche babeczkiobiad, kolację, a nawet rodzinne uroczystości Dodałam do niej aromatyczne zioła prowansalskie, dzięki którym ma bardzo apetyczny zapach . Smaczne zupy… ** Zupa krem z cukinii ** Klasyczny krupnik z ziemniakami ** Barszcz biały bez zakwasu ** Zupa ogórkowa klasyczna Składniki: 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego 400 g pieczarek 1 cebula 3-4 średnie ziemniaki 3 łyżki masła zioła prowansalskie(...)ulubione) gęsta śmietana do podania W rondlu rozgrzej masło, podsmaż pokrojoną cebulę, a po chwili również pieczarki. Przykryj pokrywką i duś przez ok. 5 minut. Wlej bulion, dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę – całość gotuj ok. 20-25 min (aż ziemniaki będą miękkie) . Wsyp zioła prowansalskie. Zmiksuj całość na gęstą kremową masę. Gotuj ponownie przez 2-3 minuty. Dopraw
Kulinarne S.O.S.obiad, kolację, a nawet rodzinne uroczystości Dodałam do niej aromatyczne zioła prowansalskie, dzięki którym ma bardzo apetyczny zapach . Smaczne zupy… ** Zupa krem z cukinii ** Klasyczny krupnik z ziemniakami ** Barszcz biały bez zakwasu ** Zupa ogórkowa klasyczna Składniki: 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego 400 g pieczarek 1 cebula 3-4 średnie ziemniaki 3 łyżki masła zioła prowansalskie(...)ulubione) gęsta śmietana do podania W rondlu rozgrzej masło, podsmaż pokrojoną cebulę, a po chwili również pieczarki. Przykryj pokrywką i duś przez ok. 5 minut. Wlej bulion, dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę – całość gotuj ok. 20-25 min (aż ziemniaki będą miękkie) . Wsyp zioła prowansalskie. Zmiksuj całość na gęstą kremową masę. Gotuj ponownie przez 2-3 minuty. Dopraw
Kulinarny S.O.S.