ziemniaki - 38421 przepisów (strona:439/2562)

Wiosenna zupa z czosnku niedźwiedziego i szpinaku 92

Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 40 min Ingredients 100 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego 100 g świeżych liści szpinaku 500 ml domowego bulionu warzywnego * 300 g ziemniaków 2 szalotki 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka soku z cytryny ⅓ łyżeczki pieprzu cytrynowego pieprz biały sól Dodatkowo 3 łyżki płatków migdałów Instructions Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy(...)masło, dodajemy posiekaną szalotkę i podsmażamy do momentu, aż szalotka się zeszkli. Dodajemy ziemniaki, mieszamy i chwilę wszystko razem podsmażamy. Całość zalewamy bulionem, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodajemy liście szpinaku oraz czosnku niedźwiedziego. Mieszamy i krótką chwilę gotujemy do momentu, aż liście zmiękną. Do zupy dodajemy sok z cytryny i pieprz cytrynowy. Zupę

Wędrówki po kuchni
Zupa krem ze szpinaku z serkiem ricotta 163

białka, 11 g tłuszczów, 15 g węglowodanów oraz 4,5 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia kawałek pora 1 cebula 2 ziemniaki 3 - 4 ząbki czosnku 250 g świeżych liści szpinaku (można zastąpić szpinakiem mrożonym) około 100 g serka ricotta 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz(...)płatki migdałów do podania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Pora i cebulę kroimy w cienkie paski. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. 2. Gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i ziemniaki pokrojone w kostkę. Jeszcze chwilę smażymy. 3. Przesmażone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą, na wysokość około 2 cm ponad poziom warzyw. Gotujemy na małym ogniu do miękkości ziemniaków

W kuchni Katie
Niedzielny obiad ze smakami świata 88

Składniki na 5 osób: 400 g ciecierzycy z puszki opakowanie przyprawy curry np. czerwone curry Knorr 200 g zielonego mrożonego groszku 200 g dyni pokrojonej w kostkę 200 g ziemniaków 200 g marchewki puszka pomidorów np. pelati 4 szalotki 5 cm kawałek imbiru 4 ząbki czosnku 2 czerwone chili limonka pęczek kolendry pęczek bazylii tajskiej 5 liści limonki kaffir(...)łyżka cukru brązowego szczypta soli Przepis na gulasz z warzyw: Posiekaj drobno warzywa: cebulę, czosnek, chili, natkę kolendry oraz bazylię. Zetrzyj na tarce imbir. Tłuczkiem rozgnieć łodygi trawy cytrynowej. Ziemniaki oraz marchewkę pokrój w kosteczkę o wielkości około 1 cm. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij chili, czosnek oraz cebulę. Do garnka dodaj marchew, ziemniaki i trawę cytrynową. Wlej napój kokosowy. Wszystko

Ugotowane pozamiatane
Klasyczna sałatka jarzynowa w nieco innym wydaniu 106

temat sałatki jarzynowej. Sałatka ta nie miała być początkowe sałatką, ale wyszło smacznie więc nie mam jej tego za złe ;p  W zamyśle miała wyjść potrawka z ziemniakami, marchewką, ciecierzycą z sosem pomidorowym… Ale kiedy miałam już obrane i pokrojone ziemniaki i marchewkę i przyszło do zalania ich passatą pomidorową, okazało się, że pamięć mnie zawiodła i passaty(...)kształt popularnej sałatki jarzynowej. Tylko nieco innej :D O wyrazistym smaku dzięki suszonym pomidorom i dodatkowi serka koziego.  Polecam jako powiew świeżości w klasycznych zestawieniach :) SAŁATKA JARZYNOWA Ziemniak Marchewka 3 suszone pomidory 3 łyżki ciecierzycy Ogórek konserwowy 2 łyżki kukurydzy konserwowej Łyżka jogurtu Łyżka serka koziego Zioła, sól, pieprz Ziemniaka i marchewkę obrać i pokroić w kostkę Warzywa ugotować

HealthyCreations
Sałatka „Ananas” 138

pierwszym przygotowaniu do samego końca jest więc niepewność, czy sałatka dobrze się komponuje i czy będzie gościom smakowała. Ta na szczęście, naszym gościom i nam, smakowała:) 4 średniej wielkości ziemniaki 4-5 jajek 2 filety wędzone (u mnie z indyka) około 100-150g żółtego sera 4-6 średniej wielkości ogórki konserwowe 1 mała czerwona cebula 1 mały majonez(...)łyżki śmietany kwaśnej 18% sól, pieprz Dodatkowo: połówki orzecha włoskiego zielona cebulka Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzamy. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mięso z kurczaka kroimy w drobną kostkę (po wcześniejszym usunięciu skórki). Cebulę kroimy w drobną kostkę, lekko solimy. Ogórki oraz

Smaki Na Talerzu
Kluski z dziurką – przepis 97

boczkiem czy cebulką. Kluski z dziurką popularnie są też nazywane kluskami śląskimi czy kluskami śląskimi z dziurką. PRZEPIS NA KLUSKI Z DZIURKĄ Składniki na kluski z dziurką: 1kg ugotowanych ziemniaków 250g mąki ziemniaczanej Jak zrobić kluski z dziurką: Ziemniaki ugotowane i ostudzone przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy zwarte

Dorota Smakuje
Zupa chrzanowa 106

Zupa chrzanowa Wielkanocna zupa z chrzanem, ziemniakami i białą kiełbasą. Jest zabielana śmietanką i posiada lekko wędzony posmak. W smaku trochę przypomina barszcz biały lub żurek, ale dominuje w niej smak chrzanu. Zupę możemy podać w miseczkach chlebowych, na które przepis znajdziecie TUTAJ (klik)   Składniki: 10 dkg wędzonej szynki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1,5 litra bulionu(...)ziemniaki 2 białe surowe kiełbasy 2 łyżeczki chrzanu 100ml kwaśnej śmietanki 2-3 jajka ugotowane na twardo Przyprawy: sól, pieprz, majeranek 1 łyżka masła     *** Szynkę i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle, dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy *** *** Do garnka wlewamy bulion, dodajemy podsmażoną wędlinę z cebulą i czosnkiem oraz białą kiełbasę – w całości. Zagotowujemy. Ziemniaki obieramy

Blog z Apetytem
PRZEPIS: PRAWDZIWY KRUPNIK POLSKI 112

Tradycyjny, domowy krupnik. Wypróbowany przepis, składniki i przyprawy na najlepszy krupnik polski.     Krupnik - pyszna polska zupa z kaszy jęczmiennej na rosole z jarzyn i kości. Krupnik z ziemniakami, zabielany śmietaną z dużą ilością posiekanego koperku i pietruszki. Krupnik polski ugotowany tradycyjnie. Dlatego to nie jest przepis na szybki krupnik :) Za to jest najlepszy.      Aby krupnik(...)skrzydełek z kurczaka przyprawy np: sól, pieprz, ziele, listek laurowy. następnie: 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej, średniej + około 3-4 razy tyle wody ile krup 1 łyżka masła 500g ziemniaków - obrać, umyć i pokroić w równą kostkę ok.100 g śmietany (1/2 małego kubeczka - może być więcej, jak lubicie) posiekany koperek i natka pietruszki sól, pieprz ziołowy do smaku dodatkowo

Moja Książka Kucharska
Zupa krem porowo – ziemniaczana 146

Zupa krem z porów i ziemniaków to dobry pomysł na szybki i pyszny obiad. Taka zupę można podawać z groszkiem ptysiowym, albo z grzankami czosnkowymi, chipsami z boczku i parmezanem, tak jak ja to zrobiłam. Zupa jest wyśmienita, a przyrządzenie jej nie zajmie Wam zbyt dużo czasu, ponieważ, przepis jest dziecinnie prosty. Spróbujcie Składniki: – 3 duże pory – 400g(...)ziemniaków – 4 duże ząbki czosnku – 100ml śmietanki 30% – 1 litr wody lub bulionu warzywnego – 30g masła – 1 łyżka oliwy z oliwek – 2 listki laurowe – sól i pieprz wg smaku Pory oczyścić, dokładnie opłukać i pokroić na plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. W dużym, szerokim

Smaki Armine
ZUPA FASOLOWA: przepis na zupę fasolową z ziemniakami 80

Zupa fasolowa. Domowa zupa fasolowa - sprawdzony, łatwy przepis.      Pyszna, domowa zupa fasolowa na rosole z indyka z ziemniakami, marchewką i majerankiem. Łatwy przepis na tradycyjną zupę fasolową z kawałkami mięsa; zupa okraszona skwarkami z boczku i zrumienioną cebulką. Do zupy fasolowej można dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego albo przygotować jasnozłotą zasmażkę. Zamiast z ziemniakami zupę możecie ugotować(...)wody porcja włoszczyzny (marchew, korzeń pietruszki, por, cebula, seler) 1 łyżka przyprawy typu jarzynka listek laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, lubczyk.. następnie: 200g drobnej fasoli 4 ziemniaki 1 cebula ok. 70g boczku lub słoniny 2 łyżeczki majeranku sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki do posypania Przepis na zupę fasolową: Krok 1. Fasolę namoczyć w przegotowanej, chłodnej wodzie

Moja Książka Kucharska
Babeczki ziemniaczano szpinakowe z brokułem 117

Babeczki ziemniaczane z brokułem i szpinakiem to nic trudnego, a z pewnością coś ciekawego. Wykorzystujemy ziemniaki ugotowane, łodygi z brokułu, które rzadko zjadamy, do tego jajka,  śmietanę i szpinak dokładamy. Masa, która powstanie przez składników zmieszanie,  doprawiona zostanie , do foremek przełożona, a następnie upieczona.  Babeczki z dodatkiem kwaśnej śmietany można podawać lub jako dodatek z mięsem zjadać(...)Składniki: (ok. 12 szt.) 300 g ziemniaków ugotowanych, ugniecionych na puree, 1 – 2 surowe łodygi z brokułu ok. 150 g, 3 jajka, 200 ml kwaśnej śmietany 18%, 2  garście świeżego szpinaku, sól himalajska do smaku,  pieprz czarny świeżo mielony do smaku, chili świeżo mielona do smaku, masło do wysmarowania foremek. Przygotowanie: Ziemniaki mają być zimne. Z brokuła wykorzystujemy

Moniki Smakołyki
Gulasz wołowo-warzywny z piwem 97

piwie, bez grama goryczki, wydobywa z niego same najlepsze smaki. Alkohol wyparowuje, a pozostaje tylko jęczmienny posmak, intensywny kolor i rozpadające się kawałki mięsa. Do tego marchewka, groszek i ziemniaki – dodatki gotowane w całym tym sosie. Do takiego gulaszu już nic więcej nie trzeba – wszystko dobre znajdziemy w środku. Składniki (na 3 porcje): 500g wołowiny – użyłam antrykotu(...)średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 1 duża cebula szklanka mrożonego groszku 100g wędzonego boczku 500ml bulionu wołowego 500ml ciemnego piwa – użyłam Książęce Ciemne Łagodne sól i pieprz do smaku 2 łyżki mąki olej do smażenia   Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i kroimy w około 2-centymetrową kostkę. Boczek kroimy w średnią kostkę. Cebulę obieramy i kroimy

Smaczna Strona
Sernik kaszubski z ziemniakami najlepszy 134

Ucierany ręcznie drewnianą pałką. Kremowy, delikatny o gładkiej strukturze. Bezglutenowy. Sam ser, jaja, masło i mączyste ziemniaki. Pycha. Zobaczyłam go w programie Mikołaja Reja kiedy był na Kaszubach i musiałam go zrobić. 1 kg sera tłustego zmielonego trzykrotnie 1 kostka masła 82% 1 szklanka cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 6 jaj 3 duże ziemniaki Ziemniaki obieramy, przecinamy na małe(...)części i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i przepuszczamy przez praskę. Studzimy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ciepławe ziemniaki, dalej ucieramy, dodajemy ser i ekstrakt waniliowy ( opcjonalnie). Następnie dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy porcjami pianę i delikatnie całość mieszamy. Wlewamy masę do formy wyłożonej papierem, tak aby papier

AZgotuj!
KIEŁBASA PIECZONA Z WARZYWAMI 141

później całe danie w zasadzie robi się samo. Składniki wystarczy pokroić, wymieszać z przyprawami i ułożyć w żaroodpornej formie. Na koniec podlać winem i upiec w piekarniku, do miękkości ziemniaków i zrumienienia kiełbaski. SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI 600 g kiełbasy (białej parzonej lub zwykłej, niezbyt twardej, np wiejskiej) 1 duża cebula 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku  3 średnie(...)ziemniaki 3 łyżki oliwy 1/2 cukinii pokrojonej w grube plastry garść pomidorków koktajlowych PRZYPRAWY: sól, pieprz, po 1 łyżeczce: suszonego oregano i słodkiej czerwonej papryki, szczypta chili w proszku lub płatkach, gałązka świeżego rozmarynu 1/3 szklanki białego wina, bulionu lub wody DO PODANIA: musztarda, ketchup, bazylia lub natka pietruszki. WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, bez termoobiegu. Przygotowujemy dużą

cool and minty