ziemniaki - 38421 przepisów (strona:431/2562)

Sernik kaszubski z ziemniakami najlepszy 182

Ucierany ręcznie drewnianą pałką. Kremowy, delikatny o gładkiej strukturze. Bezglutenowy. Sam ser, jaja, masło i mączyste ziemniaki. Pycha. Zobaczyłam go w programie Mikołaja Reja kiedy był na Kaszubach i musiałam go zrobić. 1 kg sera tłustego zmielonego trzykrotnie 1 kostka masła 82% 1 szklanka cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 6 jaj 3 duże ziemniaki Ziemniaki obieramy, przecinamy na małe(...)części i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i przepuszczamy przez praskę. Studzimy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ciepławe ziemniaki, dalej ucieramy, dodajemy ser i ekstrakt waniliowy ( opcjonalnie). Następnie dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy porcjami pianę i delikatnie całość mieszamy. Wlewamy masę do formy wyłożonej papierem, tak aby papier

AZgotuj!
KIEŁBASA PIECZONA Z WARZYWAMI 211

później całe danie w zasadzie robi się samo. Składniki wystarczy pokroić, wymieszać z przyprawami i ułożyć w żaroodpornej formie. Na koniec podlać winem i upiec w piekarniku, do miękkości ziemniaków i zrumienienia kiełbaski. SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI 600 g kiełbasy (białej parzonej lub zwykłej, niezbyt twardej, np wiejskiej) 1 duża cebula 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku  3 średnie(...)ziemniaki 3 łyżki oliwy 1/2 cukinii pokrojonej w grube plastry garść pomidorków koktajlowych PRZYPRAWY: sól, pieprz, po 1 łyżeczce: suszonego oregano i słodkiej czerwonej papryki, szczypta chili w proszku lub płatkach, gałązka świeżego rozmarynu 1/3 szklanki białego wina, bulionu lub wody DO PODANIA: musztarda, ketchup, bazylia lub natka pietruszki. WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, bez termoobiegu. Przygotowujemy dużą

cool and minty
Kopytka Zapiekane Pod Serową Pierzynką 327

postanowiłam je tym razem zapiec z serem i wyszły pyszne :) Troszkę urozmaicenia, a jak wiele zmienia. Składniki na 2 foremki ceramiczne do zapiekania: około 0,5 kg ostudzonych ugotowanych ziemniaków (najlepiej wczorajszych) 1 całe jajko około 1 szkl mąki pszennej 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli niecałe opakowanie tartej mozzarelli około 100 g sera żółtego 2 łyżki tartego parmezanu(...)pieprz ewentualnie skwarki z boczku, kiełbaski ;) natka pietruszki 1. Ziemniaki przeciskam przez praskę lub dokładnie ugniatam tłuczkiem do ziemniaków. Przekładam do miski formując kulę. 2. Dzielę kule ziemniaczana na połowę. Jedna połowę wyciągam, a w to miejsce wsypuje mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną tyle aby maka zrównała się z druga połowa ziemniaków. 3. Dodaje jajko i zagniatam ciasto. formuje podłużne

Gotowanie...to proste !
Zapiekanka z brokułem i sosem beszamelowym 189

kompozycji będzie sos beszamelowy, który dzięki użyciu śmietany 30% nada aksamitnego smaku potrawie. Po więcej przepisów na obiady zapraszam na uDolores.pl/dania-glowne . Składniki 1 kg obranych i pokrojonych ziemniaków 1 brokół około 0,5 kg Duża śmietana 30% Łyżka masła Łyżka mąki Kólka sera mozarella Sól, cukier, gałka muszkatałowa Krok po Kroku 1 Pokrojone w plasterki ziemniaki wrzucamy na wrzącą(...)garnka z wrzącą wodą dodajemy sól, łyżkę cukru i różyczki brokuła. Całość gotujemy przez 3 minuty, odcedzamy i hartujemy zimną wodą. 4 Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy warstwę ziemniaków. Na nie wylewamy cieniutką warstwę sosu i na to kładziemy brokół. Czynność powtarzamy pamiętając, że ostatnią warstwą muszą być ziemniaki. Na sam wierzch układamy pokrojony w plastry ser mozarella. 5 Zapiekankę

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Domowy kebab z piekarnika 245

które smakuje jak z budki z kebabami, to koniecznie wypróbuj ten przepis :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do przygotowania tej potrawy przydadzą się patyczki na szaszłyki do grilla, duża cebula lub ziemniak oraz kratka-ruszt (taka, która z reguły jest na stanie wyposażenia piekarnika) – dzięki temu będzie Wam łatwiej ustabilizować kebab w piekarniku. Zobacz również przepis na: bułki do kebaba (adsbygoogle(...)łyżeczka kminu (kuminu) rzymskiego (opcjonalnie) szczypta papryki chilli 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu Potrzebne będą też patyczki do szaszłyków (ja wykorzystałam 4 sztuki) bardzo duża cebula lub ziemniak *wedle uznania możecie stworzyć swoją mieszankę przypraw lub użyć gotową przyprawę kebab-gyros (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy kebab z piekarnika – Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć za pomocą ręczników papierowych, a następnie

Kulinarne Przeboje
PIERŚ Z KURCZAKA Z ZIOŁOWĄ NUTĄ Z PROSCIUTTO I WARZYWAMI 214

piersi z kurczaka (przekrojone wzdłuż) prosciutto  ziemniaki (ugotowane) papryka czerwona + papryka zielona cebula 10 pieczarek oliwa sol, pieprz, zioła Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ok 10 minut, na patelni podsmażamy pokrojoną w paski papryke, cebule i pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z ugowowanymi, pokrojonymi w pół ziemniakami. Pierś z kurcaka kroimy wzdłuż, opruszamy solą i swieżo mielonym pieprzem(...)oraz ulubionymi ziołami - bazylia, oregano, tymianek. Każdy kawałek miesa owijamy szynką i układamy na ziemniakach. Zapiekamy w piekarniku ok 30-40 min, na 180 stopni

BezglutenowaIzabela
Zapiekanka z dorsza i fenkułu 213

Lekka zapiekanka z rybą, koprem włoskim, ziemniakami które zostały z obiadu poprzedniego i groszku mrożonego. Na ten świeży musimy jeszcze poczekać. Sałatka pachnie fenkułem który uwielbiam, za jego anyżowy smak. Tego nie da się opisać to trzeba spróbować. 30 dkg ugotowanych ziemniaków 50 dag filetu z dorsza 1 fenkuł 4 łyżki sera żółtego startego 1 szklanka groszku mrożonego(...)jajka 100 g jogurtu greckiego sól, pieprz przyprawa do ryb płatki chili olej rzepakowy Filety z dorsza posypuję solą , pieprzem, przyprawą do ryb i odstawiam na 30 minut. Ziemniaki ugotowane kroję w plastry. Przekładam do naczynia do zapiekania, posypuje solą, pieprzem, płatkami chili. W misce mieszam śmietanę, jogurt, jajka, sól, pieprz. Na patelni na oleju przesmażam pokrojoną drobno cebulę, dodaję

wesoła kuchnia
MUSAKA Z CIELĘCINĄ BEZ GLUTENU, ALE Z BESZAMELEM :) 159

dwie opcje na sos beszamelowy bez glutenu, wybór należy do Was. Ja opcji nr 1. a nr 2 zostawiłam do zapiekanki z warzyw. Składniki: 500 mielonej cieleciny 4 duże ziemniaki (przy IO mogą być bataty) 1 duży bakłażan puszka pokrojonych pomidorów (lub świeże obrane ze skóry) cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano, szczypta mielonego kminku, szczypta cukru garść mielonych(...)próbując i ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Doprawiamy solą i gałką. W pierwszej kolejności kroimy w podłużne plastry bakłażana, solimy go i pozostawiamy, żeby puścił sok. Obieramy ziemniaki i kroimy w półcentymetrowej grubości talarki. Smażymy na oliwie z oliwek. Możemy odsączyć z tłuszczu za pomocą ręcznika kuchennego. Na blachę wysypujemy garść zmielonych migdałów (lub bułkę tartą), żeby ziemniaki

Cytryna&Co.
Moskole 175

Wczoraj zabrałam od Mamy z obiadu ziemniaki, które zostały. Miałam niecny plan na dziś - dojadanie wałówek :D Z ziemniaków postanowiłam zrobić moskole, według przepisu Doboshi, ze swoją szczyptą gałki muszkatołowej i masełkiem czosnkowo-lubczykowym :) Składniki: ugotowane ziemniaki (u mnie mamine - ze skwarkami) 2 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej  Ziemniaki mieszamy z jajkiem i mąką

Cytryna&Co.
Kopytka bez jajek 405

smak. Takie kopytka możecie przyrządzić zarówno w wersji na słono (np. jako dodatek do gulaszu czy wołowiny w sosie koperkowym ), jak i na słodko posypane cukrem. 1 kg ziemniaków (można wykorzystać ziemniaki, które zostaną nam z wczorajszego obiadu) 2 łyżki nasion chia 6 łyżek zimnej wody 1 łyżeczka soli 2 szklanki mąki (ok. 250 g) Nasiona chia mielimy w młynku(...)kawy. Dodajemy do nich 6 łyżek wody i dokładnie mieszamy. Chia niemal natychmiast nabiera odpowiedniej konsystencji. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Gotowe ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy papkę z nasion chia oraz łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę ciągle wyrabiając ciasto. Powinno ono być elastyczne i nie zbyt klejące. Podczas cięcia ciasto nie powinno się ciągnąć

Dieta bez mleka
Kluski śląskie z sosem pieczarkowym i kabanosami 237

dziś w wersji z kluskami śląskimi, które po prostu uwielbiamy To kto się skusi na taki obiad? Polecam spróbować. Miłego dnia Składniki: Na kluski śląskie: 1 kg ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana sól Na sos: około 0,5 kg pieczarek 2 pełne łyżki posiekanego koperku 1 mała cebula około 60 g kabanosów – u mnie kabanosy w stylu neapolitańskim Maestro(...)Henryk Kania około pół szklanki śmietanki 30% pieprz i sól do smaku 2-3 łyżki oleju Przygotowanie: Kluski śląskie: Ziemniaki gotujemy, a następnie przepuszczamy przez praskę. Wkładamy do miski, uciskamy wyrównując i odbieramy 1/4 ziemniaków. Odkładamy tą część na bok, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dokładamy teraz odłożone ziemniaki, wbijamy 1 jajko i solimy (około 1 łyżeczkę). Wyrabiamy

Słodkie okruszki
Pulpety w sosie koperkowym 217

kilka minut (nie licząc czasu potrzebnego na gotowanie). Podamy je z błyskawicznie zrobionymi domowymi kopytkami i buraczkami. Poniżej znajdziecie listę niezbędnych składników oraz przepis… Składniki na kopytka 500g ziemniaków 120 g mąki 1 jajko szczypta pieprzu Składniki na pulpety 500g mięsa mielonego 1 czerstwa bułka 1 jajko sól pieprz mąka Składniki na sos koperkowy pęczek koperku 3 łyżki mąki(...)szklanki mleka 1/3 szklanki śmietany ok. 1-1,5 l bulionu Przepis na domowe kopytka Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i studzimy. Przeciskamy przez specjalną praskę do ziemniaków. Dodajemy mąkę, jajko, szczyptę pieprzu i wyrabiamy ciasto. Jak będzie zbytnio kleiło się do rąk dodajemy odrobinę mąki. Ciasto dzieli na porcje i formujemy wałeczek o szerokości ok. 1 cm. Nożem odkrawamy kopytka wielkości

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ZUPA KREM VICHYSSOISE 202

Vichyssoise to popularna francuska zupa z pora i ziemniaków, stworzona przez Jules’a Gouffé i początkowo serwowana na ciepło w regionie Vichy, a następnie zmodyfikowana przez francuskiego kucharza, Louisa Diata, szefa kuchni w Ritz-Carlton w Nowym Yorku. Pewnego upalnego dnia na początku XX w. w USA zaskoczył on gości, podając zupę na zimno z dodatkiem śmietany. Nazwał ją „Crème(...)miłości do smaku , wydaną przez Carrefour Polska. Czas przygotowania : 10 min Gotowanie : 20 min. Porcja dla 4 osób ● 6 dużych porów, tylko cienko pokrojone białe części ● 4 duże ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę ● 1 żółta cebula pokrojona w kostkę ● oliwa z oliwek ● 80 g masła pokrojonego w kostkę ● 1 szklanka wytrawnego białego wina ● 1l rosołu lub bulionu warzywnego

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
DUFINKI Z SEREM + FILMIK 139

Dufinki to pyszne kuleczki przygotowane z ziemniaków i usmażone na oleju. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Polecam jak dodatek obiadowy lub przekąskę.  SKŁADNIKI : 1 kg ziemniaków zważonych po ugotowaniu  2 jajka 100 g tartego żółtego sera sól, pieprz do smaku  1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków 50 g masła  2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka(...)PRZYGOTOWANIE : Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę, studzimy. Przekładamy je do miski i dodajemy wszystkie składniki i przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy. Następnie ręką formujemy kulki wielkości orzecha. Panierujemy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Podajemy ciepłe jako dodatek do obiad.  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
KOTLECIKI Z KAPUSTY KISZONEJ 137

behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Kotleciki są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Składniki: Kotleciki: 500 g ziemniaków 500 g kapusty kiszonej 1 średnia cebula 1 jajko sól pieprz Sos pieczarkowy: 5 - 6 pieczarek 2 łyżki śmietany 18% 1 średnia cebula ok. 1 łyżki mąki - do zagęszczenia sosu Dodatkowo: bułka(...)tarta olej Przygotowanie: Kotleciki - ziemniaki obrać, ugotować w wodzie z solą. Kiedy będą już miękkie odcedzić, ubić tłuczkiem, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przecisnąć przez praskę. Kapustę kiszoną odcisnąć i poszatkować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Poddusić na oleju. Następnie dodać poszatkowaną kapustę i smażyć razem przez około 2 minuty. Na koniec podsmażoną kapustę z cebulą dodać do ziemniaków - wymieszać

Ciastka - domowe słodkości