ziemniaki - 38421 przepisów (strona:432/2562)

Placek ziemniaczany a'la pizza 111

pizzę i placki ziemniaczane :) Zrobiłam takie placki na obiad i domownicy zjedli ze smakiem. Oczywiście jeśli trzeba więcej placków, to proporcjonalnie trzeba zwiększyć składniki. Najwięcej pracy jest przy tarciu ziemniaków, no chyba że mamy maszynkę.  Składniki na farsz, które podałam to takie które akurat miałam w lodówce. Składniki: * 50 dkg ziemniaków obranych * 1 jajko * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * sól(...)pieprz * olej do smażenia Na farsz: * 15 dkg startego żółtego sera * 20 dkg boczku wędzonego * 6 pieczarek * 1 papryka * 1 cebula * natka pietruszki Ziemniaki starłam na tarce o drobnych oczkach. Odstawiłam na 30 minut by puściły sok. Odlałam sok, pozostawiając skrobię, która została. Dodałam 1 łyżkę mąki, wbiłam jajko. Doprawiłam do smaku solą i odrobiną pieprzu. Z tej porcji wyszły

Pieprzyć z Fantazją
Zalewajka 142

smakiem też. Na tą tęsknotę pomaga mi zupa. Zalewajka. Pamiętam jak babcia nalewała ją dziadkowi i nam. I zawsze była kromka chleba. woda 2 litry 3 ziemniaki żur własny kiszony 1 szklanka boczek wędzony 100, kiełbasa 300 gram, plaster słoniny na skwarki cebula czosnek 1-2 ząbki liście laurowe 2 sztuki ziele angielskie kilka sól, pieprz do smaku śmietana Ziemniaki(...)obrać pokroić w kostkę, dodać przyprawy i zgotować do miękkości 15 minut. W międzyczasie wysmażyć pokrojone w kostkę kiełbasę, cebulę, boczek i słoninę. Dodać do gotujących się ziemniaków. Miękkie ziemniaki zalać żurem, doprawić śmietaną

AZgotuj!
Pyzy z pasztetową 126

która chociaż odrobinę ją przypomina. Nie kupuję tej w folii, tylko taką w materiałowej powłoczce, no chyba że nie ma już innej. Składniki: Na ciasto: * 1 kg ugotowanych ziemniaków * 0,25 dkg mąki ziemniaczanej * 1 jajko Farsz: * 30 - 40 dkg pasztetowej * 1 cebulka * 1 łyżka oleju bądź smalcu Na omastę: * 1 cebula * 15 dkg słoninki Ziemniaki wcześniej ugotowane i stłuczone(...)rzadka w folii to nie dodaję do niej cebulki i tłuszczu bo to tylko dodatkowo ją rozrzedza * jeśli nie mamy wagi, żeby odmierzyć proporcje na pyzy, to proponuję przecisnąć ziemniaki do miski, uklepać, podzielić nożem na 4 części, jedną część wyjąć (nie wyrzucać a dodać do ciasta) i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną oraz wbić jajko. Jak nam zostanie

Pieprzyć z Fantazją
Krem z pora z grzankami i serem pleśniowym 63

akurat w domu miałam bułkę z sezamem, więc postanowiłam ją do tego kremu dorzucić. Składniki: 1,2 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 2 duże pory (tylko jasna część) 3 ziemniaki 1 ząbek czosnku 100 g sera z niebieską pleśnią szczypta gałki muszkatołowej pół łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżka masła sól pieprz grzanki siemię lniane (przepis na 4 porcje) Ziemniaki obieramy(...)Pory i ziemniaki myjemy, kroimy w większą kostkę i smażymy powoli w garnku na maśle, do zeszklenia. Pod koniec dodajemy czosnek, chwilę smażymy. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy rozmaryn, gotujemy do miękkości ziemniaków. Zupę studzimy, blendujemy na gęsty krem, wlewamy z powrotem go garnka, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Zupę przelewamy do misek, dodajemy pokrojony w kostkę ser, siemię lniane

Kardamonovy
Roladki Pompejki 103

Roladki Pompejki Zachęcam do zrobienia panierki z ziemniaków, smak jest idealny do połączenia z kurczakiem. Panierka po usmażenia jest chrupiąca i smakuję jak frytki. Składnik: ·        2 filety z kurczaka ·        Cebula ·        15 dag pieczarek ·        Olej do smażenia(...)Sól ·        Papryka czerwona ·        10 dag sera żółtego ·        5 ziemniaków ·        2 jajka ·        Mąka pszenna do panierki Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą

Kulinarna Chwila
Knedle dyniowe z malinami 138

kolację. Polubią je mali smakosze, ale Ci więksi też nimi nie pogardzą Knedle dyniowe z malinami przepis na 8 knedli Składniki: 300 g puree z dyni 300 g ugotowanych ziemniaków jajko 50 g mąki ziemniaczanej, szczypta soli pół łyżeczki erytrolu maliny mrożone 2 łyżki masła Sposób wykonania: Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, a następnie przełóż je do miski. Do ziemniaków

365 dni dookoła kuchni
Kalmary faszerowane boczkiem i ziemniakami 128

skorupiaki, czasami zdarzy mi się sięgnąć także po kalmary. Ich tuby świetnie się nadają do faszerowania. Tak i było tym razem. Popełniłam mały mezalians, gdyż do środka trafiły.. ziemniaki i boczek. Jeśli chodzi o kalmary polecam także spróbować  kalmary z olivadą . Składniki (4 porcje) -4 duże ka kalmary (tuby) lub 8 mniejszych -2-3 ziemniaki -100 g wędzonego(...)boczku pokrojonego w kostkę -2 ząbki czosnku -pięczek natki pietruszki -100 ml białego wina -4 łyżki oliwy z oliwek -olej do smażenia -sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.  Pióropusze kalmarów pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Przesmażyć pióropusze z wędzonym boczkiem. Dodać natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek

Zielona Kuchnia
Zupa grzybowa z maślaków 81

ponieważ wszystko zależy od tego, ile mamy maślaków. Wywar z gotowania maślaków, cebula, maślaki i lub inne świeże grzyby, olej lub masło, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kilka ziemniaków, Do wywaru dodać przyprawy i gotować, aż będzie lekko zagęszczony. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Ugotowane ziemniaki dodać do wywaru. Cebulę(...)pokroić w półplasterki, przesmażyć na tłuszczu. Dodać oczyszczone, umyte i pokrojone grzyby. Dusić do miękkości. Grzyby z cebulą dodać do wywaru z ziemniakami. Chwilę razem gotować. Doprawić do smaku solą. Można podawać ze śmietaną

królestwo garów
Śmietankowa , delikatna zupa grzybowa 96

najwięcej :)) porcja taka na oko mała, półtora litrowa miseczka , już pokrojonych w plastry 4-5 szalotki lub cebule bananowe , generalnie łagodne cebulki 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki średniej wielkości 1/2 płaskiej łyżeczki roztartego , suszonego tymianku ( pokruszyć palcami , rozetrzeć na pyłek ) mały kawałek selera korzeniowego mała pietruszka korzeniowa 1 malutka marchewka 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki masła , zwykłego(...)kostki ( w zależności jak gęstą zupę lubimy , im bardziej lekka tym mniej , ja robię na 1,5 l lubimy czuć że coś tak jest poza bulionem .. ) natka pietruszki Ziemniaki obieramy , kroimy w kosteczkę , tak samo marchewkę , pietruszkę i selera . Wszystko równej wielkości , małe i zgrabne Ziemniaki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy . Selera i marchewkę, przekładamy do garnka o pojemności około

Ogrodnik w podróży
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym 91

zdarza się Wam zostawić ziemniaki z obiadu? Jeśli nie chcecie marnować jedzenia, to polecam wykorzystać je na przepyszne kotleciki ziemniaczane! Dodatkowo podane z sosem pieczarkowym otrzymają drugie życie . Oczywiście możecie ugotować ziemniaki specjalnie na kotleciki . Smakują wybornie i uwielbiają je maluchy. Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym Kotlety ziemniaczane 500 g ugotowanych ziemniaków 1 cebula 1 jajko 40 g bułki tartej(...)natka pietruszki Kotlety ziemniaczane Na rozgrzaną patelnię, posmarowaną oliwą połóż posiekany czosnek. Cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do czosnku. Smaż do zarumienienia, a następnie zdejmij z ognia. Ziemniaki zagnieć na jednolitą masę. Następnie włóż je włóż do miski, dodaj do nich podsmażoną cebulkę, jajko, 2 łyżki bułki tartej oraz przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki połącz

Przepisy na widelcu
Zadbaj o zdrowe odżywianie – najprostsze menu na tydzień 107

składniki w tym menu to: – ryba (grupa 3.) – polędwiczki z indyka (grupa 3.) Dodatki możesz dowolnie dobierac. U nas są nimi: – warzywa (marchewka, pietruszka, seler, batat, ziemniaki, buraczki ćwikłowe, sałata i kapusta kiszona (grupa 1.) – kasza bulgur (grupa 4.) – orzechy (grupa 3.) – foccacia (grupa 4.) Taka krótka lista produktów wystarczy, żeby jeść zdrowo przez(...)koniec porwać przy pomocy widelców na małe kawałki. Mięso piekliśmy równocześnie: indyki na blaszce, rybę na ruszcie. Do pieca trafiły tez dodatki. Na jednej tacy znalazły się frytki z ziemniaków, na drugiej pokrojona marchew, pietruszka, seler i batat. Razem z nimi wstawiliśmy też do piekarnika buraczki. Czas pieczenia warzyw – pół godziny w temperaturze 200 stopni. Planowanie posiłków – jak komponować

Niedzielny kucharz
Sałatka z brokułem i ziemniakami 114

brokułów. Postanowiliśmy to wykorzystać i wymyśliliśmy sobie, że przygotujemy sałatkę. Akurat tak się zdarzyło, że większość składników, które w niej wykorzystaliśmy, mieliśmy pod ręką.   Sałatka z brokułem i ziemniakami SKŁADNIKI: - 1 duży brokuł - 4 jajka - 4 duże ziemniaki - 2 ząbki czosnku - 250 g sera Fetta - 6 łyżek jogurtu greckiego - 1 łyżeczka koperku - sok z połowy limonki - pieprz do smaku(...)Umyte różyczki z brokułu wrzucamy do osolonej, gotującej się wody i gotujemy do miękkości. Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i gotujemy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, a gdy wystygną drobno kroimy. W międzyczasie przygotowujemy sos do naszej sałatki. Jogurt łączymy z koperkiem, rozgniecionym czosnkiem i sokiem z cytryny. Następnie brokuł, jajka, ziemniaki, ser Fetta posiekany w kostkę

Związek na patelni
Swojska sałatka ziemniaczna 109

Swojska sałatka ziemniaczana to bardzo sycąca sałatka z ziemniaków, śledzi i pieczonych buraków. SWOJSKA SAŁATKA ZIEMNIACZNA Składniki: 3-4 filety śledziowe po 1/3 szkl.octu i oleju (do marynowania śledzi), 3-4 ziemniaki 2 małe buraki 1/2 pora garść kiełków rzodkiewki sos (wersja1): 3 łyżki octu 3 łyżki oliwy sól i pieprz sos (wersja2): 100 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku(...)godziny, aby wypłukać posmak soli (można też użyć gotowych filetów śledziowych w oleju). Następnie śledzie kroimy na mniejsze kawałki skrapiamy octem i olejem i odstawiamy na przynajmniej godzinę. Ziemniaki gotujemy, studzimy i kroimy w grube plastry. Buraki kroimy na ćwiartki i pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Upieczone obieramy i kroimy na plastry. Pora kroimy w pióra

Bon appetit mon amie
Grochówka 92

szybko się rozgotowującego itd. Większość lubi jej różne wersje.  Składniki: 300 g wędzonych żeberek 2 litry wody 300 g wędzonej kiełbasy śląskiej 300 g żółtego łuskanego grochu 5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 por (biała część) 1 ząbek czosnku 3 łyżki smalcu z kaczki 1 szalotka 1 cebula 1 łyżeczka mąki 1 liść laurowy(...)garnka włożyłem wędzone żeberka w całości. Zagotowałem. Zmniejszyłem ogień, dodałem wypłukany na sicie oraz odsączony groch. Gotowałem pod przykryciem przez 50 minut. Pod koniec gotowania posoliłem, 2/3 łyżeczki. Ziemniaki obrałem, pokroiłem w kostkę. Marchewkę w pół plasterki, pietruszkę w słupki. Do ugotowanego wywaru dodałem ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, plaster selera, kawałek białej części pora oraz ząbek czosnku w całości. Gotowałem

R'n'G Kitchen