Smak topinamburu jest niezwykły, ziemisty, orzechowy. Lubię wszystko co jest z niego przygotowane. 500 gram topinamburu 2 mączyste ziemniaki + jeden do usmażenia "skwarków" ziemniaczanych olej cebula biała wywar z warzyw liść laurowy ziele angielskie pestki słonecznika oliwa truflowa Obrać topinambur i od razu wkładać do zimnej wody, aby nie czerniał. Obrać ziemniaki. Obrane warzywa pokroić w dość spore kowalki(...)podsmażyć na łyżce oleju. Dodać posiekaną cebulę. Następnie zalać wywarem, dodać przyprawy i gotować 20 minut do miękkości. Wyjąć liść laurowy i ziele angielskie. Zupę zmiksować. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Usmażyć na złoto. Zupę wylać i posypać pestkami oraz kosteczkami ziemniaka i polać oliwą truflową
AZgotuj!dodatkiem świeżych warzyw. A tych ostatnich mamy teraz pod dostatkiem. Danie można z powodzenie zaserwować na szczególny obiad dla naszych gości. Podajemy z warzywami z patelni i zapiekanymi ziemniakami. Mniam, zapraszam do przepisu:) Składniki 2 duże filety drobiowe kawałek pora, biała część marchewka czerwona papryka najlepiej podłużna żółta i zielona papryka 100 g sera pleśniowego 1/2 główki czosnku oliwa sól(...)pieprz Sos 1/2 szklanki wina Porto 5 łyżek gęstej śmietany, do sosów 100 ml sosu ciemnego pieczeniowego oliwa Dodatkowo kilka ziemniaków pokrojonych w plastry sól, pieprz, papryka olej Czosnek posiekać drobno, warzywa pokroić w długie słupki( takie aby wystawały z roladki). Filety rozciąć w połowie, lekko rozbić, posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Oliwę rozgrzać, wrzucić czosnek lekko zeszklić , dodać
gotuj ze mnąjesienne i zimowe chłody polecam taki kapuśniak, sycący i rozgrzewający, z bardzo dużą ilością kapusty, boczku i ziemniaków. Z przepisu wychodzi 4 duże porcje. Ugotujcie, a zobaczycie jak będzie pysznie :) Potrzebujemy: 50 dag kiszonej kapusty 2 duże cebule 50 dag boczku wędzonego 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu czarnego sól do smaku pieprz czarny mielony(...)smaku olej do smażenia 4 duże ziemniaki 2 litry bulionu warzywnego Wykonanie pysznego kapuśniaku: 1. Kapustę płuczemy, odciskamy z wody i kroimy, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości. 2. Cebule obieramy, kroimy i przesmażymy na oleju aż będzie szklista i miękka, przekładamy do miękkiej kapusty. 3. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju do ładnego zrumienienia i również
Izabelawkuchnigodziny Składniki 2, 5 l wody 300 g szponderu wołowego z kością podudzie z kurczaka 10 g suszonych grzybów 2 marchewki pietruszka biała część pora 1/4 selera 2 średnie ziemniaki 60 g kaszy jęczmiennej 2 liście laurowe 4 ziela angielskie łyżeczka ziaren pieprzu łyżka soli kilka gałązek natki pietruszki do wywaru + posiekana natka do zupy Przepis 1 Mięso oraz suszone(...)warzywa: marchewki, pietruszkę, pora oraz selera. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól oraz kilka gałązek natki pietruszki. Gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. 3 Następnie z wywaru wyjmujemy jedną marchewkę i jedną pietruszkę oraz kroimy w kostkę. Wrzucamy ponownie do zupy, wraz z pokrojonymi ziemniakami. W tym samym czasie
Kuchnia Bazyliijest niezwykły dla grzybiarzy, bo w lasach jest wyjątkowo dużo grzybów. SKŁADNIKI 850 g mięsa wieprzowego z łopatki 4 duże cebule 600 g grzybów leśnych 1 kg ziemniaków 4 liście laurowe 7 ziaren ziela angielskiego oliwa mąka pszenna typ 500 (np. Wrocławska) sól, świeżo mielony pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek WYKONANIE Cebule obrać i pokroić w kostkę, po czym(...)pokrywę naczynia i zostawić na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlać jeszcze wodą. W międzyczasie umyć grzyby, oczyścić i pokroić je na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na średniej wielkości kostkę. Gdy mięso już zmięknie, dodać grzyby i ziemniaki. Nadal dusić do momentu, aż ziemniaki zmiękną. W razie potrzeby gulasz podlać wodą. Gotowy
Passions hobbies lifeDzień dobry :-) Jesień się zaczęła na dobre i trzeba się jakoś rozgrzewać. U nas w domu zaczął się więc sezon na zupy :-) Tym razem padło na gulaszową z ziemniakami, papryką, marchewką i szynką wieprzową. Przepis na nią znalazłam tutaj ( klik ), zamiast mięsa wołowego dałam wieprzowe, bo tamtego nie kupiłam. Zupa pyszna, sycąca, robi się troszkę dłużej, ale z podanej porcji(...)wystarczy dla czteroosobowej rodziny na dwa dni ;-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: około 1,2 kg szynki wieprzowej lub gulaszu wołowego 3 czerwone papryki 500 g ziemniaków 2 większe marchewki 1 mniejsza pietruszka 3 cebule 5 ząbków czosnku 4 łyżki oleju 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki kminku 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka ostrej papryki (ja dałam
kruche babeczkipodana wraz z pieczonymi ziemniaczkami. Składniki (2 porcje) 2 piersi z kaczki 1 dużo jabłko (albo 2 małe) 2 łyżki konfitur ze śliwek majeranek sól pieprz Składniki do pieczonych ziemniaków 3-4 ziemniaki oliwa z oliwek sól pieprz ulubione przyprawy Przepis na pieczone ziemniaki Ziemniaki myjemy i kroimy w ćwiarki. Wkładamy do miski. Skrapiamy je oliwą i doprawiamy ulubionymi przyprawami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Chłopski garnek z fasolką Dziś mamy pierwszy dzień jesieni, więc przyda się przepis na pyszny, rozgrzewający obiad. Polecam zatem sycącą i aromatyczną zupę z fasolką, pomidorami, ziemniakami i kiełbasą. Smaczny, pożywny i prosty obiad dla całej rodziny. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem, posypaną siekaną zieleniną. Składniki: 40dkg fasolki Piękny Jaś 2 wędzone kiełbasy 1 marchewka 1 korzeń pietruszki(...)kawałek selera 2 ząbki czosnku 2-3 ziemniaki 3 pomidory (lub puszka krojonych pomidorów) 100ml przecieru pomidorowego Przyprawy: majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól, szczypta chili, 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej, liść laurowy, 1 łyżeczka cukru 1,5 -2 litra wody *** Fasolkę zalewamy zimną wodą i moczymy przez 12 godzin *** *** Po tym czasie przecedzamy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy liść
Blog z ApetytemEwą Wachowicz:) To miłe, ale też musimy przyznać, że przepis naprawdę działa i kurczak jest pyszny. Do kurczaka podaliśmy dwie super rzeczy: ziemniaczany kugel , czyli pyszną zapiekankę z tartych ziemniaków i pieczone, podlane miodem brukselki . Wkrótce wrzucimy na bloga przepisy na obydwa dania, bo naprawdę są warte spróbowania. Eksperymentalna pomidorowa Na przystawkę do sobotniego obiadu była zupa. Ogólnie był(...)Druga połowa trafiła do piekarnika, gdzie ładnie się zrumieniła i nabrała twardości, zachowując miękki środek. Zobacz przepis Wtorek: Pyzy z kaszy jęczmiennej Mega zdrowa odmiana klasycznych pyz. Zamiast przyciężkawych ziemniaków użyliśmy ugotowanego pęczaku. Tarte ziemniaki też są – inaczej nie byłyby to pyzy – ale w niewielkiej ilości. Po nafaszerowaniu i ugotowaniu powstały mięciutkie i smaczne pyzy. Przepis już we wtorek Środa
Niedzielny kucharzchilli, skórka mandarynkowa, czarny i biały sezam, glony nori i imbir. Shichimi togarashi można stosować do zup, makaronu, ryżu i wszystkich rodzajów mięsa. Pyszny japoński gulasz wołowy nikujaga z ziemniakami, marchewką, cebulą i sosem sojowym będzie odpowiednim daniem zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację. Japoński gulasz wołowy około 500 g wołowiny gulaszowej np. pręgi wołowej, około(...)bulionu dashi, ale w ostateczności można zastąpić go bulionem wołowym lub wodą 1 duża cebula 3-4 ziemniaki średniej wielkości lub 1 dość duży batat (około 300-400 g) 1 duża marchewka 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki sake (lub czystej wódki) 1 łyżka mirinu (lub wiśniówki typu kirsch) 1 łyżeczka brązowego cukru lub do smaku pół pęczka
Cztery Fajeryhansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Chleb gryczany Pyszny chlebek na bazie ziemniaków. Składniki: · ½ kg ziemniaków · 4 szk. mąki gryczanej · 2 szk. mleka(...)drożdży dodajemy cukier. 4. ½ szk. mąki 5. Podgrzane mleko. 6. Rozrabiamy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 7. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu mielimy. 8. Do miski wsypujemy resztę mąki 9. Dodajemy ziemniaki
Kulinarna ChwilaMłode ziemniaki zapiekane z mięsem Młode ziemniaczki są najlepsze, dodamy mięso, dobrze przyprawione, ulubiony sos i obiadek pyszny mamy. Składniki: · 5 ziemniaków · 3 jajka · 1 szk. mleka · Sól · Pieprz(...)Doprawiamy solą oraz przyprawą. 3. Jajka wbijamy do naczynia. 4. Dolewamy mleko. 5. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 6. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczach. 7. Dodajemy do jajek. 8. Mieszamy dokładnie i wykładamy do naczynia żaroodpornego. 9. Zapiekamy 30 minut
Kulinarna ChwilaPolewę do knedli przygotowałam z oleju koksowego i cukru kokosowego, możesz oczywiście podać je ze śmietaną, bułką tartą, cukrem i posypać cynamonem, każda opcja będzie pyszna. Składniki: 400 g ziemniaków (ugotowanych) 110 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 jajko 500 g śliwek węgierek 3 łyżki oleju koksowego 2 łyżki cukru kokosowego cynamon Przygotowanie : Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, następnie(...)jeszcze ciepłe dokładnie rozgniatam praską. Ziemniaki odkładam, żeby przestygły. Śliwki myję, pozbawiam pestki i obsypuję delikatnie w środku cynamonem. Przygotowuję ciasto: Do ziemniaków dodaję mąkę, sól, jajko, wyrabiam na gładkie ciasto. Podczas wyrabiania możesz dosypać mąki, ale nie za dużo ponieważ zbyt duża ilość spowoduje, że ciasto będzie gumowate. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczam na okrągłe placuszki
Kukuleczki