ziemniaki - 38421 przepisów (strona:429/2562)

Placki ziemniaczane na zielono - cukiniowo koperkowe 99

może inaczej doprawiacie. Ja proponuję moją wersję przygotować i ich spróbować. Chrupiące z delikatnym wypełnieniem, i dobrym, na ostro doprawieniem. Składniki na ok. 4 porcje: 1 kg polskich ziemniaków, ok. 300 g cukinii, 1 średnia biała cebula, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka suszonego cząbru, 1 pęczek koperku, ½ łyżeczka curry, chili suszona świeżo mielona do smaku, 1 niewielkie(...)jajko, sól do smaku, 1 duża łyżka mąki pszennej, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Potrzebujemy, dużą miskę, duże gęste sito, tarkę, małe sitko. Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce, jak na placki ziemniaczane, lub drobno miksujemy. Cebulę ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach.   Przekładamy  na gęste sito, które umieszczamy w większym naczyniu, żeby sok do niego ściekał

Moniki Smakołyki
Kartacze z mięsem 83

ziemniaki - 1,30 kg jajko - 1 szt mielone mięso - 40 dag cebula - 2 szt czosnek - 2 ząbki olej majeranek suszony sól pieprz skwarki 30 dag ziemniaków obrać i ugotować, a resztę zetrzeć na tarce. Ugotowane ziemniaki wyjąć z wody i rozgnieść widelcem i połączyć ze startymi odciśniętymi ziemniakami, przyprawić do smaku solą, wymieszać z jajkiem oraz skrobią z odlanego

przepisy- Milki
Placki ziemniaczane z patisonem 111

inny składnik. Tym razem zrobiłam placki ziemniaczane z patisonem w proporcjach pół na pół. Placki wyszły pyszne i chrupiące. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 0,5 patisona kilka ziemniaków 2 jajka ok. 6 łyżek mąki pszennej duża szczypta soli olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ziemniaki obrałam ze skórki. Opłukałam je i starłam na tarce na drobnych(...)oczkach. Odcisnęłam je z nadmiaru soku. Patisona obrałam, usunęłam gniazda nasienne. Podobnie jak ziemniaki starłam go na drobnych oczkach na tarce. Po starciu lekko go osoliłam i zostawiłam na kilkanaście minut na durszlaku. Po tym czasie odcisnęłam nadmiar soku. Patisona i ziemniaki przełożyłam do miski. Dodałam jajka, szczyptę soli i mąkę. Wymieszałam na jednolite ciasto bez grudek. Na patelni rozgrzałam

Waniliowe Improwizacje
Kluski z kaszą kuskus 90

Dziś kolejny pomysł na kluseczki w kształcie kopytek. Tym razem z ugotowanych ziemniaków i kaszy kuskus. Można je podawać jak tradycyjne kopytka, czyli na słodko np. z masełkiem i bułką tartą, lub ze skwarkami i cebulką. Mogą też stanowić dodatek do sosu pieczarkowego czy mięsnego gulaszu. Robi się je łatwo i szybko, więc polecam. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)300g ugotowanych ziemniaków 0,5szkl. suchej kaszy kuskus 2 małe lub jedno duże jajko 1szkl. mąki tortowej + do podsypywania 0,5szkl. mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Kaszę wsypałam do miseczki. Zalałam 0,5szk. gorącej wody, leciutko osoliłam i odstawiłam pod przykryciem na 5 minut. Po tym czasie kaszę odkryłam i zamieszałam. Odstawiłam do wystygnięcia

Waniliowe Improwizacje
Placki z gotowanych ziemniaków i serka wiejskiego 64

Często, gdy zostają mi ugotowane ziemniaki z obiadu, wykorzystuję je na kopytka, lub inne kluski. Od czasu do czasu, zwłaszcza gdy zostaje mniejsza ilość, robię z nich placki. Ciasto na takie placki robi się podobnie jak na kopytka. Tylko zamiast formować kluski, robi się placki i smaży na patelni. Jest to szybsza wersja, dobra, gdy mamy mniej czasu. Tym razem(...)takie placki zrobiłam w wersji z serkiem wiejskim. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 250g ugotowanych ziemniaków 200g serka wiejskiego 2 małe jajka 2szkl. mąki tortowej 0,5 łyżeczki soli szczypta sody oczyszczonej olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki przełożyłam do miski. Dodałam serek wiejski razem ze śmietanką i wszystko razem zblendowałam na jednolitą masę

Waniliowe Improwizacje
Pyzy z soczewicą 84

brakuje wam pomysłu na obiad, to może skusicie się na te mięciutkie i pulchne kluseczki ziemniaczane z nadzieniem. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: ok. 2szkl. ugotowanych ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz: 0,5szkl suchej soczewicy płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz szczypta majeranku szczypta słodkiej papryki w proszku(...)cebula 1 łyżka bułki tartej olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotowane i wystudzone (najlepiej z dnia poprzedniego) zmieliłam w maszynce do mięsa. Rozłożyłam je równomiernie w misce i podzieliłam na 4 równe części. Jedną część ziemniaków wyjęłam i rozłożyłam równomiernie na pozostałych, a w puste miejsce nasypałam tyle mąki ziemniaczanej, aby utworzyła jedną linię z ziemniakami

Waniliowe Improwizacje
Zupa ogórkowa 105

mnie wspomnienie dzieciństwa - pyszny, lekko kwaskowy i bardzo charakterystyczny smak, zawsze była jedną z moich ulubionych zup. W moim rodzinnym domu zupa ogórkowa zawsze występowała w wersji z ziemniakami, choć wiem, że istnieje także wersja z ryżem - kiedyś z ciekawości na pewno spróbuję taką zrobić. Ale dziś klasycznie, z ziemniaczkami. Zupa ogórkowa z ziemniakami - przepis na 8 porcji Do przygotowania(...)zupy będziesz potrzebować: 2 ćwiartki z kurczaka, 2,5l wody, 2 marchewki, 2 pietruszki, 5 średnich ziemniaków, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, domowa przyprawa do zupy , 8 ogórków kiszonych, łyżka oleju, sól, pieprz. 1. Mięso przepłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Żeby wywar był mniej tłusty odetnij tłuszcz i obierz kurczaka ze skóry. 2. Wrzuć kurczaka do garnka, dodaj

Z notatnika dietetyka
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą 1070

poniższego przepisu powstaje danie dla około czterech osób, a do zapiekania zostało użyte naczynie żaroodporne o wymiarach 32cm x 18cm Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą Składniki: 800g ziemniaków 400g kiełbasy śląskiej 3 cebule 100g sera żółtego 200g kwaśnej śmietany 18% 1 jajko Sól Pieprz 1 łyżeczka tymianku Olej do smażenia Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą Przygotowanie: Ziemniaki obieramy(...)sera startego na tarce na grubych oczkach i jedną łyżeczkę suszonego tymianku, wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwami połowę wcześniej ugotowanych ziemniaków, na które wykładamy połowę podsmażonej kiełbasy z cebulką i zalewamy połową sosu, następnie w ten sam sposób układamy kolejne warstwy. Przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego

Księga-Smaku
Kluski z ziemniakami i serem 90

Kluski z ziemniakami i serem                                                                Gdy po obiedzie zostają, mi ziemniaki to ich nie wyrzucam, zawsze przygotowuję z nich smaczne danie obiadowe. Składniki: Ciasto: mąka pszenna(...)szkl biały ser - 400 g ziemniaki ugotowane - 700 g jajko - 1 szt sól Dodatkowo : jogurt naturalny - 250 ml miód - 4 łyżki cynamon - 2 łyżeczki Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przecisnąć do miski razem z serem białym przez praskę. Następnie wybić, jajko dodać, mąkę i zagnieść, na jednolite ciasto. Ciasto jest lekko klejące, ale nie dosypywać mąki. Podzielić ciasto na kawałki

Kuchnia Danusi
Frittata z buraczkami... 94

Przepis obliczony na wykorzystanie resztek buraczków z, a jakże, wigilijnego barszczu. Ponieważ nie cierpię wyrzucania ugotowanych, po-zupowych resztek stawiam raczej na zupy kremy, jak kokosowa , pomarańczowa , czy z ziemniakami . Ale tym razem nie ja decydowałam [ ;) ] i na stole pojawił się czysty barszczyk, dobrze przyprawiony pieprzem i ziołami. Pyszny! A bonusem okazały się ugotowane buraczki...  Składniki: (blaszka okolice 20/25cm(...)czyli jakieś 8-9 porcji) 1kg małych ziemniaków, najlepiej takiej samej wielkości 1 spory ugotowany lub upieczony buraczek, pokrojony na cienkie plasterki 8-9 jajek 2 łyżki drobniutko startego Parmezanu niewielka kostka żółtego sera, u mnie cheddar, startego sól i biały pieprz Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj blaszkę, lub naczynie żaroodporne - ja swoje wykładam papierem do pieczenia, bo oszczędza

Lejdi of the house
Cielęcina w sosie własnym i pieczone ziemniaczki. 112

Cielęcina to jeden z tych rodzajów mięsa, który niemalże przygotowuje się sam. Jest mięciutka, rozpływająca się w ustach, pysznie komponuje się z pieczonymi ziemniakami w maśle i oliwie z oliwek. Całe danie podbije kubki smakowe męskiej części czytelników o tym jestem przekonana ale jeśli lubicie dziewczyny jeść mięso to polecam również i Wam. Cielęcina w sosie: - 2 łyżki oleju rzepakowego(...)łyżki wody, całość bardzo dobrze rozprowadź, tak aby nie było grudek. Dodaj 2 łyżki wody, wymieszaj i wlej do sosu, wymieszaj i zagotuj, sos zrobi się gesty. Ziemniaczki pieczone: - ziemniaki (mączyste - żółte) - masło + oliwa z oliwek - sól + świeży czosnek + przyprawa do ziemniaków +/lub rozmaryn Ziemniaki obierz, pokrój na równą dużą kostkę, wymieszaj z w/w składnikami. Piecz w piekarniku przez

SMYKWKUCHNI
Pierś kacza w pomarańczach z pieczonymi ziemniakami 96

średnie pomarańcze sok z 1/2 pomarańczy Marynata 2 łyżki oleju 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu pieprz,sól do smaku Dodatkowo kilka łyżek oleju 500 g obgotowanych ziemniaków ( ok 10 minut w osolonej wodzie) tymianek, sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, lub zestaw innych dowolnych przypraw do ziemniaków Piersi kacze opłukać. Składniki marynaty wymieszać, polać mięso, przykryć i odstawić(...)zapiekania. Pomarańcze umyć dokładnie, pokroić na cząstki. Ułożyć wokół mięsa. Sokiem skropić mięso po wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut, pod przykryciem. Ziemniaki podzielić na cząstki, skropić oliwą, posypać przyprawami, wymieszać, 15 minut przed końcem pieczenia ułożyć wokół mięsa w naczyniu i zapiekać bez przykrycia. Przed końcem pieczenia sprawdzić miękkość mięsa widelcem. W razie

gotuj ze mną
Pomałyga – mamałyga – fusia – lamięszka 81

wykonania jedzenie.  Na wsi często gotowane, kiedy nadmiar prac polowych nie sprzyjał pobytowi w kuchni. Składniki mocno niewyszukane. Jednak swoją prostotą pomałyżka daje radę zapchać brzuchy   Składniki: * ziemniaki * topiona słoninka * śmietana 18% lub 30% * sól * 2 łyżki mąki Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie.  Kiedy już były miękkie odlałam wodę zostawiając jej 1/3 wysokości ugotowanych ziemniaków.  Posypałam(...)całość mąką i szybko wyrobiłam tłuczkiem do ziemniaków.  Zrobiłam zasmażkę z topionej słoninki i śmietany.  Do 5 łyżek stopionej słoninki ze skwarkami dodałam 2 łyżki śmietany. Całość chwilę gotowałam w patelni.  Polałam zasmażką fusię i podawałam z kiszonym ogórkiem. Smacznego! Lidka Artykuł Pomałyga – mamałyga – fusia – lamięszka pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Moskole po lubelsku 64

kopytka. Proste! Nadszedł w końcu czas i usmażyłam te przepyszne placuszki. Jeśli są wśród moich czytelników osoby mieszkające w pobliżu gór to liczę na ich wyrozumiałość Składniki: * ziemniaki * mąka pszenna * jajko * sól * odrobina oleju Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie.  Jeszcze gorące roztłukłam tłuczkiem do ziemniaków. Kiedy wystygły przecisnęłam przez praskę. Podzieliłam je na cztery równe części, z jednej ćwiartki(...)wyciągnęłam ziemniaki ( nie wyrzucałam!) i w to miejsce wsypałam mąkę. Dodatkowo wbiłam jajko i wtedy wyrobiłam masę.  Formowałam kotleciki i smażyłam na patelni z rozgrzanym olejem.  Podawałam z masłem czosnkowym. Masło czosnkowe: * 1/2 kostki masła * 2 – 3 ząbki czosnku * 1 łyżeczka zielonej czubricy To jest naprawdę pyszne! Moja córka za każdym razem kiedy jesteśmy w górach zamawia

Pieprzyć z Fantazją
Pyzy z pasztetową 70

która chociaż odrobinę ją przypomina. Nie kupuję tej w folii, tylko taką w materiałowej powłoczce, no chyba że nie ma już innej. Składniki: Na ciasto: * 1 kg ugotowanych ziemniaków * 0,25 dkg mąki ziemniaczanej * 1 jajko Farsz: * 30 – 40 dkg pasztetowej * 1 cebulka * 1 łyżka oleju bądź smalcu Na omastę: * 1 cebula * 15 dkg słoninki Ziemniaki wcześniej ugotowane(...)rzadka w folii to nie dodaję do niej cebulki i tłuszczu bo to tylko dodatkowo ją rozrzedza * jeśli nie mamy wagi, żeby odmierzyć proporcje na pyzy, to proponuję przecisnąć ziemniaki do miski, uklepać, podzielić nożem na 4 części, jedną część wyjąć (nie wyrzucać a dodać do ciasta) i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną oraz wbić jajko. Jak nam zostanie

Pieprzyć z Fantazją