podana wraz z pieczonymi ziemniaczkami. Składniki (2 porcje) 2 piersi z kaczki 1 dużo jabłko (albo 2 małe) 2 łyżki konfitur ze śliwek majeranek sól pieprz Składniki do pieczonych ziemniaków 3-4 ziemniaki oliwa z oliwek sól pieprz ulubione przyprawy Przepis na pieczone ziemniaki Ziemniaki myjemy i kroimy w ćwiarki. Wkładamy do miski. Skrapiamy je oliwą i doprawiamy ulubionymi przyprawami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Chłopski garnek z fasolką Dziś mamy pierwszy dzień jesieni, więc przyda się przepis na pyszny, rozgrzewający obiad. Polecam zatem sycącą i aromatyczną zupę z fasolką, pomidorami, ziemniakami i kiełbasą. Smaczny, pożywny i prosty obiad dla całej rodziny. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem, posypaną siekaną zieleniną. Składniki: 40dkg fasolki Piękny Jaś 2 wędzone kiełbasy 1 marchewka 1 korzeń pietruszki(...)kawałek selera 2 ząbki czosnku 2-3 ziemniaki 3 pomidory (lub puszka krojonych pomidorów) 100ml przecieru pomidorowego Przyprawy: majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól, szczypta chili, 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej, liść laurowy, 1 łyżeczka cukru 1,5 -2 litra wody *** Fasolkę zalewamy zimną wodą i moczymy przez 12 godzin *** *** Po tym czasie przecedzamy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy liść
Blog z ApetytemEwą Wachowicz:) To miłe, ale też musimy przyznać, że przepis naprawdę działa i kurczak jest pyszny. Do kurczaka podaliśmy dwie super rzeczy: ziemniaczany kugel , czyli pyszną zapiekankę z tartych ziemniaków i pieczone, podlane miodem brukselki . Wkrótce wrzucimy na bloga przepisy na obydwa dania, bo naprawdę są warte spróbowania. Eksperymentalna pomidorowa Na przystawkę do sobotniego obiadu była zupa. Ogólnie był(...)Druga połowa trafiła do piekarnika, gdzie ładnie się zrumieniła i nabrała twardości, zachowując miękki środek. Zobacz przepis Wtorek: Pyzy z kaszy jęczmiennej Mega zdrowa odmiana klasycznych pyz. Zamiast przyciężkawych ziemniaków użyliśmy ugotowanego pęczaku. Tarte ziemniaki też są – inaczej nie byłyby to pyzy – ale w niewielkiej ilości. Po nafaszerowaniu i ugotowaniu powstały mięciutkie i smaczne pyzy. Przepis już we wtorek Środa
Niedzielny kucharzchilli, skórka mandarynkowa, czarny i biały sezam, glony nori i imbir. Shichimi togarashi można stosować do zup, makaronu, ryżu i wszystkich rodzajów mięsa. Pyszny japoński gulasz wołowy nikujaga z ziemniakami, marchewką, cebulą i sosem sojowym będzie odpowiednim daniem zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację. Japoński gulasz wołowy około 500 g wołowiny gulaszowej np. pręgi wołowej, około(...)bulionu dashi, ale w ostateczności można zastąpić go bulionem wołowym lub wodą 1 duża cebula 3-4 ziemniaki średniej wielkości lub 1 dość duży batat (około 300-400 g) 1 duża marchewka 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki sake (lub czystej wódki) 1 łyżka mirinu (lub wiśniówki typu kirsch) 1 łyżeczka brązowego cukru lub do smaku pół pęczka
Cztery Fajeryhansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Chleb gryczany Pyszny chlebek na bazie ziemniaków. Składniki: · ½ kg ziemniaków · 4 szk. mąki gryczanej · 2 szk. mleka(...)drożdży dodajemy cukier. 4. ½ szk. mąki 5. Podgrzane mleko. 6. Rozrabiamy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 7. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu mielimy. 8. Do miski wsypujemy resztę mąki 9. Dodajemy ziemniaki
Kulinarna ChwilaMłode ziemniaki zapiekane z mięsem Młode ziemniaczki są najlepsze, dodamy mięso, dobrze przyprawione, ulubiony sos i obiadek pyszny mamy. Składniki: · 5 ziemniaków · 3 jajka · 1 szk. mleka · Sól · Pieprz(...)Doprawiamy solą oraz przyprawą. 3. Jajka wbijamy do naczynia. 4. Dolewamy mleko. 5. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 6. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczach. 7. Dodajemy do jajek. 8. Mieszamy dokładnie i wykładamy do naczynia żaroodpornego. 9. Zapiekamy 30 minut
Kulinarna ChwilaPolewę do knedli przygotowałam z oleju koksowego i cukru kokosowego, możesz oczywiście podać je ze śmietaną, bułką tartą, cukrem i posypać cynamonem, każda opcja będzie pyszna. Składniki: 400 g ziemniaków (ugotowanych) 110 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 jajko 500 g śliwek węgierek 3 łyżki oleju koksowego 2 łyżki cukru kokosowego cynamon Przygotowanie : Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, następnie(...)jeszcze ciepłe dokładnie rozgniatam praską. Ziemniaki odkładam, żeby przestygły. Śliwki myję, pozbawiam pestki i obsypuję delikatnie w środku cynamonem. Przygotowuję ciasto: Do ziemniaków dodaję mąkę, sól, jajko, wyrabiam na gładkie ciasto. Podczas wyrabiania możesz dosypać mąki, ale nie za dużo ponieważ zbyt duża ilość spowoduje, że ciasto będzie gumowate. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczam na okrągłe placuszki
KukuleczkiKiszka ziemniaczana jest tradycyjną potrawą nie tylko kuchni narodów Europy Wschodniej ale również kuchni podlaskiej i kurpiowskiej. Są to tarte ziemniaki z boczkiem, skwarkami lub kiełbaską i cebulką, zapiekane w jelicie wieprzowym. Danie bardzo sycące, pożywne i nie da się ukryć, bardzo kaloryczne. Aby odchudzić lekko danie można smalec zastąpić olejem, ale ... smalec to smalec :) Kiszki można przygotować(...)okręcać pojedyncze "kiełbaski" albo krótsze odcinki. Ponoć wyśmienicie smakują przyrządzone na grillu - na pewno przetestuję. Przepis pochodzi z forum Wędliny Domowe , udostępniony przez powiat hajnowski. Składniki: 750 g obranych ziemniaków 1 duża cebula 100 g wędzonego boczku (może być słonina, kiełbasa wędzona) 150 g mąki pszennej sól, pieprz, majeranek smalec 1 m jelita wieprzowego (kaliber 30/32 lub większe 32/34) Przygotowanie
Kocham..lubię..gotuję..polędwiczkę wieprzową w kremowym sosie z dodatkiem whisky. I to był strzał w dziesiątkę - obiad wyszedł przepyszny, szybki jak na polędwiczkę przystało i mało pracochłonny. Polędwiczki podałam z ziemniakami i młodą marchewką karmelizowaną na masełku. Paluszki lizać :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa około 350-400 g sól morska świeżo mielony pieprz tymianek płatki chili oliwa do smażenia 1 mała cebulka(...)zagęści. Doprawić solą i pieprzem. Dołożyć obsmażone polędwiczki i poddusić wszystko razem około 5 min, w międzyczasie raz obracając mięso. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ulubionymi dodatkami - z ziemniakami, warzywami, bagietką lub makaronem. Podałam z ziemniakami gotowanymi na parze w mundurkach i z młodą karmelizowaną marchewką - młodą marchewkę wyszorowałam, nie obierałam. Ugotowałam z ziemniakami na parze. Na patelni rozpuściłam
Kocham..lubię..gotuję..wyszedł fenomenalny, soczysty i bardzo smaczny. Domowy wędzony boczek dopełnił smaku a rodzynki lekko osłodziły potrawę, piwo nadało niebywałego charakteru potrawie a całość smakowała wyśmienicie. Kurczaka podałam z pieczonymi ziemniakami, na które mam wypróbowany sposób aby pozostały w środku miękkie, a z wierzchu były lekko chrupiące. Ziemniaczki wcześniej gotuję na parze, dzięki temu są już gotowe do jedzenia, miękkie(...)godzinie zdjąć pokrywę, kurczaka polać sosem z pieczenia i dopiec około 15-20 min z opcją grzałki górnej, aż do zrumienienia skórki. Można podnieść temperaturę w piekarniku. Ziemniaki: ugotowane ziemniaki (ja gotuję na parze 30 min) przełożyć do miski, skropić olejem lub oliwą, posypać papryką mieloną, tymiankiem, szczyptą cukru i wymieszać. Ziemniaki wsypuję na pokrywę, którą ściągam z naczynia
Kocham..lubię..gotuję..Polewę do knedli przygotowałam z oleju koksowego i cukru kokosowego, możesz oczywiście podać je ze śmietaną, bułką tartą, cukrem i posypać cynamonem, każda opcja będzie pyszna. Składniki: 400 g ziemniaków (ugotowanych) 110 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 jajko 500 g śliwek węgierek 3 łyżki oleju koksowego 2 łyżki cukru kokosowego cynamon Przygotowanie : Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, następnie(...)jeszcze ciepłe dokładnie rozgniatam praską. Ziemniaki odkładam, żeby przestygły. Śliwki myję, pozbawiam pestki i obsypuję delikatnie w środku cynamonem. Przygotowuję ciasto: Do ziemniaków dodaję mąkę, sól, jajko, wyrabiam na gładkie ciasto. Podczas wyrabiania możesz dosypać mąki, ale nie za dużo ponieważ zbyt duża ilość spowoduje, że ciasto będzie gumowate. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczam na okrągłe placuszki
Kukuleczkizakwasu na żurek sól, pieprz do smaku 3 ząbki czosnku liście laurowe ziele angielskie majeranek cebula 4 kiełbasy śląskie 100 g boczku wędzonego włoszczyzna 4 jajka 4 duże ziemniaki Żurek na wędzonce Wykonanie: Wodę wlać do garnka. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz oczyszczoną włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Kiełbasę pokroić w talarki i dodać gotujących się ziemniaków. pokroić(...)talarki i dodać gotujących się ziemniaków. W tym czasie pokroić boczek w drobną kostkę i podsmażyć razem z cebulą. Następnie dodajemy zakwas i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i dodajemy do gotowego żurku. Artykuł Żurek na wędzonce pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniajesienią gdy straganach mamy mnóstwo świeżych warzyw, na obiad lub kolacje podaję te oto danie. Składniki znajdziemy na każdym straganie. Danie można dowolnie modyfikować dodając ulubione warzywa. Kilka ziemniaków Kolorowe papryki- 1 szt czerwonej ,1 szt zielonej i 1 szt żółtej Cukinia baby zielona i żółta garść fasolki szparagowej 5 pieczarek cebula czerwona 1 sztuka Pieprz ziołowy OLMIX Przyprawa Pomidory(...)kostkę boczek wędzony 3 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku Wykonanie. Jeśli używany wędzonego boczku to zaczynamy od jego podsmażenia. Na wytopiony tłuszcz wrzucamy pokrojone w plasterki ziemniaki. Wersja bez boczku- ziemniaki podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek. Mieszamy aby się nie przypaliły. Gdy będą chrupiące, zdejmujemy je z patelni. Na łyżce oliwy podsmażamy fasolkę, po około5 minutach dodajemy
Kasia i jej kobiecy światformowanie małych kotlecików, które następnie obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Najlepiej smakują na ciepło w towarzystwie świeżych warzyw lub młodych ziemniaków. Zupa krem z kalafiora Zupa krem to idealne pierwsze danie, które pobudzi nasze kubki smakowe. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut. Proporcje składników zależą od tego, czy chcemy uzyskać gęstszy(...)gotujemy. Kalafior kroimy na mniejsze części i wrzucamy do wywaru. Powinien on być bardzo miękki, by później dało się go łatwo zblendować. W tym czasie ugotowane i odcedzone ziemniaki (250 g) kroimy na mniejsze części i dodajemy do zupy. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zupę można dowolnie przyprawiać do smaku, warto też niekiedy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!