ziemniaki - 38421 przepisów (strona:434/2562)

Sałatka z brokułem i ziemniakami 106

brokułów. Postanowiliśmy to wykorzystać i wymyśliliśmy sobie, że przygotujemy sałatkę. Akurat tak się zdarzyło, że większość składników, które w niej wykorzystaliśmy, mieliśmy pod ręką.   Sałatka z brokułem i ziemniakami SKŁADNIKI: - 1 duży brokuł - 4 jajka - 4 duże ziemniaki - 2 ząbki czosnku - 250 g sera Fetta - 6 łyżek jogurtu greckiego - 1 łyżeczka koperku - sok z połowy limonki - pieprz do smaku(...)Umyte różyczki z brokułu wrzucamy do osolonej, gotującej się wody i gotujemy do miękkości. Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i gotujemy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, a gdy wystygną drobno kroimy. W międzyczasie przygotowujemy sos do naszej sałatki. Jogurt łączymy z koperkiem, rozgniecionym czosnkiem i sokiem z cytryny. Następnie brokuł, jajka, ziemniaki, ser Fetta posiekany w kostkę

Związek na patelni
Swojska sałatka ziemniaczna 98

Swojska sałatka ziemniaczana to bardzo sycąca sałatka z ziemniaków, śledzi i pieczonych buraków. SWOJSKA SAŁATKA ZIEMNIACZNA Składniki: 3-4 filety śledziowe po 1/3 szkl.octu i oleju (do marynowania śledzi), 3-4 ziemniaki 2 małe buraki 1/2 pora garść kiełków rzodkiewki sos (wersja1): 3 łyżki octu 3 łyżki oliwy sól i pieprz sos (wersja2): 100 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku(...)godziny, aby wypłukać posmak soli (można też użyć gotowych filetów śledziowych w oleju). Następnie śledzie kroimy na mniejsze kawałki skrapiamy octem i olejem i odstawiamy na przynajmniej godzinę. Ziemniaki gotujemy, studzimy i kroimy w grube plastry. Buraki kroimy na ćwiartki i pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Upieczone obieramy i kroimy na plastry. Pora kroimy w pióra

Bon appetit mon amie
Grochówka 82

szybko się rozgotowującego itd. Większość lubi jej różne wersje.  Składniki: 300 g wędzonych żeberek 2 litry wody 300 g wędzonej kiełbasy śląskiej 300 g żółtego łuskanego grochu 5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 por (biała część) 1 ząbek czosnku 3 łyżki smalcu z kaczki 1 szalotka 1 cebula 1 łyżeczka mąki 1 liść laurowy(...)garnka włożyłem wędzone żeberka w całości. Zagotowałem. Zmniejszyłem ogień, dodałem wypłukany na sicie oraz odsączony groch. Gotowałem pod przykryciem przez 50 minut. Pod koniec gotowania posoliłem, 2/3 łyżeczki. Ziemniaki obrałem, pokroiłem w kostkę. Marchewkę w pół plasterki, pietruszkę w słupki. Do ugotowanego wywaru dodałem ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, plaster selera, kawałek białej części pora oraz ząbek czosnku w całości. Gotowałem

R'n'G Kitchen
Zupa krem z topinamburu ze smażonymi ziemniakami 106

Smak topinamburu jest niezwykły, ziemisty, orzechowy. Lubię wszystko co jest z niego przygotowane. 500 gram topinamburu 2 mączyste ziemniaki + jeden do usmażenia "skwarków" ziemniaczanych olej cebula biała wywar z warzyw liść laurowy ziele angielskie pestki słonecznika oliwa truflowa Obrać topinambur i od razu wkładać do zimnej wody, aby nie czerniał. Obrać ziemniaki. Obrane warzywa pokroić w dość spore kowalki(...)podsmażyć na łyżce oleju. Dodać posiekaną cebulę. Następnie zalać wywarem, dodać przyprawy i gotować 20 minut do miękkości. Wyjąć liść laurowy i ziele angielskie. Zupę zmiksować. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Usmażyć na złoto. Zupę wylać i posypać pestkami oraz kosteczkami ziemniaka i polać oliwą truflową

AZgotuj!
Zrazy drobiowe pod serem pleśniowym 83

dodatkiem świeżych warzyw. A tych ostatnich mamy teraz pod dostatkiem. Danie można z powodzenie zaserwować na szczególny obiad dla naszych gości. Podajemy z warzywami z patelni i zapiekanymi ziemniakami. Mniam, zapraszam do przepisu:) Składniki 2 duże filety drobiowe kawałek pora, biała część marchewka czerwona papryka najlepiej podłużna żółta i zielona papryka 100 g sera pleśniowego 1/2 główki czosnku oliwa sól(...)pieprz Sos 1/2 szklanki wina Porto 5 łyżek gęstej śmietany, do sosów 100 ml sosu ciemnego pieczeniowego oliwa Dodatkowo kilka ziemniaków pokrojonych w plastry sól, pieprz, papryka olej Czosnek posiekać drobno, warzywa pokroić w długie słupki( takie aby wystawały z roladki). Filety rozciąć w połowie, lekko rozbić, posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Oliwę rozgrzać, wrzucić czosnek lekko zeszklić , dodać

gotuj ze mną
Kapuśniak z boczkiem i ziemniakami. 165

jesienne i zimowe chłody polecam taki kapuśniak, sycący i rozgrzewający, z bardzo dużą ilością kapusty, boczku i ziemniaków. Z przepisu wychodzi 4 duże porcje. Ugotujcie, a zobaczycie jak będzie pysznie :) Potrzebujemy: 50 dag kiszonej kapusty 2 duże cebule 50 dag boczku wędzonego 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu czarnego sól do smaku pieprz czarny mielony(...)smaku olej do smażenia 4 duże ziemniaki 2 litry bulionu warzywnego Wykonanie pysznego kapuśniaku: 1. Kapustę płuczemy, odciskamy z wody i kroimy, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości. 2. Cebule obieramy, kroimy i przesmażymy na oleju aż będzie szklista i miękka, przekładamy do miękkiej kapusty. 3. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju do ładnego zrumienienia i również

Izabelawkuchni
Krupnik z grzybami 162

godziny Składniki 2, 5 l wody 300 g szponderu wołowego z kością podudzie z kurczaka 10 g suszonych grzybów 2 marchewki pietruszka biała część pora 1/4 selera 2 średnie ziemniaki 60 g kaszy jęczmiennej 2 liście laurowe 4 ziela angielskie łyżeczka ziaren pieprzu łyżka soli kilka gałązek natki pietruszki do wywaru + posiekana natka do zupy Przepis 1 Mięso oraz suszone(...)warzywa: marchewki, pietruszkę, pora oraz selera. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól oraz kilka gałązek natki pietruszki. Gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. 3 Następnie z wywaru wyjmujemy jedną marchewkę i jedną pietruszkę oraz kroimy w kostkę. Wrzucamy ponownie do zupy, wraz z pokrojonymi ziemniakami. W tym samym czasie

Kuchnia Bazylii
Jesienny kociołek z grzybami 122

jest niezwykły dla grzybiarzy, bo w lasach jest wyjątkowo dużo grzybów. SKŁADNIKI 850 g mięsa wieprzowego z łopatki 4 duże cebule 600 g grzybów leśnych 1 kg ziemniaków 4 liście laurowe 7 ziaren ziela angielskiego oliwa mąka pszenna typ 500 (np. Wrocławska) sól, świeżo mielony pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek WYKONANIE Cebule obrać i pokroić w kostkę, po czym(...)pokrywę naczynia i zostawić na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlać jeszcze wodą. W międzyczasie umyć grzyby, oczyścić i pokroić je na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na średniej wielkości kostkę. Gdy mięso już zmięknie, dodać grzyby i ziemniaki. Nadal dusić do momentu, aż ziemniaki zmiękną. W razie potrzeby gulasz podlać wodą. Gotowy

Passions hobbies life
Zupa gulaszowa 112

Dzień dobry :-) Jesień się zaczęła na dobre i trzeba się jakoś rozgrzewać. U nas w domu zaczął się więc sezon na zupy :-) Tym razem padło na gulaszową z ziemniakami, papryką, marchewką i szynką wieprzową. Przepis na nią znalazłam tutaj ( klik ), zamiast mięsa wołowego dałam wieprzowe, bo tamtego nie kupiłam. Zupa pyszna, sycąca, robi się troszkę dłużej, ale z podanej porcji(...)wystarczy dla czteroosobowej rodziny na dwa dni ;-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-)  Składniki: około 1,2 kg szynki wieprzowej lub gulaszu wołowego 3 czerwone papryki 500 g ziemniaków 2 większe marchewki 1 mniejsza pietruszka 3 cebule 5 ząbków czosnku 4 łyżki oleju 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki kminku 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka ostrej papryki (ja dałam

kruche babeczki
Pierś z kaczki z jabłkami i sosem śliwkowym 127

podana wraz z pieczonymi ziemniaczkami. Składniki (2 porcje) 2 piersi z kaczki 1 dużo jabłko (albo 2 małe) 2 łyżki konfitur ze śliwek majeranek sól pieprz Składniki do pieczonych ziemniaków 3-4 ziemniaki oliwa z oliwek sól pieprz ulubione przyprawy Przepis na pieczone ziemniaki Ziemniaki myjemy i kroimy w ćwiarki. Wkładamy do miski. Skrapiamy je oliwą i doprawiamy ulubionymi przyprawami

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chłopski garnek z fasolką 109

Chłopski garnek z fasolką Dziś mamy pierwszy dzień jesieni, więc przyda się przepis na pyszny, rozgrzewający obiad. Polecam zatem sycącą i aromatyczną zupę z fasolką, pomidorami, ziemniakami i kiełbasą. Smaczny, pożywny i prosty obiad dla całej rodziny. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem, posypaną siekaną zieleniną.     Składniki: 40dkg fasolki Piękny Jaś 2 wędzone kiełbasy 1 marchewka 1 korzeń pietruszki(...)kawałek selera 2 ząbki czosnku 2-3 ziemniaki 3 pomidory (lub puszka krojonych pomidorów) 100ml przecieru pomidorowego Przyprawy: majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól, szczypta chili, 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej, liść laurowy, 1 łyżeczka cukru 1,5 -2 litra wody     *** Fasolkę zalewamy zimną wodą i moczymy przez 12 godzin *** *** Po tym czasie przecedzamy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy liść

Blog z Apetytem
Menu na tydzień: Zdrowe przepisy na jesień 90

Ewą Wachowicz:) To miłe, ale też musimy przyznać, że przepis naprawdę działa i kurczak jest pyszny. Do kurczaka podaliśmy dwie super rzeczy: ziemniaczany kugel , czyli pyszną zapiekankę z tartych ziemniaków i pieczone, podlane miodem brukselki . Wkrótce wrzucimy na bloga przepisy na obydwa dania, bo naprawdę są warte spróbowania. Eksperymentalna pomidorowa Na przystawkę do sobotniego obiadu była zupa. Ogólnie był(...)Druga połowa trafiła do piekarnika, gdzie ładnie się zrumieniła i nabrała twardości, zachowując miękki środek. Zobacz przepis Wtorek: Pyzy z kaszy jęczmiennej Mega zdrowa odmiana klasycznych pyz. Zamiast przyciężkawych ziemniaków użyliśmy ugotowanego pęczaku. Tarte ziemniaki też są – inaczej nie byłyby to pyzy – ale w niewielkiej ilości. Po nafaszerowaniu i ugotowaniu powstały mięciutkie i smaczne pyzy. Przepis już we wtorek Środa

Niedzielny kucharz
Japoński gulasz wołowy 108

chilli, skórka mandarynkowa, czarny i biały sezam, glony nori i imbir. Shichimi togarashi można stosować do zup, makaronu, ryżu i wszystkich rodzajów mięsa. Pyszny japoński gulasz wołowy nikujaga z ziemniakami, marchewką, cebulą i sosem sojowym będzie odpowiednim daniem zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację. Japoński gulasz wołowy około 500 g wołowiny gulaszowej np. pręgi wołowej, około(...)bulionu dashi, ale w ostateczności można zastąpić go bulionem wołowym lub wodą 1 duża cebula 3-4 ziemniaki średniej wielkości lub 1 dość duży batat (około 300-400 g) 1 duża  marchewka 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki sake (lub czystej wódki) 1 łyżka mirinu (lub wiśniówki typu kirsch) 1 łyżeczka brązowego cukru lub do smaku pół pęczka

Cztery Fajery