zrobić knedli. Ciężko mi było zdecydować tylko czy ze śliwką czy z morelą. W takich sytuacjach nie rezygnuję z żadnej opcji i wybieram obie wersje:) Składniki: * 60 dkg ziemniaków * 1/2 szklanki mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1 jajko * 1/4 łyżeczka soli * morele i śliwki Dodatkowo: * śmietana i cukier * mąka do podsypywania Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Ugotowane stłukłam tłuczkiem(...)ziemniaków i ostudziłam. Przecisnęłam przez praskę. Do ziemniaków dodałam mąki, jajko i odrobinę soli. Wyrobiłam masę i uformowałam wałek. W miarę potrzeby podsypywałam mąką. Odcinałam z niego kawałki wielkości dużej moreli. Rozpłaszczałam na dłoni. Dłonie miałam umoczone w mące, żeby ciasto nie kleiło się. Układałam śliwkę albo morelę na placuszku i zaklejałam. Formowałam kulkę. Gotowałam moje knedle
Pieprzyć z FantazjąPlacuszki z kabaczkiem i ziemniakami Placuszki z kabaczkiem i ziemniakami, to pyszne danie, które możemy przygotować na obiad lub kolacje. Szybkie i proste w wykonaniu, a do tego jeszcze takie smaczne. Składniki : kabaczek lub cukinia - 700 g ziemniaki duże - 2 szt jajka - 2 szt mąka - 4 łyżki cebula - 1 szt słodka papryka w proszku - 1 łyżeczka pieprz i sól(...)kabaczka gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach, posypać solą, wymieszać, odstawić na kilka minut. Po tym czasie przełożyć na sito. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć do miski na tarce o dużych otworach, dodać startego kabaczka i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, łyżką wykładać porcję ciasta, smażyć placuszki z obu stron
Kuchnia Danusiziarna ziela angielskiego 2 l wody 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera 1 łyżka masła 1 przecier ogórkowy, ja użyłem przecieru z Manufaktury Wielkopolskiej 4-5 średnich ziemniaków 100 ml słodkiej śmietanki 30% 1 żółtko 2 łyżki posiekanego koperku sól, czarny pieprz Przygotowanie: Krok 1: Skrzydełka z kurczaka, liście laurowe i ziele angielskie(...)tarce jarzynowej. Ja osobiście wolę kostkę, warzywa mają wtedy odpowiednią strukturę i nie znikają w zupie, ale to zależy od osobistych preferencji. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Krok 2: Do gotującego się wywaru dodaj pokrojone w kostkę warzywa korzeniowe: marchew, pietruszkę i seler. Gotuj
kuron.com.plpietruszka 1 średnia cebula jw. 1-2 cukinie pokrojone w kostke 1 korze ń selera obrane pokrojony jw. 1 papryka (dowolny kolor ) pokrojone 1-2, ziemniaki pokrojone sól i pieprz do smaku kilka ziaren ziela angielskiego kilka li ści laurowych 2 żółtka 1-2 łyżki oleju roślinnego 1/2 łyżeczki oregano suche 4 łyżki stołowe śmietany Pó ł cytryny(...)łożyć do gara zalać woda i gotować mi ęso przez kilka minut. Następnie dodać wszystkie oczyszczone i pokrojone warzywa (marchew, seler,pietruszke, cebula, papryka,ziele,lisc laurowy), z wyjątkiem ziemniaków . Doprowadzi ć zupe do wrzenia, a następnie obniżyć płomień .Gotować aż mięso i warzywa będą miękkie,a część płynu odparuje * Wyci ągnąć golonkę ,kurczaka,nożki. Nóżki i skóre z golonki
w mojej kuchnipietruszka 1 średnia cebula jw. 1-2 cukinie pokrojone w kostke 1 korze ń selera obrane pokrojony jw. 1 papryka (dowolny kolor ) pokrojone 1-2, ziemniaki pokrojone sól i pieprz do smaku kilka ziaren ziela angielskiego kilka li ści laurowych 2 żółtka 1-2 łyżki oleju roślinnego 1/2 łyżeczki oregano suche 4 łyżki stołowe śmietany Pó ł cytryny(...)łożyć do gara zalać woda i gotować mi ęso przez kilka minut. Następnie dodać wszystkie oczyszczone i pokrojone warzywa (marchew, seler,pietruszke, cebula, papryka,ziele,lisc laurowy), z wyjątkiem ziemniaków . Doprowadzi ć zupe do wrzenia, a następnie obniżyć płomień .Gotować aż mięso i warzywa będą miękkie,a część płynu odparuje * Wyci ągnąć golonkę ,kurczaka,nożki. Nóżki i skóre z golonki
mojej kuchnigaram masala. Być może danie z gotowych mieszanek nie będzie idealnie zbalansowanie, ale z pewnością dostarczy wam kulinarnych wrażeń. Kofty z tofu Składniki kofty: ok. 0,5 kg ziemniaków (5 szt średniej wielkości), 200 g tofu odsączonego z wody, szklanka groszku mrożonego lub odsączonego z puszki, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 4-6 łyżek mąki z ciecierzycy, 2 łyżki posiekanej świeżej(...)pasty z chilli lub ostrej pasty paprykowej, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/4 łyżeczki nasion gorczycy, 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu, sos sojowy do smaku. Przygotowanie Kofty: Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki, ugotować i odstawić do ostygnięcia. Wystudzone ziemniaki utłuc na puree. Odsączone tofu wytrzeć ręcznikiem papierowym i rozdrobnić widelcem. Połączyć w dużej misce razem z ziemniakami
Pełna LodówkaTeraz kiedy ziemniaki są najlepsze polecam rumiane ziemniaki z żółtą cukinią, czosnkiem, miętą i skórką cytryny. Moja posypana jest serem feta, ale wędzony biały ser także się smacznie wkomponuje. 6 sztuk jednakowej wielkości ziemniaków 1 żółta cukinia ząbek czosnku cząber i/lub rozmaryn trochę skórki z cytryny kilka listków mięty olej rzepakowy 2 łyżki ser feta lub polski biały ser wędzony(...)opakowania sól i pieprz do smaku Ziemniaki wyszorować, umyć i przeciąć w plasterki o równej wielkości ok. 0,5 cm (można je lekko obgotować wtedy krócej się rumienią), cukinię przygotować tak samo. Rozgrzać olej i rumienić ziemianki do miękkości. Kiedy będą prawie miękkie wycisnąć czosnek, dodać cukinię i smażyć jeszcze chwilkę. Na koniec dodać 1/2 łyżeczki cząbru, posolić i popieprzyć
AZgotuj!Zupa jarzynowa z kurczakiem fot. Moja Książka Kucharska Zupa jarzynowa. Przepis na zupę jarzynową z kurczakiem. Przepis na pyszną, tradycyjną polską zupę jarzynową z kurczakiem, ziemniakami, marchewką i fasolką szparagową. Najlepsza zupa jarzynowa, to ta ugotowana ze świeżych i sezonowych warzyw. Oprócz ziemniaków, czy fasolki szparagowej idealne połączenie smakowe daje z groszkiem cukrowym lub kalafiorem. Można wzbogacić jej smak(...)składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na zupę jarzynową SKŁADNIKI: 1 pojedynczy filet z kurczaka biała część pora , pokrojona w cienkie plasterki 1 marchew, pokrojona w kostkę 2 ziemniaki, pokrojone w niewielką kostkę garść fasolki szparagowej, pokrojona na mniejsze kawałeczki 1/2 czerwonej papryki, pokrojona w kostkę 2 łyżki posiekanego koperku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1,5-2 litry lekkiego
Moja Książka Kucharskamiłośnikom buraczków. Jest bardzo dużo szkół przygotowywania botwinki – ja przed dodaniem do bulionu podsmażam ją na maśle, aby wydobyć z niej więcej smaku. Nie dodaję także do botwinki ziemniaków, ponieważ po przygotowaniu podaję ją z ubitymi ziemniaczkami. Jednak jeżeli chcielibyście dodać do zupy ziemniaki, zróbcie to w momencie dodawania warzyw. Zapraszam Was serdecznie na przepis! Zobacz też: Sałatka(...)ziaren czarnego pieprzu łyżka masła 2 łyżeczki cukru łyżeczka octu 1-2 łyżki śmietanki 18% do zup i sosów koperek, szczypiorek i jajko na twardo do podania ugotowane ziemniaki i skwarki do podania Przepis 1 Porcję rosołową zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy do zagotowania się i zdejmujemy łyżką cedzakową szumowiny. 2 W międzyczasie marchewkę obieramy, a dwie z nich kroimy
Kuchnia BazyliiKremowa zupa z cukinią i grzankami Delikatna, letnia zupa krem z cukinii, ziemniaków, pora i cebuli. Podana z chrupiącymi grzankami i prażonymi ziarnami słonecznika oraz keksem śmietany lub jogurtu naturalnego smakuje wyśmienicie. Polecam! Składniki: 3 młode cukinie 3 niewielkie ziemniaki pół pora – zielona część 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu lub rosołu 1 łyżka masła(...)masła jogurt naturalny lub kwaśna śmietana – kilka łyżek opcjonalnie – nasiona słonecznika lub pestki dyni *** Cukinie myjemy i kroimy w kostkę, nie obieramy jej ze skórki *** *** Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę *** *** W dużym garnku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy drobno pokrojony czosnek, mieszamy i smażymy przez kilka sekund *** *** Dodajemy
Blog z ApetytemKotlety ziemniaczane to fajny pomysł na obiad bez mięsa. Te są bardzo delikatne (być może to też zasługa młodych ziemniaków, z których je zrobiłam), mają kremowe wnętrze i chrupiącą skórkę. Dodatek chrzanu, cebulki i szczypiorku w kotletach a do nich sos pieczarkowy komponują się idealnie i wychodzi naprawdę pyszne danie :) Składniki na ok. 4 porcje: (Inspiracja: " Sio-smutki! ") Kotlety ziemniaczane(...)ziemniaków 3 jajka (1 ugotowane na twardo i 2 surowe) 1 cebula 1 łyżeczka chrzanu 3 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz bułka tarta na panierkę Sos pieczarkowy: ok. 400 g pieczarek 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 duża śmietana 18% 0,5 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, gałka muszkatołowa uwaga, jeśli ktoś lubi rzadsze
Simply Foodkleks śmietany, moja mama do placków musiała mieć kubek zimnego mleka. O statnio jednak najbardziej smakują nam placki ziemniaczane z sosem czosnkowym. Składniki: 0,5 kg ziemniaków, 1 duże jajko lub 2 małe, 2 łyżki mąki (około - czasami ciut więcej, czasami ciut mniej), 1 mała cebula, szczypta soli, olej rzepakowy do smażenia. Sos czosnkowy : 2 łyżeczki(...)ząbek czosnku, jak ktoś lubi mocno czosnkowe smaki to może dodać więcej :) Posolić, popieprzyć, dodać majeranek. Jeszcze raz wymieszać, wstawić do lodówki na pół godziny, żeby się smaki przegryzły. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce ja połowę trę no tarce o grubych oczkach, połowę na drobnych, zdecydowanie wolę jak ziemniaki są w większych "paseczkach" niż stanowią całkowicie utartą
Moja kraina smakówzachciankę a przy okazji inspiracja dla was na super obiad lub kolację. PRZEPIS NA KOPYTKA Z CUKREM I MALINAMI Składniki na kopytka z cukrem i malinami: 1 kg ugotowanych ziemniaków lub upieczonych w folii al. ok 250g mąki pszennej (ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków) 1 jajko sól nasło cukier trzcinowy maliny Jak zrobić kopytka z cukrem i malinami: Ziemniaki(...)przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich jajko, szczyptę soli i mąkę – wyrabiamy ciasto. Ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków – będziemy potrzebować jej tyle by ciasto pozostało bardzo miękkie ale dało się już formować. Rękami oprószonymi mąką formujemy wałki o grubości 1,5cm i kroimy je na plastry o szerokości 2 cm. Do wrzącej osolonej wody wrzucamy kopytka i gotujemy
Dorota Smakujemiękkie. Zobacz też: Kluski śląskie – jak zrobić? Domowy makaron Przepis na zielone kopytka ze szpinaku Drukuj przepis Porcji: 4-5 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki 800 g obranych ziemniaków 1,5 szklanki mąki jajko 2 garście szpinaku sól Przepis 1 Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy są jeszcze ciepłe rozbijamy je tłuczkiem, tak aby nie było grudek(...)Czekamy, aż ziemniaki nieco przestygną (ważne, aby nie wystygły całkowicie, kiedy będziemy wyrabiać ciasto). 2 W międzyczasie szpinak podsmażamy na suchej patelni około 5 minut, aby pozbyć się z niego nadmiaru wody - musi stracić objętość. Przekładamy go do kielicha blendera, łączymy z jajkiem i miksujemy. 3 Następnie dodajemy masę jajeczno-szpinakową do ziemniaków i zaczynamy wyrabiać ciasto, dosypując systematycznie mąkę
Kuchnia BazyliiKluski ziemniaczane przecieraki – niezwykle smaczne, tanie danie – taka uproszczona wersja pyzów ziemniaczanych. PRZEPIS NA KLUSKI ZIEMNIACZANE PRZECIERAKI Składniki na kluski ziemniaczane przecieraki: 1 kg ziemniaków 10 czubatych łyżek mąki 1 jajko sól Jak zrobić kluski ziemniaczane przecieraki: Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki wrzucamy do ściereczki i odciskamy z soku (sok zbieramy do miski(...)miski wrzucamy ziemniaki odciśnięte surowe, łyżeczkę soli, jajko, mąkę i skrobię – ten biały osad pozostały na dnie naczynia po odlaniu soku ziemniaczanego. Wyrabiamy ciasto ( ma być gęste, odstawać od łyżki). Na wrzącą się wodę wrzucamy kluski nabierane łyżką. Od zagotowania się wody z kluskami, gotujemy je jeszcze 5 min. Artykuł Kluski ziemniaczane przecieraki pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakuje