ziemniaki - 38421 przepisów (strona:445/2562)

Zupa jarzynowa z pulpetami 162

Kolejna wersja zupy jarzynowej. Do zupy można dodać różne warzywa jakie mamy pod ręką. U mnie jest fasolka szparagowa, marchewka, ziemniaki, kalarepa i cebula. Aby zupa była bardziej pożywna wzbogaciłam ją o pulpeciki. składniki: 350 g fasolki szparagowej 1 nieduża kalarepa (200 g) 2 nieduże marchewki (200 g) 1 duża cebula (150 g) 2 średnie ziemniaki(...)mielonego lnu 3 łyżki śmietany 18% sól,pieprz Fasolkę szparagową pokroić na mniejsze kawałki, dałam żółtą i zieloną. Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. W średnią kostkę pokroić ziemniaki i kalarepę. Do garnka wlać bulion i zagotować. Do bulionu wrzucić fasolkę szparagową, cebulę i marchewkę. Zagotować i gotować aż warzywa będą al'dente ok 15-20 minut. W międzyczasie

Monia miesza i gotuje
Kapuśniak z kiszonej kapusty 178

bardzo sycąca i do tego pyszna. Do tego kiszona kapusta to prawdziwa bomba witaminowa, która wzmocni naszą odporność jesienią. 0,5 kg kiszonej kapusty 60 dag kości wieprzowych 6 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera cebula 5 kulek ziela angielskiego 2 listki laurowe 4 owoce jałowca 1,5 łyżki soli pieprz do smaku Umyte kości zalewamy 3 litrami wody(...)gotowania), tak by przykryć kapustę. Dusimy kapustę na małym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut, aż zmięknie. Jeśli to konieczne można w trakcie duszenia dodać trochę wywaru. Obieramy ziemniaki, marchewki, pietruszkę i selera. Ziemniaki kroimy w kostkę, a resztę warzyw ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z gotowego wywaru mięsnego wyławiamy kości i wszystkie przyprawy. Do wywaru dodajemy warzywa

Dieta bez mleka
Turniej Smaków Jesień na Wielkim Gościńcu Litewskim 97

Smaków Jesień na Wielkim Gościńcu Litewskim odbędzie się 28 października, czyli już, już za chwilę. Jesienny Turniej odbędzie się w Sokołowie Podlaskim. Podczas jesiennej uczty będą królowały dania z ziemniaków, dyni, konfitury i przetwory z owoców zebranych latem oraz dary okolicznych lasów. W trakcie Turnieju odbędą się pokazy kulinarne. Już o 11.30 Joanna Jakubiuk, autorka książki „ Ziemniak. Wszystko czego(...)wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów " , zaprasza na pokaz ziemniak na słodko . Gościniec – dar, prezent, podarek, podarunek – otrzymać coś w darze. Gościniec – polna droga, droga, linia komunikacyjna. Latem, 1 lipca odbył się V Międzynarodowy Turniej Smaków na Wielkim Gościńcu Litewskim. Pierwszy raz w Węgrowie. Podczas turnieju można było poznać lub przypomnieć sobie smaki z trasy Wielkiego Gościńca Litewskiego - dawnego

królestwo garów
Krupnik – prosto i pysznie 176

przepis prosty i pyszny krupnik. Składniki: (na około 2,5 l zupy) 2 listy zimnej wody 2 marchewki 2 pietruszki korzeń 1/2 małego selera (korzeń) 1 mała cebula 4 ziemniaki opcjonalnie 2 suszone grzybki (ja dziś nie dodałam) około 250 g mięsa z kością (u mnie najczęściej udko z kurczaka) 2 małe liście laurowe lub 1 duży 4 kulki czarnego(...)etapie można dodać suszone grzyby. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15-20 minut (kasza powinna być już praktycznie gotowa). W międzyczasie  obieramy i kroimy ziemniaki w kostkę (jej wielkość zależy od waszych upodobań, ja kroję w taką jaką lubią moje dzieci). Marchew można również pokroić (w mniejsza kostkę, tak podaję ją u nas) lub zetrzeć

Słodkie okruszki
Placki z dyni i ziemniaków po Gruzińsku 110

Placki z dyni i ziemniaków po Gruzińsku Placki ziemniaczane czy dyniowe zawsze są mile widzianym gościem na obiedzie w naszym domu . Najlepiej jak są mieszane , czyli wielowarzywne Ta wersja po Gruzińsku ,zyskała szczególną sympatię mojego starszego syna . Chrupiące , aromatyczne i pyszne . Oczywiście nie jest to kuchnia Gruzji tylko nawa zapożyczona dla potrzeb segregacji przepisów Bardzo aromatyczny gulasz drobiowy z pieczarkami(...)doskonale zgrał się ze smakiem placków . Pychotka po prostu Składniki : placki : 4 ziemniaki 1 cebula 1/2 dyni Hokkaido , takiej mniejszej 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki piwa 1 płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry sól do smaku gulasz : 0,5 kg udek kurczaka bez kości i skóry 6-7 pieczarek 1 cebula 1 żółta papryka grubościenna 1 czerwone chilli

Ogrodnik w podróży
KARTACZE Z MIĘSEM + FILMIK 111

potrawa regionalna na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Znane na Litwie pod nazwą cepeliny. Pyszne, sycące kluski, nadziane mięsem i okraszone tłuszczykiem, smakują nie jednej osobie.  SKŁADNIKI :   2 kg ziemniaków zważonych po obraniu ( najlepiej mocno skrobiowych ) 2 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko  500 g mięsa z rosołu, zmielonego z ugotowaną jarzynką boczek podpieczony(...)PRZYGOTOWANIE :  Większą część ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Pozostałe ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej o małych oczkach. Przekładamy je na ściereczkę i wyciskamy cały płyn. Pozostawiamy go aby wytrąciła się skrobia. Ziemniaki przekładamy do dużej miski, dodajemy jajko, mąki i skrobię która się wytrąciła.  Wszystko dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa. Gdyby

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa kurkowa / Chanterelle soup 195

Scroll down for recipe in English Zupa kurkowa (4 porcje) Składniki: 2 łyżki masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 350 g kurek, oczyszczonych 1 ząbek czosnku, posiekany 350 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 1 marchewka, obrana i starta na tarce 1 litr bulionu szczypta kurkumy 1 łyżka posiekanego koperku 150 ml śmietanki 36% Przygotowanie: W średnim rondlu rozgrzej(...)masło, wrzuć cebulę i kurki i podsmaż przez około 7-10 minut, do zeszklenia cebuli, dodając pod koniec czosnek.ze najlepiej pokroić) oraz obrany i przepołowiony czosnek. Dodaj ziemniaki i marchewkę, wlej bulion, dopraw kurkumą, solą i pieprzem i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez około 15 – 20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodaj śmietankę, koperek, dopraw solą

karmelowy
Brukselka, ziemniaki i kiełbasa – tani obiad w luksusowym wydaniu 109

posypać serem. W ten sposób całkiem zwykła kiełbasa po upieczeniu wygląda nietypowo i smacznie. Jako dziecko nie lubiłam ziemniaczanego puree. Teraz lubię ale z kolei nie jem często ziemniaków. Mimo wszystko zwykłe ziemniaczane puree można również przyrządzić ciekawiej. Mieszam ziemniaczane puree z masłem i śmietaną i posypuję smażonym pokruszonym boczkiem i zieleniną. Pieczona kiełbasa i puree świetnie pasują do gotowanej(...)zaleta zwłaszcza podczas pracowitego tygodnia. Pieczona Kiełbasa Składniki: na 4 porcje 1,2 kg kiełbasy 200 g mozzarella 3 łyżki musztardy natka pietruszki do posypania Ziemniaczane puree 1 kg ziemniaków 100 g boczku natka pietruszki do posypania 1 łyżka masła 50 ml gorącego mleka Brukselka 500 g brukselki 1 łyżka masła lub tłuszcz wytopiony z boczku Zacznij od kiełbasy. Natnij

codojedzenia
Zalewajka ogórkowa – kuchnia podkarpacka 198

innego zastosowania, a doskonale sprawdzały się w roli bazy do zupy. Kwasówki (z kwasu z kiszonej kapusty) i zalewajki (z wody z kiszonych ogórków) podawane były zwykle z gotowanymi ziemniakami – najczęściej całymi, czasem tłuczonymi. Bywały też okraszone słoniną, czy nawet boczkiem, o ile gospodyni miała je w swojej spiżarni. Wiele dawnych skromnych dań, typowych dla naszego regionu, nie przetrwało(...)przepisu na regionalny specjał. Zalewajka ogórkowa, którą dzisiaj proponuję, przyrządzana jest przez gospodynie z gminy Brzostek. Wyróżnia ją groch, który po ugotowaniu dodawany jest do zalewajki razem z tłuczonymi ziemniakami. Dodatkowo zupa zagęszczona jest śmietaną z mąką i okraszona skwarkami z wędzonki. Podajemy z ciemnym chlebem. Przepis pochodzi z publikacji „Brzosteckie przepisy kucharskie” wydanej przez Stowarzyszenie Promocji i Rozwoju Gminy

Trzeci talerz
Knedle ziemniaczane z kaczym mięsem i boczkiem 148

Knedle ziemniaczane   to danie tradycyjne od lat zakorzenione w polskiej kuchni. Są to duże owalne kluski z ziemniaków, mąki i jajek.    Danie obiadowe   niezwykle sycące, dlatego najlepiej smakuje w chłodne dni, z nadzieniem z gotowanego kaczego mięsa i okraszone chrupiącym podsmażonym boczkiem, choć czasochłonne do przygotowania, dla tego smaku czasem warto je zrobić.  Knedle(...)doskonały pomysł na pozbycie się ziemniaków z poprzedniego dnia z obiadu i mięsa z rosołu ;) Polecam! Ciasto: 1 kg gotowanych ziemniaków 30 dag mąki pszennej 8 dag mąki ziemniaczanej 2 jajka Duża szczypta soli Nadzienie: 30 dag ugotowanego mięsa z kaczki np. z rosołu 10 dag wędzonego boczku użyłam Hańderek 2 duże cebule 1 łyżka oleju 100 ml rosołu

Wanilia i Kardamon
Kopytka z dyni 102

Składniki: – 500 g ugotowanych ziemniaków* – 500 g upieczonej dyni bez skóry – 400 g mąki pszennej (ok. 2,3 szkl.) + do podsypania* – 1 jajko – sól Przygotowanie: Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Studzimy i mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Dynię dzielę na mniejsze kawałki. Usuwam pestki i luźne włókna. Kawałki dyni rozkładam miąższem do góry(...)będzie miękki. Po upieczeniu kawałki dyni studzę i obieram ze skóry. Miąższ przekładam do wysokiego pojemnika i rozdrabniam blenderem na gładką masę. Na stolnicę przesiewam około 2/3 mąki. Dodaję ziemniaki i dynię (muszą być dobrze wystudzone). Robię wgłębienie i wbijam jajko. Łączę wszystkie składniki. Jeśli trzeba, dodaję tyle mąki, aby ciasto nie lepiło się do dłoni i dało się kroić

I LOVE LIFE
Zupa ogórkowa 126

Smaczna domowa zupa ogórkowa z ziemniakami to jedna z częściej gotowanych w moim domu.  żeberka wieprzowe lub dowolne kości kilka ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka ewentualnie liście pora, selera i lubczyku w sezonie letnim kilka ogórków kiszonych śmietana  2-3 ziela angielskie 2-3 liście laurowe sól, pieprz Na żeberkach lub kościach ugotować wywar z pietruszką(...)liści związanymi nicią. Dodać również liście laurowe i ziele angielskie. Jeśli używamy kości polecam przecedzić wywar, aby nie było żadnej kostki. Do wywaru dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodać również ugotowane w wywarze i starte marchewki i pietruszkę. Jak ziemniaki będą miękkie dodać starte na tarce ogórki kiszone (ilość według upodobań), zagotować. Przyprawić i zatrzepać śmietaną.  Życzę

talerz przyjemności
Frytkoplacki z sosem z grzybów leśnych 133

babci, a na dodatek nie odchorowałam takiego zestawienia.  Pomysł na frytkoplacki podpatrzyłam u Liski , zrobiłam je jednak po swojemu. Frytkoplacki z sosem z grzybów leśnych placki: 1 kg ziemniaków (najlepiej typu C lub BC) pół cebuli sól i pieprz do smaku 3 jajka (u mnie 2 jajka i białko pozostałe po cieście) 2 łyżki mąki olej do smażenia(...)podgrzybków pół cebuli kilka gałązek tymianku sól, pieprz po łyżce masła i mąki pszennej łyżka śmietany 12% szczypiorek do dekoracji Grzyby zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odstawiamy na 10-15 minut na durszlak, by sok, który z nich wypłynie mógł swobodnie kapać. Ponieważ użyłam odmiany skrobiowej moje

Dzieje kuchennej Wiewióry
ZUPA FASOLKOWA 91

Pyszna zupa z fasolki szparagowej, ziemniaków i tartej marchewki. Aksamitna, lekka i delikatna. Ugotowana na domowym bulionie, doprawiona kurkumą i szczyptą chili. Delikatnie zabielana śmietanką. Z dużą ilością koperku. W sezonie jesienno-zimowym, gdy nie ma świeżych warzyw polecam świeżą fasolkę zastąpić mrożoną. SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI 1 marchewka 350 g ziemniaków (4 średnie)  350 g fasolki szparagowej(...)koperku 180 g gęstej śmietany 18% sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku, szczypta chili WYKONANIE Fasolkę myjemy, osuszamy i odcinamy końce. Kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy, opłukujemy i kroimy w małą kostkę. Cebulę drobno siekamy, czosnek ścieramy na tarce lub kroimy w cienkie plasterki. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzewamy olej

cool and minty
Zapiekanka Ziemniaczana z Szynką 92

uwielbia zapiekanki ziemniaczane ?? chyba każdy !! :) SKŁADNIKI: 1kg ziemniaków 400g szynki 1 duża cebula 200ml śmietany 30% 100 ml mleka 1 jajko 200g startego sera żółtego olej sól pieprz zioła prowansalskie do ozdobienia małe pomidorki i pietruszka WYKONANIE: 1. Ziemniaki gotujemy w kapturkach, obieramy, kroimy na plastry. 2. Szynkę i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju(...)naczyniu żaroodpornym układamy na przemian - ziemniaki, szynkę, ziemniaki. 4. W misce mieszamy śmietanę, mleko. jajko, sól, pieprz, zioła. Zalewamy zapiekankę. 5. Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut 180*, po tym czasie posypujemy serem i zapiekamy do roztopienia sera. 6. przed podaniem ozdabiamy pomidorkami, pietruszką albo szczypiorkiem

Dziś Ja gotuje