powiecie na takie niby chipsy? Fajne do obiadu, a także na przekąskę. Zwykłe ziemniaczki, pokrojone, usmażone i przyprawione. Niby nic takiego, ale od czasu do czasu lubię sobie pochrupać :) Ziemniaki pokroiłam specjalnym nożykiem dlatego wyszły mi falowane :) Możecie pokroić zwykłym nożem, albo zetrzeć na tarce do ogórków. Im cieniej pokroicie tym bardziej będą chrupiące. Składniki: ziemniaki olej przyprawy (sól, pieprz(...)papryka słodka i ostra, oregano) Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Usmażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Wyciągać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu. Następnie włożyć do większej miski i dodać przyprawy. Potrząsać miską, tak żeby przyprawy równo się rozeszły. Nie pisałam dokładnej ilości składników, ponieważ to zależy na ile osób chcecie zrobić chipsy
Agusiowe smakołykiKapuśniak to moja druga zupa, #2 w rankingu zaraz po ogórkowej i przed białym barszczem. Z dodatkiem ziemniaków pełni funkcję posiłku węglowodanowego. Choć ze względu na kwaskowy charakter zamiast węglowodanów -ziemniaków, równie dobrze można było by dodać mięsa z żeberek i miała by charakter zupy białkowej... :) Oczywiście po dodaniu żeberek, nie będzie miała już(...)charakteru wegetariańskiego ani wegańskiego... :) Składniki: 0,5kg kapusty kiszonej 5 ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula kawałek pora (ok. 10cm) kawałek selera 1/4 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki ziarenek kminku 1,5 łyżki mąki masło lub olej do podsmażenia sól pieprz Przygotowanie: Warzywa obrać i umyć. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki
Dieta Rozdzielna i Zdrowiewykonaniu i smaczne. Schab pokroić w słupki o grubości 1 cm i długości 5-6 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Wymieszać i odstawić na chwilkę. Ziemniaki oskrobać, pokroić w plasterki o grubości 3 mm. Podgotować w osolonej wodzie, ale nie mogą być całkowicie miękkie. Musicie uważać. Odcedzić. Żaroodporne naczynie delikatnie wysmarować oliwą z oliwek i rozłożyć podgotowane(...)ziemniaki. Obsypać delikatnie suszoną bazylią. Przygotowanie sosu – wymieszać razem śmietanę, mleko, potartą mozzarellę, potarty ser gouda, gałkę muszkatołową, pokruszoną kostkę rosołową. Przygotowanie nadzienia – na patelni roztopić masło lub oliwę, wrzucić pokrojoną w piórka cebulkę i pokrojony w półplasterki por. Doprawić solą i pieprzem. Smak musi być wyrazisty. Smażyć chwilkę, następnie wrzucić schab. Podczas smażenia schab musi stracić smak
Kuchnia PokoleńKiedy zostaną mi ziemniaki z obiadu, a nie mam ochoty robić kopytek lub klusek śląskich to robię placki. W ten sposób można w szybki i łatwy sposób wykorzystać już ugotowane ziemniaki. Smaczna kolacja lub podwieczorek gotowa i nic się nie zmarnuje. Składniki: (około 14 sztuk) 500-600 g ugotowanych ziemniaków 5 łyżek mąki 2 jajka cukier waniliowy olej do smażenia(...)Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, następnie dodać jajka, cukier waniliowy i mąkę. Dobrze wszystko wymieszać. Wierzch masy posypać mąką i łyżką nabierać porcję ciasta. Obtoczyć trochę w mące, aby nie kleiło się do rąk. Formować kulkę, a następnie rozpłaszczać w rękach i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na rumiano. Można podawać z kwaśną śmietaną lub po prostu
talerz przyjemnościstworzone było razem z sałatka , która poznaliście parę dni temu. Sałatka z pokrzywą i figa jest tutaj ViolaPassion Składniki: 1 kurczak waga do 0,7 kg 4- 5 większych ziemniaków 1 opakowanie pora typu baby (5-6 sztuk) 1 opakowanie baby pomidorków (mix żółte-czerwone) 150 g słodkiego zielonego groszku 1 średniej wielkości czerwona cebula pokrojona grubo - wedle fantazji(...)dole przepisu 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki tymianku sól,pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek odrobina czosnku w proszku -tylko do posypania kurczaka odrobina majeranku Sposób: Najpierw obieramy ziemniaki ,kroimy w średniej wielkości plastry i gotujemy w osolonej wodzie około 7 -10 minut od zagotowania się wody ( zależy to tylko od tego, ile ich gotujemy i jakiej są wielkości
Viola cooks with passionprzejedzenie i roślinny antybiotyk, który poradzi sobie z każdym przeziębieniem na przednówku. Do tego jest pyszny i pikantny! Składniki pęczek włoszczyzny na bulion cebula 5 ząbków czosnku 4 ziemniaki 2 kawałki białej kiełbasy po kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego kilka listków laurowych pół litra zakwasu na żur kupnego lub domowego (tutaj przepis) mały słoik chrzanu(...)jajko na twardo do dekoracji – na każdą porcję koperek do dekoracji Przepis na żurek chrzanowy na Wielkanoc Włoszczyznę i ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości z kiełbasą, pieprzem, zielem angielskim i listkami laurowymi. Następnie odcedzamy bulion i wkładamy do niego włoszczyznę (bez ziemniaków, kiełbasy, pora i resztek przypraw). Blendujemy zupę z chrzanem i zakwasem na żur. Podgrzewamy, żeby całość
Ugotowane pozamiataneSuper smaczne danie na zimę i nie tylko, fasola z małym co nie co. -- Skład: fasola 0,8-1,0 kg, ziemniaki 0,5 kg, pieczarki 0,5 kg, 2 cukinie, 2 cebule, pół główki czosnku, op.majeranku 8 g, liść, ziele, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy, 100 g smalcu. Opcjonalnie dla smakoszy można dodać pół łyżeczki chili lub cayenne i łyżkę(...)Fasolę moczymy całą noc i potem gotujemy ~4-5 litrach wody do miękkości z liściem i zielem. W trakcie gotowania fasoli, potrwa to 1-2 godz. przygotowujemy pozostałe produkty. Ziemniaki, cebulę, pieczarki, czosnek po obraniu kroimy w mniejsza lub większą kostkę. Cukinię pozbawiamy gniazd nasiennych i też kroimy w kostkę 2-3 cm. Jak fasola jest prawie miękka wówczas dodajemy
chleba naszegoNiedawno odkryłam filetową marchewkę i musiałam ją wypróbować. W smaku jak dla mnie lepsza od pomarańczowej. Podałam ją z roladkami i ziemniakami truflowymi.Obiad smakował wszystkim. 1 pierś z kurczaka 6 pomidorów suszonych 1 kulka mozzarelli kilka listków bazylii sól, pieprz papryka wędzona 2 marchewki fioletowe 1/2 kg ziemniaków truflowych fioletowych olej rzepakowy 1 łyżka masła natka pietruszki Pierś z kurczaka(...)podczas smażenia. Obsypuję z wierzchu papryką i solą. Smażę na wolnym ogniu na oleju, obracając z każdej strony od czasu do czasu i podlewam wodą. Po usmażeniu usuwam nitkę. Ziemniaki i marchew obieram. Gotuję w jednym garnku z solą. Marchewkę wyjmuję, przekładam do miski, dodaję masło, i miksuję blenderem. Roladę podaję z pure z marchewki i ziemniakami truflowymi, posypuję natką
wesoła kuchniaplacuszki. Zjadłam dwa i naprawdę mi smakowały, więc wkrótce na pewno zrobię dwie duże porcje tych placuszków :) Placki przygotowuje się prawie identycznie jak ziemniaczane, jedyna różnicą jest dodatek gotowanych ziemniaków których zawsze, ale to zawsze zostają mi z obiadu, a w ten, smaczny sposób zużywam je i nic się nie marnuje :) Składniki na około 10-12 placków: 4 średniej wielkości(...)surowe ziemniaki około 3/4 szkl puree ziemniaczanego (najlepiej wczorajszego) około 4 łyżki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka startej cebuli sól, pieprz do smaku olej do smażenia 1. Surowe ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do surowych, startych ziemniaków dodajemy puree ziemniaczane, jajko, mąkę, starta cebulę oraz przyprawy. Mieszamy całość do połączenia się. 2. Rozgrzewamy patelnię
Gotowanie...to proste !Tradycyjnie zupa czosnkowa przygotowywana jest z dużą ilością śmietany. Ja mam własny patent na pyszną zupę czosnkową, której nie musimy w ogóle zabielać. Ugotowane i zblendowane ziemniaki nadają zupie doskonałą konsystencję i delikatny smak. Jeśli chcemy dodatkowo lekko zagęścić i złagodzić jej charakter możemy dodać do zupy mleko owsiane. Zupę czosnkową można podać dziecku, które skończyło 10 miesięcy(...)litra wywaru warzywnego główka czosnku (około 10-12 dużych ząbków) 1 cebula 4-5 dużych ziemniaków 2 łyżki masła klarowanego/ oleju kokosowego 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz (opcjonalnie) 1 szklanka mleka owsianego W dużym garnku roztapiamy masło klarowane lub olej kokosowy. Podsmażamy w nim pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojony czosnek i chwilę razem smażymy
Dieta bez mlekaseler ma ozdobnej tarce od Borner Polska . Okazało się to strzałem w dziesiątkę. Polecam Składniki: 150 g pieczarek 1 średnia marchew 1 średnia pietruszka kawałek selera 2 średnie ziemniaki 500 ml bulionu 100 g śmietany 18% kwaśnej sól, pieprz Przygotowanie: Bulion przelewamy do garnka oraz wstawiamy na mały gaz. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w sporą kostkę a potem(...)dodajemy ziemniaki do gotującego się bulionu, zmniejszamy gaz. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na ozdobnej tarce ( na tarce Borner Polska) i dodajemy do gotujących się ziemniaków. Pieczarki czyścimy, obieramy oraz kroimy w plastry i dodajemy do zupy. Gotujemy razem z pozostałymi warzywami przez ok. 10 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Do śmietany
słodkie i nie tylko historie kulinarneSkładniki na 2 kokilki: 5 średniej wielkości ziemniaków 2 łyżki masła 15 dag mięsa mielonego 10 dag pieczarek ząbek czosnku pół cebuli zioła prowansalskie sól pieprz kolorowy Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojone w paski pieczarki i cebulę w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy pieczarki się podduszą dodajemy mięso, zgnieciony przez praskę czosnek(...)doprawiamy ziołami. Smażymy jeszcze około 10 minut. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i tłuczemy z masłem i odrobina świeżo mielonego pieprzu. dzielimy ziemniaki na 4 części. Po jednej wykładamy na dno kokilek i ugniatamy, kładziemy po połowie farszu a następnie przykrywamy puree. Tak przygotowane zapiekanki pieczemy 40 minut w 150 stopniach
Kuchenne inspiracje Sylwiikapustą i grzybami suszonymi, polane skwarkami, i posypane natką. Uwielbiam wszelkie kluchy i mogłabym jeść je co drugi dzień. Grzyby suszone nadają im fajnego aromatu. kluski: 1 kg ziemniaków 2 jajka 8 łyżek maki ziemniaczanej /około/ sól farsz 60 dkg kapusty kiszonej 1 cebula 1 garść suszonych grzybów 1 liść laurowy ziele angielskie 2 ziarna sól, pieprz(...)niewielkiej ilości wody, z zielem i liściem do miękkości. Ugotowaną odcedzam z wody, kroję. Cebulę pokrojoną przesmażam na oleju, dodaję, grzyby, kapustę i razem smażę. Doprawiam solą, pieprzem. Ziemniaki obrane gotuję, odcedzam wodę i gorące przepuszczam przez praskę. Jak przestygną dzielę je na cztery części, jedną cześć odkładam i w jej miejsce wsypuje mąkę ziemniaczaną, ilość odłożonych ziemniaków. Dodaję jajka
wesoła kuchniamoim domu zawsze robimy frytki pieczone, są chrupiące i bardziej zdrowe. Składniki: Ziemniaki 1 kg Ziołowa przyprawa do ziemniaków Sól Olej Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w frytki. Przyprawę do ziemniaków wymieszać z olejem, polać frytki i dokładnie wymieszać.Wyłożyć na blachę i piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut
Tradycyjna Kuchniadziałkowcy. Topinambur zawiera inulinę, która dobrze działa na jelita. Jest też najprostszy na świecie w uprawie. Wystarczy kupić pół kilo topinamburu, pokroić na kawałki i posadzić jak ziemniaki. Rośnie sam! Jeśli nie jesteśmy działkowcami, to topinambur można kupić w każdej biedrze i na bazarach. Dlaczego więc nie jest jeszcze popularny? Przede wszystkim nie wiemy co z nim robić. Może kilka(...)przepisów na dania z topinamburem pomoże? Przecież to bardzo uniwersalne warzywo, które możemy ugotować i użyć w potrawach, gdzie normalnie jedlibyśmy ziemniaka np. w zupie czy z zapiekance. Dużo lepszy jest jednak na surowo, bo jest chrupiący i pyszny, więc można przerobić go na surówkę i sałatkę. W każdej będzie miłą niespodzianką. Jeśli nie lubimy, gdy coś się marnuje (albo
Ugotowane pozamiatane