Przepis na pieczony kotlet schabowy w pieprzu ziołowym z dodatkiem marchewki, pietruszki i czerwonej cebuli podany w wersji obiadowej z ziemniakami i sałatą masłową. Składniki : - kotlet schabowy - 1 jajko - bułka tarta - pieprz ziołowy - koperek - marchewka - pietruszka - czerwona cebula - ziemniaki - sałata masłowa Przygotowanie : 1. Ziemniaki umyć i gotować w łupinie w osolonej wodzie około 25 minut. 2. Kotlet schabowy obtoczyć(...)około 40 minut w temperaturze 150 °C. 4. Zetrzeć na tarce marchewkę i pietruszkę. 5.Posiekać cebulę. 4. W połowie pieczenia kotlet schabowy posypać warzywami. 5. Obrać ugotowane ziemniaki, pokroić w talarki i posypać koperkiem. 6. Pokroić sałatę - można dodać gotowego sosu do sałatek lub przyrządzić z cytryną, koperkiem i pieprzem ziołowym. Smacznego
Kuchenne innowacjedosyć kiepsko. Cóż nie jestem fotografem. Składniki: 60 dag mięsa wieprzowego np szynka, łopatka 1 marchewka 1 pietruszka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 papryki 4 ziemniaki przecier pomidorowy sól,pieprz 3 liście laurowe 5 szt ziela angielskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej bądź ostrej 1/2 łyżeczki chilli ( jeśli lubicie ostre potrawy ) Mięso umyć,osuszyć i pokroić(...)grubą kostkę. Warzywa obrać. Marchew,pietruszkę i czosnek pokroić w plasterki, cebule w piórka a paprykę w paseczki. Ziemniaki w większą kostkę. Pokrojone mięso oprószyć solą i pieprzem,obtoczyć w mące ( u mnie kukurydziana). W większym garnku rozgrzać 1 łyżkę smalcu i wrzucić mięso,obsmażyć na rumiano. Dodać przygotowane wcześniej warzywa ( oprócz ziemniaków) i lekko wszystko przesmażyć, mieszając
Niespełnione zdolności kulinarneSycąca zupa brokułowa z batatem, ziemniakami, marchewką i aromatycznym czosnkiem niedźwiedzim, zabielona śmietanką. Doskonała na każdą porę roku. Zupa jest prosta do przygotowania i pyszna. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na zupy z warzywami , zajrzyjcie do nich Składniki: 1 mały brokuł 1 mały batat 2 średnie ziemniaki 1 mała marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 l bulionu drobiowego(...)śmietany kremówki 30 % 1 pełna łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 listek laurowy 1-2 łyżki oleju 1 łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Batata i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki. Brokuła podzielić na małe różyczki, ładne łodyżki pokroić w plasterki (większe w półplasterki). Na patelni rozgrzać olej i masło. Wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić
Oryginalny smakposypania Sałatka 150 g ugotowanej kukurydzy 100 g pekińskiej sałaty ½ czerwonej cebuli 1 mały ogórek 3 łyżki grubo pokrojonej natki pietruszki 3 łyżki sosu winegret, tutaj przepis Pieczone ziemniaki 600 g ziemniaków 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka curry w proszku lub papryki 2 łyżki oliwy Mięso z kurczaka natrzyj solą, pieprzem, papryką i rozmarynem. Rozgrzej ghee na patelni i zrumień(...)wodzie lub użyj z puszki. Pokrój sałatę, natkę pietruszki i cebulę w cienkie paski. Pokrój ogórka na plasterki. Przygotuj winegret według przepisu w linku. Polej sałatkę dressingiem i wymieszaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Włóż do żaroodpornego naczynia. Posyp solą i curry. Polej oliwą i wymieszaj. Piecz przez 35 minut w piekarniku nastawionym na 200ºC. Podaj kurczaka z porcją
codojedzeniakateringowych rozmiarów słój pasty curry, 5kg mrożonego szpinaku i 5 toreb cebuli - potrzebowałyśmy przecież aż 50 sztuk. A z lokalnego sklepiku na rogu doniosłyśmy w ostatniej chwili worek ziemniaków. I, po wielu godzinach raczej, niż po 10 minutach, powstały w szkolnej kuchni dwa wielkie gary pysznego curry... Oczywiście w domu nie potrzebuję aż tak wielkich zapasów - chociaż przyznaję(...)zapominam dodać i też jest ok) 1 czubata łyżka pasty curry, u mnie łagodna korma 400g puszka siekanych pomidorów 400g puszka ciecierzycy, odcedzonej i opłukanej 100g szpinaku 2 słodkie ziemniaki, średnie, okolice 200g każdy; obrane, oczyszczone i pokrojone na kawałki wiekości 1 kęsa świeża, posiekana kolendra, około 1 łyżki sól i pieprz, do smaku W sporym garnku rozgrzej olej. Wrzuć
Lejdi of the houseWytrawna wersja pomysłu na wykorzystanie pozostałości ziemniaków purée. Na czas i godzinę desperacji, kiedy w lodówce zabraknie twarogu i równie szybka wersja na słodko, kopytkowate leniwe , odpada w przedbiegach. Jedliśmy je już kilkukrotnie. I zawsze z przyjemnościa. Zwykle w towarzystwie angielskiej fasolki w sosie pomidorowym (ulubiony wybór), sosu 'sweet chilli', lub sałatki. Ale powiedziałabym, że wszelkie chwyty dozwolone. Ktokolwiek(...)Albo postawić po prostu butle ketchupu na stole... Przepis z bloga Just a Taste . Składniki: (na około 12-15 sztuk) szklanka = 250ml 3 szklanki ziemniaków purée, zimnych (najlepiej pozostałości z poprzedniego dnia) 1 jajko, lekko roztrzepane w miseczce 2/3 szklanki startego sera żółtego, oryginalnie cheddar, a u mnie mozarella, która sprawdziła się znakomicie 3 łyżki
Lejdi of the housezupa jarzynowa z pęczakiem to idealna propozycja na zimowy obiad. Do zupy można użyć dowolnych warzyw w różnych proporcjach. U mnie w zupie znalazła się marchewka, cebula, por, brokuł, ziemniak oraz seler. składniki: ok 2,5 l bulionu 1 łyżka masła 1 duża cebula 1 nieduży brokuł kawałek selera kawałek pora 2 marchewki 2-3 średnie ziemniaki 1/2 szklanki pęczaku(...)sól, pieprz do smaku mleko do zabielenia Wszystkie warzywa obrać i umyć. Brokuła podzielić na małe rożyczki. Cebulę, marchewkę i selera pokroić w drobną kostkę. Pora pokroić w plasterki. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. W sumie wszystkich obranych warzyw powinno być 1 kg. W garnku rozgrzać masło i wrzucić pokrojoną cebulę. Cebulę zeszklić a następnie dodać pokrojonego pora, selera
Monia miesza i gotujeSkładniki: 800 g żeberek wieprzowych 2 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 1 mała cebula 1/4 pora 200 g czerwonej soczewicy 6 średnich ziemniaków 4 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy: 4 listki laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki kminku w proszku 1 łyżeczka tymianku sól do smaku Sposób wykonania: Żeberka(...)dużych oczkach tarki. Resztę w całości wrzucamy do zupy wraz z umytym porem i cebulą. Gotujemy przez kolejne 30 minut (do momentu aż mięso zmięknie). Soczewicę płuczemy na sitku, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Z zupy odławiamy mięso i kroimy je na małe kawałki. Wrzucamy z powrotem razem z soczewicą, tartą marchewką i ziemniakami. Dodajemy zioła (kolendra, oregano, kminek
Qchnia po prostujedną bardzo ważną cechę- to doskonała alternatywa dla mięsa, ryb, jaj czy sera, dzięki dużej zawartości białka. Można ją spożywać solo lub idealnie smakuje z ryżem, makaronem, ziemniakami. Działa antyoksydacyjnie dzięki izoflawonom, cennym sojusznikom w profilaktyce różnych form raka. Ziarenka soczewicy są lekkostrawne ,zawierają włókna, które pomagają regulować pracę jelit. Jedząc soczewicę unikniesz zaparć, są korzystne dla diabetyków, są genialne(...)górę, spożywają ją rzadko, za to na Sycylii jest jedzona minimum raz w tygodniu! Składniki biała kiełbasa lub parówki cielęce soczewica czerwona lub jaką lubisz marchewka oliwa z oliwek ziemniaki natka pietruszki czosnek sól pieprz do smaku Soczewicę w ilości Tobie potrzebnej wypłucz na sitku kilka razy. Zalej zimną wodą i gotuj pod przykryciem do czasu, aż całkowicie zmięknie. Międzyczasie
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: PLACKI ZIEMNIACZANE: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem); 1 średnia cebula; 1 duże jajo; 3 czubate łyżki mąki pszennej; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. GULASZ WOŁOWY: 400 g pręgi wołowej; 1 średnia cebula; 1 ząbek czosnku; 400 ml wody; 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku; 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego; 2 łyżki zimnej wody + 1 łyżka mąki pszennej(...)już miękkie, dodać koncentrat pomidorowy oraz rozrobioną w zimnej wodzie mąkę. Gotować na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Gulasz przyprawić solą i pieprzem do smaku. PLACKI ZIEMNIACZANE: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach (na tzw. drobne wiórki). Cebulę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach (na tzw. drobne wiórki). Dodać do startych ziemniaków
Gospodyni Miejskapewno każdy zna smażone talarki z ziemniaków. A czy próbowaliście pieczonych? Są równie pyszne. Koniecznie spróbujcie. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Składniki (dla 2 osób): 3-4 ziemniaki średniej wielkości rozmaryn masło sól zioła prowansalskie Przygotowanie: Ziemniaki obieramy z łupin. Kroimy w plasterki o grubości ok. 4-5 mm. Układamy je na brytfannie wysmarowanej wcześniej masłem. Ziemniaki obsypujemy
Gotuj z Mąkądrugie danie bez mięsa, ale też jakoś sobie radzę :) Składniki : główka małej białej kapusty 5 łyżek drobnej kaszy 2 -3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 spora cebula 6 ziemniaki kawałek pora ewentualnie kawałek ostrej papryczki- kto lubi sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, zioła prowansalskie, suszony lubczyk świeże liście z selera, natka pietruszki olej do smażenia Przygotowanie : Obrane ziemniaki pokroić(...)kostkę, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, tak samo pietruszkę Kapustę zetrzeć na tarce, pora pokroić w plasterki, seler i cebulę w kosteczkę Do garnka z wodą wrzucić ziemniaki, dodać liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, posolić - gotować Marchew smażyć ( mieszając) na oleju do momentu aż olej przybierze piękny złoty kolor Do gotujących ziemniaków wsypać drobną kaszę, przesmażoną marchew, pokrojone
Proste PotrawyKuchnia regionalna z Wielkopolski Składniki 250 g mięsa wieprzowego ( u mnie karkówka ) 3 średnie ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki oleju 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego lubczyku 1 łyżka posiekanego tymianku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka cukru sól pieprz Przygotowanie Mięso pokroiłem w kostkę. Pietruszkę, lubczyk i tymianek wymieszałem z łyżką oliwy, szczyptą pieprzu(...)soli, obtoczyłem w nich mięso. Zrumieniłem na rozgrzanym oleju, przełożyłem do rondelka. Obrałem ziemniaki, pokroiłem w grubą kostkę, usmażyłem na oleju.Tak przesmażone ziemniaki dodałem do mięsa. Cebulę i czosnek posiekałem drobno, zeszkliłem, doprawiłem szczyptą soli. Dodałem do mięsa z ziemniakami. Doprawiłem cukrem, uzupełniłem 4 łyżkami wody, zagotowałem, dusiłem, aż mięso było miękkie
R'n'G KitchenSzybka i smaczna przekąska albo jak kto woli dodatek do większego dania. Wystarczy mieć tylko kilka składników i w zupełności wykorzystamy ziemniaki jakie często nam pozostają z poprzedniego dnia. Składniki: ziemniaki z poprzedniego dnia oliwa bądź olej do smażenia koperek (może być suszony), papryka ostra, sól Wykonanie: Ziemniaki kroimy w grubsze plastry i podsmażamy je na niewielkiej ilości oleju , doprawiając(...)przyprawami. Smażymy tak długo aż ziemniaczki nabiorą odpowiedniego koloru. I to wszystko, gotowe. A my nie tylko wykorzystaliśmy ziemniaki to mamy kolejne danie
W Moim Magicznym Domupieczarki, suszone pomidory, mięso czy szynkę z żółtym serem. Ogranicza was tylko wyobraźnia. Zachęcam do wypróbowania przepisu i podzielenia się z bliskimi. Składniki na 4-6 porcji: 800 g ziemniaków 1 jajko 150 g mąki (typ 450) sól olej Farsz: 250 g twarogu półtłustego 1 jajko 1 cebula sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę i ugotować(...)osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do mięsa lub zmielić w maszynce i odstawić do ostygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na odrobinie oleju. Twaróg wymieszać z zeszkloną cebulką, jednym jajkiem, szczyptą soli i pieprzem. Do ostygniętych ziemniaków dodajemy jajko i mąkę. Wyrabiamy na dość kleiste ciasto. Formujemy placuszki, nakładamy farsz i przykrywamy drugim plackiem.Tak
Dominacja smaku