Kolejna super rozgrzewająca wersja wegetariańskiej zapiekanki pasterskiej. Pyszna soczewica z pomidorami i dodatkiem ajwaru, zapieczona pod puszystą pierzynką z ziemniaków i bryndzy. Dla mnie to hit na jesień i zimę :) puree: 1 kg ziemniaków 80-100 g bryndzy pora szczypta soli spora szczypta pieprzu nadzienie: puszka soczewicy gotowanej na parze mała puszka kukurydzy mała cebula łyżka oleju 3 łyżki łagodnego(...)ajwaru 3 soczyste pomidory lub puszka krojonych pomidorów bez skórki 1/4 łyżeczki pikantnej papryki wędzonej spora szczypta pieprzu i soli pół pęczka posiekanej natki pietruszki Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W tym czasie cebulę siekamy i podsmażamy do miękkości na oleju. Dodajemy soczewicę i kukurydzę oraz obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Dusimy około 5 minut po czym
Mienta blograzu osobną porcję, ale równie dobrze całość można zapiec w jednym naczyniu żaroodpornym i rozłożyć na talerze. Składniki (na 3 duże porcje): 3 foremki aluminiowe 8-10 średnich ziemniaków 2 piersi z kurczaka łyżka przyprawy kebab shoarma (lub kebab-gyros) 150 g żółtego sera (gouda) 1/2 kapusty pekińskiej 2 pomidory pół ogórka szklarniowego mała cebula czerwonaSos: 200 ml jogurtu naturalnego(...)łyżki majonezu 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki (można również wykorzystać gotowe frytki mrożone). Ziemniaki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli frytki przygotowujemy sami z surowych ziemniaków, skrapiamy je olejem. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 45 minut, aż nabiorą złotego koloru. Pierś kurczaka kroimy w kostkę
e-PrzepisyKulinarnejedno z tych dań, gdzie możecie śmiało puścić wodze kulinarnej fantazji i eksperymentować. pół kilo mielonego mięsa 2 marchewki 1 średnia cukinia 3 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki masła klarowanego/ oleju kokosowego 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżka bazylii 1 łyżeczka soli Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i odstawiamy do ostudzenia. Marchewkę i cukinię ścieramy(...)koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Warzywa z mięsem doprawiamy koncentratem, bazylią, pieprzem ziołowym oraz solą. Mieszamy wszystko i redukujemy sos. Przekładamy mięso z warzywami do naczynia żaroodpornego. Do przestudzonych ziemniaków dodajemy masło klarowane lub olej kokosowy i rozgniatamy je na pure. Możemy je też przecisnąć przez praskę. Masę ziemniaczaną układamy na mięsie w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy całość w piekarniku nagrzanym
Dieta bez mlekaSkładniki: 1kg ziemniaków 1/2- 3/4 szklanki mąki pszennej ( zależy od suchości ziemniaków) 1-2 cebule sól do smaku pieprz do smaku 2-3 gałązki natki pietruszki oliwa lub olej kokosowy do smażenia 1-2 jajka Wykonanie Ziemniaki obrać , ugotować , dokładnie stłuc. Cebule pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na złoty kolor . Do ostudzonych ziemniaków dodać mąkę ,jajka,cebulkę
w mojej kuchniPolecam przygotowanie smacznej zupy kurczakowej, która może zaspokoić nie jedno podniebienie. Skład: 1 kg obranych ziemniaków, 1 kg ugotowanego mięsa z kurczaka, 0,5 kg włoszczyzny, 3 l wody, 3 cebule, 5 z. czosnku, przyprawy: sól 1 łyżka, pieprz 1 łyżeczka, papryka 1 czubata łyżka, 1 łyżka oregano, 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela ang. , 70 g smalcu(...)łyżki sosu sojowego. -- Ziemniaki kroimy w kostkę, cebulę i czosnek siekamy, mięso rwiemy na małe kawałki. Do garnka nalewamy wodę i wrzucamy ziemniaki do gotowania. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy cebulę i czosnek. Potem dodajemy połowę włoszczyzny i smażymy dalej, pozostałą włoszczyznę dodajemy do garnka z ziemniakami i wkładamy też ziele angielskie, liście laurowe, sól. Na koniec do smażonych
chleba naszegoSkładniki: śledzie świeże duże 6 sztuk, sól ziołowa - ile potrzeba, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1 kg, kiszona kapusta 50 dag, cebula 1 sztuka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, olej słonecznikowy - ile potrzeba, szczypiorek 1 pęczek filety śledziowe solić przed samym smażeniem, nie puszczą wody i nie są suche = duże świeże śledzie oczyścić, odciąć łebki, płetwy(...)rzepakowym smażyć złociste filety z każdej strony surówka z kiszonej kapusty: cebulę drobno pokroić w kostkę, posypać cukrem, pieprzem mielonym, wlać olej słonecznikowy i dodać pokrojoną kiszoną kapustę, wymieszać ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuć tłuczkiem do ziemniaków filety podać z kapustą, ziemniakami, posypać pokrojonym szczypiorkiem - śledzie idealnie smakują na obiad jako filety, kupuję świeże śledzie od rybaków i sama
W Mojej Kuchni Lubięgwarantuję, że będzie często gościć na Twoim stole. Składniki (4 porcje): 400 g kurek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 4 duże ziemniaki 2 łyżki oleju rzepakowego 200 g śmietany 18 % sól i świeżo zmielony pieprz 1 -2 łyżki posiekanego koperku 1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Przygotuj składniki: Ziemniaki umyj i pokrój(...)się zeszkli. Dodaj kurki i smaż około 10 minut mieszając co jakiś czas. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Minutę przed końcem dodaj czosnek, smaż mieszając. Do garnka dodaj ziemniaki, całość zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem około 20 minut (lub do momentu aż ziemniaki będą miękkie). W razie potrzeby – dopraw ponownie. Dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki. Czas
Moja pasja smakupłatka. Przekonajcie się i Wy .... Składniki: 500 g fileta z ryby (ja użyłam łososia) 1 duży brokuł podzielony na różyczki 200 g małych pieczarek 3–4 sztuki średnich ziemniaków sól Ponadto: oliwa z oliwek Składniki nas marynatę: 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek garść posiekanego świeżego koperku 1 łyżeczka suszonego tymianku (zmiażdżyłam(...)zdjąć. Osuszyłam papierowym ręcznikiem. Pokroiłam na kawałki. Przełożyłam do miski i zalałam marynatą. Dokładnie wymieszałam. Przykryłam miskę folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na przynajmniej pół godziny. Ziemniaki obrałam, ugotowałam w osolonej wodzie. Różyczki brokuła po umyciu wrzuciłam do garnka z osolonym wrzątkiem. Po zagotowaniu, gotowały się jeszcze 5 minut. Odcedziłam. Pieczarki oczyściłam, opłukałam i wrzuciłam na rozgrzaną
Kuchnia u Krysikolejne odkrywanie smaków. Przepis pochodzi z książki kucharskiej opisującej potrawy z różnych stron świata. Tym razem na tapetę wzięliśmy Holandię. Składniki 1 główka kapusty włoskiej 1 kg ziemniaków 600 g serdelków 50 g smalcu sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę szatkujemy, zalewamy osoloną wodą, tak by zakrywała kapustę. Gotujemy 45 min. Dodajemy(...)obrane i pokrojone ziemniaki, serdelki i gotujemy 40 min. Wyjmujemy kiełbasę, trzymamy w ciepłym miejscu. Kapustę i ziemniaki odsączamy, dodajemy smalec, przy pomocy tłuczka do ziemniaków, rozgniatamy na puree, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch układamy serdelki, podgrzewamy kwadrans w 180°C. Podajemy zaraz po przygotowaniu. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchenostrej papryki. Dziś przygotuję Wam danie, które na Sycylii jadaliśmy tylko wtedy, kiedy była jakaś wyjątkowa okazja (tych nie brakowało przynajmniej raz w tygodniu). Makaron zjadany dnia powszedniego...a ziemniak? Od święta. Głównie na zimno, na plaży po południu. Do mojego dania użyłam tych oto produktów ze zdjęcia. Składniki ziemniaki świeża bazylia tarty parmezan kilka pieczarek opcjonalnie świeży szpinak oliwa(...)Podsmaż pieczarki , paprykę oraz czosnek pokrojony w plasterki. Dodaj puszkę pomidorów, świeżą bazylię, sól. W razie potrzeby dodaj sugo alla siciliana, to będzie zależało od tego ile będziesz mieć ziemniaków i ...szpinaku. Dołóż suszonych pomidorów pokrojonych w małe paseczki lub kawałki , dosmacz ostrą papryczką ze słoiczka. Po chwili wrzuć szpinak. Zamknij pokrywką i duś do chwili, kiedy szpinak opadnie. Zamieszaj
Z Kuchni Do KuchniZachęcające kolorkiem i smakiem leniwe z jakże zdrowym dodatkiem, a o czym mowa ? O jarmużu 😊 Składniki na 2 porcje: około 0,5 kg ostudzonych ugotowanych ziemniaków (najlepiej wczorajszych) 150 g sera twarogowego 1/2 cebulki zeszklonej 1 całe jajko około 1 szkl mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej dwie garście zblendowanego jarmużu szczypta soli skwarki ze słoninki bądź boczku do okraszenia(...)Cebulkę szklimy. 2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę (najlepiej aby było to tkz wczorajsze ziemniaki ) i przekładamy do miski, dodajemy twaróg, jarmuż, szczyptę soli i mieszamy całość do połączenia się. Ugniatamy w misce aby powstała taka kopułka. 3. Dzielimy ciasto na pół i uzupełniamy pusta połowę mąką pszenną, ziemniaczaną oraz dodajemy jajko tak aby całość zrównała się z druga częścią ziemniaków
Gotowanie...to proste !Pyzy, to jedne z najsmaczniejszych dań, jakie można wyczarować z samych ziemniaków. Zapraszam do robienia razem ze mną :-) Łączny czas przygotowywania: około 1 godziny Ilość porcji: około 25 pyz wielkości orzecha włoskiego Składniki: • 2 kg ziemniaków • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • szczypta soli Potrzebne będą: kilka misek; praska i tarka do ziemniaków; gaza, pielucha tetrowa lub bawełniana(...)ściereczka do odciskania ziemniaków; duży garnek oraz cedzak
AniaGotuje.plziołami, czosnkiem, pieprzem, chili dokładnie tak jak lubimy. Odpowiednio ugotowany jest aromatyczny i gęsty, bez sztucznych aromatów i zagęstników. Kopytka, to klasyka kuchni domowej, należy je robić z ziemniaków, które są całkowicie wystudzone i dokładnie ugniecione. Im mniej doda się do nich mąki, tym bardzie gładkie i delikatne będą. Kopytka są dosyć pracochłonne dlatego warto przygotować ich więcej niż(...)Kluseczki można przechowywać w lodówce do 3 dni. Kopytka z sosem pomidorowym będą doskonałym daniem obiadowym dla dzieci, bo jak wszystkie kluseczki, smakują maluchom. Składniki na kopytka: 1 kg ziemniaków 1 szkl. mąki pszennej 2 jajka 1/2 łyżeczki soli Składniki na sos pomidorowy: 3 szkl. pokrojonych dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pomidorów bez skórki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku
Codziennik Kuchennybardzo sycące. Składniki: 1/2 kapusty białej (małej) ok 0,8 kg kiełbasy np. podwawelskiej ok 150 g boczku (opcjonalnie) 2 papryki czerwone 1 duża cebula 6-7 ziemniaków 2-3 listki laurowe, 3 ziela angielskie sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, tymianek Przygotowanie: Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę, następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, dodajemy(...)mięsa. Podsmażamy, aż wszystko się ładnie zrumieni, a następnie przekładamy do większego garnka. Kapustę kroimy w piórka, ziemniaki w kostkę - dodajemy do pozostałych składników. Zalewamy wodą (ok 2 szklanki i na tym etapie możemy dodać przyprawy do wody) Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gotujemy pod przykryciem ok 30 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawiamy
Kuchnia Pełna PasjiKopytka są to kluski z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki i jajka. Jeśli mam ochotę na same kopytka uwielbiam je z cukrem. jako dziecko bardzo je lubiłam i tak zostało do dziś :) Kopytka to szybki i prosty sposób na pyszny obiad. Najczęściej podaję je z przesmażoną cebulką, boczkiem, kiełbasą albo sosem pieczarkowym. Doskonały dodatek do mięs czy gulaszu(...)Składniki: * 1 kg ugotowanych ziemniaków * 2 szklanki mąki pszennej * 1 jajko * szczypta soli Wykonanie: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, wystudzić. Dodać mąkę, szczyptę soli i wbić całe jajko. Dokładnie wyrobić ciasto. UWAGA!!! Ilość mąki zależna jest od rodzaju ziemniaków. Odrywać porcje ciasta i uformować wałek na stolnicy podsypanej mąką. Nożem odkrawać kluski o około 3-4 cm szerokości
Zrób to smacznie