ziemniaki - 38421 przepisów (strona:465/2562)

Kurczak z pieczarkami i parmezanem 186

przygotowaniu i bardzo smaczne. Dziś na danie główne polecam filet z kurczaka z pieczarkami i parmezanem a do tego zapiekane ziemniaczki czosnkowe. Składniki na 2 porcje: 4-5 średnich ziemniaków 1 pojedyncza pierś z kurczaka 4 pieczarki papryka ostra, przyprawa do kurczaka pieprz czosnkowy, tymianek bułka tarta jajko olej parmezan - 1-2 łyżki startego sera dodatkowo: tarte buraczki Przygotowanie: Rozgrzej(...)piekarnik do 240°C  - opcja grill. Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki - gotuj 10 min od momentu zagotowania wody. W tym czasie obierz pieczarki i przygotuj mięso. Kurczaka oczyść z błonek i podziel na mniejsze kawałki (u mnie wyszło 5 szt.) - mięso zamocz w rozbełtanym jajku, dopraw papryką i przyprawą do kurczaka a następnie obtocz w bułce tartej. Odcedź

Alutka-Gotuje
Szwajcarska cholera w wersji bezglutenowej 125

poszłam wieczorem na spacer, a następnego dnia poszalałam na siłowni i wszystko z pożytkiem dla mojej kondycji.  Cholera to tradycyjna szwajcarska tarta z kruchego ciasta wypełniona farszem z ziemniaków, pora i jabłek. Ja dodałam też trochę boczku, bo miałam akurat w lodówce i jakoś tak naturalnie mi się komponował z resztą składników. Aby ciasto się nie rozsypało połączyłam różne(...)już waszej inwencji twórczej. #MyVictorinox Składniki: 60 gram mąki quinoa 60 gram mąki kasztanowej 60 gram mąki z tapioki 100 gram masła 1 jajko 250 gram pora 3 średnie ziemniaki 50 gram boczku 2 jabłka (raczej odmian kwaśne) 30 gram sera Gruyere 30 gram Emmentalera  2 łyżki klarowanego masła pieprz sól Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w łupinach i odstawiamy

Quinoa Raz!
Zupa kurkowa prosta i pyszna ( zupa z kurek ) 155

Zaczynam od zupy kurkowej. Kurkowej, bo pyszna, bo delikatna no po prostu uwielbiam.   Zupa kurkowa ( 3 porcje ) 25 dkg kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 średniej wielkości ziemniaki wywar ( 2 łyżki suszonych warzyw + woda ) świeżo mielony pieprz sól 2 łyżki śmietany 12% suszony koperek   Zaczynam od wywaru do garnka nalałam 1 litr wody i dodałam moje suszone(...)warzywa i zagotowałam. Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kosteczkę. Kurki dokładnie oczyściłam i drobno pokroiłam. Cebulę i czosnek obrałam i drobno pokroiłam. Do garnka wlałam 4 łyżki wywaru i poddusiłam w nim cebulę, czosnek, jak już były miękkie dodałam grzyby i ziemniaki oraz pozostały wywar i całość gotowałam, aż ziemniaki były miękkie ( około 15 minut ). Do miseczki nałożyłam śmietanę, dolałam

Kuchnia na wzgórzu
Okraszone ziemniaki z maślanką 64

fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Lubimy, i to bardzo, poznawać nowe smaki, ale Polska kuchnia jest najlepsza na świecie. Tym razem prosto i niebiańsko smacznie. Ziemniaki okraszone cebulą i słoniną (wszak hiszpańską, bo jest nieziemsko smaczna) i do tego zimna maślanka <3 Czegóż więcej trzeba? :P Składniki 500-600 g ziemniaków 100 g wędzonej słoniny (polecamy hiszpańską(...)cebula 1 l maślanki     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy. Słoninę kroimy w kostkę, wytapiamy na suchej patelni. Później dodajemy posiekaną cebulę i ją szklimy. Dodajemy do ziemniaków, dokładnie mieszamy. Podajemy z zimną maślanką. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

R'n'G Kitchen
Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką 186

można go pominąć, bo inaczej straci ona cały swój smak i wyjątkowość. Ze względu na swoją prostotę sałatkę będziemy mogli przygotować dosłownie w 20 minut, tylko ugotujcie ziemniaki dzień wcześniej :) Musicie jej spróbować :) Polecam! Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką – składniki (dla 2-3 osób) 4 ziemniaki (ok. 400 g) pęczek rzodkiewki 120 g sera feta (ok. 1/3 kostki) spora garść(...)świeżej bazylii 1/2 czerwonej cebuli sól pieprz oliwa z oliwek Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką – przepis Zaczynamy od ugotowania dzień wcześniej ziemniaków. Powinny one być al dente. Pamiętajcie- nie rozgotujcie ich :) Rzodkiewkę, ziemniaki, ser feta kroimy w kostkę, cebulę kroimy w cienkie piórka. Bazylię siekamy na mniejsze kawałki (możemy również ją porwać na mniejsze kawałki) Wszystkie składniki mieszamy w misce

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placki ziemniaczane z cukinią – placki ziemniaczane bez glutenu 220

jeżeli ktoś jeszcze takich placków nie robił, to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania placków ziemniaczanych będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 20 placków 600 g cukinii 800 g ziemniaków 1 jajko 7 łyżek skrobi kukurydzianej, ziemniaczanej lub mąki pszennej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki rozmarynu (można użyć innych ziół jeżeli nie lubimy rozmarynu) sól, pieprz olej do smażenia(...)Startą cukinię delikatnie solę, mieszam i przekładam na sito. Tak przygotowaną cukinię odstawiam na około 10 minut. Po 10 minutach cukinię odcisnę z nadmiaru soku i dodam do startych ziemniaków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Obrane ziemniaki ścieram na tarce o średnich oczkach. Do startych ziemniaków dodaję odciśniętą cukinię, dodaję pozostałe składniki na ciasto, doprawiam solą i pieprzem i całość dokładnie mieszam

Uwaga Babcia Gotuje
Kożuch ze śledzia 113

osobiście najbardziej smakuje taka w wersji tradycyjnej. Śledzie z buraczkami tworzą wyjątkowo smaczną sałatkę. Kożuch ze śledzia Składniki filety ze śledzia marynowane 2 średnie cebule 3 ugotowane w łupince ziemniaki ugotowane buraczki 3 jajka ugotowane na twardo majonez sól, pieprz Śledzie i cebulkę kroimy w kosteczkę, ziemniaki, buraczki i jajka tarkujemy na tarce o dużych oczkach. Na dnie miseczki układamy(...)śledzie i cebulkę-solimy i pieprzymy oraz smarujemy majonezem. Na majonezie układamy potarkowane ziemniaki-solimy i pieprzymy. Na ziemniaki kładziemy buraczki i smarujemy majonezem. Na wierzchu układamy potarkowane jajka. Smacznego Artykuł Kożuch ze śledzia pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Polędwiczki z warzywami w sakiewce 78

wykorzystany. Polędwiczki z warzywami w sakiewce mrożone ciasto filo 500 g polędwiczek wieprzowych 1 czerwona papryka 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 1/2 szkl groszku marchewka 3 średnie ziemniaki 2 pomidory 200 g sera feta 1 łyżka suszonego oregano i rozmarynu 1/2 cytryny oliwa roztopione masło do posmarowania ciasta sól, pieprz Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Czosnek wycisnąć przez(...)połową oregano i rozmarynu. Doprawić solą i pieprzem, wlać nieco oliwy i sok wyciśnięty z cytryny. Wymieszać wszystko dokładnie i odstawić na 2 godziny do lodówki. Paprykę i ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę w paski, marchew w plasterki. Do ziemniaków dodać resztę oregano i rozmarynu, skropić oliwą. Pomidora i fetę pokroić w plastry. Rozmrożone ciasto filo rozłożyć na blacie

Pieguskowa Kuchnia
Biełucha 89

Pierwszy raz jadłam ją w Krakowie i zakochałam się w jej smaku. Biełucha, bo o niej mój dzisiejszy post to zupa na bazie kwaśnego mleka, wędzonego boczku i ziemniaków. Jest pyszna, sycąca i idealna zarówno na ciepłe jak i mroźne dni. Nie miałam akurat kwaśnego mleka więc dodałam maślanki. Jest to potrawa regionalna pochodząca głównie z terenu Beskidu Śląskiego. Dodaję(...)wspaniałej akcji Gotujemy po polsku! pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl . Biełucha 1 litr kwaśnego mleka (może być maślanka) 0,5 litra wody 5 ziemniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku 300 g wędzonego parzonego boczku 1 szkl śmietany 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka soli koperek Obrać ziemniaki i ugotować je w osobnym garnku. Zagotować wodę, dodać pokrojony w paski boczek, posiekaną cebulkę

Pieguskowa Kuchnia
Roladki z łososia na parze 107

Lekko, smacznie, szybko i zdrowo Roladki z łososia na parze 500 g filetów z łososia bez skóry 2 marchewki 1 por (zielona część) sól, pieprz, tymianek przyprawa do ziemniaków ziemniaki Łososia pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Marchewkę pokroić w równe słupki, pora w cienkie plasterki. Na każdym kawałku ryby ułożyć nieco pora i zwinąć ciasno(...)roladkę (można spiąć wykałaczkami). Marchewkę podzielić na małe porcje i związać sparzonymi paskami pora. Obrane ziemniaki posypać przyprawą do ziemniaków i ułożyć w szybkowarze. Na kolejnych poziomach ułożyć rybę i marchewki. Gotować około 25 minut. Smacznego. *inspiracja Kotlet.tv Artykuł Roladki z łososia na parze pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
SAŁATKA GRZYBOWA POLANA 299

podociskacie każdą warstwę tej sałatki. Będę wracać do niej często, bo bardzo nam posmakowała. SAŁATKA GRZYBOWA POLANA /wg Kuchni Broni 1 duży słoik pieczarek marynowanych 2 duże marchewki 3 ziemniaki 300 g piersi z kurczaka 3 jajka 3 duże ogórki konserwowe 100 g żółtego sera majonez natka pietruszki i szczypiorek sól, pieprz, papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy Mięso kurczaka(...)pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, papryką słodką i ostrą. Usmażyć i odstawić do wystudzenia. Marchewkę, ziemniaki i jajka ugotować, wystudzić. Ser, ziemniaki i ugotowane jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki, marchewkę i szczypiorek pokroić w drobną kostkę. Pieczarki odsączyć. Dno i boki tortownicy o średnicy około 20-22 cm wyłożyć (z zakładem) folią spożywczą

Pieguskowa Kuchnia
Zupa z podsmażanymi warzywami i groszkiem 148

kilka gałązek natki pietruszki 2 gałązki lubczyku 1,5 litra wody Pozostałe składniki zupy: 200 g groszku zielonego (świeżego lub mrożonego) 1 duża cebula 3 duże marchewki 3 większe ziemniaki biała część 1 niewielkiego pora 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki maggi około 2 łyżki oliwy do smażenia pieprz sól duża garść świeżego, siekanego koperku Wykonanie: Przygotowanie bulionu warzywnego, czyli bazy(...)garnka wlewamy zimną wodę (1,5 litra) i wkładamy wszystkie składniki bulionu warzywnego. Od momentu zagotowania wody, gotujemy 1 godzinę.  Bulion przecedzamy. Przygotowanie podsmażonych warzyw: Cebulę, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Białą część pora drobno szatkujemy. Cebulę lekko solimy i podsmażamy na około 2 łyżkach oliwy. Gdy cebula lekko się podsmaży, dodajemy marchewkę i podsmażamy, aż marchewka lekko

Smak mojego domu
Grillowane roladki z indyka nadziane kiełbaskami i cukinią, z talarkami, kukurydzą i karmelizowaną marchewką 128

cienkich kiełbasek śląskich bez osłonki, 4 szt. sznycli z fileta z piersi indyka (surowe mięso), 1 nieduża młoda cukinia, ok. 200 g młodej marchewki, 3 szt. dużych młodych ziemniaków, 1 kolba świeżej kukurydzy, olej rzepakowy, 1 płaska łyżeczka cukru, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Mięso z indyka rozbijamy jak najcieniej, doprawiamy solą i pieprzem(...)śląskiej i zawijamy w roladkę, którą następnie przekładamy na folię aluminiową. Roladki zwijamy w folię, końcówki skręcamy jak cukierek. Rada: cukinię kroimy po długości, za pomocą nożyka do warzyw. Ziemniaki obieramy, myjemy, suszymy i kroimy na duże talarki, skrapiamy olejem. Grilla rozpalamy, grillujemy roladki indycze z kiełbaską (ok. 10 min z dwóch str.), talarki z ziemniaków, marchewki i w całości

Moniki Smakołyki
Zupa - krem z groszku 147

soli kilka gałązek natki pietruszki 2 gałązki lubczyku 700 ml wody Pozostałe składniki zupy: 250 g groszku zielonego świeżego lub mrożonego 1 duża cebula 2 duże marchewki 2 niewielkie ziemniaki (łącznie około 200 g) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka maggi około 2 łyżki oliwy do smażenia sól pieprz Do podania: nasiona słonecznika Wykonanie: Przygotowanie bulionu warzywnego, czyli bazy do zupy(...)niewielkiego garnka wlewamy zimną wodę (700 ml) i wkładamy wszystkie składniki bulionu warzywnego. Od momentu zagotowania wody, gotujemy 1 godzinę.  Bulion przecedzamy. Przygotowanie podsmażonych warzyw: Cebulę, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Cebulę lekko solimy i podsmażamy na około 2 łyżkach oliwy. Gdy cebula lekko się podsmaży, dodajemy marchewkę i podsmażamy, aż marchewka lekko się podrumieni. Dodajemy ziemniaki

Smak mojego domu
KREM KURKOWY 98

tego składa się z niewielu składników i szybką się ją przygotowuje. Jestem pewna, że przypadnie do gustu wszystkim amatorom tych grzybów 🍄 Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 ziemniaki 200 g kurek 1-1,5 l bulionu 100 ml śmietany 30% 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz natka pietruszki grzanki Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy(...)Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Kurki oczyszczamy najlepiej za pomocą szczoteczki, myjemy i osuszamy. Większe kurki kroimy na mniejsze kawałki, a małe pozostawiamy bez zmian. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz ziemniaki. Podsmażamy około 5-7 min., a następnie dodajemy kurki. Smażymy jeszcze przez

Kuchnia MagdaLeny