ziemniaki - 38421 przepisów (strona:467/2562)

Caldo verde. Portugalska zupa ziemniaczana z kapustą. 223

dopełnienia smaku zupy. Tak mi się przynajmniej będzie wydawało, dopóki nie opracuję jej wegetariańskiej wersji, a chyba mam na to ochotę. No i niemal zapomniałbym napisać słówko o ziemniakach, a to przecież główny składnik dania. Główny, a jakby niezauważalny. No cóż, taki już los tego warzywa... Przyznajmy jednak - niezastąpionego! :) Składniki: 2 litry bulionu 4 duże ziemniaki 1 duża cebula(...)duży ząbek czosnku 120 gramów kiełbasy (chourico lub polskiej) 3 kubki kapusty (jarmużu) pociętej na cienkie paseczki 1 łyżeczka soku z cytryny oliwa do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować w bulionie. Dwa wyjąć i pokroić w kostkę, a pozostałe zmiksować w zupie. Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie małym ogniu do miękkości. Dodać czosnek pokrojony na cienkie plasterki

zadanie-gotowanie
Barszcz czerwony z botwiną i fasolką "Piękny Jaś" 196

Składniki: 1 pęczek botwiny (z większymi burakami) 1 pęczek młodej włoszczyzny 1 puszka fasolki piękny Jaś (400 g) 1 ćwiartka kurczaka 6 szt. ziemniaków 200 g jogurtu greckiego 3 l wody 3 listki laurowe 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 200 ml soku z kiszonych buraków (przepis znajdziesz  tutaj )  sól 1 łyżeczka cukru natka(...)Kurczaka myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, zdejmujemy z jej powierzchni szarą pianę. Dodajemy włoszczyznę oraz listki laurowe,ziele, pieprz i sól. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Botwinę szatkujemy a buraki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Gdy włoszczyzna będzie miękka wyławiamy ją. Marchew kroimy w kostkę. Do zupy wrzucamy ziemniaki

Qchnia po prostu
Kurczak gyros z ziemniakiami 150

Ostatni dzwonek na obiad ze szparagami. U mnie w wersji szybkiego obiadu, jednonaczyniowego.Aromatyczny kurczak gyros z młodymi ziemniakami i szparagami palce lizać. marynata: 4 udka z kurczaka sól, pieprz 2 łyżeczki przyprawy gyros 1 cebula 4 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 5 gałązek koperku pozostałe: 1/2 pęczka szparagów zielonych 10 pomidorków koktajlowych(...)ziemniaków młodych  małych koper świeży sól, pieprz rozmaryn, tymianek 1 lyżeczka 4 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1 główka czosnku Udka kurczaka umyte, osuszone przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebule, sól, pieprz, przyprawę gyros, olej, ocet winny, rozmaryn, tymianek, koper pokrojony. Kurczaka obtaczam w marynacie i odkładam na noc do lodówki. Ziemniaki młode nie obieram tylko skrobię

wesoła kuchnia
Chrupiące placki ziemniaczane 128

Wtedy sprawdzą się pyszne, chrupiące placki ziemniaczane. Nam najlepiej smakują ze śmietaną i z cukrem.  Ale żeby nie przedłużać więcej zapraszam dalej po przepis :). Składniki: 1,5 kg ziemniaków (waga po obraniu) 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1 cebula 3 łyżki bułki tartej sól pieprz olej do smażenia Dodatkowo: śmietana 18% cukier Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy(...)tarce o drobnych oczkach lub w maszynce do ścierania ziemniaków. Cebulę obieramy z łupinek i myjemy oraz ścieramy również na tarce, Do miski ze startymi ziemniakami dodajemy mąkę, jajka, bułkę tartą, sól. Mieszamy na jednolitą masę. Smażymy na rozgrzanym oleju aż będą ładnie zrumienione i chrupiące. Podajemy ze śmietaną i posypanym cukrem. Smacznego

Gotuj z Mąką
Ziemniaki z masłem cafe de paris 190

Składniki: 1/2 kg młodych, drobnych ziemniaków 2 łyżki margaryny Optima Omega 3 1 łyżeczka przyprawy cafe de paris kilka listków szałwii Przygotowanie: Ziemniaki oskrobać i ugotować w osolonych wrzątku na … Czytaj dalej Ziemniaki z masłem cafe de paris

czarrna od kuchni
Pieczone ziemniaki 252

Łatwe Tanie Przepis na pieczone ziemniaczki, idealne jako dodatek do każdego rodzaju mięsa. Składniki 1 kg ziemniaków 2-3 łyżki oleju sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, bazylia, oregano, tymianek Sposób przyrządzenia 1 Ziemniaki dokładnie oczyścić i umyć. Nie obierając ze skorupek, pokroić w ćwiartki. W garnku zagotować wodę z solą (w zależności ile […] Artykuł Pieczone ziemniaki pochodzi z serwisu

PysiaGotuje.pl
Młode ziemniaczki zapiekane z młodym czosnkiem 257

doskonała para w sezonie. Młode ziemniaki wszyscy uwielbiamy, młody czosnek zaś ma szczególny aromat, który czuć już podczas odrywania ząbków. Podczas zapiekania cudownie się karmelizują - zanika ostry smak i pojawia się cudowna słodycz, dzięki czemu można je zajadać niczym cukiereczki. Doskonale się sprawdza jako samodzielny posiłek lub dodatek do obiadu, jednak jak dla mnie – idealna przekąska na wieczór przed telewizorem(...)Składniki: 1kg młodych ziemniaków (najlepiej mniejszych rozmiarów) 2 główki młodego czosnku 3-4 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Piekarnik rozgrzej do 200°C. Przygotuj dużą formę lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziemniaki obierz, dokładnie opłucz i przekrój na połówki. Wrzuć je na wrzącą wodę i gotuj przez 5-7 minut. Odcedź i osusz. Wyłóż je na przygotowaną

Roślinna - blog wegański
KREM PIECZARKOWY 112

przepis na szybką zupę krem z pieczarek, którą wykonanie zajmuje nie więcej niż 30 minut. Zupa jest przepyszna - aksamitna i mocno pieczarkowa 🍄 Składniki: 1 duża cebula 2-3 ziemniaki 400 g pieczarek 1 litr bulionu 200 ml śmietanki 30% pęczek natki pietruszki sól, pieprz grzanki 2 łyżki oliwy Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy(...)mniejsze kawałki. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, pieczarki oraz ziemniaki. Podsmażamy około 5-7 min., a następnie zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zestawiamy z ognia i blendujemy na gładki krem.  Na końcu dodajemy śmietankę oraz przyprawiamy pieprzem i solą. Zagotowujemy. Podajemy z posiekaną natką pietruszki oraz

Kuchnia MagdaLeny
Krem z zielonych szparagów 181

tego smaku na kolejny rok :) W moim domu królują zupy - kremy, także szparagi z decy dowanie do takiej zupy muszą wylą dować.  Skła dniki: pęczek szparagów ( 500g) 5 ziemniaków 1 marchewka kawałek selera naciowego pół cebuli ząbek czosnku 100 ml gęstego jogurtu naturalnego świeżo zmielony pieprz sól zioła prowansalskie (ok pół łyżeczki) szczypta chilli 2 liście laurowe, 3 ziarenka(...)angielskiego gałązka lubczyku       Przygotowanie:   Ziemniaki, marchewkę i cebulę obieramy. Cebulkę drobno siekamy razem z czosnkiem i szklimy na masełku. Ziemniaki,  marchewkę, ziele angielskie oraz liść laurowy wrzucamy do garnka i zalewamy wo dą ( do zakrycia warzyw).  Szparagi delikatnie obieramy i o dcinamy główki. Po 15 - 20 minutach gotowania ziemniaków do garnka wrzucamy ło dyżki

ChilliJemy
WEGETARIAŃSKI OMLET Z WARZYWAMI 416

Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom. Użyłam do jego przygotowania mrożonego szpinaku firmy Bonduelle, którego listki są zbierane, kiedy są jeszcze młode, dzięki czemu(...)czas, aby warzywa były odpowiednio dojrzałe, ale nie przejrzałe. Czas przygotowania: 30 min. Pieczenie: 55 min.   Dla 4- 6 osób: ● 6 dużych jajek ● 2 białka jajek ● 500 g ziemniaków ● 400 g marchewki ● 1 duża czerwona papryka ● 100 g liści mrożonego szpinaku Tysiąc Listków Bonduelle ● 150 g ricotty ● 100 g mozzarelli ● 2 cebulki dymki ● 300 ml gęstej śmietany

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kartoflanka ze zrazami 142

zupka.Chyba pierwszy raz gotowałam zupkę w wolnowarze, w sumie to ona sama się gotowała.Późnym wieczorkiem zrobiłam zrazy , przełożyłam je do wolnowaru , ustawiłam i poszłam spać.Rano dodałam pokrojone ziemniaki ,"wybyłam" z domu a jak wróciłam to zupka była już gotowa. Zrazy kilka plastrów polędwicy wieprzowej troszkę mielonego mięsa domowa vegeta musztarda susz warzywny lub pokrojona włoszczyzna listek, ziele sól(...)mięso mielone [ wcześniej doprawione].Zwijać roladki i spiąć wykałaczką.Wodę z warzywami i przyprawami zagotować, dodać spięte zrazy i gotować [ ja gotowałam w wolnowarze ] prawie do miękkości zrazów. Zupa ziemniaki koper Do gotujących się , prawie miękkich zrazów dodać pokrojone ziemniaki i gotować do miękkości ziemniaków.Dodać koperek, doprawić w razie potrzeby

Moje domowe kucharzenie
Pieczona fasola w sosie BBQ 156

łyżeczce wędzonej papryki i kminu rzymskiego oraz chili w płatkach 1 słoik przecieru pomidorowego 2 puszki kolorowej fasoli 100 ml sosu BBQ kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka sporych ziemniaków do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Marchewki również obieramy i kroimy. Warzywa wkładamy do naczynia do zapiekania, u mnie był to gar żeliwny(...)stawiamy na średnim ogniu. Wlewamy trochę oliwy, wsypujemy kmin, paprykę oraz chili. Dusimy warzywa ok 20 minut mieszając aż do momentu gdy zmiękną. W tym czasie myjemy ziemniaki, kroimy i skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy. Przekładamy na blaszkę do zapiekania. Gdy warzywa z gara są już gotowe wlewamy do nich passatę, mieszamy, płuczemy butelkę wodą, która również wlewamy do potrawy. Wsypujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zielone kopytka ze szpinakiem 140

dowolnym sosem, a nawet w wersji na słodko, z cukrem, zrumienioną tartą bułką i truskawkami. PRZEPIS NA ZIELONE KOPYTKA ZE SZPINAKIEM Składniki na zielone kopytka: 350 g ugotowanych ziemniaków 100 g liści szpinaku 1 ząbek czosnku 1 jajko około 200 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie kopytek ze szpinakiem: 1. Ugotowane, ostygnięte ziemniaki  przepuścić(...)rozdrobnić w malakserze. 2. Umyte liście szpinaku przełożyć na patelnię, chwilę podgrzewać, aż liście zmiękną. Liście szpinaku zmiksować blenderem, razem z ząbkiem czosnku. 3. W misce wymieszać rozdrobnione ziemniaki ze szpinakiem, jajkiem, mąką ziemniaczaną i solą. Dodawać partiami mąkę pszenną ( jej ilość zależy od wilgotności ziemniaków, dodać tyle, żeby ciasto było dość zwarte ) i zagniatać ciasto. 4. Ciasto podzielić

kolorowotorcikowo
Krem z zielonego groszku 123

ziarnami słonecznika, oraz chlebem tostowym – podrumienionym na patelni grillowej i posmarowanym serem kozim. Pysznie było:) 450 g zielonego groszku, mrożonego 1,5-2 l wywaru drobiowego 2-3 ziemniaki 100 ml kwaśnej śmietany 18% gałka muszkatołowa sól, pieprz kilka listków mięty Dodatkowo: kilka kromek chleba tostowego ser kozi ziarna słonecznika – podprażone na suchej patelni Mrożony groszek zalewamy bulionem(...)doprowadzamy do wrzenia. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Dodajemy do bulionu. Gotujemy na małym ogniu, przez około 30 minut ( lub krócej/dłużej – do miękkości ziemniaków). Listki mięty odrywamy od gałązek, myjemy, a następnie drobno siekamy. Dodajemy do zupy. Gdy ziemniaki są już miękkie, zdejmujemy zupę z palnika, lekko studzimy, a następnie miksujemy z dodatkiem kwaśnej śmietany na krem

Smaki Na Talerzu
Kartacze z mięsem 165

ziemniaki - 1,30 kg jajko - 1 szt mielone mięso - 40 dag cebula - 2 szt czosnek - 2 ząbki olej majeranek suszony sól pieprz skwarki 30 dag ziemniaków obrać i ugotować, a resztę zetrzeć na tarce. Ugotowane ziemniaki wyjąć z wody i rozgnieść widelcem i połączyć ze startymi odciśniętymi ziemniakami, przyprawić do smaku solą, wymieszać z jajkiem oraz skrobią z odlanego

Camilla w kuchni