ziemniaki - 38421 przepisów (strona:476/2562)

Zapiekanka Ziemniaczana Z Pieczarkami 105

Zapiekanka wyszła bardzo smaczna, że wyjedliśmy wszystko do ostatniego ziemniaczka ;) Składniki na 3-4 osoby: 8-10 ziemniaków 250 - 300 gr pieczarek 2 jajka 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki kwaśnej śmietany np.12% lub 18 % lub jogurtu naturalnego 1 kiełbaska ( u mnie myśliwska ) ser żółty starty bądź pokrojony na malutką kosteczkę sól, pieprz, natka pietruszki(...)Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurka na pół miękko, około 15 min. Po ugotowaniu lekko studzimy, obieramy i kroimy na plasterki. 2. W czasie gdy ziemniaki się gotują obieramy i ścieramy pieczarki na tarce (zostawiając sobie 3-4 sztuki nie starte ) 3. Na patelni przesmażamy cebulkę i dodajemy od razu pieczarki oraz ząbek czosnku drobniutko pokrojony bądź przeciśnięty przez praskę

Gotowanie...to proste !
Krem szpinakowy 136

Składniki (na 1 porcję) - cebula (ok. 70 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - szpinak świeży lub mrożony (ok. 30 g), - 3 ziemniaki (ok. 210 g), - duży ząbek czosnku, - przyprawy: sól, pieprz, suszone warzywa, sos sojowy, - łyżka jogurtu naturalnego (ok. 20 g). Sposób przygotowania 1. Szklimy cebulę na oleju. 2. Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, wyciśnięty przez praskę(...)czosnek i suszone warzywa. 3. Ziemniaki zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 min. 4. Do ziemniaków dodajemy szpinak i razem gotujemy ok. 5 min. 5. Warzywa miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kilkoma kroplami sosu sojowego. 6. Krem podajemy z kleksem jogurtu naturalnego. Krem szpinakowy jest bogaty w: - żelazo (pochodzące ze szpinaku), które jest składnikiem krwi

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałatka śledziowa 115

Szybka, klasyczna sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulką oraz śmietaną. Sałatkę robi się błyskawicznie, i jest idealna na kolację bądź śniadanie. Nic dodać nic ująć. Sami spróbujcie :) Składniki: * 10 kawałków śledzia * 2 ugotowane ziemniaki * 2-3 łyżki śmietany * 1 mała cebula * sól i pieprz Przepis na śledzie których użyłam do tego przepisu znajdziecie tutaj:  Śledzie z cebulą Śledzie kroimy(...)mniejsze kawałki. Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę wielkości kawałków śledzia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i mieszamy ze śledziem i ziemniakami. Doprawiamy solą i pieprzem ( 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu) i dodajemy śmietanę. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę, aby sałatka zdążyła przejść smakami.  Smacznego

Klasyka Gotowania
Placki z gotowanych ziemniaków 142

Sposób na niezjedzone ziemniaki z obiadu. Placki są delikatne i fajnie chrupiące. Polecam Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 2 jajka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka sezamu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki soli i pieprzu olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na rozgrzanej patelni(...)łyżeczką oleju kokosowego smażymy cebulę wraz z czosnkiem aż się zeszkli. Dodajemy do ziemniaków i mieszamy.Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju kokosowego i kładziemy łyżką porcję ciasta, lekko dociskając. Smażymy z obu stron na złoty kolor

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kotlety ziemniaczane à la Fraszynki 153

się ze sobą bardzo smacznie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: Ciasto: 90 dkg ziemniaków 2 jajka 1 łyżeczka soli 25 dkg mąki (pół na pół ziemniaczana z pszenną) Farsz: 2 łyżki startego Parmezanu 2 ugotowane na twardo jajka 1/4 łyżeczki soli pieprz do smaku(...)pieczarek 100 ml śmietany (najlepiej użyć tej do zup) 200 ml wody 1 łyżka koperku 1 łyżeczka mąki pieprz i sól do smaku Kotlety: Zaczynamy od obrania i ugotowania ziemniaków. Gdy gotowe, lekko je studzimy po czym przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. W misce mieszamy ziemniaki, jajka, sól oraz mąkę. Zagniatamy ciasto. W osobnej miseczce przygotowujemy nadzienie. Mięso mielone łączymy

mecooks
Kluseczki Gnocchi 141

szpinaku, pesto czy podawane z tartym parmezanem. Wbrew pozorom nie są trudne do przygotowania. Do ich wykonania użyłam specjalnej foremki, którą ostatnio zakupiłam w Tescoma Składniki: 600g ugotowanych ziemniaków 80g maki pszennej, choć dokładna ilość zależy też od gatunku ziemniaków 1 jajko Szczypta soli W oryginalnym przepisie dodatkowo 30g drobno tartego parmezanu. Ja przygotowałam kluski bez dodatku sera. Przygotowanie: Ugotowane(...)wcześniej ziemniaki, przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Następnie dodać mąkę, jajko oraz sól. Wyrobić gładkie ciasto. Na posypanej mąką stolnicy przygotować wałeczki o średnicy około 1 cm. Wałeczki pokroić na równe kawałeczki o długości około 2cm. Kawałki ciasta delikatnie docisnąć do prążkowanej powierzchni formy i szybkim ruchem przesunąć w dół tworząc kluseczkę. Gotować w posolonej wodzie do wypłynięcia. Porcja

W garach u Gosi
Żeberka z grzybami i ziemniakami jako danie jednogarnkowe. 163

żeberka (ilość porcji zależy od ilości osób) sól pieprz oregano majeranek szczypta hyzopu szczypta chili w płatkach estragon garść suszonych grzybów 2 marchewki 2 cebule tłuszcz do smażenia ziemniaki małe (ilość zależna od potrzeb) Żeberka porcjujemy, na rozgrzanej patelni przysmażamy ze wszystkich stron aż do ładnego zrumienienia. Przekładamy do rondla, dodajemy pokrojoną cebulę i marchewkę, wszystkie przyprawy i grzyby(...)dusimy aż do miękkości, w razie potrzeby podlewamy wodą. Ziemniaki obieramy i na patelni na większym ogniu przyrumieniamy je lekko ze wszystkich stron. Pod koniec duszenia mięsa dodajemy do sosu ziemniaki i dusimy jeszcze ok 15 min, aż ziemniaki będą miękkie. Zalecam zostawi jeszcze na 10 min potrawę pod przykryciem

Gotowanie jest łatwe
Barszcz ukraiński 166

daje 500 g ugotowanej fasoli (waga po ugotowaniu) 1 puszka czerwonej fasoli czyli 250 g ugotowanej- waga po ugotowaniu 3 gałązki selera naciowego lub kawałek korzeniowego 2 jabłka 2 ziemniaki 4 listki laurowe łyżeczka ziaren ziela angielskiego łyżeczka pieprzu sól 2 łyżki oleju roślinnego sok z 1 cytryny Przygotowanie: Fasolę jeżeli używasz z puszki wypłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Ziemniaki(...)łyżki oleju roślinnego, wrzuć do niego cebulę i podsmaż ją przez 5 minut aby się zeszkliła. Dodaj zmielone.utłuczone w moździerzu ziele angielskie i pieprz, wymieszaj i dorzuć ziemniaki. Smaż razem 5 minut cały czas mieszając. Dodaj około 1 wody, tak aby ziemniaki były nią przykryte, przykryj garnek pokrywką i goruj na małym ogniu 10 minut. Po tym czasie dodaj

greenscarf
Eksperymenty domowe - słomka niczym szpikulec 121

prosty eksperyment domowy zapewne zaciekawi niejednego malca. Po przetrenowaniu będzie się mógł on pochwalić niebywałą umiejętnością - wbicia słomki do ziemniaka, jabłka czy innego warzywa. Przy próbie wbicia słomki w ziemniaka - zaczyna się ona zginać lub łamać. Jednakże jest na to sposób - wystarczy z jednej strony zatkać otwór po czym uderzyć o warzywo lub owoc. Dlaczego tak się dzieje? Zatykając słomkę(...)oddziałujemy na ziemniaka nie tylko samą słomką ale również powietrzem w niej uwięzionym. W momencie uderzenia, gdy słomka normalnie się zgina dodatkowo stabilizuje ją powietrze zawarte w jej środku, które zgniatane zwiększa ciśnienie w słomce i silniej napiera na ziemniaka. Spodobał Ci się mój post? Polub moją stronę na Facebooku i pozostań ze mną na dłużej: PaniDomowa

Pani domowa
Kotlety ziemniaczane z wędzonym boczkiem 175

Polecam Wam kolejne przepyszne kotlety z ziemniaków, które wzbogaciłam skwareczkami z wędzonego boczku. Takie kotlety są bardzo pożywne i łatwe do wykonania. Można je podać z dowolnymi dodatkami. Dobrze smakują na ciepło jak i na zimno. składniki: 800 g letnich ugotowanych ziemniaków 1 duża cebula 250 g chudego wędzonego boczku parzonego bez skóry 1 jajko 3-4 łyżki mąki pszennej(...)sól, pieprz majeranek gałka muszkatołowa bułka tarta do panierowania olej do smażenia Ziemniaki przepuścić przez praskę i odstawić do całkowitego wystudzenia. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę. Na patelni lekko zrumienić pokrojony boczek. Następnie dodać pokrojoną cebulę. Smażyć aż cebulka się dobrze zrumieni. Odstawić do wystudzenia. Do wystudzonych ziemniaków dodać jajko, mąkę, wystudzony zrumieniony boczek i cebulkę (bez wytopionego

Monia miesza i gotuje
ŻEBERKA W SOSIE MIODOWO – MUSZTARDOWYM 202

Blokady są tylko w naszej głowie i można je pokonywać, trzeba tylko uwierzyć w siebie i swoją siłę! Dzisiaj moje ulubione żeberka w sosie miodowo – musztardowym. Polecam SKŁADNIKI : ziemniaki – 4 sztuki żeberka – 8 kawałków miód – 3 łyżeczki musztarda ostra – 2 łyżeczki przyprawa do dziczyzny – 1 łyżeczka lubczyk suszony – 1 łyżeczka olej śmietana 12% – 2 łyżki masło(...)łyżeczka sól i pieprz woda PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki obrać i gotować przez 20 minut w posolonej wodzie. Miód, musztardę, olej, przyprawę do dziczyzny, lubczyk, pieprz i sól wymieszać razem w misce. Dolać wody – 1 szklankę. Całość wymieszać i wymoczyć w takiej marynacie żeberka. Najlepiej zostawić tak zamarynowane na całą noc w lodówce wtedy smak będzie intensywniejszy, ale jeśli

kuchniabellissima.wordpress.com
Potrawka z kurczaka i warzyw zapiekana z ciasteczkami 158

kurczaka z warzywami i nie zapiekać jej dalej – można ją podać potem np z ryżem. kub zjeść bez dodatków bo sama w sobie jest pełnym daniem ( mięso, warzywa, ziemniaki i sos:) . Z kolei patent na ciasteczka można wykorzystać w innych daniach, zapiekankach i gulaszach. Potrawka z kurczaka i warzyw zapiekana pod ciasteczkami   Drukuj Prep time 25 min Cook(...)kruchymi maślanymi ciasteczkami ze szczypiorkiem Author: www.cookingforemily.pl Serves: 6 Ingredients 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy 3 marchewki 2 pory 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 3 ziemniaki 2 łyżki mąki 1 litr rosołu (z drobiu albo wywar warzywny) 1 łyżka oliwy 2 podwójne piersi z kurczaka wolnego wybiegu (to tyle mięsa co w jednej piersi przemysłowego kurczaka

Cooking for Emily
zapiekanka z młodych ziemniaków ze szpinakiem czosnkowym... 141

Składniki: młode ziemniaki 1 kg, cebula 1 sztuka, czosnek 1 główka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ser żółty 20 dag, kucharek 1 łyżeczka, szpinak świeży lub mrożony 2 pęczki lub opakowania, jajka 5 sztuk, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, sól ziołowa 1 łyżeczka, śmietana gęsta 250 ml na oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać z praski wyciśnięty czosnek z jednej(...)mrożony jest dobrze trochę rozmrozić), wszystko podsmażać do odparowania nadmiaru wody mieszając co chwilę do szpinaku letniego wsypać pokrojony w kosteczkę żółty ser, użyłam holenderski, wymieszać średniej wielkości młode ziemniaki ze skórką dobrze umyte przekrojone na pół ugotować na "al dente", wylać na durszlak, naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć połówki ziemniaków skórką do dołu, wyłożyć na ziemniaki szpinak jajka rózgą

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą i kiełbasą. 492

efekcie wyszło mi naprawdę pyszne obiadowe danie, za które zebrałem mnóstwo pochwał od żony - skądinąd surowego krytyka moich kulinarnych działań ;) Szczerze polecam tę zapiekankę - wypróbujcie! Składniki: 3 duże ziemniaki 300 g kapusty kiszonej  1 laska kiełbasy podwawelskiej (lub innej) 1 jabłko 1 duża biała cebula 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka miodu 1/2 bulionetki (esencji do duszenia(...)warzyw) 200 ml śmietanki 30% 1 jajko 1 łyżka keczupu lub 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 -3 łyżki startego żółtego sera (gouda) 1 łyżka masła sól olej Wykonanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować). Po całkowitym ostudzeniu pokroić na plasterki. Cebulę pokroić na ćwierćplasterki i podsmażyć na oleju około 5 minut. Dodać posiekaną kapustę, bulionetkę, obrane i pokrojone

zadanie-gotowanie
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach 218

Kapuśniak z kiszonej kapusty kiedyś był kultową zupą w naszym domu. Babcia gotowała cały wielki gar, wstawiała go do pieca, a podawała z tłuczonymi ziemniakami. Zajadałam się nim bez opamiętania:) Dopiero niedawno dowiedziałam się, że ten babciny kapuśniak ma wszelakie prawa, by nazywać się kwaśnicą. Dlaczego? Otóż babcia gotowała zupę na wywarze mięsnym z żeberek, dodając kiszoną kapustę z sokiem(...)Dodatek zaledwie marchewki już zmienia zupę z kwaśnicy na kapuśniak. Zupa jednak pozostaje tak samo kwaśna, pożywna i jedyna w swoim rodzaju!  Póki kapuśniak się gotował, upiekłam kilka ziemniaków w mundurkach, żeby smak dzieciństwa był jak najbardziej pełny. Dla mnie to była uczta! Składniki: 1 kg żeberek wędzonych (można na pół ze świeżymi) 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela

Obiad gotowy