Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu " Magdaleny Gembackiej (recenzję książki znajdziecie tutaj ) 4 duże kiszone ogórki 1 cebula kawałek białej części pora (5 cm) 1 ząbek czosnku 2 ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego lub wody 3 łyżki mleka kokosowego sól i pieprz 3 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka oliwy lub oleju kokosowego Przygotowanie Posiekaną cebulę i por podsmażyć(...)garnku na oliwie lub oleju kokosowym. Następnie wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wlać bulion lub wodę i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać pokrojone w plastry ogórki i całość zmiksować na gładko w blenderze ręcznym lub blenderze kielichowym Na koniec dodać mleko kokosowe, zmiażdżony czosnek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Porcje posypać posiekanym świeżym koperkiem. Podawać
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawarzyw z majonezem lubi chyba każdy Polak, można ją przygotować na wiele sposobów, ja urozmaiciłam jej smak kukurydzą z puszki, groszkiem konserwowym, ogórkami kiszonymi, porem, jabłkiem, oraz oczywiście ugotowanymi ziemniakami. Możliwości połączenia składników jest tyle ile osób gotujących. Bo każdy wie jaka sałatka z warzyw z rosołu smakuje mu najlepiej! A Wy co robicie z warzywami z rosołu? Inne nasze(...)przepisy na sałatki znajdziecie tutaj. Najlepsza Jarzynowa sałatka z warzyw z rosołu. Składniki: Sałatka z warzyw z rosołu, wszystkie warzywa korzenne oprócz ziemniaków były składnikiem rosołu. 4 ugotowane marchewki 1 pietruszki ½ korzeń seler 1 jabłko 3-4 duże ogórki kiszone 1 por 1 cebula (opcjonalnie, sałatka musi być zjedzona od razu, cebula powoduje, że sałatka wcześniej się psuje) 5 dużych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPlacki z gotowanych ziemniaków, nadziewane farszem ze szpinaku i sera feta. Taki farsz uwielbiam w każdej postaci – w naleśnikach, pierogach czy właśnie plackach Z przepisu wychodzi 8 średniej wielkości placków. Najlepiej podawać z sosem czosnkowym. 500 g ziemniaków 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania (ok. 1/2 szklanki) szczypta soli szczypta pieprzu Farsz: 200 g mrożonego szpinaku(...)ząbek czosnku 50 g sera feta 1 mała cebula szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo: olej do smażenia Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Lekko przestudzić i dokładnie ugnieść za pomocą ugniatarki do ziemniaków lub przecisnąć przy pomocy praski. Wymieszać łyżką z jajkiem, mąką, solą i pieprzem. Ciasto wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką wyrobić ręką do uzyskania jednolitej
BullioGrochówka to tradycyjna polska zupa - to idealne danie na mroźne, zimowe wieczory. Taka zupka musi być gęsta od ziemniaków i rozgotowanego grochu a także pachnieć wędzonką, czosnkiem i majerankiem. Składniki na 1,5 L zupy: 200 g grochu - łuskany połówki 1 kostka bulionu drobiowego 70 g (saszetka) Grochówka Winiary 3 średnie ziemniaki 20 dag boczku wędzonego 1 średnia cebula(...)upływie 20 min. dodajemy rozmaryn, liście laurowe i 1 łyżkę oliwy - dzięki temu groch będzie smaczniejszy :) Całość gotujemy pod przykryciem z lekko uchylona pokrywką. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w małą kostkę. Cebulę drobno siekamy a boczek kroimy w paski - smażymy na rozgrzanej oliwie. Po 30 minutach gotowania grochu, do garnka wrzucamy warzywa i gotujemy na małym ogniu
Alutka-Gotujeduże bochenki. A chlebuś może poleżeć dłużej i nie traci na swoim smaku Składniki: 550 g mąki pszennej pełnoziarnistej 450 g mąki pszennej typ 550 500 g ziemniaków 40 g świeżych drożdży 300 ml mleka 100 g pestek słonecznika 15 g soli (2,5 łyżeczki) sól do posolenia ziemniaków woda - 130 ml + 200 ml Wykonanie: Ziemniaki(...)wlałam rozpuszczone drożdże. Pozostałą mąkę posypałam na wierzchu, przykryłam ściereczką i odstawiłam misę w ciepłe miejsce na 20 minut. Mleko wymieszałam z wodą. Do misy z zaczynem drożdżowym dodałam ziemniaki, wlałam wodę z mlekiem i za pomocą haka wymieszałam mikserem na jednolite ciasto. Miskę ponownie przykryłam ściereczką i znów odstawiłam w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny aż ciasto
Kuchnia u KrysiPiersi kurczaka faszerowane farszem z serem ricotta i szpinakiem. Do tego spaghetti warzywne z marchewki i cukinii oraz pieczony ziemniak. Czy może być coś lepszego na obiad? Składniki: • 2 piersi z kurczaka z kostką • 1/2 opakowania szpinaku mrożonego • 200 g sera Ricotta • 4 sztuki suszonych pomidorów • 2 szalotki • 2 ząbki czosnku(...)łyżki masła • sól, biały pieprz do smaku Warzywa: • 1 cukinia mała • 1 marchewka • 2 ziemniaki • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki masła • sól, cukier, pieprz do smaku • gałązka rozmarynu • 2 łyżki oleju Wykonanie: • Jeśli mamy pierś kurczaka z kostką, to odpreparować kość, aby była bez mięsa. • Nożem zrobić w piersi nacięcie wzdłuż – kieszonkę, uważać
To co kochamZielone kopytka z bobu to odskocznia od tradycyjnych kopytek z ziemniaków. Świeży bób ma najwięcej składników odżywczych. Nie tylko jest pyszny i sycący, ale też bardzo zdrowy i bogaty w białko. Ma konsystencję mączystą, podobną do ziemniaka. Można go więc wykorzystać w zupach, sałatkach, makaronach, pastach do chleba. Zapraszam(...)osolonej wodzie przez ok. 30 minut. • Przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Po zważeniu otrzymałam 670 g bobu. • Bób przepuścić przez praskę do ziemniaków lub utłuć jak ziemniaki. • Dodać jajko, mąkę, posiekaną drobną bazylię, sól, pieprz i zagnieść delikatnie ciasto, aby jak najszybciej połączyły się składniki. • Ciasto podzielić na 4 części
To co kochamzapiekance marchewkowo-ziemniaczanej z sosem serowym. Składniki: Mięso • 8 podudzi z kurczaka • sól, pieprz czarny, papryka słodka • 3 łyżki oleju Warzywa • 3 duże marchewki • 6 ziemniaków Sos serowy • 200 g sera feta • 1 łyżka majonezu • 1 łyżka śmietany • 1/2 szklanki wody • 1/2 łyżeczki kurkumy Wykonanie: • Podudzia włożyć do worka do pieczenia, wlać olej, wsypać sól, pieprz(...)paprykę i wymieszać mocno wstrząsając workiem. • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut. • W tym czasie umytą marchew i ziemniaki zalać gorącą wodą i gotować przez 20 minut. • Po ugotowaniu obrać ze skóry i pokroić w plastry. • Ser feta, śmietanę, majonez, kurkumę i wodę zmiksować
To co kochamoglądać. Zadziwiająca, niesamowita i zupełnie inna niż wszystkie. A przy okazji bardzo smaczna! Składniki: • 1 słoiczek marynowanych podgrzybków • 1 puszka cieciorki • 2 filety z kurczaka • 4 ziemniaki • 4 marchewki • 4 jajka • 6 łyżek majonezu • 3 łyżeczki musztardy • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki sosu sojowego • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • olej do smażenia kurczaka Wykonanie(...)Ziemniaki i marchew ugotować w łupinach, obrać i zetrzeć każde osobno na tarce o grubych oczkach. • Majonez wymieszać z musztardą i dodać połowę do ziemniaków i drugą do marchewki. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. • Jajka ugotować na twardo i pokroić na plastry. • Filet
To co kochamkupiłam na zupę, ale w trakcie gotowania zmieniłam zdanie i powstał ten gulasz. Jedliśmy go z pieczonym udkiem kurczaka. Kukurydza, papryka, cukinia i ziemniaki to podstawa tego chrupiącego dania. Składniki: • 3 kolby kukurydzy • 2 czerwone papryki • 1 zielona papryka • 3 duże ziemniaki • 2 marchewki • 1 średnia cukinia • 2 czerwone cebule • 2 ząbki(...)oliwy • 1/2 szklanki śmietany • 1 łyżka mąki pszennej Wykonanie: • Wyłuszczyć ziarna kukurydzy, marchewkę obrać i zetrzeć na grubej tarce. • Paprykę, cukinię, cebulę i obrane ziemniaki pokroić w drobną kostkę. • Czosnek obrać, drobno pokroić. Z papryki ostrej wyjąć nasiona i również drobno pokroić. • Na rozgrzanym maśle i oliwie przesmażyć cebulę. Dodać czosnek, ostrą
To co kochamjestem bardzo dumna, że mi wyszedł bez zakalca i nawet urósł, choć może nie aż tak, jak bym chciała. W smaku rewelacja, nie czuć ani ziemniaków, ani mąki gryczanej, krórej jest najwięcej. Chleb jest wilgotny, zwarty w środku, o chrupiącej skórce na zewnątrz. W smaku jest lepszy od niejednego glutenowego(...)bloga Kuchnia bez alergii. Składniki: • 250 g mąki gryczanej • 100 g mąki ryżowej • 100 g mąki kukurydzianej • 50 g mąki jaglanej – zmieliłam kaszę • 250 g gotowanych ziemniaków • 1 torebka suszonych drożdży 7 g • 1 łyżeczka soli • 1 łyżeczka cukru • 2,5 szklanki wody Wykonanie: • Ziemniaki zalać 1 szklaną gorącej wody i zmiksować na głądką masę. Przestudzić
To co kochampory gotowałam zupę ogórkową z ryżem lub z ziemniakami. Tym razem połączyłam ziemniaki i kaszę, ale jaglaną zamiast ryżu. Dobrze jest czasami poeksperymentować w kuchni, bo wychodzą różne ciekawe smaki, niby znane ale w nowej odsłonie. Nam ta zupa bardzo smakowała, a seler naciowy dodał jej nowego smaku. Składniki: • 2 marchewki(...)małe pietruszki • 2 łodygi selera naciowego • 1 duża cebula • 5 średnich ziemniaków • 6 ogórków kiszonych • 5 łyżek oliwy • 2 łyżki masła • pęczek natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • 4 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu • 1/2 szklanki kaszy jaglanej • 1/2 szklanki śmietanki do zup Wykonanie: • Ogórki zetrzeć na tarce, odlać sok i przesmażyć
To co kochamtakie polędwiczki wieprzowe z jabłkami można z powodzeniem podać w trakcie proszonego obiadu, także dla teściowej :) Wszystko, czego potrzebujecie, żeby przygotować polędwiczki wieprzowe z jabłkami to mięso, jabłka, ziemniaki, marchewka, trochę przypraw i pełny obiad gotowy! Co więcej, polędwiczki wieprzowe z jabłkami to praktycznie danie fit, bo nie dodajemy do niego żadnego tłuszczu! Składniki: 1kg polędwiczek wieprzowych 1-2 jabłka(...)marchewek baby (mogą być mrożone) ok. 350 g ziemniaków 3 ząbki czosnku 3 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka musztardy 1 łyżka octu balsamicznego 1/2-1 łyżeczka cynamonu sól, pieprz Wykonanie: Polędwiczki wieprzowe oczyścić z błonek i kawałków tłuszczu. Jeśli będzie je układać wzdłuż naczynia, nie musicie ich dzielić, jeśli chcecie – możecie je podzielić na mniejsze części (zwykle
Pociąg Do Kuchnizdarza się Wam, że przygotowując obiad rezygnujecie z ziemniaków i zastępujecie je innymi produktami? Odpowiecie, że tak. No bo przecież gotuje się makaron, ryż albo różne rodzaje kasz. Ale czy zamiast ziemniaków do obiadu serwujecie alternatywnie puree z warzyw? Ja tak robię. Można zrobić puree np. z groszku, marchewki... Dzisiaj zrobiłam puree z selera(...)przestudzenia. Zmiksowałam blenderem na puree. Na koniec przyprawiłam do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałka muszkatołową. Gotowe puree przełożyłam do salaterki. Tak przygotowane można podać na stół zamiast ziemniaków. Doskonale pasują do dań mięsnych i ryb. Na takim puree podałam dorsza pieczonego w piekarniku. Zachęcam Was, żebyście chociaż raz zrezygnowali z ziemniaków i na rzecz puree
Kuchnia u Krysi