ziemniaki - 38421 przepisów (strona:477/2562)

Łosoś z warzywami 165

Przepyszny, zdrowy ale klasyczny przepis na łososia z ziemniakami w łupinkach oraz brokułami i papryką. Obiad jest lekki, nadaje się idealnie dla niejadków, ponieważ ryba nie jest mdła. Robi się w ciągu 30 minut, także można również uznać to za szybki obiad. Warzywa które użyłam do tego przepisu mogą być zastąpione innymi, np. szparagami, szpinakiem, marchewką. Spróbujcie :) Składniki: * 4 filety(...)łososia * 2 średnie brokuły * 2 papryki (czerwona i zielona) * 12 małych ziemniaków * łyżka soli i pieprzu poziom trudności: łatwa kaloryczność: niska porcja: 4 osoby czas przygotowania 40 minut Ziemniaki myjemy i gotujemy w łupinkach przez około 30 minut, sprawdzając co jakiś czas. Łososia przyprawiamy solą i pieprzem. Brokuły myjemy i kroimy na mniejsze różyczki. Paprykę myjemy, wyjmujemy środek i kroimy

Klasyka Gotowania
Wołowina z marchewką 69

Obiad mojego dzieciństwa. Zdecydowanie jeden z moich ulubionych, zjadanych do ostatniego kawałka. Mielone mięso wołowe, z ziemniakami oraz marchewką robioną na słodko. Coś mego pysznego, szybkiego w przygotowaniu oraz przede wszystkim coś łatwego. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: * 750g mięsa mielonego wołowego * 1kg ziemniaków * 1kg marchwi * sól, pieprz, cukier oraz wegeta * 2 łyżki oleju * mąka do zatrzepki * woda czas przygotowania(...)minut poziom trudności: łatwy porcja: 5 osób kaloryczność: średnia Ziemniaki gotujemy i tłuczemy. Marchewki obieramy i kroimy w małą kostkę, lecz taką aby nie była za mała. Ważne też, aby kawałki były takie same, w ten sposób wszystkie ugotują się w tym samym czasie. Pokrojoną marchew wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tyle aby marchew ciągle wystawała ponad powierzchnie wody

Klasyka Gotowania
Najlepszy przepis na pączki z wiśnią z polewą z białej czekolady 196

negatywnych emocjo pięknie wyrośnie, równie pięknie się wyrobi i  najpiękniej się usmaży.  Czy stosowaliście kiedyś technikę wrzucania na gorący olej, pomiędzy smażeniem kolejnych partii pączków, surowych plastrów ziemniaka? Obniża to temperaturę rozgrzanego tłuszczu przez co pączki się nie palą. Ja nie stosowałam nigdy! Od teraz będę zawsze. Sekretem idealnych pączków jest długie i żmudne wyrabianie ciasta na pączki(...)drylowanych, odsączonych z nadmiaru płynu wiśni  100 gram czekolady białej + 2 łyżki mleka + 1 łyżka masła  2 litry oleju rzepakowego do smażenia  2-3 ziemniaki Z drożdży, cukru, 1 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżki mąki robię zaczyn i dostawiam na 10-15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam, mieszam z zaczynem, mlekiem

Mango Papaja
Caldo Verde- pikantna zupa z jarmużem, chorizo i wędzoną papryką 240

zupa jest pyszna! 😍 Mega rozgrzewająca i pikantna! Wikipedia  głosi, że Caldo Verde, to portugalska zupa z jarmużem, ziemniakami oraz oliwą z oliwek, ale opcjonalnie można ją wzbogacić pikantną kiełbaską chouriço (u Nas znane pod nazwą chorizo)- co też uczyniłam 😊 Od siebie dodałam tylko koncentrat pomidorowy oraz paprykę wędzoną dla jeszcze bogatszego smaku oraz aromatu i zupka wyszła pierwsza klasa(...)porcje: * woda- 1,5 litra * chorizo- 120 g* * jarmuż- 100 g * ziemniaki- 4 duże * cebula- 1 średniej wielkości * czosnek- 4 ząbki * koncentrat pomidorowy- 2 czubate łyżki * oliwa z oliwek- 2 łyżki * suszona włoszczyzna- 1 łyżka * wędzona papryka- 1 łyżeczka * sól- do smaku Cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać posiekany czosnek, pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć 4-5 minut

Kraina Miodem Płynąca
Szybkie placki ziemniaczane na mleku 626

tego przepisu. Dostałam go jakiś czas temu od znajomej i chętnie dzielę się nim z Wami :) Warunkiem szybkiego przygotowania ciasta na placuszki jest posiadanie miksera. Składniki : 4-5 średnich ziemniaków 1 mała cebula 1 jajko ok. 100 ml mleka sól 2-3 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej olej do smażenia Przygotowanie : Obrane ziemniaki pokroić w plasterki, cebulę również(...)miksera włożyć ziemniaki i cebulę, wlać mleko, wsypać odrobinę soli i wszystko zmiksować Dodać do tego jajko, mąki i ponownie zmiksować, konsystencja powinna być dość gęsta, tak jak widać powyżej  Smażyć na patelni z dwóch łyżek ciasta małe, cienkie placuszki, na rumiano z obu stron. Moje uwagi: Ciasto na placki ziemniaczane przypomina tradycyjne jakie robimy trąc ziemniaki na tarce

Proste Potrawy
Kopytka leniwe 119

słone i mocno pieprzne - będą równie doskonałe! A takie omaścić można też podsmażoną cebulką czy boczkiem - co kto lubi. Takie kopytka są świetnym rozwiązaniem, gdy z obiadu zostanie trochę ziemniaków - podane w innej formie ziemniaki będą smakowały jeszcze lepiej. I uwaga - odsmażone na patelni, z lekko przyrumienioną skórką są wprost obłędne w smaku...! :) Składniki: 500 g ugotowanych, tłuczonych ziemniaków(...)jajka 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej* + do podsypywania 1 łyżka oleju sól  Do podania: roztopione w kąpieli wodnej masło brązowy cukier do oprószenia Sposób przygotowania: Ugotowane, przestudzone ziemniaki jeszcze raz dokładnie ugniatamy tłuczkiem, aby pozbyć się wszelkich grudek, dokładamy twaróg i razem ugniatamy. Dla uzyskania idealnie jednolitej masy (bez choćby mini grudek) polecam przepuścić razem przez maszynkę

Kolorowy Przepisownik
Pieczone placki ziemniaczano-twarogowe 256

Placki z sera twarogowego i gotowanych ziemniaków. Dzięki pieczeniu w piekarniku środek jest miękki, a skórka robi się lekko chrupiąca. Mogą stanowić dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Można podawać np. z sosem grzybowym i ulubioną surówką. 600 g ziemniaków 250 g sera twarogowego półtłustego 1 średnia cebula 2 łyżeczki pieprzu szczypta soli 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko(...)łyżka oleju do smażenia Ziemniaki obrać i zagotować w osolonej wodzie do miękkości. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Ser i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę drobno posiekać. W misce wymieszać masę serowo-ziemniaczaną, posiekaną cebulę, jajko, sól i pieprz. Wyrobić ciasto. Powinno odchodzić od ręki. W razie potrzeby dodać nieco więcej mąki ziemniaczanej

Bullio
Owoce i warzywa sezonowe – jak jeść bardziej sezonowo zimą? 155

Kiedy mieszka się w dużym mieście i robi zakupy w supermarkecie pojęcie sezonowości nie jest tak bardzo oczywiste. Ziemniaki są przecież w sklepach przez cały rok. Jeśli nie ma świeżego kalafiora czy malin można zawsze kupić mrożone. Cukinia jest też przez cały rok, tylko że teraz kosztuje 20 zł za kilo a w sezonie 3 zł, więc można łatwo poznać(...)presje, że np. w styczniu musimy ugotować 10 dań z 10 różnymi warzywami. Poza tym produkty sezonowe nie zmieniają się tak często. Jeśli w styczniu jemy kapustę i ziemniaki to w lutym raczej możemy się spodziewać, że będzie podobnie, a nie że n agle zjemy gwanabana kumkwat. Moja całoroczna tabelka wygląda tak: wiosna lato jesień zima Botwinka Bakłażan Agrest Ananas

Ugotowane pozamiatane
Ciapkapusta 201

Ciapkapusta typowe danie kuchni śląskiej , choć znana również pod nazwą  ciaperkapusta, pańczkraut   to nic innego jak tłuczone ziemniaki  wymieszane z kapustą kiszoną oraz boczkiem lub skwarkami słoniny. U mnie w domu zawsze podawano z żeberkami. Składniki: 700 g kapusty kiszonej 1 kg ziemniaków liść laurowy ziele angielskie smalec cebula kminek ( opcjonalnie) sól, pieprz Wykona nie: Kapustę zalać(...)szklankami wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie,  kminek i gotować ok 20-25 minut. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić na smalcu. Ziemniaki odcedzamy, tłuczemy, dodajemy odcedzoną kapustę oraz cebulkę.  Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Chwile razem podsmażamy.  Do ciapkapusty dodajemy podsmażony boczek, ja nie dodałam

magiczna kuchnia Kasi
kartacze z mięsem (z gotowanych ziemniaków) 183

składzie? I dlaczego jedząc pyzy z tekurą mamy oszukiwać się, że jemy pyzy z mięsem? nie podaję miar i wag, ponieważ wszystko zależy od rodzaju i mączystości ziemniaka. na ok 1/2 kg mięsa potrzbujemy ok 1,5 kg ziemniaków. Składniki: - ugotowane dzień wcześniej ziemniaki - mąka ziemniaczana - jajko farsz: - udka z kurczaka ugotowane w rosole - średnia cebula - sól, pieprz do podania(...)podsmażona cebulka + skwarki Mięso oddzielamy od kości, mielimy. Cebulkę szklimy na oleju i mieszamy z mięsem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki (koniecznie zimne) przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko i stopniowo mąkę ziemniaczaną, tak aby powstała gładka masa nie klejąca się do rąk. Z gotowej masy ziemniaczanej formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i nakładamy łyżkę farszu. Formujemy kulkę. Czynność

Cook&Love
Warsztaty z Pascalem Brodnickim 233

też sposobem powstały pyszności, które przedstawiam poniżej wraz z przepisami. Na pierwszy ogień poszła zupa z batatów i marchewki, w której miałam swój osobisty wkład Aksamitny krem ze słodkiego ziemniaka z przyprawami, kolendrą i mlekiem kokosowym Składniki dla 4 osób Przygotowanie: 15 min. Gotowanie: 35 min. Składniki: 800 g słodkiego ziemniaka pokrojonego w kostkę 250 g marchwi pokrojonej w drobną(...)pokrojonej sól, pieprz, chili, curry i imbir w proszku. W garnku rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni, podsmaż cebulę, by tylko się zeszkliła (ok. 5 min.), dodaj marchew, słodkiego ziemniaka i przyprawy. Smaż całość ok. 5 min., dodaj bulion do poziomu warzyw oraz sól i pieprz. Kiedy zacznie się mocno gotować, zmniejsz ogień. Gotuj bez przykrycia przez

karmelowy
orzechowe ciasto z ziemniaków 140

Trafiłam na ten przepis w sieci jakiś czas temu. Zaintrygował mnie, zapisałam sobie do wypróbowania i wreszcie przyszedł czas, żeby go upiec:) Oryginalny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu. Ciasto ładnie się kroi, fajnie wygląda i mało kto uwierzy, że głównym składnikiem nadzienia są ziemniaki. Jest smaczne, niezbyt słodkie, z pewnością zdrowsze niż tradycyjne, zwłaszcza w mojej(...)pszennej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g masła 150 g cukru pudru 3 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki jogurtu greckiego masa orzechowa: ok 500 g gotowanych ziemniaków 200 g zmielonych orzechów włoskich 3 żółtka 6 białek 50 g cukru pudru szczypta soli kieliszek amaretto polewa: 100 g mlecznej czekolady odrobina mleka ewentualnie czekoladowa posypka i orzechy

6niebo
Zupa gulaszowa z wołowiną / Beef goulash soup 404

Dziś zapraszam po przepis na bardzo rozgrzewającą zupę gulaszową z wołowiną, ziemniakami i papryką. Gęsta, pełna aromatycznych przypraw rozgrzeje i nasyci na długo każdego w te chłodne dni. Wykonanie tej zupy jest jest bardzo łatwe, chociaż czasochłonne, bo taka zupa najlepsza jest po dłuższym warzeniu na małym ogniu. Zapewniam, że warto poczekać Zapraszam! Scroll down for recipe in English Zupa(...)proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 szklanki białego wina wytrawnego 4 szklanki bulionu drobiowego lub wołowego sól, pieprz i cukier do smaku 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do podania Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu masło, włóż

karmelowy
Frittata z ziemniakow i sera plesniowego 158

Szybki obiad lub pyszna kolacja na ciepło a może sycące drugie śniadanie do pracy?  Wszystkim tym opcjom mówię TAK i piekę frittatę :) Wg przepisu Donny Hay. Frittata z ziemniaków i sera pleśniowego ok 800 g ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w plasterki 2 gałązki rozmarynu sól, pieprz 4 duże jajka 375 ml śmietany kremówki 100 g sera z niebieską pleśnią(...)Lazur czy Rokpol Piekarnik rozgrzewamy do 160 st.C. Ziemniaki układamy w naczyniu do zapiekania, solimy, pieprzymy i posypujemy listkami rozmarynu. Jajka energicznie mieszamy ze śmietanką i zalewamy ziemniaki. Na wierzchu układamy plastry sera. Pieczemy ok 30 minut. Mi osobiście ta frittata najbardziej smakowała na drugi dzień, na zimno

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pomidorowa czy fasolowa? 89

tych, którzy kochają fasolę. Zatem do dzieła! Do przygotowania około 4-6 porcji zupy potrzebujecie: 4 marchewek sporej pietruszki pora selera 3 ząbków czosnku cebuli 4-5 średnich ziemniaków ok. 300 g ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki) 700 g przecieru pomidorowego (passaty) soli, pieprzu, łyżeczki suszonego rozmarynu wody Marchewki, pietruszkę, pora, selera, czosnek i cebulę zalewamy mniej więcej(...)dwoma litrami wody i gotujemy do miękkości, lekko solimy. Odławiamy wszystko, by w garnku pozostał czysty bulion. Ziemniaki kroimy w dość drobną kostkę i gotujemy w wywarze. Fasolę łączymy z niewielką ilością bulionu i dokładnie miksujemy.  Gdy ziemniaki będę już lekko miękkie dolewamy zmiksowaną fasolę i pomidorową passatę. Dzięki domieszce kwaśnych pomidorów właśnie w tym momencie, ziemniaki

Pichceniomania