ziemniaki - 38421 przepisów (strona:478/2562)

Krem z białych warzyw z chipsami boczkowymi i ziemniaczanymi chruścikami 114

chruściku dopełniły calości, a dodatkowego smaku nadala posiekana natka pietruszki. Na zimowe, chłodne dni w sam raz! Składniki dla 4 osób: 2 łyżki masła 82% 3 duże pietruszki 3 ziemniaki ½ główki kalafiora ½ dużego selera 1 biała rzodkiew 1 biała część dużego pora 3 ząbki czosnku 1 mała biała cebula 2 szklanki mleka 250ml koncentratu warzywnego w płynie (Krakus) 1/3 łyżeczki(...)białego pieprzu sól do smaku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej   Dodatkowo: 2 ziemniaki 2 łyżki mąki kukurydzianej 100g boczku węzonego 300ml oleju Sposób przygotowania: W garnku roztapiamy masło, stopniowo wrzucamy wcześniej obrane i pokrojone w drobną kostkę warzywa- najpierw seler i pietruszkę, następnie cebulę, czosnek, 3 ziemniaki, rzodkiew, posiekanego pora i drobne różyczki kalafiora. Podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Zalewamy koncentratem

Kuchnia w czekoladzie
Jak wykorzystać mięso rosołowe? 173

cebula 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka miodu 4 łyżeczki oleju 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku szczypta suszonego chilli Dodatkowo: olej do smażenia 2 duże ziemniaki szczypta soli szczypta suszonego chilli Mięso z udek oddzielić nożem i pociąć na mniejsze części. Sos sojowy wymieszać z olejem (4 łyżeczkami), miodem i kminem rzymskim. Przygotowanym sosem zalać kawałki(...)patelni rozgrzać olej. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę. Następnie wrzucić mięso, chilli i wyciśnięty czosnek. Wszystko zamieszać. Smażyć jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z patelni. Ziemniaki pokroić na bardzo cienkie plastry. Na patelni, na której smażyliśmy kurczaka, ponownie rozgrzać olej i usmażyć na nim ziemniaki (z obu stron, na złoty kolor). Ziemniaki posypać solą i chilli

Bullio
Kapuśniak na mięsie drobiowym 296

selera kawałek pora (ok. 1/2 białej części) pęczek natki pietruszki 6 suszonych liści laurowych 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 duży ząbek czosnku ok. 5 ziaren ziela angielskiego 4 średnie ziemniaki sól do smaku (ok. 1,5 łyżeczki) pieprz do smaku (ok. 0,5 łyżeczki) Marchewki, pietruszkę, selera i cebulę obrać. Wrzucić do dużego (co najmniej 4-litrowego) garnka razem(...)angielskie, majeranek, sól i pieprz. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, aż warzywa zmiękną i powstanie aromatyczny bulion. Wyjąć wszystkie warzywa. Ugotowaną marchewkę utrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Do gotującej się zupy dodać ziemniaki i marchewkę i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie wyjąć udka kurczaka, a dodać pokrojoną kiełbasę. Gotować

Bullio
"Szare kluski". 134

Szare kluski   to tradycyjne kluski kuchni wielkopolskiej , przygotowywane ze startych, surowych ziemniaków. Ich nazwa pochodzi od charakterystycznej barwy, jaką nadaje im ten składnik. Szare kluski podawano już w XIX wieku, kiedy to w Wielkopolsce spopularyzowały się ziemniaki. Pojawiały się w książkach kucharskich, m.in. w  Najnowszej kuchni  Marty Norkowskiej z 1918 roku i w książce  Dobra(...)pokrojonym w drobną kostkę i podsmażonym boczkiem i cebulą. Tradycyjnym dodatkiem do szarych klusek jest zasmażana kapusta kiszona.Tuż po drugiej wojnie światowej zamiast kapusty używano brukwi. SKŁADNIKI: 7 ziemniaków 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 1 jajko 10-15 dag. boczku wędzonego 1 szalotka 1 łyżka smalcu ze skwarkami szczypta soli WYKONANIE: ziemniaki zetrzeć

Kuchnia Beaty
Kurczak w piernikowej marynacie 156

kurczak w piernikowej marynacie. Zapewne dla części z Was będzie zaskoczeniem tak przygotowana marynata, ale kuchnia jest po to, aby próbować nowych smaków :) Kurczak był podany z pieczonymi jabłkami, ziemniakami i pyszną surówką z marchewki. Tak przygotowane danie możecie podać nie tylko na romantyczną kolację, ale również na przykład na rodzinny niedzielny obiad. Kurczak w piernikowej marynacie – składniki(...)miodu 3 łyżeczki musztardy 3 łyżeczki przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu Kurczak w piernikowej marynacie – składniki do kurczaka kurczak ok. 1,5 kg sól majeranek 6 jabłek 3 ziemniaki Przygotowanie marynaty Masło roztapiamy, dodajemy pozostałe składniki i całość podgrzewamy, mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka, solimy. Odstawiamy go na parę godziny, aby przeszedł smakiem marynaty

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babka ziemniaczana z fasolą i  twarogiem 168

już grana z babka marchewką (tu przepis) , więc w tym tygodniu będzie z fasolą i twarożkiem.     Składniki: szklanka suchej fasoli jaś (objętość przed ugotowaniem) 1,3 kilo ziemniaków (umytych i obranych) 3 małe cebule w piórka pokrojone i podsmażone na patelni 2 jajka pół szklanki oleju po pół łyżeczki pieprzu, soli, majeranku, papryki (opcjonalnie) pół szklanki kaszy manny(...)kwaśna gęsta i szczypiorek śmietana do podania   Jak upiec babkę ziemniaczana z fasolą i twarogiem?   Poprzedniego wieczoru namaczam fasolę, a rano ją gotuję przez godzinę do miękkości. Ziemniaki trę na tarce lub końcówką blendera i odsączam z soku. W dużej misce miksuję razem ugotowaną fasolę, ziemniaki, jajka,, olej i przyprawy. Jeśli chcę, żeby babka była bardziej zwarta

Ugotowane pozamiatane
Leniwe Na Słono 122

leniwe muszą być na słodko..., no nie,  mogą tez być na słono i wspaniale smakować :) Składniki na 2 porcje: około 0,5 kg ostudzonych ugotowanych ziemniaków (najlepiej wczorajszych) 100-150 gr sera twarogowego 1/2 cebulki zeszkloej 1 całe jajko około 1 szkl mąki pszennej 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli skwarki ze słoninki bądź boczku do okraszenia(...)Cebulkę szklimy. 2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę (najlepiej aby było to tkz wczorajsze ziemniaki ) i przekładamy do miski, dodajemy twaróg, szczyptę soli i mieszamy całość do połączenia się. Ugniatamy w misce aby powstała taka kopułka. 3. Dzielimy ciasto na pół i uzupełniamy pusta połowę mąką pszenną, ziemniaczaną oraz dodajemy jajko tak aby całość zrównała się z druga częścią ziemniaków. Następnie

Gotowanie...to proste !
Kopytka 187

Przepis podstawowy. Znane i lubiane kopytka Wspaniały dodatek do mięs czy sosów. 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlać wodę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Można je ugotować dzień wcześniej. Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko oraz mąkę (pszenną(...)ziemniaczaną). Zagnieść ciasto (jeżeli zbyt się klei, dodać więcej mąki). Ilość mąki podana jest orientacyjnie (dużo zależy od ziemniaków). Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i formować z niego wałeczki. Wałeczki kroić nożem w kopytka. Gotować partiami w osolonej wodzie. Wyjmować łyżką cedzakową

Bullio
Kopytka - przepis podstawowy 134

przepis na kopytka. Można je jeść jako samodzielne danie np. polane podsmażoną cebulką, skwarkami, stopionym masłem lub ulubionym sosem, albo jako dodatek do pieczeni, czy gulaszu. Składniki: 1 kg ziemniaków 200 gram mąki pszennej 2 duże jajka 2 łyżki masła  1 łyżeczka soli woda do gotowania kopytek praska do ziemniaków Przygotowanie: Ziemniaki obieramy ze skóry, gotujemy z dodatkiem łyżeczki(...)soli, odcedzamy i studzimy bez przykrycia. Lekko studzimy i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie dodajemy mąkę i jajka, zagniatamy ciasto. Stolnicę obsypujemy mąką, ciasto na kopytka dzielimy na 3-4 części i formujemy z nich wałeczki, obtaczając je dobrze w mące. Wałek lekko spłaszczamy i tniemy na ukośne kawałki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy partiami

Życie zaczyna się w kuchni
Zupa botwinka 175

inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Zupa Botwinka Zupę podaję z jajkiem:) Składniki : 1 pęczek botwinki 4-5 łyżek śmietanki do zup 18% 4-5 dużych ziemniaków 1 duża marchewka sól oraz pieprz bulion drobiowy  Przygotowanie:           Jeśli nie mamy bulionu można szybko ugotować, 4 skrzydełka oraz jedna włoszczyzna. Doprawiamy sola, pieprzem oraz(...)Vegetą. Gdy bulion gotowy wyławiamy wszystko. Marchewkę oraz ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu gotujemy do czasu, aż ziemniaki zrobią się miękkie . Pęczek botwinki płuczemy i kroimy w paski o szerokości około 1 cm, ja użyłem botwinki mrożonej z własnych zapasów. Gotujemy całość około 20-25 min. W trakcie gotowanie odlewamy trochę zupy do kubka i dodajemy nasze

Sprawdzone przepisy kulinarne
Zupa z jarmużem, ciecierzycą i chorizo 126

dobrze zbilansowanego pożywienia możemy doskonale uzupełnić luki w naszych zasobach energii i dobrego samopoczucie. Zdrowa, zielona zupa z kategorii superfood, bogata w polifenole dzięki liściom jarmużu, sycąca za sprawą ziemniaków i ciecierzycy, z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad, a gorący bulion z pewnością postawi nas na nogi. Przepis zaczerpnięty z książki Jamiego Olivera "Superfood na codzień". Składniki na 4 porcje(...)Czas przygotowania: 40 minut 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 g ziemniaków oliwa z oliwek 400 g ciecierzycy z puszki 1 gałązka świeżego rozmarynu 2 gałązki świeżego tymianku 1 l bulionu warzywnego 3 liście laurowe 200 g świeżego jarmużu 100 g kiełbasy chorizo   Przygotowanie: 1. Cebulę i czosnek siekamy w kostkę i podsmażamy w garnku na oliwie, kiedy zmięknie

Słodki Kompromis
Zupa cygańska 155

przyda się jak najbardziej. Składniki: 20 dag wędzonego boczku 25 dag wędzonej kiełbasy (użyłam "Kiełbasy z babcinej spiżarni" z Sokołowa) 1 duża cebula 5 pomidorów szklanka przecieru pomidorowego 5 ziemniaków żółta papryka czerwona papryka sól, pieprz kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych łyżka smalcu Sposób przygotowania: Smalec rozpuszczamy w garnku z grubym dnem. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy(...)Chwilę dusimy. Dodajemy pokrojoną a plastry kiełbasę i pokrojony w kostkę boczek. z 2 litrów wody odlewamy szklankę i dodajemy do garnka. Dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dolewamy resztę wody. Wlewamy przecier pomidorowy. Dokładamy liście i ziele. Wkładamy ziemniaki. Gotujemy do czasu aż ziemniaki staną się miękkie. Solimy i pieprzymy

Pobite gary Barbary
Sałatka "Leśna polana" 542

żółty albo zrobić sałatkę z samych warzyw i podać jako dodatek do mięsa składniki: 1 duży słoik marynowanych pieczarek (ok 900 g ) 2 średnie marchewki 3 średnie ziemniaki 4 jajka 1 puszka kukurydzy 3 małe ogórki konserwowe 300 g piersi z kurczaka słodka papryka sól,pieprz olej do smażenia 3 łyżki posiekanego szczypiorku majonez Marchewkę i ziemniaki dokładnie umyć(...)skorupek. Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Usmażyć na oleju i wystudzić. Kukurydzę oraz pieczarki osączyć z zalewy na sicie. Ugotowaną marchewkę i ziemniaki oraz ogórki konserwowe pokroić w kostkę, każde warzywo musi być osobno. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, u mnie tortownica o średnicy 26 cm. Dno tortownicy wyłożyć marynowanymi pieczarkami, pieczarki ułożyć ogonkami

Monia miesza i gotuje