Polska słynie z ziemniaków, jednak co do upodobań ich typów jest dość podzielona. Na terenach Poznania, Łodzi czy Śląska królują głównie ziemniaki o żółtym miąższu, zaś na Mazowszu czy Podlasiu preferuje się te o białym zabarwieniu. Jednak często bywa tak, że idąc do marketu stajemy przed wyborem pośród kilku odmian ziemniaków i nie wiemy, jakie […] Artykuł Odmiany ziemniaków
PysiaGotuje.plPolska słynie z ziemniaków, jednak co do upodobań ich typów jest dość podzielona. Na terenach Poznania, Łodzi czy Śląska królują głównie ziemniaki o żółtym miąższu, zaś na Mazowszu czy Podlasiu preferuje się te o białym zabarwieniu. Jednak często bywa tak, że idąc do marketu stajemy przed wyborem pośród kilku odmian ziemniaków i nie wiemy, jakie […] Artykuł Odmiany ziemniaków
PysiaGotuje.plbulionie , z koperkiem i jajkiem w koszulce. Zupa którą zrobimy w 30 minut, i jest sycąca do tego. 2 garście szczawiu 750 ml bulionu warzywnego 2 ziemniaki 2 marchewki 1 kawałek selera 1 por biała część 150 ml śmietany 30 % 2 ziela angielskie 2 liście laurowe pieprz czerwony koper świeży sól do smaku masło klarowane 2 jajka(...)łyżka octu Ziemniaki, marchew, seler obieram. Ziemniaki i marchewkę kroję w kostkę, seler ścieram na tarce jarzynowej. Por kroję w krążki. Do garnka wlewam bulion, przekładam marchew, ziemniaki, seler, dodaję liście, ziele angielskie i gotuję aż warzywa będą miękkie. Na patelni na maśle przesmażam por na wolnym ogniu, dodaję umyty i pokrojony szczaw i przesmażam dwie minuty razem. Do ugotowanych
wesoła kuchnialekki posiłek lub przekąskę dla gości ? Sałatka z grillowanym ( lub pieczonym ) kurczakiem sprawdzi się doskonale. Zrobisz ją w oka mgnieniu... o ile będziesz mieć na wyciągnięcie ręki ugotowane ziemniaki i grillowany lub pieczony filet z kurczaka. Do sałatki dobrze pasuje kurczak marynowany w teriyaki, np taki jak przygotowywałam TUTAJ . Możecie też wykorzystać mięso z kurczaka pieczonego lub grillowanego. PRZEPIS(...)SAŁATKĘ Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM Składniki na sałatkę z kurczakiem: 200 g grillowanego filetu z kurczaka 180 g mixu sałat ( 1 opakowanie ) 1/2 cebuli 5 ugotowanych ziemniaków truflowych ( lub innych sałatkowych ) 50 g twarogu wędzonego ( można zastąpić oscypkiem lub nawet mozarellą ) Składniki na sos sałatkowy jogurtowy: 100 g jogurtu naturalnego 50 g majonezu świeże zioła ( np. tymianek, oregano, rozmaryn ) sól
kolorowotorcikowozobaczyłam ją w sklepie od razu zakupiłam i zrobiłam z niej pyszna zupę :) Składniki na 3-4 osoby: 1 pęczek botwiny wraz z buraczkami 1 litr wody 3 spore ziemniaki 1/2 pęczka koperku 1/2 sporej marchewki mały korzeń pietruszki 1 łyżeczka domowego warzywka 3-4 łyżki śmietany 18 % sok z cytryny ( około 2-3 łyżki, ale najlepiej dozować go wedle(...)własnego smaku) sól do smaku 1. Ziemniaki, marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pietruszkę obieramy i dzielimy na pół. Wodę zagotowujemy i wrzucamy nasze pokrojone warzywa. Dodajemy warzywko i gotujemy aż ziemniaki będą wpół miękkie ( tak około 10-15 minut) w tym czasie myjemy i kroimy botwinkę ale tylko same liście z łodyżką, buraczki odkładamy na później. Kroimy także
Gotowanie...to proste !brokuł świeży - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - 1 por ( biała częśc) - 2 opakowania serka topionego kremowego - 1 łyżka masła - sól i pieprz - świeży szczypiorek - groszek ptysiowy - 2 ziemniaki - kostka bulionu drobiowego Wykonanie: Do naczynia wlewamy 2 litry wody , wrzucamy pokrojonego w kostkę ziemniaka i gotujemy ( dlatego , że ziemniak najdłużej się gotuje z wszystkich składników ). Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła(...)wrzucamy po kolei , pokrojony drobno czosnek , cebulę w kostkę i pora w pół plasterki. Gdy ziemniaki będą w pól miękkie , wrzucamy brokuły , zawartość z patelni i serki topione. Gotujemy do momentu , gdy brokuł będzie miękki i serki się rozpuszczą . Na sam koniec , używamy blendera w celu uzyskania jednolitego kremu . Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można jako dodatek , dodać groszek
Różne smaki w kuchnizaletą jest własna kompozycja przypraw, dzięki której możemy mieć dokładnie takie chipsy, na jakie mamy w danym momencie ochotę, idealnie przyprawione A cały sekret tkwi w jak najcieńszym pokrojeniu ziemniaków. Składniki na chipsy: ziemniaki ( ilość zależna od tego ile chcemy otrzymać chipsów ) dowolne przyprawy olej do smażenia Przygotowanie chipsów: Ziemniaki obieramy i kroimy w jak najcieńsze plasterki. Zalewamy je zimną(...)czasie odsączamy plasterki z wody i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ja robię to rozkładając je na ściereczce i przykrywając z wierzchu papierowym ręcznikiem, lekko dociskając. Osuszone plasterki ziemniaków, wrzucamy na głęboki olej ( może to być garnek, bądź frytkownica ). Smażymy do momentu zarumienienia się chipsów i uzyskania chrupkości. Trwa to dosłownie kilka minut. Usmażone chipsy przekładamy do miski ( na dnie możemy ułożyć
NiePieprz.plrobiło się je raczej rzadko- stąd zapewne ten wzmożony na nie apetyt. Prawdą jest, że ich smak i konsystencja zależą nie tylko od sposobu przyrządzenia, ale także od gatunku ziemniaków, którego użyjemy. Zwykle jednak nie zastanawiamy się nad tym, ziemniak to ziemniak. Moja rada jest taka- unikajmy tych bardzo wodnistych, wybierzmy odmiany jak na przykład Irga, Irys lub Orlik- czyli(...)ziemniaki typu B, najbardziej uniwersalne. Jak określić rodzaj bulwy? Przekrójcie ją na pół i przez chwilę pocierajcie obie połowy o siebie, efektem będzie albo wydzielająca się z nich woda, albo skrobia. Poniżej mój przepis na chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku placki. Czytaj więcej
Pichceniomaniapietruszkowym oraz plastry cukinii i szaszłyki z cebuli i papryki. Wszystkie warzywa skropiłam oliwą i posypałam ulubioną mieszanką przypraw. Drugi dzień był bardziej eksperymentalny ponieważ zachciało mi się grillowanych ziemniaków i surówek. Powstał coleslaw z młodej kapusty oraz tzatziki z miętową nutą. Ziemniaki nadziałam na szpadki razem z pieczarkami, cebulą i papryką wcześniej obgotowując je (wystarczy 10 minut by były(...)były cienkie a cheddar, który próbowałam na nich położyć nie rozpuścił się. I tak było pysznie! Trzeci dzień był nie lada rozpustą! Na grill trafił ser wędzony, ser halloumi, ziemniaki i marchewki (obgotowane w osolonej wodzie z cytryną i ząbkami czosnku, a po odcedzeni wymieszane z łyżeczka oleju kokosowego i posypane przyprawami), a także jak zawsze bułki z masłem czosnkowo
Dzieje kuchennej Wiewiórytalerzu. Niezwykle prosta i bardzo smaczna! Składniki filety śledziowe marynowane w occie (ilość zależy od Waszych upodobań, na tę porcję użyłam 3 podwójnych filetów) pół białej cebuli 2 ziemniaki 3 łyżki majonezu 3 łyżki naturalnego jogurtu greckiego 1 duże słodkie jabłka 2 małe gotowane buraki (można kupić gotowe buraki ugotowane) pół czerwonej cebuli 50 g suszonej żurawiny 1 łyżka(...)oliwy z oliwek ok.1 dużej łyżki cukru trzcionowego sól różowa himalajska do smaku pieprz ziołowy do smaku siekany szczypiorek lub natka pietruszki do podania Ziemniaki gotujemy w łupince, studzimy,obieramy. Z burakiem postępujemy podobnie, chyba, że jest już kupiony ugotowany. Ziemniaka kroimy w kostkę.Buraka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obydwie cebule siekamy w drobna kosteczkę, każdą
Z Kuchni Do KuchniZiemniaki do obiadu już Ci się znudziły? Nie musi być nudno! Można je przyrządzić na wiele różnych sposobów- np. z pomidorami. Składniki: 12 ziemniaków 3 mięsiste pomidory 1 biała cebula 3 plastry żółtego sera 3 łyżki masła ½ szklanki śmietany 1 łyżeczka mąki sól i pieprz do smaku suszone zioła lub świeże 1 szklanka wody Wykonanie: Cebulę obrać, posiekać i udusić(...)maśle. Ziemniaki również obrać, pokroić w grubą kostkę, połączyć z cebulą, zalać wodą i udusić pod przykryciem do miękkości (musimy uważać aby nie rozgotować). Pomidory umyć, sparzyć wodą, zdjąć skórkę, pokroić i rozgotować. Ziemniaki uważnie odcedzić, dodać pomidory i zalać śmietaną wymieszaną z mąką. Potrawę dusić przez 10 minut z dodatkiem przypraw do smaku. Posypać żółtym serem i możemy
Tradycyjna Kuchniamogę się oprzeć żeby tej zupy nie ugotować. Lubicie? Oto jak ja ją przyrządzam: Składniki: jeden duży lub dwa mniejsze pęczki botwinki 3 marchewki pietruszka (korzeń) kawałek selera 3 ziemniaki 2 litry bulionu (u mnie drobiowy na dwóch udkach z kurczaka) kilka kropli soku z cytryny szczypta lubczyku, ziół prowansalskich, majeranku ząbek młodego czosnku kilka łodyżek koperku 100 ml śmietanki(...)Wykonanie: Botwinkę dokładnie myjemy. Odcinamy brzydkie liście i wyrzucamy. Resztę kroimy na 2-3 cm kawałki. Obieramy ziemniaki, marchewkę, seler, pietruszkę. Pokrojoną botwinkę zalewamy 2 szklankami wody, skrapiamy cytryną i gotujemy na maleńkim ogniu do miękkości. Do większego garnka wlewamy bulion, wkładamy seler i pietruszkę. Wsypujemy pokrojoną marchewkę i ziemniaki i gotujemy do miękkości. Kiedy warzywa w bulionie są już
Mama z miastachrupiącymi placuszkami ziemniaczanymi. Podaję przepis na szybkie, bezglutenowe placuszki ziemniaczane. Przepis jest w dużej mierze na oko, ponieważ po prostu babcia nauczyła mnie ich robić:-) Składniki: 500 g surowych ziemniaków 1/2 małej cebuli sól pieprz 1 jajko 2-3 łyżki mąki bezglutenowej - w zależności od ilości wody z ziemniaków można dodać trochę mniej lub więcej Tradycyjne placki ścierane(...)najostrzejszej tarce, co sprawia, że otrzymujemy surową pulpę ziemniaczaną. Ja oszczędzam swoje palce i czas i ścieram ziemniaki na zwykłej jarzynówce. Wychodzą wiórki ziemniaczane i to sprawia, że po usmażeniu mamy chrupiący placuszek zamiast glinianej konsystencji. Ziemniaki ścieramy na tarce jarzynówce. Obraną 1/2 małej cebuli również ścieramy na tarce jarzynówce ale tej o drobniejszych oczkach. Łączymy składniki dodając jajko, sól
Ze smakiem bez glutenu