książki "Warzywo" postanowiłam na naszym tradycyjnym cieście od pizzy położyć cieniutkie plasterki młodych ziemniaczków, dymkę i śmietanę. Przyznam szczerze, że dawno nie jadłam nic tak dobrego! Pizza z mlodymi ziemniakami i dymka ciasto na 2 pizze: 400 g maki pszennej po 50 g semoliny i maki żytniej typ 720 pół łyżki soli 300 ml wody 20 g drożdży pół(...)czasie ciasto odgazowujemy, dzielimy na 2 części a każdą i rozciągamy na placek o średnicy ok. 40 cm. Ciasto kładziemy na blasze nasmarowanej oliwą. nałożenie: kilka młodych ziemniaków ze skórką, ilość zależy od upodobań i wielkości - wyszorowanych i pokrojonych obieraczka na cieniutkie plasterki 2 cebulki dymki, pokrojone na plasterki śmietana 18% - kwaśna sól, pieprz łyżeczka oliwy Pokrojone na plasterki ziemniaki
Dzieje kuchennej Wiewióryporcja = 330 kcal 270 g ugotowanego, obranego z łupinek bobu 100 g boczku pół pęczka koperku 400 g ugotowanych, młodych ziemniaków ząbek czosnku mała cebulka sól i pieprz WYKONANIE: 1. Ziemniaki pokroić w plasterki, przełożyć do miski. 2. Koperek i cebulę drobno posiekać, dodać do ziemniaków. 3. Ugotowany bób obrać z łupinek i dodać do miski z pozostałymi składnikami(...)YouTube *Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/ *Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/ Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii : Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Bób gotowany 297 270 20.52 1.08 53.06 Ziemniaki gotowane 344 400 6.84 0.4 80.04 Koperek 2 5 0.17 0.06 0.35 Boczek wędzony i parzony 319 100 13 29 1.4 Cebula (świeża) 24 60 0.66 0.06 4.58 Czosnek
Atlas Smakówłyżeczka słodkiej papryki - 12 cienkich kiełbasek (bardzo dobrej jakości) - 1 paczka kabanosów - 1 łyżka suszonej bazylii - 2 słoiczki koncentratu pomidorowego (ja wybrałam koncentrat pomidorowy ekologiczny) - świeża bazylia - młode ziemniaki - 4 łyżki masła - 8 łyżek oleju rzepakowego - gałązki rozmarynu (do pieczenia ziemniaków) Przy użyciu robota kuchennego Panasonic, za pomocą noża siekania, kroimy na plastry cukinię, marchewkę, cebulę, czosnek, paprykę. Chyba jeszcze(...)koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Do lecza aby było bardziej esencjonalne możecie dodać 2 kostki rosołowe -wołowe, bądź zamiast wody użyć wywaru mięsnego. Leczo podaję z pieczonymi ziemniakami. Ziemniaki obieram ze skorki, kroję na ćwiartki, wkładam do garnka do pieczenia, dodaję dwie łyżki masła, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 gałązki rozmarynu, 2 ząbki czosnku i 2 szalotki
SMYKWKUCHNIkrojenia, garnek, łyżkę, chochlę. Przygotuj składniki: 2 marchewki lub 1 dużą marchew, 1 średniej wielkości pietruszkę, ok. 10-cio cm kawałek jasnozielonej części pora, 4 większe pieczarki, 4-5 ziemniaków, 1-1,5 l wody, bulionu lub wywaru mięsnego, sól, 4-5 ziarenek pieprzu czarnego, ewentualnie śmietanę. Marchew i pietruszkę obierz, umyj i pokrój w kostkę lub w półplasterki(...)marchew, pietruszkę, por i ziarna pieprzu oraz dopraw zupę do smaku solą. Całość gotuj na średnim ogniu. Kiedy warzywa będą już prawie miękkie, obierz, umyj i pokrój w kostkę ziemniaki. Ziemniaki dodaj do zupy. Gdy ziemniaki będą już miękkie, zupę dopraw do smaku. Zupę możesz także zaciągnąć śmietaną i ponownie zagotować
blog.moje-pasje.infoBób, młoda kapusta, wczesne ziemniaki - to za te warzywa kochamy lato. Dziś nie mogłam się zdecydować, na które z nich mam największą ochotę (wszystkie są tak pyszne i świeże!!!). Postanowiłam więc wykorzystać je wszystkie do wykonania wyśmienitej potrawki. Połączyłam je kremowym sosem na bazie gęstego mleczka owsianego z dodatkiem świeżego koperku i młodego czosnku. Wszystkie warzywne smaki lata(...)połączeniu z imbirem, pomarańczą lub marchewka daje zdrowego kopa. Polecam! Wracając do potrawki... Łapcie przepis poniżej. ;-) Składniki na 4 porcje: 1/4 główki młodej kapusty, 5 młodych średniej wielkości ziemniaków, 1 szklanka bobu, 1 cebula, 6 pomidorków koktajlowych, sos koperkowo - czosnkowy: 1 szklanka gęstego mleczka owsianego (proporcje na domowe mleko - 1/4 szklanki płatków owsianych + 3/4 szklanki wody), 4 łyżki posiekanego koperku
Jeść, by żyć w zdrowiuszybki, pożywny i bardzo zdrowy krem brokułowy wzbogacony smakiem gorgonzoli. Będziesz potrzebować na ok 4 porcje brokuł - 2 szt cebula - 1 mała czosnek- 3 ząbki seler naciowy - 2 łodygi ziemniak - 3 średnie bulion warzywny - 500 ml masło sól, pieprz,świeża pietruszka Sos gorgonzola masło - łyżka czosnek - 2 ząbki śmietana - 100 ml gorgonzola - 100 g *domowe Grzanki Etap I - Ziemniaki Obierz(...)ugotuj ziemniaki. Etap II - Brokuł Umyj brokuł, podziel na różyczki i zalej bulionem - gotuj pod przykryciem aż do miękkości. Etap II - Podsmażanie Na patelni rozpuść masło i podsmaż pokrojoną cebulę oraz seler, na koniec dodaj czosnek ( nie musisz kroić zbyt dokładnie i tak później wszystko zostanie zblendowane) Etap III - Blendowanie Gdy brokuł będzie już dość miękki możesz dodać podsmażoną cebulę
Wylizany RondelNaszym zdaniem najlepsze jakie udało mi się upiec. Miękkie aromatyczne, długo zachowują świeżość. Dzięki leżakowaniu w lodówce bułki nabierają głębi smaku, a sam dodatek gotowanych ziemniaków nadaje im niepowtarzalną wilgotność i świeżość. Są bardzo proste do przygotowania. Wymagają jednak leżakowania w lodówce, więc zróbcie ciasto wieczorem, a rano uformujcie i upieczcie bułki. Polecam! Bułki z ziemniakami(...)będziecie potrzebować: 550 g mąki (użyłam chlebowej) 1 łyżeczka soli ( następnym razem użyje odrobinę mniej nap 3/4) 55 g rozpuszczonego przestudzonego masła 175 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków (użyłam ziemniaków które zostały z obiadu) 7 g suchych drożdży ( jeśli jest zimno możecie użyć troszkę więcej drożdży- 10g) 2 łyżeczki cukru 1 roztrzepane jajko 125 g letniego mleka
Piekarz-Kucharz-Garkotłukziemniaki 1 łyżka tłuszczu ze skwarkami sól 1 szkl kaszy jęczmiennej Ziemniaki obieramy , kroimy na kawałki i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Wodę odcedzamy do naczynia, dolewamy do objętości 2 szklanek . Ziemniaki tłuczemy, dodajemy wodę i tłuszcz. Ponownie ustawiamy na ogniu, solimy do smaku, kiedy woda z ziemniakami zagotuje się, dodajemy kaszę i mieszamy od czasu do czasu. Kiedy kasza
Gotowanie jest łatweMożemy do niego wrzucić dosłownie wszystko. Przy tym nie jest pracochłonny i zawiera solidną porcję mięsa i warzyw. Gulasz przygotowałam z mięsa wołowego oraz z warzyw: cebuli, dyni, marchewki, ziemniaków i pomidorów. Przyprawiłam go aromatycznymi ziołami i ostrym ketchupem. Do gulaszu użyłam również przyprawy czarnuszka. Czarnuszka siewna znana już była w starożytności. Ma liczne właściwości zdrowotne, działa antywirusowo, antybakteryjnie(...)wyglądu. Polecam! Gulasz z dynią i czarnuszką Składniki na 4 porcje: 600g mięsa gulaszowego (wołowego lub wieprzowego) 2 marchewki ćwiartka dyni 1 cebula ząbek czosnku 2 mięsiste pomidory 2 ziemniaki szklanka bulionu warzywnego 2 łyżki pikantnego ketchupu przyprawy: 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, słodka papryka, łyżeczka czarnuszki Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę 2x2cm, oprószamy pieprzem
Smak mojej kuchniSkładniki To fantastyczna potrawa , ponieważ zawiera słodkie ziemniaki . To obfita i zdrowa, kolacja , kiedy potrzeba ciepła dla ciała i duszy. 2 średnie i duże słodkie ziemniaki, pociętych na kostki garść pieczarek w plasterkach około 200gr. 1 cebula 2 marchewki pokrojone w talarki parę pomidorki małe przecięte na pół 6 dużych, pomidorów obranych ze skóry jedna mała chili(...)pokroić w piórka , umyte pieczarki w plasterki pokroić. Rozgrzać łyżkę tłuszczu i obsmażyć najpierw cebulkę ,a potem pieczarki na złoty kolor. Do garnka dodać obrane pomidory, pomidory cherry, słodkie ziemniaki, marchewkę ,seler,zioła i przyprawy na duży płomień ,obsmażyć 2-3 minuty,wymieszać ,dodać cebulę i pieczarki. Dodać wodę ,lub rosół tyle ,aby zakryła warzywa. Wymieszać ponownie. . Pozostawić na średnim
w mojej kuchnisamodzielny, pożywny obiad. Spróbujcie, a na pewno rodzina będzie zaskoczona nowym smakiem klasycznych i uwielbianych przez wszystkich placków ziemniaczanych. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka ugotowane w rosole 1 kg ziemniaków 1 mała cebula 2 jajka 1 czubata łyżka mąki sól, pieprz warzywa z rosołu – 1 kawałek selera, 1 pietruszka, 1 marchewka olej do smażenia Przygotowanie: Mięso z ćwiartek kurczaka(...)ugotowanych wcześniej w rosole oddzielamy od kości i kroimy w drobną kostkę. Opcjonalnie można również wykorzystać warzywa z rosołu, je również drobno kroimy. Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach razem z cebulą. Odstawiamy na 10 minut, aby puściły sok, który delikatnie odciskamy i odlewamy (można zostawić ziemniaki na sitku). Do ziemniaków i cebuli dodajemy jajka, mąkę, kurczaka
Taste and Cooktarty, tradycyjnie składa się z kruchego słonego ciasta i mięsnego lub warzywnego nadzienia zalanego masą jajeczno-śmietanową. A że my preferujemy wersję czysto roślinną, to w niej znajdziecie sycące ziemniaki, smakowite grzyby i dużo brokuła. A wszystko jest zalane bazyliowo-oreganową masą z tofu. Brzmi smakowicie, prawda? Wprawdzie gdy pierwszy raz pomyślałam o zrobieniu quiche, to wydawało mi się(...)Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oliwy 2/3 szklanki wody szczypta soli Nadzienie: Warzywa: 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 5 pieczarek 1/2 większego brokuła 3 średnie ziemniaki garść szpinaku lub jarmużu pieprz sos sojowy do smaku 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia Masa tofu: 300 g tofu o smaku naturalnym 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano
Lamarida.pllunch do pracy, a nasi goście w czasie rodzinnych spotkań widzą je na stole Polecam wypróbować! Składniki: 1 duży seler 1 korzeń pietruszki 1 mała cebula 2 ugotowane ziemniaki 1 łyżka suszonego lubczyku 1 łyżeczka susonego majeranku 4 ziela angielskie 4 ziarn ajałowca 2 liście laurowe 3 łyżki mąki jaglanej sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Najpierw(...)nastawiamy ziemniaki w mundurkach do ugotowania. Obieramy warzywa, cebulę kroimy w drobną kostkę, a seler i pietruszkę trzemy na małych oczkach tarki. Na rozgrzanym oleju smażymy cebulkę z wszystkimi przyprawami aż się zeszkli. Dodajemy utarte warzywa i smażymy całość aż one zmiękną. Odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie ziemniaki powinny być ugotowane do miękkości. Obieramy je ze skóry i rozdrabniamy
Lamarida.plLiście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Jest to potrawa pochodząca z regionu częstochowskiego. Jest ona rodzajem kapuśniaku o słodkim smaku. Zupa jest gęsta, a w jej skład wchodzą: słodka kapusta, ziemniaki, boczek i kminek. Zupa parzybroda jest jednogarnkową potrawą wiejską. W dawnych czasach ze względu na łatwość przyrządzenia i dostępność produktów serwowana była najczęściej podczas żniw lub wykopków. Produkty wchodzące(...)skład (tj. ziemniaki i kapusta) zajmują wiodącą pozycje w jadłospisie mieszkańców rejonu częstochowskiego. Zupa parzybroda w mojej wersji. Składniki: - wywar mięsny lub warzywny - 1 kg młodej kapusty - 700 g ziemniaków - 2 – 3 marchewki - 300 g wędzonego boczku - 2 cebule - sól - pieprz - kminek Na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek i cebule. Kapustę przekrawamy na ćwiartki, wycinamy głąb i kroimy
mojewypiekiinietylkoprzygotowane w żeliwie smakują o niebo lepiej niż przygotowane w standardowych naczyniach czy patelniach. Mogłabym to danie nazwać daniem "wrzucanym", bo tylko dorzucałam to co wpadło mi w dłonie. Ziemniaki i marchewki nie obierałam, bo wg mnie porządnie wyszorowane ze skórką smakują lepiej. Czas pieczenia przyspieszyłam bawiąc się temperaturami w piekarniku, ale Wy możecie spokojnie upiec w jednej :) Składniki(...)kawałków mięsa z udka z kurczaka bez kości (można kupić gotowe) kilka ziemniaków 1 marchewka główka czosnku świeże zioła jak masz (majeranek, rozmaryn, tymianek) sos teriyaki 1 łyżka miodu (u mnie miód gryczany) olej papryka mielona gryz chili lub chili mielone majeranek suszony 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 1 łyżka syropu klonowego sól himalajska świeżo zmielony pieprz 1 łyżka soku
Blondynka Gotuje