zdecydowanie wybieram wersję na ciepło i słono. Najbardziej lubię z cebulą i szpinakiem. Jest to doskonała propozycja na bezmięsny obiad. Narobiłam Wam smaka? Oto przepis. Składniki: 4 większe ziemniaki 5 większych jajek 1 cebula 1/2 – 1l oleju jak do frytek Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki (3-5 mm grubości) i smażymy na głębokim oleju jak na frytki(...)miękkości ale bez zrumienienia. (W wersji bardziej fit ziemniaki można ugotować w wodzie) Gotowe „frytki” odsączamy na ręczniku papierowym Cebulę kroimy w kostkę albo w piórka i podsmażamy na oleju. W sporej misce rozbijamy jajka i roztrzepujemy jak na omlet. Do jajek wsypujemy ziemniaki i cebulę. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, ziołami. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju
Mama z miastaproste i bardzo smaczne. W sezonie szparagowym polecam. Obowiązkowo musi być koperek do zupy. 1/2 pęczka zielonych szparagów 1/2 pęczka białych szparagów 3 gałązki selera naciowego 1 marchewka 2 ziemniaki 1 cukinia młoda sól, pieprz czerwony koper świeży 1/2 szklanki śmietany 30 % 1 łyżeczka masła Szparagi obieram, i kroję. Ziemniaki, marchew obieram, i kroję ziemniaki w kostkę, marchew w talarki(...)garnka wlewam dwa litry wody, dodaję ziemniaki, marchew i gotuję pięć minut. Dodaję pokrojony seler naciowy, szparagi i gotuję aż szparagi będą aldente. Na końcu dodaję pokrojoną cukinię w plasterki cienkie, i gotuję jeszcze pięć minut. Doprawiam solą, pieprzem czerwonym, koperkiem, wlewam śmietanę, dodaję masło i już nie gotuję zupy
wesoła kuchniaŁatwe Przystępne Przepis na smażone polędwiczki wieprzowe z sosem, ziemniakami i surówką z młodej kapusty. Składniki 1kg ziemniaków 2 polędwiczki wieprzowe 2-3 łyżki mąki 0,5l przegotowanej wody olej i smalec do smażenia sól, pieprz świeżo mielony i majeranek do smaku Sposób przyrządzenia 1 Ziemniaki umyć, obrać i opłukać. Gotować w osolonej wodzie […] Artykuł Polędwiczki wieprzowe z sosem(...)ziemniakami pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.plgrządki, skompanych słońcem jest niepowtarzalny. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 1 kg ziemniaków 30 dkg mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 50 dkg truskawek 5 dkg masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki bułki tartej 5 łyżek kwaśnej śmietany 1 łyżka maku Ziemniaki obrać, ugotować(...)lekko jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Następnie dodać mąkę oraz jajko. Zagnieść ciasto. Z ciasta zrobić wałek o grubości około trzech centymetrów. Kroić równe kawałki o długości trzech centymetrów. Każdy kawałek spłaszczać na dłoni, nakładać na niego truskawkę i 1/4 łyżeczki cukru. Zalepić i formować kulki. Kulki gotować w osolonej jedną łyżeczką soli wodzie przez
mecooksfarfocle w zupie polecam zblendować 😉 Dla mnie ta zupa jest doskonała - zakochałam się w niej i na pewno na stałe zagości w moim menu😊 Składniki: 1 cebula 2-3 ziemniaki 500 g ogórków gruntowych pęczek koperku 1 l bulionu 50 g serka topionego grzanki sól, pieprz 2 łyżki oliwy Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy(...)kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę oraz ziemniaki. Podsmażamy około 5-7 min., a następnie zawartość patelni przenosimy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zestawiamy z ognia i blendujemy na gładki krem. Ogórki obieramy ze skórki, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do garnka
Kuchnia MagdaLenyhansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 1 duży słoiczek marynowanych pieczarek ok.450g (bez zalewy) 3 duże ziemniaki 4 ogórki konserwowe 3 marchewki 300g fileta z piersi kurczaka 4 jajka 100-150g żółtego sera Majonez oraz jogurt typu greckiego w równych proporcjach Pęczek szczypiorku oraz koperku Sól(...)pokroić w kostkę, dodać przyprawy i usmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Nie za długo aby mięso nie zrobiło się suche. Odstawić do wystudzenia. Pieczarki odsączyć z zalewy. Marchew i ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić a następnie obrać. Jajka ugotować na twardo. Ziemniaki, jajka oraz żółty ser zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach ( każde osobno) Marchewkę oraz ogórki pokroić
W garach u GosiUlubione ziemniaczki mojego syna:) Mała odmiana od tradycyjnie gotowanych ziemniaków. Składniki: 1 kg ziemniaków 3 łyżeczki masła 1 ząbek czosnku przyprawy jakie lubicie ( u mnie sól, pieprz, oregano, tymianek) Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grube plastry. Przełożyć do torebki foliowej do pieczenia.Wsypać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przemieszać ziemniaki ręką żeby przyprawy równomiernie się rozeszły
Agusiowe smakołykiziemniaczaną z jajkami w maślankowym sosie. Do jej przyrządzenia zainspirowała mnie Martha Stewart ( sałatka ma polskie pochodzenie tak jej wykonawca). Jest wyrazista w smaku. Polecam. Składniki: 2 ½ kg ugotowanym ziemniaków w mundurkach 1 cebula ½ szkl. octu winnego 1 czubata łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli Pieprz 1 szklanka majonezu 1 szklanka maślanki Korniszony - kilka 4 jajka ugotowane na twardo Natka pietruszki Wykonanie(...)Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Do naczynia wlewamy maślankę, dodajemy majonez, ocet winny. Cebulę ścieramy drobno i umieszczamy w sosie. Sos doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy. Korniszony kroimy w kostkę. Dodajemy je do ziemniaków. Całość polewamy przygotowanym sosem. Delikatnie mieszamy ( najlepiej ubrać rękawiczki foliowe i przemieszać rękami ) aby ziemniaki pokryły się sosem. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. Jajka
Smaki EwyWegetariańska wersja hiszpańskiej tortilli Składniki 400 g młodych małych ziemniaków 200 g kalarepy mała cebula 150 g młodej marchewki kilka rzodkiewek 4 łyżki oliwy z oliwek 100 g groszku cukrowego w strąkach 4 jajka sól czarny pieprz 2 łyżki posiekanej pietruszki Przygotowanie Ziemniaki, kalarepę, marchew i rzodkiewkę umyłem, obrałem, pokroiłem w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzałem(...)łyżki oliwy. Plasterki ziemniaków smażyłem przez 10 minut, stale je obracałem. Cebulę pokroiłem w kostkę. Groszek umyłem, oczyściłem. Oba składniki dodałem do ziemniaków razem z kalarepą, marchwią i pozostałą oliwą, smażyłem razem na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. Posoliłem, popieprzyłem. Jajka rozmąciłem z pietruszką, solą i pieprzem, polałem smażone warzywa, pozostawiłem pod przykryciem, aby jajka się ścięły, a całość
R'n'G Kitchendzisiejszy obiad zaserwowałam nam szaszłyki. Od czasu do czasu można pozwolić sobie na taką chwilę przyjemności. U mnie dzisiaj był mix: bakłażan, cukinia, ziemniak, cebula, papryka, filet z kurczaka, pieczarka + zioła. Całość była pieczona, nie smażona więc lżej i zdrowiej dla naszych brzuszków. Z podanych składników wyszło mi około 17 sztuk. Samo przygotowanie jest czasochłonne, ale dla takiej mieszanki(...)kompozycje szaszłykowe ? Zapraszam do zapoznania się z moją propozycją poniżej: Składniki: 1 filet z kurczaka 1 papryka 1 bakłażan 1 cukinia 2 cebule 4 ząbki czosnku ~10 pieczarek 4 ziemniaki zioła suszone: majeranek, tymianek, oregano przyprawy: curry, słodka/ostra papryka (według upodobań), sól, pieprz olej Wykonanie: Nastawiamy piekarnik na około 200 stopni. Obieramy ziemniaki (jeśli mamy młode to proponuję
Justa próbuje gotowaćmnie przynajmniej raz w tygodniu. Czekam oczywiście na truskawki, aż ceny spadną i wybieram się z koszykami po te moje ukochane owoce. Zupa z botwinki z ziemniakami Składniki: pęczek botwinki z dużymi buraczkami 3 skrzydełka z kurczaka kilka ząbków czosnku 1 duża marchewka 1 duży korzeń pietruszki 6-8 dużych ziemniaków najlepiej młodych 2 listki laurowe sól(...)razem z liśćmi i łodygami botwinki. Dodajemy liście laurowe, czosnek obrany i pokrojony na plasterki oraz ziele angielskie i ocet. Całość gotujemy na małym ogniu, aż buraczki bedą miękkie. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy w niesolonej wodzie, odcedzamy. Na sam koniec dodajemy ugotowane ziemniaki i doprawiamy do smaku. Mieszamy
Moja smaczna kuchniawymowny. A w piekarniku zapiekanka. Prosta, wręcz banalna, a jakże przepyszna. Ważny jest dodatek tymianku i wina. Do tego miękka mozzarella i zapiekanka cieszy podniebienia. Składniki: 8 średnich ziemniaków 200g boczku 100g sera mozzarella 100g tartego sera 200g śmietany 22% 50-60ml białego wina 1 cebula 2 łyżeczki suszonego tymianku sól, pieprz kolorowy Wykonanie: Boczek pokroić w paski(...)podsmażyć na patelni. Cebulę drobno posiekać, dodać do boczku i smażyć razem, bez dodawania dodatkowego tłuszczu. Wlać wino, odparować. Ziemniaki pokroić w średniej wielkości kostkę. Podsmażyć razem z boczkiem. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Wymieszać ze śmietanką.Ser zetrzeć, mozzarellę pokroić w paski. Żaroodporne naczynie delikatnie natłuścić, wyłożyć połowę porcji ziemniaków, posypać połową sera i mozzarelli, wyłożyć resztę ziemniaków
Raj dla Podniebieniajeśli zapiekanka, to składniki możemy komponować dowolnie, wg naszego uznania. Do mojej upchnęłam akcent wiosenny – zielone szparagi. Zapraszam! Składniki: 2/3 opakowania ciasta francuskiego 3 ugotowane ziemniaki dowolnej wielkości 3 pieczarki 4 plastry kiełbasy salami 4 plastry sera żółtego 150g zielonych szparagów 2 łyżeczki śmietany 18% 2 łyżeczki śmietanki 30% czosnek granulowany tymianek papryka słodka mielona oregano sól(...)plastry. Przygotować sos: w kubeczku zmieszać obydwie śmietany, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem i oregano. Dokładnie wymieszać. Na sam spód ciasta wyłożyć ugotowane i pokrojone na cienkie kawałki ziemniaki oprószone słodką papryką i tymiankiem. Na ziemniakach ułożyć plasterki pieczarek. Następnie wyłożyć plastry sera i salami. Tę warstwę można dodatkowo posypać oregano. Teraz kolej na szparagi. Szparagi powinny być obgotowane
Raj dla Podniebieniasprawą przypraw. Jeśli lubicie jarskie dania rybne, to ta propozycja z pewnością Wam posmakuje! Składniki na 2 duże porcje: 150g łososia 150g polędwicy z dorsza 2 małe ziemniaki 2 pomidory 150g mozzarelli sok z 1/2 limonki sól, pieprz, zioła do ryb, kolendra oliwa z oliwek Wykonanie : ryby myjemy, osuszamy, nacieramy solą, oprószamy pieprzem, kolendrą, ulubionymi ziołami, nacieramy sokiem(...)limonki, owijamy w folię i schładzamy w lodówce ok. 2h. Ugotowane ziemniaki kroimy na plasterki. Dno żaroodpornego naczynia smarujemy lekko oliwą. Spód wykładamy plasterkami ziemniaków. Na ziemniakach układamy obie ryby pokrojone w grubą kostkę. Na rybach rozkładamy plasterki pomidorów. Oprószamy lekko solą i pieprzem oraz szczyptą kolendry. Naczynie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200C. Pieczemy przez ok. 25min, ostatnie 10minut
Raj dla PodniebieniaCzęsto zostają Wam z obiadu ziemniaki ? bo mi tak, kiedy mam więcej czasu robię takie oto kuleczki, są naprawdę pyszne i proste w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania :) około 400 g ugotowanych dobrze utłuczonych ziemniaków 1 łyżeczka ziół prowanalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżka posiekanego(...)szczypiorku 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku około szklanki bułki tartej 1 jajko 1/2 szklanki mąki olej do smażenia Do ziemniaków dodajemy przyprawy i dobrze mieszamy.Małą łyżeczką nabieramy porcje ziemniaków i formujemy kuleczki. Obtaczamy najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Talerz z kuleczkami zawijamy w folię i wkładamy na godzinkę do zamrażarki. Olej rozgrzewamy
Sama słodycz i szczypta chili