ziemniaki - 38421 przepisów (strona:459/2562)

Sałatka Leśna polana 705

też rewelacyjnie smakuje. Szczerze mówiąc, nie sądziłam że będzie mi aż tak smakować.  Pychotka Składniki:  1 duży słoik marynowanych pieczarek  pół puszki kukurydzy  3 duże ziemniaki  2 marchewki  3 jajka  3 ogórki konserwowe  60g żółtego sera  1 podwójna pierś z kurczaka  sól, pieprz  przyprawa gyros olej  szczypiorek(...)koperek  majonez Sposób wykonania: Marchew i ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i pokroić w kosteczkę. Ogórki również pokroić w kosteczkę. Kukurydzę i pieczarki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, ostudzić obrać i drobno posiekać. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pierś kurczaka pokroić w kostkę i doprawić przyprawą. Na patelni rozgrzać olej

Cukiernia Pychotki
Pieczony dorsz z ziemniakami w pesto i surówką z kiszonej kapusty 106

kuchni. Ryba piecze się bardzo szybko, nie potrzebuje też wiele dodatków by smakować dobrze. Możemy podać ją nawet z pieczywem, a gdy mamy chwilę to np. z pieczonymi ziemniakami w pesto. Ja jak zawsze rybę podaję z surówką z kiszonej kapusty i jabłka. To takie moje małe, zdrowe uzależnienie ;) Polecam! polędwice z dorsza (ok. 450g) łyżka oleju (do ryb używam(...)oleju słonecznikowego z pieprzem cytrynowym) łyżeczka pieprzu cytrynowego pół cytryny pół głowki czosnku gałązka rozmarynu   0/5 kg ugotowanych ziemniaków 2 łyżki pesto surówka: 0/5 kg kiszonej kapusty mała marchewka jabłko 0/5 pęczka cienkiego szczypiorku łyżka oliwy sól i pieprz do smaku Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Dorsza nacieramy olejem i pieprzem cytrynowym. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układamy

Mienta blog
Topinambur wraca do łask 167

dziko niemal w całej Europie, na Azorach, w Ameryce Środkowej i Południowej, w Nowej Zelandii, Japonii, północnych Chinach i Iranie. Jak wygląda topinambur Z wyglądu topinambur przypomina niewielkie z ziemniaki guzowatymi wyrostkami lub korzeń imbiru albo galangalu. W zależności od gatunku bulwy mogą być koloru żółtobeżowego albo białego. Występują odmiany o brudnoróżowej, fioletowej lub czerwono zabarwionej skórce. Jak smakuje topinambur(...)topinambur kiszony - cena za pół kilograma wynosi około 10 pln mąka z topinamburu - około 9 złotych za pół kilograma Topinambur zamiast ziemniaków Topinambur jest niemal tak samo uniwersalny jak... ziemniaki. Można z niego przygotować puree, frytki i chipsy. Świetnie smakuje pieczony i ugotowany tradycyjnie lub na parze. Doskonałe są zupy krem z topinamburu z dodatkiem ciecierzycy, kalafiora albo innych warzyw

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym i ziemniaczki pieczone z nutą mięty 158

opakowanie mrożonych kurek około 150 ml śmietany 30% 100 ml białego wytrawnego wina 1 cebula sos sojowy sól pieprz masło klarowane do smażenia natka pietruszki Ziemniaczki: 6 średnich ziemniaków sól pieprz suszona mięta bazylia olej lub oliwa 1. Ziemniaki obieramy i możemy podgotować (jeśli podgotowane, to po odcedzeniu studzimy, kroimy w ćwiartki) lub pokroić w ćwiartki. Następnie do pokrojonych ziemniaków(...)dodajemy suszoną miętę i bazylię, oprószamy solą i pieprzem i skraplamy olejem lub oliwą. Jeśli ziemniaczków nie podgotowujemy wcześniej tego oleju lub oliwy dodajemy więcej i automatycznie ziemniaki pieczemy dłużej. Mieszamy. Podgotowane pieczemy około 30 minut, a surowe około 1 godzina w temp. 200 stopni na termoobiegu. 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i rozmrożone

kruche babeczki
PIERNICZKI NA ZIEMNIAKACH 152

Bardzo lubię testować trochę nietypowe przepisy. Robiłam już rewelacyjną  BABKĘ i  CIASTECZKA   na piwie.  PIERNIK NA MAJONEZIE oraz przepyszne PĄCZKI NA ZIEMNIAKACH . Teraz kolej na te pyszne pierniczki.  Polecam są mięciutkie, smakują miodem i  przyprawami. Także do dzieła Moi Kochani ;) SKŁADNIKI: 25 dag ugotowanych ziemniaków 25 dag miodu (może być sztuczny) 15 dag cukru(...)masła 45 dag mąki 2 łyżki przyprawy do piernika (następnym razem dam więcej) 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody 1 jajko WYKONANIE: Ugotowane ziemniaki ubić lub przecisnąć przez praskę. Masło, miód i cukier rozpuścić, do gorącej masy dodać ziemniaki i zmiksować lub tak jak ja użyć blendera. Masa ma być gładka. Odstawić do wystudzenia. Do miski wsypać przesianą mąkę

Pani na deser
Zupa ‘Dziad z babą’ – kuchnia podkarpacka 257

Dziad z babą’ wyróżnia się swoją nazwą. Domyślam się, że wzięła się ona od dwóch głównych składników, które są typowe dla skromnych, ale sytych potraw z regionu. Są nimi ziemniaki i kluski. Zazwyczaj zupy zagęszcza się tylko jednym z tych dodatków, jednak w tym przypadku jest i dziad i baba :) Drugą charakterystyczną cechą są liście laurowe i ziele angielskie, które(...)zupa ‘Dziad z babą’ jest typowo postna, okraszona zaledwie masłem. W regionie gotuje się też nieco inną wersję tej zupy, choć nosi ona tę samą nazwę. Tam również występują ziemniaki i kluski, ale zupa gotowana jest na mleku. Przepis na zupę pochodzi od Pani Zofii Zielińskiej z Koła Gospodyń Wiejskich w Węglówce (okolice Krosna) – Smaki regionalne LGD. Tradycyjne przepisy

Trzeci talerz
Bombajskie curry z ziemniakami i jajkami. 143

nowym roku, a tym czasem ograniczyłem się do jednego dania. Podobny przepis już mamy na naszym blogu, ale to jest trochę inne podejście do kwestii indyjskiej, wegetariańskiej potrawki z ziemniaków. Bombajskie! A może mumbajskie? Składniki: 500 g ziemniaków 1 większa cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek kolendry 1 - 2 łyżeczki posiekanego chili 2 łyżeczki przyprawy garam masala 1 puszka krojonych(...)podsmażonej cebuli dodać sporządzoną pastę oraz garam masalę i smażyć mieszając 5 minut. Dodać kostkę bulionową, mleko kokosowe, pomidory z puszki oraz wodę (pojemność puszki pomidorów). Dodać również ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę). Wymieszać, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu 10 minut. Zdjąć pokrywkę, zwiększyć nieco ogień i gotować aż ziemniaki będą miękkie, a całość zgęstnieje. Dodać

zadanie-gotowanie
Zupa czosnkowa z chipsem serowym 153

czosnkowa w trochę wersji od tej . Podałam ją z chipsem serowym i olejem rydzowym. Było pysznie.  Porcelana Bogucice Składniki: 1 litr bulionu mięsno warzywnego 15 ząbków czosnku 4 ziemniaki 1 średniej wielkości cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 100 ml kremówki 30% 0,5 łyżeczki suszonego tymianku Do smaku: sól biały pieprz gałka muszkatołowa olej rydzowy Chipsy serowe(...)żółtego sera  Przygotowanie: Czosnek i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.  W garnku rozgrzać olej rzepakowy dodać cebulę i chwilkę podsmażać. Cebula nie powinna się zrumienić tylko pozostać biała i szklista. Dodać czosnek, ziemniaki i całość jeszcze chwilę podsmażamy nie zapominając o mieszaniu. Wlać bulion dodać tymianek i gotować do miękkości ziemniaków

Ala piecze i gotuje
Krem z pieczonego buraka z ziemniaczanym uszkiem 125

zwykłego barszczu będą pasować równie idealnie! Zresztą nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała.  Mój tester, czyli Mąż był zachwycony. Choć do końca nie wiedział, że w środku są ziemniaki (był przekonany, że to kapusta 😄), to jednak na pikantnie i smażone w głębokim oleju skradły jego serce. Krem również był pyszny. Intensywny, o mocno bordowej barwie, gęsty. I gdybym tylko(...)naturalny Pierogi (ciasto): Ok 400g mąki pszennej + do podsypywania 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki Wielkopolskiego oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka soli Pierogi (farsz): 600g gotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków 3 cebule 150g boczku wędzonego (można pominąć) 5 łyżek Wielkopolskiego oleju rzepakowego Sól do smaku 1 niepełna łyżeczka pieprzu (najlepiej dozować i samemu stwierdzić czy farsz nie jest

Kuchnia w czekoladzie
Kluski śląskie 179

pracę, którą ktoś wkłada w przygotowanie jakiegoś posiłku...      Nie widzieliście radości💕, uśmiechu 😊Agnieszki kiedy mi relacjonowała to, co powiedziała jej Olivka - ja widziałem... 😊 Składniki: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana sól Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy. Gdy lekko przestygną przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Ziemniaki przekładamy do miski lub garnka i równo ugniatamy. Następnie dzielimy na 4 ćwiartki(...)części). Jedną ćwiartkę wyjmujemy i rozprowadzamy po pozostałych trzech. W puste miejsce wsypujemy równo z ziemniakami mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na kilka części, z każdej robimy wałeczek, który tniemy na małe kawałki. Z każdego kawałka turlamy lekko spłaszczoną kulkę, w której robimy dziurkę. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli (według własnego uznania). Na wrzątek wrzucamy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM I WARZYWAMI 121

Kolorowa zapiekanka w jesiennych barwach z użyciem skarbów jesieni: ziemniaków, marchwi, pietruszki, cebuli, papryki, kalafiora i cukinii. Podana na ciepło rozgrzeje w chłodne jesienne dni.     SKŁADNIKI 5 dużych ziemniaków, 30 dag mięsa mielonego, 1 szkl. przecieru pomidorowego, 1 marchew, 1 pietruszka, 1 mała papryka, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, słodka papryka, majeranek, 1 cebula, kilka różyczek ugotowanego kalafiora(...)mała cukinia, 1 kulka mozarelli, olej WYKONANIE Garnek firmy AMBITION Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie (użyłam garnka firmy Ambition), lekko studzimy, kroimy w kostkę, układamy w formie żaroodpornej. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy mięso mielone, startą na tarce marchew, pokrojoną w cienkie paski paprykę oraz pietruszkę, czosnek - całość smażymy. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy przecier

słodki bratek
Pierogi z czerwoną soczewicą i ziemniakami 156

Pierożki zrobiłam w wersji wegańskiej. Zapraszam😊 Składniki: ciasto: mąka pszenna 5 szklanek, sól 2 łyżeczki, olej 4 łyżki, woda ciepła ok 2 szklanki, farsz: soczewica czerwona 1,5 szklanki, ziemniak 2 szt, cebula 0,5 szt, olej do smażenia, czosnek 1 ząbek, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, majeranek 0.5 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, Dodatkowo: masło ze smażoną cebulką(...)minut, aby odpoczęło.  Farsz: Soczewice płuczemy 3 razy w wodzie, następnie zalewamy nie wielką ilością wody, solimy i gotujemy aż soczewica się rozpadnie. W razie potrzeb dolewamy wodę. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i dusimy. Cebulkę podsmażamy na oleju, a następnie łączymy z ugotowaną soczewicą i ziemniakami. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek

kulinarne odsłony pati
Tradycyjny krupnik na żeberkach 263

dodać także drób. ok. 60 dag żeberek (mogą być trójkąty lub paski) 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej 4 marchewki 2 pietruszki duży kawałek selera por (około 20 cm) 6 średnich ziemniaków 1 cebula 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego pieprz 1/3 pęczka natki pietruszki Do garnka wlewamy 3 litry wody. Dodajemy umyte żeberka i zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień(...)tarce). Obraną cebulę opalamy nad ogniem. Do wywaru mięsnego dodajemy 2 marchewki, 2 pietruszki, selera, pora, cebulę, 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej oraz 1,5 łyżki soli. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Po 15 minutach dodajemy do zupy pokrojone ziemniaki i 2 starte na dużych oczkach marchewki. Gotujemy całość do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania wyjmujemy żeberka

Dieta bez mleka
Ziemniaki zapiekane z pieczarkami i mozzarellą 119

Prosta propozycja z ziemniaków, pieczarek i mozzarelli. Całość posypana parmezanem i zapieczona w piekarniku. Jest to kolejna ziemniaczana propozycja biorąca udział w akcji „Ziemniaki czy kartofle?” (www.ziemniakiczykartofle.pl). Ziemniaki dokładnie umyj

Bullio
Smalandska kroppkakor - szwedzkie pyzy z mięsem 114

zaskoczeniem. Ja na nie natknęłam się przygotowując materiał o kuchni nadbałtyckich sąsiadów do magazynu Maszkety. Szwedzkie pyzy ziemniaczane mają tyle odmian, co i nasze. Robi się je i z ziemniaków gotowanych i z surowych. Ja wybrałam wersję smalandzką, czyli z gotowanych, a nie mając dostępu do solonej wieprzowiny zmieniłam lekko nadzienie. Dla porównania możecie zerknąć na przepis na pyzy ziemniaczane(...)których ciasto jest bez dodatku jajek. Småländska kroppkakor 0,5 kg ugotowanych ostudzonych ziemniaków, 2 jaja, 2-5 szkl. mąki, 0,5 łyżeczki soli nadzienie: 500 g solonej wieprzowiny (zastąpiłam 200 g wędzonego boczku + 300 g wieprzowiny), 2 nieduże cebule, 2 łyżki mielonego ziela angielskiego, 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu, pęczek zielonej cebulki dodatki: dżem z borówki brusznicy

Eksperyment sobotni