ziemniaki - 38421 przepisów (strona:456/2562)

Zupa z czerwonej soczewicy na żeberkach 130

Składniki: 800 g żeberek wieprzowych 2 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 1 mała cebula 1/4 pora 200 g czerwonej soczewicy 6 średnich ziemniaków 4 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy: 4 listki laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki kminku w proszku 1 łyżeczka tymianku sól do smaku Sposób wykonania: Żeberka(...)dużych oczkach tarki. Resztę w całości wrzucamy do zupy wraz z umytym porem i cebulą. Gotujemy przez kolejne 30 minut (do momentu aż mięso zmięknie). Soczewicę płuczemy na sitku, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Z zupy odławiamy mięso i kroimy je na małe kawałki. Wrzucamy z powrotem razem z soczewicą, tartą marchewką i ziemniakami. Dodajemy zioła (kolendra, oregano, kminek

Qchnia po prostu
Zupa pomyślności.Zupa z soczewicy 98

jedną bardzo ważną cechę- to doskonała alternatywa dla mięsa, ryb, jaj czy sera, dzięki dużej zawartości białka. Można ją spożywać solo lub idealnie smakuje z ryżem, makaronem, ziemniakami. Działa antyoksydacyjnie dzięki izoflawonom, cennym sojusznikom w profilaktyce różnych form raka. Ziarenka soczewicy są lekkostrawne ,zawierają włókna, które pomagają regulować pracę jelit. Jedząc soczewicę unikniesz zaparć, są korzystne dla diabetyków, są genialne(...)górę, spożywają ją rzadko, za to na Sycylii jest jedzona minimum raz w tygodniu! Składniki biała kiełbasa lub parówki cielęce soczewica czerwona lub jaką lubisz marchewka oliwa z oliwek ziemniaki natka pietruszki czosnek sól pieprz do smaku Soczewicę w ilości Tobie potrzebnej wypłucz na sitku kilka razy. Zalej zimną wodą i gotuj pod przykryciem do czasu, aż całkowicie zmięknie. Międzyczasie

Z Kuchni Do Kuchni
Placek drwala 141

Składniki: PLACKI ZIEMNIACZANE: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem); 1 średnia cebula; 1 duże jajo; 3 czubate łyżki mąki pszennej; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. GULASZ WOŁOWY: 400 g pręgi wołowej; 1 średnia cebula; 1 ząbek czosnku;  400 ml wody; 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku; 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego; 2 łyżki zimnej wody + 1 łyżka mąki pszennej(...)już miękkie, dodać koncentrat pomidorowy oraz rozrobioną w zimnej wodzie mąkę. Gotować na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Gulasz przyprawić solą i pieprzem do smaku. PLACKI ZIEMNIACZANE: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach (na tzw. drobne wiórki). Cebulę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach (na tzw. drobne wiórki). Dodać do startych ziemniaków

Gospodyni Miejska
Pieczone talarki ziemniaczane 153

pewno każdy zna smażone talarki z ziemniaków. A czy próbowaliście pieczonych? Są równie pyszne. Koniecznie spróbujcie. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Składniki (dla 2 osób): 3-4 ziemniaki średniej wielkości rozmaryn masło sól zioła prowansalskie Przygotowanie: Ziemniaki obieramy z łupin. Kroimy w plasterki o grubości ok. 4-5 mm. Układamy je na brytfannie wysmarowanej wcześniej masłem. Ziemniaki obsypujemy

Gotuj z Mąką
Kapuśniak z kaszą 122

drugie danie bez mięsa, ale też jakoś sobie radzę :) Składniki : główka małej białej kapusty 5 łyżek drobnej kaszy 2 -3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 spora cebula 6 ziemniaki kawałek pora ewentualnie kawałek ostrej papryczki- kto lubi sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, zioła prowansalskie, suszony lubczyk świeże liście z selera, natka pietruszki olej do smażenia Przygotowanie : Obrane ziemniaki pokroić(...)kostkę, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, tak samo pietruszkę Kapustę zetrzeć na tarce, pora pokroić w plasterki, seler i cebulę w kosteczkę Do garnka z wodą wrzucić ziemniaki, dodać liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, posolić - gotować Marchew smażyć ( mieszając) na oleju do momentu aż olej przybierze piękny złoty kolor Do gotujących ziemniaków wsypać drobną kaszę, przesmażoną marchew, pokrojone

Proste Potrawy
Pyrki z wieprzowiną 95

Kuchnia regionalna z Wielkopolski Składniki 250 g mięsa wieprzowego ( u mnie karkówka ) 3 średnie ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki oleju 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego lubczyku 1 łyżka posiekanego tymianku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka cukru sól pieprz Przygotowanie Mięso pokroiłem w kostkę. Pietruszkę, lubczyk i tymianek wymieszałem z łyżką oliwy, szczyptą pieprzu(...)soli, obtoczyłem w nich mięso. Zrumieniłem na rozgrzanym oleju, przełożyłem do rondelka. Obrałem ziemniaki, pokroiłem w grubą kostkę, usmażyłem na oleju.Tak przesmażone ziemniaki dodałem do mięsa. Cebulę i czosnek posiekałem drobno, zeszkliłem, doprawiłem szczyptą soli. Dodałem do mięsa z ziemniakami. Doprawiłem cukrem, uzupełniłem 4 łyżkami wody, zagotowałem, dusiłem, aż mięso było miękkie

R'n'G Kitchen
Ziemniaczki z patelni 185

Szybka i smaczna przekąska albo jak kto woli dodatek do większego dania. Wystarczy mieć tylko kilka składników i w zupełności wykorzystamy ziemniaki jakie często nam pozostają z poprzedniego dnia. Składniki: ziemniaki z poprzedniego dnia oliwa bądź olej do smażenia koperek (może być suszony), papryka ostra, sól Wykonanie: Ziemniaki kroimy w grubsze plastry i podsmażamy je na niewielkiej ilości oleju , doprawiając(...)przyprawami. Smażymy tak długo aż ziemniaczki nabiorą odpowiedniego koloru. I to wszystko, gotowe. A my nie tylko wykorzystaliśmy ziemniaki to mamy kolejne danie

W Moim Magicznym Domu
Wegetariańskie kotlety z twarogiem 161

pieczarki, suszone pomidory, mięso czy szynkę z żółtym serem. Ogranicza was tylko wyobraźnia. Zachęcam do wypróbowania przepisu i podzielenia się z bliskimi. Składniki na 4-6 porcji: 800 g ziemniaków 1 jajko 150 g mąki (typ 450) sól olej Farsz: 250 g twarogu półtłustego 1 jajko 1 cebula sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę i ugotować(...)osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do mięsa lub zmielić w maszynce i odstawić do ostygnięcia.  Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na odrobinie oleju. Twaróg wymieszać z zeszkloną cebulką, jednym jajkiem, szczyptą soli i pieprzem.  Do ostygniętych ziemniaków dodajemy jajko i mąkę. Wyrabiamy na dość kleiste ciasto. Formujemy placuszki, nakładamy farsz i przykrywamy drugim plackiem.Tak

Dominacja smaku
Kluski ślaskie 138

zawsze prosto znaczy smacznie :), kluski śląskie tradycyjne .... Co potrzebujesz do tego prostego dania? A więc: - ugotowane ziemniaki - 1 jajo - sól - mąka ziemniaczana 1. Ugotowane i wystudzone ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. Powstałą masę ziemniaczaną gładko ubijamy dłonią w misce, dzielimy na 4 części, jedną część ziemniaków wyjmujemy i uzupełniamy ją mąką ziemniaczaną, a potem dokładamy z powrotem wyjęte ziemniaki

Apetyczna babeczka
Zielone kopytka 156

szpinak. Wyszły cudnie zielone i pyszne. Kopytka są bardzo delikatne, czuć dość wyraźny smak i zapach bazylii.Rodzinka je zaakceptowała,więc będą gościć u nas częściej :)   Składniki : 1 kg ziemniaków 6 łyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej (ilość mąki zależy od ziemniaków,im są bardziej suche tym mniej mąki ) 1 jajko sól, pieprz, sól ziołowa, bazylia opakowanie świeżego szpinaku(...)olej albo łyżka masła 4 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy , odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Szpinak myjemy, drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej,wrzucamy posiekany czosnek, lekko go szklimy i dorzucamy posiatkowany szpinak. Całość ok. 5 minut podsmażamy.Odstawiamy do ostygnięcia. Na stolnicy wykładamy chłodne ziemniaki i wyciskamy je przez praskę. Dokładamy ostudzony szpinak z czosnkiem, sypiemy

Różne smaki w kuchni
Domowe gnocchi 258

kuchni włoskiej. Są podobne do naszych kopytek. Możecie podać je z różnymi sosami- pomidorowym lub grzybowym, z bazyliowym pesto lub po prostu z masłem szałwiowym. Zachęcam! ;) Składniki: 1kg ziemniaków łyżka soli 100g mąki pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1 roztrzepane jajko Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Po wystudzeniu obieramy ze skórki i rozcieramy praską do ziemniaków lub mielimy(...)maszynce. Do ziemniaków dodajemy sól, mąkę, pieprz i jajko. Zagniatamy jednolite ciasto, ale nie wyrabiamy zbyt długo. Ciasto dzielimy na kawałki i rolujemy w wałki o średnicy 1,5-2cm. Ciasto będzie się lepiło, więc należy podsypywać mąką. Wałeczki kroimy na 1-1,5cm kawałki. Formujemy kulki i każdą przyciskamy widelcem, żeby powstał charakterystyczny szlaczek. Gotujemy w osolonej wodzie

Czerwona Porzeczka
Szwedzkie placki raggmunkar ze szpinakiem 123

Szwecji. U nas placki ziemniaczane są niezmiernie popularne, a różnorodność przepisów jest przeogromna. Lubię szwedzkie placki ziemniaczane, są trochę inne od typowych polskich placków. przyrządza je się z utartych ziemniaków ale ciasto jest nieco lejące, bo Szwedzi rozrzedzają je mlekiem. Sposób podania placków różni się od naszego, bo Szwedzi jedzą wyłącznie raggmunkar z wędzonką i dżemem z borówki. Ja wprowadziłam(...)autentyczne raggmunkar, bo przecież szpinak jest neutralny w smaku. Kolor placków nie da się jednak ukryć! Jest przepiękny! Szwedzkie placki raggmunkar Składniki: na 2-4 porcje 5 dużych ziemniaków 70 g świeżego szpinaku 3 jajka 80 mąki pszennej 2 łyżki mąki żytniej razowej 2 łyżeczki soli 150 ml mleka pieprz do smaku, opcjonalnie olej do smażenia Do podania smażony boczek

codojedzenia
ZUPA KREM CZOSNKOWY 106

mnie dobrze.    Dziś polecam Wam zupę krem czosnkowy - na zimową porę idealny. Składniki:   3 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego 1 mała główka czosnku  4 ziemniaki 50 g ostrego,twardego sera 1 liść laurowy  2-3 ziarna ziela angielskiego  sól,biały pieprz, czosnek niedźwiedzi bądź tymianek Ziemniaki obrać,pokroić w kostkę,wrzucić na rozgrzaną oliwę,smażyć(...)kilka minut,mieszając. Dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek, 1 łyżeczkę czosnku niedźwiedziego bądź świeży tymianek,smażyć 2 minuty,mieszając. Ziemniaki z czosnkiem przełożyć do rondelka,dodać liść laurowy,ziele angielskie,wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu,aż ziemniaki będą miękkie.Usunąć liść laurowy,ziele angielskie zmiksować zupkę na krem. Doprawić solą,pieprzem oraz 2 ząbkami

Niespełnione zdolności kulinarne
Piątek: Gołąbki z dorszem 110

trzech liści) 4 łyżki parmezanu Puszka całych pomidorów 3 łyżki przecieru pomidorowego 10 cm kiełbasy chorizo Pół pęczka świeżej kolendry lub pietruszki lub koperku 4 łyżki oleju Sól Pieprz Ziemniaki Pół kilo ziemniaków 2 ząbki czosnku 2 łyżki siekanego tymianku lub 1,5 łyżki suszonego 2 łyżki masła Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Do miski wlewamy olej i dodajemy posiekaną(...)Generalnie sałatę wystarczy zblanszować, czyli zanurzyć we wrzątku i szybko przelać zimną wodą. Gołąbki będą wtedy al dente. Jeśli wolimy by były miękkie, liście trzeba jednak podgotować. Krok 3 Ziemniaki myjemy i przekładamy do naczynia do gotowania na parze. Gotujemy 10 minut. Krok 4 Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem . Krok 5 Chorizo kroimy na plastry i kładziemy

Niedzielny kucharz
Niedziela: Skrzydełka i warzywa a la grill 147

przed pieczeniem podsmażyliśmy chwilę rzodkiewki na gołej patelni, podlewając na koniec karmelem wietnamskim, który jest jedną z naszych ulubionych przypraw. Składniki: 12 skrzydełek (1,5 kg) 8 średniej wielkości ziemniaków 1 kalarepka Pęczek rzodkiewek 2 kolby kukurydzy Sól Pieprz Marynata Jedna czwarta szklanki oleju 3 łyżki masła Pół garści drobno posiekanego świeżego tymianku lub łyżka suszonego Łyżeczka curry Łyżeczka kurkumy(...)pieprzymy. Przekładamy na ruszt lub na blaszkę do pieczenia skórką do góry i wkładamy do pieca. Czas pieczenia to 45-50 minut . Krok 2 Przygotowujemy warzywa do pieczenia. Ziemniaki myjemy, nie obierając kroimy na połówki. Rzodkiewkę myjemy i też kroimy na połówki. Kalarepkę obieramy ze skórki i kroimy w grube talarki. Ziemniaki i kalarepkę wkładamy do naczynia do gotowania

Niedzielny kucharz