zwykłego barszczu będą pasować równie idealnie! Zresztą nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała. Mój tester, czyli Mąż był zachwycony. Choć do końca nie wiedział, że w środku są ziemniaki (był przekonany, że to kapusta 😄), to jednak na pikantnie i smażone w głębokim oleju skradły jego serce. Krem również był pyszny. Intensywny, o mocno bordowej barwie, gęsty. I gdybym tylko(...)naturalny Pierogi (ciasto): Ok 400g mąki pszennej + do podsypywania 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki Wielkopolskiego oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka soli Pierogi (farsz): 600g gotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków 3 cebule 150g boczku wędzonego (można pominąć) 5 łyżek Wielkopolskiego oleju rzepakowego Sól do smaku 1 niepełna łyżeczka pieprzu (najlepiej dozować i samemu stwierdzić czy farsz nie jest
Kuchnia w czekoladziepracę, którą ktoś wkłada w przygotowanie jakiegoś posiłku... Nie widzieliście radości💕, uśmiechu 😊Agnieszki kiedy mi relacjonowała to, co powiedziała jej Olivka - ja widziałem... 😊 Składniki: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana sól Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy. Gdy lekko przestygną przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Ziemniaki przekładamy do miski lub garnka i równo ugniatamy. Następnie dzielimy na 4 ćwiartki(...)części). Jedną ćwiartkę wyjmujemy i rozprowadzamy po pozostałych trzech. W puste miejsce wsypujemy równo z ziemniakami mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na kilka części, z każdej robimy wałeczek, który tniemy na małe kawałki. Z każdego kawałka turlamy lekko spłaszczoną kulkę, w której robimy dziurkę. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli (według własnego uznania). Na wrzątek wrzucamy
Dieta Rozdzielna i ZdrowieKolorowa zapiekanka w jesiennych barwach z użyciem skarbów jesieni: ziemniaków, marchwi, pietruszki, cebuli, papryki, kalafiora i cukinii. Podana na ciepło rozgrzeje w chłodne jesienne dni. SKŁADNIKI 5 dużych ziemniaków, 30 dag mięsa mielonego, 1 szkl. przecieru pomidorowego, 1 marchew, 1 pietruszka, 1 mała papryka, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, słodka papryka, majeranek, 1 cebula, kilka różyczek ugotowanego kalafiora(...)mała cukinia, 1 kulka mozarelli, olej WYKONANIE Garnek firmy AMBITION Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie (użyłam garnka firmy Ambition), lekko studzimy, kroimy w kostkę, układamy w formie żaroodpornej. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy mięso mielone, startą na tarce marchew, pokrojoną w cienkie paski paprykę oraz pietruszkę, czosnek - całość smażymy. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy przecier
słodki bratekPierożki zrobiłam w wersji wegańskiej. Zapraszam😊 Składniki: ciasto: mąka pszenna 5 szklanek, sól 2 łyżeczki, olej 4 łyżki, woda ciepła ok 2 szklanki, farsz: soczewica czerwona 1,5 szklanki, ziemniak 2 szt, cebula 0,5 szt, olej do smażenia, czosnek 1 ząbek, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, majeranek 0.5 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, Dodatkowo: masło ze smażoną cebulką(...)minut, aby odpoczęło. Farsz: Soczewice płuczemy 3 razy w wodzie, następnie zalewamy nie wielką ilością wody, solimy i gotujemy aż soczewica się rozpadnie. W razie potrzeb dolewamy wodę. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i dusimy. Cebulkę podsmażamy na oleju, a następnie łączymy z ugotowaną soczewicą i ziemniakami. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek
kulinarne odsłony patidodać także drób. ok. 60 dag żeberek (mogą być trójkąty lub paski) 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej 4 marchewki 2 pietruszki duży kawałek selera por (około 20 cm) 6 średnich ziemniaków 1 cebula 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego pieprz 1/3 pęczka natki pietruszki Do garnka wlewamy 3 litry wody. Dodajemy umyte żeberka i zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień(...)tarce). Obraną cebulę opalamy nad ogniem. Do wywaru mięsnego dodajemy 2 marchewki, 2 pietruszki, selera, pora, cebulę, 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej oraz 1,5 łyżki soli. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Po 15 minutach dodajemy do zupy pokrojone ziemniaki i 2 starte na dużych oczkach marchewki. Gotujemy całość do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania wyjmujemy żeberka
Dieta bez mlekaProsta propozycja z ziemniaków, pieczarek i mozzarelli. Całość posypana parmezanem i zapieczona w piekarniku. Jest to kolejna ziemniaczana propozycja biorąca udział w akcji „Ziemniaki czy kartofle?” (www.ziemniakiczykartofle.pl). Ziemniaki dokładnie umyj
BullioDziś zachciało mi się bardzo placków ziemniaczanych. Z racji tego , że dziś mamy piątek skusiłam się na placuszki z serem żółtym . Dzięki Olejowi Wielkopolskiemu oraz dobrej jakości ziemniaków wyszły rewelacyjne. Polecam #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski oraz www.olejkonwenanse.pl SKŁADNIKI NA 12 SZTUK: 1 kg ziemniaków na placki 1/2 szklanki Oleju Wielkopolskiego 2 jajka sól i pieprz(...)smaku 3 łyżki mąki ziemniaczanej 20 dag sera żółtego Tartego PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram a następnie trę na tarce o małych oczkach . Ziemniaki odsączam z nadmiaru soku. Dodaję mąkę, jajka,przyprawy oraz ser. Mieszam. Na patelni rozgrzewam Olej Wielkopolski a następnie za pomocą łyżki nabieram porcję ciasta. Smażę placki z obu stron
Gotowanie Patkisprawdzą się na szybki obiad do tego tani i łatwy do zrobienia. Kotleciki są obłędne w smaku, więc radzę zrobić więcej ponieważ szybko znikają. Składniki: 1 kg ziemniaków 500 g białego sera 2 duże cebule bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie: Ugotowane ziemniaki, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Ser pokruszyć(...)dodać do ziemniaków. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Do ziemniaków dodać ser, cebulę i doprawić do smaku solą i dużą ilością pieprzu. Całość dokładnie wymieszać. Gdyby masa byłaby zbyt rzadka, dosypać trochę bułki tartej. Z masy uformować kotlety i panierować w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor
magiczna kuchnia Kasisól, pieprz, czosnek w proszku ponadto: ok. 5 liści laurowych, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, ostra papryka w proszku olej do smażenia Kluski śląskie: 1 kg sypkich ziemniaków (po obraniu) 200-250 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 żółtko Kluski Śląskie z Gulaszem Węgierskim - Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę, a następnie dodajemy po ok. niepełnej łyżeczce słodkiej(...)niewielka ilością zimnej wody i gotujemy do zgęstnienia. Do gulaszu możemy również dodać ok. łyżkę koncentratu pomidorowego dla podkreślenia barwy, ale nie jest to koniecznie. Kluski śląskie: Ziemniaki obieramy, a następnie gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Ugotowane ziemniaki ubijamy na puree i odstawiamy do przestudzenia. Po tym czasie dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko oraz żółtko i wyrabiamy masę
Słodka Stronazachęcona tą feerią smaków i barw, przygotowałam pieczone ziemniaczki z kurkumą i kuminem z książki Sabriny. Zapraszam :) Składniki na 2 osoby z moimi małymi zmianami: 8-10 średniej wielkości ziemniaków 4 łyżki oliwy 1-2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki mielonego kuminu sól, pieprz oraz słodka i ostra papryka koperek 1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. 2. Ziemniaki obieramy i kroimy(...)mniejsze kawałki. Blachę od piekarnika polewamy oliwą i wykładamy na nią ziemniaki. Obsypujemy je przyprawami i dokładnie całość mieszamy, aż wszystkie ziemniaki będą oblepione. Następnie wkładamy je do piekarnika i pieczemy przez około 40-45 minut. Gotowe, upieczone ziemniaczki posypujemy koperkiem. Zajadamy z dodatkiem surówki, mięska lub sosu na bazie jogurtu. Smacznego ! Jak widać nie potrzeba zbyt wiele by stworzyć
Gotowanie...to proste !żółtego sera Sos: 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 1,5 szklanki rosołu lub bulionu drobiowego 2 łyżki śmietany 18% Liść lubczyku Sól Pieprz Pieczone ziemniaczki: 5 dużych ziemniaków Przyprawa do ziemniaków Słodka czerwona papryka Sól Liść lubczyku 3 łyżki oliwy z oliwek Mięso: Filet z piersi kurczaka kroimy w taki sposób aby powstała nam kieszonka. Mięso dokładnie doprawiamy(...)Wlewamy bulion lub rosół, mieszamy aż zasmażka ładnie się rozpuści. Dodajemy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Pieczone ziemniaczki: Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Przyprawiamy je solą, słodką czerwoną papryką, lubczykiem i przyprawą do ziemniaków. Wlewamy oliwę i dokładnie mieszamy. Wysypujemy je na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
VioletoweKucharzenieZiemniaki ugotowane 1 jajko ( jeśli jest dużo ziemniaków to może być 2 jajka) Szczyta soli Mąka tyle żeby ciasto sie nie kleiło. Na 500g ziemniaków to ok 100g mąki. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, wyłożyć na stolnicę, dodać sól, jajko i mąkę i zagnieść ciasto do połączenia składników. Z ciasta zrobić wałeczek i kroić kopytka. W garnki zagotować wodę
Olga Piecze i Gotujesię zwłaszcza w ciągu tygodnia. W głównej roli zwykle występuje wtedy u mnie mielone mięso - chili con carne , zupa gołąbkowa, meksykańska czy wreszcie dzisiejsza pieczarkowa z mięsem i ziemniakami to znakomite, sycące i rozgrzewające dania jednogarnkowe, doskonałe na jesienne i zimowe obiady . składniki: 3 duże ziemniaki 1 litr wody (lub bulionu) 1 cebula 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki(...)pieczarek 1 pęczek pietruszki 100 ml śmietany kremówki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz wykonanie: W dużym garnku gotuję wodę, do której wrzucam pokrojone w dość drobną kostkę ziemniaki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażam posiekaną cebulę i dodaję ją do gotujących się ziemniaków. Następnie podsmażam mięso, przekładam je do garnka, podobnie postępuję z pieczarkami. Całość doprawiam solą i gotuję
babka w formieSezon dyniowy w pełni. Łapcie przepis. PS : nie mieliśmy sera raclette, zastąpiliśmy go innym półtwardym serem szwajcarskim Składniki 250 g ziemniaków słodki ziemniak cukinia 700 g miąższu dyni hokkaido 3 jajka 350 ml płynnej śmietany 1 łyżka mąki kukurydzianej sól pieprz gałka muszkatołowa gałązka szałwii 100 g masła 300 g sera raclette pokrojonego w plastry 100 g boczku(...)plasterkach 3 gałązki natki pietruszki Przygotowanie Ziemniaki i słodki ziemniak obrałem, pokroiłem w plastry, ugotowałem 10 minut ( najlepiej w garnku na parze ). Cukinię umyłem, pokroiłem w plasterki. Dynię obrałem, usunąłem nasiona , pokroiłem w cienkie cząstki. Jajka ubiłem ze śmietaną, mąką kukurydzianą, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posiekaną szałwią. Warzywa ułożyłem warstwami, na przemian z plastrami sera w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym
R'n'G Kitchenrazu w większej ilości, więc obiad na przynajmniej dwa dni ma się zapewniony ;) Składniki na ok. 5-6 porcji: 4 kiełbaski np. śląskie 2 średnie cebule 4 ziemniaki 1 mała główka białej kapusty 2 czerwone papryki 500 g pieczarek mały słoiczek koncentratu pomidorowego sól, pieprz, suszony majeranek, słodka papryka w proszku 2 ząbki czosnku ok. 1 szklanki wody Kiełbasę(...)pokroić w półplasterki a cebulę w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w niedużą kostkę (im mniejsza tym będzie się krócej gotowała). Kapustę poszatkować. Na dnie dużego garnka rozgrzać kilka łyżek oleju, podsmażyć kiełbasę, dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli. Następnie do garnka wrzucić ziemniaki oraz kapustę, zalać wodą i posolić. Pogotować pod przykryciem jakieś 10 minut
Simply Food