ziemniaki - 38421 przepisów (strona:458/2562)

Młode ziemniaczki zapiekane z młodym czosnkiem 311

doskonała para w sezonie. Młode ziemniaki wszyscy uwielbiamy, młody czosnek zaś ma szczególny aromat, który czuć już podczas odrywania ząbków. Podczas zapiekania cudownie się karmelizują - zanika ostry smak i pojawia się cudowna słodycz, dzięki czemu można je zajadać niczym cukiereczki. Doskonale się sprawdza jako samodzielny posiłek lub dodatek do obiadu, jednak jak dla mnie – idealna przekąska na wieczór przed telewizorem(...)Składniki: 1kg młodych ziemniaków (najlepiej mniejszych rozmiarów) 2 główki młodego czosnku 3-4 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Piekarnik rozgrzej do 200°C. Przygotuj dużą formę lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziemniaki obierz, dokładnie opłucz i przekrój na połówki. Wrzuć je na wrzącą wodę i gotuj przez 5-7 minut. Odcedź i osusz. Wyłóż je na przygotowaną

Roślinna - blog wegański
KREM PIECZARKOWY 163

przepis na szybką zupę krem z pieczarek, którą wykonanie zajmuje nie więcej niż 30 minut. Zupa jest przepyszna - aksamitna i mocno pieczarkowa 🍄 Składniki: 1 duża cebula 2-3 ziemniaki 400 g pieczarek 1 litr bulionu 200 ml śmietanki 30% pęczek natki pietruszki sól, pieprz grzanki 2 łyżki oliwy Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy(...)mniejsze kawałki. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, pieczarki oraz ziemniaki. Podsmażamy około 5-7 min., a następnie zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zestawiamy z ognia i blendujemy na gładki krem.  Na końcu dodajemy śmietankę oraz przyprawiamy pieprzem i solą. Zagotowujemy. Podajemy z posiekaną natką pietruszki oraz

Kuchnia MagdaLeny
Krem z zielonych szparagów 233

tego smaku na kolejny rok :) W moim domu królują zupy - kremy, także szparagi z decy dowanie do takiej zupy muszą wylą dować.  Skła dniki: pęczek szparagów ( 500g) 5 ziemniaków 1 marchewka kawałek selera naciowego pół cebuli ząbek czosnku 100 ml gęstego jogurtu naturalnego świeżo zmielony pieprz sól zioła prowansalskie (ok pół łyżeczki) szczypta chilli 2 liście laurowe, 3 ziarenka(...)angielskiego gałązka lubczyku       Przygotowanie:   Ziemniaki, marchewkę i cebulę obieramy. Cebulkę drobno siekamy razem z czosnkiem i szklimy na masełku. Ziemniaki,  marchewkę, ziele angielskie oraz liść laurowy wrzucamy do garnka i zalewamy wo dą ( do zakrycia warzyw).  Szparagi delikatnie obieramy i o dcinamy główki. Po 15 - 20 minutach gotowania ziemniaków do garnka wrzucamy ło dyżki

ChilliJemy
WEGETARIAŃSKI OMLET Z WARZYWAMI 482

Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom. Użyłam do jego przygotowania mrożonego szpinaku firmy Bonduelle, którego listki są zbierane, kiedy są jeszcze młode, dzięki czemu(...)czas, aby warzywa były odpowiednio dojrzałe, ale nie przejrzałe. Czas przygotowania: 30 min. Pieczenie: 55 min.   Dla 4- 6 osób: ● 6 dużych jajek ● 2 białka jajek ● 500 g ziemniaków ● 400 g marchewki ● 1 duża czerwona papryka ● 100 g liści mrożonego szpinaku Tysiąc Listków Bonduelle ● 150 g ricotty ● 100 g mozzarelli ● 2 cebulki dymki ● 300 ml gęstej śmietany

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kartoflanka ze zrazami 191

zupka.Chyba pierwszy raz gotowałam zupkę w wolnowarze, w sumie to ona sama się gotowała.Późnym wieczorkiem zrobiłam zrazy , przełożyłam je do wolnowaru , ustawiłam i poszłam spać.Rano dodałam pokrojone ziemniaki ,"wybyłam" z domu a jak wróciłam to zupka była już gotowa. Zrazy kilka plastrów polędwicy wieprzowej troszkę mielonego mięsa domowa vegeta musztarda susz warzywny lub pokrojona włoszczyzna listek, ziele sól(...)mięso mielone [ wcześniej doprawione].Zwijać roladki i spiąć wykałaczką.Wodę z warzywami i przyprawami zagotować, dodać spięte zrazy i gotować [ ja gotowałam w wolnowarze ] prawie do miękkości zrazów. Zupa ziemniaki koper Do gotujących się , prawie miękkich zrazów dodać pokrojone ziemniaki i gotować do miękkości ziemniaków.Dodać koperek, doprawić w razie potrzeby

Moje domowe kucharzenie
Pieczona fasola w sosie BBQ 200

łyżeczce wędzonej papryki i kminu rzymskiego oraz chili w płatkach 1 słoik przecieru pomidorowego 2 puszki kolorowej fasoli 100 ml sosu BBQ kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka sporych ziemniaków do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Marchewki również obieramy i kroimy. Warzywa wkładamy do naczynia do zapiekania, u mnie był to gar żeliwny(...)stawiamy na średnim ogniu. Wlewamy trochę oliwy, wsypujemy kmin, paprykę oraz chili. Dusimy warzywa ok 20 minut mieszając aż do momentu gdy zmiękną. W tym czasie myjemy ziemniaki, kroimy i skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy. Przekładamy na blaszkę do zapiekania. Gdy warzywa z gara są już gotowe wlewamy do nich passatę, mieszamy, płuczemy butelkę wodą, która również wlewamy do potrawy. Wsypujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zielone kopytka ze szpinakiem 187

dowolnym sosem, a nawet w wersji na słodko, z cukrem, zrumienioną tartą bułką i truskawkami. PRZEPIS NA ZIELONE KOPYTKA ZE SZPINAKIEM Składniki na zielone kopytka: 350 g ugotowanych ziemniaków 100 g liści szpinaku 1 ząbek czosnku 1 jajko około 200 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie kopytek ze szpinakiem: 1. Ugotowane, ostygnięte ziemniaki  przepuścić(...)rozdrobnić w malakserze. 2. Umyte liście szpinaku przełożyć na patelnię, chwilę podgrzewać, aż liście zmiękną. Liście szpinaku zmiksować blenderem, razem z ząbkiem czosnku. 3. W misce wymieszać rozdrobnione ziemniaki ze szpinakiem, jajkiem, mąką ziemniaczaną i solą. Dodawać partiami mąkę pszenną ( jej ilość zależy od wilgotności ziemniaków, dodać tyle, żeby ciasto było dość zwarte ) i zagniatać ciasto. 4. Ciasto podzielić

kolorowotorcikowo
Krem z zielonego groszku 171

ziarnami słonecznika, oraz chlebem tostowym – podrumienionym na patelni grillowej i posmarowanym serem kozim. Pysznie było:) 450 g zielonego groszku, mrożonego 1,5-2 l wywaru drobiowego 2-3 ziemniaki 100 ml kwaśnej śmietany 18% gałka muszkatołowa sól, pieprz kilka listków mięty Dodatkowo: kilka kromek chleba tostowego ser kozi ziarna słonecznika – podprażone na suchej patelni Mrożony groszek zalewamy bulionem(...)doprowadzamy do wrzenia. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Dodajemy do bulionu. Gotujemy na małym ogniu, przez około 30 minut ( lub krócej/dłużej – do miękkości ziemniaków). Listki mięty odrywamy od gałązek, myjemy, a następnie drobno siekamy. Dodajemy do zupy. Gdy ziemniaki są już miękkie, zdejmujemy zupę z palnika, lekko studzimy, a następnie miksujemy z dodatkiem kwaśnej śmietany na krem

Smaki Na Talerzu
Kartacze z mięsem 204

ziemniaki - 1,30 kg jajko - 1 szt mielone mięso - 40 dag cebula - 2 szt czosnek - 2 ząbki olej majeranek suszony sól pieprz skwarki 30 dag ziemniaków obrać i ugotować, a resztę zetrzeć na tarce. Ugotowane ziemniaki wyjąć z wody i rozgnieść widelcem i połączyć ze startymi odciśniętymi ziemniakami, przyprawić do smaku solą, wymieszać z jajkiem oraz skrobią z odlanego

Camilla w kuchni
Pieczone ziemniaczki 216

samodzielny posiłek czy przekąska. Ja długo szukałam przepisu na te idealne, aż w końcu znalazłam i chętnie się nim podzielę. A Wy jakie macie sposoby na pieczone ziemniaczki? :) Składniki: ziemniaki oliwa słodka papryka czosnek granulowany zioła prowansalskie   Ziemniaki obrać i pokroić w średniej grubości półplasterki lub plasterki (w zależności od wielkości ziemniaków). Wrzucić do miski, polać dość obficie oliwą(...)godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Ziemniaczki rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. godziny (w zależności jak bardzo podpieczone ziemniaki chcemy uzyskać, ja piekę mniej więcej 1,15h). Podawać na ciepło

Simply Food
Żurek staropolski 178

białej, na koniec dodałam pyszne wiejskie jajka i wyszła jedna z najlepszych zup, jakie jadłam - polecam bardzo! :)      Żurek staropolski: 700 g białej kiełbasy surowej 500 g ziemniaków 2 ząbki czosnku 0,5 l zakwasu na żur 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 liść laurowy 2-3 ugotowane na twardo jaja wiejskie (opcjonalnie) Białą kiełbasę wkładamy(...)uważając, by się nie gotowała. Gdy kiełbasa będzie gotowa wyjmujemy ją z wody i odkładamy do ostygnięcia. Wodę zostawiamy w garnku, dodajemy do niej obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zagotowujemy i gotujemy przez ok. 15 minut, do momentu aż ziemniaki nieco zmiękną. W tym czasie kiełbasę kroimy na grubsze plastry i podsmażamy

Cooking Monster
Kuleczki ziemniaczane 472

Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis z kategorii dodatki do dań głównych. Bardzo lubię ziemniaki i wszelkiego rodzaju dodatki, które można z nich przygotować. W tradycyjnej formie oczywiście są świetnym dodatkiem do mięs typowych dla kuchni polskiej, ale mogą się szybko znudzić. Kuleczki ziemniaczane inspirowane były tymi mrożonymi, sklepowymi kuleczkami. Postanowiłam jedne nie panierować ich w bułce tartej(...)większości przepisów, a do ich wykonania użyłam zwykłej tortowej mąki. Po upieczeniu są chrupiące, idealne zarówno do klasycznego schabowego, jak i wszelkiego rodzaju sosów. Kuleczki ziemniaczane Składniki: 400 g ziemniaków (waga po obraniu) 1 łyżka masła 1 łyżka mleka około 120 g mąki pszennej sól Dodatkowo: mąka pszenna do obtoczenia kuleczek Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Przeciskamy

PatiGotuje
Omlet ze szparagami na bogato 217

Sezon na szparagi powoli dobiega końca. To już ostatnie chwile, aby przygotować smaczne danie ze szparagami w roli głównej. W omlecie za szparagami na bogato są także ziemniaki, słona feta i pomidorki koktajlowe. W tym połączeniu tworzą pyszne danie, które z powodzeniem można przygotować na obiad. Oto przepis na omlet ze szparagami na bogato. Składniki 6 jajek 1 pęczek szparagów(...)średnie ziemniaki 8 pomidorków koktajlowych na gałązce 1 opakowanie sera feta 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy z oliwek kilka szczypt bazylii kilka szczypt oregano sól świeżo mielony pieprz garść listków świeżej bazylii Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry. Gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Szparagi płuczemy i łamiemy w 1/3 długości

My Chcemy Jeść
Ziemniaki faszerowane kaszanką 159

Ziemniaki faszerowane kaszanką Po warsztatach zorganizowany przez firmę Kamis, które dotyczyły grillowania, wyniosłem nie tylko sporo fajnych pomysłów i kontaktów do zacnych blogerek, ale również… masę przypraw i innych fantów. Wśród nich była nowość, czyli przyprawa do kaszanki . Po chwili tępego wgapiania się w opakowanie olśniło mnie… Polska, Polacy, sezon grillowy… ziemniaki faszerowane kaszanką z dużą ilością(...)wychodzę z założenia, że jeśli jest coś dobrego, niedrogiego i ogólnodostępnego, to nie ma co kombinować. Trzeba ułatwić sobie życie! Dzięki temu wegańska kaszanka jest jeszcze smakowitszym kąskiem. Ziemniaki faszerowane kaszanką zrobiłem z kaszy gryczanej niepalonej. Świetnie sprawdzi się również pęczak, jak i bulgur. Ważne, żeby kasza była gruba. Fasolę czerwoną natomiast możecie z powodzeniem zastąpić czarną fasolą lub soczewicą

Blendman
Dorsz z rzymskiego garnka 164

lubię ryby z dodatkiem tego sosu, choć najczęściej robiłam do niego rybę w panierce, to danie jest bardziej fit. SKŁADNIKI: 2 średnie płaty dorsza bez skóry 1kg ugotowanych młodych ziemniaków jogurt naturalny 1 szkl rosołu pęczek koperku 1 łyżka mąki przyprawa do ryb sól, pieprz 1 łyżka oleju winogronowego(lub innego) WYKONANIE: rybę kroimy na kawałki, posypujemy przyprawą(...)skropić sokiem z cytryny),zostawiamy w lodówce na 2-3 godz.(ja zostawiłam na noc), garnek moczymy 1/2 godz. w wodzie, po tym czasie wycieramy i smarujemy olejem, ugotowane ziemniaki kroimy w plastry, układamy w garnku, na ziemniaki kładziemy ryby, na rosole przygotowujemy sos: rosół zagotować, wrzucić drobno posiekany koperek, jogurt wymieszać z mąką, wlać do sosu energicznie mieszając, sosem

Kuchnia Beaty