ziemniaki - 38421 przepisów (strona:458/2562)

Kartoflanka 217

smaczną i tanią zupę. Kartoflankę robiłam już na kilka sposobów, ale jakoś nigdy nie zdążyłam podzielić się przepisem na jej przygotowania. Tym razem się udało. Zupa wyszła przepyszna. Połączenie ziemniaków i pysznej wędzonej kiełbasy jest rewelacyjne. Mąż prosił o dokładkę, więc to znak że naprawdę mu smakowała a przecież za zupami to on nie przepada. Składniki: wędzone żeberka na wywar(...)mięso z kością) na wywar 30 dag dobrej jakości kiełbasy- użyłam kiełbasy myśliwskiej "DUDA" pęczek włoszczyzny 4-5 dużych ziemniaków 2 cebule 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego łyżka masła sól pieprz cukier ocet majeranek śmietana do zabielenia  Sposób przygotowania: Żeberka zalewamy wodą (2,5 litra). Dodajemy liście i ziele angielskie. Zagotowujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę

Pobite gary Barbary
Domowe chipsy 199

zdrowe. A próbowaliście może zrobić je samemu? Ja tak. I powiem wam, że wyszły przepyszne, chrupiące, i dużo lepsze niż te gotowe! Spróbujcie koniecznie! Składniki: 6-7 większych ziemniaków olej do smażenia do obsypania chipsów użyłam: sól oraz zmieszana papryka słodka z odrobiną pikantnej Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plastry. Ja do tego użyłam obieraczki do warzyw(...)Dzięki temu wyszły naprawdę cienkie!  Pokrojone ziemniaki umieszczamy na 5 minut w zimnej wodzie. W międzyczasie w garnuszku rozgrzewamy olej. Smażymy ziemniaki na rozgrzanym oleju aż będą złociste. Odsączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy solą lub papryką i gotowe! Są chrupiące i smaczne ! Mniam

Gotuj z Mąką
Zupa z rybą 136

Pyszna zupka z dodatkiem ryby, do zupy pod koniec gotowania można dodać także śmietanę. 300 g filetu np. z morszczuka 1-2 marchewki kilka grzybków mun 1/2 pietruszki kilka ziemniaków sól, pieprz listek , ziele  domowa vegeta Pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki przełożyć do garnka. Wlać wodę , dodać pokrojone grzyby ,przyprawy i gotować prawie do miękkości ziemniaków.Rybę pokroić(...)mniejsze kawałki i dodać do gotującej się zupy.Gotować aż ziemniaki będą miękkie

Moje domowe kucharzenie
Przepis na kapuśniak z prażokami 192

ziele angielskie mięso (wędzone żeberka) 1 kg kapusty kiszonej zasmażka z boczku (podsmażamy boczek z cebulką i wrzucamy do kapuśniaku) majeranek (łyżeczkę) zioła prowansalskie (pół łyżeczki) pieprz Prażoki - składniki Ziemniaki gotujemy, jak już są miękkie, na wierzch wsypujemy mąkę pszenną. Czekamy 5 minut, aby się zaparowała, odcedzamy odlewamy szklankę wywaru z ziemniaków i ucieramy ziemniaki z mąką przy pomocy tłuczka(...)ziemniaków. Jak są zbyt suche, to dolewamy wody. Później ucieramy wszystko przy pomocy pałki na jednolitą masę. Prażoki możemy okrosić boczkiem wędzonym pokrojonym w kostce, przesmażyć, dodać trochę cebulki i gotowe. Przygotowanie kapuśniaku: Gotujemy mięso z wywarem warzywnym przez 40 minut. Dopiero po tym czasie wrzucamy kiszoną kapustę i gotujemy jeszcze przez godzinę, w międzyczasie dodajemy zioła, przyprawiamy. Na koniec

Jak u mamy
Kluski, kopytka-praktyczne porady 148

kluski śląskie. Kluski mogą być nadziewane przeróżnymi nadzieniami: słodkimi lub słonymi. Czym różnią się ciasta na kluski? Tak naprawdę ciasta na kluski różnią się dodatkiem i ilością mąki, ziemniaków oraz wody. Jaki rodzaj ciasta używa się na kluski? Tak naprawdę mamy tu dowolność. Może być to drożdżowe czy francuskie. Podstawowe ciasto na kluski krojone(łazanki): Składniki: 200 g mąki pszennej(...)pyzy(z surowych kartofli): Składniki: 1 kg kartofli 150 g mąki 2 jajka Połowę kartofli ugotować i zmielić. Drugą połowę zetrzeć na tarce. Wycisność sok. Połączyć z ugotowanymi ziemniakami, jajkami i mąką. Zagnieść gładkie ciasto, formować kule wielkości orzecha włoskiego. Gotować w osolonej wodzie przez 12 minut. Podstawowe ciasto na kopytka: Składniki: 1 kg kartofli 300 g mąki 2 jajka

Ciasta z tradycjami
Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną 144

szklanki mąki, 1 jajko, około 1 szklanki letniej wody, szczypta soli. Farsz: 600 g ugotowanych ziemniaków, 600 g kapusty kiszonej, 2 łyżeczki miękkiego masła, 4 łyżki oleju, 2 płaskie łyżeczki majeranku, sól, pieprz do smaku. Kiedy zobaczyłam te pierożki po raz pierwszy od razu wiedziałam, że muszę je zrobić :) Urzekły mnie zarówno formą, jak i pomysłem na farsz, o którym(...)się po raz pierwszy. Na moim stole Wigilijnym królowały zawsze pierogi z kapustą i grzybami lub pierogi ruskie - a tu poznałam bardzo ciekawą alternatywę na nowy smak - połączenie ugotowanych ziemniaków z kiszoną kapustą. Pomysł na ten farsz zaczerpnęłam z bloga sio-smutki , natomiast na ciasto pierogowe wykorzystałam tradycyjnie swój, sprawdzony przepis. Kapustę kiszoną drobno posiekać. Przełożyć na głęboką patelnię

Świat Domowej Kuchni
Sałatka ziemniaczana z jajkiem i majonezem 147

pietruszki. Weekendowa, świąteczna, na wyjątkowe okazje. Prosta, ale smaczna! Taka jest moja sałatka, która idealnie smakuje w zimowe poranki! Właśnie o tej porze roku mam ochotę na takie sałatki! Ziemniaki, jajka na twardo, cebula, dobrej jakości majonez i koniecznie posiekana natka z pietruszki, dużo, dużo natki, bo jest zdrowa. Sałatka ziemniaczana z jajkiem i majonezem / 4 porcje Składniki(...)ziemniaków, podobnej wielkości 3 jajka 1 cebula 4 łyżeczki majonezu lub więcej sól, pieprz do smaku 1/3 natki z pietruszki Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach. Jajka gotujemy na twardo. Cebulę obieramy i siekamy. Przekładamy do miski. Natkę myjemy, osuszamy i siekamy. Dodajemy do cebuli. Ugotowane i ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki. Kroimy w dużą kostkę. Dodajemy do cebuli

Moja smaczna kuchnia
MIĘKKIE PIERNICZKI (Z ZIEMNIAKAMI) 290

pierniczki mojej Mamy , ale w tym roku postanowiłam skorzystać z przepisu Danusi z niezawodnego bloga  Co mi w duszu gra . Zaciekawiły mnie bardzo Jej pierniczki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków. Pierniczki są bardzo miękkie, wprost "puszyste", lekko rosną podczas pieczenia, i tak jak zapewnia Danusi mięciutkie zarówno zaraz po upieczeniu, jak i po dłuższym leżakowaniu. Takie pierniczki spokojnie możemy piec(...)mnie - miłośnika wszystkiego co bez polewy i bez lukru - te pierniczki to strzał w dziesiątkę!  Przepis cytuję za autorką. Składniki: (na ok.120 małych pierniczków) 25 dkg ugotowanych ziemniaków (surowych - obranych ok. 30 dkg) 25 dkg miodu 15 dkg cukru 12,5 dkg masła 45 dkg mąki tortowej i trochę do podsypania 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 płaskiej

Walijskie Pichcenie
Przypalanka (zupa ziemniaczana na żeberkach) – kuchnia podkarpacka 246

tradycji regionu położonego na południowych krańcach dawnej Puszczy Sandomierskiej. Przypalanka to właśnie jedna z takich zup z grzybowym akcentem. Jej bazę stanowi wywar z żeberek, a głównym składnikiem są ziemniaki. Suszone grzyby są zaledwie dodatkiem, jednak ich smak nadaje przypalance charakter. A skąd nazwa? Mogę tylko zgadywać, że pochodzi ona od złotej zasmażki, która razem z grzybami nadaje zupie złoto(...)pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Nowej Wsi (gmina Kolbuszowa), a znaleźć go można w publikacji LGD Siedlisko  „Smaki Kolbuszowszczyzny”. Składniki: 200 g żeberek 6-7 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie gałka muszkatołowa garść suszonych grzybów 2-3 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej

Trzeci talerz
Zapiekany kurczak na boczku i ziemniakach 142

się. Możemy napisać tylko tyle…Przepyszne <3 Składniki 1 kg udek z kurczaka 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy (ulubionej) przyprawa do kurczaka 150 g plastrów boczku wędzonego Ziemniaki: 800 g ziemniaków 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka przyprawy do ziemniaków       Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy, kroimy na plastry

R'n'G Kitchen
Sałatka śledziowa na pumperniklu 201

Wystarczy złożyć sałatkę w małym naczyniu i użyć pumpernikla, żeby uzyskać eleganckie porcje. Sałatka śledziowa na pumperniklu (szuba): 3 ugotowane średnie buraki 3 ugotowane średnie marchewki 3 ugotowane średnie ziemniaki 4 ugotowane na twardo jajka 4 płaty śledzi w słonej zalewie 2 cebule szalotki mleko do namoczenia śledzi 1/3 szklanki oleju 1 duży słoik majonezu (u mnie Majonez Kielecki(...)opłukujemy z mleka, kroimy w kostkę i zalewamy olejem na ok. pół godziny. Szalotki kroimy w drobną kostkę. Odcedzamy śledzie, mieszamy z cebulą. Na tarce jarzynowej ścieramy osobno: ugotowane ziemniaki, ugotowane buraki, ugotowaną marchewkę i ugotowane jajka. Sałatkę możemy układać warstwowo w małych miseczkach, szklankach lub dużych kieliszkach – wybierzmy naczynie, które rozmiarowo odpowiadać będzie jednej porcji. Naczynie w którym

Poezja smaku
Kluski śląskie 133

Przepis podstawowy na kluski śląskie. Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę. Uklepać w misce. Wykroić 1/4 ziemniaków i odłożyć

Bullio
Śledzik pod pierzynką 472

kojarzą mi się między innymi ze śledziami podawanymi na różne sposoby. Dzisiaj "śledzik pod pierzynką" poleca się na spotkania rodzinne. Składniki: 4 filety śledziowe w oleju (250 g) 2 ziemniaki 2 marchewki 3 jajka średnia cebula kilka łyżek majonezu pieprz Wykonanie: Marchewkę i ziemniaki gotujemy w mundurkach (w osolonej wodzie). Studzimy i obieramy. Jajka gotujemy na twardo. Śledzie kroimy(...)małe kawałki. Cebulę, marchewkę, ziemniaki oraz białko z jajek kroimy w drobną kostkę. Żółtka ścieramy na drobnej tarce. Śledzie, ziemniaki, marchewkę, białko z jajka, cebulę łączymy. Dodajemy pieprz i majonez. Całość mieszamy.   Sałatkę przekładamy do salaterki, w której będziemy ją podawać. Wierzch smarujemy niewielką ilością majonezu oraz posypujemy startymi żółtkami. Sałatkę przykrywamy i wkładamy do lodówki. Smacznego

Smak mojego domu
Babka ziemniaczana z chia 102

Zapraszam na babkę ziemniaczaną z dodatkiem nasion chia. Babka ziemniaczana z chia jest zdrowsza od tradycyjnej a przy tym tak samo smaczna. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g wędliny 1 łyżka oleju 1 jajko 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego 2 łyżki chia+ do posypania 1 łyżeczka soli, pieprzu i ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki kurkumy(...)obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wędlinę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę, czosnek i wędlinę. Odstawiamy do przestygnięcia a w tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy je i ścieramy na małych oczkach tarki. Ziemniaki odsączamy z nadmiaru płynu i przekładamy do miski. Do ziemniaków dodajemy przestudzoną cebulę z czosnkiem i wędliną, jajko, jogurt, 2 łyżki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ruskie pierogi (bezglutenowe) 166

farsz (podaję tyle, ile ja zwykle robię, farsz zostaje, więc można znów namieszać mąki i dalej lepić pierogi, albo zrobić tak zwane naleśniki ruskie, oczywiście bezglutenowe): ok. 1 kg ziemniaków 250-300 g twarogu 3-4 cebule sól, pieprz koperek ok. 1 łyżki masła oliwa do smażenia (najlepsza z wytłoczyn) Zobacz też:  Bezglutenowe ciasto na pierogi - prawie idealne Wykonanie(...)Cebulę drobno siekamy i dusimy na oliwie ze szczyptą soli i cukru. W międzyczasie obieramy i gotujemy ziemniaki. 2. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy twaróg, łyżkę masła, część uduszonej cebulki, sporo solimy i pieprzymy, możemy dodać koperku i wszystko ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Farsz musi mieć wyrazisty smak. 3. W osobnej misce mieszamy mąki ze szczyptą

Kawa z mlekiem