ziemniaki - 38421 przepisów (strona:463/2562)

Zupa-krem z pora 127

zupy o smakach i kolorach jesieni. Nie wyobrażam sobie września bez krem z pomidorów, zupy dyniowej i kremowej z pora. Do przygotowania zupy potrzebujemy:   dwa świeże pory dwa ziemniaki wywar warzywny -ok 1 litra w 2 łyżki gęstej śmietany sól i pieprz do smaku 2 łyżki sklarowanego masła Wykonanie: Zielone liście pora odrzucamy, a jasną część kroimy w grubsze(...)plasterki. Pokrojonego pora wrzucamy do miseczki z zimną wodą i dokładnie płuczemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy pora i smażymy ok 4 minuty. Dodajemy ziemniaki i zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy sól i pieprz i gotujemy pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną. Przy pomocy blendera miksujemy zupę. Doprawiamy. Gotową nalewamy na talerze i dodajemy łyżkę śmietany

Kasia i jej kobiecy świat
Zupa z prawdziwków na rieslingu 107

ziela angielskiego Kilka ziaren czarnego pieprzu Łyżka śmietany + dodatkowa śmietana do dekoracji 200-300 ml relislinga ( u mnie tym razem królowała Dolina Wachau) 2-3 łyżki sklarowanego masła 4 ziemniaki Przygotowanie: Grzyby obrałam, oczyściłam, pokroiłam na mniejsze kawałki i dokładnie wypłukałam. W dużym garnku na skrzydełkach, kościach wraz z dodatkiem marchwi, pietruszki, liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu oraz łyżki soli(...)ugotowałam na wolnym ogniu solidny bulion, którego finalnie otrzymałam jakieś 3,5 litra. W międzyczasie obrałam ziemniaki i pokroiłam je w niewielką kostkę. Na klarowanym maśle przesmażyłam grzyby. Nie należy mieszać grzybków zbyt często, żeby nie zniszczyć ich struktury. Pod koniec smażenia wlałam szklankę wina i lekko odparowałam. Z bulionu wyjęłam mięso oraz warzywa i wyłowiłam przyprawy. Grzyby na maśle

Kate's Kitchen
Kotlety ziemniaczane z cukinią 211

Pyszne, wegetariańskie kotlety ziemniaczane z cukinią to wyśmienity sposób na wykorzystanie niezjedzonych ziemniaków z dnia poprzedniego. Podajemy na gorąco, np z sosem pieczarkowym, koperkowym lub chrzanowym i buraczkami. Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 kg cukinii kilka gałązek natki pietruszki 100 g mąki pszennej jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej ząbek czosnku, papryka ostra, sól, pieprz bułka tarta Przygotowanie Ziemniaki przeciskamy(...)przekrawamy na pół, pozbawiamy ziaren i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oprószamy solą i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie cukinię odciskamy z wody i przekładamy do ziemniaków. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąki, jajko i przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę, z której formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy

e-PrzepisyKulinarne
Kwas – kresowy barszcz z buraków i kiszonej kapusty – kuchnia podkarpacka 146

lubią sztucznych koncentratów buraczanych, ale nie mają czasu na kiszenie buraków. Kwas z kiszonej kapusty świetnie komponuje się z buraczkami i suszonymi grzybami. A ponieważ w zupie są jeszcze ziemniak, marchewka, pietruszka i fasola, zupa jest syta i jednocześnie lekka. Od dzisiaj jestem jej fanką. Jest pyszna :) O przepis na kwas zapytała mnie Alicja, która zajrzała na bloga w poszukiwaniu(...)Koła Gospodyń Wiejskich w Opace. Składniki: 1 podudzie kurczaka (lub skrzydełka, porcja rosołowa itp.) 150 g fasoli (najlepiej białej, drobnej) 3 buraki ćwikłowe 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki 300 g kiszonej kapusty kilka suszonych grzybów (namoczonych, umytych i pokrojonych w cienkie paseczki) 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe majeranek sól pieprz i pieprz ziołowy włoszczyzna do rosołu (marchewka

Trzeci talerz
Knedle ze śliwkami 257

Knedle, które robiłam w moim życiu po raz pierwszy są łatwe do wykonania, tanie  i niesamowicie smaczne. Zróbcie je szybko, a przekonacie się sami. Składniki: ciasto: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem) 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka sól  nadzienie: ok. 15 śliwek węgierek cukier waniliowy cynamon do podania: masło cukier płatki migdałowe Sposób przygotowania: Wyszorowane ziemniaki gotujemy(...)mundurkach. Lekko studzimy i obieramy ze skórki. Ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy jajka i mąkę. Zagniatamy ciasto. Formujemy średniej grubości wałek (ok. 3-4 cm). wałek dzielimy nożem na małe części. Z każdego kawałka formujemy okrągły placuszek. Umyte śliwki pozbawiamy pestek. Środek każdej śliwki posypujemy szczyptą cukru waniliowego i cynamonu. Tak przygotowaną śliwkę owijamy ciastem. Formujemy kule. Knedle

Pobite gary Barbary
smaczne kopytka... 165

Składniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, jajka 2 sztuki "M", mąka pszenna - ile potrzeba, mąka ziemniaczana 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, woda - ile potrzeba, sól 2 łyżeczki, olej rzepakowy 1 łyżka, cebula podsmażona - w opisie ugotowane, wystudzone mączyste ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku, ziemniaki zmielone w misce łyzką wygładzić, podzielić na cztery części, jedną wyjąć na wierzch(...)ziemniaków i w to miejsce po zimniakach wsypać mąkę tortową, dodać makę ziemniaczaną, sól, jajka i wszystko szybko wyrobic na ciasto porcję ciasta wałkować rękoma na wałek na desce podsypanej mąką, odkrawać nożem 1,5 cm kopytka wkładać partiami kopytka na wrzącą wodę z olejem i solą, po wypłynięciu gotować na mniejszym ogniu z 2 minuty, cedzakiem wyjąć i krótko

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa kurkowa 114

gwarantuję, że będzie często gościć na Twoim stole. Składniki (4 porcje): 400 g kurek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 4 duże ziemniaki 2 łyżki oleju rzepakowego 200 g śmietany 18 % sól i świeżo zmielony pieprz 1 -2 łyżki posiekanego koperku 1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Przygotuj składniki: Ziemniaki umyj i pokrój(...)się zeszkli. Dodaj kurki i smaż około 10 minut mieszając co jakiś czas. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Minutę przed końcem dodaj czosnek, smaż mieszając. Do garnka dodaj ziemniaki, całość zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem około 20 minut (lub do momentu aż ziemniaki będą miękkie). W razie potrzeby – dopraw ponownie. Dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki. Czas

Moja pasja smaku
PLACKI CUKINIOWO-ZIEMNIACZANE (z piekarnika) 94

Minusem natomiast jest to, że trzeba na nie długo czekać. Ale warto! Placuszki wyszły pyszne i ledwo wyciągnęłam je z piekarnika, a wszystkie zniknęły 😉 Składniki: 1 duża cukinia 2 ziemniaki 1 cebula 1 jajko 5-6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej sól, pieprz odrobina oleju Wykonanie: Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Ziemniaki(...)obieramy, myjemy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki oraz startą cukinię odsączamy na sitku. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy cukinię, ziemniaki, cebulę i dodajemy jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą pędzelka silikonowego smarujemy papier olejem, aby placki do niego

Kuchnia MagdaLeny
Zapiekanka ziemniaczana 114

Prosta, sycąca.  Składniki 1 kg ziemniaków 3 cebule 250 g boczku 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju sól pieprz przyprawa do dań z ziemniaków słonina     Przygotowanie   Ziemniaki obrałem, opłukałem, starłem na tarce o małych oczkach, lekko odcisnąłem. Dodałem dwie obrane cebule, starte na tej samej tarce. Masę wymieszałem z mąką, doprawiłem sola i pieprzem oraz przyprawą(...)dań z ziemniaków. Boczek pokroiłem w cienkie plasterki. Pozostałą cebulę obrałem, pokroiłem w dość grube talarki. Naczynie do zapiekanek natarłem kawałkiem słoniny, wyłożyłem plasterkami boczku. Rozłożyłem na nich masę ziemniaczano-cebulową. Wyrównałem powierzchnię, lekko ugniatając łyżką. Na wierzchu ułożyłem pozostałe plasterki boczku, przekładając je w kilku miejscach talarkami cebuli. Wierzch zapiekanki posmarowałem olejem. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 160 stopni

R'n'G Kitchen
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków, z topionym serkiem   138

dodatkiem serka topionego... Zupa wyszła pyszna, delikatna w smaku. Taka, jaką chciałam, żeby była. Składniki: 500 g ogórków świeżych gruntowych 1,5 l bulionu warzywnego 2 – cebule 4 ziemniaki 1 serek topiony (100 g) 2 łyżki masła klarowanego 1 duży ząbek czosnku pieprz   świeżo zmielony do smaku duży pęczek świeżego koperku Wykonanie: Ogórki umyłam, obrałam i część(...)starłam na tarce jarzynowej a pozostałe 2 sztuki pokroiłam w kostkę. Cebulę drobno posiekałam. Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Do bulionu wsypałam ziemniaki i wstawiłam do gotowania. Na dużej patelni rozgrzałam masło klarowane, wrzuciłam cebulę, żeby się tylko zeszkliła. Dodałam czosnek i po chwili dołożyłam ogórki. Smażyłam chwilę ok. 10 minut na średnim ogniu. Kiedy ziemniaki

Kuchnia u Krysi
Pieczone młode ziemniaczki z lekką kołderką 346

męskiej części zjadających można wkroić trochę wędlinki,lub podać do mięs z grilla ale jak dla mnie pyszna są również jako samodzielne danie-polecam  Składniki: 4 duże młode ziemniaki 2 jajka pęczek rzodkiewek pęczek świeżych ziół np.natka pietruszki,szczypiorek,koperek,bazylia ,tymianek(co lubicie) 100 g twarożku śmietankowego  150 ml jogurtu naturalnego ząbek czosnku sól,pieprz Przygotowanie: Ziemniaki(...)półplasterki,zioła umyj i posiekaj drobno. Twarożek utrzyj na gładką masę z jogurtem,dodaj jajko,rzodkiewkę,zioła i wyciśnięty czosnek,wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki rozwiń z foli lekko przestudź po nacinaj na krzyż,(posól ziemniaki!!) i do środka daj sporo naszego twarożku i gotowe!! idealne do mięsa z grilla lub jako samodzielne danie-polecam gorąco

Swojskie jedzonko
Zapiekanka mięsno-warzywna idealna na obiad 108

obiad idealnie sprawdzi się zapiekanka mięsno-warzywna pod ciągnącą się mozzarellą ! Mniam! Na samą myśl człowiek robi się głodny :D. Zapraszam! Składniki: 6-7 średniej wielkości ziemniaków 1 opakowanie mieszanki warzyw mrożonych (możecie oczywiście użyć świeżych) 400g mięsa mielonego (użyłam łopatki wieprzowej) 100 g przecieru pomidorowego 1 cebula 100 g starkowanego sera mozzarella 1 mniejsza puszka kukurydzy 1 łyżeczka papryki(...)słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej sól do smaku pieprz do smaku sos beszamelowy (przepis  TUTAJ ) oliwa Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry o grubości ok. 4-5 mm i odgotowujemy przez 10 minut. Następnie wodę zlewamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażamy cebule, następnie dodajemy mięso i smażymy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy

Gotuj z Mąką
Grochówka - zupa grochowa 129

Bardzo gęsta, sycąca i rozgrzewająca.   Na zimowy obiad - zdecydowanie wskazana! Składniki: 300 g grochu 5 dużych ziemniaków 2 litry rosołu + warzywa z rosołu 1 kiełbasa (np. podwawelska) 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe, sól, pieprz do smaku łyżeczka majeranku Przygotowanie: Groch namaczamy na noc. Warzywa z rosołu (2-3 marchewki, pietruszkę i seler blendujemy). Ziemniaki obieramy(...)kroimy w kostkę. Groch gotujemy na rosole wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi - około 30 minut. Gdy groch będzie miękki (ale jeszcze nie do końca rozpadający się), dodajemy ziemniaki i zblendowane warzywa oraz majeranek. Kiełbasę kroimy w kostkę - możemy lekko podsmażyć i dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości ziemniaków (w tym czasie groch będzie już dobrze ugotowany - bardzo miękki

Lena Gotuje
ZAPIEKANKA PASTERSKA INACZEJ 232

duża cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego szczypta tymianku 3 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki chilli 1/2 łyżeczki wędzonej papryki sól  pieprz 2 liście laurowe olej ziemniaczane puree: 3 ziemniaki 1 marchewka 1/3 szklanki mleka  3 łyżki masła  szczypta gałki muszkatołowej sól  twardy ser kozi do posypania S oczewicę moczymy w wodzie ok 30 minut. Zagotowujemy wodę(...)łupinie  z liściem laurowym. Wrzucamy soczewice na wrzątek, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 25 minut W tym czasie do rondelka z masłem wrzucamy pokrojonego w kostkę ziemniaka, smażymy 3 minuty i zalewamy mlekiem, solimy. Przykrywamy i dusimy ok 20 minut. Po 10 minutach dodałam startą marchew. Na patelnię z rozgrzanym olejem, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę

KuchcikoweLove
Bataty zapiekane z jarmużem w serowym sosie (wegańskie) 123

Słodkie amerykańskie ziemniaki lubimy pod każdą postacią: sera , sałatki , placków , napoju , tortilli albo tej oto prostej w składzie, a jednocześnie niesamowicie smacznej zapiekanki w serowym sosie. Oprócz batatów potrzebny jest świeży jarmuż, a do przyrządzenia sosu zwykłe ziemniaki i marchewka z dodatkiem kilku przypraw. I gotowe W tej zapiekance nie używam oleju, więc spokojnie można się nią rozkoszować nie obawiając(...)się podwyższenia poziom cholesterolu we krwi…. Polecam Składniki (na naczynie o wymiarach 23 cm x 34 cm x 7 cm): Sos serowy: 2 ugotowane ziemniaki (około 550 g) 1 duża ugotowana marchewka (około 150 g) 1 łyżka musztardy (sarepska lub dijon) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 2 łyżki płatków drożdżowych 1 szklanka mleka roślinnego 1/2 szklanki wody

Lamarida.pl