jednym z dyskontów pojawiły się fioletowe ziemniaki, postanowiłam więc je zakupić i przygotować coś ładnego na bloga. Bardzo lubię ich używać do sałatek, ale tym razem przyszły mi do głowy knedle, które ostatnio jadłam chyba we wczesnym dzieciństwie. Okazuje się, że zrobienie ich nawet w wersji bezglutenowej i w dodatku wegańskiej jest dziecinnie proste. Polecam. Składniki: 2 łyżki mąki(...)quinoy 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej 550 - 600 gram fioletowych ziemniaków 6-8 śliwek węgierek cynamon cukier kokosowy, lub trzcinowy olej kokosowy sól Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę, do gorących ziemniaków dodajemy mąkę z quinoy i skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy łyżką, po chwili gdy już są trochę chłodniejsze, wyrabiamy ciasto ręcznie
Quinoa Raz!Polecam przygotowanie tej bardzo dobrej zupy, smakuje każdemu kto tylko spróbuje. Skład: 500 g włoszczyzny, 3,5 l wody, 5szt. ziela, 5 liści,1 łyżeczka soli, ziemniaki,~500 g wędzonych kości,150 g wędzonki,1łyżka majeranku,2 cebule, 4z. czosnku,2łyżki octu, jajka. Do zabielenia zupy potrzebna jest śmietana 18 % 330 ml , 1 łyżka mąki(...)szklanka wody. Ziemniaki gotujemy osobno, potem ugniatamy i podajemy z zupą polane tłuszczem ze skwarkami. W osobnym garnku gotujemy bulion z 3,5 l wody i 500 g włoszczyzny,cebuli, ziela, liści, kości. -- Gdy bulion się ugotuje wyławiamy cebulę i kości, z ziemniaków odlewamy wodę i odparowujemy. Do słoika nalewamy szklankę wody, wsypujemy czubatą łyżkę mąki pszennej i dodajemy
chleba naszegowyszły równie smaczne... Wszystkich fanów tego niesamowicie zdrowego warzywa zapraszam do spróbowania. Jako sos polecam zrobić czosnkowy lub po prostu podawać placuszki z naturalnym jogurtem i ketchupem. Składniki: ziemniaki duże 4 szt, jarmuż 2 garście, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki, jajko 1 szt, mąka pszenna 3 łyżki, koperek posiekany 3 łyżki, sól i pieprz do smaku, olej(...)smażenia, Sposób przygotowania: Ziemniaki obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach, ale uważam, że starte na miazgę były by smaczniejsze. Następnie odlewam z ziemniaków nadmiar wody. Do ziemniaków ścieramy cebulę na najmniejszych oczkach. Jarmuż myjemy, odcinamy twarde części i drobno siekamy, dodajemy do masy ziemniaczanej. Następnie wyciskamy czosnek przez praskę. Dodajemy jajko, mąkę, koperek i przyprawiamy masę do smaku
kulinarne odsłony patiSkładniki na 6 solidnych porcji: 300 g grochu, u mnie cały, połówki będą nawet lepsze o szybciej się gotują, namoczyć przez noc, i wypłukać w czytsej wodzie 3 średnie ziemniaki 2-3 korzenie pietruszku mały seler 4 średnie marchewki 2-3 cebule 2 łyżki mieszanki przypraw „Czubryca” -idealna do wszelakich strączków łyżeczka wędzonej soli do podania: 2 kostki(...)ogniu aż groch będzie prawie miękki, jeżeli to był cały groch tak jak u mnie to zajmie to około 40 minut, połówki gotują się znacznie krócej. W międzyczasie obierz ziemniaki, i pokrój je w drobną kostkę, gdy groch będzie już prawie dobry dodaj ziemniaki i ewentualnie resztę marchwi, gotuj do czasu, aż ziemniaki będą dobre, czyli jakieś 15 minut
greenscarfPyszne i smakujące jesienią knedle ze śliwką, cynamonem i wanilią Składniki: 500 g ziemniaków 300 gr śliwek 100 -150 g mąki tortowej 1 jajko 200 ml śmietany 12 % sól, cynamon, cukier waniliowy Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy z lekko osolonej wodzie. Ugotowane i gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę, odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie myjemy śliwki i rozcinamy lecz(...)końca aby nadal były ze sobą złączone, usuwamy pestki, posypujemy środek cynamonem, jeżeli są śliwki mało słodkie można posypać jeszcze cukrem pudrem. Do zimnych ziemniaków dodajemy jajko i mąkę. Mąkę należy dozować. Najlepiej najpierw dać 100 g a potem tylko dodawać jeżeli jest taka potrzeba, kiedy np. ciasto lepi się w rękach. Odrywamy kawałek ciasta , robimy w miarę cienki placek
W Moim Magicznym Domuproste oraz nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Wystarczy dosłownie parę składników i voilà, mamy gotową przekąskę. Powiedzcie, kto nie skusiłby się na takiego ziemniaczka? Składniki: 7-8 mniejszych ziemniaków (jeśli mamy bardzo małe-można więcej) pasta pomidorowo-paprykowa BeVege odrobina oliwy z oliwek kilka zielonych oliwek Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie umyj, posmaruj z każdej strony oliwą, zawiń w folię aluminiową(...)następnie włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około godzinę. Gdy ziemniaki się już upieką, odwiń je z foli aluminiowej, przekrój na pół i wydrąż środek (jednak nie całkowicie, zostaw trochę ,,ziemniaczanej warstwy"). Ziemniaki nafaszeruj pastą BeVege, a na wierchu połóż przekrojoną na pół oliwkę. I już, gotowe! Podawaj na zimno lub ciepło, wybór należy do Ciebie :) #GotujzBevege #BeVege
Smiling Shrimpzałożenia miała być zupą-kremem, ale nie chciałam tępić noży w swoim ręcznym blenderem (nie przygotowywałam jej dzień wcześniej, więc nie zdążyła przestygnąć) więc skorzystałam z tłuczka do ziemniaków. Zupa może nie była idealnie kremowa, ale mi smakowała. Była na tyle smaczna, że może w końcu przekonam się do zup-kremów, które kojarzą mi się z okresem kiedy dochodziłam(...)deskę do krojenia, miski, wagę kuchenną, garnek, blender, łyżeczkę, łyżkę, szklankę. Przygotuj składniki (na 4 porcje): 80 dag dyni (po obraniu powinno zostać 50 dag dyni), 25 dag ziemniaków, 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego, 1 cebulę, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę mielonej kurkumy, ¼ łyżeczki mielonej ostrej papryki, 1 łyżeczkę przyprawy curry w proszku, 1 łyżkę świeżego startego imbiru
blog.moje-pasje.infosałata przypadnie wam do gustu w dodatku jest bardzo efektowna. SKŁADNIKI : 300 -500 g grzybów leśnych 1 duża cebula 4-5 ziemniaków 2 marchewki 4-5 ogórki konserwowe 6 jajek mały pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku mały słoiczek majonezu oliwki do dekoracji 3 łyżki oleju 2 szklanki wody(...)PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki, marchew, jajka gotujemy, obieramy, studzimy i kroimy w małą kostkę Grzyby oczyszczamy i kroimy łącznie z obraną cebulą w małą kostkę. Przekładamy na patelnię, dodajemy olej, wodę i doprawiamy do smaku. Prużymy na małym ogniu aż płyny odparują a grzybki się podpieką. Przekładamy je na talerz aby ostygły. Ogórki kroimy w kostkę a szczypiorek siekamy. Ziemniaki mieszamy
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, jajka 1 sztuka "L", sól ziołowa 1 łyżeczka, mąka ziemniaczana 1/2 szklanki, mąka tortowa ile potrzeba, koperek 1 pęczek, woda 4 litry, sól 2 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki ziemniaki ugotowane w nie solonej wodzie jeszcze ciepło przecisnąć przez praskę lub dokładnie tłuczkiem utłuc, przełożyć do dużej miski, wyrównać wierzch, przekoić na cztery części, jedną(...)wyjąć na ziemniaki, w puste miejsce do wierzchu ziemniaków wsypać mąki tortowej, dodać mąkę ziemniaczaną, sól ziołową, posiekany koperek, jajko i szybko zagnieść ciasto, robię to w dużej misce na podsypanej mąką desce z porcji ciasta rolować wałek, lekko spłaszczyć i odcinać nożem z 2 cm kopytka wkładać kopytka do wrzącej, osolonej wody z olejem, po wypłynięciu gotować
W Mojej Kuchni LubięKrem z dyni z indyjskim akcentem , który aż eksploduje od pysznych aromatycznych przypraw. A teraz delikatny, ale równie dobry krem :) SKŁADNIKI: 500 g dyni najlepiej Hokkaido 2 bataty 2 ziemniaki 1 marchewka 1 mała cebulka 2 łyżki masła najlepiej klarowanego 2 l rosołu 1 szklanka mleka 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej pieprz(...)sól Ziemniaków i batatów powinno być po równo. W sumie powinny ważyć tyle co dynia. Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki. Jeśli mamy Hokkaido wystarczy ją dokładnie umyć i od razu pokroić. Podobnie robimy z ziemniakami, batatami i marchewką. Nie musimy kroić ich w idealną kostkę, bo i tak zostaną zblendowane. Cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło. Najlepiej jeśli
Kuchnia od dwojgagulaszowa". Wynika to z różnic w nazewnictwie. W Polsce, gulasz to zazwyczaj pokrojone w mniejszą lub większą kostkę i zrumienione na tłuszczu mięso w sosie, które serwujemy do ziemniaków, kopytek (niebawem przepis), placków ziemniaczanych czy klusek na parze. Na Węgrzech i w krajach ościennych (m.in. w Rumunii), gulyás to rodzaj gęstej zupy. Zupy o charakterystycznym kwaśnym smaku(...)kraju hrabiego Draculi, noszą nazwę ciorbă. Składniki - proporcje dla 3-4 osób Podobno optymalne proporcje mięsa, ziemniaków i kapusty powinny wynosić 1:1:1, ale nam najbardziej odpowiada poniższy wariant. 40 dag wołowiny lub wieprzowiny bez kości (np. pręga, łopatka) 2 lub 3 mięsiste pomidory (można zastąpić koncentratem pomidorowym) około 20 do 30 dag kiszonej kapusty 40 g smalcu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakasza gryczana :D Pora jechać na zakupy . 😂 A o to coś z niczego czyli placki ziemniaczane z kaszą gryczaną i szpinakiem . Składniki : 1/2 paczki mrożonego szpinaku. 1 kg ziemniaków 1 woreczek kaszy gryczanej 1 mała cebula 1 jajko Bułka tarta Sól, pieprz Olej Przygotowanie : Ziemniaki obieram, płuczę i gotuję w wodzie z solą. Kaszę gotuję według instrukcji na opakowaniu(...)Cebulkę kroję w drobną kostkę i przysmażam na patelni. Następnie do cebulki dodaję mrożony szpinak i smażę do momentu wyparowania wody. Ugotowane ziemniaki odcedzam i blenduję blenderem i zostawiam do ostygnięcia. Kaszę wyjmuję z wody i również odstawiam do ostygnięcia . Ziemniaki, kaszę i szpinak z cebulą wrzucam do jednego naczynia, przyprawiam solą i pieprzem , dodaję jajko i dobrze mieszam. Formuję
Domowa Kuchnia u MamyZapraszam na smaczną zupę pieczarkową. Dzięki wykorzystaniu koncentratu bulionu drobiowego Krakus, zupa powstała bardzo szybko. Polecam #krakus #smacznieiszybko Składniki: 1 kg pieczarek 4 średnie ziemniaki 1,2 l wody + 300 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus 1 szkl kremówki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę oraz koncentrat bulionu i wstawiamy na mały gaz. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy(...)kostkę. Pieczarki oczyszczamy. Do gotującego się bulionu wkładamy ziemniaki i gotujemy je na małym ogniu. W tym czasie kroimy pieczarki i dodajemy je do gotujących się ziemniaków. Gotujemy razem przez ok. 5-10 minut. Kremówkę hartujemy gorącym wywarem i dodajemy do zupy. Zagotowujemy. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładki krem. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarnerozgrzeje nas w zimny jesienny dzień. Polecam zrobić ją z małym pomocnikiem-koncentratem bulionu drobiowego Krakus. #krakus #smacznieiszybko Składniki: słoik ogórków kiszonych 0,9 l ( najlepiej domowych) 6 średnich ziemniaków 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka 1,2 l wody + 300 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus 1 szkl śmietanki słodkiej 18% sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę(...)koncentrat bulionu i wstawiamy na mały gaz. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do gotującego się bulionu. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do gotujących się ziemniaków. Ogórki wyjmujemy ze słoika i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórki odciskamy z nadmiaru płynu i dodajemy do gotujących
słodkie i nie tylko historie kulinarnebulionu drobiowego lub ostatecznie 2 kostki warzywne 1 duża czerwona papryka 25 dag boczku wędzonego 1 sztuka ok. 200 g kiełbasy zwyczajnej 1 duża cebula 1 papryczka chili 5 ziemniaków sól i pieprz 1 łyżka majeranku ½ szklanki przecieru lub koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki Do dekoracji: kwaśna śmietana natka pietruszki Jak ugotować zupę cygańską(...)Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Zalewamy rosołem lub bulionem i gotujemy na małym ogniu. W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę. Na rozgrzanej patelni szklimy boczek pokrojony w kostkę, dodajemy cebulę i kiełbasę, podsmażamy. Papryczkę chili rozkrawamy, usuwamy nasionka, kroimy w małą kostkę. Do podsmażonego boczku i kiełbasy, dodajemy papryczkę i oczyszczoną, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, dodajemy koncentrat
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię