Przypalanka (zupa ziemniaczana na żeberkach) – kuchnia podkarpacka

Przypalanka (zupa ziemniaczana na żeberkach) – kuchnia podkarpacka

Przypalanka (zupa ziemniaczana na żeberkach) – kuchnia podkarpacka

Przypalanka (zupa ziemniaczana na zeberkach) - kuchnia podkrpacka Na terenach Kolbuszowszczyzny bardzo często gotuje się zupy z dodatkiem suszonych grzybów. Wynika to z tradycji regionu położonego na południowych krańcach dawnej Puszczy Sandomierskiej. Przypalanka to właśnie jedna z takich zup z grzybowym akcentem. Jej bazę stanowi wywar z żeberek, a głównym składnikiem są ziemniaki. Suszone grzyby są zaledwie dodatkiem, jednak ich smak nadaje przypalance charakter. A skąd nazwa? Mogę tylko zgadywać, że poch... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Trzeci talerz

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.