dodatkiem dużej ilości cebuli oraz cukinii , smakuje super , można zajadać z gulaszem bądź bez żadnych dodatków . Składniki ( dla 5 osób ) 1 średni kawałek cukinii 10 średnich ziemniaków 3 całe jajka 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 4 średnie cebule 5 łyżek mąki otrębowej sól do smaku Wykonanie Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy(...)następnie wszystkie ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach , cukinie dokładnie myję i wydrążam środek z cukinii , następnie cukinie ścieram także na tarce na drobnych oczkach , a nadmiar soku z cukinii odsączam , kiedy mamy wszystkie ziemniaki już starte oraz cukinie , dodajemy mąkę otrębową , jajka , oraz cebulę pokrojoną w kostkę i przesmażoną na oliwie , wszytko bardzo dokładnie mieszamy i doprawiamy
Mój SmakBarszcz czerwony, to zupa, która robię dosyć rzadko, ale jeśli już ugotuję garnek takiej zupy, najbardziej odpowiada mi wersja z ziemniakami puree okraszonymi przysmażoną na maśle cebulką. Zapach unoszący się wtedy w kuchni jest niesamowity! Niektórzy ziemniaczki do barszczu podają ze skwarkami, ale mi wystarcza sama cebulka:) Kto jeszcze nie próbował takiej wersji barszczu – gorąco zachęcam do degustacji :) Taki(...)barszcz pamiętam z domu mojej sopockiej Babci :) Barszcz czerwony z ziemniakami i cebulką 1,5 litra wody 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 mały por 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 4 spore buraki 3 grzybki suszone sól i szczypta cukru do smaku 1 łyżka soku z cytryny 0,5 szkl śmietanki kremówki panadto ziemniaki puree
Posadzone i zjedzoneochoty na mięso? całkiem zmienia przepis :) Curry, które powstało okazało się chyba najsmaczniejszym warzywnym curry jakie kiedykolwiek zrobiłam. Pełne smaku, sycące, wspaniałe! Curry z pieczonymi ziemniakami i kalafiorem po 500 g obranych ziemniaków i różyczek kalafiora łyżeczka oliwy, sól, pieprz pół łyżeczki kurkumy 1 cebula 1 ząbek czosnku po łyżeczce masła i oliwy (w wersji wegan można użyć tylko(...)łyżeczce nasion kopru włoskiego, mielonej kolendry i startego, świeżego imbiru pół łyżeczki płatków chili 3 łyżki przecieru pomidorowego po 200 ml mleczka kokosowego i wywaru warzywnego listek laurowy Ziemniaki kroimy w spora kostkę, kalafiora na niezbyt duże różyczki. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i kurkumą. Mieszamy. Pieczemy ok 15 minut w piecu nagrzanym do 180 st.C. W tym samym czasie
Dzieje kuchennej Wiewiórynajbardziej popularna jest na Podlasiu i Suwalszczyźnie, ale znana i lubiana wszędzie – w każdym rejonie Polski jest też inaczej nazywana. Warto chociaż raz spróbować – szczególnie jeśli jesteście fanami ziemniaków – mimo że zdecydowanie nie jest to dietetyczna pozycja w domowym menu. Zapisz Ziemniaki obieramy, myjemy, wycieramy do sucha i ścieramy je na tarce o drobnych oczkach, razem z jedną cebulą która(...)zapobiegnie czernieniu i utlenianiu ziemniaków– ręcznie lub w malakserze. Masę ziemniaczaną wykładamy na gazę, na gęste sito – zostawiamy do odcieknięcia, kilka razy odciskamy. W kostkę kroimy słoninę i cebulę – zostawiamy kilka cieniutkich plasterków słoniny żeby położyć je na babce. Słoninę wytapiamy na rumiane skwarki, następnie skwarki z patelni wyławiamy i odkładamy do dodania później. W wytopionym tłuszczu szklimy pokrojoną drobno
Karo in the KitchenZiemniaki, cebula i kiełbasa a to wszystko w pysznej, treściwej i sycącej wiejskiej zapiekance:). Całości dopełnia pyszny śmietanowo-jajeczny sos. 1 kg ziemniaków 300g kiełbasy 2 duże cebule 1 pęczek koperku 1/2 puszki kukurydzy 250ml śmietany 18% 2 jajka L 150g żółtego sera sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości(...)osolonej wodzie. Studzimy, kroimy na talarki. 2. Cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę w talarki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Koperek siekamy. 3. W misce mieszamy ze sobą ziemniaki, cebulę, kiełbasę, kukurydzę i koperek. W drugiej misce mieszamy dokładnie śmietanę, jajka, starty na tarce ser i przyprawy. Sosem zalewamy zapiekankę, delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego
Szefowa kuchnijako samodzielne danie lub podać z różnego rodzaju mięsem pieczonym lub smażonym. Idealnie również nadaje się na grilla, polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki ziemniaczanej będziemy potrzebować: 500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach 250 g ogórków kiszonych 3 jajka ugotowanych na twardo 1 papryka czerwona 1 jabłko winne (około 250 g) 3 łyżki usiekanej natki pietruszki 3 łyżki oliwy(...)jogurtu naturalnego typu greckiego lub śmietany 1 łyżeczka musztardy stołowej 2 łyżki soku z cytryny do smaku sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka ziemniaczana Przygotowanie: Dokładnie umyte ziemniaki gotuję w mundurkach do miękkości, następnie odcedzam i dostawiam do wystudzenia. Ziemne ziemniaki obieram i kroję w kostkę, pokrojone przekładam do miski. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję
Uwaga Babcia Gotujetype":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-08-31 15:18:33","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016\/08\/P8310013.jpg","description":null,"recipeYield":"4 ","recipeIngredient":["700 g dynia","100 g ziemniaki","1\/2 szklanka soczewica (\u017c\u00f3\u0142ta lub pomara\u0144czowa)","1\/2 szt cebula czerwona","1 szt marchewka (du\u017ca)","1 \u0142y\u017cka olej kokosowy"," przyprawy (lubczyk, kolendra mielona, cynamon(...)kostk\u0119, cebul\u0119 w talarki i gotujemy w 1,5 litra wody, a\u017c warzywa zmi\u0119kn\u0105. Doprawiamy do smaku, dodajemy olej kokosowy. Miksujemy na g\u0142adko.","Ziemniaki kroimy w drobn\u0105 kostk\u0119 i dorzucamy z soczewic\u0105 do kremu z dyni. Marchewk\u0119 kroimy wzd\u0142u\u017c no\u017cem do obierania warzyw, by powsta\u0142y cienkie
KucharzycaViolaPassion Polskie danie. Nic nam w kuchni nie może się marnować. Obrałam za dużo ziemniaków , i jest kolejne danie ;-) Składniki: 1 kg sypkich ziemniaków 130 g mąki pszennej plus trochę do podsypywania 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka Zasmażka -boczek i cebula drobno pokrojone w kostkę i podsmażone na oleju Może być sama cebula Sposób: Ziemniaki obieramy i gotujemy(...)skosie tak aby powstały romby. Kopytka gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Dodajemy partiami Gdy wypłyną na wierzch gotujemy 1-2 minutki musicie sami ocenić wzrokowo ponieważ ziemniaki są różne i wyławiamy je łyżka cedzakową . Polewamy zasmażką z boczku i cebulki. Smacznego
Viola cooks with passionJestem prawdziwą pyzą ziemniaczaną! Ziemniaki to moje ulubione warzywo, które mogłabym jeść każdego dnia i pod każdą postacią. Dzisiaj moja propozycja na kotleciki z sosem pieczarkowym. 60 min 9 kotlecików składniki: kotlety: 1 kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej oliwa z oliwek do smażenia lub masło sól, pieprz gałka muszkatołowa bułka tarta sos pieczarkowy: 6 dużych pieczarek 3 łyżki jogurtu(...)naturalnego 1 mała cebulka 3 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Przepuścić przez praskę. Do ziemniaków dodać mąkę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać. Obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia z dwóch stron. Sos pieczarkowy: Pieczarki obrać, pokroić w paseczki. Gotować w garnku
Ania i Marcin gotująDanie proste, tanie, pożywne i smaczne. Przygotowanie nie kosztuje więcej niż kilka złotych :) Składniki: 8 ziemniaków 25 dag wątróbki drobiowej ½ szklanki śmietany 1 jajko 1 cebula biała 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku masło klarowane do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, następnie ostudzić i pokroić w plastry. Na rozgrzanym(...)oleju zeszklić cebulę, dodać wątróbkę, chwilę podsmażyć, doprawić do smaku i wymieszać z natką pietruszki. Formę wysmarować tłuszczem, ułożyć połowę ziemniaków, posypać pieprzem, rozłożyć wątróbkę i przykryć resztą ziemniaków. Zalać śmietaną wymieszaną z jajkiem i zapiec w temperaturze 160 stopni przez pół godziny
Tradycyjna KuchniaPrzekąska śledziowa Składniki 6 dużych ziemniaków olej 2 łyżeczki rozmarynu 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej sól pieprz Sos : 4 płaty śledziowe w oliwie półtora szklanki śmietany 18% duże jabłko cebula 2 kiszone ogórki pęczek koperku sól pieprz Przygotowanie Ziemniaki wyszorowałem, przekroiłem wzdłuż na pół. W dużej misce wymieszałem rozmaryn z paprykami, sporą szczyptą(...)pieprzu i soli. Dodałem kilka łyżek oleju. Włożyłem ziemniaki, dobrze wymieszałem, tak aby pokryły się przyprawami. Ułożyłem na blasze i zapiekałem do miękkości, ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni C. Śmietanę wymieszałem dokładnie z posiekaną cebulą, obranymi i pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami i jabłkiem oraz posiekanym koperkiem. Dodałem pokrojone w paseczki śledzie. Sos doprawiłem pieprzem i szczyptą soli
R'n'G Kitchenwersję sałatki ziemniaczanej zdecydowanie lubię najbardziej- podana na ciepło, na /lub z świeżym pieczywem. Szczególnie sprawdza się, gdy pozostały nam ziemniaki z obiadu z dnia poprzedniego. Składniki: 1 kg ziemniaków 30 dag pomidorów koktajlowych 1 słoiczek oliwek czarnych 3 gałązki rozmarynu 5 ząbków czosnku sól i pieprz do smaku olej do smażenia lub masło klarowane Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić(...)ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować!). Następnie na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć ziemniaki na rumiano i pod koniec wrzucić pomidorki (uważać aby się nie rozpadły). Ułożyć na półmisku, posypać oliwkami, przyprawić do smaku, posypać posiekanym rozmarynem i podawać na ciepło
Tradycyjna Kuchniawarzyw z piekarnika. Składniki można dopasować według potrzeb i upodobań a u nas: -1/2 kg fasolki szparagowej -średni kalafior -papryka -2 marchewki -3 duże ziemniaki -sól, pieprz ziołowy, słodka papryka -olej Kalafiora i fasolkę i paprykę oczyszczamy. Obieramy ziemniaki i marchew. W dobrze osolonej wodzie lub bulionie warzywnym sparzamy: przez 3 minuty kalafiora i przez(...)minut fasolkę. Ziemniaki kroimy na frytki, marchewkę w słupki, paprykę w paski, kalafiora dzielimy na różyczki. Ziemniaki, marchewkę i paprykę posypujemy solą, pieprzem ziołowym i słodką papryką i skrapiamy olejem. Fasolkę i kalafiora posypujemy pieprzem ziołowym i słodką papryką i tez skrapiamy olejem. Na blaszce z papierem do pieczenia układamy warzywa i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze
Maminek kulinarnyCiebie ale w Łodzi jest szaro i deszczowo. W takie dni wybieram ostrzejsze, rozgrzewające potrawy. Pozwalają mi one jakoś przetrwać dany dzień. Dziś mam dla Ciebie przepis na młode ziemniaki z kiełbasą chorizo i zieloną fasolką szparagową. Uwielbiam a Ty ? Składniki (2 porcje): 300 g młodych ziemniaków – małych duża garść zielonej fasolki szparagowej 140 g kiełbasy chorizo 1 średnia(...)Wykonanie: Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Kiełbasę chorizo pokrój w półplasterki. Natkę pietruszki – posiekaj. Zieloną fasolkę szparagową oczyść i ugotuj al dente. Ziemniaki umyj, przekrój na połówki i ugotuj. Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj kiełbasę chorizo i smaż ją około 4 minut, mieszając. Zdejmij ją z patelni na papierowy ręcznik, zostawiając
Moja pasja smakuchce się nic robić, nawet robienie nic bardzo męczy :P Do tego można jeszcze podać jajko sadzone lub w koszulce. Iście boska strawa ;) Składniki 800 g ziemniaków 1 duża cebula 1 serdelek drobiowy 1 pęczek szczypiorku 2 łyżki smalcu 500 ml maślanki Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku(...)miękkości. Ziemniaki tłuczemy. Na rozgrzanym smalcu podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojony w drobną kostkę serdelek. Dodajemy razem z tłuszczem i posiekanym szczypiorkiem do ziemniaków i dokładnie mieszamy. Podajemy z zimną maślanką. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G Kitchen