ziemniaki - 38421 przepisów (strona:493/2562)

ziemniaki z warzywami i serami i piersią kurczaka... 132

Składniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, pierś z kurczaka 1 sztuka/pojedyńcza, papryka czerwona 1 sztuka, papryka żółta 1 sztuka, cukinia 1 sztuka, cebula 1 sztuka, pomidory 2 sztuki, pieczarki 10 sztuk, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, ser żółty 15 dag/holenderski, ser żółty 15 dag/kozi, natka pietruszki 1/2 pęczka, ząbki czosnku 4 sztuki(...)piersi, dodać cebulę, dodać papryki, cukinię, pieczarki, pomidory bez skóry i podsmażać z 5 minut mieszając, na koniec dodac kucharka, pieprz i wymieszać do naczynia żaroodpornego wsypać wcześniej ugotowane ziemniaki w mundurkach, obrane i pokrojone w talarki, dodać warzywa z patelni i delikatnie wymiesszać na wierzchu rozsypać zmiksowane sery, piekarnik elektryczny rozgrzac do 200 C, grzanie góra/dół, ziemniaki

W Mojej Kuchni Lubię
CIASTO ZE SŁODKIMI ZIEMNIAKAMI I SUSZONYMI MORELAMI 142

Ciekawe ciasto z dodatkiem puree ze słodkich ziemniaków oraz suszonych moreli i prażonych orzechów. Jest zaskakująco smaczne, mięsiste i długo zachowuje świeżość ( pod przykryciem, lub zawinięte w folię bez polewy). Pokryłam je warstwą waniliowego serka i posypałam ziarenkami granatu. Samo ciasto szybko się robi, ale wymaga użycia puree z batatów, które trzeba wcześniej upiec i zmiksować. Całość pięknie się prezentuje(...)suszonych moreli pokrojonych w kostkę ⅔ szklanki (130 g) dowolnych orzechów uprażonych i rozdrobnionych   ½ szklanki(125 ml) białego vermouthu 2 jajka ¾ szklanki (225 g) puree ze słodkich ziemniaków* 1 i ½ szklanki (230 g) przesianej mąki pszennej  1 szklank cukru (200 g) 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 75 g masła /miękkiego skórka otarta

cool and minty
ZUPA BROKUŁOWA Z JARMUŻEM I RICOTTĄ 130

Klasyczny krem brokułowy z dodatkiem ziemniaków i liści jarmużu. Podawany z oliwą i odrobiną ricotty. Przed samym podaniem posypany szczyptą kurkumy i opcjonalnie skropiony sokiem z cytryny lub limonki. Zdrowy, smaczny i bardzo szybki w przygotowaniu. Sprawdzi się o każdej porze roku,  na uroczystym obiedzie lub jako codzienne danie np. w porze lunchu. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 2 łyżki(...)masła lub oliwy 1 łyżka oliwy 2 garści zielonych liści jarmużu (bez twardych łodyżek) 2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry 1 mały brokuł podzielony na różyczki, łodyżki pokrojone 1 por umyty i pokrojony ( tylko biała i jasnozielona część) około 1 l gorącego bulionu jarzynowego, drobiowego lub wody 100 ml mleczka kokosowego lub śmietanki

cool and minty
STAROMODNY GULASZ 171

Wspaniały, esencjonalny gulasz wołowy z marchewką i ziemniakami. Przygotowany przy stosunkowo małym nakładzie pracy.  Pokrojone w grubą kostkę mięso doprawiłam samodzielnie przygotowaną mieszanką przypraw, podsmażyłam na rumiano (uważając, aby temperatura na patelni się nie zmniejszyła), a następnie długo i pomalutku gotowałam do miękkości mięsa i warzyw. Kawałki wołowiny, zanurzone w aromatycznym, ciemnym sosie, wyszły miękkie,  soczyste i wprost(...)odgrzewać, nie redukujcie płynów zbyt mocno. SKŁADNIKI / 4 porcje 600 g wołowiny np antrykot, rostbef, łopatka 1 duża cebula 2 małe marchewki 2 ząbki czosnku 2  małe ziemniaki 2 szklanki bulionu lub wody 3 łyżki oliwy 2 łyżki mąki pszennej PRZYPRAWY : po 1 łyżeczce: suszonego tymianku, oregano, ziaren kolendry, czerwonej słodkiej papryki i kminu rzymskiego, sól morska, ¹⁄₂ łyżeczki świeżo

cool and minty
ZUPA BOTWINKOWA 123

zarówno na domowym bulionie jak i wodzie. Pamiętajcie, że im większe buraczki przy botwince, tym zupa będzie miała intensywniejszy kolor i bardziej wyrazisty smak.  SKŁADNIKI / 4 porcje 3 ziemniaki 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 1 marchewka 2 pęczki botwinki z małymi buraczkami lub 1 duży z buraczkami wielkości limonek 1 l gorcego bulionu lub wody(...)łyżki sosu sojowego) 125 ml śmietany 18% (można dać więcej) 3 łyżki koperku 2 łyżki soku z cytryny  sól, pieprz WYKONANIE Ziemniaki, czosnek i marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plastry. Botwinkę (buraczki i liście) dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, łodyżki drobno siekamy. Liście zachowujemy. W garnku, najlepiej z grubym dnem

cool and minty
KLUSKI ŚLASKIE Z BURACZKAMI 105

Kluski śląskie tym razem z buraczkami. Równie smaczne jak tradycyjne białe z samych ziemniaków.                                                                SKŁADNIKI :  1 kg ziemniaków ugotowanych, ostudzonych i przeciśniętych przez praskę 2 średnie buraczki(...)ziemniaczana                                                       PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki i buraczki przekładamy do miski, wyrównujemy, dzielimy masę na cztery. Jedną część wyciągamy i rozkładamy na pozostałych trzech częściach. Wsypujemy mąkę aż będzie równo z ziemniakami. Wbijamy jajko i wyrabiamy

Kulinarne Fantazje Marioli
ZAPIEKANKA WIEJSKA -COTTAGE PIE 116

Zapiekanka wiejska Cottage Pie,  to bardzo popularne danie kuchni angielskiej. W jej skład wchodzi warstwa mięsna, przykryta puree z ziemniaków i całość zapieczona.  Podana na ciepło smakuje rewelacyjnie(...)PUREE  ZIEMNIACZANE :  700 g ziemniaków po ugotowaniu 2 łyżki masła naturalnego  100 ml mleka  sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
PYZY ZIEMNIACZANE Z CEBULKĄ 131

SKŁADNIKI :  1 kg ziemniaków ugotowanych 0,5 kg ziemniaków surowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 duża cebula 2 łyżki smalcu ze skwarkami                                                             PRZYGOTOWANIE :  Ziemniaki(...)ugotowane przeciskamy przez praskę, surowe ścieramy na tarce o małych oczkach, przekładamy na lnianą ściereczkę i dokładnie wyciskamy sok, który odstawiamy.  W misce mieszamy ziemniaki oraz mąki. Wylewamy sok i osadzoną skrobię również dodajemy do masy. Wyrabiamy ciasto, gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki. Z ciasta, mokrymi rękoma formujemy małe pyzy które wrzucamy, partiami na osolony wrzątek. Gotujemy około

Kulinarne Fantazje Marioli
Boczek pieczony w winie 202

się jak najbardziej jadalna. Co więcej, taki boczek możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno z bardzo wieloma dodatkami. Na ciepło sugerujemy zwłaszcza upieczone razem z mięsem ziemniaki, natomiast na zimno może to być np. chrzan i pszenne pieczywo. Warto jednak spróbować też połączenia z marynowanymi warzywami, kwaśnymi lub ostrymi. To wyjątkowo proste do przygotowania danie. Ilość czynności(...)pietruszki kilka ząbków czosnku 1 papryczka chili 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka rozmarynu sól (ok. 2-3 łyżeczki) 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 500g małych ziemniaków (opcjonalnie) Instrukcje Skórę na boczku nacinamy ostrym nożem w ukośną kratkę. Mięso nacieramy ze wszystkich stron solą, pieprzem, rozmarynem oraz rozdrobnionym w moździerzu kminem rzymskim. Pozostawiamy na kilka(naście) minut

Kulinarna Pokusa
Jak przyrządzić młode ziemniaki na obiad. 1140

łode ziemniaki zaraz po ugotowaniu i odcedzeniu polewamy w garnku, w którym się gotowały stopionym masłem lub olejem. Posypujemy posiekanym świeżym koperkiem, posiekaną zieloną natką pietruszki oraz posiekanym szczypiorem z młodej cebuli. Całość mieszamy poprzez energiczne potrząsanie garnkiem w górę i dół. Tak omaszczone młode ziemniaki będą pięknie wyglądać, smakować i co najważniejsze będą mieć dużo witamin. Propozycja podania(...)nałożeniu młodych ziemniaków na talerze możemy je posypać zmieloną czerwoną papryką słodką lub ostrą , z zależności kto co lubi. Prawda, że tak podane pięknie wyglądają  na naszym stole ? Nie muszę chyba nikomu mówić jak takie ziemniaki cudownie smakują

Przepisy i porady kulinarne
Chrzanowy żurek 145

świetnie smakuje. Do jego przygotowania użyłam Chrzanu Luksusowego SPOŁEM , który otrzymałyśmy ot tejże firmy - WSP "Społem" dziękujemy :)  Chrzanowy żurek  SKŁADNIKI : 4 białe kiełbasy około 800-900 g ziemniaków 2-3 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego 2 ząbki czosnku 200 ml żuru woda sól i pieprz do smaku 1 łyżka majeranku 2 łyżki chrzanu Luksusowego KIELECKI(...)podania 4 jajka ugotowane na twardo - do podania PRZYGOTOWANIE : Do garnka przekładamy białą kiełbas ę , zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie, solimy o gotujemy wywar. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru wraz z przeciśniętym czosnkiem i gotujemy aż ziemniaki będą półmiękki, zalewamy żurem, dodajemy chrzan oraz doprawiamy majerankiem i pieprzem świeżo mielonym - gotujemy do miękkości ziemniaków

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chrzanimy tę zupę 125

samym można powiedzieć, że nieskomplikowana receptura  na zupę chrzanową przeszła na kolejne pokolenie :). Jej zaletą jest bardzo szybki czas przygotowania. Praktycznie potrzeba tyle czasu ile gotują się ziemniaki, plus jakieś 15 minut, obejmujące krojenie składników. Potrzeba: 30 dag boczku wędzonego 4-5 ziemniaków 1 cebula 2 listki laurowe 1 ziarno ziela angielskiego 1 kostka rosołowa 3 łyżki śmietany(...)niej jeszcze kolejne danie, polecałabym raczej lekkie. My zupę zawsze jemy jako samodzielne danie obiadowe, pierwszy posiłek po powrocie do domu po pracy i szkole. Boczek, obrane i opłukane ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę takiej wielkości jak lubimy. Wrzucamy do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Dorzucamy listki i ziele angielskie. Wlewamy zimną wodę, około 2 litry. Stawiamy

I tu będę miała takie te
Tata, tata jest frittata!!! 114

już jego porcja zniknęła w tajemniczych okolicznościach? Cóż, frittata jest po prostu zbyt smaczna, aby się jej oprzeć. Spróbujcie sami. Bierzemy: - 5-6 niezbyt dużych ugotowanych w mundurkach ziemniaków - 1 średnia cebula - 0,5 kg mielonego mięsa - kawałek cukinii - 0,5 czerwonej papryki - 0,5 żółtej papryki - 5 dużych jajek - trochę oliwy z oliwek - 2 łyżki sosu sojowego - sól(...)pieprz - tymianek - zielona pietruszka Ugotowanie ziemniaków w przygotowaniu tej frittaty jest najbardziej czasochłonne, dlatego można je ugotować nawet kilka godzin wcześniej. Następnie obieram je ze skórki, kroję na kostkę. Kroję też cukinię i obie papryki. Drobniutko siekam cebulę, mięso mieszam z sosem sojowym. Na sporej patelni rozgrzewam oliwę. Dorzucam cebulę. Do lekko zeszklonej cebuli dorzucam ziemniaki. Ziemniaki lekko powinny

I tu będę miała takie te
Kapuściana zapiekanka z mięsem 122

gładki :P    Składniki 1/2 główki młodej kapusty 250 g mięsa mielonego (u nas wołowe) 1 ząbek czosnku 2 łyżki musztardy sarepskiej sól, pieprz 10 małych młodych ziemniaków 1/2 czerwonej papryki 3 dymki 100 g sera pecorino peperoncino  500 ml bulionu warzywnego 1 pęczek koperku   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę szatkujemy. Mięso(...)mielone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i musztardą. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego. Ziemniaki obieramy. Paprykę kroimy w słupki. Dymki kroimy wzdłuż na pół. Ser kroimy na plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy kapustę, na niej pulpety, dymki, ziemniaki, paprykę i ser. Całość zalewamy gorącym bulionem, zapiekamy pod przykryciem 45 min ( w zależności

R'n'G Kitchen
Kluski ziemniaczane z kaszą manną + film 149

Kluski ziemniaczane z kaszą manną to smaczne, tanie i bardzo łatwe w przygotowaniu danie. T o doskonała alternatywa dla ziemniaków, można je podać jako dodatek niemal do wszystkich dań głównych, sosów i mięs. Kluski ziemniaczane okraszone skwarkami lub podsmażoną cebulką mogą również stanowić samodzielną potrawę.       Składniki na około 20 sztuk : 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanka kaszy(...)manny 1 jajko czarny pieprz sól Przepis : Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i dokładnie studzimy. Do ziemniaków dodajemy jajko i kaszę mannę, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i wszystkie składniki łączymy razem i dłonią wyrabiamy ciasto. Z masy formujemy okrągłe kuleczki ( trochę większe od orzecha włoskiego ) a następnie gotujemy je w lekko osolonym wrzątku około 7 minut od momentu

Smakowite Dania