ziemniaki - 38421 przepisów (strona:498/2562)

POLĘDWICA Z WARZYWAMI Z RĘKAWA 241

piekarnika i obiad mamy gotowy. Tak przygotowana polędwica doskonale smakuje również na zimno, pokrojona w plastry na kanapki.    SKŁADNIKI    60 dag polędwiczki wieprzowej, 5 ziemniaków, 1 mała cebula, 1 marchew, przyprawa do ziemniaków, 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki marynaty: 1 ząbek czosnku, 2 łyżki musztardy, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki słodkiej papryki(...)WYKONANIE Składniki na marynatę mieszamy ze sobą, smarujemy nią mięso. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc. Następnie zamarynowaną polędwiczkę przekładamy do rękawa do pieczenia. Ziemniaki kroimy w plastry, polewamy oliwą, posypujemy przyprawą do ziemniaków. Marchew kroimy w paski, a cebulę w piórka. Warzywa przekładamy do rękawa do mięsa. Całość zamykamy. Pieczemy

słodki bratek
Kwaśnica 145

kiszonej kapusty i kwasu z kapusty wpływa na jej smak. W przeciwieństwie, do dość często goszczącego na naszych stołach kapuśniaku, do kwaśnicy nie używamy żadnych innych warzyw za wyjątkiem ziemniaków. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się wywaru sporządzonego na wędzonych żeberkach. Poprzez kuchni węgierskiej w niektórych rejonach przygotowuje się ją na wywarze z ryb. Ja jednak dzisiaj pozostanę wierny tradycji(...)tylko lekko ją modyfikując. Składniki: 500g żeber wędzonych 500g kapusty kiszonej 300ml kwasu z kiszenia kapusty 3 duże ziemniaki liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Przygotowanie: Żebra dzielimy na mniejsze porcje i zalewamy ok. 1 litrem wody. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gdy żeberka zmiękną dodajemy niepokrojoną kapustę kiszoną. Kapusta kiszona a kapusta kwaszona… w sklepowych wiaderkach

Jacob Tastes
Zapiekane ziemniaczki pod sosem koperkowo – czosnkowym 100

znudziły nam się typowe ziemniaki podawane do obiadu możemy je niewielkim nakładem pracy zmienić w zupełnie inne danie. I tak dzisiaj przedstawiam odmienione ziemniaki z dodatkami pod sosem koperkowo – czosnkowym. Można je zapiec dla każdego w oddzielnym naczyniu. Składniki: 4 małe ziemniaki ugotowane w mundurkach ½ cebuli Kilka plasterków boczku parzonego 1 pomidor 1 ogórek kiszony Sól Pieprz młotkowany z kolendrą(...)śmietany 18% gęstej 2 – 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku Sól Szczypta cukru Wykonanie: W naczyniu do zapiekania układamy kolejno, pokrojony boczek, ziemniaki w plastrach oraz cebulę i pokrojony ogórek kiszony z kilkami kawałkami boczku. Przyprawiamy solą i pieprzem z kolendrą. Na koniec umieszczamy pokrojone pomidory. Do śmietany dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koperek. Doprawiamy solą i niewielką

Smaki Ewy
Sernik z ziemniakami 144

taki jak lubię. Polecam Składniki:  1 kg twarogu tłustego w kostkach 2 szklanki cukru kostka masła 7 jajek 2 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 duże ugotowane ziemniaki garść żurawiny garść płatków migdałowych polewa tabliczka deserowej czekolady 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości. Twaróg mielimy(...)razem z przestudzonymi ziemniakami trzykrotnie. Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy przy pomocy miksera z cukrem. Cały czas ubijamy, dodając po jednym żółtku. Dokładamy twaróg z ziemniakami Mieszamy. Z białek ubijamy pianę. Delikatnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno). Wylewamy ciasto. Pieczemy ok 1 h w temperaturze 200 stopni C. Do małego rondela wkładamy

Pobite gary Barbary
Opiekanki z kartofli 98

Kartofle, ziemniaki... teraz, tak jak i kiedyś królują na naszych stołach. Przepisów na ich przyrządzenie jest bardzo dużo. Dzisiaj przypomnę przepis na opiekanki - placki z gotowanych ziemniaków, podchodzący z Książki Kucharskiej Maryi Ochorowicz – Monatowej, z 1910 roku. Na przełomie wieków na placki z kaszy i jarzyn, mówiono „opiekanki”. 10 dużych ziemniaków, 1/2 szklanki mleka, 3 jajka, sól, pieprz, parę łyżek(...)mąki, bułka tarta, tłuszcz do smażenia, Ziemniaki ugotować, ale nie rozgotować.  Wystudzić i przetrzeć przez sito.  Dodać mleko, mąkę, jajka. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Z masy robić kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron

królestwo garów
Roladki zapieczone w sosie z oscypkiem 173

góralskiego oscypka, zapieczone w kremowo – pomidorowym sosie stanowią pyszny obiad lub kolację dla całej rodziny. 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 200 g oscypka 4 duże ziemniaki Masło do wysmarowania formy 4 łyżki natki pietruszki Sos: 3/4 szklanki wody 1 czubata łyżka mąki pszennej 20 g kremowego serka topionego 200 g śmietany 18% 0,5 szklanki pikantnego(...)keczupu Sól Pieprz Liść lubczyku Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki lub mniejsze kawałki. Wykładamy nimi dno naczynia.  Filety drobiowe kroimy i rozbijamy jak na schabowe. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawa do mięsa. Na każdym płacie układamy plasterki oscypka. Ściśle zwijamy i układamy na ziemniakach. Wierzch przyprawiamy przyprawą do mięsa i posiekaną natką pietruszki

VioletoweKucharzenie
Mięso z pyzą 108

Żeby była taka, jaką pamiętam z dzieciństwa sięgnęłam po książkę kucharską z 1968 roku… a potem zrobiłam po swojemu ;) Na 3-4 porcje potrzebujemy 0,5 kg obranych ziemniaków. Połowę z nich gotujemy, a po ugotowaniu dokładnie tłuczemy tłuczkiem lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Drugą połowę ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach, jak na klasyczne placki ziemniaczane(...)Starte ziemniaki wyciskamy przez gazę lub zostawiamy na sitku o drobnych oczkach, by odciekły. Sok zostawiamy na chwilę, by skrobia osiadła na dnie. Sok zlewamy, a skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej. Ziemniaki mieszamy ze sobą i dodajemy jajko, łyżeczkę soli i ok. 50 g mąki – ja użyłam kukurydzianej. Możemy dodać dowolne przyprawy, np. paprykę wędzoną, która dodatkowo nada pyzom

Kucharzyca
Biksemad - duński obiad z resztek. 137

Prawda, że wygląda znajomo? Tylko nazwa jakaś taka egzotyczna :) Ile to razy odgrzewaliśmy sobie ziemniaki z poprzedniego dnia, doprawiając je jedynie, by dodać im nieco smaku. A buraki? Jakże swojskie. W oryginale danie podaje się z marynowanymi burakami, ale ja podałam po prostu z surówką z tego warzywa. Bardzo dobry obiad, chyba nie muszę nikogo przekonywać. No może miałabym małe(...)trudności z osobą, która liczy kalorie ;) Składniki: kilka ugotowanych w całości ziemniaków  125 g wędzonego surowego boczku 200 g mięsa wieprzowego (ja dałam indycze) cebula czosnek sól pieprz majeranek szczypiorek Wykonanie: Podsmażyć na patelni boczek i mięso (nie dodawałam tłuszczu, bo wytopił się z boczku). Doprawić solą i pieprzem. Na drugiej patelni podsmażyć na maśle drobno posiekaną cebulę

zadanie-gotowanie
Musaka - grecka zapiekanka. 115

Wszystko zależy od naszej kreatywności. Polecam i już myślę o następnej zapiekance :) Składniki: 400 g mięsa mielonego (jagnięcina, wołowe lub mieszane) 1 nieduża cukinia 1 nieduży bakłażan 3-4 ziemniaki cebula ząbek czosnku 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka oregano sól  pieprz  oliwa Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki szklanka mleka sól(...)szczypta gałki muszkatołowej jajko starty parmezan Wykonanie: Cukinię i bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć kolejno warzywa. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na drugiej patelni podsmażyć mięso mielone, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Dusić przez chwilę, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku

zadanie-gotowanie
Pierogi ruskie. 110

przeszkodzie, aby nieco zmodyfikować proporcje. Świetnie smakują odgrzewane na patelni następnego dnia. Polecam. Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 125 ml wody 1 jajko sól Farsz: 750 g ziemniaków 250 g twarogu 2 cebule sól pieprz masło Wykonanie: Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić Cebulę pokroić(...)drobną kostkę i zeszklić na maśle.  Ziemniaki, twaróg i cebulę utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować cienko, lepić pierogi Gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Z podanej porcji wyszło ok. 30 pierogów

zadanie-gotowanie
Kulajda. 125

źródła :) Składniki: 1 i 1/2 litra bulionu (drobiowego lub warzywnego) 4 łyżki masła 4 łyżki mąki 2 łyżeczki octu 2 łyżeczki cukru garść suszonych prawdziwków lub kilka pieczarek 4 ziemniaki 200 ml kwaśnej śmietany pęczek koperku po jednym jajku (bardzo świeżym!) na osobę Wykonanie: Z mała i mąki przygotować w garnku zasmażkę. Wlać bulion i energicznie mieszać trzepaczką do całkowitego(...)rozprowadzenia. Dodać dolne części łodyżek koperku, ocet i cukier. Gotować na małym ogniu 20 - 40 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Ugotować osobno. Suszone grzyby zalać wywarem z gotowania ziemniaków i zostawić pod przykryciem na 15 minut. Jeżeli używamy pieczarek - pokroić je na plasterki i podsmażyć na złoto. Do zupy dodać ziemniaki, grzyby i posiekany koperek. Wlać śmietanę

zadanie-gotowanie
Sałatka "Leśna Polana" 388

Sałatka "Leśna Polana" Składniki: 1 duży słoik pieczarek marynowanych 3 jajka 3 ogórki konserwowe 3 ziemniaki 2 średnie marchewki 100 g żółtego sera podwójna pierś kurczaka ok. pół pęczka natki pietruszki majonez 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz ew. ulubione przyprawy do kurczaka Marchewkę i ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pierś kurczaka myjemy i kroimy(...)gotujemy na twardo. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą (można użyć równej miski o takiej samej średnicy i wyłożyć najpierw folią aluminiową, następnie spożywczą). Siekamy pietruszkę. Marchewkę, ziemniaki, jajka, ogórki kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Majonez (ok. 8-10 łyżek) łączymy ze śmietaną.  Układamy kolejno w tortownicy: pieczarki kapeluszami w dół posiekana

Pelusiowa Kuchnia
Zupa ogórkowo kapuściana z ziemniakami 114

podkreślenia jej smaku.  Jest to jedna z tych zup która powstaje na ulubionym wywarze więc zarówno warzywny, wieprzowy czy drobiowy będzie idealny.  Zupa ogórkowo kapuściana z ziemniakami SKŁADNIKI : 1,5 l wywaru warzywnego lub wieprzowgo 3 ziemniaki 1 marchewka 1/2 pietruszki 1/8 kapusty młodej 3-4 ogórki konserwowe natka pietruszki koperek sól i pieprz do smaku liść(...)laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 100 ml śmietany  PRZYGOTOWANIE : Do garnka przelewamy wywar, dodajemy liść i ziele angielskie i zagotowujemy. Warzywa obieramy. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę, ogórki ścieramy na tarce na małych oczkach, a kapustę szatkujemy. Do wywaru wrzucamy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę oraz natkę - gotujemy 10 minut po czym dodajemy kapustę i gotujemy kwadrans. Następnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa chrzanowa z białą kiełbasą 106

można też podać gotowane jajko. Polecam wszystkim miłośnikom chrzanu i nie tylko. składniki: 1,5 l bulionu mięsnego (u mnie wywar z warzyw i kości wieprzowych) 600 g obranych ziemniaków 3 białe sparzone kiełbaski 1-2 łyżki majeranku 3 łyżki tartego chrzanu 4 łyżki śmietany 12 % Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać bulionem. Dodać majeranek i gotować(...)ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie sparzone białe kiełbaski pokroić w plasterki. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać chrzan. Zupkę gotować jeszcze 5 minut i zestawić z ognia. Śmietanę zahartować gorącym wywarem z zupy. Wlać do garnka i dokładnie wymieszać. Dodać pokrojoną białą kiełbasę i wymieszać. Poczekać ok 10 minut aby kiełbaska się zagrzała w gorącej zupie i można nakładać

Monia miesza i gotuje
Wielkanocna sałatka z jajkami i ziemniakami 589

tego lecytyna, która zapobiega odkładaniu się cholesterolu na ścianach naczyń krwionośnych, i luteina, chroniąca przed promieniowaniem słonecznym i wzmacniająca wzrok. Oto jajko, główny bohater Wielkanocy, które wraz z ziemniakami tworzy smaczny duet na świątecznym stole. Składniki 500 g ziemniaków 3 jajka 2 szalotki 1 pęczek cienkiego szczypiorku 1 opakowanie serka do smarowania typu Bieluch sól świeżo mielony Ziemniaki obieramy, myjemy(...)obieramy i kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. 2 łyżki można zostawić do dekoracji. Przestudzone jajka obieramy i kroimy w kostkę. Kilka plasterków można zostawić do dekoracji. Do miski wrzucamy ziemniaki, jajka, szalotki, szczypiorek oraz serek. Wszystko dokładanie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotową sałatkę wstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy jako jedną z potraw na wielkanocnym śniadaniu. Polecam także inne

My Chcemy Jeść