ziemniaki - 38421 przepisów (strona:498/2562)

Krem z pieczonej papryki, I Pokazy Lotnicze Mielec 2015 256

Jest lekko ostry i bardzo kremowy (dzięki dodatkowi ziemniaków). Świetnie rozgrzewa. Smacznego! Składniki: 7-8 czerwonych papryk 3 ziemniaki 3-4 ząbki czosnku + olej do smażenia ostra i słodka  wędzona papryka  czerwona lub zielona czubryca 2-3 kulki ziela angielskiego 2-3 liście laurowe lubczyk, majeranek sól, pieprz cayenne Rozgrzej piekarnik do ok. 180˚C. Na blasze wyłożonej(...)papierem do pieczenia ułóż połówki papryk (bez nasion) i obranych ziemniaków i upiecz do miękkości (mniej niż pół godziny). W garnku rozgrzej olej i dodaj drobno posiekane ząbki czosnku. Następnie wrzuć upieczone papryki i ziemniaki. Dolej wody nieco ponad powierzchnię warzyw. Dodaj przyprawy i zioła. Doprowadź do wrzenia, gotuj kilka minut. Następnie wyjmij ziele i liście laurowe i zblenduj zupę

Qlinarnie i Qlinarnie
PIEROGI UKRAIŃSKIE 181

Pani K. koleżanki z krwi i kości Ukrainki. Genialne, oryginalna receptura od jej babci. Moje wyszły identyczne, bo tak naprawdę są mega proste do zrobienia, bez żadnych udziwnień. Wystarczą ziemniaki, tłuściutki boczek i duża biała cebula. No to zaczynajmy.  Składniki na ciasto :  Jak zrobić najlepsze ciasto jest  T U T AJ  także już nie będę powielała(...)bardzo nie mam czasu od razu przejdę do nadzienia.  Składniki na farsz: 5-6 średnich ziemniaków (500 gramów) 2 cebule  70-100 gramów masła  4 grube plastry wędzonego boczku  sól, pieprz   Sposób przyrządzenia:  Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.W międzyczasie zeszklić pokrojoną na drobno cebulę na maśle.Przełożyć do miski

pieprzny smaczek
ziemniaki pieczone w ziołach 213

składniki: 500 g ziemniaków 30 g miękkiego masła 2 ząbki czosnku sól dowolne zioła: zioła prowansalskie, kolendra, papryka słodka, majeranek, rozmaryn, oregano tłuszcz do wysmarowania naczynia wykonanie: Masło roztapiamy i mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz przyprawami. Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy. Kroimy w talarki ale nie przecinamy do końca, ja układam je na drewnianej łyżce i nacinam

Domowy Smak Jedzenia
Krem z dyni i z mleczkiem kokosowym 188

oraz o linię. Koniecznie jedzmy więc potrawy z wykorzystaniem dyni. Mniam! Krem z dyni i z mleczkiem kokosowym Składniki: średnia dynia, 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por, 2 ziemniaki, cebula, 2 ząbki czosnku, łyżeczka imbiru, 1/2 łyżeczki curry, liść laurowy, 3 ziela angielskie, sól, pieprz, 100 ml mleczka kokosowego. Wykonanie: Marchewki, pietruszki, selera i pora obieramy, myjemy i gotujemy(...)nich wywar. Do wywaru dodajemy ziela angielskie i liść laurowy. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Dynię i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Miękkie warzywa wyławiamy z wywaru, pozostawiając jedną marchewkę a dodając podsmażoną na złoto cebulę, czosnek, dynię i ziemniaki. Całość gotujemy około 20 minut (do miękkości dyni i ziemniaków), następnie dodajemy imbir

paapilotkaa
Pyzy z mięsem 217

Pyzy najbardziej lubią dzieci - te świeże prosto z garnka, gorące i te odsmażane na patelni, pokrojone na połowę, aby miały fajną, chrupiącą skórkę. Najczęściej robię pyzy tylko na gotowanych ziemniakach, bo po prostu robi się je szybciej. A do nadzienia zwykle używam mięska gotowanego drobiowego (pozostałego z rosołu),  czasem mieszam z mieloną łopatką wieprzową. I obowiązkowo smażona cebulka. Mniam(...)ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej kawałek ugotowanego mięsa (u mnie 2 pieczone udka) pół cebuli 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz Ziemniaki ugotować, rozgnieść przez praskę lub zemleć w maszynce do mięsa. Do ziemniaków dodać mąki i wyrobić ciasto. Mięso ugotowane lub upieczone zemleć w maszynce do mięsa, dodać podsmażoną cebulę, rozgnieciony czosnek, przyprawić do smaku

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sałatka Szuba na pumperniklu 191

sposób Szuba jest ozdobą stołu, a użycie jogurtu zamiast tradycyjnego majonezu powoduje, że jest ona „lżejsza” kalorycznie. Składniki: 6 płatów śledzi matiasów, 2 średniej wielkości buraczki, 2 cebule, 4 ziemniaki, 2 marchewki, 5 jaj, opakowanie chleba pumpernikiel (250g),  jogurt naturalny, sól,  pieprz   Dodatkowo: Szklanki i folia aluminiowa Sposób przygotowania: Matiasy namoczyć w wodzie lub mleku na około(...)godziny ( w razie potrzeby czynność powtórzyć). Wyjąć, opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki, marchew, buraczki umyć i ugotować w mundurkach. Wystudzić, obrać. Marchew i ziemniaki pokroić w drobną kostkę, a buraczki zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i drobno pokroić. Wnętrze szklanek wykładamy folią aluminiową, tak aby folia wystawała

Nie tylko w kuchni
Knedle ze śliwkami i cynamonem! 181

czasów dzieciństwa, dość często gościły na moim stole rodzinnym. Postawiłam zrobić. Telefon do mamy po przepis i do dzieła! To czego potrzebujemy to dojrzałe i słodkie śliwki, żółte ziemniaki i chęci do pracy! To zaczynamy! PRZEPIS NA KNEDLE: W przygotowaniu knedli istotne są proporcje a nie waga produktów.  Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugniatamy tłuczkiem na bardzo gładką masę(...)Studzimy całkowicie! Przekładamy do miski. ugniatamy.  Wyjmujemy 1/4 część ziemniaków i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy 1-2 łyżki mąki pszennej i 1-2 jaja (na 1 kg ziemniaków 1 jajko). Zagniatamy ciasto. Do środka dajemy śliwkę i cukier, ja użyłam cukru migdałowego i cynamonu. Knedle wkładamy na gotującą się wodę, i gotujemy około

SMYKWKUCHNI
Zapiekanka ziemniaczana na drożdżach 187

Bardzo prosta w wykonaniu zapiekanka ziemniaczana. Pycha! Składniki: 10 ziemniaków, 3 szklanki mąki, 1 łyżeczka drożdży, 1 łyżka smalcu, 1 cebula, sól do smaku, tłuszcz do formy. Wykonanie: Ziemniaki obrać, połowę ugotować, przetrzeć z drożdżami i mąką. Pozostałe surowe ziemniaki zetrzeć, posolić do smaku, wymieszać z ugotowanymi ziemniakami i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie przełożyć do żaroodpornej foremki

Tradycyjna Kuchnia
Izmir Kofte 203

tureckie danie, które nie jest zbyt popularne w naszym kraju. Wielka szkoda, bo jest bardzo smaczne i pełne aromatycznych przypraw, zupełnie inne. Tradycyjne Kofty występują tutaj w towarzystwie ziemniaków i papryki, a całość zapiekana jest w sosie pomidorowym. Podaje się je z ryżem lub pieczywem.  Przepis powstał na podstawie informacji, które udało mi się zebrać na temat tego tradycyjnego(...)ząbek czosnku 1/3 natki pietruszki ¼ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia dodatkowo: 5 ziemniaków 2-3 czerwone papryki w zależności od wielkości na sos: 500 ml passaty pomidorowej 1/3 szklanki wody ¼ ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki oregano sól i pieprz do smaku szczypta cukru Przygotowanie

Fabryka pomysłów
Zapiekanka ziemniaczana 377

Bardzo sycąca i prosta do wykonania zapiekanka ziemniaczana. 1,5 kg ziemniaków ok. 200 g kiełbasy (użyłam drobiowej) 2 średnie cebule 200 g śmietany 18% 200 g łagodnego żółtego sera sól i pieprz olej do smażenia cebuli i kiełbasy Nieobrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym(...)oleju. Następnie na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę. Ostudzone ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem (do smaku). W naczyniu żaroodpornym układać po kolei ziemniaki, śmietanę, cebulę i kiełbasę. Ułożyć tak 3 warstwy. Na wierzchu ułożyć pokrojony w grube plastry ser. Piec w temperaturze 180°C około 25 minut

Bullio
Ziemniaczana zapiekanka z leśnymi grzybami 195

podczas pieczenia z powodzeniem zastąpi tradycyjny sos. Ziemniaczana zapiekanka z leśnymi grzybami Składniki: 4 – 6 porcji okrągła forma o średnicy 26 cm i wysokim brzegu 1 kg ziemniaków, mączne 1 duża cebul 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu 10 dorodnych kolczaków obłączastych 2 łyżki masła 200 ml śmietanki lub mleka lub pół(...)rozgrzane masło i smaż cały czas mieszając. Dodaj pietruszkę, rozmaryn i przeciśnięty przez praskę czosnek. Posól i popieprz. Smaż aż grzyby odparują z wody. Żarodporną formę posmaruj masłem. Obierz ziemniaki, cebulę i pokrój w cienkie plasterki. Układaj ziemniaki w formie na przemian z grzybami i cebulą. Każdą warstwę lekko posól i popieprz. Zakończ partią ziemniaków. Wierzch zapiekanki posyp żółtym serem

codojedzenia
smażone drobiowe wątróbki 187

wątróbka drobiowa z cebulą Gotowa wątróbka z cebulą składniki  dla czterech osób 800 g wątróbek drobiowych 1,2 kg ziemniaków 2 spore cebule 20 g masła 20 g smalcu gęsiego lub wieprzowego szczypta majeranku sól, pieprz nać pietruszki szczypiorek sposób przygotowania Wątróbki drobiowe staranie myjemy i czyścimy z białych błon, oprószamy pieprzem , majerankiem i na godzinę odkładamy w chłodne(...)miejsce. Ziemniaki obieramy i gotujemy na półmiękko. Obieramy cebulę i kroimy ją w cienkie krążki.  Na patelni rozgrzewamy smalec i wrzucamy na nią pokrojoną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy wątróbki i całość smażymy na dość mocnym ogniu. Pod koniec smażenia całość solimy ( jeżeli zrobimy to wcześniej, to wątróbka będzie twarda) . W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy masło

Miód i pieprz
Placek cebulowy 251

Zwiebelkuchen , to przepis na typowe danie z kuchni Alzacji. Składniki 500 g ziemniaków 250 g mąki 1 kg cebuli 2 średnie pory 50 ml mleka 2 łyżki oleju 4 dag drożdży 5 jajek 300 ml gęstej śmietany kwaśnej pieprz sól 1 łyżeczka kminku gałka muszkatołowa tłuszcz do wysmarowania blachy Przygotowanie Ugotowałem ziemniaki w mundurkach. Obrałem cebule, pokroiłem w plasterki. Pory(...)także pokroiłem w plasterki. Ziemniaki odcedziłem, następnie obrałem. Drożdże rozpuściłem w ciepłym mleku. Mąkę przesiałem do miski, zrobiłem w środku dołek, wlałem drożdże. Przykryłem i odstawiłem, aż drożdże zaczęły pracować. Do mąki z rozczynem dodałem ugniecione ziemniaki, wyrobiłem na gładkie ciasto. Odstawiłem jeszcze na 20 minut, do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzałem olej, zeszkliłem cebulę i pory. Przyprawiłem kminkiem, pieprzem

R'n'G Kitchen
Papryka faszerowana ziemniaczanym puree 163

zapiekaną z różnymi farszami. Ten okazał się jednym ze smaczniejszych. :-) To obiad, który wymaga trochę uwagi, ale gwarantuję, że warto. Czy można wyobrazić sobie lepsze połączenie niż boczuś z ziemniakami i gałką muszkatołową? ;-) 4 papryki 6 średnich ziemniaków 100g boczku 100g kiełbasy 1 cebula sól, pieprz, gałka muszkatołowa 1 łyżka masła 50ml mleka 100g startego żółtego sera olej(...)Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, tlłuczemy z dodatkiem masła, mleka i szczypty gałki muszkatołowej.  2. Cebulę smażymy, dodajemy boczek i kiełbasę. Smażymy do zarumienienia. Mieszamy z ziemniakami, 1/2 sera i całość chwilę smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Z papryki odcinamy kapelusze, wydrążamy gniazda nasienne. W środku smarujemy olejem. Napełniamy farszem, pieczemy przez 45 minut

Szefowa kuchni
Zupa ziemniaczana po rycersku 154

wywaru z mięsa i warzyw 4-5 ziemniaków 10 cebul szalotek tłuszcz łyżeczka miodu 2 łyżki fasoli Jaś 2 łyżki startego chrzanu łyżka musztardy strąk papryki konserwowej 2/3szklanki śmietany 1-2 łyżki mąki sól pieprz gałka muszkatołowa  Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, gotować. Cebulę obrać, opłukać, podsmażyć, dodać miód, lekko zrumienić, połączyć z ziemniakami(...)połowie gotowania. Fasolę opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować i połączyć z ziemniakami, chrzanem, musztardą, zmieloną papryką i śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować, doprawić do smaku

Camilla w kuchni

Proponowane wyszukiwania