można też podać gotowane jajko. Polecam wszystkim miłośnikom chrzanu i nie tylko. składniki: 1,5 l bulionu mięsnego (u mnie wywar z warzyw i kości wieprzowych) 600 g obranych ziemniaków 3 białe sparzone kiełbaski 1-2 łyżki majeranku 3 łyżki tartego chrzanu 4 łyżki śmietany 12 % Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać bulionem. Dodać majeranek i gotować(...)ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie sparzone białe kiełbaski pokroić w plasterki. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać chrzan. Zupkę gotować jeszcze 5 minut i zestawić z ognia. Śmietanę zahartować gorącym wywarem z zupy. Wlać do garnka i dokładnie wymieszać. Dodać pokrojoną białą kiełbasę i wymieszać. Poczekać ok 10 minut aby kiełbaska się zagrzała w gorącej zupie i można nakładać
Monia miesza i gotujetego lecytyna, która zapobiega odkładaniu się cholesterolu na ścianach naczyń krwionośnych, i luteina, chroniąca przed promieniowaniem słonecznym i wzmacniająca wzrok. Oto jajko, główny bohater Wielkanocy, które wraz z ziemniakami tworzy smaczny duet na świątecznym stole. Składniki 500 g ziemniaków 3 jajka 2 szalotki 1 pęczek cienkiego szczypiorku 1 opakowanie serka do smarowania typu Bieluch sól świeżo mielony Ziemniaki obieramy, myjemy(...)obieramy i kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. 2 łyżki można zostawić do dekoracji. Przestudzone jajka obieramy i kroimy w kostkę. Kilka plasterków można zostawić do dekoracji. Do miski wrzucamy ziemniaki, jajka, szalotki, szczypiorek oraz serek. Wszystko dokładanie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotową sałatkę wstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy jako jedną z potraw na wielkanocnym śniadaniu. Polecam także inne
My Chcemy Jeśćpropozycja na obiad jednogarnkowy. Ze szklanką mleka lub kefiru smakują wybornie. SKŁADNIKI: 400g mięsa mielonego wieprzowego, 1 łyżeczka soli czosnkowej, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 1 kg ziemniaków, 2 marchewki, 1 duży burak ćwikłowy, 2 cebule, 200g kiełbasy cienkiej, 4 łyżki smalcu, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso mielone przekładam do miski. Dodaję jajko, bułkę tartą, sól czosnkową(...)oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy formuję małe okrągłe klopsiki. Klopsy smażę na rumiano na rozgrzanej oliwie. 2. Warzywa obieram. Ziemniaki kroję na ćwiartki. Buraka kroję w półplasterki. Cebulę kroję w piórka. Marchewkę i kiełbasę kroję w plasterki. 3. Na dno garnka wrzucam pokrojony smalec. Następnie do garnka nakładam porcję ziemniaków, buraka, marchewki, cebuli
Tradycyjna kuchnia Kasijednocześnie jest niezwykle smaczne i łatwe w przygotowaniu. składniki dla czterech osób 600 g fileta z łososia ( bez skóry) 2 niewielkie cebule 2 marchewki 8-10 średnich ziemniaków 3 łyżki masła 3 łyżki oliwy sól, pieprz koperek sposób przygotowania Filet z łososia kroimy na kawałki, oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce. Ziemniaki(...)mundurkach wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy (na pół miękko). Przestudzone ziemniaki obieramy z łupin i kroimy w dość grube talarki. Cebulę kroimy w cząstki, marchew obieramy i kroimy w zapałki. Żaroodporne naczynie smarujemy łyżką masła, układamy na jego dnie połowę marchewki i cebuli, następnie kładziemy pokrojone ziemniaki, a na wierzch rozkładamy
Miód i pieprzminut podgrzewania zupki i nasze brzuszki zaleje fala ciepłej sytości Dzisiaj zupa brokułowa z grzankami. Oczywiście, zupę możecie zrobić na kilka sposobów. Ja zwykle zagęszczam ją dodają 1-2 ziemniaki. Niektórzy dodają do zupy śmietanę lub śmietanę rozrobioną z mąką. Jakoś mi to nie podchodzi, więc pozwolicie, że przy zupie zostanę przy swoich ziemniakach i taki też będzie przepis(...)najlepiej Wam w tego rodzaju zupach smakuje. Drukuj Zupa brokułowa - zupa krem z brokuła window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 duży brokuł 1 l bulionu 1-2 niewielkie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera Opcjonalnie śmietana Grzanki Wykonanie W bulionie gotujemy marchew, selera i pietruszkę. Pod koniec gotowania dodajemy ziemniaki i brokuł podzielony na mniejsze kawałki, razem z pokrojoną
Mieszam w GarnkuVichyssoise- klasyczny, gęsty, jasny krem z minimalną (czyt. ekonomiczną dla naszego portfela ;)) ilością składników, czyli głównie ziemniaków i porów. Po kolorze krem mógłby wydawać się nijaki w smaku, ale nic bardziej mylnego- w tej wersji krem jest lekko pikantny (w sumie stopień pikanterii zależy od Was), z delikatną nutą gałki muszkatołowej, która nie przeważa, a tylko wydobywa smak(...)się z wędzonym łososiem czy krewetkami- wtedy krem jest bardziej treściwy, choć samym również można się nasycić. Zupa warta wypróbowania! * bulion warzywny/mięsny- 800 ml * por- 3 duże sztuki * ziemniaki- 3 duże sztuki * cebula- 1 szt. * masło klarowane- 50 g * czosnek- 1 ząbek * ziele angielskie- 5 szt. * listek laurowy- 1 szt. * gałka muszkatołowa- 1/2 łyżeczki * sok z cytryny- 1 łyżka
Kraina Miodem Płynącamogę polecić nie tylko jako danie świąteczne ,ale też na co dzień. ZUPA KREM SZPINAKOWY z JAJKIEM Składniki: 1 litr bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 250 g świeżego szpinaku typu baby masło lub oliwa do podsmażenia sól i pierz do smaku do podania: jajka na twardo kiełki Przygotowanie: Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy(...)maśle lub oliwie. Ziemniaki obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Do gotującego bulionu wrzucamy ziemniaki oraz zeszklony czosnek i cebulę, gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. Następnie dodajemy umyty szpinak i gotujemy chwilę. Potem całość miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, opcjonalnie odrobiną śmietany. Podajemy z jajkiem na twardo oraz kiełkami
Bon appetit mon amiePrzepyszna, a jednocześnie bardzo prosta sałatka ziemniaczana, przygotowana z ziemniaków w mundurkach, gotowanych jajek, ogórków kiszonych i dużej ilości koperku. Świetnie nadaje się na obiad jako dodatek, albo samodzielnie do jedzenia z pajdą świeżego chleba. Nam bardzo posmakowała więc polecam bardzo ten przepis! 5 ziemniaków 3 ogórki kiszone/konserwowe 3 jajka 3 łyżki kukurydzy (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku koperek świeży sól(...)pieprz czarny 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany lub jogurtu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, a następnie obrać ze skórki. Jajka ugotować i obrać ze skorupek. Ziemniaki i jajka pokroić w kostkę podobnej wielkości, dodać kukurydzę (opcjonalnie - ja nie dodawałam do tej porcji), posiekany koperek i starte na dużych oczkach ogórki. Wszystko wymieszać w misce. Jogurt
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemiałam okazję robić. Bardzo łatwo się z nim „pracuje”. Jest bardzo elastyczne, a po ugotowaniu mięciutkie, ale nie rozpadające się. Na farsz składają się ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki oraz twaróg i duża ilość podsmażonej cebulki. Nie żałujcie też pieprzu. Farsz powinien mieć lekko ostry, a przede wszystkim wyrazisty smak. Składniki (na ok. 70 szt. – w zależności od wielkości(...)Ciasto: 700 g mąki pszennej 2 jajka 4 łyżki oleju 2 duże szczypty soli ok. 1-1 1/2 szklanki bardzo ciepłej wody Farsz: ok. 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) 300 g twarogu 2-3 duże cebule 2 jajka pieprz sól Wykonanie: Ciasto: Mąkę pszenną przesiewamy na blat tworząc kopczyk. Robimy wgłębienie i dodajemy jajka, sól, olej i zaczynamy zagniatać
MyCookBook.plCzasami się zdarza, że ziemniaków na obiad za dużo ugotujecie i potem w lodówce je przechowujecie, leżą sobie i czekają, a przecież idealnie na kotleciki się nadają. Zarówno ugniecione, jak i te w całości, po połączeniu z innymi składnikami nabiorą nowej jakości. Ja do nich fasoli białej z puszki dodałam, z jajkiem zmieszałam, przyprawiłam, bazylii dołożyłam, w bułce obtoczyłam(...)robić musiałam, bo w pobliżu dzieci miałam, jak kotlety skosztowały, to wszystkie poznikały, ja tylko jednego spróbowałam, bo na więcej się nie załapałam. Składniki: 500 g ugotowanych, ugniecionych ziemniaków, 2 białe cebule, 1 łyżka masła, ½ łyżeczki cukru, 200 g białej fasoli z puszki, 1 jajko, garść świeżych listków bazylii, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Moniki SmakołykiSkładniki: ciasto: 1/2 kg mąki tortowej 1 jajko 1 łyżka oleju sól farsz: ok. 500g ugotowanych ziemniaków 1 puszka FASOLKI BIAŁEJ KONSERWOWEJ firmy JAMAR . 2 cebule sól pieprz majeranek olej 150g boczku wędzonego Sposób przygotowania: ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajko, szczyptę soli, olej i nieco przegotowanej ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na ok.20 minut. farsz: Ugotowane(...)ziemniaki i odsączoną z zalewy fasolkę roztłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i usmażyć. Dodać do ziemniaków i fasolki. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Ciasto rozwałkować i szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz i zlepiać brzegi. Gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Odcedzić. Boczek pokroić w kostkę i zesmażyć na patelni
Prosto i Smacznie z Anetązimy kapuśniaczek gości bardzo często :) Wegański kapuśniak Przepis na 4-5 porcji Potrzebujemy: - 400g kapusty kiszonej z marchewką - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 3 ziemniaki - 4 ziarna ziela angielskiego - 3 liście laurowe - 1 łyżeczka gałki muszkatołowej - 1 łyżka wędzonej papryki - 1 łyżeczka mielonego chilli - 2 łyżeczki kminu rzymskiego (kumin) - 1 łyżeczka kminku - 1 łyżka tartego(...)chrzanu - 1 łyżka sosu sojowego - 1,5 litra wody - oliwa lub olej - pieprz Przygotowanie: 1. Obieramy marchew, pietruszkę, ziemniaki, czosnek i cebulę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry, ziemniaki i cebulę w kostkę, a czosnek siekamy. 2. Jeśli kapusta jest mocno kwaśna płuczemy ją pod zimną wodą i szatkujemy. 3. Teraz w jednym garnku rozgrzewamy oliwę
Bananowe Polezasadzie do wszystkiego. Zrobiłam nawet z jej dodatkiem ciasto, ale o tym w kolejnym poście, który już niedługo. ZUPA KREM Z CUKINII Składniki: 1 spora cukinia 2-3 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 litr bulionu 3-4 ziarna ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 5-6 listków świeżej bazylii sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy trochę śmietany(...)zabielenia Przygotowanie: Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce (ja nie obieram). Cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Bulion gotujemy dodając ziele angielskie i liście laurowe (najlepiej w woreczku silikonowy do gotowania,aby łatwiej było później je wyjąć). Do bulionu wrzucamy ziemniaki aby się ugotowały. Cebulę wraz z przeciśniętym
Bon appetit mon amiesię ucierane ciasto ze śliwkami i oczywiście knedle. Knedle z żadnym innym owocem nie smakują jak te długo wyczekane, jesienne ze śliwką węgierką. KNEDLE ZE ŚLIWKAMI Składniki: 3/4 kilograma ziemniaków mąka (około 1,5 szklanki) 1 jajko sól śliwki węgierki cukier dodatkowo: bułka tarta i masło lub śmietana Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy na miękko. Po ugotowaniu studzimy(...)przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Do przeciśniętych ziemniaków dodajemy szczyptę soli, całe jajko i około 1,5 szklanki mąki. Wyrabiamy ciasto, jeśli po połączeniu wszystkich składników ciasto nadal za bardzo lepi się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki. Z ciasta formujemy kulki , rozpłaszczamy je w dłoni. Na środek każdej układamy śliwkę bez pestki
Bon appetit mon amiewyszło pysznie i wszyscy zajadali się ze smakiem.Pomysł na taki czulent znalazłam tutaj. ja co prawda jak zawsze robię na oko i nie ważę ani mięsa, ani ziemniaków doprawiam także wg siebie,ale podaję składniki wg znalezionego przepisu.Mój niby czulent gotował się multicookerze- opcja duszenie przez około 2 godziny..ustawiłam w sumie na więcej, ale w między(...)czasie sprawdzałam i wyłączyłam wcześniej. 2 szkl. fasoli Jaś Cenos [ u mnie było ciut więcej] 2/3 szkl.kaszy perłowej, jaglanej lub pęczaku 400 g ziemniaków 1 kg wołowiny [ wieprzowina] 1-2 marchewki 2-3 cebule 3-4 łyżki tłuszczu (najlepiej smalcu) główka czosnku
Moje domowe kucharzenie