ziemniaki - 38421 przepisów (strona:507/2562)

Placki ziemniaczano-jarmużowe z gulaszem dla leniwych 184

Każdy kto robił choć raz placki ziemniaczane zapewne miał dylemat - ziemniaki trzeć na małych czy dużych oczkach? No tak, można kalkulować - szybciej będzie zetrzeć na dużych oczkach ale dłużej trzeba smażyć. Hmmm, a może by tak pójść na łatwiznę i zaryzykować? Pozbyć się dylematów, wątpliwości. Spróbujmy! Placki ziemniaczano-jarmużowe z gulaszem dla leniwych Z tego lenistwa ale także i czystej(...)ciekawości postanowiłem sprawdzić czy i jak wyjdą placki, do przygotowania których użyłem zmiksowanych ziemniaków. Dodatkowo do masy ziemniaczanej dodałem co raz to bardziej modny i jakże zdrowy jarmuż . Wystarczyło tylko obrać ziemniaki i pokroić w kostkę, dodać pokrojoną cebulę oraz porwane liście jarmużu do blendera kielichowego i zmkisować na jednolitą masę. Oczywiście 2 jajka, sól i pieprz to dodatki obowiązkowe

Right Behind The Kitchen
Puree dyniowo-ziemniaczane 110

obranych ziemniaków, 500 g dyni, 1 jabłko (reneta), 3 łyżki masła, sól, gałka muszkatołowa, Dynię pokroić na mniejsze kawałki (nie obierać ze skórki) i posmarować oliwą. Jabłko umyć, zawinąć w folię. Dynie i jabłko wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Mają być miękkie. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Dynie obrać ze skórki(...)Jabłko obrać ze skórki i wyjąć gniazdo nasienne. Ziemniaki odcedzić, odparować, dodać masło i ubić tłuczkiem do kartofli. Dodać dynię obraną ze skórki, ubić razem z ziemniakami a następnie dodać jabłko, dokładnie wymieszać, doprawić świeżo startą gałką muszkatołową i solą. Przetrzeć przez sito. Podałam do duszonego bażanta. zastawa

królestwo garów
Zupa-krem kartoflana ze świeżym majerankiem 120

można inaczej niż Mama;)). Składniki: 1/2 selera 1 pietruszka 3-4 marchewki 2-3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 1 pęczek świeżego majeranku 6-7 średnich ziemniaków 2 łyżeczki suszonego lubczyku 100 ml śmietany 30% Do smaku: sól pieprz pieprz ziołowy Sposób przygotowania: Do garnka z gotującą się wodą wrzucamy obrany kawałek selera i pietruszkę, liście laurowe, ziele(...)trochę czarnego pieprzu. Po około 10-15 minutach dorzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę. Gotujemy do momentu, aż warzywa zaczną się robić miękkie. Do bulionu dorzucamy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Przed wrzuceniem ziemniaków (lub nawet po, ale wtedy więcej roboty) jest dobry moment na wyjęcie liści laurowych i ziela (ja wolę zmiksowaną zupę bez tych przypraw). Świeży majeranek płuczemy

Kolorowy Przepisownik
Dyniowe Gnocchi z Rukolą i Marynowaną Dynią 124

wszystkiego jest pozbawiona sodu i niskokaloryczna (10 dag to 28 kcal ! ).  Co więc można z niej stworzyć? Na przykład Dyniowe Gnocchi ! :) Składniki: jedna średniej wielkości dynia 10 średnich ziemniaków mąka pszenna 4 łyżki mąki ziemniaczanej jedno jajko oliwa z oliwek 3 łyżki masła rukola marynowana dynia rozmaryn sól ser podpuszkowy np. Gran Biraghi  Przygotowanie:  Dynię obieramy(...)kroimy w kostkę. Układamy ją na blaszce, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy rozmarynem. Pieczemy ją w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę. Następnie blendujemy przestudzoną dynię na mus i dodajemy go do do lekko ciepłych ziemniaków. Do połączonych ziemniaków z dynią dodajemy

Taste Therapy
Pieczone klopsiki z fetą i oregano 111

oregano 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka musztardy ser sałatkowy (typu feta) w kostkach sól morska, świeżo mielony pieprz Puree ziemniaczane (gdy klopsiki podajemy na obiad) : 1,5 kg ziemniaków 1 łyżka masła 1/3 – 1/2 szklanki mleka 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Pieczone klopsiki(...)średnicy ok. 2,5 – 3,5 cm. Gotowe klopsiki odkładamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy ok. 12 minut lub do czasu, aż zaczną się rumienić. Puree ziemniaczane: Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki/ćwiartki (jeśli są duże) i gotujmy w osolonym wrzątku do zupełnej miękkości – ok. 25 minut (mogą być nawet lekko rozgotowane). Odlewamy wodę i rozbijamy ziemniaki tłuczkiem

Poezja smaku
Barszcz czerwony z ziemniakami. 171

Smaczne i proste danie, mnie kojarzy się z dzieciństwem. Tylko , ze w domu jadało się z puree ziemniaczanym a ja podaje z ziemniakami w kawałkach. Kto chętny? Zapraszam! Składniki; porcja rosołowa (skrzydełka czy tez udko kurze) 1 marchew 1 pietruszka 3 duże buraki czerwone sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy 1 cebula 1 łyżka oleju 2 -3 ząbki czosnku(...)ziemniaki łyżeczka majeranku Mięso umyć i zalać wodą w garnku. Dodać liśc i ziele angielskie, gotowac do miękkości. Mięso wyjąc i użyć do innych celów. Marchew, pietruszkę i buraki obrać a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do wywaru mięsnego. Gotować na małym ogniu do miękkości. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem a jeśli używacie to przyprawą uniwersalną

Radość kipiąca uśmiechem.
zupa chrzanowa na boczku 151

Zupa chrzanowa to bardzo pożywna zupa. W sam raz na jesień i zimę, kiedy potrzebujemy rozgrzewających dań. Zrobiłam ją na wywarze ze smażonego boczku. Podaję ją z jajkiem i ziemniakami.  Składniki: 300 g wędzonego boczku 1 cebula 4-5 ziemniaków włoszczyzna ziele angielskie liście laurowe 2 łyżki chrzanu 2-3 łyżki śmietany ząbek czosnku sól pieprz natka pietruszki jajka(...)twardo Boczek pokroić na większe kawałki, cebulę posiekać i podsmażyć razem z boczkiem. Zalać taką ilością wody, ile potrzebujemy zupy. Wrzucić włoszczyznę, ziemniaki pokrojone w ćwiartki, liście i ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać chrzan, przyprawy i starty czosnek. Zabielić śmietaną. Podawać z jajkiem i posiekaną natką pietruszki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
placki z ziemniaków i marchewki 116

smaku placki, dlatego doprawiłam je dużą ilością czosnku, pieprzu i kolendry a podałam z sosem czosnkowym. Do tego surówka i mamy pyszny piątkowy obiad.  Składniki: 1 kg ziemniaków 2 duże marchewki 3 jajka 2 ząbki czosnku 1 cebula pieprz sól tłuczona kolendra olej do smażenia Ziemniaki i marchewki obrać, opłukać. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach na wiórki(...)papkę jak do zwykłych placków), marchewkę zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Ziemniaki i marchewkę porządnie odcisnąć. Dodać jajka, cebulę, czosnek i przyprawy. Kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoto, nie za szybko, żeby w środku nie był surowe

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
karczek z kluseczkami 120

karkówki 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól pieprz ziele angielskie, liść laurowy słodka i ostra papryka łyżka mąki łyżka kwaśnej śmietany na kluseczki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z olejem i przyprawami, natrzeć mięso i odstawić na dwie godziny. Następnie wrzucić na rozgrzany tłuszcz, każdy plaster obsmażyć szybko(...)liść laurowy i przykryć rondel pokrywką. Dusić około godziny na wolnym ogniu.  Mąkę wymieszać z odrobiną wody i śmietaną. Kiedy mięso będzie miękkie zagęścić sos.  Wystudzone ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa. Przełożyć je do miski i wyrównać, podzielić ręką na cztery części. Jedną część ziemniaków wyjąć i w to miejsce nasypać mąki ziemniaczanej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem i warzywami w francuskiej zupie cebulowej 121

ziemniaczane były często gościły w naszych domach. Wymyślane na tysiąc sposobów, lecz składników w nich nie było zbyt wiele. Dzisiaj są coraz bardziej wykwintne, wyszukane. Dzisiaj przedstawiam zapiekankę z ziemniakami i nie tylko. Składniki: 5 – 6 średnich ziemniaków 500 gram mięsa mielonego ( z łopatki ) 2 cebule 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej Kawałek korzenia selera 2 marchewki ( spore ) 2 pomidory(...)Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z 1 łyżką oleju. Po chwili dodajemy mięso mielone i przesmażamy razem. Lekko solimy. Dno naczynia do zapiekania smarujemy olejem. Obrane ziemniaki kroimy na bardzo cienkie plasterki ( około 3 mm ), układamy w naczyniu i lekko solimy. Na ziemniaki wykładamy podsmażone mięso, następnie podobnie cienko pokrojony selera i marchewki. W dalszej kolejności wykładamy

Smaki Ewy
Karczek pieczony z ziemniakami 139

piekarnika, to lubię. Każdy chyba lubi. Przygotujemy w kilka chwil, a po niecałej godzinie już możemy spokojnie zajadać. Dziś podaję karczek w ziołach , z ziemniaczkami. I sosem cygańskim. Składniki -ziemniaki -marchewka- opcjonalnie- dekoracja -sos kielecki cygański Nowość od  Społem Kielce -pieprz i sól do smaku -oliwa z oliwek Ziemniaki umyj , obierz, pokrój na cząstki, posól, dosmacz pieprzem, wymieszaj(...)oliwą z oliwek i upiecz na złoty kolor. Jednocześnie upiecz karczek .Ziemniaki upiekłam na patelni grillowej, a karczek w piekarniku. Wyłóż na talerze, dodaj sosu cygańskiego, który idealnie się komponuje w tym daniu i smakuje wyśmienicie tak na karczku jak na ziemniakach. Szybko. Bez stresu. Soczyście. Polecam i życzę wszystkim smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Żeberka i ziemniaczki z piekarnika 131

żeberek w jednym kawałku sól pieprz kolendra 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu z mniszka szczypta chili w płatkach ziemniaki ok 700 g Żeberka umyć osuszyć , posypać solą, pieprzem, chili polać miodem, octem i oliwą, natrzeć całość i odstawić na 2-3 godziny. Ziemniaki obrać, przekroić na 4 części, Polać oliwą posypać solą i pieprzem, wymieszać(...)blaszce ułożyć żeberka, i ziemniaki, Przykryć folią aluminiową i piec ok 45 min w temp 210 st. Następnie zdjąć folię i przyrumienić mięso i ziemniaki przez kolejne 15 min. Podawać z sałatą

Gotowanie jest łatwe
Pieczona szynka, pieczone ziemniaczki, pieczona dynia hokkaido i sos grzybowy 112

kawałku 1 łyżeczka soli pieprz kolendra rozmaryn jałowiec szczypta chili 3 ząbki czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka brązowego cukru 1 dynia hokkaido 600 g ziemniaków 1 łyżka suszonych grzybów sproszkowanych 4 łyżki śmietany szczypta estragonu suszona papryka olej Szynkę należy umyć i osuszyć.  Przyprawy takie jak sól, kolendra, rozmaryn, jałowiec, czosnek , chili włożyć(...)naczyniu żaroodpornym i odstawić do lodówki do drugiego dnia. Obracać co kilka godzin. Piekarnik nagrzać do 200 st , mięso okryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Następnie obrać ziemniaki, pokroić w ćwiartki , posypać solą, pieprzem, rozmarynem i papryką, polać olejem (ok 3 łyżki) wymieszać, podlać ok pół szkl wody, okryć folią jak mięso i wstawić 15 min po wstawieniu

Gotowanie jest łatwe